srijeda, 31.08.2005.

INFO* Sajam "Flora Istra" u Puli

Od 22.-25.09.2005. godine održat će se 3. jesenski sajam cvijeća, sadnica, vrtnog programa, uređenja interijera i exterijera u Puli pod nazivom "FLORA ISTRA".

Za informacije i rezervacije (zadnji rok za prijavu je 02. 09. 2005.g.) obratite se organizatorima ADRIA EXPO na e-mail: alpe.adria@ri.htnet.hr ili na Tel/fax: 051/691537.

- 01:51 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.08.2005.

EKOLOGIJA* Zašto dolazi do prirodnih katastrofa ?

Uništavanjem pojedinih biljnih i životinjskih vrsta čovjek narušava prirodnu ravnotežu, a sve to može izazvati nepredvidive posljedice. Nerazumnim djelovanjem čovjeka na prirodu nije ugrožen samo životni prostor biljaka i životinja već i samog čovjeka.

Onečišćavanje zraka, vode i tla ugrožava životne uvjete čovjeka. Bez obzira kako čovjek mijenjao prirodu, on jest i ostat će ovisan o njoj. Stoga treba da mijenjamo svoj odnos prema prirodi i svojim znanjem usmjeravamo razvoj pojedinih životnih zajednica prema vlastitim potrebama.

Samo u prirodi može čovjek naći sva bogatstva potrebna za održavanje sebe i svoje vrste.
Kao što sam napomenula čovjek mora više poštovati prirodu, jer njena snaga nije se promijenila već je zbog različitih onečišćenja postala još nepredvidiva. Time mislim na: potrese, tornada, poplave, lavine, odronjavanja zemlje, vulkane, snježne bujice..

Stara poslovica kaže: "Koliko daš toliko i dobivaš." A to vrijedi za prirodu i čovjeka!

- 20:13 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 28.08.2005.

INFO* Poplave zahvatile Međimurje

Svi govore o sve većim oborinama zadnjih godina i mogućnostima poplava; ali ništa se nije učinilo. Kanali koji bi trebali biti očišćeni i kao takvi smanjiti vodostaj rijeka, su onečišćeni. Nasipi uz rijeke koji su potrebni nisu na nekim područjima ni izgrađeni...Zato uz veće količine kiše dolazi do poplava skoro uz sve rijeke u R. Hrvatskoj.

Poplavom je zahvaćena i Evropa; posebno Austrija, Njemačka i Švicarska.

Najgore poplavljeno područje u Međimurju je područje u Općini Podtren i Sv. M. na Muri i u Gradu M. Središću gdje se rijeka Mura izlila.

Vodostaj se na Muri mjeri već 120 godina, ali +507 centimetara koliko je izmjereno 23. kolovoza ove godine u 12 sati nije nikada zabilježeno u povijesti.

I zato uz lijepi zeleni krajolik stanovnici sada gledaju nabujalu rijeku i naravno blato koje ostavlja iza sebe. Najgore su prošli Romi u Lončarevu čije naselje je bilo potpuno poplavljeno. Neki od vas su možda posjetili Općinu Sv. Martin na Muri i poznato izletište puno životinja "Goričanec". Nažalost moram vas obavijestiti da je cijelo izletište nestalo pod vodom. Dok je autobusna stanica u M. Središću doslovno plivala.

U Podturen je poplavljeno područje došla pogledati Ministrica Jadranka Kosor, koja je obečala pomoć od strane Vlade što je i učinila financijskom pomoći od 80.000,00 kn Romima. U njezinoj pratnji je bio i Međimurski župan Ivan Posavec koji je na tim područjima proglasio elementarnu nepogodu. Aktivno su se uključili Crveni križ i sve Vatrogasne postrojbe Međimurja.

Nažalost i u susjedstvu; rijeka Drava opasno prijeti da se izlije, dok se Rijeka Sava izlila u Slavoniji.

Napravljena je velika šteta u naseljima i na usjevima. Ali u svemu mora postojati nada, jer kako su međimrci još nekad pjevali " Mura, Mura globoka si voda ti..."

- 12:37 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 27.08.2005.

KULTURA*

27 Kolovoz - Dan Općine Šenkovec

ZAŠTO SE BAŠ TAJ DAN OBILJEŽAVA KAO DAN OPĆINE ŠENKOVEC?!!

POVIJEST:
Datum nastajanja pojedinog naselja uvijek je pitanje budućih naraštaja. Na osnovu povijesnih činjenica; zapisa i dokumenata u kojima se prvi puta spominje naziv nekog naselja smatra se i početkom života samog naselja. Davno 27.08.1376.g. Stjepan Lacković Čakovečki i njegov brat Dionizije izdali su zakladnicu i osnovali Pavlinski samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije Svih Svetih, čiji ostaci - Kapelica Sv. Jelene još uvijek postoji. Ime koje se spominje je Senkuth čiji se naziv kasnije promijenio u Synkolch davne 1420.g. u vrijeme grofova Celjskih, a tek u vrijeme grofova Zrinskih 1559.g. se spominje današnje ime Senkovecz.

SADAŠNJOST:
U subotu 27.08.2005. god. je proslavljen Dan Općine Šenkovec (prvi puta se počeo obilježavati prošle godine). Prigodni program počeo je svetom misom. Kasnije se položio vijenac na spomen obitelji Zrinskih; a nakon toga se održala svečana sjednica Općinskog vijeća.

Na kraju sjednice, uručena je ovogodišnja Povelja Općine Šenkovec i nagrada od 5.000,00 kn "Stolnoteniskom klubu Šenkovec" koji 2001/2002. postaje članom prve Hrvatske lige. Muška ekipa je zadržala taj status ovogodišnjeg prvoligaša, sve do danas.

- 17:52 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

INFO* Iz Slovenije - Kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni

Od 27. kolovoza do 02. sptembra održava se u Gornjoj Radgoni Međunarodni poljoprivredni stočarski sajam pod nazivom "Kmetijsko živilski sejem".

Sajmu prisustvuju predstavnici iz 22 zemlje sa 149 izlagača.

Sajam je otvorio dir. Sajma g. Janez Erjavec, gradonačelnik G. Radgone g. Anton Kampoš i Ministrica poljoprivrede, šumarstva i prehrane R. Slovenije gđa. Marija Lukačić. Otvorenju je prisustvovao i premijer R. Slovenije g. Janez Janša. Uz prigodno otvaranje svi uzvanici obišli su i Dvorac Gornje Radgone.

Uz izložbeno - prodajni karakter Sajam će imati 70 raznovrsnih događanja među kojima je interesantna izložba stoke.

Više informacija možete dobiti na web stranicama Sajma - LINK:
* POMURSKI SEJEM

- 10:44 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 26.08.2005.

KULTURA* "Špancirfest" u Varaždinu

Svi znaju da je Varaždin barokni grad, ali možda neki neznaju da svake godine njihova Turistička zajednica organizira poznati "Špancirfest".

Otvorenje "Špancirfesta" počinje vareometom 26.08.2005. u Varaždinu i trajat će do 04.09.2005.g.

U šetnji tj. španciru po gradu svaki dan moći ćete uživati u novim doađanjima; od promocije starih zanata pa do predstava za djecu, uličnih zabavljača i koncerata za mlade koji traju duboko u noć.

Uz bogat i raznilik program španciranjem ćete sretati kostimirane špancirere u krinolinama i frakovima...

Zato ako imate volje i vremena svi se idite špancirat na "Špancirfest v Varaždin". Vjerujte mi neće vam biti žao.

- 02:22 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 24.08.2005.

EKOLOGIJA* 24 Kolovoz - Dan roda

EVROPSKO SELO RODA

Zbog iznimno povoljnih uvjeta u selu Čigoč u Lonjskom polju na svakoj kući ili štali gnjezda svijaju bijele rode, kojih ima 2 x više nego stanovnika. U 45 aktivnih gnijezda prebiva više od 200 roda, dok u 70 kuća živi tek oko 120 mještana. Upravo zbog toga Njemačka zaklada za očuvanje prirode "Euronatur" je 1994. godine selo Čigoč proglasila "Evropskim selom roda". U njemu je više puta boravio jedan od najvećih evropskih orintologa - stručnjaka za ptice vodarice Dr. Martin Schneider Jacoby. Čigočani rode isčekuju na blagdan Sv. Josipa (19.03.) gdje dolaze iz afričkih zimskih stajališta, a ispračaju ih na blagdan Sv. Vida (25.08.).

Detaljnije informacije možete naći na dolje ponuđenom LINKU:
* EVROPSKO SELO RODA

- 12:44 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 01.08.2005.

KULTURA* Dani Zrinskih i Porcinkulovo proštenje

Svake godine od 31. srpnja do 02. kolovoza Turistička zajednica Grada Čakovca pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije, organizira Dane Zrinskih i Porcinkulovo -prošćenje blagdana Gospe od Anđela.

Uz prošeciju s Gospinim kipom kroz središte grada i pjesmama a kasnije i misama su čakovečki župljani Crkve svetog Nikole biskupa obilježili blagdan Gospe od Anđela.

Programi su bili organizirani na otvorenom ispred Centra za kulturu; gdje je svatko mogao pronaći nešto za sebe....od folklornih plesova pa sve do noćnih koncerata poznatih ekstradnih umjetnika.

Uz sva ta događanja po prvi puta su organizirane predstave u Dvorcu Zrinskih i Frankopana; i otvorena su vrata Muzeja Međimurja besplatno za posjetitelje.

Programu otvaranja bili su nazočni predstavnici lokalnih vlasti i naravno - Zrinska garda.

Izlagači tradicionalnih i kulturnih vrijednosti specifičnih za Međimurje su svaki dan na štandovima prezentirali posjetieljima "Kak je to negda bilo...".

Uz sve to sponzori su posjtiteljima nudili i nagradu: auto.

Ako još niste prisustvovali gore navednoj manifestaciji - dođite! Dođite na ugodno druženje uz međimurski gemišt i languše. Organizatori vas očekuju srdačno raširenih ruku.

- 13:44 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

O BLOGU:

Blog uređuju članovi Udruge ZEU "Zeleno Međimurje". Prenosit ćemo na zabavan način, događanja i informacije iz ekologije / govorit ćemo o svim živim organizmima koje postoje, mjesta u prirodi koje nastanjuju i o svim drugim faktorima koji ih okružuju/; tradicije /gdje ćemo obuhvatiti narodne običaje, nošnje, plesove i pjesme, i sve ono što je specifično za naš narod. Pisat ćemo o tradicijskom - kulturnom nasljeđu koje se prenosi iz generacije u generaciju; od umjeničkih zanata i slično/ i o sličnim temama vezanih uz Međimursku županiju i šire. Uz tektove navedene tematike, naći ćete fotografije, animacije, igrice, video i prezentacije. Moći ćete se uključiti u naš forum, knjigu posjeta, pogledati kalendar događanja, linknuti i uživati u našoj foto galeriji i ili uz puno linkova pronaći što vama odgovara. Namijenjen je svim uzrastima.
Click to get cool Animations for your MySpace profile
* FOTO GALERIJA "ZELENO MEĐIMURJE"

...SIMPATIZERI / ČLANOVI SMO:
* Udruge za zaštitu životinja "Prijatelji", Čk
Click to get cool Animations for your MySpace profile

* Udruge "Međimurske roke", Brezje,...Property

Online
************************

OPĆENITO O UDRUZI ZEU "Zeleno Međimurje"

Click to get cool Animations for your MySpace profile

ZEU "Zeleno Međimurje" je neprofitna organizacija osnovana 2004. godine u Općini Šenkovec, Međimurske županije u R. Hrvatskoj; sa ciljem zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete življenja uz očuvanje etnografskih i kulturnih vrijednosti Međimurskog kraja, sa naglaskom na promociju navedenih vrijednosti djeci i mladima.
Okuplja različite dobne skupine i član je Udruge "Međimurske roke" /promovira tradiciju Međimurske županije/ i Udruge za zaštitu životinja "Prijatelji" u sklopu koje djeluje i "Azil za napuštene životinje Međimurske županije".
Članovi Uprave Udruge ZEU "Zeleno Međimurje" su:
1. Teodor Perhoč, ing. /predsjednik/,
2. Damir Rudnički, ing. /dopredsjednik/,
3. Klaudija Perhoč, prof. /tajnik/,
4. Dr. Nada Glavaš,
5. Ljiljana Jaklin.
Click to get cool Animations for your MySpace profile

Ako ste zainteresirani za navedenu tematiku
ili želite da objavimo Vaš članak, fotografiju, ..., javite se na....
Click to get cool Animations for your MySpace profile
* NAŠ MAIL

DONACIJE::
Prima: ZEU "Zeleno Međimurje"
ŽR : 2392007-1100006495
Poziv na broj: 3108-2007
Unaprijed hvala!Free Message Forum from Bravenet.com


Sign my Guestbook from Bravenet.com

Free Calendar from Bravenet.com
 


**************************

LINKOVI:

MySpace Layouts


....SVE ZA BLOG / BLOGERI:
* Blog.hr
* Forum.hr
* Monitor.hr
* Free web counter
* Tutor blog
* Philo BLOG DIZAJN
* Hal II - blog potrepštine
* Blogday
Click to get cool Animations for your MySpace profile

GRAFIKA, ANIMACIJA...
* WebRecenzije - hosting,...
* Dizajn Moljac
* Free animation - Bigoo
* Free Gifs and Animations
* Free Space Animations
* Bravenet - all for web
Click to get cool Animations for your MySpace profile

FILM, MUZIKA I IGRE:
* Music
* MP3/Game/Movie downloads
Click to get cool Animations for your MySpace profile
...LINKOVI ZA MEĐIMURCE,
SIMPATIZERE I SUSJEDE
:
* Općina Šenkovec
* Osnovna škola Šenkovec
* Međimurska Županija
* MaloMedjimurje
* Karta Međimurja
* Međimurske narodne popevke
* Muzej Međimurja, Čk
* TZ Međimurja
* Grad Čakovec
* TZ Čakovec
* Knjižnica "Nikola Zrinski", Čk
* Centar za kulturu, Čk
* Škola animiranog filma, Čk
*
* Grad Varaždin
MySpace Layouts


...LINKOVI MEĐIMURSKIH
MEDIJA I UDRUGA:

* Međimurske novine
* Međimurje
* CakovecOnline
* Zrinska garda Čakovec
* Vesnin moljac - za svakog ponešto
* Avia
MySpace Layouts


...LINKOVI ZA DJECU :
* Disney
* Larine besplatne igre
* National Geographic Kids
* YahooGames
* Zoo Zagreba
MySpace Layouts


...LINKOVI ZA MLADE :
* Studentski informacijski poslužitelj
* Pretraživači
* Free Software Download
* Logo
* Screensavers & more
* Photo & Wallpaper
* E - razglednice
* NASA
* Hrvatska ukratko
Click to get cool Animations for your MySpace profile

...LINKOVI ZA EKOLOGE:
* Državni zavod za zaštitu prirode
* Agencija za zaštitu okoliša
* Crvena lista
* Parkovi prirode
* Hrvatsko podmorje
* Hrvatski prirodoslovni muzej
* Državna uprava vodnoga godpodarstva
* Hrvatske šume
* Morsko prase
* Časopis "Okoliš"
* National Geographic
* Discovery channel
* Greenpeace
* Macaklini moji prijatelji, M. Lošinj
* Ecologica, Zg
* Kneja - Pika spašava Zemlju, Čk
* Ekološka org. Lipa, Čk
Click to get cool Animations for your MySpace profile

...LINKOVI ZA BOTANIČARE:
* Katalog cvijeća
* Flora Croatia - database
* Hrv. botanički vrt, Zg
* Internet Directory for Botany
* BBC Gardening
* UK Gardens
* Royal Botanic Gardens
layout for myspace


...LINKOVI ZA LJUBITELJE
ŽIVOTINJA:

* Vrste mačaka
* Vrste pasa
* Vrste ptica
* Ptice Hrvatske
* Vrste akvarijskih riba
* SUZA - Izgubljene i nađene životinje
* Akvaristika
* Svijet ljubimaca
* Animal Discovery
* Sea World
* Photography expeditions animals
* Zoo Animal coloring
* Prijatelji životinja, Zg
MySpace Layouts


...LINKOVI ZA TURISTE:
* Katalog Hrv. www poslužitelja
* Hrvatska turistička zajednica
Click to get cool Animations for your MySpace profile

...LINKOVI ZA KULTURNJAKE I
ČUVARE KULTURNE BAŠTINE
:
* Muzejski dokumentacijski centar
* Institut za etnologiju i folkloristiku
* Antikviteti
* Web centar Hrv. kulture
* Novine za civilno društvo
* Poezija online
* Hrvatski folklor
* Info kazališta
....INFO:
* Ured Predsjednika RH
* Sabor RH
* Vlada RH
* MZOPU RH
* Ministarstvo kulture RH
* MZOS RH
* MEI RH
* MPS RH
* MINGO RH
* HHO za ljudska prava
* Mediji u RH
* Prognoza vremena
* Stanje na cestama
* HR tel imenik
* Google pretraživač
* Pogodak - Hrv. tražilica
* HR web imenik
* EH / DH rječnik
* Moj posao
* Poslovna EU tražilica
* Internet CRO softwers
Myspace


Molimo vas da na naš e-mail,
prijavite link koji ne radi!
Hvala!

************************

OPĆINA ŠENKOVEC

Smještena je u središnjem djelu Međimurske županije. Treća najmanja jedinica lokalne uprave i samouprave u Međimurskoj županiji. Formirana je 1997.godine, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine ima 2770 stanovnika. U njen sastav ulaze dva naselja: Knezovec i Šenkovec. Središte lokalne samouprave je u naselju Šenkovec, dok u naselju Knezovec je formiran Mjesni odbor.

Imamo:
- Dječji vrtić i jaslice "Vrapčić";
- Osnovnu školu Šenkovec;
- Sportski dom /sa nogometnim igralištem i popratnim terenima za odbojku i košarku/;
- Zgradu Općine /Tajništvo i Općinska vijećnica/;
- Knjižnicu i čitaonicu Šenkovec sa igraonicom;
- Kapelicu Sv. Trojstva;
- Župni ured i
- Župnu crkvu Sv. Jelene.

Neprofitne organizacije:
- Stolnoteniski klub Šenkovec;
- Nogometni klub Šenkovec;
- Gimnastička udruga;
- Udruga rekreativki;
- Šahovska udruga;
- HVIDRA;
- Udruga umirovljenika;
- Glazbena udruga;
- KUD Šenkovec /primljen u Savez karnevalskih udruga Hrvatske - a Šenkovec je primljen u Udrugu evropskih karnevalskih gradova (FECC)/;
- ZEU "Zeleno Međimurje";
- Caritas Župe Šenkovec i
- DVD Šenkovec.

U naselju Knezovec djeluje:
- DVD Knezovec /koji se nalazi u Društvenom domu Knezovec koji u svom sastavu ima rukometno igralište/. U istoimenom naselju nalazimo prekrasno uređenu kapelicu Sv. Florijana.

Najznačajniji povjesno-kulturni spomenici su:
- ostaci pavlinskog samostana ;
- kapelica Sv. Jelene /registirani spomenik nulte kategorije/ i
- ostaci mauzoleja Zrinskih.

Samo smo 2 km udaljeni od Čakovca. Okruženi smo ljepotom različitih ekoloških sustava, iz kojih možemo izdvojiti:
- šume i livade /koje se protežu od Knezovca do Šenkovca/;
- vode - Retencija - umijetni ribnjak i 5 potočića;
- ostatke nekadašnjih močvara - Globetku /koja se nalazi na tromeđu Općina Šenkovca i Nedelišća i Grada Čakovca/.

Sva područja su pogodna za razne vrste rekreacije i vikend odmore.
To su osnovne informacije o našem kraju. Na vama je da se u te informacije sami uvjerite.
*******************************