Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

INFO* Poplave zahvatile Međimurje

Svi govore o sve većim oborinama zadnjih godina i mogućnostima poplava; ali ništa se nije učinilo. Kanali koji bi trebali biti očišćeni i kao takvi smanjiti vodostaj rijeka, su onečišćeni. Nasipi uz rijeke koji su potrebni nisu na nekim područjima ni izgrađeni...Zato uz veće količine kiše dolazi do poplava skoro uz sve rijeke u R. Hrvatskoj.

Poplavom je zahvaćena i Evropa; posebno Austrija, Njemačka i Švicarska.

Najgore poplavljeno područje u Međimurju je područje u Općini Podtren i Sv. M. na Muri i u Gradu M. Središću gdje se rijeka Mura izlila.

Vodostaj se na Muri mjeri već 120 godina, ali +507 centimetara koliko je izmjereno 23. kolovoza ove godine u 12 sati nije nikada zabilježeno u povijesti.

I zato uz lijepi zeleni krajolik stanovnici sada gledaju nabujalu rijeku i naravno blato koje ostavlja iza sebe. Najgore su prošli Romi u Lončarevu čije naselje je bilo potpuno poplavljeno. Neki od vas su možda posjetili Općinu Sv. Martin na Muri i poznato izletište puno životinja "Goričanec". Nažalost moram vas obavijestiti da je cijelo izletište nestalo pod vodom. Dok je autobusna stanica u M. Središću doslovno plivala.

U Podturen je poplavljeno područje došla pogledati Ministrica Jadranka Kosor, koja je obečala pomoć od strane Vlade što je i učinila financijskom pomoći od 80.000,00 kn Romima. U njezinoj pratnji je bio i Međimurski župan Ivan Posavec koji je na tim područjima proglasio elementarnu nepogodu. Aktivno su se uključili Crveni križ i sve Vatrogasne postrojbe Međimurja.

Nažalost i u susjedstvu; rijeka Drava opasno prijeti da se izlije, dok se Rijeka Sava izlila u Slavoniji.

Napravljena je velika šteta u naseljima i na usjevima. Ali u svemu mora postojati nada, jer kako su međimrci još nekad pjevali " Mura, Mura globoka si voda ti..."

Post je objavljen 28.08.2005. u 12:37 sati.