Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

EKOLOGIJA* 22. Rujan - Evropski dan bez automobila

Taj dan služi oporavku gradova i jačanju svijesti javnosti o potrebi promjene ustaljenih navika, koje bi bile u skladu sa zaštitom okoliša i pobljšanjem gradske pokretljivosti.

Prvi put Evropski dan bez automobila obilježen je 1998. godine u Francuskoj; dok 1999. godine obilježavanju se priključuju i talijanski gradovi; dok svake godine obilježavanje bez automobila poprima sve veće razmjere i priključili su se brojni evropski gradovi, čak i zemlje koje nisu članice Evropske unije. U pojedinim zemljama obilježava se taj dan u sklopu Evropskolg tjedna pokretljivosti do 22. rujna.

Sveevropski pokret za čistiji zrak i manje buke mogao bi prerasti u realnost oslobođenju kompleksa i pogrešnog produbljenja da je automobil simbol društvenog prestiža i materijalne dobiti.

Cilj cjelodnevne akcije koja je danas imala svoje finale za ovu godinu, je da se građanima prezentiraju glavne prednosti alternativnih sredstva prevoza "koja svakom čovjeku garantiraju kvalitetniji život od sadašnjeg, jer mu obezbjeđuju više čistog zraka, manje buke i više životnog prostora".

LINK:
*INTERNATIONAL CAR FREE DAY

Post je objavljen 22.09.2005. u 08:45 sati.