DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK 90 godina u službi zaštite od požara

srijeda, 14.08.2019.

Nova interent stranica društva

Poštovani članovi društva, prijatelji, podupirajući članovi, kolege vatrogasci i svi koji nas pratite. Najljepše se zahvaljujemo na na dosadašnjem praćenju rada društva na ovoj internet stranici - blogu.
Ovih dana pokrenuli smo novu internet stranicu društva na platformi HVZ-e na kojoj ćemo vam kroz pregledniji izbornik u svakom trenutku moći prezentirati rad našeg društva, vijesti, intervencije, vježbe, povijest društva i sl.
Ova internet stranica ostaje aktivna te se na njoj i dalje možete informirati o radu društva u razdoblju od 2006. do 2019. g.

Nova internet stranica DVD-a Kupjak!


petak, 09.08.2019.

Požar traktora

Po dojavi vlasnika jučer nešto prije 17 sati trojica vatrogasaca koji su se našli u neposrednoj blizini vatrogasnog doma izlaze na intervenciju gašenja požara šumskog traktora. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je da je vlasnik sam ugasio požar te je od strane prisutnih vatrogasaca izvršena samo dodatna provjera i pregled traktora.

09.08.2019. u 07:56 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 06.08.2019.

Nastup na 15. Memorijalu "Jasmin Filipović"

Članovi DVD-a Kupjak u subotu 3. kolovoza nastupili su na vatrogasnom natjecanju koje organizira prijateljsko Dobrovoljno vatrogasno društvo DVD San Marino Novi Vinodolski. Ovo noćno natjecanje održava se svake godine u spomen prerano preminulom istaknutom članu DVD-a San Marino Novi Vinodolski Jasminu Filipoviću. S početkom u 19h na natjecanju je nastupilo 16 muških i 7 ženskih ekipa iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Odjeljenje DVD-a Kupjak u ''A'' Sastavu na ovom natjecanju u jakoj konkurenciji plasiralo se u ukupnom poretku na 12. mjesto.

06.08.2019. u 06:55 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 28.07.2019.

Natjecanje na starim zaprežnim špricama

U subotu 27. srpnja održan je šesti po redu kup DVD-a Brod Moravice. Na ovom natjecanju, jedinom takve vrste u našoj županiji, u prvom je planu prezentacija bogate i dugotrajne tradicije hrvatskog vatrogastva te druženje i međusobno povezivanje vatrogasaca. Nastupilo je 14 vatrogasnih ekipa iz Karlovačke i Primorsko-goranske i Međimurske županije među kojima i jedno odjeljenje DVD-a Kupjak. Zadatak natjecateljskih ekipa bio je uz pomoć stare zaprežne šprice DVD-a Brod Moravice u što kraćem vremenu ručnim pumpanjem i s jednim mlazom savladati ili srušiti prepreke na poligonu. U konačnom poretku odjeljenje DVD-a Kupjak zauzelo je vrlo dobro 5. mjesto. Natjecanje se održalo na prostoru lovačke kuće Lazica, a nakon šprica uslijedilo je druženje vatrogasaca uz živu glazbu, jelo i piće.

Više fotografija na našim Facebook stranicama....

28.07.2019. u 07:56 • 0 KomentaraPrint#

Posjet članova Deutsche Feuerwehrhilfe e.V.

Prije tri godine započeta suradnja između Njemačke humanitarne udruge vatrogasaca Deutsche Feuerwehrhilfe e.V. (Njemački vatrogasci pomažu) i DVD-a Kupjak nastavljena je i ove godine. U subotu 27. srpnja posjetili su nas članovi spomenute udruge s ciljem zajedničkog druženja i vježbe predvođeni njihovim voditeljem Andreasom Meireom. Njemački vatrogasci dvadesetak dana u ovom mjesecu borave kod članova DVD-a San Marino Novi Vinodolski kod kojih će također kroz zajedničke vježbe i suradnju pokušati naučiti što više o gašenjima šumskih požara.
Zahvaljujući Adrenalin Parku Kupjak prvi dio susreta iskorišten je za upoznavanje članova i druženje kroz aktivnosti u parku nakon čega su uslijedile i zajedničke vježbe. Njemačkim kolegama prezentirali smo natjecanje s starim zaprežnim špricama i rad s s našim vatrogasnim vozilom Citroen Jumper. U drugom dijelu kolege iz Njemačke preuzeli su vođenje vježbe s temom korištenje hidrauličnih škara i razupora koristeći našu novu prikolicu s električnim i hidrauličnim agregatom.

Više fotografija na našim Facebook stranicama....

28.07.2019. u 07:55 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 22.07.2019.

Požar ugostiteljskog objekta

Nešto prije pet sati ujutro u subotu 20. srpnja po dojavi Zapovjednika VZO izašli smo na intervenciju gašenja požara ugostiteljskog objekta u Ravnoj Gori. Na intervenciju se odazvalo 6 članova koji su se po dolasku na mjesto požara priključili članovima DVD-a Ravna Gora, Stara Sušica i JVP Delnice. Povratak u spremište uslijedio je oko 10h. Link: Vijest s službenih stranica MUP-a<

ponedjeljak, 15.07.2019.

Prodaja vozila i opreme

DVD Kupjak prodaje sljedeća vozila i opremu:

-kombi IMV 1600 (rezervirano!)
-Lada Niva 1600 , 1992g.
-VMŠ Rosenbauer -vatrosprem

Info na:

098 170 1982 -zapovjednik društva
dvd.kupjak@ri.t-com.hr
INBOX: DVD Kupjak Facebook

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

15.07.2019. u 11:16 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 17.06.2019.

Nova vatrogasna prikolica

S obzirom da je postojeća prikolica bila u lošem stanju, nije se mogla registrirati i bila pogodna samo za prijevoz velike vatrogasne motorne pumpe društvo je ove godine odlučilo krenuti u nabavu nove vatrogasne prikolice.
Uz pomoć NPŠO Šumarskog fakulteta u Zalesini i donacija mještana, nakon odabira dostupnih prikolica na tržištu i narudžbe, na radost svih članova društva prošli četvrtak napokon je stigla i nova prikolica nosivosti 750 kg, tipa ''Faro-trailer''. Nova prikolica će u buduće prvenstveno služiti za prijevoz sve opreme koja nam ne stane u kombi vozilo a koristimo ju češće nego veliku vatrogasnu motornu pumpu. U prvo redu to su: prijenosni elektroagregat s dva reflektora, prijenosna pumpa s usisnim vodom za ispumpavanja, hidraulički agregat s škarama i razuporama, rezervne ''B'' i ''C'' cijevi s cijevnim košarama te ostala pripadajuća oprema i pribor.

Image and video hosting by TinyPic

Prikolica je opremljena arnjevima i ceradom s natpisom DVD KUPJAK, cerada se može po potrebi otvoriti sa svih strana, prednja i zadnja stranica također se mogu otvoriti kako bi se lako moglo doći do sve opreme u prikolici. U sljedećem periodu u planu je izrada i izvlačnog postolja za agregat te polica za raznu opremu.

Image and video hosting by TinyPic

17.06.2019. u 14:33 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 29.05.2019.

Pregled hidrantske mreže

Ovaj utorak održana je prva preventivna akcija koju društvo provodi kroz godinu. Uzduž gotovo cijelog mjesta izuzev dijela iz pravca Delnica, postoji izgrađena hidrantska mreža. Iako su vanjske hidrantske mreže u pravilu izvedene kao nadzemne, zbog opasnosti od zaleđivanja u Kupjaku su svi vanjski hidranti izvedeni kao podzemni. Također većina hidranata se nalazi neposredno uz prometnice koje se zimi tretiraju s mnogo soli i pijeska koji zatrpava priključke hidranata. Stoga cilj ove akcije nije bila provjera tlaka i protoka, već čišćenje svih šahti od pijeska i zemlje i osiguranje brzog postavljanja hidrantskog nastavka ukoliko se za to pokaže potreba. Na pregledu mreže utvrđeno je da su čak dvije šahte u potpunosti bile zatrpane zemljom te su iste odmah i očišćene. Na ostalim hidrantskim priključcima nije bilo bitnih nedostataka. Na akciji su bila prisutna petorica operativnih članova društva.
U drugom dijelu akcije koju smo održali ovaj četvrtak naglasak je bi na upoznavanju mlađih operativnih članova s specifičnostima ove hidrantske mreže poput hidrantskog nastavka promjera 52 mm, različitih mjera ventila za otvaranje ili ''fiktivnog'' hidranta u Šijama bez očito dovoljnog tlaka i protoka. U drugom dijelu na akciji su bila prisutna petorica članova tako da je u dva dana akcije ukupno sudjelovalo 9 članova društva.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


29.05.2019. u 06:57 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 05.05.2019.

Vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava Vatrogasne zajednice Općine Ravna Gora već tradicionalno obilježavaju dan Sv. Florijana izvođenjem zajedničke pokazne vježbe.
Ove godine domaćin druženja bio je bio DVD Ravna Gora a organizirana je vježba u krugu poduzeća Calligaris d.o.o. Na vježbi koja je započela nešto prije 10h sudjelovali su gotovo svi operativni vatrogasci vatrogasne zajednice uz gostovanje članova DVD-a Brod Moravice. Tako je četrdesetak vatrogasaca izvelo istovremeno nekoliko različitih vježbi kao što su vanjska i unutarnja navala, gašenje požara s podizanjem cijevi na 30 metarski silosu, gašenje požara zapaljive tekućinje spašavanje zatočene osobe i drugo. Na vježbi je sudjelovalo ukupno 9 vatrogasaca DVD-a Kupjak s jednim vozilom.
Nakon Svete mise koja održana u 11 sati u kapelici Svetog Florijana u Ravnogorskoj kosi svi vatrogasci su se okupili na zajedničkom ručku i druženju u spremištu DVD-a Ravna Gora.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

05.05.2019. u 20:40 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 02.05.2019.

Praznik rada

Članovi društva zajedno s mještanima i Mjesnim odborom Kupjak sudjelovali su i ove godine u obilježavanju 1. svibnja međunarodnog dana rada. Dan je započeo tradicionalnom budnicom u 6 sati ujutro prolaskom vatrogasnog vozila s uključenom sirenom kroz mjesto. Oko 8 sati ispred vatrogasnog doma pristigli su članovi puhačkog orkestra KUD-a Sloga iz Ravne Gore te održali kratki koncert za prisutne mještane i vatrogasce. Nakon vatrogasnog doma zajedno s s glazbom otišli smo na početak i kraj Kupjaka. Nešto kasnije dočekali smo i defile vozila članova AK Ravna Gora koji se se neko vrijeme zadržali u druženju ispred vatrogasnog doma.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Dan prije članovi društva na radnoj akciji srušili su staru drvenu šupu iza vatrogasnog doma. Materijal je odmah odvožen za potrebe prvomajskog krijesa koji su organizirali mještani. Nadamo se da ćemo uskoro započeti s izgradnjom sjenice na mjestu stare šupe.

Image and video hosting by TinyPic



02.05.2019. u 12:25 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 23.04.2019.

Veliki Petak

Devetu godinu za redom članovi DVD-a Kupjak uključuili su se u obilježavanje Velikog petka u Crkvi Svetog Vida u Kupjaku. Šestorica članova društva sudjelovali su u obredima Velikog petka, držali su stražu ispred Isusovog groba te su na taj način doprinjeli obilježavanju kršćanskih blagdana velikog tjedna i Uskrsa te čuvanju tradicijskih običaja.

Image and video hosting by TinyPic
javascript:%20void(0);

23.04.2019. u 09:08 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.04.2019.

Vatrogasna vježba

Ovu nedjelju s početkom u 10,30 započeli smo s vježbama operativnih vatrogasaca. Ovaj put priliku su dobila četvorica mladih članova koji su tijekom zime položili ispit za zvanje vatrogasac i koji se pripremaju za uključenje u operativnu postrojbu.
Tema vježbe bila je naše vozilo Citroen Jumper s naglaskom na razmještaj i način korištenja opreme koja se nalazi u samom vozilu. Također ponovljeni su postupci korištenja radio veza, korištenja osobne zaštitne opreme, alata, armatura za gašenje i sl. Izvršena je obuka svih prisutnih članova za rad s visokotlačnom pumpom nakon čega su budući operativni članovi izveli samostalnu vježbu gašenja požara uz pomoć pjene.
Ističemo veliko zadovoljstvo mladim članovima koji će nakon što su svoj vatrogasni staž započeli s kao djeca s brantačama te sudjelovali na mnogim natjecanjima vatrogasne mladeži postati dio naše operativne postrojbe.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Danas naše društvo ima 11 odnosno očekujemo uskoro 14 operativnih članova. To su članovi s liječničkim pregledom, odgovarajućim vatrogasnim zvanjem i osobnom zaštitnom opremom.
Prema vatrogasnom zvanju:
-vatrogasni dočasnik 1 klase: 3 člana
-vatrogasni dočasnik: 3 člana
-vatrogasac 1. klase: 2 člana
-vatrogasac: 3 člana



15.04.2019. u 07:37 • 0 KomentaraPrint#

Seminar za voditelje mladeži VZPGŽ u Kupjaku

U organizaciji Savjeta vatrogasne mladeži VZPGŽ i DVD-a Kupjak u subotu 13. travnja održan je seminar voditelja vatrogasne mladeži. Na seminaru koji se sastojao iz teoretskog i praktičnog dijela bilo je prisutno četrdesetak voditelja iz cijele županije.
U teoretskom dijelu Igor Špoljarić predstavio je iskustva u radu s mladeži u nekim Evropskim zemljama, sudionicima su se kroz svoje izlaganja također predstavile i Ivana Bratović iz DVD-a Kras Šapjane i Silvia Babić iz DVD-a Škrljevo.Tijekom praktičnog dijela seminara, nazočni su voditelji imali priliku detaljnije upoznati pravila tradicionalnog vatrogasnog natjecanja za mladež koja su prezentirana od strane Renate Topolovec predsjednice savjeta mladeži VZPGŽ iz DVD-a San marino- Novi Vinodolski te Klaudija Filčić iz DVD-A Halubjan Viškovo.

Image and video hosting by TinyPic

15.04.2019. u 07:30 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 04.03.2019.

Osposobljavanje za zvanje vatrogasac

U organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Ravna Gora završeno je osposobljavanje za zvanje vatrogasac. Uz članove DVD-a Ravna, Gora Stara Sušica i Delnice osposobljavanju je pristupilo i šest članova DVD-a Kupjak. S ponosom objavljujemo da je naše društvo bogatije za šest novih ispitanih vatrogasaca koji su većinom svoj vatrogasni staž započeli još prije desetak godina kroz sudjelovanje u odjeljenjima podmlatka i mladeži. Čestitamo svim novim vatrogascima i želimo im uspješan rad u operativnoj grupi kao i u i drugim aktivnostima dobrovoljnog vatrogastva.

Image and video hosting by TinyPic

04.03.2019. u 08:37 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 18.02.2019.

Aktivnosti članova na početku godine

Iako je zima u punom zamahu aktivnosti članova društva ne miruju. Tijekom niskih temperatura u mjesecu siječnju članovi zapovjedništva održali su u dva navrata u trajanju od nekoliko dana preventivne akcije održavanja temperature u spremištu, čišćenje snijega i kontrolu napunjenosti baterija te probu rada sprava i opreme koju posjedujemo.
U tijeku je i osposobljavanje za zvanje vatrogasac u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Ravna Gora na kojem sudjelujemo s šest kandidata. Nadamo da će naši kandidati položiti ispiti koji slijedi i postati dio vatrogasne postrojbe društva. Kako bi se što bolje pripremili za ispit kao i za buduće operativno djelovanje ovo nedjeljno sunčano dopodne iskorišteno je za zajedničku vježbu s operativnim članovima s temom različitih načina rada navalne i vodne grupe.

Image and video hosting by TinyPic

18.02.2019. u 09:48 • 0 KomentaraPrint#

subota, 29.12.2018.

Božićno novogodišnje druženje članova i planska skupština

Jučer s početkom u 18h u prostorijama vatrogasnog doma održano je božićno novogodišnje druženje članova društva. Također sukladno zakonskim obavezama održana je i skupština društva na kojoj su donešeni planovi za sljedeću godinu. Većina prisutnih članova tako je prihvatila plan u za sljedeću godinu u kojem je u prvom redu istaknuto održavanje proslave obljetnice 90 godina postojanja društva. Od ostalih važnijih aktivnosti za sljedeću godinu treba istaknuti nabavu prikolice za prijevoz opreme kao i nastavak ulaganja u vatrogasni dom i okoliš doma. Također predviđeno je i održavanje nekoliko zajedničkih vježbi i druženja članova u suradnji vatrogascima iz Njemačke kao i s prijateljskim DVD-ovima.
Članovi su se nakratko u raspravi osvrnuli i na uspješnu prošlu godinu u kojoj bilježimo preko 60 aktivnosti odnosno događaja. Odlična suradnja s Mjesnim odborom nastavlja se i dalje te je ovom prilikom zamjenik predsjednika MO-a Vedran Gecan uručio predsjedniku DVD-a Nikoli Jakovcu motorni trimer koji će jako dobro doći kod održavanja okoliša doma kao i kod održavanja preventivne akcije pregleda i čišćenja podzemnih hidranata u mjestu. Nakon skupštine nastavljeno je druženje uz kratki domjenak.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


29.12.2018. u 07:41 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 24.12.2018.

Čestitka!

Image and video hosting by TinyPic

24.12.2018. u 07:33 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 10.12.2018.

Treća preventivna akcija kroz godinu

Članovi društva ove dane obilaze sva kućanstva, ugostiteljske objekte i poduzeća na području Kupjaka, Leskove Drage, Šija i Zalesine. Vatrogasci koji sudjeluju ;u ovoj akciji savjetuju građane o opasnostima izbijanja požara na dimovodnim, električnim i plinskim instalacijama, odgovaraju na upite o loženju vatre na otvorenom i sl. Cilj ove akcije je i darivanje vatrogasnih kalendara svakom kućanstvu s fotografijama naših ovogodišnjih aktivnosti te sa svim važnijim brojevima telefona koje treba nazvati u slučaju požara. Također dijelimo i prigodni letak o zaštiti od požara. Uspješnost ove akcije potvrđuje srdačan doček svih mještana na čija vrata pokucamo a prikupljena novčana sredstva bit će nam velika pomoć u radu društva. Ovom prilikom zahvaljujemo svima uz obećanje da ćemo sredstva utrošiti za kupnju vatrogasne opreme ili opremanja vatrogasnog doma.

Image and video hosting by TinyPic

10.12.2018. u 07:54 • 0 KomentaraPrint#

petak, 26.10.2018.

Požar otvorenog prostora

Jučer u 18,07 dobili smo dojavu mještana o požaru otvorenog prostora u Zalesini na području ''Beljevine''. Nakon uzbunjivanja vatrotelom na intervenciju izlazi 6 članova s vozilom. Površina od cca 4 ha na kojoj je gorjela uglavnom suha trava ugašena je oko 20h. Članovi DVD-a Kupjak čuvali su požarište do 21 sat nakon čega je uslijedio povratak u spremište. Na intervenciji su sudjelovali i članovi DVD-a Ravna Gora s četiri vozila, DVD Stara Sušica s jednim vozilom i JVP Delnice s jednim vozilom.

Image and video hosting by TinyPic foto: DVD Kupjak

Image and video hosting by TinyPic foto: DVD Ravna Gora

26.10.2018. u 07:52 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 16.10.2018.

Sezona grijanja- opasnost od požara!

Dolaskom hladnijih dana počinje intenzivnije loženje peći,štednjaka i kamina u kućanstvima, a time i pojačana opasnost od požara. Kod takvih požara dolazi do zapaljenja nataložene čađe i smole na stijenkama dimnjaka pri čemu se razvijaju vrlo visoke temperature. Stoga ukoliko dođe do požara u dimnjaku u svakom slučaju pozovite vatrogasce!
Pravilno građevinski izveden dimnjak je izgrađen od materijala s povećanom otpornošću na visoke temperature kao što su opeka ili gotovi tvornički elementi (tzv. šidl dimnjak). Dimnjak ne smije imati pukotine na spojevima i mora biti toplinski izoliran-ožbukan. Vratašca za čišćenje dimnjaka moraju biti u ispravnom stanju. Kod izgaranja čađe i smole da ponovimo razvijaju se vrlo visoke temperature te u iznimnim slučajevima samo vrlo dobro izvedeni dimnjaci nakon požara ostaju bez oštećenja. Vrlo je važno da gorivi građevinski elementi same građevine (grede, drveni pod) budu dovoljno udaljeni od samog dimnjaka ili međusobno razdvojeni odgovarajućom toplinskom izolacijom. Ukoliko dimnjak i građevina ne ispunjavaju ove uvjete, prijenos topline iz opožarenog dimnjaka na okolni zapaljivi materijal najčešće dovodi do požara kompletnog građevinskog objekta.
Osim pravilne izvedbe dimnjaka najučinkovitija preventivna radnja zaštite od požara je redovito čišćenje dimovodnih kanala koje će napraviti vaš dimnjačar. Na taj način dimnjačar će smanjiti nataloženu količinu gorive tvari u samom dimnjaku i smanjiti mogućnost zapaljenja dimnjaka na najnižu moguću mjeru. Na području Općine Ravna Gora koncesiju za usluge čišćenja dimnjaka ima dimnjačar Antun Burić iz Ravne Gore

Dimnjačar: OBRT ZA STAKLARSKE I DIMNJAČARSKE USLUGE VL. ANTON BURIĆ broj mobitela: 098 9521401

Ukoliko dođe do požara dimnjaka odmah ugasite vatru u ložištu i zatvorite sve dovode zraka na ložištu. Pozovite vatrogasce!

Požar dimnjaka može se primjetiti kroz intenzivno zagrijavanje zida kroz koji prolazi dimnjak, zatim kroz zvuk pojačanog strujanja dimnih plinova kroz dimovodnu cijev te otvoreni plamen i iskrenje na izlazu dimnjaka uz intenzivan miris čađe.

Ovom prilikom upozoravamo i na pravilan način odlaganja pepela. Pepeo odlažite samo u posude od negorivog materijala ili na slobodne površine u čijoj se neposrednoj blizini ne nalazi lako zapaljivi materijal. Također ložišta čistite nakon što su se ohladila i u njima je izgorjelo svo gorivo.
Poseban oprez obratite kod čuvanja zapaljivih tekućina i lako zapaljivih tvari. Ne smiju se držati uz ložišta i površine s povećanom temperaturom. Ne sušite robu iznad ložišta! Ukoliko privremeno zagrijavate prostore električnom grijalicom obratite pozornost na dovoljnu udaljenost grijalice od zapaljivih predmeta kao i na pravilni način priključivanja grijalice na kućnu električnu instalaciju.

Iz evidencije požara DVD-a Kupjak:
20.9.2009. - požar dimnjaka: gornji Kupjak
22.2.2010. - požar krovišta: donji Kupjak
15.12.2010. - požar dimnjaka: donji Kupjak
28.8.2011. - požar dimnjaka: donji Kupjak
27.9.2012. - požar krovišta: donji Kupjak
4.1.2014. - požar dimnjaka gornji Kupjak
10.1.2017. -požar drvarnice donji Kupjak

Image and video hosting by TinyPic

16.10.2018. u 13:57 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 08.10.2018.

Županijsko vatrogasno natjecanje

U organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije i DVD-a Škrljevo te Bakar jučer je na nogometnom igralištu u Krasici održano županisko vatrogasno natjecanje članova i članica. U konkurenciji sedam ''B'' ekipa (članovi stariji od 30 godina) odjeljenje DVD-a Kupjak nakon izvedene vježbe s motornom pumpom i štafete, bez pogrešaka u ukupnom poretku zauzelo je solidno četvrto mjesto.

Image and video hosting by TinyPic

08.10.2018. u 11:23 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 11.09.2018.

Posjet DVD-u San Marino

Ovogodišnje uspješno održane zajedničke vježbe i druženja s donacijama vatrogasne opreme za naše društvo nastavak su odlične suradnje s Njemačkim vatrogascima koja traje već treću godinu. Upravo iz tog razloga prošli četvrtak posjetili smo prijateljsko društvo DVD San Marino Novi Vinodolski na čiju smo se i preporuku povezali s njemačkim kolegama te postali obavezan sadržaj njihovog ljetnog kampa u Novom Vinodolskom. U prostorima Novljanskog DVD-a dočekali su nas članovi ovog društva: predsjednik Ivan Baričević , zapovjednik Igor Fabričini, tajnik Velibor Toplovec i začetnik ove hrvatsko njemačke suradnje Dirk Heidenreich. U prigodnom razgovoru svih sudionika istaknuto je veliko zadovoljstvo ostvarenom suradnjom kroz zajedničke susrete i vrlo vrijedne donacije, razmatrani su i prijedlozi za još bolju suradnju u idućoj godini. Kako i ovaj susret ne bi prošao bez donacija pobrino se g. Heidenreich koji je uz donacije za Novljanski DVD dovezao i novu opremu za DVD Kupjak u vidi cijevi, gumenih čizama, rasvjete i dr.
Jučer s početkom u 20h ispred vatrogasnog doma u Kupjaku održana je i prigodna noćna vježba s novonabavljenom opremom te postavljanje iste u vozilo i spremište doma.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

11.09.2018. u 09:01 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 19.08.2018.

Požar divljeg deponija

U neposrednoj blizini naplatnih kućica na autocesti u Šijama u subotu navečer izbio je požar na divljem deponiju na kojem je većinom odloženo otpadno drvo. Po dojavi na požar su prvi pristigli vatrogasci DVD-a Ravna Gora. Vatrogasci DVD-a Kupjak na požarište su pozvani u 19,40h te na intervenciju izlazimo s vozilom i 6 članova.
Nastavak gašenja ovog požara započet je u subotu u 6,30h s vatrogascima iz svih društava Vatrogasne zajednice Općine Ravna Gora. Zbor teško pristupačnog požara u kojem je nekoliko požarnih jezgri bilo na dnu same jame deponija pozvan je veći rovokopač gusjeničar uz pomoć kojeg je požar u popodnevnim satima subote i ugašen.

Image and video hosting by TinyPic
Foto: Goran Belobrajdić - DVD Ravna Gora



19.08.2018. u 06:59 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 13.08.2018.

Drugi posjet kolega a iz Deutsche Feuerwehrhilfe e.V.

Prilikom prošlotjedne posjete članova Njemačke humanitarne udruge vatrogasaca Deutsche Feuerwehrhilfe e.V. (Njemački vatrogasci pomažu) dogovoren je ponovni posjet našem društvu ovu nedjelju. Njemački vatrogasci koji inače dvadesetak dana u ovom mjesecu borave kod članova DVD-a San Marino Novi Vinodolski s ciljem zajedničkih vježbi i suradnje, ovu su nedjelju ponovo iskoristili za druženje s našim članovima kako bi nastavili prošlotjedne započete aktivnosti.
Članovima spomenute udruge među kojima su ovaj put osim njemačkih kolega bili i vatrogasci iz Finske, Rusije i Francuske prezentirana su natjecanja vatrogasaca u Hrvatskoj kao što su vježbe s motornom pumpom i natjecanja sa starim štrcaljkama. Također prezentirali smo im i preventivne akcije koje društvo provodi poput obilaska hidranata i podjele vatrogasnih aparata u mjestu. U drugom dijelu dana nakon ručka održana je i zajednička vježba gašenja požara s našim vozilom i osnove rada s hidrauličkim alatom iz prošlotjedne donacije.
Na obostrano zadovoljstvo na kraju susreta dogovoren je nastavak uspješne suradnje i sljedećoj sezoni.

Image and video hosting by TinyPic

13.08.2018. u 10:58 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 06.08.2018.

Natup na 14. Memorijalu Jasmina Filipovića

Članovi DVD-a Kupjak u petak 4. kolovoza nastupili su vatrogasnom natjecanju koje organizira prijateljsko Dobrovoljno vatrogasno društvo DVD San Marino Novi Vinodolski. Ovo noćno natjecanje održava se svake godine u spomen prerano preminulom istaknutom članuDVD-a San Marino Novi Vinodolski Jasminu Filipoviću. S početkom u 20h na natjecanju je nastupilo 15 muških i 5 ženskih ekipa iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Odjeljenje DVD-a Kupjak u ''A'' Sastavu na ovom natjecanju u jakoj konkurenciji plasiralo se u ukupnom poretku na 13. mjesto.

Image and video hosting by TinyPic

06.08.2018. u 09:38 • 0 KomentaraPrint#

Posjet kolega iz Deutsche Feuerwehrhilfe e.V.

Pretprošle godine započeta suradnja između Njemačke humanitarne udruge vatrogasaca Deutsche Feuerwehrhilfe e.V. (Njemački vatrogasci pomažu) i DVD-a Kupjak nastavljena je i ove godine. U petak 3. kolovoza u popodnevnim satima posjetili su nas članovi spomenute udruge s ciljem zajedničkog druženja i vježbe predvođeni njihovim voditeljem Andreasom Meireom. Njemački vatrogasci dvadesetak dana u ovom mjesecu borave kod članova DVD-a San Marino Novi Vinodolski kod kojih će također kroz zajedničke vježbe i suradnju pokušati naučiti što više o gašenjima šumskih požara.
Zahvaljujući Adrenalin Parku Kupjak prvi dio susreta iskorišten je za upoznavanje članova i druženje kroz aktivnosti u parku nakon čega su uslijedile i zajedničke vježbe. Njemačkim kolegama prezentirali smo natjecanja na kojima nastupaju vatrogasci u Hrvatskoj nakon čega su isprobali nekoliko varijanti vježbi. U drugom dijelu kolege iz Njemačke preuzeli su vođenje vježbi na kojima su teme bile korištenje hidrauličnih škara i razupora te tehnike čvorova i užadi.
Po završetku vježbi uslijedila je zajednička večera i nova donacija vrijedne opreme za naše društvo koja se sastojala od hidrauličnog agregata, radnih odijela i aparata za gašenje požara s CO2.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
foto: Deutsche Feuerwehrhilfe e.V.

Image and video hosting by TinyPic
Foto: Deutsche Feuerwehrhilfe e.V.

06.08.2018. u 09:13 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 30.07.2018.

Vatrogasna vježba

Uz sudjelovanje pet operativnih vatrogasca i dva pripravnika za vatrogasno zvanje vatrogasac jučer je održana vježba gašenja požara članova DVD-a Kupjak. Iako vježba nije bila obaveznog karaktera ipak bilježimo dobar odaziv.
Cilj vježbe bio je upoznavanje s nekim specifičnostima hidrantske mreže u Kupjaku kao što su priključci i ventili manjih promjera. Također isprobane su mogućnost korištenja hidrantske mreže kod požara otvorenih prostora kao i proba ostale opreme za gašenje požara koju posjedujemo.

Image and video hosting by TinyPic

30.07.2018. u 07:11 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 29.07.2018.

Natjecanje na zaprežnim špricama

U subotu 28. srpnja održan je peti po redu kup DVD-a Brod Moravice. Na ovom natjecanju, jedinom takve vrste u našoj županiji, u prvom je planu prezentacija bogate i dugotrajne tradicije hrvatskog vatrogastva te druženje i međusobno povezivanje vatrogasaca. Nastupilo je 11 vatrogasnih ekipa iz Karlovačke i Primorsko-goranske i Međimurske županije među kojima i jedno odjeljenje DVD-a Kupjak. Zadatak natjecateljskih ekipa bio je uz pomoć stare zaprežne šprice DVD-a Brod Moravice u što kraćem vremenu ručnim pumpanjem i s jednim mlazom savladati ili srušiti prepreke na poligonu. U konačnom poretku odjeljenje DVD-a Kupjak zauzelo je 8. mjesto. Natjecanje se održalo na prostoru lovačke kuće Lazica, a nakon šprica održano je natjecanje u povlačenju konopa te druženje vatrogasaca uz živu glazbu, jelo i piće.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

29.07.2018. u 06:41 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 19.06.2018.

Posjet bajkera Red Knights Croatia 1, dani Svetog Vida u Kupjaku

Ovu subotu u sklopu svoje rute koja je prolazila kroz Gorski Kotar posjetili su nas članovi vatrogasne ''bajkerske'' udruge Red Knights Croatia 1 sa sjedištem u Rijeci. Oko tridesetak vatrogasaca motociklista iz cijele županije te nekoliko prijatelja iz Slovenije okuplja se više puta kroz godinu i u zajedničkoj vožnji i druženju promiču motociklizam i vatrogastvo. Ovaj puta posjetili su i naš dom gdje je upriličeno kratko druženje svih prisutnih.
Članovi društva pomogli su u petak u organizaciji manifestacija povodom dana Sv. Vida , zaštitnika Kupjaka kad je održana Sveta misa i druženje hodočasnika. U nedjelju je u organizaciji MO Kupjak održan i treći odbojkaški turnir kraj vatrogasnog doma ''Kupjačani igraju odbojku'' na kojoj je nastupila i ekipa DVD-a

Image and video hosting by TinyPic
Foto: RKC1

Image and video hosting by TinyPic





19.06.2018. u 06:53 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< kolovoz, 2019  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK

Kupjak 86
51313 KUPJAK
dvd.kupjak@ri.t-com.hr
OIB:40581297428