DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK 90 godina u službi zaštite od požara

srijeda, 29.05.2019.

Pregled hidrantske mreže

Ovaj utorak održana je prva preventivna akcija koju društvo provodi kroz godinu. Uzduž gotovo cijelog mjesta izuzev dijela iz pravca Delnica, postoji izgrađena hidrantska mreža. Iako su vanjske hidrantske mreže u pravilu izvedene kao nadzemne, zbog opasnosti od zaleđivanja u Kupjaku su svi vanjski hidranti izvedeni kao podzemni. Također većina hidranata se nalazi neposredno uz prometnice koje se zimi tretiraju s mnogo soli i pijeska koji zatrpava priključke hidranata. Stoga cilj ove akcije nije bila provjera tlaka i protoka, već čišćenje svih šahti od pijeska i zemlje i osiguranje brzog postavljanja hidrantskog nastavka ukoliko se za to pokaže potreba. Na pregledu mreže utvrđeno je da su čak dvije šahte u potpunosti bile zatrpane zemljom te su iste odmah i očišćene. Na ostalim hidrantskim priključcima nije bilo bitnih nedostataka. Na akciji su bila prisutna petorica operativnih članova društva.
U drugom dijelu akcije koju smo održali ovaj četvrtak naglasak je bi na upoznavanju mlađih operativnih članova s specifičnostima ove hidrantske mreže poput hidrantskog nastavka promjera 52 mm, različitih mjera ventila za otvaranje ili ''fiktivnog'' hidranta u Šijama bez očito dovoljnog tlaka i protoka. U drugom dijelu na akciji su bila prisutna petorica članova tako da je u dva dana akcije ukupno sudjelovalo 9 članova društva.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


29.05.2019. u 06:57 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 05.05.2019.

Vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava Vatrogasne zajednice Općine Ravna Gora već tradicionalno obilježavaju dan Sv. Florijana izvođenjem zajedničke pokazne vježbe.
Ove godine domaćin druženja bio je bio DVD Ravna Gora a organizirana je vježba u krugu poduzeća Calligaris d.o.o. Na vježbi koja je započela nešto prije 10h sudjelovali su gotovo svi operativni vatrogasci vatrogasne zajednice uz gostovanje članova DVD-a Brod Moravice. Tako je četrdesetak vatrogasaca izvelo istovremeno nekoliko različitih vježbi kao što su vanjska i unutarnja navala, gašenje požara s podizanjem cijevi na 30 metarski silosu, gašenje požara zapaljive tekućinje spašavanje zatočene osobe i drugo. Na vježbi je sudjelovalo ukupno 9 vatrogasaca DVD-a Kupjak s jednim vozilom.
Nakon Svete mise koja održana u 11 sati u kapelici Svetog Florijana u Ravnogorskoj kosi svi vatrogasci su se okupili na zajedničkom ručku i druženju u spremištu DVD-a Ravna Gora.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

05.05.2019. u 20:40 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 02.05.2019.

Praznik rada

Članovi društva zajedno s mještanima i Mjesnim odborom Kupjak sudjelovali su i ove godine u obilježavanju 1. svibnja međunarodnog dana rada. Dan je započeo tradicionalnom budnicom u 6 sati ujutro prolaskom vatrogasnog vozila s uključenom sirenom kroz mjesto. Oko 8 sati ispred vatrogasnog doma pristigli su članovi puhačkog orkestra KUD-a Sloga iz Ravne Gore te održali kratki koncert za prisutne mještane i vatrogasce. Nakon vatrogasnog doma zajedno s s glazbom otišli smo na početak i kraj Kupjaka. Nešto kasnije dočekali smo i defile vozila članova AK Ravna Gora koji se se neko vrijeme zadržali u druženju ispred vatrogasnog doma.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Dan prije članovi društva na radnoj akciji srušili su staru drvenu šupu iza vatrogasnog doma. Materijal je odmah odvožen za potrebe prvomajskog krijesa koji su organizirali mještani. Nadamo se da ćemo uskoro započeti s izgradnjom sjenice na mjestu stare šupe.

Image and video hosting by TinyPic



02.05.2019. u 12:25 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< svibanj, 2019 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUPJAK

Kupjak 86
51313 KUPJAK
dvd.kupjak@ri.t-com.hr
OIB:40581297428