draga raga

27.02.2009., petak

Pastrnjak

Pastrnjak
Opis
Pastrnjak je bogatiji vitaminima i mineralima od mrkve. Bogat je kalijem i to 600 mg/ 100 g, a također je dobar izvor vlakana. Dobro ga je čuvati u hladnjaku u plastičnoj vrećici. U 100 g pastrnjaka se nalazi 55 kcal.


Sliku i opis preuzela sam s Vegicept.com

Zivim u Zagrebu. Vegetarijanka sam oko 18 godina. Nikad nisam voljela jesti korjenasto povrce jer se kod nas tradicionalno jede u juhama. Sirovu mrkvu jos mogu pojesti i sok od svjezeg celera s narancom, ali sve to kuhano, zajedno s persinom su mi najgora kulinarska nocna mora.

Kad smo prvi puta posjetili muzevu obitelj, za jelo smo dobili tradicionalni, klasicni Sunday roast Mojem muzu jako nedostaju odredjena britanska jela, posebno ovo! Naravno, ja sam dobila vegetarijansku verziju pecenke te vegetarijanski umak cerek

Uglavnom se radi o pecenoj janjetini uz dodatak malo kuhanog povrca (krumpir, mrkva, prokulice, kelj ili kupus na rezance) te pecenog povrca (krumpir, mrkva, pastrnjak) uz Yorkshire pudding i umak od pecenja.

Yorksire pudding je vrsta peciva, okusom mozda slicno mlincima, samo hrskavo, a izgledom slicno muffinu, ali supljem cerek
Uglavnom, meni su izvrsni i kad napokon dobijem tocan recept, napisat cu ga ovdje (isprobala sam nekoliko s interneta, ali nije to to!)

Na kraju, sve ovo pisem zbog pastrnjaka! Pecenog pastrnjaka! Grijeh ga je skuhati u juhi ili koristiti samo kao zacin. Pecen u pecnici, zajedno s krumpirom i mrkvom, a moze se nadodati i mlada cikla (najbolje u posebnu posudu jer inace sve povrce bude crveno), to je nesto izvrsno! Mrkva je tvrdja te ju je potrebno blansirati prije pecenja. Zatim se sve povrce dobro prekrije maslinovim uljem (moja verzija) ili maslacem (muzeva verzija) i stavi u pecnicu. Odlicno je i kada se prije pecenja uz ulje marinira u balzamicnom octu i cesnjaku.
Iako izgledom podsjeca na zutu mrkvu ili korijen persina, okusom i mirisom je slicniji krumpiru.

Problem je sto ga je tesko naci na trznici ili u ducanima.
- 16:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

25.02.2009., srijeda

Reklame na blog.hr

Nakon jedva cetiri mjeseca pisanja, lagano pocinjem razmisljati o prekidu. Nisam ostavila trag na blogu svojim umotvorinama zubo tako da ce moj eventualni nestanak, bas kao i pojava, proci sasvim neprimjetno. No, nije stvar u tome da zelim prestati pisati iz protesta (nije li to u neku ruku oksimoron!), nego u tome da mi je na odredjeni nacin otezano citanje zanimljivih blogova zanimljivih ljudi.

Razlog je moja sad vec tjelesna reakcija, mucnina koju osjetim zbog reklama koje skacu kad posjetim naslovnicu bloga, ili blogove koje citam. Sasvim je u redu da naslovnica ili blogeri (ako je dozvoljeno) koji to zele ili koji imaju velik promet wink stave svojom voljom reklamu koja je cvrsto zalijepljena za blog i na koju ja mogu reagirati ako mi je u interesu. Problem je u slici koju moras ukloniti ako zelis procitati tekst ispod.

Vrhunac neukusa je bio prozorcic koji zove klikni na me i odvest cu te na stranicu gdje mozes pogledati smrt alpinista.

Razocarana sam. Naslovnica bloga ne bi smjela biti mjesto koja ce promovirati ili zaradjivati na necijoj smrti.

Ne smeta me ako netko zeli pisati o toj temi i staviti na svojem blogu link na prozvani video. Tada imam izbor.

Koliko mi je poznato, vec dva dana blog.hr naslovnicu zaklanjaju fotografije "farmera". I nekakva ovca i Let3-ovac kad otvorim pojedine blogove. I jos jedna koja propitkuje o istini.... I tko zna koliko ih jos ima!
Mogucnost zalbe ne postoji: suti i trpi ili se makni.

Na pocetku sam napisala, nisam vazna za blog zajednicu i tu tezine jednostavno nema! Nisam ni kompjuterski ni pravno potkovana da bih znala moze li nestanak jednog bloga, imati bilo kakvu financijsku tezinu za vlasnike blog.hr-a. Facebooku je trebalo jedan dan da promijeni svoju poslovnu politiku i desetak tisuca (?) ljudi koji su obrisali svoje profile u znak protesta ili barem najavili svoj odlazak. Toga ovdje nece biti.

Napominjem da mi nije stalo do mojeg piskaranja; obrisala bih sve u sekundi cerek Tesko mi se odreci citanja tudjih prica.

Znaci li to da blog.hr koristi moju ovisnost, voajerizam ili tko zna kakav psihicki poremecaj belj da bi dodatno zaradjivao na reklamama? Ili je to samo bezobrazluk!
- 15:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.02.2009., nedjelja

Antropometrija, moda i ja

Jucer sam pregledala nekoliko foruma na kojima se govorilo o modi. Nakon poroda cu trebati privremenu garderobu dok ne izgubim trudnicke kile i vratim se u svoje stare mjere. Zakljucila sam da su Top Shop i Esprit popularna mjesta za kupnju jer imaju male brojeve hlaca! Upravo tako!

Dr. Ujević D. i sur.: Hrvatski antropometrijski sustav : priručnik kaze sljedece:

Prosjecne mjere Hrvatica:
visina: 163 cm
tezina: 68 kg
opseg grudi: 99 cm
struk: 86 cm
bokovi: 104 cm

Prosjecne mjere Hrvata:
visina: 176 cm
tezina: 82 kg
sirina prsa: 102 cm

OK, to je prosjek. Ja sam malo visa, malo laksa, malo vecih grudi, malo sireg struka i malo uzih bokova cerek
Dobro, to vrijedi samo onda kad nisam trudna cerek

Unatoc tome, ne mogu naci kosulju koju mogu zakopcati preko prsiju, a da mi ne pliva u svim ostalim dijelovima i ne mogu naci hlace koje mi nisu predugacke!

Koliki je postotak zena kojima odgovara duzina hlaca?
Isto tako, koliki postotak zena uistinu voli hlace nisko rezanog struka? Na moje pitanje da li drze hlace s malo visljim strukom, u gotovo svakom ducanu prodavacica mi s gadjenjem izvuce prasnjave, tamno plave traperice s bapskim krojem i visokim strukom.

Mozda sam si u prethodnoj recenici uzela malo previse pjesnicke slobode, ali nije daleko od istine.

Kad kupujem grudnjak, kosulju ili kupaci kostim, prvo pitanje je:
"Za vas?"
Ne, za moju susjedu.
U trgovinama odjecom uglavnom rade mlade prodavacice, mrsave, nasminkane za vecernji izlazak.
Naravno da je za mene!
I onda odmah s visoka:
"Nemamo u vasem broju"
U mladjim danima jako bih se posramila nakon takvog odgovora, osjecala bih se debelo i nesretno.
Danas ljubazno upitam da mi onda preporuci ducan gdje ona kupuje odjecu za sebe.

Dosta je tesko kupiti i kupaci kostim. Treba mi manji broj donjeg dijela i veci gornji dio. Ali ne, u vecini ducana prodaju komplet pa bih valjda trebala kupiti dva identicna kostima da si slozim jedan za sebe. Grudnjaci su pak krasni za velicine A i B kosarice, donekle za C, ali veci su koma, ruznih krojeva i ruznih boja. Osim toga, cim je kosarica D, E ili F, odmah dolazi u sirini od preko 75, sto je meni osobno previse. Naravno da se mogu naci i izvanrednih kombinacija, ali ti se valjda odmah rasprodaju.

Tako sam postala snob koji stedi novac i ode lijepo avionom i praznom torbom u Kupovinu. Jeftinom aviokompanijom cerek s kolicinom eura koju mogu odvojiti, bez kreditnih kartica. Sigurnosni mehanizam! nut

Preporodim se kad udjem u ducan, najobicniji, a s vjesalica me zovu hlace razvrstane po visini struka, zatim po sirini bokova i na kraju po duzini nogu! Grudnjaci od A do F u svim bojama i sirinama i krojevima! A ima i opreme za seks, korzeta i slicnih stvari u svim velicinama cerek Kosulje i majice i dolcevite! A tek carape! Kvalitetne cipele koje ne kostaju 100 eura samo zato sto sve cipele moraju kostati barem 100 eura, a jeftinije si nadjite na placu! Jao! Prodavaci me ne prate u stopu, nego nezainteresirano cekaju na blagajni.

Veselim se jer cu uskoro poceti usporedjivcati i djecju odjecu. 90 kuna za plisani djecji kombinezon made in Thailand!!!
- 11:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.02.2009., četvrtak

Politicko-ljubavni

Muz me svako malo propitkuje da li sam pisala o njemu na blogu sretan
Moram priznati da ga cesto spominjem rofl ali to je zato sto trenutno zivim kao buha u brlogu, nemam bas drustveni zivot. Tesko mi je sada samoj svrljati po gradu, onako kako sam prije mogla. Setam samo po nasem kvartu s pesekom. Uglavnom vrijeme provodim s muzem ili roditeljima i necacima. Ponekad navrate susjedi. Ponekad odem s prijateljima na kavu. I to je to.

On ne zna dobro hrvatski jezik pa mu svaki dan ispricam vijesti, onako kako se prezentiraju u nasim medijima. Primijetila sam da se kao udarna tema nametnula EU i NATO i lokalne medjudrzavne svadje.

Moj muz je rodjen nakon sto je njegova drzava sto osnivala/sto pristupila NATO i EU. On uopce ne razumije ponasanje Slovenaca u vezi naseg prikljucivanja. Ne mislim pritom reci da je Hrvatska u pravu i bezgresna, nego upravo revnost i vaznost koja se toj temi pridaje!

Njemu je EU u zivotu potpuno nevazna, smatra je minornom, lokalnom organizacijom koja je prvenstveno nastala radi kradje ugljena rofl Tu se cak i slazem s njim jer realno gledano, EU nema politicku snagu.
NATO smatra vaznom organizacijom, koja uistinu funkcionira kao stvarna sila.

Sloveniju oboje smatramo lijepom zemljom i cesto je posjecujemo. Zanimljivo je to sto nam kad putujemo Slovenci u putovnice udare zig! Njemu ne bi smjeli zubo

E sad, zasto na svom blogu prenosim njegovo misljenje!

Zato sto mislim da je u pravu, mislim da je u pravu kad kaze da mi na nastalu situaciju gledamo iz pogresnog kuta. Kod nas se toj temi daje previse vaznosti! S vremenom ce doci i jedno i drugo, a sada bi se trebali posvetiti sadasnjosti i raditi, raditi, raditi. Trebali bi za svoj uzor uzeti zapadne uspjesne zemlje, a ne istok Europe koji se jos uvijek bucka u povijesnim baricama.

Znam da sam napisala jedan naivan i banalan tekstic i da se golema masa ne moze brzo kretati, a mi smo dobro gurnuti u krivom smjeru. Slikovito receno, svakog jutra prolazimo svojom ulicom na putu do posla, skole, trgovine. Koliko nas moze vizualizirati i opisati kuce u toj ulici? Uglavnom ne primjecujemo sto se stvarno dogadja oko nas.

Obratimo paznju na sadasnjost. Buducnost tako i onako ne odredjujemo mi, nego puno, puno veci igraci.
- 11:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.02.2009., srijeda

Klackalica

Do jucer sam bila zdrava.
I danas sam zdrava.
I moja beba je zdrava.
Na kraju je sve dobro zavrsilo.
Zasto onda radim razliku?
Kako se zdrava, trudna zena lako pretvara u pacijenticu!!!

Zahvaljujuci doktorima, eto kako. Zahvaljujuci gluposti, kad u trenu prestanes slusati vlastito tijelo, iako znas da rijeci koje cujes ne mogu biti istinite! Posebno me ljuti predosjecaj da ce mi taj zamjenski doktor biti na porodu. Do sad mi je na zamjeni bio tri puta i svaki puta smo se posvadjali oko necega, da bi me na kraju uvjeravao kako je sve u redu. No, prva dva puta me razljutio, a ovaj put me uspio dobro uplasiti.

Sve je pocelo ultrazvukom gdje mi je doktor rekao kako ne moze bas dobro ocijeniti velicinu i tezinu bebe jer se spustila za porod, ali da pricekam tjedan dana do drugog pregleda, nije nis hitnoga. Nije hitno!!! A to kaj sam ja izgubila zivce, nema veze. No, vrijeme leti i osjecala sam se dobro i dijete je bilo normalno aktivno. Na dan pregleda ipak sam bila nervozna i upozorila doktora i sestru na tu cinjenicu i nadodala da osjecam da ce mi od straha malo skociti tlak.

Tlak je bio u redu, ali mi je doktor zbog ultrazvuka rekao da sumnja na strasne stvari. Pitao da li ja uopce osjecam svoju bebu! A onda me pregledao. Raskrvario me. Shvatio da pregled ne pokazuje nista neobicno, sve je dobro zatvoreno, srce dobro radi... I poceo uvjeravati kako je krvarenje nakon pregleda normalno, pogotovo u visokoj trudnoci. Pa zasto onda rade vaginalne preglede zenama u visokoj trudnoci, kad je rizik od povrede veci nego sto je dobrobit?

E pa mozda i je normalno i cesto, ali nije mi to trebalo. A nije mi trebao niti izvanredni ultrazvuk i nakon toga dodatni pregled.

Ultrazvuk je pokazao da su i posteljica i beba zdrave ili kako oni kazu vitalan plod. I plodna voda. Beba cak po velicini odgovara tjednima trudnoce, a po tezini je cak mrvicu preteska. Ali je teza za oko pola kile nego sto je bila prije tjedan dana, i veca je. I visoko je u trbuhu, nije se spustila za porod. Pregled je rekao da krvarenje nije zabrinjavajuce i da mogu ici doma. Ne trebam se posebno cuvati niti mirovati.

Dobro je proslo. Sretna sam zbog toga. No naucila sam jednu stvar: mogu prijevremeno roditi, ali razlog nece biti bioloski, nego jaka doza najobicnijeg stresa.
Usporila sam privremeno svoje normalno ponasanje da dam toj ogrebotini vremena da zaraste. Drago mi je jer osjecam da je sve u redu i sa mnom i s bebom i da moram, radi naseg zdravlja razmisljati pozitivno.

Zapravo, pretvorila sam se u najobicniji pekmez jer gledam svoj trbuh kako se pomice i govorim rasti srecica moja, tata i mama te cekaju.
- 13:31 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.02.2009., ponedjeljak

88 kuna

Ne zelim se upustati u raspravu da li je zanimanje cistaca ili cistacice stvar osobnog izbora, jedini izbor neobrazovanih osoba, najlaksi izbor nezaposlenih osoba... Cinjenica je da ciscenje uglavnom nije dobro placen posao, ali se relativno lako dobije. Cinjenica je i da se od ciscenja moze proslaviti i obogatiti, uzmimo dvije dame iz How Clean Is Your House za primjer. Isto tako nije isto cistiti stubista nebodera i ulice i provoditi specijalno ciscenje bolnica, mjesto ubojstva ili terena nakon nesrece s posljedicom ispustanja nafte ili opasnih plinova.

Sto od svega toga vrijedi ako pogledamo nasu stvarnost?

U ponudi Lidl Hrvatska je:

Djecji pribor za ciscenje

Dječji pribor za čišćenje
Made in Spain

* 7 dijelova
* Dječja kolica za čišćenje
* Dimenzije: cca. 36x28x51 cm
* Cijena po setu

88.-*
Pažnja - količina proizvoda na akciji je ograničena i vrijedi do isteka zaliha. Ispričavamo se zbog eventualne tiskarske i druge nenamjerne pogreške.


Na slici se djevojcica igra priborom za ciscenje. Zasto djevojcica? Zasto bi se igrala priborom za ciscenje? Zasto ako zeli cistiti, dijete ne bi pomoglo roditeljima prilikom stvarnog ciscenja? Tako malo dijete moze spremiti svoje igracke ili pokusati obrisati prasinu sa svojeg stolica.

Buduca cistacica ili buduca inzenjerka?
- 12:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.02.2009., nedjelja

Kafka

Franz Kafka je bio pametan covjek, znao je te je napisao:
"Neprestano se trudim da priopcim nesto nepriopcivo, da objasnim nesto neobjasnjivo, da ispricam nesto sto nosim u kostima i sto se u tim kostima moze dozivjeti"

Kad bih znala lijepo pisati, ne bih pisala ozbiljne, mracne i dubokoumne rasprave i price. Ne bih pokazivala svoje misli kao sto nudisti pokazuju svoje nago tijelo na plazi.

Pisala bih erotske romane. Pisala bih one socne, jeftine recenice prepune prostih pridjeva. Ljudi bi ih citali i zatim se bacali na svoje partnere. Ljudi bi ih procitali i zatim bacili, misleci kako je tu knjigu sasvim sigurno napisala neka glupaca wink
- 21:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.02.2009., subota

Prometne nesrece

Napokon imamo internet! Jee!!! cerek
Nedostajalo mi je citanje blogova!
I novina.
Ne bi covjek vjerovao koliko vremena treba da te otkopcaju i prikopcaju. Najbolje je bilo kad sam zvala naseg novog pruzatelja usluga da ih pitam zasto nama ne zvoni telefon.

Muk s druge strane i napokon protupitanje: "Ne zvoni vam telefon?"
"Ne" rekoh, "zato vas i zovem!"

Pet minuta kasnije zovu oni sam da provjere kak je.

Oni: "Zvoni?"
Ja: "Zvoni!"

Znaci netko je zaboravio obavit nesto sto traje ravno pet sekundi. Toliko o liijepom pocetku! Bumo vidli kak bu dalje! Iako moram priznati da je novi internet brzi od starog zubo

Tako od jucer religiozno hvatam korak s blogovima i vijestima. Televizor mi se nije dalo gledat, a od novina sam se odavno odvikla. Preskupo mi je kupovati.

Na nasim se cestama neprestano umire cry Cesto je razlog alkohol. Jako me to pogodilo, nisam valjda dugo razmisljala o tome i ne znam zasto mi je bas sad ta crna tema doplutala u misli.

Pricala sam muzu o tome, a on se odmah razljuti jer smatra da su vozaci u Hrvatskoj sebicni i neodgovorni. Doduse, samo dok voze u Hrvatskoj, vani su savrseni! Malo me cak i sokirao i nisam mu vjerovala u pocetku. Kaze da je u UK javno misljenje o pijanim vozacima jednako kao da su pedofili.

Ako pijes i vozis, to znaci da mozes ubiti necije dijete.

Osoba koja je kriva za prometnu nesrecu, mora skruseno moliti poslodavca s kapicom u rucicama da ne dobije otkaz. A najcesce dobije otkaz.

Voznja u pijanom stanju je velika sramota i nije cool.

Prometna policija je sveprisutna, a isto tako i kamere. Nema slaloma bez zmigavaca, nema divljanja i nema telefoniranja u voznji, nema voznje bez osiguranja. Ako to i rade, gotovo je sigurno da ce ih docekati kazna. A radi se o drzavi koja ima reputaciju najgorih pijanica i ljudi im se vole rugati zbog toga. Zaboravlja se samo da smo mi statisticki gori.

Ujutro slusam radio Antena Zagreb i slusatelji (izmedju ostalog, naravno!) zovu kako bi javili gdje policija slika pregledava i premjerava vozace. Poruka narodu: usporite u toj i toj ulici jer vas tam cekaju zli policajci, koji su sasvim sigurno i korumpirani debili, a poslije nastavite jurcat. Poslije cemo plakat kad izgubimo jos jedan zivot. Bravo Antena Zagreb no

Na kraju moje ulice dogodila se prosle godine teska prometna nesreca. Poginuo je mladi vozac, dvadesetgodisnjak, u jakom automobilu. Usput je "ubio" i semafor i rasvjetni stup, a automobil je totalno bio unisten. Da je barem bila samo materijalna steta!

Njegova obitelj branila ga je u javnosti, govoreci da je bio vrlo vrijedan i da je sam zaradio za taj automobil.
Obitelj i prijatelji i dan danas pale svijece na mjestu pogibije te ostavljaju cvijece. Radi se o vrlo frekventnom krizanju.

Otprilike godinu dana kasnije, setala sam tuda navecer, u pratnji muza i psa, vec poprilicno trudna. Majka poginulog mladica parkirala je u tom trenu svoj autic na plocniku na samom rubu krizanja, tako da su jedan pas, jedan mladi muskarac i jedna trudnica morali izaci na cestu, oslanjajuci se samo na uho koje je govorilo da je promet dovoljno daleko, jer vidjeli nismo nista, sve kako bi zaobisli njen auto dok ona stavlja cvijece semaforu.
- 15:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

08.02.2009., nedjelja

Karma i bebisoping groznica

Kraj proslog tjedna iskoristili smo za svecanu uvertiru u kupovinu stvari za bebu. Od iskusnih mama dobila sam listu stvari koje svaka beba treba imati cerek Prekrizila sam vise od pola!

Na listi je i naputak za tate: u bolnicu nakon poroda donijeti cvijece za mamu, cokolade za mamu i kavu za medicinske sestre.

Rezano cvijece ne volim i to zna cijela obitelj, ukljucujuci i muza. Tak da je to otpalo. Cokolada mi se uopce ne jede u trudnoci, nego ljuta indijska hrana i burito i sve nesto slano. Ponekad i masno, npr kad nazicam mamu da mi ispece gnjusno masni burek ili si pripremim vegiburger. Mislim da u bolnici ne bi cijenili nemilosrdan, sveobuhvatni miris indijskog curry umaka sa bolesno sitnim komadicima tofua. Jao kak sam sad gladna!

Kavu za sestre ni pod razno, to je mito i korupcija. Dobit ce moju vjecnu zahvalnost i sjecanje i slusat cu ih na porodu i poslije poroda, al mi se cijelo bice odupire kupnji najobicnije kave. Hmmm, mozda da im posaljemo cvijece? Ma ne znam.

I tak smo mi otisli u jedan veliki ducan, gdje su blagajnice po obicaju umorne i nemaju vremena ni razloga za smjesak.

Muz je pobjegao glavom bez obzira. Trebaju mu nekakvi odvijaci i klijesta, tak je nesto izbezumljeno promrljao dok sam ja izgovarala prvu recenicu kaj mislis ocemo uzet zutu posteljinu ili ovu plavu s medekima, ova plava sa zecevima je tak ruzna....

Odabrala sam tu zutu posteljinu s medvjedicima. Odabrala sam sarenu flis deku na kocke/ABC uzorak. Pokrivac, ogradica i jastucic su boje vanilije s uobicajenom menazerijom - gusjenice, leptiri, bube, medvjedi i tko ce ga znat kaj sve nisu gore pobacali. Bitno je da je uzorak sitniji i totalno retro i mislim da mi nece ici na zivce nakon par tjedana blejanja u iste sare. Ostali su bili u ljepsim bojama, al su zato slike flore i faune bile prevelike.

Nasla sam dvije bodi benkice koje su me odusevile. Malo skuplje, 40 kuna svaka. Jedna je zuta s pesekima, a druga nebesko plava sa sobovima. Sada slijedi proglas: za obitelj i prijatelje koji se osokole na kupnju stvari za nase dijete: ne, jos uvijek ne znamo spol i ono sto smo sami kupili ili dobili od opreme je zuto. Molim vas da ne kupujete nista sto je zuto, bebirozo ili bebiplavo.

U ducanu je bila guzva. Blagajnica je pazljivo, njezno, uredno slozila stvari. Nisam komentirala, nego sam se nasmijala i raspolozenje mi se popravilo. Odlucila sam zbog njenog postupka nagradit muza neobjasnjavanjem nacina kako sam odlucila zasto nam upravo te stvari trebaju za bebu, a ne nesto drugo.

A ona?

Ispricala se! Ispricala se jer je pazljivo slozila stvari namijenjene nasem djetetu, jer je mozda bila prespora. Nisam se snasla i nisam joj procitala ime. Rekla sam da me nije nikako uvrijedila, upravo suprotno! Zahvalila sam joj, ali nisam sigurna da me cula. Hvala joj jos jednom, takve se sitnice ne zaboravljaju.
- 23:46 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.02.2009., petak

Po sumama i gorama

Postala sam povrsna. Osjecam po nacinu razmisljanja, a vidim po nacinu na koji pisem ovdje. Uvijek sam spremna ocijeniti nekoga ili nesto na drugi pogled, na treci, cetvrti... Razlika je u tome sto sam naucila jasno kada je dovoljan samo prvi i jedini pogled wink

Volim napisati naslov prije nego sto pocnem puniti prostor za novo pisamce. Htjela sam da to danas bude "O dubinama i sirinama" i htjela sam napisati nesto osobno, nesto terapeutsko, nesto.... nesto sto objasnjava zasto sam uopce pocela pisati blog.

O dubinama i sirinama zvuci jednako kao po sumama i gorama!

Po sumama i gorama! Sjetila sam se kako su moju generaciju, kad smo bili treci ili cetvrti razred, sredinom 80-ih, odveli na izlet na Petrovu goru. Sjecam se da smo se ludo zabavljali jureci kroz sumu, igrajuci se, jeli smo sendvice lizika s presanom sunkom i abc sirom i pili sokice od narance u sjajnom tetrapaku sretan Dobro, moj je sendvic bio bez presane sunke sa zelenom salatom thumbup ali to je onda bilo neki standard za sendvice u mojoj skoli sretan U torbama smo imali i jabuke, narance i mandarine, a manje se jelo slatkisa i cipsa. Moja razrednica nije dozvoljavala slatkise da bi se smanjilo povracanje u busu cerek

Imali smo i odgojno-edukativni program. Potjeralo nas u partizanske zemunice. Bile su niske, toliko se sjecam. Vodic je rekao da svi ispruzimo ruke i dodirnemo zemljani strop. Onda je ispricao da su tako partizani drzali ruke kad bi ih Nijemci trazili po sumama. Nijemci bi bajunetom probijali tlo i ako bi osjetili prazno, znali su da je tu zemunica. Zato bi partizani podmetnuli ruke kako bi ostrica prosla kroz meso i pruzila potreban otpor. A partizani su morali biti potpuno tiho.

Nikad nisam zaboravila uvrijedjeni izraz na licu vodica kad je neki mali zagrebacki pametnjakovic upitao je li bilo onda krvi na ostrici noza eek

Kakve smo sve izlete prosli! Jedan od traumaticnijih (da li to rijec ili spada u klasu izmisljenih kao najidealnije?!) bila je posjeta farmi i klaonici PIK Vrbovec. Mi djeca bili smo u sandalama i noge su nam do gleznja propadale u blato. Tehnolozi u krvavim, nekad bijelim kutama pokusavali su sakriti ocaj i objasnjavati hladno i smireno dok su djeca zelena pokusavala povracati sto manje. Zaudaralo je na krv.

Moji su necaci osnovnoskoolci. Moram se raspitati kamo njih vode na skolske izlete!
- 13:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.02.2009., četvrtak

Zagrebacka palanka

Vrijeme u Zagrebu je predivno, bas mi odgovara malo proljetnog ugodjaja! No, na pisanje bloga opet me natjerao otrov i samo otrov.

U danasnjem Vecernjaku kocoperi se clanak o auto salonu koji ce uskoro prodavati luksuzni Aston Martin. Ak sam dobro shvatila, automobil se moze vidjeti samo kroz izlog, moze se pozvonit i uc unutra. Ne kuzim: da li ce auto do prodaje biti pod kljucem, ili salon jos ne radi, ali prima klijente?

Umjesto ove recenice, kasnije-kad ga nadjem, cu staviti i link na clanak.

Uglavnom, jedno veliko zbunj! rolleyes

Sasvim slucajno i ne svojom voljom zujo vidjela sam mjesto gdje se proizvodi Aston Martin, a takodjer i jedan auto salon gdje su cini mi se na prodaju bili samo ti automobili - ili su samo oni bili vani na parkiralistu.
Nitko nije obracao previse paznje, a na ulicama ih se vidi. Dobro ih se vidi. Sigurnosne mjere tamo svakako postoje, to mi je jasno.
Ali rofl
Nije bas trebalo traziti zvono!
- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.02.2009., srijeda

Poljoprivreda

Predugo, pre-du-go sam bila u nekakvom iracionalno slatkastom raspolozenju. To nije moje prirodno stanje. Ignorirala sam sve znakove, pogotovo onaj kad mi svi inace dragi ljudi neopisivo idu na zivce, samim svojim postojanjem. Jucer sam pukla.

Citala sam clanke o tome kako sada strani drzavljani smiju kupovati nekretnine u Hrvatskoj. Ne smiju kupovati poljoprivredno zemljiste. Pa dajte malo vratite mozgove s pase doma! Putovnice Hrvatske nosi 8 milijuna ljudi! Pa nisu ni svi ti milijuni otpali na Bosance! Imamo bar jednog gastarbajtera u svakom kutku Zemlje, a i puno ljudi koji su jos tu gledaju kako bi se ugurali negdje preko granice. I tak bi mi malo vani zaradjivali, skolovali se, eventualno kupovali vikendice u dobroj staroj, a ne bi dali drugima. Sve po nacelu ak ja nemam, onda se necu truditi da si nesto stvorim, nego cu napravit sve sto je moguce da nemas ni ti. Amen.

Sto su zabranili prodaju poljoprivrednog zemljista? Pa da je nekoliko bogatih farmera iz Svicarske, Irske i Belgije kupilo zemlju ovdje, da vidis hiperprodukcije! Ti bi ljudi radili, proizvodili i prodavali. A ne bi se polja odmarala vec dvadesetu godinu. Cast izuzecima. Meni se cini da se nasa poljoprivredna proizvodnja svela na posadi nesto, a onda se moli Bogu da posalje prirodnu katastrofu. Onda se fino proglasi elementarna nepogoda i cekaju se novci od drzave za odstetu. Zakaj bi kopali, to je za naivce i budale.

Lijepo mi je bilo vidjeti prosle godine kako se u mnogim drzavama krave i konji vise ne drze zatvorenima, nego idu van, slobodno na pasnjake. Naucili ljudi lekciju na najgori moguci nacin, ali mi necemo krenuti od toga, nego cemo ponovit cijeli proces. Ovdje se neki farmer zali da mu se smrzlo 50-ak prasica i kaj bu on sad! Nije ti se stari moj nista dogodilo sto nisi mogao i trebao sprijeciti. Kak mozes drzat farmu pajceka bez da im po zimi osiguras grijanje ili barem puno slame i dobru i sigurnu prostoriju? Pa kak mozes smrznut zivotinje?????

Uhhhh.

A tek kad vidim one politicke ljubitelje sampanjolikog soka od jabuke, dodje mi zlo. Ne zelim im sudbu kletu jer mi je vaznija stabilnost i pozitivnost moje vlastite buducnosti. Al znate kaj! Sami si kopate grabu. Nebu vam to dobro zavrsilo.

Prijateljica me uvjerava kako sam sada najsretnija u zivotu i blagoslovljena. Kako se moram veselit porodu i kako ga moj muz mora snimiti da poslije gledamo. Ozemljootvorise! Pa koji ce mi sipak snimak poroda? Da ga pokazem djetetu kad bude slavilo 14-ti rodjendan? Par fotki ce mi hvalalijepa biti sasvim dovoljno, a ono sto treba ostat ce u sjecanju, ono sto netreba bit ce zauvijek izbrisano. Imat cemo nase dijete i buducnost.

Kaj me svi uvjeravate da moram zbog trudnoce bit presretna? Jesam, presretna sam i neizmjerno, neopisivo volim tog malog skakavca koji mi bas sad gimnasticira po trbuhu. Al da imam strahove, imam! Ako priznam svoje strahove, tipa hocu li znati sto cu s bebom kad dodjemo doma, kak se hrane, kak se kupaju, kak im se njeguje pupak? Ne znam, to mi je prva beba, i meni i muzu. Ako priznam svoje strahove, znaci da sam nenormalna, neprirodna i potencijalno depresivna ili cak psihoticna.

Ili samo ne lazem tak puno?

Tko ce ga znat....

Sad sam se vec malo ispuhala i lakse mi je. Napravila sam si i kavu. Da luda sam za kavom i vise mi steti kad ju ne pijem. Ne pijem litre, nego salicu blage kave, mirisne, ukusne, crne, ciste i gorkaste. Mmmmm!

Zakaj koristis Rupurut za zgaravicu, a ne Rennie? Jesitinormalna, rupurt ti ima aluminija! Aluminija!!! Kao da sam upravo pojela rolnu alu-folije, a ne 20-ak rupuruta u cijeloj trudnoci. Rennie mi uopce ne pomaze, a rupurut pojedem jedan i nema vise zgaravice, ponekad je nema tjednima! Malo sam blazi slucaj. Koristim i dezodorane, a kaj nisu ono bogati aluminijem i ostalim gadostima?

Jel ti znas da poslije 28-og tjedna trudnoce nesmijes masirati trbuh, obavljati bracne duznosti i opcenito u trudnoci seks ne smije biti bez kondoma jer sperma uzrokuje pobacaj. Isto tak ces pobacit ako masiras bradavice.

Kaze ona.

Kljucna rijec je masaza, a ne divljacko gnjecenje. A meni doktor svaki put kaze da je sve ok, mozete imati odnose. Grubo mi pregura bebu po trbuhu da ju vidi na ultrazvuku. I tak jos svasta nesto.

A kak bum se tusirala, premazala kremama, kak da izdrzim kad beba skace, a da ne stavim svoju ili muzevu ruku na nju? Kak!!!

OK, ne treba bit grub prema trbuhu i grudima, ali normalan dodir izbjegavati, za to uistinu nema potrebe.

Ono sto joj nisam rekla, ali cu zapisati ovdje: seks i milovanja u zdravoj trudnoci pomazu! Treba li reci zasto!
- 16:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.02.2009., utorak

Muke po spavanju

Danas mi je zelja opisati svoj krevet ili kako spavati kad ti smeta brzorastuci trudnicki trbuh.

Nekada je izgledao ovako: muz koristi dva pernata jastuka, a ja jedan mali anatomski. Plahta dolje, plahta gore i dekica ili perje za pokrivanje, ovisno o sezoni. Udobno, mirisno, predivno, uzivancija!

Trenutno stanje: plahtica dolje, debelo zimsko perje za pokrivanje i muzeva dva penata jastuka su i dalje tu. I moj anatomski jastuk je tu. Pridruzio mu se jedan mali jastuk za podizanje glave sto mi omogucava disanje, jedan jos manji suskavi za ispod vrata koji me drzi, jedan dugacki malo tvrdji koji mi drzi noge i na kraju dekica koju zarolam i poslozim ispod trbuha jer trenutno mogu spavati samo na boku.

Okretanje se vrsi na sljedeci nacin: prvo se okrenem ja zajedno s jastukom medju koljenima. Gotovo istovremeno se okrece i muz na drugu stranu. Onda jos povucem dekicu za pod trbuh i namjestim kako bi podupirala drugu stranu. Onda popravim svoje jastuke i provjerim da li jos uvijek mogu disati. Onda se sjetim da bih mogla na WC ili sam zedna. Onda sve ponovo.

Na kraju, nakon par sati polusna, rostiljanja i setnje obicno odlucim ustati da se barem on naspava jer ga ceka posao.

Nocas me zabrinuto pitao bi li mozda htjela jos jedan jastuk smijeh
- 12:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.02.2009., ponedjeljak

Apsolutno savrseno medeno

Medo

Na slici je reklama i pol ili polovna reklama. Danas predstavljam medu koji vas zove da udjete u njegovo tuzno kraljevstvo i ponesete ga u svoj topli dom. Otopit ce i najhladnije srce. Apsolutno!

Sad malo kopipejstanja iz rjecnika stranih rijeci:

apsolutno (lat. absolutum) 1.im. fil. prvi, osnovni uzrok svim pojavama, vječno i nepromjenjivo (idealistički: Bog, duh; materijalistički: tvar); stvar po sebi; 2. prü. bezuvjetno, neuvjetovano; neograničeno; savršeno; jednostavno; suprotno: relativno

Cini mi se da je apsolutno postala apsolutno najpopularnija rijec. Njome se moze odgovoriti na gotovo svako pitanje. Odnosno, njome se moze odgovoriti na gotovo svako pitanje kada pokusavamo sakriti istinu wink
- 10:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Lipanj 2012 (1)
Siječanj 2012 (3)
Prosinac 2011 (1)
Listopad 2011 (4)
Rujan 2011 (1)
Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (5)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (4)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (3)
Svibanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (7)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (6)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (7)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (8)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (18)
Veljača 2009 (14)
Siječanj 2009 (15)
Prosinac 2008 (9)
Studeni 2008 (6)

Opis bloga

U novoj ulozi mame, ponekad svadljiva, polutolerantna, zaljubljena, odlucna vegetarijanka wave
Malo pod utjecajem hormona cerek

Linkovi


Lipanj 2012
Kad se vec zna...
Listopad 2011
Racemus
RWC 2011
Buhe
Funkcija vjerojatnosti slucajne varijable
Rujan 2011
Hoi!
Prosinac 2010
Pocetak novi!
Cekamo brata
Gloria Gaynor
Studeni 2010
Jos se uvijek kaze Sretan Bozic, ili????
Zubar
Nove kazne u prometu
Glup i jos gluplji
Povratak korijenima
Listopad 2010
Govorite li engleski?
Stanga
Rujan 2010
Dva jezika i jedna brbljavica
O hrvatskom ne
7
+
Srpanj 2010
Sunce
Varsavska
Kukunka i British Hero
Lipanj 2010
Grga cvarak
Tajna
Pucka skola
Svibanj 2010
Dobro jutro!
Sijecanj 2010
Zimovanje u Engleskoj... koji vic!
Prvi let
Prosinac 2009
Dosadne prehlade i jos dosadnije mame (ja!)
Prehlada
Tehnicki
Supertalent u povojima
Kako se hrane bebe?
Pikica
Jao!
Studeni 2009
Reklame
Instant
Golub na grani
Listopad 2009
Put pod noge
International Superstar
Jedan, dva!!!
Operacija banana
Aunt Raga
Vrazja macka
Rujan 2009
Krafna Krüger
Kokaina, alkohola i kuna
Kolovoz 2009
Pegla
Kakica
Cicko
Nepismena
Srpanj 2009
Moja mala Britanka
Koliko kosta?
Muke po dojenju
Deminutivi
A-gu
Helmand
Autobusno stajaliste
Lipanj 2009
Tri pticice
Naljepnica
Pogled
Kako znati da je vrijeme za dijetu :-)
Svibanj 2009
Maturanti
Sezam
Pitam se, pitam se...
Krevet
Kafici i pusenje
Nevinost opet u modi
Moja ljubica
Boris Kosmac
Travanj 2009
Vegetarijanke mame, trudnice, djeca???
Rodiliste u Vinogradskoj
L'oreal
Porod
Dobro dosla srecice moja
Malo patetike :-)
40+1
Top lista savjeta
Afganistanski obiteljski zakon
Citati
Emo raga
Ozujak 2009
Amnioskopija
Zasto raga i to draga?!
NATO
Trudnicki instinkt
All dogs speak English
Grafit=ja sam gluplji od upravo unistenog zida
Ribe
Postalo je tesko
Prezentacija
Hvala fejsbuku!
Meduze ne poznaju radosti razmnozavanja
Cjelozivotno obrazovanje
9 mjesec
Ravnopravnost
Kuhanje
Rupa
Premazana svim uljima
Maknite se oblaci, Hrvatska trazi zvijezdu
Veljaca 2009
Pastrnjak
Reklame na blog.hr
Antropometrija, moda i ja
Politicko-ljubavni
Klackalica
88 kuna
Kafka
Prometne nesrece
Karma i bebisoping groznica
Po sumama i gorama
Zagrebacka palanka
Poljoprivreda
Muke po spavanju
Apsolutno savrseno medeno
Sijecanj 2009
Naporna baba
Samodopadna samohvala
Kalifornikacija
Facebook troll
Zlocin iz mrznje
OGTT iskustvo
Bojkotiram Konzum, dosta mi je!
Direkt: "Ovo ono ne znam..."
Fritule
Zdravstvena reforma koja to nije
Bozicni ukrasi padaju, padaju
Nema kruha
Supermarketi prodaju i gorivo
Pocetak nesanice
Vegetarijanska vecera
Prosinac 2008
Danas kritiziram: Nositi zivot, prakticni prirucnik za trudnice
Dobrotvorne akcije i kako radi HZZO
Statistika
U braku sa stranim drzavljaninom
Miss World 2008
Trudnoca i prehlada...
Sehovic-Filipovic u istom tonu
Put u Francusku
Shropshire, jesen 2008
Studeni 2008
Krampom do kontaktnih leca
Ljetovanje s kornjacama
Moja prijateljica... i njen muz, ljubavnik i ljubavnica
Belgijski toalet
Pouka: ne citaj forume o trudnoci kad si trudnica

zujo