Došlo nam je ljeto, završava akademska godina, počinje meni osobno najbolji dio u godini!
Pogodite što je došlo s ljetom!? SLADOLEEED
Sladoled je slastica. Neka polu-zamrznuta slastica u kojoj ima mlijeka ili barem nekih mliječnih proizvoda (mlijeko u prahu, vrhnje ili maslac), te ne-mliječnih sastojaka. Dodaju se arome (voće, čokolada, ili štogodvamsrcepoželi). Osim toga, sladoled sadrži vodu i uklopljen zrak, on smanjuje osjećaj hladnoće u ustima tijekom konzumiranja.
Sladoled se stavlja u promet u zamrznutom stanju, pri najviše -15 °C, i kao takav može se čuvati najmanje godinu dana.
O proizvodnji sladoleda sam vam skinula malo s wikipedije, ne znam baš o tome pa da vas ne lažem.. "Tehnološki postupak proizvodnje sladoleda može se podjeliti u dva dijela. Prvi dio je proizvodnja sladoledne smjese što obuhvaća: sastavljanje i miješanje smjese; predgrijavanje; homogenizaciju; pasterizaciju; hlađenje sladoledne smjese na 5°C te zrenje pri toj temperaturi 2-24 sata. Drugi dio čine operacije zamrzavanja, nakon čega sladoledna smjesa postaje sladoled. Operacije zamrzavanja uključuju dodatak aroma i boja; djelomično zamrzavanje (pri oko -5 °C) uz upuhivanje zraka; oblikovanje sladoleda (sladoled na štapiću, u čaši, u kornetu, obiteljsko pakiranje i slično); duboko zamrzavanje u tunelu (pri oko -20 °C) i pakiranje".
Još je bitno znati kako hranjiva vrijednost sladoleda ovisi o vrijednosti sastojaka od kojih je proizveden. Mliječni i krem sladoledi sadrže sve sastojke mlijeka samo u različitim količinama, a pojedini dodaci (šećer, voće, čokolada, jaja i slično) povećavaju mu hranjivu vrijednost.
Po mojoj procjeni on i nije toliko loš. Ima dosta vode u sebi i to, bolje nego čokolada koja je sami šećer!
Ja ću vam danas odati tajn, hit sladoled ovoga ljeta! DOMAĆI SLADOLED OD NUTELLE
Potrebni sastojci za ovo predivno veselje:
1. punomasno mlijeko
2. kondenzirano mlijeko
3. vrhnje za šlag
4. nutella
Koliko vam čega treba:
- 3/4 šalice nutelle
- pola šalice kondenziranog mlijeka
- jedna šalica punomasnog mlijeka
- pola šalice vrhnja za šlag
Jednostavan postupak za pametne i glupe:
Sve te gore navedene sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte da ne bude mjehurića ili grudvica,
Možete kupiti kalupe za sladoled, a poslužiti će i plastične čaše ako vam se neda investirati. Smjesu ulijete u plastičnu čašu ili kalup i u sredinu stavite žlicu. Ostavite u škrinji (zamrzivaču) preko noći i za doručak imate sladoled! I to od nutelle. Di ćeš bolji sladoled!
Subota nas je odvela u Loboriku, malo selo pored Pule. Vikendica, lagana zezancija, muzika i losos. Točnije rečeno dvije i pol kile lososa. Sirovog, dimljenog, vakumiranog – ravno iz Norveške. Odakle nam losos iz Norveške? Hvala bogu na našem velikom prijatelju Valetu koji misli na svoje prijatelje hedoniste i ne vraća se s putovanja praznih ruku.
Losos je riba koja živi u moru ima blistavo bijeli trbuh, srebrnaste bokove, a leđa su mu sivkasto-smeđe boje (pravi komad ). Meso mu je nježno ružičaste ili narančasto-crvene boje i izvanredno finog okusa. Da pojedete 100 grama lososa (Vale kaže da je to porcija u Norveškoj - po osobi) u sebe bi unjeli 76 g vode, 20 g proteina i 3,5 g masti. Energetska vrijednost lososa u tih 100 g iznosi 116 kcal. Sadrži puno bjelančevina, fosfora, selena, kalija i vitamina B, i omega3 tako da ako vam je imunitet pao, najedite se lososa i biti ćete k'o novi!
Dobro, da se vratim na našu gozbu u Loborici. Vale je rekao da je lososa najbolje napraviti na tri načina kako bi vidjeli što nam najbolje odgovara. Tako da je dogovoreno da će se raditi losos zamotan u pancetu, fritaja sa lososom i rižoto sa lososom i tikvicama.
Rolice od lososa
Losos je bio dimljen, sirov i vakumiran. S jedne je strane imao kožu koju su ogulili i krenuli ga rezati na trakice. Te su se trakice motale u pancetu i spajale čačkalicama. Tako zamotane rolice stavile su se na ulje, popržile nekoliko minuta i bile spremne za posluživanje. (Nemojte nikada ovo pokušavati kod kuće jer je užasno komplicirano - šalim se).
< | lipanj, 2014 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Kolegij: Online novinarstvo
Teme: gastro & ostalo
Studentica: Berečić, Doris