Jedite što želite, pijte što volite

petak, 06.06.2014.

šećer na kraju

Došlo nam je ljeto, završava akademska godina, počinje meni osobno najbolji dio u godini! sretan

Pogodite što je došlo s ljetom!? SLADOLEEED
Sladoled je slastica. Neka polu-zamrznuta slastica u kojoj ima mlijeka ili barem nekih mliječnih proizvoda (mlijeko u prahu, vrhnje ili maslac), te ne-mliječnih sastojaka. Dodaju se arome (voće, čokolada, ili štogodvamsrcepoželi). Osim toga, sladoled sadrži vodu i uklopljen zrak, on smanjuje osjećaj hladnoće u ustima tijekom konzumiranja.
Sladoled se stavlja u promet u zamrznutom stanju, pri najviše -15 °C, i kao takav može se čuvati najmanje godinu dana.
O proizvodnji sladoleda sam vam skinula malo s wikipedije, ne znam baš o tome pa da vas ne lažem.. "Tehnološki postupak proizvodnje sladoleda može se podjeliti u dva dijela. Prvi dio je proizvodnja sladoledne smjese što obuhvaća: sastavljanje i miješanje smjese; predgrijavanje; homogenizaciju; pasterizaciju; hlađenje sladoledne smjese na 5°C te zrenje pri toj temperaturi 2-24 sata. Drugi dio čine operacije zamrzavanja, nakon čega sladoledna smjesa postaje sladoled. Operacije zamrzavanja uključuju dodatak aroma i boja; djelomično zamrzavanje (pri oko -5 °C) uz upuhivanje zraka; oblikovanje sladoleda (sladoled na štapiću, u čaši, u kornetu, obiteljsko pakiranje i slično); duboko zamrzavanje u tunelu (pri oko -20 °C) i pakiranje".

Još je bitno znati kako hranjiva vrijednost sladoleda ovisi o vrijednosti sastojaka od kojih je proizveden. Mliječni i krem sladoledi sadrže sve sastojke mlijeka samo u različitim količinama, a pojedini dodaci (šećer, voće, čokolada, jaja i slično) povećavaju mu hranjivu vrijednost.

Po mojoj procjeni on i nije toliko loš. Ima dosta vode u sebi i to, bolje nego čokolada koja je sami šećer!

Ja ću vam danas odati tajn, hit sladoled ovoga ljeta! DOMAĆI SLADOLED OD NUTELLE njami cerek

Potrebni sastojci za ovo predivno veselje:
1. punomasno mlijeko
2. kondenzirano mlijeko
3. vrhnje za šlag
4. nutella

Koliko vam čega treba:
- 3/4 šalice nutelle
- pola šalice kondenziranog mlijeka
- jedna šalica punomasnog mlijeka
- pola šalice vrhnja za šlag

Jednostavan postupak za pametne i glupe:
Sve te gore navedene sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte da ne bude mjehurića ili grudvica,
Možete kupiti kalupe za sladoled, a poslužiti će i plastične čaše ako vam se neda investirati. Smjesu ulijete u plastičnu čašu ili kalup i u sredinu stavite žlicu. Ostavite u škrinji (zamrzivaču) preko noći i za doručak imate sladoled! I to od nutelle. Di ćeš bolji sladoled! njami


(preuzeto: google)

Berečić, Doris

06.06.2014. u 20:08 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 01.06.2014.

Iz Norveške s ljubavlju

Subota nas je odvela u Loboriku, malo selo pored Pule. Vikendica, lagana zezancija, muzika i losos. Točnije rečeno dvije i pol kile lososa. Sirovog, dimljenog, vakumiranog – ravno iz Norveške. Odakle nam losos iz Norveške? Hvala bogu na našem velikom prijatelju Valetu koji misli na svoje prijatelje hedoniste i ne vraća se s putovanja praznih ruku. cerek

Losos je riba koja živi u moru ima blistavo bijeli trbuh, srebrnaste bokove, a leđa su mu sivkasto-smeđe boje (pravi komad thumbup ). Meso mu je nježno ružičaste ili narančasto-crvene boje i izvanredno finog okusa. Da pojedete 100 grama lososa (Vale kaže da je to porcija u Norveškoj - po osobi) u sebe bi unjeli 76 g vode, 20 g proteina i 3,5 g masti. Energetska vrijednost lososa u tih 100 g iznosi 116 kcal. Sadrži puno bjelančevina, fosfora, selena, kalija i vitamina B, i omega3 tako da ako vam je imunitet pao, najedite se lososa i biti ćete k'o novi!

Dobro, da se vratim na našu gozbu u Loborici. Vale je rekao da je lososa najbolje napraviti na tri načina kako bi vidjeli što nam najbolje odgovara. Tako da je dogovoreno da će se raditi losos zamotan u pancetu, fritaja sa lososom i rižoto sa lososom i tikvicama. njami


Rolice od lososa

Losos je bio dimljen, sirov i vakumiran. S jedne je strane imao kožu koju su ogulili i krenuli ga rezati na trakice. Te su se trakice motale u pancetu i spajale čačkalicama. Tako zamotane rolice stavile su se na ulje, popržile nekoliko minuta i bile spremne za posluživanje. (Nemojte nikada ovo pokušavati kod kuće jer je užasno komplicirano rofl - šalim se).



Fritaja sa lososom

Ovo jelo je čak jednostavnije od prvog! Razbijete jaja i miješate ih u tavi da se ne zalijepe, kada dobiju neku polu-tvrdu teksturu dodate začine po želji i na tanko narezane komadiće lososa. Ostavite to da se radi još minutu-dvije i spremno je za posluživanje. njami

Rižoto od lososa i tikvica

Narezali smo luk i dinstali ga na laganoj vatrici. Kada se lijepo raspao dodali smo tikvice narezane na komadiće, nakon toga rižu, i na kraju lososa. Tokom kuhanja stavili smo začine, ulili vodu i bijelo vino. Kada je sve bilo kuhano, dodali smo vrhnje za kuhanje i poslužili.



Mislim da je očito kako smo se svi najeli i prejeli. Vale nam je nakon večere pričao o Norveškoj i običajima. U Norveškoj dan trenutno traje do 23h, a potpuno se smrači oko 2 ujutro . Noć traje 4 sata, u 6 ujutro ponovno izlazi sunce. Sve je puno skuplje nego kod nas. Rekao je kako je cijena lososa u zadnjih godinu dana skočila za sto kuna. Što se tiče hrane, nakon što je mjesec dana boravio ondje, kaže kako ne može više jesti lososa i kozice. Losos se jede svaki dan, najmanje jednom, a kaže da kozice poslužuju uz sve. Od sendviča do ručka. Jedino uz što ne dobijete kozice je kava! Kaže kako se kod njih dosta miješaju okusi. Na tanjuru ima i slatkog i slanog i paprenog i kiselog...

Večer se odužila uz koju botelju vina, dobre priče i karte, a losos je kod mene prošao test, tako da ako tko ide za Norvešku neka mi slobodno donese koju kilu sretansretan

Živjeli i do sljedećeg posta!

Berečić, Doris

01.06.2014. u 11:27 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< lipanj, 2014  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (4)

Opis bloga

Kolegij: Online novinarstvo
Teme: gastro & ostalo
Studentica: Berečić, Doris

Linkovi

- Valentina Baus

- Vjekoslav Šago