Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dorisberecic

Marketing

Iz Norveške s ljubavlju

Subota nas je odvela u Loboriku, malo selo pored Pule. Vikendica, lagana zezancija, muzika i losos. Točnije rečeno dvije i pol kile lososa. Sirovog, dimljenog, vakumiranog – ravno iz Norveške. Odakle nam losos iz Norveške? Hvala bogu na našem velikom prijatelju Valetu koji misli na svoje prijatelje hedoniste i ne vraća se s putovanja praznih ruku. cerek

Losos je riba koja živi u moru ima blistavo bijeli trbuh, srebrnaste bokove, a leđa su mu sivkasto-smeđe boje (pravi komad thumbup ). Meso mu je nježno ružičaste ili narančasto-crvene boje i izvanredno finog okusa. Da pojedete 100 grama lososa (Vale kaže da je to porcija u Norveškoj - po osobi) u sebe bi unjeli 76 g vode, 20 g proteina i 3,5 g masti. Energetska vrijednost lososa u tih 100 g iznosi 116 kcal. Sadrži puno bjelančevina, fosfora, selena, kalija i vitamina B, i omega3 tako da ako vam je imunitet pao, najedite se lososa i biti ćete k'o novi!

Dobro, da se vratim na našu gozbu u Loborici. Vale je rekao da je lososa najbolje napraviti na tri načina kako bi vidjeli što nam najbolje odgovara. Tako da je dogovoreno da će se raditi losos zamotan u pancetu, fritaja sa lososom i rižoto sa lososom i tikvicama. njami


Rolice od lososa

Losos je bio dimljen, sirov i vakumiran. S jedne je strane imao kožu koju su ogulili i krenuli ga rezati na trakice. Te su se trakice motale u pancetu i spajale čačkalicama. Tako zamotane rolice stavile su se na ulje, popržile nekoliko minuta i bile spremne za posluživanje. (Nemojte nikada ovo pokušavati kod kuće jer je užasno komplicirano rofl - šalim se).



Fritaja sa lososom

Ovo jelo je čak jednostavnije od prvog! Razbijete jaja i miješate ih u tavi da se ne zalijepe, kada dobiju neku polu-tvrdu teksturu dodate začine po želji i na tanko narezane komadiće lososa. Ostavite to da se radi još minutu-dvije i spremno je za posluživanje. njami

Rižoto od lososa i tikvica

Narezali smo luk i dinstali ga na laganoj vatrici. Kada se lijepo raspao dodali smo tikvice narezane na komadiće, nakon toga rižu, i na kraju lososa. Tokom kuhanja stavili smo začine, ulili vodu i bijelo vino. Kada je sve bilo kuhano, dodali smo vrhnje za kuhanje i poslužili.



Mislim da je očito kako smo se svi najeli i prejeli. Vale nam je nakon večere pričao o Norveškoj i običajima. U Norveškoj dan trenutno traje do 23h, a potpuno se smrači oko 2 ujutro . Noć traje 4 sata, u 6 ujutro ponovno izlazi sunce. Sve je puno skuplje nego kod nas. Rekao je kako je cijena lososa u zadnjih godinu dana skočila za sto kuna. Što se tiče hrane, nakon što je mjesec dana boravio ondje, kaže kako ne može više jesti lososa i kozice. Losos se jede svaki dan, najmanje jednom, a kaže da kozice poslužuju uz sve. Od sendviča do ručka. Jedino uz što ne dobijete kozice je kava! Kaže kako se kod njih dosta miješaju okusi. Na tanjuru ima i slatkog i slanog i paprenog i kiselog...

Večer se odužila uz koju botelju vina, dobre priče i karte, a losos je kod mene prošao test, tako da ako tko ide za Norvešku neka mi slobodno donese koju kilu sretansretan

Živjeli i do sljedećeg posta!

Berečić, Doris

Post je objavljen 01.06.2014. u 11:27 sati.