Blog o dijetama

ponedjeljak, 29.01.2007.

Ljenguze i tablete

Dakle evo jednog članka sa koji se MORA pročitati a odnosi se na sve one koji bi mršavili uz pomoć tableta za mršavljenje.



http://www.bodybuilding.com/fun/girard6.htm

Čitajte pa komentirajte molim...

- 11:22 - Komentari (8) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.01.2007.

Vitamin B12

Par riječi o vitaminu B 12, znan kao i kobalamin.

B12 je jedan od vitamina B kompleksa. Sintetiziran je isključivo od bakterija i može se ponajviše nači u namirnicama bogatim bjelačnevinama isključivo animalnog podrijetla (meso, jaja, mlijeko) (vegani pate od pomanjkanja ovog vitamina).

Koliko ga se uzima?
Vitamin B12 se preporuča uzeti u količini od oko 2 ug dnevno kod odrasle osobe, sa naglaskom na dojilje koji bi trebale inzistirati na unosu barem tolike minimalne količine. Naravno djeca do 16 godina bi trebali u skladu sa godinama znatno manje količine uzimati. Velika prednost je što se vitamin B12 čak i u velikim količinama pokazao netoksičan.

Uloga i posljedice pomakanjkanja B12 vitamina u organizmu:
Vitamin B12 sudjeluje u iskorištavanju masti, kao i ugljikohidrata i bjelančevina za stvaranje energije te sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Isto tako sudjeluje u proizvodnji genskog materijala i služi za stvaranje zaštitnog sloja oko živaca. Manja B12 vitamina kod djece može imati značajan utjecaj na njihov rast i razvoj. Kod odraslih ludi pomanjkanje tog vitamina uzrokuje slabljenje živčanog sustava, kao i mogućnost uzrokovanja anemije. Kroničan manjak B12 vitamina može izazvati degeneraciju živčanih vlakana kao i nepopravljivu neurološku štetu.

Više o vitaminu B12:
Vitamin B12 information sheet

- 21:06 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 16.01.2007.

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je važan esencijalni nutirjent koji većina ljudi jednostavno ne unosi dovoljno u organizam prehranom.

Gdje možemo naći Vitamin C u prirodi?
Vitamin C se nalazi isključivo u voću i povrču. No polako, nemoje misliti ako skuhate lonac povrća da imate bogatstvo vitamina C koji samo čeka da veselo penetrira u vaš organizam. Najveći problem tog vitamina je toliko nestabilan da ga čak i izlaganje sunčevoj svijetlosti uništava, a kuhanje da i ne spominjemo.

Zašto nam treba Vitamin C?
Vitamin C je nužan čovjeku jer sudjeluje u proizvodnji kolagena, ali i štiti vitamine A i E koji spadaju među vitamine topive u masti, a ne u vodi. Vitamin C isto tako štiti i masne kiseline od oksidacije i liječi bolest skorbut.

Zašto korisitit Vitamin C posebno u vrijeme smanjenog unosa kalorija?
Smanjenjem unosa kalorija od one količine na koju je tijelo naviklo, smanjuje imunološki sustav i javlja se kornični umor, razni prištići i bubuljice kod mladji osoba, bezvoljnost i slabija moć koncentracije. Vitamin C potpomaže imunološkom sustavu čuvajući tijelo jako u borbi protiv prehlada, gripa ili pak drugih poteškoća kao što su kronični umor, upala grla, prevencija raka, migrene...

Koliko vitamina C dnevno unositi u organizam?
RDA vrijednost za vitamin C je 60mg što je u najmanju ruku smiješno, a i treba uzeti da su rda norme poprilično zastarijele. Uz današnji način života, izloženost stresu, pomanjkanju svježeg voća i povrća, količina nebi smjela pasti nikada ispod 1g (1000mg).

Potrebe za vitaminom C rastu pogotovo ako ste pušać, uzimate kontracepcijske pilule, bavite se aktivno tjelesnom aktivnošću...

Koliko je previše Vitamina C?
Vitamin C djeluje kao snažan antioksidans, no opet ne treba pretjerivati s njim. Količine do 10g (10 000mg) se smatraju netoksične i nisu štetne, zapravo jedini način na koji vam tijelo govori da uzimate previše vitamina C je proljev.

Kako uzimati Vitamin C?
Vitamin C bi se trebao uzimati u nekoliko doza tokom dana zbog toga što tijelo iskoristi onoliko koliko mu treba a ostatak jednostavno izbaci. Savjet je da uzimate dozi od 1g 4 puta dnevno.

- budući da smo veliki dio informacija prenijeli sa sitea kojeg sponzorira pliva informacija je da vitamin C kupujete u ljekarnama u obliku Plivita C koji nazalost nije jeftin kada se uzima u količinama od 4gr dnevno. Ja osobno sam kupio bocicu askorbinske kiseline u prahu 100g za 14kn što smatram povoljno.

Više o vitaminu C na:
http://www.plivitc.com

- 12:59 - Komentari (14) - Isprintaj - #

subota, 13.01.2007.

Postbožićno vrijeme

Prošlo je vrijeme darivanja, finih kolača, gomile kalorija, tjelovježbe od stola do stola. Stanete na vagu i vidite 5-6kg više. Što sad?

Savjet koji možda vam se čini blesavo i tjera vas da samo slijegnete ramenima, no jedite manje. Činjenica je da ste se prežderavali trpajući velike količine hrane u jednom obroku što je natjeralo želudac da poveća svoj volumen. Cilj je da jednostavno ga natjerate da opet poprimi manji volumen. To se nažalost može postići samo i jedino gladovanjem.

Dobra strana, bit ćete gladni samo nešto malo više od 24h njami Bit je da jedna dan odlučite jesti strogo tri obroka, sa doručkom koji ima 50% ugljikohidrata i taj postotak smanjivati, masti u tragovima a bjelančevina toliko da ukupna kalorijska vrijednost tog dana ne pređe 1200kcal. Uzimanje većih količina tekućine (čitaj: vode obične iz pipe ili flačirane) se podrazumijeva kao i pojačano mokrenje. Bez sumnje 48 sati takvog "režima" će polučiti rezultate, ali ne one koje se vide na brojki koju pokazuje primitivna kućna vaga. Izgubit ćete želju za hranom u tolikoj mjeri u kojoj ste prije.

Ovo zvuči jednostavno, ali uz sve ove "ostatke" kolača je to porpilično komplicirano. No, formulu za početak uspijeha znate, sami si morate skrojiti "sudbinu".

Sutra...što vam treba od vitamina i minerala, pogotov u vrijeme smanjenog kalorijskog unosa.

- 22:18 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>