Blog o dijetama

četvrtak, 25.01.2007.

Vitamin B12

Par riječi o vitaminu B 12, znan kao i kobalamin.

B12 je jedan od vitamina B kompleksa. Sintetiziran je isključivo od bakterija i može se ponajviše nači u namirnicama bogatim bjelačnevinama isključivo animalnog podrijetla (meso, jaja, mlijeko) (vegani pate od pomanjkanja ovog vitamina).

Koliko ga se uzima?
Vitamin B12 se preporuča uzeti u količini od oko 2 ug dnevno kod odrasle osobe, sa naglaskom na dojilje koji bi trebale inzistirati na unosu barem tolike minimalne količine. Naravno djeca do 16 godina bi trebali u skladu sa godinama znatno manje količine uzimati. Velika prednost je što se vitamin B12 čak i u velikim količinama pokazao netoksičan.

Uloga i posljedice pomakanjkanja B12 vitamina u organizmu:
Vitamin B12 sudjeluje u iskorištavanju masti, kao i ugljikohidrata i bjelančevina za stvaranje energije te sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Isto tako sudjeluje u proizvodnji genskog materijala i služi za stvaranje zaštitnog sloja oko živaca. Manja B12 vitamina kod djece može imati značajan utjecaj na njihov rast i razvoj. Kod odraslih ludi pomanjkanje tog vitamina uzrokuje slabljenje živčanog sustava, kao i mogućnost uzrokovanja anemije. Kroničan manjak B12 vitamina može izazvati degeneraciju živčanih vlakana kao i nepopravljivu neurološku štetu.

Više o vitaminu B12:
Vitamin B12 information sheet

- 21:06 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>