B12 je jedan od vitamina B kompleksa. Sintetiziran je isključivo od bakterija i može se ponajviše nači u namirnicama bogatim bjelačnevinama isključivo animalnog podrijetla (meso, jaja, mlijeko) (vegani pate od pomanjkanja ovog vitamina).
Koliko ga se uzima?
Vitamin B12 se preporuča uzeti u količini od oko 2 ug dnevno kod odrasle osobe, sa naglaskom na dojilje koji bi trebale inzistirati na unosu barem tolike minimalne količine. Naravno djeca do 16 godina bi trebali u skladu sa godinama znatno manje količine uzimati. Velika prednost je što se vitamin B12 čak i u velikim količinama pokazao netoksičan.
Uloga i posljedice pomakanjkanja B12 vitamina u organizmu:
Vitamin B12 sudjeluje u iskorištavanju masti, kao i ugljikohidrata i bjelančevina za stvaranje energije te sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Isto tako sudjeluje u proizvodnji genskog materijala i služi za stvaranje zaštitnog sloja oko živaca. Manja B12 vitamina kod djece može imati značajan utjecaj na njihov rast i razvoj. Kod odraslih ludi pomanjkanje tog vitamina uzrokuje slabljenje živčanog sustava, kao i mogućnost uzrokovanja anemije. Kroničan manjak B12 vitamina može izazvati degeneraciju živčanih vlakana kao i nepopravljivu neurološku štetu.
Blog ima za cilj okupljanje zainteresiranih blogera na temu zdrave prehrane i dijete, razgovaramo o hrani, kuhanju, razmjenjujemo recepte te međusobno dajemo savjete, mišljenja, prijedloge, iskustva na sve ove teme.. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže ne samo u komentarima već i u pisanju tekstova. Hvala unaprijed!