Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijeta

Marketing

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je važan esencijalni nutirjent koji većina ljudi jednostavno ne unosi dovoljno u organizam prehranom.

Gdje možemo naći Vitamin C u prirodi?
Vitamin C se nalazi isključivo u voću i povrču. No polako, nemoje misliti ako skuhate lonac povrća da imate bogatstvo vitamina C koji samo čeka da veselo penetrira u vaš organizam. Najveći problem tog vitamina je toliko nestabilan da ga čak i izlaganje sunčevoj svijetlosti uništava, a kuhanje da i ne spominjemo.

Zašto nam treba Vitamin C?
Vitamin C je nužan čovjeku jer sudjeluje u proizvodnji kolagena, ali i štiti vitamine A i E koji spadaju među vitamine topive u masti, a ne u vodi. Vitamin C isto tako štiti i masne kiseline od oksidacije i liječi bolest skorbut.

Zašto korisitit Vitamin C posebno u vrijeme smanjenog unosa kalorija?
Smanjenjem unosa kalorija od one količine na koju je tijelo naviklo, smanjuje imunološki sustav i javlja se kornični umor, razni prištići i bubuljice kod mladji osoba, bezvoljnost i slabija moć koncentracije. Vitamin C potpomaže imunološkom sustavu čuvajući tijelo jako u borbi protiv prehlada, gripa ili pak drugih poteškoća kao što su kronični umor, upala grla, prevencija raka, migrene...

Koliko vitamina C dnevno unositi u organizam?
RDA vrijednost za vitamin C je 60mg što je u najmanju ruku smiješno, a i treba uzeti da su rda norme poprilično zastarijele. Uz današnji način života, izloženost stresu, pomanjkanju svježeg voća i povrća, količina nebi smjela pasti nikada ispod 1g (1000mg).

Potrebe za vitaminom C rastu pogotovo ako ste pušać, uzimate kontracepcijske pilule, bavite se aktivno tjelesnom aktivnošću...

Koliko je previše Vitamina C?
Vitamin C djeluje kao snažan antioksidans, no opet ne treba pretjerivati s njim. Količine do 10g (10 000mg) se smatraju netoksične i nisu štetne, zapravo jedini način na koji vam tijelo govori da uzimate previše vitamina C je proljev.

Kako uzimati Vitamin C?
Vitamin C bi se trebao uzimati u nekoliko doza tokom dana zbog toga što tijelo iskoristi onoliko koliko mu treba a ostatak jednostavno izbaci. Savjet je da uzimate dozi od 1g 4 puta dnevno.

- budući da smo veliki dio informacija prenijeli sa sitea kojeg sponzorira pliva informacija je da vitamin C kupujete u ljekarnama u obliku Plivita C koji nazalost nije jeftin kada se uzima u količinama od 4gr dnevno. Ja osobno sam kupio bocicu askorbinske kiseline u prahu 100g za 14kn što smatram povoljno.

Više o vitaminu C na:
http://www.plivitc.com

Post je objavljen 16.01.2007. u 12:59 sati.