14

petak

rujan

2007

zivot

Ako ste u stabilnoj i dobroj vezi vec duze vrijeme, a pogotovo ako zivite zajedno s partnerom, vjerovatno ste primijetili kako se polako gubi onaj zar koji ste osjecali na pocetku veze, a osim toga, nista se drugo nije promijenilo. Pa kako je do toga doslo, jeste li mozda dosadili jedno drugome? Ne, dijagnoza je jasna: vama nedostaje romantike.

U svakoj vezi koja se vec pretvorila u kolotecinu zajednickog svakodnevnog zivota, ponekad se dogodi da zaboravite koliko vam je partner zapravo vazan. Ne zato sto to tako treba biti, nego zato sto ste previse okupirani onim uobicajenim problemima u tolikoj mjeri da ste zaboravili kako ljubav ipak zahtijeva jedan poseban tretman. I iako oboje osjecate da vam nesto nedostaje, niste sigurni o cemu se radi niti razgovarate o tome. Eventualno ce zene tek sitnom primjedbom ukazati da bi nesto mijenjale, recimo, ovakvom recenicom: “Joj, da smo sad barem negdje na pustom ostrvu.”. I tu dolazimo do kljucnog pitanja. Sto mi u stvari podrazumijevamo pod pojmom romantike? Za jedne - biti sami na pustom ostrvu, za neke druge vecera uz svijece, a za trece zajednicka topla kupka. Ipak, svi imaju zajednicki cilj – slavljenje ljubavi. Romanticni trenuci su oni u kojima izmjenjujete njeznosti potvrdujuci sami sebi koliko se volite, i stoga je normalno da u nekoj vezi ponekad nedostaje upravo to, zbog nedostatka vremena, preokupiranosti problemima ili neceg treceg. Vazno da je u trenutku kada ste shvatili sto se dogadja, odlucite to i promijeniti. Kako?

Na zalost, u danasnjoj je finansijskoj situaciji tesko govoriti o posebnim izlascima, unajmljivanju violinista koji ce tijekom vecere izvoditi srceparajuce melodije ili kupovini cijele cvjecare samo jer ste nekom odlucili poslati cvijece. No ima i jednostavnijih metoda, jer sumnjam da je neko iskreno uvidio da je ludo zaljubljen tek na gala – veceri uz jastoge i violiniste. Cast izuzecima. Za vas ipak imamo nesto drugo. Prisjetite se mjesta na koja ste voljeli dolaziti kada ste jos bili na pocetku veze. Mjesta na kojima ste mogli tiho saputati o svojoj ljubavi. Mozda bi jedan takav izlazak osvjezio pozutjele uspomene i obnovio ugaslu strast. Pokusajte se vratiti nekoliko godina unazad i krenite kao da ste tek sada uvidjeli koliko se volite. Ako ste ipak tip koji ne voli eksperimentisati, preporucujemo zajednicko pripremanje vecere uz laganu muziku i to kod kuce. Uopsteno, zajednicki poslovi u kojima se oboje dobro snalazite mogu vas nagnati na razgovore tipa: “A sjecas li se kad smo nas dvoje...”, pa onda cak ni u losijim filmovima zajednicko kuhanje nije bez rezultata. Ako vas ni to ne privlaci previse, pokusajte onda malim bezrazloznim poklonima. Kupite parfem, nesto od nakita, novu jaknu ili vec nesto sto smatrate da bi vas partner/ica zelio, i zajedno sa cvijecem urucite posve bez razloga. Nakon toga mozete predloziti odlazak u kino, pozoriste, na klizanje, pecanje, skijanje ili vec nesto po vasem ukusu. Mozda su sve ove stvari koje sam vam rekla potpuno krive, jer vi zelite nesto posve suprotno – i s pravom. Jer nije vazno ono sto ste culi, procitali ili sto su vam rekli. Vazno je ono sto vi osjecate kada ste sami sa svojom odabranicom ili odabranikom, jer tada doista sve ovo sto sam napisala uopce nece biti vazno.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

<< Arhiva >>

0