Jedna vrlo stara molitva

29.01.2010.

MOLITVA ZA DJELO DOBRE ŠTAMPE

Vječni Sine Božji, Svjetlo od Svjetla, neizmjerna istino! Ti si došao na svijet, da nas izbaviš od tame, te nam doneseš svjetlo nebesko, da bi svaki, koji vjeruje u tebe, imao život vječni.
O daj milostivo, da tvoje svete istine duboko prodru u našu dušu i zavladaju cijelim javnim životom. Napuni božanskim svjetlom one, koji rade na polju prosvjete, osobito spisatelje, da bi vazda čuvali i branili vječne kršćanske istine.
Blagoslovi, Božanski Spasitelju, sve one, koji šire i podupiru dobru štampu. Blagoslovi i naše Pijevo Društvo, da bi uspješno vršilo svoju veliku zadaću za promicanje katoličke štampe među Hrvatima, da se u našem narodu utvrdi i raširi Tvoje kraljevstvo Istine.
A svim Tvojim vjernicima udijeli milost, neka se brižno klone štampe, koja vrijeđa kršćansku vjeru i čudoređe, neka svi spoznaju, koliko vrijedi dobra štampa za kršćanski život, te iz nje crpu obilnu korist za život i vječnost. Amen.

*izvor: isto kao i prijašnje molitve

Molila se javno na blagdan sv. Petra i Pavla kao dan katoličke štampe te u listopadu kod listopadske pobožnosti.

Po kaptolskim se hodnicima priča...

24.01.2010.

Javnost je opet pronašla ljutog neprijatelja s kojim se treba obračunati, što više ga ocrniti i ismijati sve što je dobro napravio u životu... Ma taman, poslati ga na psihijatriju, jer njegove ideje više nisu "prolazne", ni "ekskluzivne" kao prije, ne odaje više "konfliktnu" osobu u crkvenim redovima... Mrtvo slovo Kodeksa časti opet je isplivalo na površinu, a sve zbog jednog svećenika...
Slušala sam ga i ja, i prije se među vjernicima vodila diskusija "Je li karizmatik ili nije", i bila je interesantna, već prema tome kako je tko shvaćao pojam "karizmatik među svećenicima" ...
Bilo je uvijek onih samouvjerenih diskutanata koji su "čuli o njemu" i nešto treće, a bilo je i onih koji "vide trun u bratovu oku, a u svom brvno ne vide"...
Kad se napusti ta vjernička prizma svrstavanja u kategorije i pokuša objektivno procijeniti, uz činjenicu kako smo svi različiti i obdareni različitim darovima za bogatstvo zajednice, više se ne može biti ravnodušan i slijep.

Među novinarima, ruku na srce, pretežno se hvataju tema o svećenicima i Crkvi oni koji su "u višoj perspektivi", zaštićeni čak i od Etičkog kodeksa, oni koji sve znaju "jer se po hodnicima priča" i oni kojima je cilj jedino tretirati, kao što slijedi:

...njezine vjernike (najpoželjnije svih dobi, ali posebice djecu i mlade jer oni su, ipak, "najplodnije tlo", najosjetljiviji su i najranjiviji), njezine svetinje, sakramente i molitve (izvrgavajući ih ruglu ili ih barem ismijati), biskupe i svećenike (uz obvezatan senzacionalistički naslov ako netko od njih napusti službu), njezine vjeroučitelje i karitativne djelatnike (njihove pojedinačne propuste, mane i moguće nastranosti odmah uzdignuti na opću razinu problematizirajući općenito odgojnu i karitativnu ulogu Katoličke crkve u društvu), njezin nauk (po mogućnosti i samo poimanje Boga i osobe Isusa Krista), gradnju crkava (nikako ne izostaviti materijalnu pohlepnost Crkve i bogaćenje na račun hrvatskih poreznih obveznika, te neodrživost potpisanih međunarodnih ugovora između Republike Hrvatske i Vatikana), njezino mišljenje o aktualnim društvenim problemima (stvoriti ozračje užasa zbog njezina "izlaska iz sakristije", nedopustivog "miješanja u politiku" i narušavanja laičkih temelja današnje hrvatske države), njezin tisak (zbog što učinkovitijeg efekta isticati kako je u određenom tekstu riječ tek o stavu pojedinoga katoličkog novinara ili urednika, ali po potrebi za isti tekst reći kako je to stav zagrebačkog Kaptola ili, možda, cijele Crkve u Hrvatskoj, a uvijek "prolazi" tvrdnja da je to stav opće Katoličke Crkve, tj. Rima, primjenjujući najpouzdaniji "recept": "po kaptolskim se hodnicima priča", "iz povjerljivih crkvenih izvora saznajemo", "neimenovani visoki vatikanski dužnosnik je rekao") i dr.
T. Vuković


Zašto je to tako? Na postavljeno pitanje ne vrijedi čekati odgovor...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.