petak, 20.03.2020.

Ranjeni ranjavaju, iscjeljeni liječe

Upravo sam pročitala na faceu nešto što mi nije palo na pamet u ovoj ludnici. Kaže jedna gospođa: „Koliko će samo djece dobiti batina zbog frustriranih roditelja koji se nemaju kako drugačije iskaliti!“
Gospodo mame i tate, da VAM NIJE PALO NA PAMET TAKO SE NOSITI SA STRESOM I FRUSTRACIJOM!
Doslovno je jedina istina da ste tada jadni i da ne znate drugačije nego se ispuhati na slabijem od sebe. Nemate drugo rješenje problema. Pod pritiskom svega drugoga, pucate tamo gdje možete. To govorim iz osobnog iskustva. Sama sam bila u prilici kada sam koristila agresiju i udarce prema onome nad kojim sam imala „autoritet“ i tada sam bila jadna, jako sam bila jadna. Sama sa sobom. Moj život je bio van moje kontrole, bila sam nesretna i u nemogućnosti kontrolirati vlastito ponašanje. I onda bi se sve izbacilo iz takta. Svi su bili protiv mene, sve što se događalo je bilo usmjereno prema meni, bila sam žrtva svega i nisam vidjela dalje od svog nosa. Istina je da su neke okolnosti bile nepovoljne. Da zaista nisam imala podršku od ljudi do kojih sam to očekivala i koji su mi je mogli pružiti i da su neki svojim postupcima produljivali agoniju svjesno/nesvjesno, ne znam djelovanjem/ne djelovanjem. Ali je i istina da sam bila uvučena u film samo sažalijevanja, agresije prema sebi, a onda i drugima. Nisam znala riješiti svoje probleme, a oni koji su trebali moje vrijeme, pažnju i brigu nisu bili sposobni to razumjeti, niti su trebali. Ja sam trebala riješiti svoje probleme, a oni uživati u mojoj skrbi jer sam si sama birala imati ih i za njih skrbiti. Bila sam izgubljena u vremenu i prostoru, u crnini svih mojih postupaka, u čistilištu.

Slično kao mnogi sada. Molim vas svih samo jedno, ne prebacujte svoju agresiju na nedužna bića. Sve se može riješiti na drugi način i nitko ne zaslužuje udarce i ružne riječi. ŠTO SU VAM AGRESIVNIJI POSTUPCI TO STE JADNIJI I NEMOĆNIJI. Zapamtite to. ŠTO SE VIŠE DERETE, MANJE ZNAČAJNE RIJEČI GOVORITE. SVAKA UVREDA KOJU NEKOME UPUTITE ZNAČI DA SE NE ZNATE IZRAZITI ILI DA NEMATE ARGUMENTE ZA SVOJU STRANU PRIČE. Svaki nemir znači da negdje trebate susresti sebe i ono što vas je izbacilo iz mira, nekad pred 10 godina, nekad pred 10 sati. Svi mi vrijedimo. Svi koji povređuju su povrijeđeni, nemojte to nikada zaboraviti. Ali to nije izlika. To je prilika za potražiti pomoć. Za iscijeliti se, za oprostiti sebi i drugima, za promijeniti ovaj svijet. Ja sam se znala iskaliti na psima, pit bullima i to „lupanjem po guzi“ jer nisu „slušali“. Što da su mi vratili? Jer ja tada zapravo nisam njih slušala. I kolike su to duše kada nisu. Vi se iskaljujete na djeci. I stvarate nove rane. Vi ste im roditelji. Volite prvo sebe. I svoju mamu i tatu. Ne morate s njima biti dobri. Samo ih prihvatite da postanete cijeli jer od mame i tate ste nastali. I u svoju djecu ulijevajte ljubav, pažnju, smijeh i dobrotu.
Nije lako, ali nema nam druge. Potražite profesionalnu pomoć. Ako imate sredstava, platite. Ako nemate, ima besplatnih stvari. Ako nemate kompjuter ili Internet neće ovo doći do vas, ali neka vam susjed koji čuje da vam nije dobro nabavi uređaj i pomogne da dođete do pomoći. Zovite telefone za pomoć. Odite u drugu sobu. Napravite bilo koji izbor osim ustaljenog impulsa i pražnjenja lupanjem bilo čega – stvari, djece, ljubimaca, sebe. Budite iskreni sami sa sobom što vas zaista muči. Nije poanta osude u ovoj situaciji. To nije lako, ali samokontrola i odgovornost su ono što nas dijeli od životinja, ne BMW ili vila. Ovo vam govori osoba koja je bila na vašem mjestu. Koja zna što znači srce kameno koje je sposobno onda nanositi bol drugima. Osoba koja je prošla križni put na svim poljima života. I osoba koja je danas jača nego ikada, kada cijeli svijet ide u nepoznatom jer nije odustala od sebe. Jer je našla način. Nadjačala izlike, prevalila prepreke. Oprostila sebi i drugima. Pronašla put. I zato znam da svi vi to možete. I da ako se odlučite promijeniti sebe iskreno i predano, sve će se promijeniti. Što se više pojedinaca promijeni, to će se prije kolektiv promijeniti. Otvorite svoja srca i dopustite sebi i drugima potpuno novi početak. Pustite prošlost, naučite lekcije i idemo dalje.
MOLIM VAS, ŠTO GOD RADILI U OVOJ SITUACIJI, NE MLATITE NIKOGA OKO SEBE. OBRATITE SE ZA POMOĆ BILO KOME AKO NE MOŽETE SAMI.

Oznake: samokontrola, frustracija, stres, agresija, obitelj, djeca, roditelji

- 15:04 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

Jedno znatiželjno biće na ovim stranicama piše o Svijetu iz svoje perspektive i iskustva kako bi inspirirala sebe i druge na kreaciju najboljih verzija sebe i društva u cjelini. :)

Linkovi

https://blog.dnevnik.hr/givingisreceiving

Genijalna mlada spisateljica uz čije tekstove vrijeme leti, a pozitiva raste. Giving is receiving zaista daruje duh :D