ponedjeljak, 29.10.2007.

Dobro jutro Natalija

Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image

29.10.2007. u 15:30 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 28.10.2007.

Dalmatinska Liga (2)

Danas je završen drugi krug Dalmatinske Lige. Vodeći u poretu su Dubrovčani koji su porazili Split u direktnom meču. Miše Jančić - Staničić i Obad - Zokić su igrali za pobjednički tim. Danas sam saznao i sastav tima Astarea Mlini koji čine parovi Novak - Lovjer i Čubela - Handabaka. Rezultati današnjih mečeva su:

Astarea Mlini - Casper Zadar 17 : 13
Dubrovnik - Split 21 : 9

Za tri tjedna 17.11 i 18.11 ponovo se igra u Zadru. Na redu je polufinale i finale gdje igraju prvi protiv četvrtog i drugi protiv trećeg uz prijenos pola IMP-ova iz prvog meča.

1. Dubrovnik 68
2. Split 49
3. Astarea Mlini 36
4. Casper Zadar 27

28.10.2007. u 15:04 • 1 KomentaraPrint#

subota, 27.10.2007.

Dalmatinska Liga 2007

Igralo se večeras u Zadru u prostorijama šahovskog kluba 'Casper'. Sad se uživa u brodetu i priprema taktika za sutrašnji meč u 10 sati.

Split - Astarea Mlini 19:11
Dubrovnik - Casper 25:5

Za Casper igraju parovi Perić - Lakić i Ilijašević - Sumić. Splitski parovi su Radelja - Bilić i Zokić - Krolo. Prije ovog vikenda Split je pobijedio Casper 21:9.

1. Dubrovnik 47
2. Split 40
3. Astarea Mlini 19
4. Casper Zadar 14

27.10.2007. u 23:54 • 0 KomentaraPrint#

petak, 26.10.2007.

Novosti

Tečaj je krenuo punom parom. Polovicu je dočekalo petero polaznika iako svaki put netko nedostaje. Završili smo najteži dio: sad su vidjeli i naučili kako doći do završnog kontrakta. Sad svaki put pokrivamo po jedno novo područje: NT licitacija, baraži, licitacija u obrani itd. Vrijedni predavači su Tićo i Branko a zadnji put je umjesto mene uspješno uskočio i Ivica Obad.

Klupski turniri idu utorkom. Prošli put su premoćno pobijedili Stijepo Čubela i Pavo Handabaka. Ne dolazim na turnire jer sam zauzet tečajem ponedjeljkom i srijedom pa rezultate obračunavamo dan iza. Najveće otkriće ove sezone je gospođa Nikoleta iz Zatona koja je potiho pitala može li igrati s nama jer ne zna puno - a onda na prvom turniru pobijedila a sljedeći put bila treća. Sad traži partnera za sljedeći utorak, ima li kandidata?

Prvi meč dalmatinske lige između BK Dubrovnik i Astarea Mlini završio je 22:8. Pobjednici su igrali u parovima Dube Zvrko i Ivica Obad te Frano Staničić i Miše Jančić dok su za Mline igrali Stijepo Čubela i Pavo Handabaka te Željko Milić i Pero Jemo. Puno sreće svima preko vikenda u Zadru. Klupski turnir u nedjelju u Mlinima je zbog putovanja ovaj put odgođen.

Stigli su travelleri i brošure sa analizama bordova za 'Children in Need'. Ukupno 32 zanimljiva borda (vjerojatno ćemo turnir igrati na 27) sa komentarima Sandre Landy. Ne zaboravite 13.11 se igra i prihod turnira je u humanitarne svrhe. Bilo bi lijepo da svako ko igra uplati koliko može ali barem 30 kuna bio bi minimum po igraču jer su toliko troškovi turnira po glavi. Nadali smo se turnir prebaciti u hotel Libertas ali građevinska inspekcija nije imala razumijevanja za bridž.

26.10.2007. u 21:55 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 24.10.2007.

Kodeks - promjene 1.dio (1-12)

Radim seriju članaka u kojima ću navesti promjene u tekstu Laws of Duplicate Bridge 2007. Svaki članak će pokriti jedan dio kodeksa i navesti glavne promjene. Prvo shvatite da je sve ostalo isto, bridž je kao igra točno definirana već godinama. Promjene koje su uvedene služe većinom da razjasne neke dubioze, promjene loše prakse i uvede igranje računalno namješanih bordova i na internetu. Promjenjeno je ime igre: sad je to Duplicate Bridge a ne Duplicate Contract Bridge ali to ste već znali. Druga stvar sa kojom se morate boriti je da čitate moje a ne službene komentare. Možda ću nešto ispustiti kao nebitno, a nešto možda krivo protumačim. Važno je da diskusija počne.

Promjenjena je procedura kod neispravno promješanih karata. Ukoliko igrači krivo podijele karte (12-14) i primjete to prije završetka licitacije bord se ponovo miješa. Međutim ako je igra počela tada se bord igra i primjenjuju se članci kodeksa za neispravni bord. Ukratko igrač koji vidi 14 kartu ima nedozvoljenu informaciju, a igrač sa 12 može nakon rekonstrukcije borda naknadno napraviti renons. (č.6)

Mogu se igrati specijalni turniri sa starim bordovima (recimo treninzi sa bordovima igranim na nekom evropskom prvenstvu, kao na trialima za reprezentaciju). Inače se odigrani bordovi moraju poništiti. To također vrijedi i ako netko podijeli bez mješanja novi mac karata. (č.6)

Igrač treba po odigranom bordu promiješati svoje karte prije nego ih stavi natrag u bord. (č.7)

Kompletno je redizajniran tekst članka 12 sa opisom direktorovih diskrecionih prava. U c) odjeljku je opisana procedura dodjele umjetnih i prilagođenih rezultata. Kodeks dopušta nacionalnim savezima da donesu vlastite pravilnike kako će vršiti naknade i dodjele rezultata. (č.12)


C. Awarding an Adjusted Score
1. (a) When after an irregularity the Director is empowered by these laws to adjust a score and is able to award an assigned adjusted score, he does so. Such a score replaces the score obtained in play.
(b) If, subsequent to the irregularity, the non-offending side has contributed to its own damage by a serious error (unrelated to the infraction) or by wild or gambling action it does not receive relief in the adjustment for such part of the damage as is self-inflicted. The offending side should be awarded the score that it would have been allotted as the consequence of its infraction only.
(c) In order to do equity, and unless the Regulating Authority forbids it, an assigned adjusted score may be weighted to reflect the probabilities of a number of potential results.
(d) If the possibilities are numerous or not obvious, the Director may award an artificial adjusted score.
(e) In its discretion the Regulating Authority may apply all or part
of the following procedure in place of (c):
(i) The score assigned in place of the actual score for a nonoffending side is the most favourable result that was likely had the irregularity not occurred.
(ii) For an offending side the score assigned is the most unfavourable result that was at all probable.


Uvedeno je da par koji je kažnjen sa 40% na parskom turniru a na kraju turnira imaju manje od 40% moraju dobiti prosjek da ne ispadnu nagrađeni sa kaznom.





24.10.2007. u 22:24 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 16.10.2007.

Krenuo tečaj na sveučilištu

Sinoć je službeno krenuo tečaj na sveučilištu u Dubrovniku. Zasad imamo četvero polaznika a nadamo se da će u srijedu doći još zainteresiranih. Evo par fotki sa prvog susreta sa Ivanom, Vlahom, Bornom i Teom:

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Sutra im predstavljamo BBO i gledaćemo ih gurnuti da što prije počnu online skupljati iskustvo. Ako ih sretnete - budite strpljivi!

16.10.2007. u 20:06 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.10.2007.

Promjene kodeksa

Prvi bridž kodeks (Laws of Contract Bridge) napravljen je 1928 na osnovu već postojećih pravilnika za igru Whist. Napisan je izdan pod pokroviteljstvom Portland Club of London i the Whist Club of New York. Kasnije revizije došle su 1933, 1935, 1943, 1949, 1963, 1975, 1987 i 1997. Članove današnjeg odbora za izmjenu sastavljaju ACBL, Britanski EBU i Europska bridž federacija. Članovi su: Max Bavin, Ralph Cohen, Joan Gerard, Ton Kooijman,
Jeffrey Polisner, William Schoder, Grattan Endicott (Co-ordinator) i John Wignall (Chairman).

Sljedećih nekoliko dana čitam novi kodeks 2007. Važnije promjene i komentare na njih objavljivat ću povremeno na blogu. Tekst kodeksa je na stranici Ecatsbridge.

Najvažnija finesa prilikom čitanja engleskog izvornika je razumijevanje upotrebe riječi may, must and do. Evo citata iz uputa:

Established usage has been retained in regard to “may” do (failure to do it is not wrong), “does” (establishes correct procedure without suggesting that violation be penalized) “should” do (failure to do it is an infraction jeopardizing the infractor’s rights but not often penalized), “shall” do (a violation will incur a procedural penalty more often than not), “must” do (the strongest word, a serious matter indeed). Again, “must not” is the strongest prohibition, “shall not” is strong but “may not” is stronger – just short of “must not”.


Nijanse su važne za tumačenje članaka kodeksa a porijeklom dolaze iz bogate engleske pravosudne prakse gdje se može zaraditi gomila novaca na ovim da ne kažem pi**arijama. To dosta otežava razumijevanje i ostavlja puno prostora za muljanje - odnosno odbor zauzima stav 'odlučno možda'. Tu se vidi uticaj jakih igrača bridža i politika pojedinih federacija. Dobri igrači koriste različita tumačenja i za sticanje prednosti na takmičenjima u odnosu na protivnike dok se federacije spore oko dozvola i zabrana raznoraznih pristupa i konvencija. Tako ACBL vodi izrazito restriktivnu politiku (da ne kažem paranoju) vezanu za nedozvoljene informacije i razne umjetne sisteme.

Dakle što se ne smije? (od jačeg prema slabijem)
MUST NOT >> MAY NOT >> SHALL NOT

A što se smije? (od jačeg prema slabijem)
MUST >> SHALL >> SHOULD >> DOES >> MAY

Za kraj da vas upozorim da od 1. siječnja više ne igrate Duplicate Contract Bridge nego samo Duplicate Bridge. Ode ugovor (contract) u povijest.

15.10.2007. u 13:28 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 14.10.2007.

Pobjednici svjetskog prvenstva u Šangaju

Norveški tim je pobjedio u finalu Bermuda Bowla tim USA 1 334 - 245.5. To im je prva svjetska titula u povijesti. Osvojio ju je tim Boye Brogeland, Glenn Groetheim, Geir Helgemo, Tor Helness, Erik Saelendsminde i Ulf Tundal. Npc je Sten Bjertnes a trener Vegard Brekke. Tri igrača su ovom pobjedom osvojili naziv WBF velemajstora : Brogeland, Groetheim i Saelensminde. Sad znam što je potrebno da se bude velemajstor.

Transnacionalni tim osvojili su tim Zimmerman sa pobjedom protiv Ruske open reprezentacije 103 - 99. Tim je igrao u sastavu Fantoni-Nunes (Italija), otac i sin Bessis otac (Francuska) te Pierre Zimmerman i Frank Multon.
Finale je bilo posebno uzbudljivo jer je zadnji bord odlučio pobjednika.

Venice Cup su osvojile Amerikanke: Jill Levin, Irina Levitina, Jill Meyers, Hansa Narasimhan, Debbie Rosenberg, JoAnna Stansby i npc. Gail
Greenberg. One su u finalu savladale njemice. Pamtit ćemo ovaj Venice Cup po nastupu naše reprezentacije i 18. mjesta. Pobjednice su nas dobile u kvalifikacijama 25 - 2, moramo još puno žganaca jesti.

Senior Bowl pobjednici su amerikanci Roger Bates, Grant Baze, Bart Bramley, Rose Meltzer, Alan Sontag, Lew Stansby sa npc Kyle
Larsenom i trenerom Patty Magnus.

14.10.2007. u 13:19 • 0 KomentaraPrint#

petak, 12.10.2007.

Laws of Duplicate Bridge 2007

Izvršni odbor WBF na četvrtom sastanku u Šangaju 12. listopada potvrdilo je donošenje novog brdiž kodeksa (Laws of Duplicate Bridge 2007). Godine rada uložene u poboljšanje različitih područja bridž kodeksa su time završene za WBF Drafting Laws Committee. Novi kodeks stupa na snagu sa 1. siječnja 2008, a nacionalni savezi imaju vremena do 30. rujna 2008 da ih preuzmu i usklade svoje pravilnike sa njima.

Novi kodeks nalazi se na stranici:
http://www.ecatsbridge.co.uk/Documents/2007laws.asp

12.10.2007. u 13:13 • 0 KomentaraPrint#

petak, 05.10.2007.

Dalmatinska liga - kvalifikacije

Sinoć smo uz zvuke i sliku sa amsterdamske arene odigrali klupske kvalifikacije za Dalmatinsku ligu. Branitelji naslova u sastavu Čeović(c)-Mozara i Zvrko-Obad pobijedili su tim Jančić-Batinić i Zokić - Puzović 93-54. Prvo poluvrijeme bilo je 54:20 a drugo 39:34 za pobjednike. Bordovi su bili jako zanimljivi sa puno distributivnih ruka i rubnih slemova što je i uzrokovalo toliki promet na meču. najvažnije je da su tečajci stekli jedno važno iskustvo igranja dugog meča protiv jakog tima.

05.10.2007. u 08:30 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 04.10.2007.

Tečaj bridža na dubrovačkom sveučilištu

U srijedu 10. listopada počinje tečaj bridža na Sveučilištu u Dubrovniku. Početak prvog predavanja je u 18 sati. Popričat ćemo općenito o bridžu, pokazati primjerom kako se igra i naučiti igrati Whist, igru od koje je bridž nastao.

Image Hosted by ImageShack.us

04.10.2007. u 07:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 03.10.2007.

Mix parovi na Youtube

Ovako je izgledalo u subotu 29. rujna u sportskoj dvorani u Dubrovniku. Posudili smo kameru, snimali tokom turnira i na kraju sve priredili i stavili na net.

03.10.2007. u 09:03 • 3 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess