ponedjeljak, 25.04.2005.

Zamislite igru prije atake

Protivnici su licitirali manšu ili slem bez ometanja sa vaše strane. Sad ste na ataci. O čemu razmišljate? To je trenutak koji najviše razlikuje dobre igrače od loših. Znate neki set pravila i eliminirate jedno po jedno. To često izgleda ovako: Da li imam li AK? Imam, dakle as! Nemam, imam li singl? Nemam, imam li dugu boju sa figurom? i tako dalje. Na ovaj način se naučite atakirati i ako ne završi dobro uvijek imate opravdanje za partnera.
Puno bolje je ako možeta zamisliti kako će teći obrana - atakiravši kratku boju mogu doći do poreza. Partner ako uđe u ruku može vratiti tu boju i dati mi šnapera. Dakle partner treba imati ulaz. Ima li ga na osnovu licitacije? Kod niskih licitacija imamo malo informacija i najčešće pogađamo. Ali kad protivnici nakon duže licitacije nađu manšu ili slem imamo dovoljno informacija za rekonstruirati bord i prije nego što se počne igrati.

10 7 5 2
A 7 6 5
6
A K 10 9
 


WestNorthEastSouth
-1 pass1
pass1 NTpass2
pass2 pass4
passpasspass


Evo ruke gdje imamo dvije 'najpopularnije' atake: AK tref i singl. Super, možemo kombinirati: As tref pa singl karo! Idemo dalje, protivnici prošli bez problema. Protivnici su izlicitirali manšu i partner sigurno nema u ruci neki ulaz. Dakle mogu zanemariti mogući karo šnaper. S druge strane imam četiri aduta sa asem i možda mogu izvođača natjerati na gubitak adutske kontrole tjerajući ga da reže tref. Što dalje? Kad adutira ne smijem uzeti asa odmah nego tek na treći adut. Tada još jedan tref može izbiti izvođačev zadnji (peti) adut. Četvrti tref će biti visok nakon toga. Dakle as tref pa kralj tref. Usput pogledate stol i vidite da li planirani napad ima perspektive. Ugledate drugu damu tref i nastavite sa trefom. Partner vjerojatno ima duljinu tref i sad su u potpunosti iskorištene obje ruke u obrani.

7 4 2
4 3 2
Q 10 6 5 4 3
3






WestNorthEastSouth
---1
pass2 pass3
pass4 passpass
pass


Ovo je obično dosadna ruka. Slušajući licitaciju očekujemo kod partnera ruku snage otvora jer su protivnici stali u manši. Ulaza u ruku mu ne manjka pa zašto da ne igra tref prema nama za poreze? Dakle ataka singla je ovdje dobra za razliku od prethodnog borda. Ataku uzima izvođač na stolu i odmah igra aduta do partnerovog Asa. Dolazi dvajka tref na porez, vraćamo karo do partnerovog asa i još jedan tref šnaper za jednom ne. Jednostavno zar ne?

Samo treba zamisliti kako će nakon atake teći obrana i da li je to u skladu sa licitacijom.

25.04.2005. u 17:40 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 19.04.2005.

Cavendish

Pozivni parski turnir Cavendish je utemeljen 1975. godine. Osnovali su ga članovi nekadašnjeg slavnog bridge kluba 'Jurica Tomljenović New York' inače znan kao Cavendish. Ideja je bila privući najbolje svjetske parove i stvoriti najjaču salu za turnir bez slabih učesnika. Ili kako su mi objasnili bez stjuardesa. S vremenom je turnir postao najbogatiji i najzahtjevniji za svoje učesnike.

Parovi se nakon potvrde dolaska ponude na licitaciji. Svatko može na licitaciji kupiti pravo za par koji učestvuje. Novci skupljeni licitacijom stvaraju nagradni fond koji dolazi do milion dolara. Dio ovog velikog novčanog fonda odlazi u dobrotvorne svrhe po odabiru uprave turnira. Jaki parovi, favoriti odlaze za svote veće od deset tisuća dolara. Uz to također se zahtjeva i velika upisnina na turnir od samih učesnika kako bi se pokrili troškovi turnira i nagrade za igrače. Rezultati se obračunavaju posebnom metodom IMP obračuna. Tokom turnira svi parovi će igrati međusobno.

Ovakav način nagrađivanja turnira zove se Calcutta. Svaki par je ponuđen na licitaciji. Tako sakupljen novac ulazi u nagradni fond koji se isplaćuje samo vlasnicima tri prvoplasirana para. Igrači se nagrađuju od drugog, klasičnog nagradnog fonda koji se sakuplja od uplata za turnir. Postoje i nagrade za posebne sjednice koje se djele između igrača i njihovih vlasnika. Kad završi licitacija objavljuju se iznosi postignuti za sve parove.

Prvi turnir je skupio 50 000 dolara a do 1979 je dostigao 300 000 dolara što je turnir lansiralo kao najbogatiji i najprestižniji turnir u bridge svijetu. Prijave se veoma pažljivo razmatraju i odabrani parovi su garancija kvalitetnog bridža. Tokom osamdesetih su organizatori eksperimentirali sa različitim formatima turnira pokušavajući povećati nagradni fond uz zadržavanje kvalitete turnira. Uvedeni su timski mečevi, dodatni backgammon turnir, WBF parski turnir i tako dalje. Turnir je narastao od vikenda do petodnevnog maratona.

Prošle godine je turnir održan u Rio All Suite Hotel & Casino u Las Vegasu. Skupljeno je preko milion dolara, točnije 1020500 dolara. Da li učesnike pitaju 'Pripremite sitan novac za uplate' ? Na timskom turniru pobijedio je tim Charles Wigoder - Michael Cornell - Gunnar Halberg - Richard Jedrychoski. WBF par osvojio su Ishmael Del'Monte - David Stern a pobijednici glavnog turnira bili su Sam Lev i Jacek Pszczola. Bio je to Jaceku dobar trening za jesensku Pulu. Za kupovinu prava na njih u aukciji prije turnira trebali ste se isprsiti sa više od $35,000.

Ovo je popis dosadašnjih pobjednika:

1975 James Jacoby, Gerald Westheimer
1976 Alan Sontag, Peter Weichsel
1977 Alan Sontag, Peter Weichsel
1978 Roy Fox, Paul Swanson
1979 Roger Bates, Daniel Mordecai
1980 Lou Bluhm, Thomas Sanders
1981 James Cayne, Fred Hamilton
1982 Ed Manfield, Kit Woolsey
1983 Robert Lipsitz, Neil Silverman
1984 Marty Bergen, Larry Cohen
1985 Irving Litvack, Joseph Silver
1986 Matt Granovetter, Michael Rosenberg
1987 Drew Casen, Jim Krekorian
1988 Bjorn Fallenius, Magnus Lindkvist
1989 Marty Bergen, Larry Cohen
1990 Piotr Gawrys, Elyakim Shoufel
1991 Johan Bennet, Anders Wirgren
1992 Amos Kaminski, Samuel Lev
1993 Fred Stewart, Steve Weinstein
1994 Neil Silverman, Kit Woolsey
1995 Paul Soloway, Harry Tudor
1996 Fred Stewart, Steve Weinstein
1997 Michael Seamon, Harry Tudor
1998 Bob Hamman, Nick Nickell
1999 Robert Levin, Steve Weinstein
2000 Marty Fleisher, Eric Rodwell
2001 Michael Kwiecien, Jacek Pszczola
2002 Bobby Levin, Steve Weinstein
2003 Fred Gitelman, Brad Moss
2004 Sam Lev, Jacek Pszczola



19.04.2005. u 16:24 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 17.04.2005.

Pogrešno objašnjenje

Čestom igrom početnici stiču iskustvo i od njih se počinje očekivati pravilno reagiranje za stolom. Situacije sa prekršajima kodeksa često stavlja neiskusnog igrača pod znatni pritisak. Da na turniru ne troši nepotrebno energiju bolje je upoznati ga sa pravima i pravilima ponašanja. Većina etičkih prekršaja su nenamjerna. Pretpostavljam da je svaki igrač bio više ili manje neetičan u nekim trenucima svoje bridž karijere. Ako ste promislili ‘meni se to nije dogodilo’ čitajte dalje. Možda saznate nešto što će vam kasnije pomoći izbjeći veći prekršaj.

7 6
7 3
A Q J 9 8 5
9 7 6


Otvorili ste ovaj list 2 karo kao dealer. Partner alertira i kaže da je to monokolor list semi forcing snage.
Prvi slučaj:

Vi uistinu igrate dva karo kao weak two u karonu. Da li je došlo do prekršaja ? Što treba napraviti? Članak 75C zahtjeva da protivnicima date točan opis dogovora. Došlo je do prekršaja članka 75C. Partner je protivnicima prenio informaciju o semi forcing ruki sa nepoznatom bojom. Članak 75D dodatno traži da ispravite partnera te protivnicima ponudite pravilno objašnjenje. Kako pri tome ne smijete partneru prenijeti nedozvoljenu informaciju morate sačekati kraj licitacije, odnosno kraj igre ako ste završili u obrani! Dakle u pravom trenutku (prije atake ili po završetku igre) prvo zazovite suca, a kad dođe sudac za vaš stol obavijestite protivnike da je partner pogriješio u objašnjenju.
Ovo je bilo jednostavno. No partner je tu da vas ukopa do kraja. On licitira 2 herc. Uvjeren je i dalje u svoju priču o semi forcingu i traži od vas koja je to boja. Na weak two u karonu imate dogovor da je nova boja forcing za rundu. Što ćete licitirati ?
Nemate pravo na informaciju da partner misli da igrate semi forcing. Taj dio izbrišite iz sjećanja. Licitirate 3 karo jer nemate podršku herc niti neki štih u bojama sa strane. Partneru se sad svidi njegova ruka i licitira 4NT – Blackwood. Odgovorite svoga karo asa da 5 karo. Da li je to loš rezultat za vašu stranu? Vjerojatno da. Ako partnerovo pogrešno objašnjenje naudi protivnicima tada sudac ima pravo dodijeliti prilagođen rezultat protiv vas. Upamtite da ste vi stvorili problem. Ako vam nakon weak two nova boja od partnera nije forcing tada sa svojom rukom pasirajte. Partner ne mora imati herčeve za svoj licit ? Aha, koristite nedozvoljenu informaciju. Zaboravite objašnjenje koje je partner dao protivnicima!
Drugi slučaj:

Stvarno igrate semi forcing! Zaboravili ste i što sada? Kako su protivnici dobili točno objašnjenje vašeg dogovora nema prekršaja. To što nemate ruku koju ste obećali samo po sebi nije grijeh, osim kad je došlo do povrede natjecateljskih pravilnika koji opisuju obavezne minimume za pojedine otvore ili ograničavaju blefove.
Nemojte sad zeznuti kad partner kaže 2 herc. Njegovo objašnjenje je nedozvoljena informacija za vas. Nastavite dalje sa dogovorima koje imate na weak two i licitirajte 3 karo ako igrate novu boju forcing ili pass. Licitirajte ono što ste mislili kad ste otvorili dva karo ovu ruku. Nastavite licitirati kao da se ništa nije dogodilo, bez nepotrebnih ustezanja ili grimasa.
Nemojte pokušavati spašavati licitaciju neobičnim licitima poput pasiranja konvencionalnih pitanja kao 4NT. Takav iskorak iz normalnog korištenja konvencije je dokaz da ste koristili nedozvoljenu informaciju i sada ste u teškom prekršaju. Sudac će dodijeliti prilagođen rezultat i u nekim slučajevima dodatnu kaznu za vaš par. Plaćate cijenu igranja sistema sa puno konvencija.
Za kraj bih objasnio situaciju iz druge perspective. Ako vaš desni mrski neprijatelj otvori 2 karo koji je alertiran a vi nemate namjeru licitirati jer u ruci imate trinaest dvojki ili nešto slabiju ruku, pasirajte bez traženja objašnjenja. Pitajte na kraju licitacije za značenje otvora. Ovo u mnogo slučajeva spriječi ovu situaciju.

17.04.2005. u 19:59 • 0 KomentaraPrint#

petak, 15.04.2005.

Ponašanje za stolom

Našao sam odličan članak koji opisuje kako se ponašati za stolom. U originalu ga možete naći na stranicama BridgeCompanion. Uz to ima i mnoštvo dobrih članaka sa osnovama igre.

Pokušat ću odgovoriti na osnovna pitanja o kodeksu i ponašanju za stolom. Sudeći neko vrijeme na klupskim turnirima promatrao sam kako se ponaša stotinjak igrača kad im se za stolom dogodi povreda pravila. Ustanovio sam da postoji samo nekoliko modela koje je lako predvidjeti. Tečajci najčešće imaju veliku tremu i turnir im je potpuno nova i nepoznata sredina. Većina početnika uopće nije upoznata sa kodeksom, ne želi imati posla sa sucima i često uopće ne primjećuju povrede pravila.
Sa vremenom počinju razlikovati što je dobro a što loše ponašanje. Pomalo stiču iskustvo i to isključivo promatranjem drugih igrača. Kako im raste broj punkti na ljestvici te osvoje herc kategoriju dolazi do apsurdnog preokreta gdje vjeruju da je svaki prestup namjerni prekršaj i da za svaki takav prekršaj trebaju dobiti top bord. Srećom ovaj stadij se nakon nekog vremena (godinu do dvije iz vlastitog iskustva) preraste. Tada dolazi do smirenijeg prihvaćanja prestupa za stolom i mirnijeg reagiranja iako moram priznati da dosta igrača zbog karaktera nisu u stanju preći u ovu grupu.

Kada zovete suca?

Svaki put kad se za stolom dogodi neregularnost pozovite suca. To je njegov posao. Čak i ako mislite da znate kako treba presuditi nemate pravo donositi sami sudačke odluke.

Kako zovete suca?

Najdraže pitanje. Uvijek imam sliku igrača koji ne poziva nego viče kao da su ga poslali u rodno mjesto. Osobno mi se čini da igrači imaju više obzira dok zovu konobara nego suca, pogotovo ako se ne odazovem u roku odmah. Ne zovete policajca jer su vas opljačkali. Zatražite suca dovoljno glasno da nadjačate žamor sale. U prvih pet minuta igranja bordova dok je licitacija i ataka glas normalnog razgovora se čuje u cijeloj sali. Bettinija svi čuju dok pere partnera. Podignite ruku da vas sudac primjeti uz najmanje ometanje drugih igrača.

Tko može tražiti suca?

Za vrijeme licitacije bilo koji odigrača može zvati suca. Kad se bord izvodi samo izvođač i igrači obrane zovu suca. Mrtvac ako primjeti neregularnost smije zvati suca odmah po odigranom bordu. Neovisno o tome ko je zvao suca, sudac mora saslušati obje strane i pokušati ostvariti saglasnost oba para za stolom prije donošenja presude.

Problem je beznačajan, zar moram zvati suca?

Apsolutno DA. Shvatite da prekršaj nije privatna stvar vašeg stola nego svih parova koji će igrati taj bord. Sa njima se uspoređuju rezultati iz kojih dobijate plasman na turniru. Kodeks nije donesen da kazni prekršitelja nego da uspostavi pravednost na bordu da se kasnije može bord obračunati a turnir nastaviti bez međusobnih prepucavanja igrača. Ne donosite presude za stolom i nemojte dozvoliti protivničkom paru da ih donosi za vas. Možete izgubiti pravo na odštetu.

Neke presude su prestroge. Zašto?

Istina. Strana koja je oštećena prekršajem može se obeštetiti najslabijom logičkom alternativom koju prekršitelji imaju na raspolaganju. U slučaju renonsa kazna je definirana unaprijed da se suca oslobodi subjektivne procjene: kako bi završio bord da nije bilo prekršaja?

Sudac je presudio protiv mene?

Prihvatite odluku mirno. Ako tražite objašnjenje sudac vam treba pokazati po kojem članku u kodeksu je donio odluku. To pravo vam garantira isti taj kodeks. Također se možete na nekim turnirima obratiti žiriju ili organizatoru turnira za žalbu. Pazite, isti žiri vas smije dodatno kazniti za bespotrebnu žalbu.

15.04.2005. u 15:55 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 12.04.2005.

Postojna 2005

Preko vikenda je održano otvoreno prvenstvo Slovenije u Postojni. U subotu je igran tim bez prisustva većeg broja igrača iz Hrvatske. Nije bio u pitanju prosvjed štediša ili nezadovoljstvo zbog Krškog nego su se igrači odmarali nakon pira Bube i Ch-a. Još jednom čestitke mladencima koji su na krstarenju po rijeci Nil u Egiptu. Pazite se krokodila!

1. PIRAN Jeretič M., Jeretič S., Mikič, Pavlija 42 103
2. RIJEKA Gudac, Traub, Krautsak, Kobas, Kovačević 34 54
3. ZAGREB Brkljačić M & T, Pilipović, Ščepanović 30 24

U nedjelju na paru pobijedio je Puležanski par! Čestitke pobjednicima! Drugi su novosadski tamburaši:

1. Simić Horvat
2. Đurić Parežanin
3. Zagajšek Refi

Na jednom bordu je bilo 7NT koje je bilo zanimljivo za licitirati. 6NT sa iberom je donijelo 72% !

K Q 8
2
J 3
A Q J 8 7 6 3
  A 10 5 2
A K 10
A 6 4
K 10 2


West otvori 1 tref, East kaže 1 pik a West 2 tref. Ruka je jako blizu slema, kontrole su tu samo ima li dovoljno štihova ? Neki bi odmah opalili Blackwood ali to je pogađanje. Zato polako - East da forsing sa 2 karo. Što će napraviti West? Ima treću belu pik koja očito partneru jako vrijedi i gusti tref koji može donijeti 6 štihova. 3 pik !


West
NorthEastSouth
--1pass
1pass2pass
2pass3pass
4NTpass5pass
7NTpasspasspass


Nakon Blackwooda znate da partner ima dvije ključne karte i damu pik. Sad se samo treba odlučiti igrati 7 tref ili 7NT.

12.04.2005. u 08:39 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 11.04.2005.

Pažljivo

Bord od četvrtka u Cassandri na kojem smo izgubili 11 IMP-ova. Počeli smo igrati konvenciju gdje je otvor 2 u majoru najmanje 5/4 sa prijavljenim majorom i minorskom bojom ispod snage otvora. Protivnici su se potrudili zamutiti stvar i došli smo u kontrakt 4 herc.

4
Q
A Q J 10 9 5 2
A 9 5 2
K 10
-
  -
Q J 8 6 3
6 5 4 2
A 4 3 2


WestNorthEastSouth
---2
X4 passpass
pass


Nakon atake tref dame kontrakt treba pažljivo igrati. Recimo da odmah porežem na stolu malim adutom a iz ruke bacim tref. Iz atake možete pretpostaviti da desni ima kralja tref. Sad igram As pik i damu pik da izvisočim pikove na stolu dok iz ruke i dalje bacam trefove. Lijevi uzima kralja pik i igra karo te time ubija komunikaciju. Uzmem kraljem i adutiram na primjer As herc (padne kralj) herc do dečka i dame. Sad su pikovi visoki ali nemam ulaza na stol. Ista varijanta je ako na pikove bacam iz ruke karone, tada obrana prisiljava stol na rezanje sa trefovima.

Puno bolje je uzeti odmah asa tref i baciti mali pik sa stola koji je ionako višak. Sad predam štih sa damom herc. Kad lijevi doda kralja ne pokrijem! To je safety play protiv aduta 3-1. Sa adutima 4-0 kod desnog nemam šanse napraviti kontrakt.

- Tref povrat režem na stolu, izbijem adute i izvisočim pik bacajući trefove iz ruke. U ruci mi ostaju dva aduta i karoni za ulaz na stol po pikove.
- Karo povrat uzmem kraljem i na pikove bacim dva karona. Sad mogu rezati tref povrat na stolu, adutirati do dečka i natrag do asa i visokih pikova.
- Pik nadrežem desnog i dalje nemam problema.

Za napraviti mi je nužno da su aduti najviše 3-1 i da je as karo kod lijevog mrskog neprijatelja. Tako mi kralj karo postaje ulaz što je nakon informativne kontre vrlo vjerojatno.

4
Q
A Q J 10 9 5 2
A 9 5 2
K 10
-
 
K 8 4 3
K
A Q 9 8
Q J 10 9
  7 6
10 7 4
J 7 3
K 8 7 6 5
  -
Q J 8 6 3
6 5 4 2
A 4 3 2
 


Istina 4 pik je puno bolji kontrakt jer su pikovi poluzatvoreni. Licitirao sam 4 herc jer sam bio uvjeren da mi je 5-4 fit bolji za igrati nego 7-1 ili 7-0.

11.04.2005. u 17:45 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 07.04.2005.

Noćna mora

Zadnjih dana pratim post na rec.games.bridge koji komentira događanja za jednim bordom na timskom turniru u Engleskoj. Prilikom klejma je došlo do više propusta i bord se pretvorio u sudačku noćnu moru. Prenosim ga radi nekoliko zanimljivih pravila vezanih za klejm.

3 NT
K
Q 10 9 2
J 10 6
J 10 3
A 10 3
 
-
K Q 9 8 7 4 3 2
6
9 8 6 5
  J 8 6 5 4
A 5
K 2
Q 7 4 2
  A K 7 3
-
A Q 9 8 7 5 4
K J
 


Otvorio je South sa 2NT što je konvencionalno game forcing sa karonom. West je passirao a North zatvorio u 3 NT. West je atakirao kralja herc i mrtvac je položio karte.

South je bio razočaran sa mrtvačevom rukom i više razmišljajući o propuštenih 6 karo je klejmirao ruku:
- "Uzmite sve herčeve koje imate a ja ću uzeti ostatak".
Nakon kraće pauze (ipak ima mnogo herčeva) West je prijavio sedam(!) herc štihova. U međuvremenu je i mrtvac vidio protivničke karte pa je osporio klejm:
- "Partner zašto ne bi još malo igrao?"
Sad su konačno pozvali suca.

Kako je izvođač izvršio klejm više se NE MOŽE igrati. Sudac mora procijeniti mogući rezultat. Tko je osporio klejm? Mrtvac! Zanimljivo je da mrtvac ima pravo osporiti klejm i to nije prekoračenje njegovih prava. Sa klejmom je igra završila i mrtvac ima pravo prijaviti prekršaj koji nije smio iznjeti za vrijeme igre.

East ima pravo osporiti klejm za sedam herc štihova ako prebroji kod Westa 8 komada. Klejm u obrani nije obavezan za partnera.

Southov originalni klejm je poništen jer 3NT-4 (ili -5) nije moguć na bordu. Sad ide procjena. Kod procjene rezultata imamo problem karo kralja koji je u impasu ali izvođač se nije izjasnio kako će igrati. Koliko god da je nelogično, uzema se u obzir da će probati odmah asa karo u slučaju da West ima singl kralja. Sad kad ne padne kralj karo:

A: Polupa svoje vinere da padne što manje. West uđe u ruku sa karo kraljem ili damom tref i ubaci Westa u ruku sa tref devetkom. 4 pika, karo i dva trefa za 3NT -2.

B: Odigra pik asa, otkrije pik raspodjelu, sad uzme sve pikove i tref asa i preda štih u karonu. East može uzeti još jedan pik ali na kraju ubacuje izvođača za 3NT gemaht.

Kako je i jedna i druga linija logična uzima se ona najnepovoljnija (ipak je neispravan klejm). 3NT -2 je rezultat borda čime obeshrabrimo igrače da drugi put u teškom kontraktu klejmiraju na prvi štih pa se poslije izvlače kod suca da bi igrali ovako ili onako. Bridge consists of bidding and play, not just bidding and submitting your hand to the Director.

Rezultat borda je bio 3NT - 2. Par NS je zaradio 3 IMP-a jer su na drugom stolu igrali 6 pik i pali tri puta.


07.04.2005. u 15:32 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 05.04.2005.

Poor bridge

Naišao sam na veoma zanimljivi bridge site na netu. Ne bavi se tehnikom igre, vijestima niti prodaje knjige ili lekcije. Bavi se bridžem i to lošim uz veoma površan i duhovit pristup.

http://www.poorbridge.com

Motiv za pokretanje sajta je bilo previše alkohola i slobodnog vremena kod skupine studenata na univerzitetu Durham. Uzmimo malu rezervu, sajt je navodno nastao kad je veliki mag Alan Shearer dao smisao životu Phila Smitha što možete i pročitati na članku na sajtu.

Zamislite osobu koja nikad nije igrala bridž kako sudjeluje u razgovoru o sistemu i ide igrati bord. Normalno iz prve sve pogodi - shvati da je okružena opasnim kriminalcima koji licitiraju za 'vruću' robu. Ima i tehnički veoma dotjeranih izvođenja - kako prevariti protivnike, kako igrati slem bez AK u adutu i ostale zanimljive stvari.

4
K
7 5
8 7 3
J 10 9 8 3
A 10 5
  A K Q J 6 4 3
A 4 2
5
8 7


Kako napraviti 4 pik uz ataku karo kralja? Pogledajte članak Myles Cup na poorbridge.com!

05.04.2005. u 09:59 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess