Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Zamislite igru prije atake

Protivnici su licitirali manšu ili slem bez ometanja sa vaše strane. Sad ste na ataci. O čemu razmišljate? To je trenutak koji najviše razlikuje dobre igrače od loših. Znate neki set pravila i eliminirate jedno po jedno. To često izgleda ovako: Da li imam li AK? Imam, dakle as! Nemam, imam li singl? Nemam, imam li dugu boju sa figurom? i tako dalje. Na ovaj način se naučite atakirati i ako ne završi dobro uvijek imate opravdanje za partnera.
Puno bolje je ako možeta zamisliti kako će teći obrana - atakiravši kratku boju mogu doći do poreza. Partner ako uđe u ruku može vratiti tu boju i dati mi šnapera. Dakle partner treba imati ulaz. Ima li ga na osnovu licitacije? Kod niskih licitacija imamo malo informacija i najčešće pogađamo. Ali kad protivnici nakon duže licitacije nađu manšu ili slem imamo dovoljno informacija za rekonstruirati bord i prije nego što se počne igrati.

10 7 5 2
A 7 6 5
6
A K 10 9
 


WestNorthEastSouth
-1 pass1
pass1 NTpass2
pass2 pass4
passpasspass


Evo ruke gdje imamo dvije 'najpopularnije' atake: AK tref i singl. Super, možemo kombinirati: As tref pa singl karo! Idemo dalje, protivnici prošli bez problema. Protivnici su izlicitirali manšu i partner sigurno nema u ruci neki ulaz. Dakle mogu zanemariti mogući karo šnaper. S druge strane imam četiri aduta sa asem i možda mogu izvođača natjerati na gubitak adutske kontrole tjerajući ga da reže tref. Što dalje? Kad adutira ne smijem uzeti asa odmah nego tek na treći adut. Tada još jedan tref može izbiti izvođačev zadnji (peti) adut. Četvrti tref će biti visok nakon toga. Dakle as tref pa kralj tref. Usput pogledate stol i vidite da li planirani napad ima perspektive. Ugledate drugu damu tref i nastavite sa trefom. Partner vjerojatno ima duljinu tref i sad su u potpunosti iskorištene obje ruke u obrani.

7 4 2
4 3 2
Q 10 6 5 4 3
3






WestNorthEastSouth
---1
pass2 pass3
pass4 passpass
pass


Ovo je obično dosadna ruka. Slušajući licitaciju očekujemo kod partnera ruku snage otvora jer su protivnici stali u manši. Ulaza u ruku mu ne manjka pa zašto da ne igra tref prema nama za poreze? Dakle ataka singla je ovdje dobra za razliku od prethodnog borda. Ataku uzima izvođač na stolu i odmah igra aduta do partnerovog Asa. Dolazi dvajka tref na porez, vraćamo karo do partnerovog asa i još jedan tref šnaper za jednom ne. Jednostavno zar ne?

Samo treba zamisliti kako će nakon atake teći obrana i da li je to u skladu sa licitacijom.



Post je objavljen 25.04.2005. u 17:40 sati.