četvrtak, 07.04.2005.

Noćna mora

Zadnjih dana pratim post na rec.games.bridge koji komentira događanja za jednim bordom na timskom turniru u Engleskoj. Prilikom klejma je došlo do više propusta i bord se pretvorio u sudačku noćnu moru. Prenosim ga radi nekoliko zanimljivih pravila vezanih za klejm.

3 NT
K
Q 10 9 2
J 10 6
J 10 3
A 10 3
 
-
K Q 9 8 7 4 3 2
6
9 8 6 5
  J 8 6 5 4
A 5
K 2
Q 7 4 2
  A K 7 3
-
A Q 9 8 7 5 4
K J
 


Otvorio je South sa 2NT što je konvencionalno game forcing sa karonom. West je passirao a North zatvorio u 3 NT. West je atakirao kralja herc i mrtvac je položio karte.

South je bio razočaran sa mrtvačevom rukom i više razmišljajući o propuštenih 6 karo je klejmirao ruku:
- "Uzmite sve herčeve koje imate a ja ću uzeti ostatak".
Nakon kraće pauze (ipak ima mnogo herčeva) West je prijavio sedam(!) herc štihova. U međuvremenu je i mrtvac vidio protivničke karte pa je osporio klejm:
- "Partner zašto ne bi još malo igrao?"
Sad su konačno pozvali suca.

Kako je izvođač izvršio klejm više se NE MOŽE igrati. Sudac mora procijeniti mogući rezultat. Tko je osporio klejm? Mrtvac! Zanimljivo je da mrtvac ima pravo osporiti klejm i to nije prekoračenje njegovih prava. Sa klejmom je igra završila i mrtvac ima pravo prijaviti prekršaj koji nije smio iznjeti za vrijeme igre.

East ima pravo osporiti klejm za sedam herc štihova ako prebroji kod Westa 8 komada. Klejm u obrani nije obavezan za partnera.

Southov originalni klejm je poništen jer 3NT-4 (ili -5) nije moguć na bordu. Sad ide procjena. Kod procjene rezultata imamo problem karo kralja koji je u impasu ali izvođač se nije izjasnio kako će igrati. Koliko god da je nelogično, uzema se u obzir da će probati odmah asa karo u slučaju da West ima singl kralja. Sad kad ne padne kralj karo:

A: Polupa svoje vinere da padne što manje. West uđe u ruku sa karo kraljem ili damom tref i ubaci Westa u ruku sa tref devetkom. 4 pika, karo i dva trefa za 3NT -2.

B: Odigra pik asa, otkrije pik raspodjelu, sad uzme sve pikove i tref asa i preda štih u karonu. East može uzeti još jedan pik ali na kraju ubacuje izvođača za 3NT gemaht.

Kako je i jedna i druga linija logična uzima se ona najnepovoljnija (ipak je neispravan klejm). 3NT -2 je rezultat borda čime obeshrabrimo igrače da drugi put u teškom kontraktu klejmiraju na prvi štih pa se poslije izvlače kod suca da bi igrali ovako ili onako. Bridge consists of bidding and play, not just bidding and submitting your hand to the Director.

Rezultat borda je bio 3NT - 2. Par NS je zaradio 3 IMP-a jer su na drugom stolu igrali 6 pik i pali tri puta.


07.04.2005. u 15:32 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess