subota, 15.01.2005.

Nova generacija

Postoji nova generacija bridžista koji nisu nikad igrali karte. Bridž igraju na internetu na nekom od mnogih sajtova za igru. Mnogi od njih ulaze u svijet turnirskog bridža sa ponekad spektakularnim rezultatima. Zamislite da u Pulu dođu dva srednjoškolca koje nitko prije nije vidio te osvoje par sa 66%! Onda ih pitate tko su pa kažu ‘mi smo iz Gospića i igramo na internetu. A zašto se ovdje svi pjene?’
Takav slučaj su u SAD par Boris Mesron i Charles Moy. Dok je Moy igrač sa iskustvom Merson praktično nikad nije držao karte u ruci nego se sa partnerom upoznao i uigrao na netu.
Tako su zajedno osvojili Goldman Pairs turnir 2002 u New Yorku pun poznatih igrača i sa četiri sjednice. Mersona su tada nagovorili da se učlani u Američku bridž organizaciju jer je ipak prvi koji je osvojio Goldman a da je bio bez rejtinga.



North
East
South
West
-passpass1
X3 3 pass
3 pass4 pass
4 passpasspass
4
A
A K Q 5 3
A K 8
10 7 4
Q 3
 
10 8 4 2
Q 6 5 2
A Q J
J 8
  9 6
J 10
8 6 5 3 2
10 5 4 2
  J 7
9 7 4 3
K 9
A K 9 7 6
 


Na ovom bordu rezultat od deset štihova je bio ispod prosjeka. Izvođač nema problema na pasivnu ataku ali karo ataka mu donosi dosta problema. West je atakirao asa pa damu karo. Nakon odigranih Asa i kralja herc East je dodao dečka i desetku u adutu. Nakon otvora sa lijeve strane nije problem pravilno pročitati Westovu ruku. Izvođač mora pronaći način da neutralizira adutsku šesticu,

Odigrao je damu, kralja i asa tref. Bilo bi jednostavno da West reže ali on je odbacio pik. Slijedile su tri runde pika do ove završnice:

  A
8
10
-
 
-
Q 6
J
-
  -
-
8 6
10
  -
9 7
-
9
 


Izvođač je porezao karo i odigrao tref da pokupi prekoštih za dobar rezultat i osvojeni turnir. Zasigurno ne bi bio puno sretniji ni da je žbuknuo protivničkih tri karo za 1100.

15.01.2005. u 21:16 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 09.01.2005.

Kako se mjenjaju pravila

Bord u današnjem blogu je promjenio pravila o računanju mečeva u Americi. Na Spingold turniru 1957 još uvijek se obračunavalo u totalnim poenima. U Evropi su već koristili IMP poene. Četiri tima koji su ušli u finale igrali su round robin a pobjednika je odlučilo jedno dijeljenje.
Pedro Cabral je bio član tima koji je zaostajao za veoma jakim timom Stone u kojem su igrali tadašnji američki reprezentativci: Roth, Stone, Crawford, Silodor, Rapee i B.J.Becker. Stone je pasirao Northovu ruku (igrali su sistem koji je tražio solidnih 13 poena za otvor !). Kad je Roth otvorio 2NT pogurao ga je do 7 NT. Tref liciti su bili Gerber konvencija na koju je dobio informaciju o tri asa i tri kralja. Prebrojao je 12 štihova i odlučio partneru dati priliku pronaći trinaesti.

North
East
South
West
passpass2 NTpass
4 pass4 NTpass
5 pass5 NTpass
7 NTpasspasspass


7 NT
Q
A Q J 10 8
K 7 4
5 3
Q 6 4
 
2
9 6 5 3 2
Q J 9 8 7
10 5
  9 7 4 3
Q 8
6 2
J 9 8 3 2
  K 6 5
A J 10
A K 10 4
A K 7
 


Roth je demonstrirao odličnu tehniku. Uzeo je ataku karo dame i odigrao svoje crne štihove. Tako je prebrojio ruku te da West ima deset crvenih karata. Uzeo je drugi karo štih, herc asa te povukao herc impas koji nije držao. Šansa je bila 71% ali dama je ipak bila dubl. Pao je dva puta.

Na drugom stolu je Cabral otvorio Nothovu ruku i na kraju stigao u sedam pik. Nešto bolji kontrakt jer je nudio šansu trinaestog štiha rezanjem karona ako jedan protivnik ima Q J X. Izvođač je povukao adute i isto utvrdio da West ima deset crvenih karata. No Cabral je odlučio riskirati. Gubio je u meču za 2000 bodova i trebao mu je veliki swing. Odlučio je da uzme Asa i kralja herc nadajući se da je dama dubl. Uspio je i dobio 2210 poena, 150 za honere i 200 poena kazne koje su mu donijeli suigrači. Sve zajedno 2510 poen i pobjeda na prestižnom turniru za 180 poena.

Stone i njegovi suigrači su bili bijesni i nikako se nisu pomirili sa porazom nego su započeli borbu da ACBL ukine total point računanje rezultata. Pobijedili su i ACBL od 1960 upotrebljava IMP računanje. Možda bi sličnu stvar trebali pokrenuti i nezadovoljni igrači sa Hrvatske lige. Na jednom meču Pavo Marinković je otvorio na trećem mjestu 1 NT (ruka je bila sa nekih pet šest poena) kao blef koji se pokazao uspješnim. Međutim nakon što je protivnički tim pozvao suca rezultat je poništen i dodijeljena je proceduralna kazna jer se iz postojećih propozicija takmičenja nije mogla iščitati definicija dozvoljenog blefa. Tumačenje se razlikovalo od onog na kojeg su igrači navikli na reprezentativnim nastupima. To je prilika da se osvježe propozicije i usklade sa najvažnijim takmičenjima.

09.01.2005. u 21:44 • 1 KomentaraPrint#

petak, 07.01.2005.

Šala koja je spasila slem

Volim se našaliti kada partner izvodi kontrakt gdje dobije moju podršku sa dugim adutima. Tada mu složim prvo dva aduta na stol a zatim ostale boje. Tek na kraju kao petu boju ponovo stavim preostale adute. Probajte to kada vam se čini da izvodača treba razdrmati. Reakcija neće izostati.
Čuo sam priču po kojoj je takav štos spasio slem na čudesan način. Da li je istinita ili ne nitko ne zna, ali priča je stara bar pola stoljeca.
North je bio poznat kao klaun u svom klubu. Upravo je licitirao u skladu sa reputacijom podigavši partnerov baraž cetiri pik na šest pik. West je atakirao pik damu. Northu nije bilo dosta licitirati slem pa je probao izazvati srcani udar kod partnera. Složio je prvo trojku pik a zatim počeo slagati herčeve. As i kralj pik su trebali dovršiti šalu došavši na kraju ali je izvodač bijesan kao ris zatražio mali pik. North je pokušao nagovoriti protivnike da dozvole izvodaču vidjeti ruku do kraja ali bez uspjeha.


North
East
South
West
--4pass
6passpasspass


6
Q
A K 3
Q 4
6 5
A 9 8 7 3 2
 
Q
K J 9 3
K 10 8 7 3
K 10 5
  2
10 8 7 5 2
Q J 4 2
Q J 6
  J 10 9 8 7 6 5 4
A 6
A 9
4
 


Ovo bi trebalo svakoga naučiti da se ne igra partnerovim živcima ali se zapravo desilo obratno. Mali pik sa stola je jedini način da se slem i napravi. Da je izvodač uzeo pik na stolu ostao bi bez bitnog ulaza po trefove jer pik trojka nije ulaz. Izgubio bi dva crvena štiha. West je sada nemoćan. Koju god boju otvori South uzima i razvija trefove. Kako su trefovi 3-3 mogu se izvisočiti sa dva poreza i ostaje adustski ulaz na stol pa se crveni gubitni štihovi odbacuju. Priča je vjerojatno izmišljena jer nisu sačuvana imena igrača koji su igrali bord. Ako ništa drugo Northovo ime treba biti poznato da se sačuvaju krvožilni sustavi klupskih igrača koji bi slučajno igrali sa njim.

07.01.2005. u 20:42 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 02.01.2005.

Dubrovačke slike i prilike

Svima sretna nova godina. Želim Vam svima ispunjenje što najviše želite. Nadam se da ste imali sjajan doček. Ja sam prošli tjedan proveo doma i dočekao novu godinu na Stradunu u društvu klape Srebrenum i zagrebačkih mariachija. Društvo je bilo super vrijeme za poželjeti a ujutro je bolila glava taman koliko treba.

U utorak sam otišao u hotel President na Babinom Kuku. Tamo svaki utorak i četvrtak u 19 sati igraju članovi kluba Dubrovnik. Igra se na četiri - pet stolova u ugodnoj dvorani. Nažalost nema više igrača jer su bolji igrači zauzeti. Turnir pati od neorganiziranosti, obično kasni a često nema ni suca pa se na licu mjesta rješava situacija uz pomoć iskusnijih igrača. Uskoro bi se trebala održati skupština kluba (kasni) nakon koje će se igrači više angažirati. Nema velikog interesa ni za državna natjecanja pa se sada zna samo jedan tim za B ligu. Na turniru su pobijedili Selmanović i Mijoč.

U srijedu sam bio na prigodnom turniru u Župi. Igralo se u hotelu Astarea u Mlinima gdje se inače održavaju redovni klupski turniri petkom i nedjeljom. Klub organizacijski bolje štima nego susjedi a turniri su znatno kompetitivniji gdje već postoje dugogodišnji partneri koji se bore za svaki poen. Pobijedili su Brbora - Jemo i Handabaka - Dubčić dijeleći prvo mjesto. Igrači su se nakon turnira družili uz tratamenat (prikle, slatko i sokovi op. ur.) što je već postala i tradicija.

Evo jedne zanimljive ruke. Licitacija bi zahtjevala malo poboljšanja ali tako se igra u gradu.


North
East
South
West
--1 3
Xpasspasspass


3 X
X
10 X X
A K Q J X X X
X X
 
A K X X X X
K Q X X X X
-
X
  X
J X
X X X
K 10 X X X X
  Q J 10 X X
A X
10 X X
A Q J
 


Došla je pik ataka do desetke i asa. Izvođač reže pik na stolu a North baca karo. Slijedi porez karo (ajme), porez pik na stolu i još jedan šnaper karo. Kralja herc uzmem sa asem i igram damu pik koju izvođač pokriva kraljem a partner reže. Partner igra tref do dame i uzimam visoki pik na koji partner odbacuje tref. Sad igram tref asa i ako izvođač reže nisko partner nadreže desetkom, a ako reže visoko promovira partneru adutski štih. Nažalost na bordu imamo 3 NT i 5 karo.

02.01.2005. u 23:11 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess