neki korisni linkovi(ima i onih o čokoladi)
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
lindt.com
sacher.com
neuhaus.be
ceffarel.com
feodora.de

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
svašta
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

stefocerek

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Azra:
BALKAN


jednog dana nema me da nikada ne dodjem
prijatelje koje znam ne poznajem kad prodjem
kao da me nikada na svijetu nije bilo
kao da me njezino tijelo nije htilo

moja kita miruje a furala bi furke
lepe dekle moderne ne padaju na zurke
brijem bradu brkove da licim na pankrte
jos da imam fendera vidio bi svirke

balkane moj budi mi silan i dobro mi stoj

mi smo ljudi cigani sudbinom prokleti
uvijek netko oko nas dodje pa nam prijeti
ni bendovi nisu vise kao sto su bili
moj se amaterski priprema da snimi

balkane moj budi mi silan i dobro mi stoj

OBOŽAVAM IH!!!

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


čokoladaaaaaa =)

četvrtak, 23.03.2006.

jagode i čokolada

Pa eto danas sam baš sva u nekom ljetnom raspoloženju, ne znam je li to zato što sam danas plivala u jarunu(ne namjerno, prevrnula sam se), ili jednostavno zato što idem u subotu na mora pa sam malo uranila kojih par mjeseci...no to nije bitno, ono što je bitno je to da je meni super!!
i da kiss to a boykiss! love ya

a sad jel se sječate one dorinine reklame, kad ona ženska pjeva:
jagode i čokolada, neka neša ljubav.....
dalje se ne sjećam, mislim da čak i znam šta ide, ali mi je bed napisat jar ako pogriješim, bit će to narodna sramota za mene, a to mi ne treba.

e kad se sjetim te reklame....da mi je sad bar tu jedna takva sa jagodama!! njam!!! obožavam inače te vočne čokolade, pogotovo milkinu bijelu čokoladu sa šumskim vočem!!!!!! ubila bi za to!!

Image Hosted by ImageShack.us

nadam se da se slažete samnom...
možda kasnije još napišem koju sitnicu o čokoladi, vidjet ću kad se vratim iz vana...danas se opraštam od svojih dragih prijatelja(nije da ih neću dugo vidjet, tjedan dana nije dugo), moram...
pa uživajte mi svi vi koji ovo čitate
pusaaawave

- 20:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 22.03.2006.

evo neke slikice...

Image Hosted by ImageShack.us

ovo su Sanja i Irena iz mog kluba. Velika su mo podrška i super su frendice. Obožavaju zezanciju ko i ja, a o čoladi da i na govorim.... nut

Image Hosted by ImageShack.us
thumbup

ovo samo Nikolina i Ja. Ona je ona veća...i ona je jedna jako super cura, s Raba je!! I jedva čekam da ju vidim u subotu!!!


- 18:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.03.2006.

nastavak.....

Čokolada sadrži oko 300 poznatih kemijskih sastojaka uključujući matlksantine, teobromin i kofein. Kofein jje prisutan u vrlo mailim količinama(800 garama mliječne čokolade sadrži kofeina kolko jedna šalica kave). Teobromin je prisutan u znatno većim količinama. Iako teobromin ima slab stimulativni učiniak, pretpostavlja se kako u kombinaciji s drugim sastojcima pridonosi stvaranju ugode i želje za čokoladom. Međutim, za to još ne postoje direktni dokazi.
Vrlo je malo znanstvenih istraživanja koja proučavaju psihostimulativni učinak ovih tvari nakon što su uzete na usta, u količinama koje odgovaraju dnevnom unosu čokolade.
Znanstvenici u SAD-u vjeruju kako su pronašli objašnjenje za jaku želju za čokoladom.

no o tome vam sad neću pisati jer ide još dublje u kemiju nego ovo do sad, a i sama se već pomalo gubim u svim informacijama...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 20:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Čokolada-hrana od koje se bolje osjećamo

ovo nastavak na ono od jučer!!

Kombinacija slatkog okusa i masne strukture karakteristika su zbog kojih čokolada dake jadinstven osjećaj topljenja u ustima. Profesor John Harwood i jnegovi suradnici vjeruju kako je visok udio stearata u maslacu kakaa odgovoran za kontrolu topljenja i stabilnosti čokolade u ustima. Kakao maslac sadrži 30-37 posto stearata u triagliceronima i 24-31 posto plamitata i 33-39 posto oleata. Ovaj sastav znači da je kakao maslac čvrst na sobnoj temperaturi, ali kada se čokolada jede, masnoća upija toplinu iz usta i topi se!
Po jadnoj teoriji, mozak otpušta b-endorfin dok se jade čokolada. B-endorfin jest opioidni peptid koji je vodeći uzrok ugodnom učinku čokolade.
jedan čovjek je vodio istarživenje o čokoladi, te on kaže kako je očito da čokolada može imati značajan utjecaj na raspoloženje, općenito podižući raspložanja i smanjujući napetost...
nastavak slijedi uskoro...već danas!!

- 19:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.03.2006.

Zov čoklade gotovo je univerzalan, ali često je užitak jedenja praćen osjećajem krivnje. I što je na koncu čokolada-zlo ili užitak?

Mnogim je osobama čokolada užitak kojeg se ne mogu ili ne žele odreći. Društvenim kondicioniranjem čokolada je postala usko povezana s nagradom ili mitom, što počinje obično u dječijoj dobi. Većina ljudi vjeruje kako čokolada deblja, uzrpkuje osip, akne, karjes, glavobolje itd.-a ipak je vrlo poželjna hrana. Na glasu je i kao afrodizijak(o tome sam vam pisala i prije), a isto tako se i povezuje s osjećejima ugode, antidepresivnim učinkom i rješenjem za dosadu. A zbog mnogih loših strana koje pripisuju čokoladi (mnoge od nih još nisu dokazane), ljubitelji čokolade su uvjereni kako čokoladu treba jesti u vrlo malim količinama, ako i uopće(bezveze). Ali baš ova zabrana čini čokoladu slatkim zlom i vrlo neodoljivom.

NEODOLJIVOST
U zapadnom se području široko priznaje nemogučnost odoljevanja čokoladi. Neki ljudi kažu kako imaju žarku potrebu za čokoladom, ili čak da su ovisni o njoj. Zašto čokolada ima ovako adiktivnu sposobnost? Čokoladana industrija, a isto tako i zdravstveni stručnjaci i potrošači žele odgovore na niz sličnih pitanja.
U potrazi za rješenjima čokolada i njen kemijski sastav su pod povećalom već duže vrijeme. Znanost potvrđuje ili odbacuje brojne mitove vezane uz čokoladu, a pronalazi i neke utješne obrane kojima možemo obraniti svoje jedenje čokolade.

POTRAGA ZA ODGOVORIMA
Znanstvenici i poznavaoci vina reći će vam kako je crveno vino dobro za vas jer sadrži fenole koji štite id srčanih bolesti. Dobra je vjest da i čokolada sadrži antioksidante. Znanstvenici su otkrili kako jedna kockic ačokolade sadrži jednaku količinu fenola kao i čaša crvenog vina te da obična smeđa čokolada sadrži još veće udjele nego ostale vrste.
Po jednoj teoriji fenoli sprječavaju oksidaciju lipoproteina male gustoće u lioše masnoće koje začepljuju srčane arterije i uzrokuju srčane bolesti. Ovo je dakle argument protiv tvrdnji kako alkoholni sastav crvenog vina povisuje masnoću u krvi.
A ako osjećate kako vam čokolada daje krila, može biti da baš to i čini. Prema Dr. Peter Barhamu sa sveučilišta u Bristolu, čokolada sadrži feniletilamin koji je srodan a amfetaminima, te kao i oni povisuje krvni tlak i razinu glukoze u krvi. To nas čini budnima te čini da se dobro osjećamo. Mnogi bi se sad upitali- što je loše u tome?
e pa o tome više sljedeći put...
pusa svima

- 20:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.03.2006.

obavijest

morala sam to napisati, malo je glupo, ali ipak bi htjela da me ljudi i dalje posjećuju...
i nemojte se obazirat ako niš ne napišem sljedeći tjedan jer idem na pripreme s klubom na Rab, a tamo sam opet u nekakvoj izolaciji....
ali ovaj tjedan ću svaki dan pisati!! pussaa

- 19:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

I am back

Pa pošto nisam bila u mogučnosti pisati ranije zbog svojih obaveza koje nisu bile planirane nego je moju dragu mamicu spuknulo da ćemo ostati prespavati kod dide i bake(gdje sam u potpunoj izolaciji od svega jer nemaju komp, a laptop nisam ponjela, jedina veza sa svijetom mi je bio moby)...
na kraju nije sve ni tako loše završilo. Pa da vam prvo to prepričam, a kasnije malo drugih informacija =)
Kao i po običaju imali smo ručak, bio je prefin, a nakon ručka u goste kod sestrične, to je bilo zabavno, onda me moja draga s.nagovorila da izađemo malo van, tu počinje veselje....uđemo mi u Pub, a ono tamo tona meni poznatih ljudi i onda pozdravljanje sa svima, pa koje pićence, malo plesanja, i eto dolazi na stepenice neka plavuša, savršenog tijela u oskudnoj odjeći, svi pomalo šokirani i počinje ona plesati, nije loše plesala mogu reć, ali nije ni izdražala 2 pjesme tim ritmom(amaterka). Svi su recimo skoro zaboravili na nju, kad eto nje opet, no ni ovaj put nije dugo izdržala, i onda 3.pokušaj: penje se ona na šank, malo smo ju promatrali(moje drištvence i ja), a guzica joj puna masnica, malo nas je to zabrinulo, no cura je sama odabrala svoje zanimanje...=D no unatoč tome mi smo se svi super zabavili, kao i svaki vikend kad sam tamo =) hehe...
Ovo neka vam bude pouka: nikad se nemojte dovesti do ovakve nekakve situacije, jer hm..moglo bi se sve na kraju dobro završit, ali i ne bi moralo, nitko vam ništa ne garantira, tako da OPREZNO!!!!!


ko bi reko da bi se ja mogla ovako raspisati, ja ne vjerujte mi,,,,

a sad ČOKOLADA:

jeste li znali da se čokolada u pločicama proizvodi tek od 1930.godine?
ako niste sad znate...
U Engleskoj 1657.godine jedan Englez je otvorio prvu od niza tzv.kuća čokolade u kojima se točio novi napitak i vrlo brzo postao pravi hit među pripadnicima engleske gornje klase. Čokolada je, naime, tada bila iznimno skupa i mogli su si je priuštiti samo dobrostojeći. Diljem Europe godima se samo pila.
1895. Milton S. Hershey je, koristeći se tehnikom masovne proizvodnje u Pennsyivaniji proizveo prvu modernu štangicu čokolade, koja je bila poput rebra današnje čokolade za kuhanje od 200 graeto to vam je bila jedna znimljivosto o čokoladi, nekom drugom prilikom ćete dobiti i više...

Image Hosted by ImageShack.us

kraj!!! pusa svima

- 17:58 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 17.03.2006.

=)

danas je jedan jako jako lijepi dan!!!
sve mi je super!! U zagreb je došla jedna meni jako drega osoba, ali je morala otić dalje za Milano =(
na žalost...mogla sam i ja ić da prošli vikend nisam sve zeznula na kontroli, al nema veze, bit će bolje drugi put!!=)
i da ta osoba mi je obećala donjeti čokoladu...jedva čekam ponedjeljak!!!
Image Hosted by ImageShack.us

danas ćete navečer dobiti još zanimljivosti o čokoladi, jer sad sam sve u sedmom nebu i trebam se još malo spremit za školu...

pusaa

- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.03.2006.

ČOKOLADA-analgetik za nas žene ali afrodizijak za muškarce

Iako je dobar izvor energije jre obiluje masnoćama i šećerom, to nije glavni razlog uzimanja čokolade. Za njom posežu žene/cure/djevojke da ublaže tegobe s mjesečnicom, a muškarci da povećeju seksualnu moć. I jedni i drugi daruju je kad žele pokazati ljubav, pa je stoga i najčešći poklon za Valentinovo =)


ČOKOLADA KAO LIJEK

Namrnica za kojom se najčešće poseže u trenucima kada od hra ne tražimo povrat dobrog raspoloženja je ČOKOLADA!!
Čokolada posjeduje neke osobine koje su donedavno bile nepoznanica. Danas se ta namirnica službeno smatra odgovornom za stimuliranje dobrog raspoloženja.

stoga ako ste u depri ili vam dan baš i nije prošao najbolje, posegnite za onom prijeko potrebnom kockicom čokolade jer vjerujte nećete požaliti

jedite i pijete čokoladu, ali umjereno! Birajte čokoladu s manje šećera a više kakao smjese =)


- 20:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

evo nešto, meni je bilo slatko

Image Hosted by ImageShack.us

šta kažete?
pa sad da vam napišem nešto o velikim proizvođačima čokolade:
za početak meni najdraža čokolada iz Švicarske=)

Švicarska je najpoznatija po mliječnim čokoladama koje se tope u ustima. U Švicarskoj je rođen Rodolphe Lindt, koji je napravio stroj koji pretvara čokoladu iz grube paste u glatku svilenkastu masu, kao i kremastu fondon čokoladu. Švicarci su zaslužni za pojavu mliječne čokolade.

Lindt&Sprungli je jedan od najpoznatijih, možda i najpoznatijih svjetskih proizvođača čokolade. Jedan od njihovih najboljih proizvoda je Exellence čokolada, sa 70 posto kakao mase......njam.....

Szchard je još jedna svjetski poznata tvrtka koja je daleke 1901.godine napravila MILKA čokoladu =), jednu od najpoznatijih svjetskih mliječnih čokolada zbog koje se i danas događa da djeca u zapadnom svijetu misle da je krava ljubičasta(hehe). 1970.godine izbacili su na tržište TOBLERONE. Trokutasti oblik predstavlja švicarske Alpe.

kraj....

ali nastavak slijedi..=)

- 19:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

...

Image Hosted by ImageShack.us

poznato nekome?? njam-njam!!=p

- 12:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ovisnost o čokoladi

Kroz povijest čokolada je smatrana afrodizijakom pa se pričalo da ju je legandarni Kazanova koristio u funkciji svojih brojnih osvajačkih poduhvata=)


Ubrzo je čokolada postala omiljena poslastica. Najveće gospoda na dvorovima imala su običaj da nose čokoladne bombone u srebrnim i zlatnim džepnima kutijama, bombonjerama. Tek u 19.stoljeću švicarski slastičari su dodali mlijeko u čokoladu i tako je nastala mliječna čokolada(meni najdraža=)), ukusna i hranljiva poslastica koju rado jedu djeca i odrasli

Image Hosted by ImageShack.us

pusa svima

- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 15.03.2006.

čokoladaaaa......nastavak

možda sam se i malo previše raspisala o čokoladi..šta kažete...pa bi onda bio red da vam nešto i napišem o sebi...
inače, zovem se Barbara, treniram kajakaštvo, i o tome ćete saznat ponešto u ovom blogu, živim s mamom, dobro nam je, izuzet onih pubertetskih svađica ali to je normalno..
Što se škole tiče, to ovisi potpuno o meni i mome učenju i ne učenju...jer škola je takva, kako bi jedna osoba rekla: škola za specijalce!
nije vjerujte mi, samo odgovaramo po terminima, sve ostalo je isto.
Image Hosted by ImageShack.us
eto sad mi se pomalo i počinje spavat pa idem jer me sutra čeka jedan naporan dan od samog jutra!

pusa svima.....barbara

- 22:33 - Komentari (4) - Isprintaj - #

od kakaovca do čokolade

još nešto:
Pradomovina biljke kakaovca je Srednja ui Južna Amerika, ali danas se uzgaja posvuda uz ekvator, pa je ima i na Karibima, u Africi, jugoistočnoj Aziji i čak na južno-pacifičkim otocima Samoi i Novoj Gvineji. Najčešća vrsta kakaovca je forastero, od kojeg sa dobiva 90 posto svjetske proizvodnje čokolade.
Sve poičnje na jednoj plantaži koja se nalazi gotovo na ekvatoru.

eto to sam izostavila prošli put.=)

Image Hosted by ImageShack.us

- 19:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

čokoladaaaa!!!!

pa za početak malo upoznavanje sa čokoladom i samnom:
ja sam jedna vrlo vesela osoba, obožavam čokoladu!!! to ste ja mislim i skužili po naslovu i svemu...=)
idem u sportsku gimnaziju, prvi sam razred...
moglo bi se reć da sam ovisna o čokoladi, ne baš jako jako ovisna, jer to baš i ne bi bilo dobro za mene, ali kad mi je čokolada u blizini nestane za par minuta, mnogi bi se sad mogli i poistovjetiti samnom jer znam da nisam jedina.

a sad nešto malo o čokoladi:
još oko 600.godine, dakle, prije 14 stoljeća, Asteci i Maje pili su piće cocoat spravljeno od zrna kakaa. U astečkoj kulturi čokolada je bila piće u kojemu su smjeli uživati samo ratnici i plemstvo. Katkad su je mješali s također vrlo cijenjenim kukuruzom, a vjerovalo se da daje mudrost, snagu, izdržljivost i moć, pa je imala svoju ulogu i u svetim ritualima. Astecima je čokolada bila i novac-svi porezi koje su ubirali morali su biti plaćeni zrnima kakaa!!!!!


Image Hosted by ImageShack.us

za one koji ne znaju:
što se nalazi u tabli čokolade od 100 grama?

voda 2g
proteini 8,4 g
lipidi 31,2g
ugljihokidrati 60,2g
kalcij 156mg
fosfor 207mg
željezo 1,3mg

to bi bilo sve od mene za sad

one big choco kiss!!

- 18:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
bit će svega, pogotovo čokolade

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

ovdije će kasnije doći još slika iz mog sporta, kasnije kad nam počne sezona i rezultati naših najboljih kajakaša....

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us