Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chochoworld

Marketing

Zov čoklade gotovo je univerzalan, ali često je užitak jedenja praćen osjećajem krivnje. I što je na koncu čokolada-zlo ili užitak?

Mnogim je osobama čokolada užitak kojeg se ne mogu ili ne žele odreći. Društvenim kondicioniranjem čokolada je postala usko povezana s nagradom ili mitom, što počinje obično u dječijoj dobi. Većina ljudi vjeruje kako čokolada deblja, uzrpkuje osip, akne, karjes, glavobolje itd.-a ipak je vrlo poželjna hrana. Na glasu je i kao afrodizijak(o tome sam vam pisala i prije), a isto tako se i povezuje s osjećejima ugode, antidepresivnim učinkom i rješenjem za dosadu. A zbog mnogih loših strana koje pripisuju čokoladi (mnoge od nih još nisu dokazane), ljubitelji čokolade su uvjereni kako čokoladu treba jesti u vrlo malim količinama, ako i uopće(bezveze). Ali baš ova zabrana čini čokoladu slatkim zlom i vrlo neodoljivom.

NEODOLJIVOST
U zapadnom se području široko priznaje nemogučnost odoljevanja čokoladi. Neki ljudi kažu kako imaju žarku potrebu za čokoladom, ili čak da su ovisni o njoj. Zašto čokolada ima ovako adiktivnu sposobnost? Čokoladana industrija, a isto tako i zdravstveni stručnjaci i potrošači žele odgovore na niz sličnih pitanja.
U potrazi za rješenjima čokolada i njen kemijski sastav su pod povećalom već duže vrijeme. Znanost potvrđuje ili odbacuje brojne mitove vezane uz čokoladu, a pronalazi i neke utješne obrane kojima možemo obraniti svoje jedenje čokolade.

POTRAGA ZA ODGOVORIMA
Znanstvenici i poznavaoci vina reći će vam kako je crveno vino dobro za vas jer sadrži fenole koji štite id srčanih bolesti. Dobra je vjest da i čokolada sadrži antioksidante. Znanstvenici su otkrili kako jedna kockic ačokolade sadrži jednaku količinu fenola kao i čaša crvenog vina te da obična smeđa čokolada sadrži još veće udjele nego ostale vrste.
Po jednoj teoriji fenoli sprječavaju oksidaciju lipoproteina male gustoće u lioše masnoće koje začepljuju srčane arterije i uzrokuju srčane bolesti. Ovo je dakle argument protiv tvrdnji kako alkoholni sastav crvenog vina povisuje masnoću u krvi.
A ako osjećate kako vam čokolada daje krila, može biti da baš to i čini. Prema Dr. Peter Barhamu sa sveučilišta u Bristolu, čokolada sadrži feniletilamin koji je srodan a amfetaminima, te kao i oni povisuje krvni tlak i razinu glukoze u krvi. To nas čini budnima te čini da se dobro osjećamo. Mnogi bi se sad upitali- što je loše u tome?
e pa o tome više sljedeći put...
pusa svima

Post je objavljen 20.03.2006. u 20:12 sati.