21.11.2007., srijeda


Panorama sa ZG zvjezdarnice
Zagrebačka zvjezdarnica koja se nalazi na prekrasnoj lokaciji u centru grada, dobila je novi teleskop koji će službeno biti "pušten u pogon" u petak, 23.11. Radi se o izuzetno kvalitetnom TMB refraktoru promjera 175mm, idealnom teleskopu za gradske uvjete - promatranje planeta, dvostrukih zvijezda i sjajnijih galaksija i maglica.

Ipak, tužno je da Grad Zagreb ne poduzima ništa kako bi se barem u neposrednoj blizini zvjezdarnice ograničila upotreba neekološke rasvjete. Svjetlosno onečišćenje između ostaloga nagrđuje noćnu vizuru Zagreba. Sa vrha Popovog tornja na kojem je smještena kupola puca prekrasan pogled na grad - budući da posjetitelji na zvjezdarnicu dolaze noću, mogu imati priliku uživati u noćnoj panorami. Nažalost, umjesto decentno osvijetljenih gradskih znamenitosti u oči ih bodu reflektori sa sportskih stadiona, brutalno bliještanje Zagrebačke katedrale i reflektora koji pucaju u oko promatrača umjeso da osvjetljavaju fasade zgrada.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Gornju fotografiju sam nedavno snimio sa zvjezdarnice. Ako se doboro potrudite, na nebu na lijevoj strani fotografije možete vidjeti par zvijezda koje su dio Oriona, najsjajnijeg zviježđa na noćnom nebu. Jasno je da iz centra grada od milijun stanovnika nije realno očekivati ruralno transparentno i tamno nebo. Problem je u tome što će posjetitelj zvjezdarnice koji odluči fotografirati zagrebačku panoramu kući ponijeti fotografiju na kojoj će biti nekoliko blještavih reflektora, lampe javne rasvijete i pregorenu fasadu katedrale. Turisti koji pokažu takvu fotografiju svojim prijateljima, siguran sam, neće kod njih probuditi želju za dolaskom u glavni grad Hrvatske.
- 08:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.