21.11.2006., utorak


HEP - ESCO projekti
Tvrtka HEP ESCO se u sklopu energetske učinkovitosti brine i za smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Priznajem - ja osobno, i drugi astronomi (profesionalci i amateri), bili su skeptični što se tiče tog projekta. Ipak, pokazalo se da firma HEP ESCO brine oko uštede energije, te provodi hvalevrijedne projekte - osim uštede resursa, ograničava se upotreba neekoloških rasvjetnih tijela.

Da ne duljim previše - zamolio sam g. Branimira Šteku da mi ukratko predstavi projekte koji su u fazi realizacije u gradovima lijepe naše. U nastavku prilažem njegov mail pa prosudite sami:

Od: Branimir Šteko
Za: Boris Stromar

Poštovani gosp. Štromar,

evo obećanog sažetog prikaza poslovanja HEP ESCO-a na području javne rasvjete (ostali projekti). Zahvaljujem na kontakt podacima trenutno pokušavamo stupiti u kontakt.

Varaždin JR

HEP ESCO i grad Varaždin potpisali su izvedbeni ugovor za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednost od 6.300.000 kn. Projektom će grad Varaždin smanjiti trošak za električnu energiju za javnu rasvjetu za više od 544.000 kn/god.

Sisak JR

HEP ESCO i grad Sisak su pred potpisom sporazuma o izradi investicijske studije za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednost od 4.050.000 kn. Projektom će grad Sisak smanjiti trošak za električnu energiju za javnu rasvjetu za više od 266.000 kn/god.

Karlovac JR

Projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Karlovca trenutno je u fazi izrade investicijske studije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 6.520.000 kn. Projektom će grad Karlovac smanjiti troškove za el.energiju za više od 1.600.000 Kn/god.

Jastrebarsko JR

Projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Jastrebarsko trenutno je u fazi izrade investicijske studije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 3.480.000 kn. Projektom će grad Jastrebarsko smanjiti troškove za el.energiju za više od 215.000 Kn/god.

Pula JR

Projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Pule trenutno je u fazi izrade investicijske studije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 6.170.000 kn. Projektom će grad Pula smanjiti troškove za el.energiju za više od 755.000 Kn/god.

Rovinj JR

HEP ESCO i grad Rovinj potpisali su izvedbeni ugovor za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednost od 1.540.000kn. Projektom će grad Rovinj smanjiti trošak za električnu energiju za javnu rasvjetu za više od 96.000 kn/god.

Beneficije projekta energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete:

Projektima energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti podiže se kvaliteta rasvjetnog sustava te se ostvaruje manja potrošnja električne energije. Uz manji trošak za el.energiju u uštedu ubrajamo i manje troškove za održavanje moderniziranog sustava javne rasvjete. U projektima energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete modernizacijom je obuhvaćena zamjena starih modernim svjetiljkama manje snage i poboljšane geometrije te zamjena zastarjelih živinih sijalica racionalnijim, natrijevim. Pod modernizacijom podrazumjevamo ugradnju svjetlosnog toka, čime se smanjuje potrošnja u kasnim noćnim satima. Zajednički odabrana rasvjetna tijela su u zasjenjenoj izvedbi čime se smanjuje svjetlosno onečišćenje. Ovakvim izborom primjerice svjetiljke tzv. kugle bit će zamijenjene sa ekološkim rasvjetnim tijelima, sa kojima je zadovoljena civilizacijska potreba za noćnim osvijetljenjem, bez opasnog blještanja i štetne emisije svjetla prema horizontu, odnosno, prema nebu. Uz navedeno smanjenom potrošnom energije smanjit će se i emisija onečišćivača (CO2, SO2, NOx i čestice) koja nastaje pri proizvodnji energije.

Lijep pozdrav,

Branimir Šteko, dipl.ing.

Voditelj Odjela za marketing i prodaju
- 21:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.11.2006., četvrtak


Worst of LP: svijetleći dimnjaci
U Večernjem listu od 31.10. pojavio se članak o osvjetljenju dimnjaka toplana u Zagrebu. Naime, Ranko Skansi, iz tvrke Interlight predložio je dotične dimnjake osvijetliti LED lampama, kako bi grad dobio "novi identitet". Osvijetljenje svakog dimnjaka koštalo bi 250.000 EUR - gradsko poglavarstvo je "fascinirano", dok građani istovremeno za obnovu Katedrale skupljaju prazne boce i limenke. Kažu da navodno nitko na svijetu nema osvijetljene dimnjake - sve si mislim, vjerojatno za to postoji dobar razlog...

Osvjetljenje dimnjaka stvorilo bi dva vrlo nezgodna svjetlosna zagađivača. U velikom radijusu svijetlili bi građanima po noći u stanove ugrožavajući im zdravlje. Toplana na obali Save okružena je zelenilom i prirodom, jezerima, te bi se poremetio bioritam živih bića kojih tamo ipak još uvijek ima.

Druga toplana nalazi se sjeverno od Trešnjevke - kvarta u kojem je g. Skansi predsjednik HSS-a. Dok bi se ta rasvjeta isplanirala, odobrila i postavila, moguće je da bi prošlo bar godinu-dvije...direktno pred izbore.

No dobro, to mogu biti i simpatične slučajnosti, ali moram priznati da me iznenadila činjenica da je g. Skansi još do nedavno držao predavanja o problemima svjetlosnog onečišćenja i o toj temi napisao jedan odličan članak u HEP-ovom časopisu Energija. Nažalost, nisam uspio saznati koliko dugo je g. Skansi djelatnik tvrtke Interlight...

Stvar je principa. Očito je da nam još uvijek mogu podvaliti svijetleće trepereće lampice u bojicama pod "novi vizualni identitet Zagreba". Usprkos trudu članova društva AD Beskraj, nismo uspjeli u objavljivanju reakcije na izvorni članak. Autor teksta u Večernjem, g. Vidaković, bio je izuzetno susretljiv i zainteresiran za problem svjetlosnog onečišćenja, međutim usprkos našem ugodnom razgovoru za eventualni novi članak, ništa o toj tematici se do sada nije pojavilo u Večernjaku.

Za kraj ću najaviti da su svijetleći dimnjaci prvi prijedlog za WOLP (Worst Of Light Pollution) projekt godine - a usput ću zamoliti iskusne blogere da mi savjetuju kako staviti neku anketu na blog pa da možemo svi zajedno glasovati thumbup

- 21:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.11.2006., srijeda


Ekološka i neekološka rasvjeta u Grahorovoj (ZG)
Vjerujem da već dosta ljudi zna barem neke osnove o ekološkoj i neekološkoj rasvjeti, tako da ću općeniti tekst ostaviti za neki drugi post. Sada bih prikazao jedan vrlo dobar primjer razlike obje vrste rasvjete. Naime, u Grahorovoj ulici u Zagrebu (druga ili treća ulica lijevo iz Ilice od Trga Francuske Revolucije) je na prvoj polovici postavljena ekološka rasvjeta, a na drugoj (prema Međimurskoj) je ostala stara neekološka rasvjeta.

Na fotografijama možete vidjeti kako to izgleda:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Neekološke polukugle usprkos difuznom, mutnom staklu po noći blješte, dok ekološka cut-off armatura sa ravnim staklom (mislim da je Siteco proizvođač, nisam 100% siguran) usmjerava cjelokupnu svjetlost prema tlu. Da, to je općenita definicija eko i ne-eko rasvjete, ali ovdje se to jasno vidi na istoj fotografiji - dakle nema nikakve zasebne kompjuterske manipulacije kojom bi se naglasile prednosti odnosno nedostaci pojedine vrste rasvjete.

Sljedeću fotografiju možemo malo više analizirati:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Obje fotografije su snimljene istim fotoaparatom i objektivom, uz iste elemente ekspozicije. Neekološke polukugle (lijevo) osim ceste osvjetljavaju i zgradu iznad visine izvora svjetlosti. Na fotografiji desno, iznad ekoloških rasvjetnih tijela je potpuno mrak, što znači da svjetlost ne ulazi u stanove gdje bi mogla štetiti ukućanima. Površina ulice je i dalje kvalitetno osvijetljena.

Mislim da su daljnji komentari suvišni. Mogli bismo ići u analizu potrošnje energije, međutim točne podatke ne znam. Čak i bez toga, lako je vidljivo koliko je ekološka rasvjeta kvalitetnija i oku ugodnija. Ne samo po noći, već i po danu je vidljiv moderan dizajn takvih rasvjetnih tijela.

U slučaju da negdje prezentirate problem svjetlosnog onečišćenja, slobodno upotrijebite ove fotografije - mislim da jasno pokazuju prednosti ekološke rasvjete.
- 19:02 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.11.2006., subota


Eko zona - prilog o svjetlosnom onečišćenju
Nedavno je HTV1 u misiji "Eko zona" objavio prilog o svjetlosnom onečišćenju. Novinarka Snježana Babić koju možete vidjeti na početku priloga, već je prije par godina napravila nešto slično. Emisija nije išla u nekom "udarnom" terminu, ali lijepo je vidjeti da se o tematici govori na državnoj televiziji, te da joj se novinari ponovo vraćaju.

Prilog je odličan, u samo 7 minuta objašnjava se problematika i nude rješenja uz primjere. Obavezno ga pogledajte - mislim da se na taj način kvalitetnije objašnjavaju efekti svjetlosnog onečišćenja (također i ekološke rasvjete) nego švrljanje i čitanje tekstova koji vrlo brzo mogu dosaditi.



Prilog se može poslati odgovornima u vašoj lokalnoj zajednici kao jednostavan i kvalitetan uvod u problematiku svjetlosnog onečišćenja. Ako ima zainteresiranih, mogu poslati DVD (besplatno) na vašu adresu - mailajte mi na boris.stromar(a)gmail.com.

Disklejmer: HTV ima copyright na emisiju i prilog koji je ovdje postavljen u nekomercijalne svrhe.
- 13:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.11.2006., petak


Dobrodošli na CDSA blog!
Pozdrav svima!

Ovo je prvi test post! CDSA, Hrvatska udruga za zaštitu noćnog neba nastoji upoznati javnost sa problemom svjetlosnog onečišćenja, te u pregovorima s lokalnim vlastima ukazati na loše izvedenu rasvjetu i prednosti ekoloških rasvjetnih tijela. Ovdje možete očekivati tekstove o toj tematici, dobre i loše primjere, fotografije i još mnogo toga.

Pozivamo sve zainteresirane za suradnju! Prije svega, traži se dobrovoljac za custom dizajn bloga. Naravno, dobrodošli su svi tekstovi (općenito o svj. onečišćenju, osobna razmišljanja, primjeri iz lokalne zajednice), fotografije, linkovi i slično. Svi autori će biti potpisani na kraju teksta ili navedeni uz fotografije.

Za početak, evo snimke svjetlosnog onečišćenja u Hrvatskoj 2002.:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zainteresirani nek ostave komentar ispod posta, kasnije ćemo složiti neku kontakt mail adresu.
- 15:37 - Komentari (9) - Isprintaj - #