21.11.2006., utorak


HEP - ESCO projekti
Tvrtka HEP ESCO se u sklopu energetske učinkovitosti brine i za smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Priznajem - ja osobno, i drugi astronomi (profesionalci i amateri), bili su skeptični što se tiče tog projekta. Ipak, pokazalo se da firma HEP ESCO brine oko uštede energije, te provodi hvalevrijedne projekte - osim uštede resursa, ograničava se upotreba neekoloških rasvjetnih tijela.

Da ne duljim previše - zamolio sam g. Branimira Šteku da mi ukratko predstavi projekte koji su u fazi realizacije u gradovima lijepe naše. U nastavku prilažem njegov mail pa prosudite sami:

Od: Branimir Šteko
Za: Boris Stromar

Poštovani gosp. Štromar,

evo obećanog sažetog prikaza poslovanja HEP ESCO-a na području javne rasvjete (ostali projekti). Zahvaljujem na kontakt podacima trenutno pokušavamo stupiti u kontakt.

Varaždin JR

HEP ESCO i grad Varaždin potpisali su izvedbeni ugovor za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednost od 6.300.000 kn. Projektom će grad Varaždin smanjiti trošak za električnu energiju za javnu rasvjetu za više od 544.000 kn/god.

Sisak JR

HEP ESCO i grad Sisak su pred potpisom sporazuma o izradi investicijske studije za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednost od 4.050.000 kn. Projektom će grad Sisak smanjiti trošak za električnu energiju za javnu rasvjetu za više od 266.000 kn/god.

Karlovac JR

Projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Karlovca trenutno je u fazi izrade investicijske studije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 6.520.000 kn. Projektom će grad Karlovac smanjiti troškove za el.energiju za više od 1.600.000 Kn/god.

Jastrebarsko JR

Projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Jastrebarsko trenutno je u fazi izrade investicijske studije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 3.480.000 kn. Projektom će grad Jastrebarsko smanjiti troškove za el.energiju za više od 215.000 Kn/god.

Pula JR

Projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Pule trenutno je u fazi izrade investicijske studije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 6.170.000 kn. Projektom će grad Pula smanjiti troškove za el.energiju za više od 755.000 Kn/god.

Rovinj JR

HEP ESCO i grad Rovinj potpisali su izvedbeni ugovor za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednost od 1.540.000kn. Projektom će grad Rovinj smanjiti trošak za električnu energiju za javnu rasvjetu za više od 96.000 kn/god.

Beneficije projekta energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete:

Projektima energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti podiže se kvaliteta rasvjetnog sustava te se ostvaruje manja potrošnja električne energije. Uz manji trošak za el.energiju u uštedu ubrajamo i manje troškove za održavanje moderniziranog sustava javne rasvjete. U projektima energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete modernizacijom je obuhvaćena zamjena starih modernim svjetiljkama manje snage i poboljšane geometrije te zamjena zastarjelih živinih sijalica racionalnijim, natrijevim. Pod modernizacijom podrazumjevamo ugradnju svjetlosnog toka, čime se smanjuje potrošnja u kasnim noćnim satima. Zajednički odabrana rasvjetna tijela su u zasjenjenoj izvedbi čime se smanjuje svjetlosno onečišćenje. Ovakvim izborom primjerice svjetiljke tzv. kugle bit će zamijenjene sa ekološkim rasvjetnim tijelima, sa kojima je zadovoljena civilizacijska potreba za noćnim osvijetljenjem, bez opasnog blještanja i štetne emisije svjetla prema horizontu, odnosno, prema nebu. Uz navedeno smanjenom potrošnom energije smanjit će se i emisija onečišćivača (CO2, SO2, NOx i čestice) koja nastaje pri proizvodnji energije.

Lijep pozdrav,

Branimir Šteko, dipl.ing.

Voditelj Odjela za marketing i prodaju
- 21:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.