08.03.2009., nedjelja


Koliko zvijezda...?
How many stars...? - ili u hrvatskoj inačici - Koliko zvijezda...? je projekt u kojem svatko može doprinijeti borbi protiv svjetlosnog zagađenja. Jednostavnim brojanjem zvijezda u određenom zviježđu, te prijavljujući svoja promatranja neba putem web stranica pomažete znanstvenicima u sakupljanju podataka o svjetlosnom zagađenju! Sva promatranja prikupljaju i analiziraju Zvjezdarnica Kuffnerovog društva (Beč, Austrija) i Zvjezdarnica Tautenburg (Njemačka).

Na web stranicama Koliko zvijezda...? naći ćete upute za promatranje i dodatne informacije na hrvatskom jeziku. Ukratko, potrebno je pogledati zviježđe Malog medvjeda ili zviježđe Oriona, te usporediti ono što je vidljivo s nekoliko slika ponuđenih na stranici. Svaka od njih predstavlja jednu razinu svjetlosnog zagađenja. Rezultate dosadašnjih promatranja možete vidjeti ovdje.

Ovaj europski projekt je zajedno s američkim pandanom Globe at Night dio globalne kampanje podizanja svijesti o svjetlosnom zagađenju. Internacionalna
astronomska unija (IAU) identificirala je ovaj veliki projekt - Dark Sky Awareness - jednim od temeljnih za Međunarodnu godinu astronomije 2009. Oba se sastoje od dvije komponente: sudjelovanje građanstva u mjerenjima putem brojanja zvijezda, te mjerenja putem relativno jeftinih fotometara koji će se tijekom 2009. distribuirati po Europi i svijetu. Više informacija o oba dijela projekta može se dobiti na e-mail kolikozvijezda@gmail.com.

(napisao Mislav Baloković)
- 09:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.