26.11.2008., srijeda


Zagreb 2006.-2008.
Koliko se Zagreb promijenio u dvije godine? Na slici možete vidjeti dvije panorame snimljene sa Sljemena. 2006. godine sam ju snimio ja (Boris Štromar), a ovogodišnju fotografiju je ustupio Dražen Stojčić (puno hvala!). Naravno da ratlike nisu drastične, ali ima nekih očitih stvari kao npr. Domovinski most, te nekih manje očitih - drugi reflektor na Šalati, bliješteći neboder iznad hotela Panorama.

Da vas ne gnjavim, najbolje da kliknete na thumbnail i uspoređujete sami!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!
- 21:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.11.2008., petak


Karta svjetlosnog onečišćenja
Željko Andreić mi je poslao najnoviju kartu svjetlosnog onečišćenja Hrvatske! Evo i njegovog objašnjenja:

Radi se o statistickom modelu koji LP predvidja na osnovi podataka o broju
stanovnika pojedinih naselja. Kako model ovisi o popisima stanovnistva,
pokazuje stanje 2002/3, osim Bosne za koju postoji predratni popis pa je
vjerovatno sad LP malo preciejnjen i Albanije za koju nemam podatke, ali
ona za nas i nije tako bitna.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!
- 13:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.11.2008., utorak


Svjetlosno onečišćenje postaje globalni problem
Sve do prije par godina za problem svjetlosnog onečišćenja su znali samo astronomi amateri. To je bilo nešto od čega treba bježati da bi se bolje vidjele i snimile nebeske ljepote. Rasvjetu, ali i tamno noćno nebo uzimali smo zdravo za gotovo - u gradu mora biti jaka rasvjeta, a za promatranje zvijezda ćemo se skloniti u obližnji mrak.

Nažalost, već je prije desetak godina kada je amaterska astronomija kod nas doživjela svojevrstan procvat postalo je jasno da svjetlosno onečišćenje treba što prije zaustaviti. U roku par godina nakon toga, tamno nebo iznad omiljenog okupljališta u blizini Zagreba, Japetiću, prestalo je biti tamno, a astronomi amateri su prisiljeni putovati gotovo sat i pol do sljedećeg pristupačnog i dovoljno tamnog mjesta za promatranje, Petrove Gore.

Ipak, u tih deset godina termin "svjetlosno onečišćenje" izašao je iz okvira amaterske astronomije i postao javno poznat i priznat problem ponajprije zahvaljujući astronomima. Od prvih sramežljivih kontakata sa lokalnim čelnicima došlo je do strategije zamjene stare neefikasne javne rasvjete novom ekološkom. Od rasprava po newsgrupama i astronomskim okupljanjima sada se o svjetlosnom onečišćenju često govori u lokalnim medijima. Čak i veliki National Geographic na naslovnicu stavlja fotografiju svjetlosnog oneišćenja!

Nažalost, još uvijek postoje loši primjeri postavljanja nove rasvjete i zato je nužno i dalje ukazivati na ovaj problem u kojem je astronomija zapravo na zadnjem mjestu. Pokazalo se da su ljudi uglavnom razumni i brzo vide prednosti ekološke rasvjete. Nadajmo se da će 2009. godina kao godina astronomije još više utjecati na svijest o problemu svjetlosnog onečišćenja, pa će možda biti moguće govoriti u Hrvatskoj i o uspostavljanju određenog geografskog područja gdje je noćno nebo potpuno zaštićeno.
- 12:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.