12.02.2007., ponedjeljak


Ptice i svjetlosno onečišćenje

Svjetlosno onečišćenje kod ptica najčešće uzrokuje dezorjentiranost. Ne zna se točno zbog čega, ali ptice (naročito selice) privlače svjetla visokih struktura poput nebodera, osvijetljenih TV tornjeva i dalekovoda. To je naročito izraženo za oblačnog vremena. Kad jednom uđu u osvijetljeno područje, nevoljko odlaze natrag u tamu i nastavljaju kružiti oko osvijetljene strukture. Posljedice toga su iscrpljenost, kolizije sa strukturom ili čak međusobni sudari između ptica u letu što često završava smrtnim posljedicama. Kanadska organizacija FLAP (Fatal Light Awareness Program je provela istraživanja iz kojih je jasno vidljivo da se ptice puno dulje zadržavaju oko visokih osvijetljenih struktura. Interesantno je da su se ptice više zadržavale oko tornjeva sa crvenom rasvjetom nego kod onih sa bijelom - što znači da bi osvjetljavanje, npr. dimnjaka toplana LED lampama imalo itekako negativan biološki utjecaj.

Nešto slično možemo vidjeti na fotografijama iz New Yorka:

Image Hosted by ImageShack.us

Svjetlosna instalacija "A Tribute in Lights" je privlačila mnoge ptice koje bi bile satima uhvaćene u snopu svjetlosti.

Mnoge ptice su noćni lovci. Nekim vrstama će svjetlosno onečišćenje pogodovati, ali drugima će smetati i dezorjentirati ih. Na slici se vidi let galebova koje je snimio Damir Šegon iz Pule:

Image Hosted by ImageShack.us

Putanje su dosta pravilne, znači da im svjetlosno onečišćenje vjerojatno nije smetalo. Međutim, trebalo bi inzistirati na prirodnoj ravnoteži i raznolikosti vrsta - osnovni pokazatelj problema onečišćenja (bilo kojeg tipa) je manjak raznolikosti i dominacija malog broja životinjskih vrta koje se mogu prilagoditi novonastaloj situaciji.

Osim u letu, svjetlosno onečišćenje ima utjecaj i na lokaciju gnijezda nekih ptica. U Nizozemskoj je provedeno istraživanje kod vrste ptica limosa l. limosa (eng. black-tailed godwit - molim pomoć oko prijevoda!) koja se gnijezdi u livadama. Uočeno je da su gnijezda postavljana na puno većoj udaljenosti kada je bilo prisutno osvjetljenje na cesti.

Zanimljiva je priča blogera Deana W. Armstronga kako se u Chicagu usred noći mogu čuti ptice dok su se u opservatoriju Yerkes prve ptice javljaju tek u zoru. Svjetlosno onečišćenje očito "vara" ptice koje misle da će uskoro izaći Sunce! Mogu potvrditi da je to čest slučaj i u Zagrebu.

Akcijama pojedinih organizacija podiže se svijest o štetnosti svjetlosnog onečišćenja. Mnogi neboderi u Sjevernoj Americi gase svjetla za vrijeme migracije ptica selica. Nadajmo se da će i kod nas prevladati razum i prestati postavljanje svijetlećih kugli u parkove kako bi ptice mogle neometano živjeti u blizini ljudi kao što su to činile do sada.
- 15:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.