12.12.2006., utorak


Ekološka rasvjeta u Zagrebu?
Na redovnim sastancima AD Beskraj utorkom ponekad raspravljamo i o astronomiji wink ali u zadnje vrijeme sve češće i o problematici svjetlosnog onečišćenja. Da nije našeg redovnog člana Luke, promakao bi mi jučerašnji članak u Večernjem listu o uvođenju ekološke rasvjete u Zagrebu:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ukratko, radi se o prijedlogu da se postepeno u Zagrebu promijeni neekološka javna rasvjeta usmjerenom ekološkom. Pilot projekti koje je provela tvrtka HEP-ESCO na Dubrovačkoj aveniji i Hatzovoj ulici su se očito svidjeli gradskom poglavarstvu. U članku se navodi ušteda od optimističnih 50% u odnosnu na sadašnju potrošnju za javnu rasvjetu. Pa čak i ako prepolovimo iznos od navedenih 40 milijuna kuna uštede godišnje, to je značajna svota koju grad Zagreb može upotrijebiti za neke druge sadržaje.

Na fotografiji možete vidjeti usporedbu rasvjete na Dubrovačkoj aveniji (desno) i parku u Trnskom (lijevo) koji se nalazi s druge strane ceste. Istina, koncept osvjetljenja avenije je potpuno drukčiji od osvjetljenja šetališta u parku, ali se jasno vidi neefikasnost polukugli koje bi trebale osvjetljavati put.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Moram napomenuti da su oprema i elementi ekspozicije za obje fotografije bili potpuno jednaki, što se može provjeriti u EXIF-u izvornih datoteka.

Čini se da se u Hrvatskoj sve više širi svijest o pozitivnim učincima ekološke rasvjete - počevši od čiste financijske uštede pa do ekoloških aspekata. Ukoliko se projekt zamjene javne rasvjete u Zagrebu provede do kraja, to će imati veliki odjek ne samo u Hrvatskoj nego i puno šire. Ipak, daleko je vrijeme za realizaciju tog projekta. Do tada će možda neki manji gradovi (poput Novigrada) postati uzori primjene ekološke rasvjete - ne samo javne, već propisima regulirane upotrebe rasvjetnih tijela koja ne i smjela ugrožavati prirodni bioritam, zdravlje ljudi, sigurnost u prometu..i sačuvale neometan pogled na beskrajna svemirska prostranstva.
- 22:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.