evo par riječi
evo da i ja nešto napišem sa svojeg stajališta kao kuhar. baš malo djiram po netu i na preporuku jednog našeg dnevnog lista sam naišao na blog od Nene-djevojke koja dobro kuha i lipo ga je ukrasila sa sličicama i na blog sa receptima-na kojem se trude djevojke pa sam tako odlučio i ja da malo pišem o našoj dalmatinskoj lipoj spizi koja je i na neki način zaboravljena a jednostavna za pripremu bez teških zaprški (čast Slavoniji) ali kod nas hvala bogu nema dugih hladnih zima koja ibi nas držala u kućama dobar dio godine pa nam takva spiza za razliku od njih nije potrebna.

prava spiza

27.09.2006., srijeda

danas me idu slatke stvari...neznam zašto


MRAMORNI KOLAČ




NAMIRNICE:

150 GR MASLACA
10 ŽLICA ŠEĆERA,
3 ŽUMANJCA,
250 GR MEKOG BRAŠNA,
˝ PRAŠAKA ZA PECIVO,
3 ŽLICE MLIJEKA
KORICA LIMUNA,
3 BJELJANKA.
100.GR. ČOKOLADE



PRIPREMA:

POMIJEŠATI ŽUMANCA SA ŠEČEROM I TUČI MIKSEROM, U BRAŠNO DODATI PRAŠAK ZA PECIVO TE GA DODAVATI SMJESI OD ŽUMANJCA I ŠECERA, DODATI MLIJEKO KORICU OD LIMUNA I SNIJEG OD BJELJANJAKA.
NAPRAVLJENU SMJESU PODIJELITI NA 2 DIJELA I U JEDAN DIO DODATI OTOPLJENU ČOKOLADU. U NAMAŠČEN I POBRAŠNJEN PLEH NAIZMJENIČNO DODAVATI MALO JEDNE I DRUGE SMIJESE.
PECI NA 175 ¨*C 40 MINUTA KAD JE PEČENO POSIPATI ŠEČEROM U PRAHU



VODENA TORTA




NAMIRNICE:

4 ŽUMANJKA,
4 BJELJANJKA,
8 ŽLICA KIPUCE VODE,
180 GR BRASNA
250 GR ŠEČERA



PRIPREMA:

ŠECER I ŽUMANJKE UMIJESATI I POLAKO DODAVATI ZLICU PO ZLICU BRASNA I NAKON TOGA ZLICU PO ZLICU VODE I NA KRAJU UMIJESATI SNIJEG OD BJELJANJAKA. PEČI NA 175*C 45 min.


NADiJEV:

150 GR ŠECERA,
4 CIJELA JAJA
2VANILŠEČERA

Priprema:

TUĆI NA PARI DOK SE NE ZGUSNE. KAD SE ZGUSNE DODA SE 150 GR COKOLADE I KAD SE OHLADI DODATI JEDAN CIJELI MASLAC I RAZMUTII MIKSEROM U GLATKU KREMU PREMMAZATI BISKVIT I STAVITI HLADITI BAREM 3 SATA





KAKAO ŠNITE



NAMIRNICE:


5 GR MASLACA,
2 ŽUTANJKA,
2 BJELJANJKA,
240 GR ŠEČERA ,
40 GR KAKAO,
2,5 DL MLIJEKA,
250 GR BRASNA MEKOG,
˝ PRAŠKA ZA PECIVO


PRIPREMA:

ŠECER I ŽUMANJKE MIJESATI I POLAKO DODAVATI ZLICU PO ZLICU BRASNA POMIJEŠANOG SA PRAŠKOM ZA PECIVO,, NAKON TOGA ZLICU KAKAOA I MLIJEKA, TE NA KRAJU UMIJESATI SNIJEG OD BJELJANJAKA. MASLACEM NAMASTITI PLEH I POSUTI GA BRAŠNOM I U NJEGA ISTRESTI SMIJESU.
PEĆI NA 180 *C 40 MINUTA. KAD JE GOTOVO POSUTI ŠEČEROM U PRAHU


PANJ

TIJESTO :


8 BJELJANJCA,
8 ŽUMANJACA ,
200 GR ŠEČERA,
250 GR BRAŠNA
SOK I KORICA OD LIMUNA,
LIKER TRIPLE SEC OD LIMUNA ILI NARANĐE,
70 GR PISTACIJA



NADIJEV:

150 GR ŠEČRA,
4 ŽUTANJKA,
2 VANILIJA,
60 GR ČOKOLADE,
1/2 DL MLIJEKA,
100 GR BRASNA,
250 GR MASLACA,
3 ŽLICE JAKE CRNE KAFFE.


PRIPREMA: ZNATE ILI?

- 17:21 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Malo špageta, malo tune, malo rižota...

Mornarski špageti

Potrebne namirnice:

2.kom.kapule,
2.režnja bijelog luka,
0.03.l. maslinova uja,
0.5.kg.svježih dagnji,
100.gr. svježe zelene i crvene paprike,
50.gr. pelata-iz konzerve ili domače ako kuhate sami ,
2. kom. slane srdelice,
1. mala žličica kapara,
0.5. dl. bijelog vina,
100.gr. zelenih rezanaca
začini-sol, papar, origano, majčina dušica, bosiljak….

Priprema:

Na maslinovom ulju popržimo kapulu i bijeli luk, papriku rezanu na rezance, dodamo pelate, slane srdelice, kapare i dagnje, malo temeljca i vina. Začinimo po potrebi te pomiješamo sa zelenim rezancima i poslužimo.




Tunjevina na trščanski



Namirnice:

200.gr. tune,
100.gr. pelati,
2 .kom. kapule,
4 režnja bijelog luka,
sol, papar,
0.03.dl maslinovog ulja,
bosiljak, origano, majčina dušica.

Priprema:

na maslinovom ulju prepržimo začinjenu tunu sa obje strane, i stavimo sa strane. U drugoj tavi na maslinovom ulju prepržimo crveni i bijeli luk, dodamo protisnute pelate, sol i začine, kuhamo dok se ukuha za četvrtinu. Prelijemo po tuni koju smo posložili u vatrostalnu posudu i zapečemo-ako ste ljubitelji sira zapecite ja sa sirom, napr. Mozarelom jer je neutralna a isto finaJ




Milanski rižoto



Namirnice:


150.g. hamburgera,
100.g. pelata,
2 kapule,
4 režnja bijelog luka,
0.03.l. maslinova ulja,
80.gr. riže,
sol, papar


Priprema:


Na maslinovom ulju popržimo kapulu i bijeli luk, dodamo hamburger rezani na rezance, dodamo pelate, sol, papar, malo temeljca i kuhamo 5 minuta. U drugoj posudi na ulju zastaklimo rižu dodamo malo temeljca i dodajemo polako umak. Nakon kuhanja 7 minuta istresemo u vatrostalnu posudu(pazimo da je sočno jer prilikom pečenja riža još upija) poklopimo folijom i pečemo u pećnici narednih 20 minuta ili dok riža na omekša. Vadimo tako da u šalice za juhu namažemo sa maslacem i na dno stavimo parmezana, punimo šalice rižotom i okrenemo naopako na tanjur. Ukrasimo i poslužimo.

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.09.2006., utorak

evo jos slatkih stvarčica

TIRAMISUnjami

Namirnice:

15.kom jaja
3. paketa maskarponea
250 gr šečera
0.03.l. ruma
0,75.l. hople
5.kom. vanil secera

Priprema:
tuči jaja i sečer pa dodati sir pa dodati napravljeni šlag i na kraju snijeg od bjeljanjakanjami



PANNA - COTTA na moj načinparty



Namirnice:

1,5 L VRHNJA ZA KUHANJE
10 LISTIČA ŽELATINE
150 G ŠEČERA KRISTALA
6 VANIL ŠEČERA

Priprema:

sve osim želatine zagrijati do ključanja, želatinu namočiti po uputama
i dodati u ukuhano mlijeko i izliti u namočene kalupe i ohladiti barem 3 sata. ukrasiti po želji... o tome narednih danazujo



- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MALO SLATKIH STVARI

njamiFritule sa šećerom i medom


Potrebne namirnice :


1 komad jogurta
1 čaša od jogurta mlijeka
2 komada jaja
2 komada praška za pecivo
2 komada vanil šečera
l 1 žlica kristal šečera
1 čep ruma
1 čep rakije
1 komad limuna
šećer u prahu za posipati fritule (po želji)
2 žlice suhih grožđica
brašna po potrebi
1 žlica med
prstihvat soli


Priprema :
Sve namirnice pomiješati u jednoj posudi osim brašna koje lagano dodavati uz stalno miješanje. Pečemo ih u dubokom ulju oblikovajući ih kroz ruku. Gotove posipamo šećerom u prahu i medom. DOBAR TEKnjami

- 22:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evo malo mesnih jela od govedine



Bavarska pržolica

Namirnice:

250.g.Goveđa pržolica,
50.g. kiseli krastavci
20 g. slanina,
50.g kapule,
mala žlica senfa,
0.06 l. ulje,
1.5 dl. tamnog temeljnog umaka,
1.5 dl. goveđeg temeljca,
0.5 dl. bijelog vina,
sol, papar.


Priprema:

Pržolicu potući, začiniti sol i paprom, premazati senfom i puniti kapulom, krastavcima rezanim na štapiće i slaninom. Rolati, pričvrstiti čačkalicom i prepržiti sa svih strana,podliti tamnim temeljnim umakom , temeljce, i bijelim vinom. Začiniti po potrebi i poslužiti kad meso omekša.





Praška Pržolica


Namirnice:

250.g.Goveđa pržolica,
1 kom. jaja,
50.g. praška šunka,
0.06. l. ulje,
mala žličica senfa,
1.5.dl.goveđeg temeljca,
1.5.dl.temeljnog umaka,
0.5.dl.bijelog vina.
sol, papar.

Priprema:
Pržolicu potući začiniti sol i paprom, premazati senfom i puniti sa prethodno napravljenim omletom od praške šunke. Rolati i prepržiti sa svih strana. Podliti bijelim vinom, tamnim temeljnim umakom i temeljcem. Začiniti i poslužiti kad meso omekša.

- 21:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

  rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
ljepote nase spize i kako je pripremiti
kuhati
kuhati je lijepo kad se to zna, zato uzmi sve što ti kuhar da, skuhati je varljivo i nekad imat čes začine sve ali pazi da kuhača bude uvijek uz tebezujo