evo par riječi
evo da i ja nešto napišem sa svojeg stajališta kao kuhar. baš malo djiram po netu i na preporuku jednog našeg dnevnog lista sam naišao na blog od Nene-djevojke koja dobro kuha i lipo ga je ukrasila sa sličicama i na blog sa receptima-na kojem se trude djevojke pa sam tako odlučio i ja da malo pišem o našoj dalmatinskoj lipoj spizi koja je i na neki način zaboravljena a jednostavna za pripremu bez teških zaprški (čast Slavoniji) ali kod nas hvala bogu nema dugih hladnih zima koja ibi nas držala u kućama dobar dio godine pa nam takva spiza za razliku od njih nije potrebna.

prava spiza

27.09.2006., srijeda

Malo špageta, malo tune, malo rižota...

Mornarski špageti

Potrebne namirnice:

2.kom.kapule,
2.režnja bijelog luka,
0.03.l. maslinova uja,
0.5.kg.svježih dagnji,
100.gr. svježe zelene i crvene paprike,
50.gr. pelata-iz konzerve ili domače ako kuhate sami ,
2. kom. slane srdelice,
1. mala žličica kapara,
0.5. dl. bijelog vina,
100.gr. zelenih rezanaca
začini-sol, papar, origano, majčina dušica, bosiljak….

Priprema:

Na maslinovom ulju popržimo kapulu i bijeli luk, papriku rezanu na rezance, dodamo pelate, slane srdelice, kapare i dagnje, malo temeljca i vina. Začinimo po potrebi te pomiješamo sa zelenim rezancima i poslužimo.




Tunjevina na trščanski



Namirnice:

200.gr. tune,
100.gr. pelati,
2 .kom. kapule,
4 režnja bijelog luka,
sol, papar,
0.03.dl maslinovog ulja,
bosiljak, origano, majčina dušica.

Priprema:

na maslinovom ulju prepržimo začinjenu tunu sa obje strane, i stavimo sa strane. U drugoj tavi na maslinovom ulju prepržimo crveni i bijeli luk, dodamo protisnute pelate, sol i začine, kuhamo dok se ukuha za četvrtinu. Prelijemo po tuni koju smo posložili u vatrostalnu posudu i zapečemo-ako ste ljubitelji sira zapecite ja sa sirom, napr. Mozarelom jer je neutralna a isto finaJ




Milanski rižoto



Namirnice:


150.g. hamburgera,
100.g. pelata,
2 kapule,
4 režnja bijelog luka,
0.03.l. maslinova ulja,
80.gr. riže,
sol, papar


Priprema:


Na maslinovom ulju popržimo kapulu i bijeli luk, dodamo hamburger rezani na rezance, dodamo pelate, sol, papar, malo temeljca i kuhamo 5 minuta. U drugoj posudi na ulju zastaklimo rižu dodamo malo temeljca i dodajemo polako umak. Nakon kuhanja 7 minuta istresemo u vatrostalnu posudu(pazimo da je sočno jer prilikom pečenja riža još upija) poklopimo folijom i pečemo u pećnici narednih 20 minuta ili dok riža na omekša. Vadimo tako da u šalice za juhu namažemo sa maslacem i na dno stavimo parmezana, punimo šalice rižotom i okrenemo naopako na tanjur. Ukrasimo i poslužimo.

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

  rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
ljepote nase spize i kako je pripremiti
kuhati
kuhati je lijepo kad se to zna, zato uzmi sve što ti kuhar da, skuhati je varljivo i nekad imat čes začine sve ali pazi da kuhača bude uvijek uz tebezujo