|
evo par riječi
evo da i ja nešto napišem sa svojeg stajališta kao kuhar. baš malo djiram po netu i na preporuku jednog našeg dnevnog lista sam naišao na blog od Nene-djevojke koja dobro kuha i lipo ga je ukrasila sa sličicama i na blog sa receptima-na kojem se trude djevojke pa sam tako odlučio i ja da malo pišem o našoj dalmatinskoj lipoj spizi koja je i na neki način zaboravljena a jednostavna za pripremu bez teških zaprški (čast Slavoniji) ali kod nas hvala bogu nema dugih hladnih zima koja ibi nas držala u kućama dobar dio godine pa nam takva spiza za razliku od njih nije potrebna.
|
prava spiza
27.09.2006., srijeda
Malo špageta, malo tune, malo rižota...
Mornarski špageti
Potrebne namirnice:
2.kom.kapule,
2.režnja bijelog luka,
0.03.l. maslinova uja,
0.5.kg.svježih dagnji,
100.gr. svježe zelene i crvene paprike,
50.gr. pelata-iz konzerve ili domače ako kuhate sami ,
2. kom. slane srdelice,
1. mala žličica kapara,
0.5. dl. bijelog vina,
100.gr. zelenih rezanaca
začini-sol, papar, origano, majčina dušica, bosiljak….
Priprema:
Na maslinovom ulju popržimo kapulu i bijeli luk, papriku rezanu na rezance, dodamo pelate, slane srdelice, kapare i dagnje, malo temeljca i vina. Začinimo po potrebi te pomiješamo sa zelenim rezancima i poslužimo.
Tunjevina na trščanski
Namirnice:
200.gr. tune,
100.gr. pelati,
2 .kom. kapule,
4 režnja bijelog luka,
sol, papar,
0.03.dl maslinovog ulja,
bosiljak, origano, majčina dušica.
Priprema:
na maslinovom ulju prepržimo začinjenu tunu sa obje strane, i stavimo sa strane. U drugoj tavi na maslinovom ulju prepržimo crveni i bijeli luk, dodamo protisnute pelate, sol i začine, kuhamo dok se ukuha za četvrtinu. Prelijemo po tuni koju smo posložili u vatrostalnu posudu i zapečemo-ako ste ljubitelji sira zapecite ja sa sirom, napr. Mozarelom jer je neutralna a isto finaJ
Milanski rižoto
Namirnice:
150.g. hamburgera,
100.g. pelata,
2 kapule,
4 režnja bijelog luka,
0.03.l. maslinova ulja,
80.gr. riže,
sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju popržimo kapulu i bijeli luk, dodamo hamburger rezani na rezance, dodamo pelate, sol, papar, malo temeljca i kuhamo 5 minuta. U drugoj posudi na ulju zastaklimo rižu dodamo malo temeljca i dodajemo polako umak. Nakon kuhanja 7 minuta istresemo u vatrostalnu posudu(pazimo da je sočno jer prilikom pečenja riža još upija) poklopimo folijom i pečemo u pećnici narednih 20 minuta ili dok riža na omekša. Vadimo tako da u šalice za juhu namažemo sa maslacem i na dno stavimo parmezana, punimo šalice rižotom i okrenemo naopako na tanjur. Ukrasimo i poslužimo.
|
|
|
|
rujan, 2006 |
> |
P |
U |
S |
Č |
P |
S |
N |
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|
Dnevnik.hr Gol.hr Zadovoljna.hr Novaplus.hr NovaTV.hr DomaTV.hr Mojamini.tv |
Opis bloga
ljepote nase spize i kako je pripremiti
kuhati
kuhati je lijepo kad se to zna, zato uzmi sve što ti kuhar da, skuhati je varljivo i nekad imat čes začine sve ali pazi da kuhača bude uvijek uz tebe
|
|