Dozvola za...

15 svibanj 2022

U životu su nam potrebne razno razne dozvole. Dozvola u obliku mature da biste završili srednjoškolsko obrazovanje. Dozvola tj. potvrda da ste zdravi i radno sposobni. Pregled za vid i psiho testiranje prije početka vozačkog ispita. Slušanje, predavanja i polaganje prve pomoći. Učenje i polaganje higijenskog minimuma, kako biste radili u prodaji s prehrambenim namirnicama. Slušanje svećenika kako biste bili dobri kršćani itd.....
Najvažnije predavanje, psiho testiranje i "polaganje" ne postoji. Jeste li sposobni donijeti dijete na ovaj svijet. Najvažnije pitanje na svijetu.


Kad vam ginekolog potvrdi trudnoću, pitanje glasi: " želite li zadržati trudnoću". Apsolutno nitko ne dovodi u pitanje vašu ljudsku sposobnost. Pravo da rodite dijete, isključivo je na vama. Zar' je toliko teško reći "ne želim" i prekinuti patnju nekoliko ljudskih života pa ujedno i svoga.


Da nešto razjasnimo, da budete roditelj nikad ne možete u potpunosti biti spremni jer ne znate što vas očekuje. Bez obzira na vaše godine, one nemaju veze s vašim mentalnim stanjem.
Zakon vam ne brani da "iskoristite" trudnoću kako biste zadržali muškarca. Kad vam plan ne uspije onda ostavite novorođeno dijete jer nije poslužilo svrsi. Legitimno je.
Zakon vam ne brani da liječite svoje komplekse nad djetetom, ne ispunjene snove itd.
Zakon vam ne brani da tučete dijete ( tko se smije petljati u obitelj) dok ga ne zašarafite do smrti. Tada je zakon i društvo u šoku.
Zakon vam ne brani da ostavite dijete jednom roditelju na cjelokupnu brigu jer vi imate novi život. Život u koji se ne uklapa vaše dijete. Po zakonu ste dužni uzdržavati dijete a ne morate ga nikad pogledati. Mašala.


Ako ste dijete jedno od opcija gore, znate o čemu pričam. Koliko god procesuirali svoje djetinjstvo, radili na sebi kao odrasla osoba, onaj jedan mali dio "nesretnog" kutka nikad neće nestati. Nitko se nije izliječio od spoznaje da nije bio željen. Možete to prihvatiti i živjeti s time. Pitanje "zašto baš ja" u bilo kojem trenutku će se pojaviti. Nebitno koliko godina imate. To nosite sa sobom kao ruksak na leđima. Ponekad je prazan a ponekad pun.
Ovisno o situaciji.

Kroz svoje osobno iskustvo, mogu reći da nekim ljudima zakonom treba zabraniti da budu roditelji.

Oznake: roditeljstvo, djetinjstvo, odrasli svijet

Srce na pješačkom

10 svibanj 2022Kirova, Osijek