TUŠT
Vrijeme cvatnje: Lipanj - kolovoz
Miris i okus: Bez naročitog mirisa, ugodnog gorkog-kiselkasto-slanog okusa.
Stanište: Raste u vrtovima, vinogradima, na putevima kroz polja, livadama i rubovima šume.
Branje i prerada: Bere se svježa biljka, te sjeme koje se može dosušiti i samljeti grubo kao začin, a fino kao brašno.
Svježi listovi su ukusni za jelo, pripremljeni kao salata.
Ljekoviti sadržaj: voda 92 - 95 %, bjelančevina 0,3 - 0,4 %, masti 1,3 - 2,2 %, Omega 3 kiseline, te vitamini C 20 – 50 mg, karotin 1,5 - 5 mg, nešto probavljivih ugljikohidrata, dosta željeza, kalcija i fosfora.
Tušt je prava riznica omega-3 masnih kiselina toliko bitnih za naše zdravlje.
Tušt je odličan izvor antioksidanata, vitamina C, A, B i E.
Osim obilja omega-3 masnih kiselina, tušt sadrži: Šest puta više vitamina E od špinata, sedam puta više beta-karotena nego mrkva, 25 mg vitamina C po šalici (20% preporučenog dnevnog unosa), magnezij, kalcij, željezo, vitamin B2, kalij, fosfor i mangan.
U sebi ima još i fenilalanin, triptofan i biofenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu i time štite od mnogobrojnih bolesti.
Ljekovitost tušta koristi se za:
- u dijetnoj prehrani kod oboljenja probavnog sustava,
- u liječenju raznih parazita u crijevima,
- za snižavanje povišene tjelesne temperature,
- kao blago sredstvo za čišćenje tj. za pražnjenje crijeva,
- za pojačavanje mokrenja,
- kod svih oboljenja u kojima je potrebno jačati cijeli organizam,
- kod svih takozvanih vrućih bolesti (jetra),
- smatra se da sastojci u tuštu utječu na stezanje krvnih žila i time na povišenje krvnog tlaka, djelujući slično kao adrenalin.
Tušt, špinat, mini rajčice, čuvarkuća sa bučinim uljem , acetom balsamicom i paprom.
Humus sa paprikom, gore bučino ulje, papar i bosiljak.
|