** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

30.06.2009., utorak

Esensko - nazarenska crkva

http://esseni.blogger.ba/arhiva/2006/05/19/253002


Esensko-nazarenska zajednica

Dobrodošli na moj blog posvečen Yešui Ha Mašiakhu (Isus Krist) i njegovim istinskim učenjima koje je katolička crkva držala u tajnosti stolječima, a provjerite sami zašto i pročitajte pažljivo materijale na ovom sajtu.
19.05.2006.
ESENSKO-NAZARENSKA CRKVA ili Prakšćanstvo
Naša učenja:

Mi koristimo drevne esenske knjige kao što su:
-ESENSKO EVANĐELJE MIRA,
-ESENSKO OTKRIVENJE,
-TOMINO EVANĐELJE,
-EVANĐELJE SVETE DVANAESTORICE ili ESENSKI NOVI ZAVJET...

Koji uključuje mnoga učenja Isusa-Yešue Esena-Nazarena koja su bila svjesno uklonjena iz uobičajenog Novog Zavjeta, uključujući : Reinkarnaciju, Vegeterijanstvo i ženski aspekt Boga.

Sljedeći citati-navodi su izravno od samog Isusa iz Esenskog Novog Zavjeta:
-Isus o reinkarnaciji :“Duša će biti pročišćena kroz mnoga rođenja i iskustva:“
-Isus o vegeterijanstvu : „Nemojte jesti meso bilo koje životinje-bića, niti bilo ćega što će donijeti nered – bolest vašem zdravlju i čulima:“
- Isus o Otac-Majka Bogu: „Dakle-stoga neka se ime Oca Boga i Majke Boga podjednako slavi, jer su oni veliki aspekti Boga, i jedno ne moze bez drugog ...“

PSIHOKIBERNETIKA ESENA
TEHNIKE ISCJELJENJA
Suvremeni čovjek je podložan stresnim situacijama koje uništavaju njegovu psihu i tijelo i to se odražava kao psihičko i mentalno oboljenje. Ljudi današnjice obolijevaju na svim razinama i zato ne mogu živjeti život pun sreće i predanosti. Da bi se riješili ti problemi potrebno je da se okrenemo drevnim, zaboravljenim metodama samorazvoja naše svijesti.
Psihokibernetika Esena je metoda koja omogućava da postanemo uspješnija osoba i uspješan praktikant. Ta metoda pomaže kod mnogobrojnih bolesti, kao što su npr.: karcinomna oboljenja, neuroze, strahovi i fobije, migrene, išijasa, bolesti kralježnice, kostiju i zglobova, aparata cirkulacije, kao i kod hormonskih i spolnih poremećaja, poremećaja imuniteta, bolesti kože, urinarnog trakta i probavnog sustava, aparata za disanje, živčanog sustava, itd.
Esenske tehnike iscjeljenja omogućavaju čovjeku da se fizički i psihički izliječi te da se otvore centri u našem mozgu koji su neiskorišteni. U Isusovo vrijeme sekta Esena je bila jedna od posljednjih zajednica koji je stvorio prorok Samauel. Oni su se povukli u osamu posvećenu bogospoznajom daleko od ambicioznog svećenstva da bi razvijali okultne sisteme iscjeljenja. Imali su dva glavna centre, jedan u Egiptu, drugi u Palestini , na obalama Mrtvog mora. Ime Esena možemo tumačiti prema sirijskoj rijeci 'HASEN', pobožnik, ili prema armejskoj 'ASSAJA' što znaci iscjelitelj, liječnik. Bili su primjer svetog života, čuvari ezoteričnog znanja, vjerovali su u besmrtnost duže i živjeli odvojeno od svijeta strogim asketskim životom po precizno definiranim pravilima. Obrednim pranjem ste ušli u tu zajednicu i dvije godine ste morali steci naklonosti da bi se ušlo u njihov red. O tome svjedoče svitci ''Serek Hajjad'' (''Pravila Zajednice''), koji su nađeni u blizini velikog samostana Esena kod Qumrana. Prema Holgeru Kerstenu, postoje očite paralele između pravila života Esena i Kristovog načina življena, što Kerstena navodi na zaključak da je lsus Krist proveo jedan period života kod Esena. Psihokibernetika Esena je znanje koje proučava duhovne procese čovjeka i načine upravljanja i nadzora nad tim procesima. To su znanje koristili drevni Eseni, čuvari Vrhovne Mudrosti. Sergio Gonzales de La Garza (Monterrey, Mexico 1932-1994) je bio izabran da čovječanstvu daruje tajna znanja Esena. On je 1976. godine bio iniciran od strane Uzašlog Učitelja Numo-a. Suvremeni Eseni prakticiraju to ezoteričko znanje o svijesti i razvoju svijesti kroz praktičnu primjenu duhovnih metoda u materijalnom svijetu, iscjeliteljske tretmane, kao i kroz mnoge praktične mogućnosti primjene duhovnog znanja u svakodnevnom životu.

Osim toga, Psihokibernetika Esena nam omogućuje:
- da zaštitimo sebe, svoje bližnje i svoje stvari;
- da postanemo otporni na bolesti;
- da postanemo uspješniji u poslovanju;
- pruža nam pomoć u nuždi;
- daje nam sposobnost rješavanja problema;
- da kvalitetno rješavamo konflikte u međuljudskim odnosima;
- da poboljšamo koncentraciju i pamćenje;
- da razvijemo intuiciju i inteligenciju;
- da razvijemo osjećaj samovrijednosti i samosvjesnosti,
- da se oslobodimo strahova i nesigurnosti;
- da kvalitativno mijenjamo mišljenje i način ponašanja;
- da razvijamo svoje energetske centre;
- pruža nam mogućnost meditacije (mantre);
- da postignemo harmoniju duše i tijela;
- da ispoljimo sposobnosti i talente

ZNANJE ESSENA

U jajetu aure postoje tri milijuna čestica koje se zovu geni i u njima se bilježi karma. Unutar gena nalaze se energija nazvana MARSINES. Kad se ove kapsule razbiju, energija izlazi iz njih. Ona se pretvara u drugu nazvanu VRITRIS koja ulazi u materiju preko dlanova ruku i tabana stopala. Preko energetskih kanal a dolazi do mentalnih sfera i od tuda je poslana na pločice bilo metaboličke ili provodne i manifestira se kao psihička i fizička oboljenja. One se urezuju u pločice jednom finom, suptilnom energijom nazvanom PARTON, a u njima će trajati jedan ili više života ovisno o slučaju. Manifestirat će se u čovjeku bilo u svjesnom ili podsvjesnom obliku kroz bolove i bolesti, ili pak osjećaj samoće, tjeskobe, straha. Mentalne sfere imaju oblik malih kapsula. Duge su oko 5 cm i bijele su boje, osim prve koja se naziva predsvjesna. Ona je podijeljena u tri dijela čije su boje: s lijeve strane crvena (materija), u sredini ljubičasta (duh), i s desne strane žuta (duša). U ovisnosti sa stupnjem evolucije čovjeka, one su podijele svaki put manje vidljive sve dok potpuno nestanu. Tada će sfera nesvjesnog poprimiti vrlo sjajnu ljubičastu boju.

Sfera br.1.: PREDSVJESNA
Nalazi se u zoni zatiljka

Sfera br.2.: PODSVJESNA
Nalazi se u gornjem dijelu glave

Sfera br.3.: SVJESNA
Nalazi se s desne strane ćela, iznad obrve u visini sljepoočnice

Sfera br.4.: TRAJNO SVJESNA
Nalazi se s lijeve strane ćela u visini lijeve sljepoočnice

Sfera br.5.: NADSVJESNA
Nalazi se na lijevoj strani glave izravno iza uha

Sfera br.6.: SUBLIMALNA
Nalazi se u istoj poziciji kao i 5., ali s desne strane

Sfera br.7.: NADSUBLIMALNA (NADUZVIŠENA)
Nalazi se u visini spoja kose na centru ćela. Tu postajete super čovjek ili Kristova svijest.

Psihokibernetikom možemo liječiti i fizičke i psihičke bolesti: depresije, šizofreniju, karcinomna oboljenja, ovisnosti, alergije, govorne mane, itd. Tretmani se rade na daljinu ili u prisustvu učitelja i funkcioniraju na nivou zvukova koji premošćuju vrijeme i mjesto. Zato nije bitna udaljenost kada vam se radi tretman. Za vrijeme tretmana se udobno sjednemo i zatvorimo oči i budemo u potpunoj tišini. Na sebi ne smijemo imati crvenu ili crnu odjeću i metalne predmete za vrijeme tretmana. Možete popiti čašu tople vode prije i nakon tretmana. Potrebno je dati podatke o povijesti bolesti, datum i mjesto rođenja i mjesto boravka (možete poslati i fotografiju).

Kao što je Bog jedan, kao što je Hrist Božiji jedan, kao što je Hristovo Evandjelje jedno, tako bi trebalo i logično bilo da postoji samo jedan evandjeljski tekst od Boga inspirisan i dat. Medjutim, danas imamo više desetina evandjeljskih tekstova o Isusovom životu, Njegovim izrekama i besedama. Ishodište svih tih kanonskih i apokrifnih sastava je "Evandjelje po svetoj Dvanaestorici", jedan kapitalan i podroban izveštaj o Isusovoj nauci i životu, nastao verovatno oko 40 god. n. e. U stručnim bibličko-egzegetskim krugovima ovaj (za njih hipotetični) pratekst, ovo Protoevandjelje, označeno je slovom "Q" (od nemačke reči Quelle = "izvor"). Q-tekst je od Pseudo-Mateja, Marka, Luke i Pseudo-Jovana obilato kopistički i eklektičarski korišćen, uz mnogobrojne redaktorske dodatke i bitna izostavljanja. Autor četvrtog Evandjelja, nastalog negde na početku šeste decenije 1. stoleća, imao je pred sobom kako Q-tekst, autentični izveštaj Dvanaestorice, tako i eklektičarske izvode tzv. sinoptičara. I on iz Prateksta vadi i repisuje, uglavnom brižljivo, one delove svetog izveštaja koje su prethodni kopisti i redaktori izostavili: Isusove besede u poslednjoj sedmici Njegovog zemaljskog života. U zadnjim decenijama 1. stoleća od strane crkvenih kopista i bogoslova i ova četiri segmentarna sastava pretrpela su nove zamašne prepravke i dopune, kao što je to učinjeno i sa Lukinim 'Delima'.

Ako je apostol Jovan, kao što i jeste, uzeo udela u zapisivanju "Evandjelja po svetoj Dvanaestorici", besmisleno je tvrditi da je on sastavio i neko svoje posebno evandjelje, koje ukazno odudara u mnogim segmentima od ostala tri kanonizirina evandjeljska izveštaja. Istinski autor četvrtog Evandjelja je obrazovani Aleksandrinac Apolos, satrudnik apostola Pavla, pismoznalac koji je, kao i apostol Jovan, fokus svoga duhovno-edukativnog angažmana imao u maloazijskom Efesu.


Evanđelje mira Isusa Krista
Spisi znani kao "Gnostička Evanđelja" i "Apokrifni spisi" pronađeni su i prevođeni u 1940-ima, a imaju velik značaj za razumijevanje kršćanstva i shvaćanje Isusa Krista i njegova učenja. Ti rukopisi datiraju čak iz 50. godine poslije Krista i imaju veliku vrijednost. Na žalost Crkveni autoriteti su do nedavna poricali postojanje takvih spisa i nisu im pridavali važnost, a sada kad ih ne mogu izbjeći nazivaju ih 'gnostičkim' i 'apokrifnim' spisima kako bi pokušali umanjiti njihovu pravu vrijednost jer učenja koja predstavljaju rasvjetljavaju zastranjenja i krivotvorine u modernom kršćanstvu.
Brojni kultovi koji su slijedili Isusovo učenje postojali su u 2. i 3. stoljeću, te su usprkos cenzuri ortodoksnih kršćana uspijevali prenositi pravi Isusov nauk zabilježen na Aramejskom jeziku. Ovdje su prikazani mnogi tekstovi koji prenose riječi živog Isusa i pružaju mogućnost lakšeg razumijevanja Isusovih izreka i učenja ljudima, te nas zovu da stupimo u direktan kontakt s Isusom i upitamo ga za tumačenje ovih riječi.
Ova kolekcija Isusovih učenja prijevod je samo jednog malenog dijela rukopisa koji se čuvaju u Vatikanskoj biblioteci na Aramejskom jeziku kojim su govorili Isus i njegovi učenici, te u Kraljevskoj biblioteci Habsburgovaca na staroslavenskom jeziku. Ove izreke su uistinu tajne, jer današnji učenici Krista nemaju priliku iskusiti ove riječi zbog njihovih tajnovitih crkvenih autoriteta koji ih nisu o njima informirali i zbog njihove malene želje za spoznajom Istine. Čitajte i diskutirajte o ovim spisima sa Isusom...
UVOD
____________________________
Blizu 2000 godina prošlo je od kada je Sin čovječji poučavao put, istinu i život čovječanstvu. Donio je zdravlje bolesnima, mudrost neupućenima i sreću onima u bijedi.
Njegove riječi gotovo su zaboravljene dok ih nisu počeli sakupljati tek nakon nekoliko generacija pošto su bile izrečene. Bile su pogrešno shvaćene, neispravno komentirane, stotinama puta prepisivane i stotinama puta mijenjane pa ipak su preživjele ništa manje od gotovo 2000 godina.
Iako su njegove riječi, kakvih danas imamo u Novom Zavjetu, bile užasno osakaćene i iskrivljene, one su vladale gotovom polovicom ljudskog roda i čitavom civilizacijom.
Ova činjenica dokazuje vječnu životnost riječi velikog učitelja, i njihovu savršenu i neusporedivu vrijednost.
Iz tog razloga odlučili smo čiste, originalne Isusove riječi, prevedene direktno s aramejskog jezika kojim je govorio Isus i njegov voljeni učenik Ivan, koji je jedini među njegovim učenicima zabilježio savršenom točnošću nauk svog učitelja.
Teška je odgovornost proglasiti sadašnji Novi Zavjet, koji je osnova svih kršćanskih crkvi, izvitoperenim i krivotvorenim, ali ne postoji viša religija od istine. Sadržaj ove knjige samo je jedan dio (jedna osmina) cjelokupnog rukopisa koji postoji na aramejskome u Vatikanskoj biblioteci i na staroslavenskom u Kraljevskoj biblioteci Habsburgovaca, sada u vlasništvu austrijske Vlade.
Zahvaljujući nestorijanskim svećenicima, postoje ove dvije verzije. Oni su pod pritiskom Džingis-kana bili prisiljeni bježati s Istoka prema Zapadu noseći sa sobom svoje stare rukopise i ikone preko Grčke i Balkana. Najvjerojatnije su bogumili i kristijani njihovi direktni nasljednici.
Drevni aramejski tekst datira iz 1.st. poslije Krista, dok je staroslavenska verzija doslovan prijevod prethodnoga. Kako su, zapravo, tekstovi putovali iz Palestine u unutrašnjost Azije u rukama nestorijanskih svećenika, arheolozi još nisu u stanju rekonstruirati.
Izdanje koje sadrži cjelokupan tekst sa svim neophodnim podacima (arheološkim, historijskim i egzogetskim - vještina tumačenja i objašnjavanja, naročito Biblije) sada je u pripremi...
Dio koji sada objavljujem bavi se iscjeljujućim djelima Isusovim. Izabrali smo ovaj dio prije ostalih, jer je to dio koji je danas (vrijeme II. Svjetskog rata) čovječanstvu koje pati, najpotrebniji. Nemamo ništa dodati ovom tekstu. On govori za sebe. Čitalac koji će pažljivo slijediti ovaj tekst, osjetit će vječnu životnost i snagu u ovim dubokim istinama koje ljudski rod treba danas više nego ikada prije.
"Istina će rađati svjedoke sama po sebi."

Objavio/la celavko u 00:35, 5 komentar(a), print, #


MOJI LINKOVI
www.essenes.net
www.essenes.org
www.essene.org
www.thenazareneway.com
www.univerzalni-zivot.hr
www.novavizija.blog.hr


PRAKRŠĆANSKE ESENSKE MOLITVE:
Molite se svom Božanskom Ocu na ovaj način:

Oče naš, koji jesi na nebesima – neka je sveto ime Tvoje.
Neka dođe kraljevstvo Tvoje.
Neka bude volja Tvoja na zemlji kao što je na nebu.
Kruh naš svagdašnji – daj nam danas.
I oprosti nam dugove naše, kao što ih mi opraštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u iskušenje, nego izbavi nas od zla.
Jer Tvoje je kraljevstvo, moć i slava – za vijeke vjekova.
Amen.

Molite se svojoj Majci Zemlji na ovaj način:

Majko naša, koja si na zemlji – neka je sveto ime Tvoje.
Neka dođe kraljevstvo Tvoje.
Neka bude volja Tvoja u nama kao što je u Tebi.
Kako Ti odašilješ anđele svoje svakog dana – pošalji ih k nama.
Oprosti nam naše grijehe kao što i mi opraštamo svoje grijehe prema Tebi.
I ne uvedi nas u bolest, već nas izbavi od zla.
Jer Tvoja je zemlja, tijelo i zdravlje.
Amen.



ESENSKO APOSTOLSKO VJEROVANJE
“Mi vjerujemo u Jednog Boga: beskonaćnog, tajnog početka,
vječnog Oca-Majku, od koga potječu sve stvari, nevidljive i
vidljive.Sve u svemu kroz sve i oko svega.
Sveti Jedan, u kome sve postoji, što je bilo, što jest i što će
biti.
Mi vjerujemo u jednog Gospodina, našu Gospodaricu,
savršenog svetog Krista: Boga od Boga, svjetlo od svjetla
rođenog.Naš Gospodin, Otac, Zaručnik i Sin.
Naša Gospodarica, Majka, Zaručnica i Kći.Tri obličja u
Jednom nepodijeljenom bivstvu.Dvostruko trojedinstvo.
Da se Bog objavljuje kao Otac, Zaručnik i Sin svake duše,
I da će svaka duša postati savršena kao Majka, Zaručnica i
Kći Božja.
A ovo preko uzlaska duše u Duh i silaska Duha u dušu.
Duh dolazi s Neba i postao je tijelom od vječno blagoslovljene
Djevice, u Isusu i svakom Kristu Božjem, i bio je rođen i
poučavao put života i patio zbog svjetovnih vladara i bio je
raspet na križ i pokopan i sišao u pakao.
I koji opet uskrisuje i uzdiže se u slavu, od kuda On svima
daruje svjetlo i život.
Mi vjerujemo u sedmorostrukog Duha Božjeg, darovatelja
života, koji proizlazi iz Svetih Dvoje, koji dolazi preko Isusa
i preko sviju koji su vjerni unutarnjem svjetlu; koji stanuje u
zajednici, u od Boga izabranome Izraelu; koji vječito dolazi
u svijet i obasjava svaku dušu koja traži; koji daje zakon što
sudi živima i mrtvima (karma), koji govori preko proroka u
svim dobima i zemljama.
Mi vjerujemo u jednu svetu sveopštu i apostolsku zajednicu:
svjedokinju sve istine, koju ona održava i dariva.
Stvorenu od Duha i vatre Božje, hranjenu vodama, sjetvama
i plodovima zemlje (vegeterijanstvo).Koja preko Duha života, svojih dvanaest knjiga i sakramenata,
svojih svetih riječi i djela, spaja odabrane
u mistično ujedinjenje a čovječanstvo ujedinjuje s Bogom, koja
nas čini sudionicima božanskog života i bića, svjedočeći o tom
svetim simbolima.
I mi očekujemo povratak sveobuhvatnog Krista i Kraljevstva
božjeg u kojem postoji pravednost.I sveti grad s dvanaest vrata:
U njemu su hram i oltar Božji.Odatle proizlaze tri pravila s
četvorostrukom zadaćom, da poučavaju svu istinu i prinose
svakodnevnu žrtvu zahvalnosti.
I kako unutra tako i vani.U velikom kao i u malom.
Kako gore tako i dole, kako na Nebu tako i na Zemlji.
Mi vjerujemo u čišćenje duše preko mnogih rođenja i
iskustava (reinkarnacija), u uskrsnuće od mrtvih, u vječni život
svih pravednih, iz vječnosti u vječnost i mir u Bogu zauvijek.
Amen”






12 ZAPOVIJEDI ISUSOVIH
Biblija kršćanstva sadrži Deset Zapovijedi Božjih koje je Mojsije donio čovječanstvu, a i dijelove učenja Isusa iz Nazareta.U Svojoj objavi “Ovo je Moja Riječ. Alfa i Omega. Evanđelje Isusovo, Kristova objava koju svijet ne poznaje” Krist sada preko proročke riječi iznosi sve bitne aspekte Svog života na Zemlji i Svog učenja, koje nadaleko nadilazi sadržaj Biblije.Iz nje također saznajemo (Poglavlje 46, 7.-2.) da je Isus još prije 2000 godina dao čovječanstvu 12 Zapovijedi, Zapovijedi za Kraljevstvo mira koje nastaje na ovoj Zemlji.One su nastavak Deset Zapovijedi Mojsijevih, preko Krista, Sina Božjeg, Otkupitelja svih ljudi i duša.U ovoj se objavi kaže:
A Isus im reče:”Gle, Ja vam dajem jedan novi zakon, ali koji nije nov nego star.Isto kao što je Mojsije kao čovjek dao narodu Izraela Deset Zapovijedi, tako ću vam Ja dati 12 Zapovijedi za Kraljevstvo Izraela po Duhu Svetome.Tko je ovaj Izrael Božji?
Svi iz svakog naroda i svakog plemena, koji se vježbaju u pravednosti, ljubavi i milosrđu i slijede Moje Zapovijedi, ti su pravi Izrael Božji”.I uzdižući se Isus reče:

1.”Šema Izrael, Adonai Elohenu Adonai Ehad
Čuj, o Izraele, Adonaj, tvoj Bog, jest onaj Jedan.
Ja imam mnogo vidovitih i proroka.U meni žive i kreću se svi i imaju svoje postojanje.

2.Ne oduzmite život nijednom stvorenju, iz zadovoljstva ili radi vlastite koristi, i ne mučite ga.

3.Ne kradite imovinu nekog drugog i ne sakupljajte zemlju i bogatstva za sebe same, više nego što vam treba.

4.Ne jedite meso i ne pijte krv nekog ubijenog stvorenja i ne činite bilo šta drugo što škodi vašem zdravlju ili vašoj svijesti.

5.Ne sklapajte nečiste brakove gdje nema ljubavi i čistoće i ne upropaštavajte ni samoga sebe niti neko stvorenje koje je Sveti stvorio čistim.

6.Ne svjedočite lažno protiv svog bližnjeg i ne varajte namjerno s lažima da biste nekome naškodili.

7.Ne činite nikome ono što ne želite da vama čine.

8.Obožavajte onog Jednog, Oca-Majku Boga na nebu, od kojeg sve dolazi i poštujte Njegovo Sveto Ime.

9.Poštujte svoje očeve i majke koji se za vas brinu, a isto tako i sve pravedne učitelje.

10.Ljubite i štitite slabe i ugnjetavane i sva stvorenja koja trpe nepravdu.

11.Stičite radom svojih ruku sve što je dobro i ponuđeno.Jedite tako plodove zemlje kako bi dugo poživjeli na zemlji.

12.Čistite sebe svakoga dana, a sedmog se dana odmarajte od svog rada i svetkujte sabat (subota) i svečanosti vašeg Boga.Činite drugima ono što želite da oni vama čine.”





Oče-Majko naša
1. Kad je Isus bio na Gori da bi se molio, priđu Mu
neki od Njegovih učenika i jedan od njih reče: Gospo-
dine, pouči nas kako trebamo moliti. A Isus mu odgo-
vori: Kad moliš tad pođi u svoju mirnu sobu. I kad
zatvoriš vrata, moli se Ocu-Majci koju su iznad tebe i u tebi. A
tvoj Otac-Majka koji vide i ono najizvanjskije, odgovorit će ti
otvoreno.
2. A kada ste na okupu i molite zajedno, ne upotreblja-
vajte prazna ponavljanja; jer vaši nebeski Otac-Majka znaju šta
vam treba, prije nego ste Ih zamolili. Stoga trebate
ovako moliti:

3. Oče-Majko naši,Vi koji ste nad nama i u nama, sveto je Ime
Vaše. Dođi kraljevstvo Vaše svima u mudrosti, ljubavi i
pravednosti. Budi volja Vaša kako na Nebu tako i na
Zemlji. Svakog nam dana udijelite Vašeg svetog kruha i dajte
nam plod žive loze. I kako nam Vi opraštate duge naše,
tako da i mi oprostimo svima koji se o nas ogriješe. Izlijte
Svoju dobrotu na nas da bismo i mi to činili drugima. U
času napasti izbavite nas od zla.
4. Jer Vaše je kraljevstvo, moč i slava: Iz vječnosti u
vječnost. Sada i u svu vječnost. Amen. (Pogl. 19, 1 - 4)

Evanđelje po svetoj Dvanaestorici





--------------------------------------------------------------------------------


Order of the Blue Rose Essene Doctrines Essene Path Quarterly
Essene Catalogue Essene Study Course Articles Photos National Essene Gathering



Essene Church of Christ


Click here for information on the 2009 National Essene Gathering at Essene Garden of Peace, Oregon.... Friday August 14 thru Sunday August 16.....Click Here For Information About Upcoming Events...



--------------------------------------------------------------------------------

About Essene Church
& Order of the Blue Rose
Book of Doctrines of
Essene Church of Christ
"The Essene Path" Quarterly Journal
The Essene Catalog

Order Essene Study Course
Articles on the Essenes by Nazariah
Photographs of Church Activities
and Members
The Essene Community Land Fund
Support Our Essene Church
National Essene Gathering
Mary Magdalene & the Holy Grail



RealAudio Tapes on the Essenes, by Nazariah


Mailing Address:
Rev. Brother Nazariah
P.O. Box 516
Elmira, OR, 97437
(541) 927-3017


Essene Masters, Yahshua (Jesus)
and Miriam (Mary Magdalene)



------------------

hvala dragoj meri žic na ovom prilogu

pozdrav svima, boro





- 05:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

29.06.2009., ponedjeljak

Legenda o kravljem zvonu

Legenda o kravljem zvonu

Piše: Boris Dežulović

hej Sloveni, jestel' živi

LEGENDA O KRAVLJEM ZVONU

Piše: Boris Dežulović



Nema u našoj DNK spirali darovnica, bula ni hatišerifa, nema Konstantina Porfirogeneta, ni Baščanske ploče, ni Miroslavljevog jevanđelja, nema tu čistog Hrvata i Srbina ni u prvom koljenu, nema čistog Južnog Slavena, nema čistog nikog. Ovdje je, braćo, spavao tko je s kim stigao

Pričao mi jednom moj prijatelj Željko Maganjić o živopisnim običajima livanjskih Roma, zapravo velike romske obitelji koja je cijela spavala u jednoj ovećoj sobi, gdje su braća pred odlazak na počinak, prije nego bi se ugasila jedina sijalica u sobi, staroj majci Finki vezivala oko vrata klepku, limeno zvono za kravu. Pričajući tu priču, Maganja bi na tom mjestu zapalio cigaretu, ostavljajući u krčmi prazan prostor za pitanje zašto su, pobogu, majci vezivali kravlje zvono oko vrata, a onda otpuhnuo dim i objasnio: kad bi se uvečer ugasilo svjetlo, skakao je u mraku te sobe tko je na koga stigao, nije se pitalo tko je čija žena, a tko čija snaha, tek kad bi se začulo zvono, to je značilo - ne diraj, to je majka Finka.

Sjetio sam se te zgodne etnografske fusnote čitajući rezultate istraživanja švicarskog instituta za genetiku i Genea, čiji su se stručnjaci nedavno najsuvremenijim DNK-metodama pozabavili dekodiranjem složenih rodoslovnih stabala balkanskih naroda.

Svi, naravno, pamtimo romantične priče za „laku noć, djeco", kakve su nam pričali profesori povijesti i istorije - moderne verzije epskih dvanaesteraca o plemenima ponosnih slavenskih vitezova koji u velikoj seobi naroda na bijelim konjima stižu na Balkan, useljavaju u rimske gradove, grade veličanstvene crkve i dvorce, herojski se odupiru kojekakvim Turcima, Austrijancima i ostalim mrskim zavojevačima, i već do kraja rečenice imaju slavne nezavisne nacionalne države, sa certifikatom o tisućljetnoj narodnoj pravici i etničkoj čistoći.

Desetljećima i stoljećima sijedi su profesori pisanim dokumentima, historijskim izvorima, Porfirogenetovim zapisima, kamenim pločama, papinskim bulama i sultanovim hatišerifima hranili mitove i legende o slavnim narodima, uvjerili smo se i sami u svaku predrasudu o nama i drugima, što je trebala učvrstiti vjeru u jedinstvenost i neponovljivost naših etničkih identiteta, svetu i neupitnu drugačijost u odnosu na sve ostale.

Kad bismo pak s vremena na vrijeme otkrili koliko smo zapravo jednaki u upinjanju da dokažemo različitost, izvlačili smo ključni argument - krsne listove, izvode iz matičnih knjiga i rodoslovlja koja su imala dokazati da smo „čisti". Čisti Hrvati, čisti Srbi, čisti Albanci, čisti Slovenci. Čisti po oba roditelja, čisti unazad tri koljena, čisti dokle god seže pamćenje djedova, čisti unazad vijek, dva ili pet, s prezimenima i obiteljskim rodoslovljima koja su nam jamčila čisti narodni pedigre, potomci Zrinskog, Karađorđa, Tvrtka, Skenderbega, Nemanjića, Šubića i ostalih junaka romantičnih priča za laku noć, nacionalnih historija što smo ih nacrtali kao stripove o princu Valijantu.

Onda je znanost, ta počast našeg doba, „prevela" mapu ljudskog genoma, neki su neobični ljudi u bijelim keceljama sa znakom instituta iGenea, dokoni švicarski niškoristi s viškom slobodnog vremena i manjkom nacionalnog osjećaja, išli provjeriti kako u našim DNK-spiralama stoje stvari s porijeklom i genetskim korijenima. I naši su se romantični mitovi raspali kao dječja zvečka.

Ukratko, nema u toj spirali darovnica, bula ni hatišerifa, nema Konstantina Porfirogeneta, ni Baščanske ploče, ni Miroslavljevog jevanđelja, nema tu čistog Hrvata i Srbina ni u prvom koljenu, nema čistog Južnog Slavena, nema čistog nikog. Ovdje je, braćo, spavao tko je s kim stigao, tko god je prošao ovim krajevima - ja se izvinjavam na jeziku - jeb'o nam je majku, svatko svakome, svi svima, Iliri Slavenima, Teutonci Ilirima, Kelti Teutoncima, Feničani Keltima, Heleni Feničanima, Vikinzi Helenima, jedni drugima, drugi prvima, sprijeda, straga, pojedinačno, grupno, u trojke, na redaljke, sa zvonom, bez zvona.

Kad se svedu povijesni računi, ovaj je prostor zapravo bio jedna golema historijska javna kuća, multikulteraj: hiljadama godina kolone što su u velikim seobama prolazile kraj Balkana slušale su otamo ciku, vrisku, ženski smijeh, pohotne krikove i brecanje kravljih zvona, pa su vrtjeli glavama, pokrivali djeci uši i ubrzavali korak. „Sve je tu izmiješano i jedno na drugo nakalemljeno", zabilježio je konsternirani Seneka dvije hiljade godina prije otkrića mape ljudskog genoma.

Takvi su otprilike laički interpretirani rezultati istraživanja o genetskom porijeklu balkanskih naroda, što ih je objelodanio ugledni švicarski institut iGenea. Od plemenite čistoće naših krvnih grupa nije, naime, ostalo ništa: ponosni Hrvati, recimo – čukununučad Klukasa i Lobela - po genetskoj strukturi zapravo su pedeset posto više Iliri nego Slaveni, a slavenske krvi imaju tek kap-dvije više od - keltske. Ima tu i teutonske, i feničke i helenske krvi, ali od Tuđmanove mitske Perzije ni traga.

Gordi Srbi, s druge strane - čukununučad Nemanjića i Čarnojevića - jedva su trideset posto uopće Slaveni, tek nešto manje Iliri, Teutonci i Kelti, a i u njihovim pravoslavnim venama našlo se bogami feničke i helenske krvi. U Bosni je pak ilirske krvne grupe ostalo najviše, četrdeset posto, pa su malo Teutonci, malo Kelti, a malo Slaveni, i još manje Huni i Tračani. Makedonci i Slovenci likuju: makedonskoj braći nalaz je potvrdio trideset posto genetske strukture antičkih Makedonaca, a Slovencima trećinu profila teutonskog porijekla. Ali i pet posto židovske i tri posto krvi - drevnih Vandala. Danas okupljenih uglavnom u klubu navijača NK Maribor.

Albancima je, na primjer, ostalo tek trideset posto ilirske krvne grupe, a ostalo je koktel slavenske, tračanske, feničke, helenske i - vikinške krvi. Tko zna kad i kako, tek Vikinzi su traga ostavili i u Srbiji, gdje dva posto genetske strukture otpada na slavne Odinove ratnike.

Stoje tako Hrvati i Srbi na parkiralištu pred zgradom instituta iGenea, drže svoje nalaze u rukama i zbunjeno vrte glavama. Dvadeset godina upinjali se Hrvati dokazati da su iranskog porijekla, a sada ispada kako ne samo da nemaju tamo ni najdaljeg rođaka nego i da su za četiri posto više Iliri nego sami Albanci. A da se od Srba razlikuju tek nešto malo u omjeru ilirske i slavenske krvi. I po tome što - za razliku od Srba - nemaju nimalo vikinške.

Stoje Srbi i Hrvati, gledaju se s nelagodom, vrte u glavi što se to, bestraga, dogodilo s njihovim historijama i psuju u sebi vlastiti rod i porod. S kim su spavale mitske prahrvatice Tuga i Buga, kurvetine da bi li kurvetine, nije valjda bilo feničkog trgovca koji ga nije umočio, sram ih i stid bilo, svaki helenski probisvijet, svaka jebena teutonska propalica, tko god je pitao taj je i dobio, negacijski prefiks „ne" u hrvatski jezik je došao tek kad su se umorile Tuga - koja je i ime valjda dobila zato što se iz njene sobe vazda čulo „tu ga, majstore, tu ga!" - i njena sestra Buga, radodajka s govornom manom.

A i ona stara Anastasija, Stefanova žena i majka Nemanjića, oduvijek je Srbima bila sumnjiva ta koketna i pohotna žena što se izdavala za čednu monahinju. I onaj njihov sin, Stefan Prvovenčani, što nije prvovenčavao srpske kćeri, nego je sijao plemenitu srpsku spermu kćerima bizantskih careva i venecijanskih duždeva, za koje se sad - kao u filmu „Mostovi okruga Madison", kad nakon smrti majke djeca otkriju njenu davnu tajnu - ispostavilo da su se jebale sa svakim keltskim konjokradicom i vikinškim malim od palube. Pa sad ne znaju Srbi jesu li im rogovi od Stefana Prvovenčanog ili od vikinških pradjedova.

Odjednom se tako, eto, raspale naše slavne historije, popadale jabuke daleko od rodoslovnog stabla, umjesto Tuge i Buge Hrvati sada uče o Feničaninu Kadmu koji se doselio među Enhelejce, oženio Harmoniju i dobio sina Illyriosa, kršnog junaka kojega je, veli legenda, po rođenju obavila mitska zmija i prenijela mu svoju golemu moć. Koju tačno moć mu je prenijela, legenda ne kaže, ali kaže kako je jednom prilikom mladi Illyrios na putovanju Balkanom prolazio pored kuće iz koje se čulo mahnito udaranje limene klepke i ženski krikovi „Tu ga, tu ga!".

A Srbima sada umjesto Dušana Silnog valja u školi učiti srpskog cara Hogara Strašnog. Kojega je njegov vjerni suborac Glupi Edi jednom prilikom umjesto na Baltik doveo na Balkan, gdje je Hogar Prvovenčani, Silni, Strašni, kako se već zvao, jednom prilikom prolazio pored ženskog manastira iz kojega se čulo mahnito udaranje limene klepke i ženski krikovi „Illyriose, sada me, Illyriose, sada me!".

Od cijelog veličanstvenog rodoslovnog stabla Hrvata ili Srba ostala je tako tek po jedna tužna obješena limena klepka, jedini dokaz naše etničke i genetske čistoće. Stajat će u našim muzejima prastaro kravlje zvono u posebnoj staklenoj vitrini, a kustosi će pričati o živopisnim narodnim običajima drevnih Hrvata i Srba, koji su pred spavanje vezivali ženama kravlje zvono oko vrata. I kad budete kustosa pitali zašto su, pobogu, ženama vezivali zvona oko vrata, reći će vam: kad bi se u mraku začulo zvono, to je značilo da je stranac stigao u selo.

e-Novine.com



10.06.2009.

-----------

lp, boro

- 05:25 - Komentari (3) - Isprintaj - #

28.06.2009., nedjelja

Acta medico - historica adriatica

Acta medico - historica adriatica

poziv na suradnju...

ACTA MEDICO-HISTORICA ADRIATICA

Saturday, June 27, 2009 10:08 PM From: This sender is DomainKeys verified "Anton Skrobonja" Add sender to Contacts To: anteskrobonja@yahoo.com Poštovani,

U ime izdavača Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci slobodan smo zamoliti vas da naš međunarodni časopis AMHA – Acta medico-historica Adriatica pogledate na Web stranici: http://www.amha.hr/

· Potencijalne autore pozivamo na suradnju uz poruku da nas zanimaju radovi iz povijesti medicine i srodnih znanosti iz cijelog svijeta

· Zainteresiranim čitateljima, knjižnicama i institucijama nudimo povoljnu pretplatu, a izdavačima srodnih časopisa i edicija predlažemo razmjenu tiskanog materijala.



Uz osobito poštovanje

Prof. dr. sc. Ante Skrobonja, dr. med

Glavni urednik



P.S. - Bit ćemo vam zahvalni ako ovu poruku proslijedite svim potencijalno zainteresiranim.


Dear Madam or Sir,

On behalf of the Croatian Scientific Society for the History of Health Culture and the Rijeka University School of Medicine let me invite you to visit the web pages of our international journal Acta medico-historica Adriatica (AMHA) at: http://www.amha.hr/

· Authors from all over the world are invited to submit their papers in history of medicine and related disciplines;

· We offer reasonable subscription rates to readers, libraries and institutions, and free journal exchange to publishers.







Yours sincerely,

Professor Ante Škrobonja, MD, PhD

Editor in Chief



PS – We would greatly appreciate if you forwarded this message to anyone you think might be interested.





Ante Skrobonja, M.D., M.Sc., D.Sc.
Professor
School of Medicine, University of Rijeka
Brace Branchetta 20, 51000 Rijeka, Croatia
Fax. +385-51-651-180

- 05:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.06.2009., subota

KELTI

Kelti - o porijeklu, kolima i borbama ...



Kelti su nastanili britansko otočje, sudeći po vremenima nastanka bardskih rukopisa,
najvjerojatnije već u pretpovijesti, porobivši tamošnje domoroce, Iberijce (iako su se na nekim
mjestima i pomiješali s njima, štoviše, mnogo teoretičara dijele mišljenje da su se mnogi iberijski
bogovi usadili i u keltski panteon). Ondje su došli vjerojatno iz srednje Europe, tj. iz Galije koja je
obuhvaćala tri naroda - Akvitane, Belge i one koji su se nazivali Keltima, dok se današnji termin
Kelti upotrebljava kao zajednički izraz za dva fizički i govorno različita naroda koji su, jedan za
drugim, nastanili britansko otočje i s vremenom se međusobno pomiješali. Te dvije grane keltske
rase se nazivaju Goideli i Briti, a neki stručnjaci poistovjećuju Brite s Belgima, a Goidele s
navedenim Keltima iz Galije. Goideli su nastanjivali područja današnje Irske, otoka Man te Škotske,
a Briti današnji Wales i Englesku. Bili su visoki, svjetlokosi, često plavih očiju i širokoga čela.
Pripadali su "arijskoj" obitelji. Njihov jezik je bio sličan latinskom, grčkom, teutonskom,
slavenskom, zendu antičkih Perzijanaca i sanskrtu antičke Indije (Charles Squire: «Mitologija Kelta», CID-NOVA, str. 21).



«Oba naroda su nosili istu odjeću, borili se na isti način te istom vrstom oružja. Borili su se s bojnih
kola, a za njihove vođe u bitkama govorilo se da su božanski potomci, pa čak i sinovi besmrtnih
bogova. U bitkama nisu nosili nikakva pokrivala za glavu, a svoju gustu kosu češljali su prema
naprijed te je bojali u crveno sve dok ne bi izgledali manje nalik ljudskim bićima. I muški i ženski
spol volio je nositi nakit u obliku zlatnih rukavica, prstenja, ukrasa od jantara, stakla i ahata.
Noževe, bodeže, vrhove kopalja, sjekire i mačeve izrađivali su od mjedi ili željeza, a štitovi su im
bili okrugli. Njihova bojna kola vukla su dva ili četiri konja. Stojeći na njima, jurili su kroz
neprijateljske redove, odapinjući strijele i uništavajući sve pred sobom» (Charles Squire:
«Mitologija Kelta», CID-NOVA, str. 25-26). Jedan od povjesničara koji su obavljali opažanja na
keltskom narodu i njihovoj religiji bio je i slavni Cezar. On je u svojoj knjizi «De Bello Gallico»,
između ostalog, napravio i potpun opis keltskih ljudi i njihovih običaja. Kao neposredan svjedok
bitkama s Keltima, o njihovom ratovanju piše: «Njihovi vozači bojnih kola mogli su zaustaviti konje
u punoj brzini na kosini i odmah ih okrenuti; mogli su trčati po rudama kola i stajati na jarmu, a
zatim se vratiti u kočiju» (Cezar: «De Bello Gallico», knjiga IV, pogl. XXXIII ).



Prihvaćena religija keltske rase bio je druidizam. Vjerovalo se u božansku personifikaciju svih
prirodnih sila, od kojih je svaka imala svog boga kao unutarnju silu koja ih pokreće. Svećenici Kelta
su nam dobro poznati pod imenom «druidi» - riječ izvedena iz korijena «DR» što označava drvo,
posebno hrast, na nekoliko arijskih jezika (Schrader: «Prehistoric Antiquities of the Aryan Peoples»,
str. 138 i 272). Druidi, kao svećenici koji su održavali taj kult vjerovanja, bili su smatrani kao
posrednici između naroda i bogova. Obavljali su velik raspon dužnosti, od svećenika, liječnika,
proroka, teologa, pa sve do povjesničara i znanstvenika. Bili su oslobođeni i svih državnih službi
(ratna obaveza, sudstvo, itd.) kako bi bolje obavljali ono za što su školovani, a po ugledu i položaju
bili su odmah iza kraljeva i vođa. Njihove su odluke bile konačne, a oni koji im se nisu pokoravali bili su ekskomunicirani, ili ih se pak izbjegavalo (Cezar: «De Bello Gallico», knjiga VI, pogl. XII, XIV). Jedno od druidističkih uvjerenja bilo je i da se volji bogova nije moglo udovoljiti bez ljudskih žrtava. Odvratna masovna žrtvovanja obavljala su se tako da su u velike kipove spletene od šiblja stavljali ljude te su potom kipove zapalili. Po tom pitanju, Kelti su bili krvoločniji i od najviše divljih plemena Polinezije.



Kelti skupni naziv za plemena i narode koji su živjeli na sadašnjim područjima Velike Britanije, Irske, Belgije, Francuske i Švicarske, a miješajući se s ostalim narodima stigli su potom i do Panonije. Na prostoru današnje Hrvatske susreću se materijalni tragovi triju skupina Kelta. Istočni su Kelti Skordisci uglavnom u Posavini, a zapadni Taurisci oko slovenske granice i na sjeveru Boji u Međimurju, Prekomurju i Gradišću. Jezično Kelti čine posebnu granu indoeuropske etno-lingvističke porodice. U kopnenom dijelu zapadne Europe bili su poznati pod imenom Gali, a područje njihovog naseljavanja Galija.

U klasično antičko doba su Rimljani u doba republike imali prve dodire i sukobe s Keltima već u sjevernoj Italiji, gdje su su se keltski Gali u 6. i 5. stoljeću naselili sjeverno od rijeke Pada (Po). Potom su se Rimljani u daljem osvajanju današnje Francuske sukobili s glavninom Kelta u Galiji pod njihovim najjačim vojskovođom Vercingetoriksom, pa o tim Galskim ratovima sve do Cezara postoji niz rimskih zapisa s najviše detalja o Keltima, među kojima je najpoznatiji i naopsežniji latinski tekst De bello Gallico u više svezaka.

Negdje oko 600. god. pr. Kr., plemena koja su koristila željezo predvođena bogatim vođama, iz Galije (Francuska) su se proširila do središnje Europe. Govorili su keltskim jezikom, pretkom ili davnim rođakom irskog jezika kakav danas poznajemo. Bila je to skupina različitih naroda povezanih zajedničkim jezikom i sličnim izgledom, načinom odijevanja i života, koje su Grci poznavali pod nazivom Keltoi, odnosno Kelti. Dugo su vremena dominirali srednjom i zapadnom Europom, a napadali su i Grčku i Rim. Proširili su se na jugozapadu do Španjolske i Portugala, na istoku do Male Azije, i na sjever do Velike Britanije i Irske. Zapise o Keltima možemo naći zahvaljujući starim rimskim i grčkim dokumentima, te srednjovjekovnim piscima iz Irske.

Jedan od važnijih zapisa o britanskim Keltima načinio je Tacit, rimski povjesničar i zet prvog rimskog namjesnika u Britaniji koji je napisao da je stanovništvo koje je živjelo u Britaniji "barbarsko", naglašavajući pritom da je razjedinjeno. Strabon, rimski geograf i povjesničar napisao je da je stanovništvo Britanije proizvodilo pšenicu, stoku, zlato, srebro, željezo, kositar, životinjske kože, robove i pse za lov. Važno je naglasiti da Rimljani nisu osvojili cijelu Britaniju pa stoga nisu imali uvid u sva keltska plemena. Gaj Julije Cezar smatrao je da "najciviliziraniji stanovnici" žive u obalnim područjima Kenta, gdje se on iskrcao.



Cezar je vjerovao da najveći dio plemena u unutrašnjosti nije uzgajao pšenicu nego da je živio na mlijeku i mesu i odijevao se u životinjsku kožu. Najviše ga se dojmilo njihovo neustrašivo držanje u borbi. Nosili su duge keltske mačeve i borili se bez oklopa na tijelu. Cezar govori da svi Briti boje tijelo sačem koji im daje modru boju. Nose dugu kosu i briju cijelo tijelo osim glave i gornje usnice.



U tzv. keltskom mitoloskom ciklusu vilinske su rase bile najraniji stanovnici Zelenog otoka. Najpoznatiji su dakako Tuataha De Danann (Narod Boginje Danae) za koje se tvrdi da su Irskom vladali vise od 1000 godina. Prema legendama porazili su ih pridosli Milezijanci.
Tuathe su bile prisiljene preseliti u podzemlje i more time zapocevsi novu eru vjerovanja.
Sv.Patrik je pokusao demonizirati sve pagansko pa tako vile no, Irsko je vjerovanje i postivanje vilinskog (elementarnog) svijeta i danas uistinu veliko. Zanimljivo je da je sv.Patrik vile prikazivao kao duhove iz cistilista,a njihov svijet mjestom na kojem duse traze put prema Raju ili prema paklu.

Meni je osobno jedna od najljepsih prica ona o nastanku otoka Man-a (Isle of Man,otok sluzbeno pripada Velikoj Britaniji no njegovo ime je i vise nego dovoljan dokaz nacionalne pripadnosti) Ime je dobio po Manannu, irskom Bogu mora, a nastao je tako sto je Finn MacCool ( Div) rukama iskapao zemlju kako bi napravio jezero (Lough Neagh) u Sj. Irskoj. Dobivenu je zemlju ubacivao u more.


dragoj gemini hvala na ovom prilogu, boro
- 06:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.06.2009., petak

MLIJEKO

MLIJEKO


Koliko ste puta do sada čuli da je mlijeko zdravo? Bolje bi pitanje bilo, koliko puta niste, zar ne? Naravno, jer, gdje god se okrenuli, susrest ćete nasmijana i zadovoljna lica kako vam se smiju s mliječnim brkom i sugeriraju vam da za vrijeme sljedećeg šopinga obavezno kupite svježe mlijeko, jer, mlijeko je bogato kalcijem i pomaže djeci u razvoju kostiju, a samim time jača i zube.

Ok, a sad da okrenemo ploču:

‘Mlijeko sadrži mnogo toga što bi mogli svrstati u otrove. Kravlje mlijeko sadrži 59 aktivnih hormona, razne supstance koje izazivaju alergiju, velike količine masnoće, kolesterol, herbicide, pesticide, 52 vrlo snažna antibiotika, krv, bakterije i viruse. Sve je to povezano s modernim uzgojem odnosno iskorištavanjem krava, jer im se daju hormoni, antibiotici i razni otrovi kako bi proizvele što više mlijeka. U mnogim slučajevima krava više ne može stajati na nogama od opterećenja jer je pretvorena u mašinu za davanje mlijeka, vještački ju oplođujući i otimajući joj mladunče nekoliko sati nakon što ga rodi. Propaganda mliječne industrije nas uvjerava da kravlje mlijeko trebamo piti zbog kalcija. To je najobičnija laž. Kao prvo, krave dobivaju kalcij jedući biljke. Kao drugo, krave mogu upiti sav taj kalcij u tijelo jer imaju isto tako velike količine magnezija. Da bi tijelo upilo kalcij i koristilo ga, mora imati isto toliko magnezija. Pijenje mlijeka onda nema nikakvog efekta jer se i magnezij dobiva isključivo iz biljaka.
Mlijeko sadrži velike količine proteina pa ga zato mnogi nazivaju tečno meso. A dokazano je da taj protein izvlači kalcij iz ljudskoga tijela. Dakle, konzumirajući mlijeko ne samo da ne dobivamo kalcij nego još iz tijela gubimo kalcij koji dobivamo iz drugih izvora. Dokaz? Zemlje s najvećom upotrebom mesa, mliječnih proizvoda i jaja imaju najviše slučajeva osteoporoze. Bolest 'kravljeg ludila' ili Goveđa spongioformna encefalopatija bolest je krava koja je prouzrokovana jednom vrstom priona. Prioni su čestice sitnije od virusa, za koje se čak ne bi moglo sa sigurnošću tvrditi da su živi mikroorganizmi, budući da ne sadrže genetski materijal (DNK ili RNK), već su jednostavno izgrađeni od vrlo otpornih bjelančevina.
Iako se smatra da je mlijeko izvan opasnosti, zakonom je zabranjena prodaja mlijeka zaraženih životinja. No, životinja može i godinama biti zaražena bez znakova bolesti, i za to vrijeme se njeno mlijeko slobodno prodaje. Prije toga se mlijeko zaražene životinje miješa u procesu proizvodnje s mlijekom zdravih krava, čime velike količine mlijeka teoretski mogu doći u dodir s prionima. Pasterizacija i slični postupci ne pomažu kod prionima prouzrokovanih bolesti.

Većina krava na farmama za masovnu proizvodnju mlijeka jedva preživi 2 do 4 godine. Umiru u velikim bolovima od upale vimena uzrokovane načinom mužnje, hiperprodukcijom i njihovim načinom života na tim farmama. Mlijeko i mliječni proizvodi su nehumani i potpuno nepotrebni.’

Da citiram Olivera Mlakara: ‘TO JE MLIJEKO!!’

Već je neko vrijeme popularna internacionalna kampanja mliječne industrije pod nazivom 'Got Milk?' koja promovira ideju da je mlijeko zdravo i u svoju marketinšku kampanju uključuje sve poznate osobe koje uspije pridobiti! Iako se radi o čistom brainwashingu, mora im se priznati originalnost!


- 05:24 - Komentari (9) - Isprintaj - #

25.06.2009., četvrtak

Bill Gates na eng. i hr.



Fw: FW: BILL GATES na engleskom i na hrvatskom :)Tuesday, June 23, 2009 9:17 PM
From: "Meri Žic" Add sender to ContactsTo:

--------------

Ovo bi trebalo poslati svim školama .....

Love him or hate him, he sure hits the nail on the head with this! Bill Gates recently gave a speech at a High School about 11 things they did not and will not learn in school. He talks about how feel-good, politically correct teachings created a generation of kids with no concept of reality and how this concept set them up for failure in the real world.

Voljeli ga ili mrzili, s ovim je pogodio u srž. Bill Gates nedavno je održao govor u Srednjoj školi o 11 stvari koje nisu i neće naučiti u školi. Govorio je o tome kako politički korektni učitelji stvaraju generacije djece bez koncepta realnosti i kako ih taj koncept vodi u neuspjeh u pravom svijetu.

Rule 1: Life is not fair - get used to it!
Pravilo 1: Život nije fer, navikni se na to.

Rule 2 : The world won't care about your self-esteem. The world will expect you to accomplish something BEFORE you feel good about yourself.
Pravilo 2: Svijet nije briga za tvoje samopoštovanje. Svijet prihvaća ako postigneš nešto prije nego se počneš osjećati dobro u svojoj koži.

Rule 3 : You will NOT make $60,000 a year right out of high school. You won't be a vice-president with a car phone until you earn both.
Pravilo 3: Nećeš zarađivati $60,000 godišnje čim izađeš iz srednje škole. Nećeš biti potpredsjednik sa službenim telefonom, sve dok to ne zaradiš.

Rule 4 : If you think your teacher is tough, wait till you get a boss.
Pravilo 4: Ako misliš da ti je učitelj strog, čekaj dok ne dobiješ šefa.

Rule 5 : Flipping burgers is not beneath your dignity. Your Grandparents had a different word for burger flipping: they called it opportunity.
Pravilo 5: Pečenje hamburgera nije ti ispod časti.. Tvoji preci imali su drugu riječ za pečenje hamburgera: zvali su to prilikom.

Rule 6: If you mess up, it's not your parents' fault, so don't whine about your mistakes, learn from them.
Pravilo 6: ako pogriješiš, nisu tvoji roditelji krivi, ne kukaj nad svojim greškama, uči iz njih.

Rule 7: Before you were born, your parents weren't as boring as they are now. They got that way from paying your bills, cleaning your clothes and listening to you talk about how cool you thought you were. So before you save the rain forest from the parasites of your parent's generation, try delousing the closet in your own room.
Pravilo 7: prije tvog rođenja, tvoji roditelji nisu bili dosadni kao sada. Postali su takvi zbog plaćanja tvojih računa, čišćenja tvoje odjeće i slušanja tebe kako pričaš kako si cool. Stoga prije nego spasiš šume od parazita, pokušaj složiti ormar u svojoj vlastitoj sobi.

Rule 8: Your school may have done away with winners and losers, but life HAS NOT. In some schools, they have abolished failing grades and they'll give you as MANY TIMES as you want to get the right answer. This doesn't bear the slightest resemblance to ANYTHING in real life.
Pravilo 8: Tvoja škola ima način za rješavanje i pobjednika i gubitnika, život nema. U nekim školama ukinuli su negativne ocijene i daju ti bezbroj prilika da daš pravi odgovor. Ovo nema nikakve sličnosti sa stvarnim životom.

Rule 9: Life is not divided into semesters. You don't get summers off and very few employers are interested in helping you FIND YOURSELF. Do that on your own time.
Pravilo 9: život nije podijeljen u semestre. Nema slobodnog ljeta i vrlo malo zaposlenika je zainteresirano da ti pomogne da nađeš sebe. To čini u svoje slobodno vrijeme.

Rule 10: Television is NOT real life. In real life people actually have to leave the coffee shop and go to jobs.
Pravilo10: Televizija nije pravi život. U pravom životu ljudi moraju napustiti kafić i otići na posao.

Rule 11: Be nice to nerds. Chances are you'll end up working for one.
Pravilo11: Budi ljubazan prema štreberima. Velike su šanse da ćeš raditi za jednog.

If you agree, pass it on. Ako se slažeš pošalji dalje
If you can read this - Thank a teacher! Ako ovo možeš pročitati, zahvali svom učitelju.

--
I pape i dida bili su Torcida....


- 05:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.06.2009., srijeda


Razne informacije, književni i haiku natječaji i ostalo...


-----------------------


--- On Tue, 6/23/09, Ribook wrote:

From: Ribook
Subject: Stih u regiji

Date: Tuesday, June 23, 2009, 5:06 PM



POZIVNICA I OBAVIJEST



Poštovani,

Hrvatsko društvo pisaca organizira (partner u Rijeci knjižara Ribook) međunarodni festival HDP-a



"Raznolikost književnog pisma - Stih u regiji" od 22. 06. 2009. do 24. 06. 2009.





Program u Rijeci (Stari grad, terasa kafića Dva lava, Pavlinski trg)
srijeda, 24.6.2009. u 20 sati SUR-ova čitanja



Sudionici SUR festivala 2009.:

Tomica Bajsić

Sead Begović

Ahmed Burić (BiH)

Helena Burić

Liljana Dirjan (Makedonija)

Ivan Dobnik (Slovenija)

Bogomil Gjuzel (Makedonija)

Petar Gudelj

Ivan Herceg

Ervin Jahić

Ivan Kordić (BiH)

Zoran Kršul

Ljubeta Labović (Crna Gora)

Branko Maleš

Davor Mandić

Sonja Manojlović

Tonko Maroević

Nenad Milošević (Srbija)

Zvonimir Mrkonjić

Antonija Novaković

Duško Novaković (Srbija)

Ali Podrimja (Kosovo)

Marko Pogačar

Viktorija Radics (Vojvodina)

Milorad Stojević

Damir Šodan

Branko Vasiljević



Srdačan pozdrav iz HDP-a i knjižare Ribook







Smilja Cukrov
Ribook
Janeza Trdine 9A
Tel: 051/581-555
Fax: 051/581-557
e-mail: ribook@superknjizara.hr







----------------------------


--- On Sun, 6/21/09, Djordje Otasevic wrote:


From: Djordje Otasevic
Subject: Konkurs
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Sunday, June 21, 2009, 9:00 PM


VIII KONKURS ZA NAJKRAĆU KRATKU PRIČU Izdavačka kuća „Alma”, u saradnji sa „Beografitima”, organizuje VIII konkurs za najkraću kratku priču. Šalju se do tri neobjavljene priče ne duže od 15 redova (900 znakova). Nema nikakvih tematskih ili žanrovskih ograničenja. Priče, odštampane u tri primerka, potpisuju se šifrom, a razrešenje šifre dostavlja se u zasebnoj manjoj koverti, gde se navode i osnovni podaci o autoru (datum i mesto rođenja, zanimanje, književni rad, saradnja sa časopisima, objavljene knjige, adresa, telefon, e-mail adresa...). Žiri će dodeliti I, II i III nagradu. Priče, potpisane imenom i prezimenom, mogu se poslati i elektronskom poštom, i u tom slučaju ne učestvuju u konkurenciji za nagrade, ali će biti objavljene u zborniku – ukoliko to svojim kvalitetom zavređuju. Radovi se šalju na adresu: „Alma” Molerova 62-A 11000 Beograd ili almabg@sezampro.rs izdavackakuca.alma@yahoo.com Konkurs je otvoren do 1. septembra 2009. godine. Žiri će proglasiti pobednike 1. oktobra. Objavljene priče neće se honorisati. Sve informacije o konkursu, nagradama, predstavljanju knjige i sl. biće objavljene na sajtu www.alma.co.rs. Đorđe Otašević („Alma”) Darko Kocjan („Beografiti”)




--------------------------

Click here


The Heron's Nest


THE HERON'S NEST
2009 ILLUSTRATION CONTEST





The Heron's Nest is pleased to announce the 2009 Illustration Contest for material that will be used on the cover and as section markers for the Volume 11 annual print edition, which will be mailed in April of next year. The pertinent details are as follows:

Please submit graphic images suitable for use as either a cover or a section marker for any of the four seasons or "overview" or "readers' choice awards" sections.

E-mail submissions should be directed to John Stevenson at ithacan@earthlink.net.

The format should be TIF, and the resolution must be 300 dpi or better.

Postal submissions may be directed to:

John Stevenson, Managing Editor
The Heron's Nest
PO Box 122
Nassau, NY 12123
USA

While we will accept postal submissions, any images selected will eventually have to be provided in the TIF format.

The in-hand deadline for submissions is October 1, 2009.


PS: Copies of the Volume 10 print annual edition are still available. Click here to order.






The Heron's Nest


----------------------------


--- On Fri, 6/19/09, Đurđa Vukelic-Rozic wrote:


From: Đurđa Vukelic-Rozic
Subject: Re: Obavijest o nagodbi za Google knjige
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Friday, June 19, 2009, 9:08 AM


˙
Boro,

želiš li objaviti neobjavljenu vaku, haiku, hajgu, haibun ..... u IRISU br. 3?
Pošalji do kraja lipnja.
Poziv vrijedi i za prijatelje...

Pozdravi
Đurđa

-----------------

hvala ti draga đurđa,
nemam vremena i slabo
odašiljam vanka, ali ću
pokušati. hvalati na obavijesti.

lp, boro

------------




--- On Thu, 6/18/09, Webstilus - portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike wrote:

From: Webstilus - portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike
Subject: Webstilus - portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike / Novi portal www.knjiznice.info
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Thursday, June 18, 2009, 7:13 PM

Poruka od 'Webstilus - portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike'

Message:
Postovani autori portala Webstilus.net,


Zamoljeni smo da Vam proslijedimo informaciju kako je 5. lipnja otvoren novi interaktivni portal ("za knjiznicare i knjigoljupce"): www.knjiznice.info - na kojemu mozete takodjer suradjivati sa svojim tekstovima. Najavljuju i nagrade najboljima te knjizevne natjecaje.

Srdacan pozdrav,


Urednistvo

---------------------


NAGRADE

DJEČJI RADOVI

I.KATEGORIJA: haiku na književnom jeziku


1.NAGRADA

Hrast nad
rijekom – toliko
tamnih ruku.

šifra «Jezerka» OŠ BREZOVICA Anamarija Jezerinec, 7.e.

2. NAGRADA

Rijeka
žubori. Ptica i ja
u istoj pratnji.

šifra «Eka» OŠ BREZOVICA Sara Laura Šainović 5.e.

3.NAGRADA

Ljubičasti leptir
pretvara se u cvijet
među ljubičicama

šifra «Glazba» OŠ MILANA ŠORGA, OPRTALJ Cristina Antonac, 7.r
II.KATEGORIJA: haiku na kajkavskom


1.NAGRADA

Na bregu hiža
Z rafnika se kadi
Negdo tuj još živi.

šifra «Dež 876 » OŠ PETROVSKO Dorotea Levak 6.a


2. NAGRADA

Muči se kak Jezuš
jer hižu cuglja sobu
puž na lese.

šifra «MAT9876» OŠ KONJŠČINA Mateo Psarić 7.a

3. NAGRADA

H travi
Blesičeju jajca
Pura ide k njim.

šifra «JAJCA» OŠ PETROVSKO Doris Herak 6.a









NAGRADE - ODRASLI

I.KATEGORIJA: haiku na književnom jeziku

1.NAGRADA

Grakće gavran
mojeprozeble noge
grabe selom.

šifra «CVRKUT» Ljubinka Tošić, Užice

2.NAGRADA

Ispod tornja
u modrom prozoru
plešu zvona

šifra «IRIS CROATICA» Marija Krizman, Zagreb

3.NAGRADA

Pas na povodcu
vodi gazdu i za njim
crnoga mačka

šifra «IVKR-09» Franjo Hrg, Ivanec

II.KATEGORIJA: haiku na kajkavskom

1.NAGRADA

V jutro na paši
z rogima krava nabada
gustu meglu.

šifra «Zvezde v kopajni» Željka Vučinić-Jambrešić, Ivanić-Grad


2.NAGRADA

do boga bu došel
če samo malko zaprhuta -
mladi škajnc

šifra «musaka i sake» Marinko Španović, Samobor

3.NAGRADA

Nad bregima
kmica čkomi. Išče si
furt nekaj zeti.

šifra «Vanda» Ana Smrk-Habazin, Zagreb


U Zagrebu, 15. svibnja 2009.
Društvo hrvatskih haiku pjesnika
Ocjenjivači: Višnja McMaster, Đurđa Vukelić – Rožić

----------------------

Karolina Riječka

http://karolina-rijecaka.com


----------------------

lp, boro


- 05:34 - Komentari (7) - Isprintaj - #

23.06.2009., utorak

Ricken Patel - Avaaz.org



From: Ricken Patel - Avaaz.org [mailto:avaaz@avaaz.org]
Sent: 22. jun 2009 5:07
To: krmpotic@eunet.rs
Subject: Iran : stop the crackdown

---------------

Dear Friends,

Millions of Iranian democracy protesters are facing a violent crackdown. Top regime leaders are split, every bit of pressure counts -- we urgently need world governments to condemn the crackdown and withhold recognition of the new regime. Sign the petition and forward this email -- let's get to 1 million voices against the crackdown this week:



The crisis in Iran has reached a tipping point. Supreme Leader Ayatollah Khamenei has warned millions of democracy protesters to be silent or face the consequences, and just last night 19 more protesters were killed. Experts warn a massive bloody crackdown is imminent.

Our governments have so far been cautious about interfering, but everyone should agree that the murder and violent intimidation of peaceful protesters is never acceptable.

Every day counts -- Top Iranian leaders are split down the middle over whether to support a crackdown, so every bit of pressure matters. Let's raise a massive global outcry of 1 million voices delivered directly to world leaders this week, telling our governments to take a stand, and withhold recognition of any new Iranian government until the people are permitted to peacefully address their election concerns. Sign the petition below, forward this email to friends and family and let's build 1 million voices against the crackdown:

http://www.avaaz.org/en/iran_stop_the_crackdown

Some western countries like the US and UK have reason to be careful, but Iranian activists say a united international community is exactly what's needed. Our best hope is to show Iran 's leaders that the entire world will reject the verdict of a violent crackdown.

We'll publicize the number of petition signatures in each country, and also deliver our petition directly to the leaders of the EU, Turkey , and Iraq -- Iran 's largest trading partners, as well as the UN.

Today the hearts and hopes of people around the world are with the protesters facing awful risks on the streets of Iran . Their struggle for democracy and basic rights is our struggle; it's time for us to stand with them.

http://www.avaaz.org/en/iran_stop_the_crackdown

With hope and determination,

Ricken, Iain, Milena, Paul, Raluca, Brett, Ben, Pascal, Raj, Graziela, Taren, Paula, Margaret, Iain, Veronique and the whole Avaaz team.

PS - Here are some links for more information on the Iranian protests:

BBC -- " Iran silences protesters": http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8112036.stm

Associated Press -- "Struggle amongst Iran 's clerics bursts into the open": http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jGSJEAPs_r2T2wxsL5G3t4z-jajQD98VC5T81

Al Jazeera -- " Iran 's Mousavi urges defiance" : http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/06/2009621191831403557.html

--------------------------


Want to support Avaaz? We're entirely funded by member donations and receive no money from governments or corporations. Our dedicated online team ensures even the smallest contributions go a long way -- donate here.



ABOUT AVAAZ Avaaz.org is an independent, not-for-profit global campaigning organization that works to ensure that the views and values of the world's people inform global decision-making. (Avaaz means "voice" in many languages.) Avaaz receives no money from governments or corporations, and is staffed by a global team based in Ottawa , London , Rio de Janeiro , New York , Buenos Aires , and Geneva . Call us at: +1 888 922 8229 or +55 21 2509 0368

Click here to learn more about our largest campaigns.

Don't forget to check out our Facebook and Myspace and Bebo pages! You can also follow Avaaz on Twitter!


You are getting this message because you signed "GAZA: FULL CEASEFIRE, END THE BLOCKADE" on 2008-12-31 using the email address krmpotic@eunet.rs. To ensure that Avaaz messages reach your inbox, please add avaaz@avaaz.org to your address book. To change your email address, language settings, or other personal information, https://secure.avaaz.org/act/index.php?r=profile&user=5466a7e1c26119985bde03a1829e9803)=en, or simply go here to unsubscribe.

To contact Avaaz, please do not reply to this email. Instead, write to info@avaaz.org. You can also call us at +1-888-922-8229 (US) or +55 21 2509 0368 ( Brazil ) If you have technical problems, please go to http://www.avaaz.org



- 05:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

22.06.2009., ponedjeljak

IN MEMORIAM VLADIMIR BEBIĆ (1946.-2009.)



IN MEMORIAM VLADIMIR BEBIĆ (1946. – 2009.)
čovjek nesputanog političkog erosa

Bebić nije dostigao samo političke vrhunce za što je imao više nego dovoljne predispozicije, pa se može učiniti kako mu je politička karijera ostala nedovršena. Ali, unatoč tome, malo je tako dosljednih i svojim uvjerenjima podređenih političara prodefiliralo našim prostorima u proteklih dvadeset godina da će doista nakon njegova odlaska na hrvatskoj, a posebno riječkoj političkoj sceni nastati praznina koju će teško biti nadomjestiti. I nije fraza ustvrditi da će mu zbog toga sigurno ostati zagarantirano mjesto u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće.

piše neven šantić


Da je Vladimir Bebić htio biti političar, mogao je značajno odrediti zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni. Ova pomalo blasfemična rečenica nije, međutim, kritika Bebićeva političkog djelovanja i stila javnog nastupa. Ona samo upozorava na već otrcanu spoznaju da je politika umijeće mogućeg, a političar onaj koji u određenom trenutku vuče najbolje moguće poteze, makar podrazumijevali i kompromise, kako bi postigao cilj za koji se zalaže. Vladimir Bebić svjesno je u trenutku dosizanja političkog vrhunca odabrao drukčiji put. Puno su mu bili važniji neki principi i ljevičarski ideali, upotpunjeni sa živopisnim scenskim nastupom, nego takozvana real-politika koja traži mirnoću i ugrađeni unutrašnji kalkulator. Vjerovao je, doduše, da i sa svojim karakterističnim pristupom može napraviti puno više, ali se prevario. Hrvatska je premala zemlja s premalim biračkim tijelom, još k tome ratno i poratno traumatizirana, da bi u značajnijoj mjeri podržala i gurala naprijed jednog takvog samosvojnog pojedinca.
S takvim pristupom politici, Bebiću je, s druge, desne strane političkog spektra, najsličniji Dražen Budiša. I on je sa svojim HSLS-om sredinom devedesetih dogurao do jedinog ozbiljnog izazivača Tuđmanovog HDZ-a, ali je propustio priliku za daljnji iskorak onog trenutka kada nije htio pristati na nužne komprimise kako bi jače zahvatio u nešto ljevije biračko tijelo, i time zapriječiti uspon SDP-a koji je u prvoj polovini devedesetih praktički bio na koljenima. Kasniji pakt Račan-Budiša i izborna pobjeda nad razbijenom hadezeovom vojskom 2000. godine samo je bio, kako će se kasnije zorno vidjeti, labuđi pjev i Budiše i HSLS-a.


bez dlake na jeziku

I Vladimir Bebić je na prekretnici bio u to isto vrijeme, sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Sve je počelo kao u najljepšoj priči. Na ponovljenom glasanju na biračkom mjestu Banderovo u Rijeci, kolovoza 1992. godine Bebić je takoreći za dlaku pobijedio Miljenka Kurobasu iz HDZ-a i postao prvi parlamentarni zastupnik Riječkog demokratskog saveza (RiDS-a). Za ovu je priču manje važno kako se i zašto razišao s riječkim regionalcima, zašto je bio nakratko pristupio Hrvatskoj kršćansko-demokratskoj stranci i zašto je naposljetku prvi i jedini saborski mandat završio kao nezavisni zastupnik. Ključno je to da je ne samo saborsku govornicu nego i svaku drugu prigodu gdje je u tom razdoblju mogao javno istupati, maksimalno iskoristio za skretanje pozornosti i na sebe kao novu političku pojavu i na probleme o kojima je govorio.
Govorio je bez dlake na jeziku o onome o čemu su drugi šutjeli ili o tome nisu htjeli ništa znati; hrvatsko-bošnjačkom ratu u BiH, odnosu hrvatskih vlasti prema BiH, privatizaciji i pretvorbi i još koječemu drugom što je izazivalo bijes Tuđmana i njegove svite. Naravno, Bebić te podatke s kojima je izlazio u javnost nije isisao iz prsta niti izmislio. Bilo je sigurno i onih u neposrednoj Tuđmanovoj blizini kojima je bilo stalo da mnogo toga skrivanog izađe na svjetlo dana. Ne zaboravimo, bilo je to vrijeme sukoba Tuđmana s dvojcem Mesić-Manolić koji je naposljetku rezultirao i njihovim razlazom. Kako god bilo, Bebić je imao i petlje i snage govoriti o mnogim hrvatskim političkim tabuima iz prve polovine devedesetih godina prošlog stoljeća, što ga je izbacilo u sam vrh političkog ringišpila.


najpopularniji riječki političar 90-ih

Ne potcjenjujući relativno kratke ministarske karijere Željka Lužavca i Darka Čargonje te premijersku epizodu šefa Tuđmanova ureda Hrvoja Šarinića, na kraju svog saborskog mandata sredinom 1995. godine Vladimir Bebić je sigurno bio širom Hrvatske najpoznatiji i najpopularniji riječki političar poslije Dragutina Haramije. Vrijeme prepoznatljivosti Slavka Linića izvan Rijeke tek će doći, a jedna od glavnih stepenica na tom putu, paradoksalno, bila je upravo tijesna Linićeva pobjeda nad Bebićem u izbornoj jedinici na zapadu Primorsko-goranske županije na parlamentarnim izborima 1995. godine.
Jedan od razloga zašto Bebić nije uspio iskoristiti politički kapital s kojim je ušao na spomenute izbore (prepoznatljivost, odlučnost, izravnost...) bio je baš taj njegov nesputani politički eros. Nije dovoljno vodio računa da mu je u ljevičarskom kraju najljući kandidat također kandidat ljevice, i ma što on o toj ljevici odnosno SDP-u tada i poslije mislio, riječ je o objektivnoj prepreci koju ne možete nadomjestiti samo verbalnim radikalizmom. U igri su i tradicija, biračka inercija to jest sklonost da se rijetko mijenja politička opcija za koju glasate, i mnogo čega drugog. Da je u tom trenutku, znajući kome se treba obratiti, htio i uspio osmisliti kampanju koja bi privukla i manje radikalno biračko tijelo, mogao je pomrsiti račune SDP-u. Umjesto toga, »Bombarder s Kvarnera« nije htio pobjeći od samog sebe, svog stila bez dlake na jeziku i načina političkog djelovanja. Zamalo je uspio, ali to »zamalo« je riječ koja u politici ne donosi ništa.
Poslije toga gubio je strašno puno energije u oživljavanje nekih stranaka ljevice (SDU), bivajući uvučen i u unutarstranačke razmirice, ili osnivanje novih političkih grupacija s jednom jedinom, pokazat će se uzaludnom, misijom: uspjeti konačno privoljeti hrvatske birače da izaberu beskompromisnu stranku ljevice koja će se prema svim ostalim strankama, u rasponu od SDP-a do pravaša, odnositi kao prema desnici.


treći blok

Izborni ciklusi od 2000. godine na ovamo, međutim, marginalizirali su bebićevsku ljevicu. Uspjeh su polučile političke grupacije koje su, bez ostatka, znale »korteširati« s centrom i umjerenim biračkim tijelom, bez obzira na to dolazile s lijeve ili desne strane političkog spektra. Praktički, jedina mu je politička utjeha proteklih desetak godina bio proboj sa svojom nezavisnom listom u riječko Gradsko vijeća i Županijsku skupštinu 2001. godine. Nitko prije i poslije toga u ova se dva tijela nije uspio »ugurati« mimo stranačkih i koalicijskih lista.
Da stvar bude upečatljivija, Bebićeva će nezavisna lista ostati zapamćena i po najjeftinijoj kampanji na ovim prostorima ikada. Osim par stotina promidžbenih letaka, jedina cijena koja je za kampanju plaćena ticala se Bebićeve fizičke izdržljivosti u razgovoru s građanima na glavnoj gradskoj tržnici i drugim okupljalištima. Uspjeh je ponovio i na lokalnim izborima 2005. godine, ovaj put pod nazivom Bebić Vladimir – Treći blok, koji sugerira kako je ipak vodio računa o svojoj prepoznatljivosti, a nije mu bilo svejedno ni na kojem će mjestu na glasačkom listiću pojaviti grupacija koju je predvodio pa je listu prijavio s imenom i prezimenom u inverziji.
Na posljednjim lokalnim izborima, već iscrpljen bolešću, Vladimir Bebić je na sebi svojstven način zaokružio političku karijeru. Njegova Ljevica Hrvatske izašla je na izbore u koaliciji sa SDSS-om, podržavajući i na riječkoj gradskoj i na županijskoj razini kandidate za gradonačelnika i župana iz PGS-a, sljednika RiDS-a u kojem je i započeo političku karijeru početkom devedesetih. U toj kombinaciji, gdje su se na jednom mjestu našli ljevičari, regionalci i najveća hrvatska nacionalna manjina, sadržan je sukus njegova političkog creda: i po cijenu poraza biti i ostati branitelj slabih i nemoćnih, marginaliziranih, potcijenjenih i obespravljenih. Biti glasnogovornik svih onih za koje se, jer nije »profitabilno«, malo tko politički više želi žrtvovati.
Vladimir Bebić, dakle, nije dostigao same političke vrhunce za što je imao više nego dovoljne predispozicije, pa se može učiniti kako mu je politička karijera ostala nedovršena. Ali, unatoč tome, malo je tako dosljednih i svojim uvjerenjima podređenih političara prodefiliralo našim prostorima u proteklih dvadeset godina da će doista nakon njegova odlaska na hrvatskoj, a posebno riječkoj političkoj sceni nastati praznina koju će teško biti nadomjestiti. I nije fraza ustvrditi da će mu zbog toga sigurno ostati zagarantirano mjesto u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće.

---------------


NA GROBLJU DRENOVA ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA VLADIMIRA BEBIĆA
Otišao čovjek koji je davao nadu




RIJEKA – Vladimir Bebić bio je čovjek, ljevičar i antifašist koji je građanima Hrvatske davao nadu i hrabrost. Ono što se nitko nije usudio reći, Bebić je govorio, i pridonio da cijela Hrvatska dođe na onaj stupanj demokracije kakav vi u Rijeci već odavno imate – rekao je predsjednik Ljevice Hrvatske Ivan Ninić na komemoraciji što je sinoć...


---------

Oba teksta preuzeta su iz Novog Lista, http://www.novilist.hr/


---------


----- Original Message -----
From: borivojbukva@yahoo.com
To: sanja@rijekadanas.com
Sent: Saturday, June 20, 2009 11:21 AM
Subject: novi list




draga sanja,

onaj tekst o bebiću iz priloga pogledi zamolio bih te da mi ga pošalješ, tj. (in memoriam).

unaprijed ti veliko hvala.

lp, boro



U Rijeci, 20.06.2009. godine Borivoj Bukva





- 05:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.06.2009., subota

TOPLINA FENDERA - HGU, podružnica Rijeka


Toplina FENDERA - HGU, podružnica Rijeka

Šlag na torti riječkog uspjeha...

ZASLUŽNIM RIJEČKIM GLAZBENICIMA SINOĆ NA BRODU ARCA FIUMANA SVEČANO URUČENE LASKAVE NAGRADE FENDER



Šlag na torti riječkog uspjeha

Svečanu dodjelu Fendera, koja je okupila cijelu glazbenu Rijeku, obilježili su laureati u gitarističkim kategorijama – za solo gitaru su nagrađeni Spartaco Črnjarić i Matej Zec, za bas Damir Martinović Mrle i Henry Radanović, a za akustičnu Damir Halilić Hal


RIJEKA – Strukovne nagrade Porin i Status su malo koje godine zaobišle riječke glazbenike, posebno su izdašno nagrađeni ovoga proljeća, a njihovu tvrdoglavost u očuvanju glazbenog digniteta je prepoznao i Fender, uručivši im sinoć svoja laskava priznanja. Prekaljeni riječki profesionalci, oni koji su doista život posvetili glazbi, okupili su se na brodu Arca Fiumana kako bi preuzeli svoju zasluženu nagradu koju im je Fender dodijelio po prvi puta u svojoj povijesti. Posebnost dodjele leži i u podatku kako je Riječane svjetski najveći proizvođač gitara i pojačala nagradio u godini u kojoj obilježava svoj 55. rođendan. Uručenje Fendera, svi su složni, šlag je na torti riječkog uspjeha.
Stoga je prvotna ideja o protokolarnom uručenju znatno obogaćena, pa se sinoć na rokerskom brodu Arca Fiumana odigrala svečana dodjela nagrada koja je okupila cijelu glazbenu Rijeku. Dakako, najveću su pažnju pokupili laureati u gitarističkim kategorijama – za solo gitaru su nagrađeni Spartaco Črnjarić i Matej Zec, za bas Damir Martinović Mrle i Henry Radanović, a za akustičnu Damir Halilić Hal.


Toplina Fendera

– Iznenađen sam odlukom struke da budem među nagrađenima. Veliko je to priznanje za moj rad – u glazbi sam od 1964. godine, počeo sam s rockom, ali je moju karijeru obilježio jazz. Od svojih početaka nisam često sudjelovao u dodjeljivanju glazbenih nagrada, tako da se večeras malo čudno osjećam, prvi su dojmovi Spartaca Črnjarića, jednog od najvećih doajena riječke rock i jazz scene.
Spartaco Črnjarić u glazbi je 55 godina, upravo onoliko koliko slavi i Fender čijoj je gitari vjeran od samih početaka.
– Gitaru Guild, koja je danas u korporaciji Fendera, sviram više od 40 godina. Danas posjedujem osam gitara. No, Guild mi je najdraža, volim sve gitare Fendera jer nekako imaju posebno topli ton, objašnjava mladim gitaristima Spartaco Črnjarić s kojima često dijeli koncertne pozornice.


Skromni glazbenici

Jedan od njegovih mlađih kolega kojem gitaristički doajen nije trebao previš Dobitnici Fendera

Solo gitara
Spartaco Črnjarić (jazz-rock)
Matej Zec (rock)
Bas gitara
Damir Martinović Mrle (rock)
Henry Radanović (jazz)
Akustična gitara
Damir Halilić Hal (jazz/rock)
Klavijature
Vedran Križan (pop/rock)
Bubnjevi
Alen Tibljaš
Raznorodni instrumenti
Marko Anić
Gitaristički projekt
Vlado Simčić Vava
Tonski rad
Igor Sušanj
Produkcija
Robert Funčić
Novinarski rad
Novi list
Grupa
Let 3
Vokal
Damir Urban

Posebne nagrade za doprinos glazbenoj sceni

Legende
Vlado Stanković Stone
Zoran Štajdohar Zoff
Miodrag Stojiljković Đuza
Prvi rock bend
Uragani
Doprinos glazbenoj sceni
Studio Irs Art
Doprinos glazbenom menadžmentu
Simon Dejhalla
Zlatna lemilica
Hrvoje Mihelčić Mrki
Jazz festival
Jazz time
Rock festival
Hartera
Mladi gitarista
Ivan Pešut
e objašnjavati sve prednosti Fendera je svjetski priznati glazbenik Damir Halilić Hal.
– Kao i svaka nagrada, tako je i ova veliki poticaj za moju glazbenu budućnost. No, od nagrađivanja nas glazbenika je puno važnija prisutnost Fendera na hrvatskom tržištu. Dakle, na tržištu gdje je kupovna moć glazbenika skromnija i svaki nam izdatak za novi instrument ugrožava standard. Vjerujem kako će Fender jednako podržavati hrvatske glazbenike i u njihovom daljnjem radu, kaže dobitnik Fendera za akustičnu gitaru Damir Halilić Hal i objašnjava svoju privrženost ovom brandu.
– Povijest popularne glazbe nezamisliva je bez Fendera, što je zasluga posvećenosti i vizionarstva njegovog osnivača Lea Fendera. Njegove gitare prihvaćene su u cijelom svijetu, Fender je i danas u rukama najvećih glazbenika, što najbolje govori o kakvom se instrumentu radi, dodaje Halilić čiji je imenjak Damir Martinović Mrle još jedan ortodoksni fenderovac.
– Na Fenederu sam počeo svirati u Termitima, istu gitaru imam i danas, tridesetak godina kasnije. Svog Fendera volim, čuvam i održavan tako da je još uvijek u odličnom stanju. Prije nekoliko godina kupio sam njegovu novu, American deluxe verziju koja je nešto modernije izvedbe i odlična je za rad u studiju. Svejedno, više volim starog Fendera s kojim je i nastala Ciklama, a nakon nje i gotovo sve moje pjesme, sjeća se Damir Martinović Mrle.


Mlada nada

Također, kolegi po basu Henryju Radanoviću je Fender uvelike obilježio glazbenu karijeru.
– Iako Fender nije jedina moja gitara, sviram još jedan drugi petožičani bas, i danas mi je najdraža. Moj je Fender doista star, proizveden je 1969. godine, ali ga još uvijek rado koristim u studiju i na koncertima. Vjerujte, nema tog novca za koji bih prodao, kaže Henry Radanović koji je počašćen odlukom riječkog HGU-a da ove godine bude dobitnik nagrade u kategoriji bas gitara.
Jedna od najvećih nada riječke glazbene scene neosporno je Ivan Pešut. Sudeći prema brzom usponu na hrvatskoj glazbenoj sceni, Ivan Pešut vjerojatno će već dogodine prerasti kategoriju mladi gitarista u kojoj je sinoć slavio.
– Ove godine nagrade su se doista zaredale. Prvo su me iznenadili sa Statusom, a ovih dana i s Fenderom, što mi je posebno draga nagrada i doista sam počašćen. Veliki sam obožavatelj svih proizvoda Fendera koji nama glazbenicima ipak omogućavaju poseban, drukčiji način svirke, kaže Ivan Pešut koji svoje gitarističke vještine, kao i većina sinoćnjih laureata, demonstrirao pred brojnom publikom.
Srđan BRAJČIĆ
Snimio Roni BRMALJ




Preuzeto iz Novog Lista

http://www.novilist.hr/

----------------



bio sam na ovoj dodjeli nagrada i načinjeno je nešto fotografija, međutim izgubio se foto reporter i ne javlja se...



U Rijeci, 19.06.2009. godina Borivoj Bukva





- 05:49 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.06.2009., petak

Letak o životu i smrti, iz Tibetanske knjige življenja i umiranja







-------------

Oznaka: "Letak o Životu i Smrti", 29.03.2005.- 07.07.2008.g

Rijeka, Eli: 091 7223700, www.eli21.com




"Loka Samasta Sukino Bavantu" - "Neka Svi Svjetovi Budu Sretni"





Naši dragi roditelji Barbara i Cezar, sa Nebeskih poljana, nastavljaju stvarati dobra djela kroz svoju djecu, kroz svoje bližnje, i sve one koji budu prenosili poruku ohrabrenja i istine: poruku da Život nikad ne umire. Oslobođenjem ograničenja fizičkog tijela Duša nastavlja stvarati još većim intenzitetom.

Dopustite si tugu rastanka i bol praznine, ali ne i negativne misli, osudu ili bilo koji oblik krivnje. Uzmite si vrijeme za žalovanje, a onda dopustite da prirodno na to mjesto dođe radost. Ovaj listak neka nam posluži kao "alat" za djelovanje kada netko umire ili je već "otišao", pomoć u trenucima kad nas boli rastanak sa dragim i bliskim bićima i svakodnevni podsjetnik na Svjetlo u svakom od nas.




"Neka nas Tvoja ljubav Bože, k vječnosti vodi !"







* * *

PORUKA ONIMA KOJI ODLAZE




Draga naša voljena / voljeni

Hvala ti što si svojim postojanjem oplemenila/o naše živote. Ostat ćeš u našem sjećanju. Žalosni smo što odlaziš, ali znamo da moraš ići.

Puštamo Te da odeš!

Primi naše blagoslove i molitvu za tvoje najviše dobro!

SVJESNA/SVJESTAN BUDI što se sada događa. Samo SVJEDOK BUDI TI!

Samo RAVNO - NAPRIJED IDI, domu svom - Domu od SVJETLOSTI.

Ne daj se zavesti prividima nestvarnim, ma kako stvarni bili.

Samo Svjetlo istina je, samo Ljubav stvarna je. Sve je jedno - svi smo jedno!

Otpusti sve zemaljske vezanosti, odbaci sve iluzije!

Pogled tvoj nek je NAVIŠE - GORE GLEDAJ, SVJETLO slijedi - Put Sustvaratelja,

molimo te mi. ZNAJ sve je oprošteno, sve je iscijeljeno!

Pamti TI SI BIĆE LJUBAVI, RADOSTI i SVJETLOSTI!

Opusti se sad, obgrljen/a Svjetlošću predaj se Božjoj ljubavi.

Krist te voli, Krist te vodi - slijedi Njega ti!




* * *




CEREMONIJA PRI PRIJELAZU U VIŠE DIMENZIJE POSTOJANJA




Dragi Prijatelju / Prijateljice




Ti, koji/koja si otišao/otišla prije nas ušao/ušla si u kraljevstvo kojega se naše duše sjećaju: mjesto slobode, svjetlosti i smijeha. Ponesi sa sobom na svoj put naše blagoslove i našu ljubav.

Nedostajat ćeš nam! Ne želimo te zadržavati već ti samo reći: Dragi Prijatelju/Prijateljice, mi smo tvoji; naša je ljubav i naša podrška uvijek uz tebe, kao i naše molitve za tvoju najuzvišeniju sreću. Opet ćemo se sresti! Još jednom ćemo se zajedno smijati, zajedno se radovati i dijeliti radost potrage za Njim!

Spoznaj slobodu svoje duše! Blagoslovi sve one koji su te ikada povrijedili, ili koji su te željeli povrijediti. Daj im svoju ljubav, svoju molitvu za njihovu slobodu u Bogu.

Odbaci iz svog srca sve izvanjske vezanosti!

Spoznaj da su zemaljski ciljevi, ma kako blještavi bili, tek snovi: Bog je jedina stvarnost.

Spali svoje zemaljske želje vatrom mudrosti!

Spali zemaljska ograničenja plamenom unutarnje slobode!

Spali zemaljska razočarenja žarom sve većeg mira!

Spali zemaljske radosti u krijesu božanskoga blaženstva!

Promatraj svoj tjelesni oblik kao odbačeno odijelo: Odjeni se haljinama blistavoga svjetla!

O Slobodna Dušo! Promatraj svoja prošla djela kao scene na ogromnoj, raširenoj tapiseriji.

Ne zadržavaj svoj pogled čeznutljivo na već završenim epizodama, već gledaj naprijed!

Nove te pustolovine očekuju - svježe, radosne pobjede dok napreduješ prema savršenoj Slobodi!

A što je s nama Prijatelju/Prijateljice, koji te vole i kojih ćeš se ti sjećati? Gledaj na nas kao na svjetleće niti u tapiseriji svojega života - niti koje će se, privučene magnetom duševnoga prijateljstva, uvijek nanovo i zauvijek pojavljivati, tkane sve većom ljepotom, dok se naša srca budu zajedno širila u Božjoj ljubavi.

Božanska Majko, primi ovo Svoje Dijete.

Pročisti ga u Svome savršenom Svijetlu i Ljubavi. Udijeli mu vječnu slobodu u Tebi !

Aum! Om! Amen!

PORUKA ONIMA KOJI još neko vrijeme OSTAJU na Zemlji




Iz knjige "Tibetanska knjiga života i smrti", Sogyal Rinpoche




POVA - Praksa za umiruće i umrle:

Prizovite otjelovljenje Istine, u koje vjerujete, da se u obliku sjajne svjetlosti pojavi iznad glave umirućeg /umrloga: Buda, Krist ili drugo duhovno Prisustvo koje osjećate da je otjelovljenje Istine, Mudrosti i Suosjećanja. Zamislite da se zrake svjetlosti izlijevaju na umirućeg/umrloga pročišćavajući čitavo njegovo biće, a on se potom razlaže u svjetlost i stapa sa duhovnim Prisustvom. Vidite i osjetite da je umirući/umrli sasvim uronjen u Svjetlost.




… "Ako želimo dobro umrijeti, moramo naučiti dobro živjeti". Dalaj Lama

… Najviši put pripreme je SADA - treba se posvetiti u ovom životu … Ne smijemo zaboraviti da u našim djelima, riječima i mislima postoji mogućnost izbora … posljedice naših djela u potpunosti zavise od namjere ili motivacije koje stoji iza njih, a ne od njihove veličine.

* * *

Iz tradicije američkih starosjedilaca:

pronađeno u knjigama: "Život smrt život" A.P. Kezele i "Spontano ispunjenje želja" Dr. Deepak Chopra./




"Ne stoj pokraj moga groba i nemoj tugovati. Ja nisam tamo; ne bih u njemu mogao spavati! S tisuću i jednim vjetrom letim. Ja sam poput dijamanta, blistavi sjaj snijega. Na zrelom žitu sunčeva zraka: Ja sam nježna kiša jesenja. Kad budeš u miru jutra, Ja sam uzlet ptice iz svoga gnijezda. Tu sam! Pogledaj! Na noćnome nebu blaga zvijezda. Ne stoj pokraj mojega groba i nemoj plakati. Ja nisam tamo; Ja ne mogu umrijeti."

* * *

Iz knjige "KNJIGA ANĐEOSKOG TAROTA" - Kata Rizner (str. 481)

... ŽIVOT? Ne smijete ga olako shvatiti, prelijep je kao i godovi drveta za gradnju čarobnih stuba za Nebo. Život to su vaše stube za Nebo ...




ZA ŽIVOTA BRATE, ZA ŽIVOTA

Želiš li usrećiti nekoga kome želiš mnogo dobra ... učini to danas za života, brate, za života ...

Želiš li darovati cvijet? Daruj ga danas s ljubavlju ... za života, brate, za života ...

Želiš li reći "volim te" svojim ukućanima, prijatelju bliskom ili dalekom, reci to za života, brate, za života...

Ne čekaj da ljudi umru da im očituješ dobrotu i da osjete tvoju ljubav: za života, brate, za života ... to učini.

Bit ćeš veoma sretan naučiš li dijeliti sreću svima koje poznaješ za života, brate, za života ...

Umjesto da posjećuješ groblja, umjesto da puniš grobove cvijećem, ispuni srca ljubavlju za života, brate, za života ... Anamaria Rabatte

* * *

Iz knjige: "RAZGOVORI S BOGOM" knjiga 3, - Neale Donald Walsh (str. 50-57, 105-117)

"Kad umreš ne prestaješ stvarati.

Razlog zašto ne prestaješ stvarati kad umreš je taj da nikada i ne umreš.

Ne možeš umrijeti. Jer, ti si sam život. A život ne može ne biti život. Stoga ne možeš ni umrijeti" "Ne umirete. Vi naprosto mijenjate oblik"

"U stvaranju individualne stvarnosti kontrola misli, ili kako to neki nazivaju molitva, je sve.

KONTROLA MISLI je najviši oblik MOLITVE. Stoga misli samo na dobre i pravedne stvari. Ne boravi u negativnosti i mračnim mislima. Čak i u trenucima kad stvari izgledaju mračno i zamagljeno, posebno u tim trenucima, vidi samo savršenstvo, izražavaj samo zahvalnost, a zatim zamisli samo to koju ćeš manifestaciju savršenstva slijedeću odabrati. U toj formuli nalazi se mirnoća. U tom postupku nalazi se mir. U toj svjesnosti nalazi se radost."

* * *

Iz knjige "EMENUEL Duhovne poruke" - Pat Rodegast / Judith Stanton (str. 187-208)

"SMRT JE POPUT SKIDANJA TIJESNIH CIPELA

Čak i kada ste mrtvi, vi dalje živite. Sa smrću ne prestaje postojanje. To je samo privid.

Vi ste ovdje u posjeti, a ne da ostanete. I to nije prokletstvo, već Božji dar. Zemaljska ravan nije ni početak ni kraj vašeg postojanja. To je jednostavno korak, učionica.

Napustimo li strah, smrt postaje najuzbudljivija pustolovina. Ničega se ne treba bojati u svemiru. Ničega. Zašto bi itko želio ostati u tjelesnoj stvarnosti kada je njegov posao završen i on se približava Svjetlu? Razmislite o tome… "

* * *

Iz knjige "U TVOME LICU LICE JE BOGA" - Molitve Putnika, Vlatko Kalapoš (str. 34- 35) Darujem vam nebesko more

Nisam tužan kada netko napusti ovaj svijet.

Svaki život ima svoju svrhu i sobom nosi svoje ispunjenje.

Ne vežem se za sudbine drugih, puštam ih da teku,

da se oslobađaju i tako napreduju prema našem

ponovnom susretu …



Kad se probudi snaga Ljubavi …




Čarolija istine ogleda se u njezinoj prolaznosti,

a snaga Ljubavi u njezinoj postojanosti ...








--------






Oznaka: Tibetanska knjiga ŽiU - prva pomoć (3)

* eli.jaska@ri.t-com.hr * www.eli21.com

Rijeka, Barbara 24.04.2005. – 2007.




Izvaci iz Tibetanske knjige življenja i umiranja - Sogyal Rimpoche




Praksa POVE Za umiruće i umrle




Prizovite otjelovljenje Istine, u koje vjerujete, da se u obliku sjajne svjetlosti pojavi iznad glave samrtnika /umrloga.; Buda, Krist ili drugo duhovno Prisustvo koje osjećate da je otjelovljenje Istine, Mudrosti i Saosjećanja.

Zamislite da se zraci svjetlosti izlijevaju na umirućeg /umrloga pročišćavajući čitavo njegovo biće, a on se potom razlaže u svjetlost i stapa sa duhovnim Prisustvom.

Vidite i osjetite da je umirući /umrli sasvim uronjen u Svjetlost.




Pomoć ožalošćenima

Jedan od najozbiljnijih uzroka tugovanja ožalošćenih je njihovo uvjerenje da ni oni, a ni bilo tko drugi ne može ništa učiniti za njihovu voljenu koja je umrla. Međutim, mnogo je toga što svatko može učiniti da bi pomogao umrlima.

Jedan način da se pruži utjeha ožalošćenima je ohrabriti ih da učine nešto za voljene koji su preminuli; da u njihovo ime žive još intenzivnije, da obavljaju duhovnu praksu za njih i tako daju dublji smisao njihovoj smrti.




Pomoć poslije smrti

Blistava snaga i toplina suosjećajnog srca može pomoći u svim stanjima i u svim oblastima. (str. 211)

Bardo postojanja može izgledati kao vrlo poremećen period koji podstiče veliko uznemirenje. Ipak, u njemu leži i velika nada. Svojstva mentalnog tijela u toku bardo postojanja kojega čine tako povredljivim - njegova jasnoća, pokretljivost, osjetljivost i vidovitost - čine ga i posebno otvorenim za primanje pomoći od živih

Najpovoljnije vrijeme za obavljanje duhovne prakse za nekog koji je umro je u toku 49 dana bardo postojanja, i to posebno za vrijeme 21 dana. U toku ove prve tri nedjelje umrli imaju jaču vezu s ovim životom, zbog čega im naša pomoć biva dostupnija. U to vrijeme naša duhovna pomoć ima daleko veću mogućnost utjecati na njihovu budućnost i mogućnost oslobođenja ili makar na bolje novo rođenje. Trebalo bi tada upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da im pomognemo. …(str. 211)

Pomoć umrlima ni u kom slučaju nije ograničena na 49 dana poslije smrti. Nikada nije kasno da se pomogne nekome tko je umro, ma koliko davno to bilo. U bardu postojanja svijest umrlog svake nedjelje, na isti dan prolazi kroz iskustvo smrti. Zato bi trebalo obavljati izabranu duhovnu praksu bilo kog dana za vrijeme 49 dana, ali posebno onoga dana u nedjelji kada je osoba umrla.

Na Tibetu se prakse i rituali obavljaju redovito svakog sedmog dana poslije smrti ili, ako to porodica može, svakodnevno tijekom 49 dana.

Tibetanci smatraju da je posebno značajna četvrta nedjelja poslije smrti, jer neki kažu da prosječna bića ne ostaju u bardou duže od četiri nedjelje. Sedma nedjelja se također smatra kritičnim momentom, jer se 49 dana obično smatra najdužim ostajanjem u bardou.

Još jedna ceremonija i svečanost održava se na godinu dana od smrti, da se obilježi novo rođenje umrlog.




Kako možemo pomoći




Prakse meditacije i molitve.

Obavljajte Povu ili odabranu duhovnu praksu /Pova: st.154, 165/

Priroda buda (sveta bića) je da se pojave čim ih netko prizove, toliko je bezgranična njihova suosjećajna želja da pomognu svim osjetilnim bićima. Pošto ste bliski s osobom koja je umrla silina vaše ljubavi i dubina povezanosti dati će dodatnu snagu vašem prizivanju. Učitelji nas uvjeravaju: prizovite ih u pomoć, i bude će vam odgovoriti.

Kad god vam umrli rođak ili prijatelj padnu na pamet, kad god čujete da mu netko spomene ime, pošalite mu ljubav, a zatim se usmjerite na obavljanje pove, i radite je onoliko dugo i često koliko želite. (212)

Ako uistinu imate dobro srce i zaista se iz dobrih namjera molite za nekoga, ta molitva će biti veoma uspješna.




2. Druga stvar koju možete učiniti kad god se sjetite nekoga tko je umro, je da odmah izgovorite mantru kao što je Om Mani Padme Hum, /koja se na tibetanskom izgovara kao: Om Mani Peme Hung/, mantru Bude Saosjećanja koja pročišćava svaku negativnu emociju, svaki uzrok novog rođenja; ili Om Ami Deava Hrih, mantru Bude Amitabe, Bude Neograničene Svjetlosti.

Bilo da obavljate neku od ovih praksi da biste pomogli svom najbližem ili ne, nemojte nikada zaboraviti da je svijest u ovom bardou žestoko pronicljiva. Jednostavno usmjeravanje dobrih misli prema umrlom biće od najveće koristi.




Oni koji su pretrpjeli nasilnu ili iznenadnu smrt imaju posebno hitnu potrebu da im se pomogne. (213)

Kad obavljate duhovnu praksu za njih, radite je snažnije i s većom gorljivošću nego što ste to ikada ranije činili. Zamislite svim srcem i umom da se umrli topi u svjetlosti i da njegova svijest sada, iscijeljena i oslobođena svake patnje, uzlijeće i neraskidivo se i zauvijek stapa s mudrosti buda (Bogom).




3. Prakse meditacije i molitve nisu jedina vrsta pomoći koju možemo pružiti umrlima. U njihovo ime možemo dati dobrotvorne priloge da bismo pomogli bolesnima i onima koji su u nevolji. U njihovo ime možemo podržavati humanitarne i duhovne poduhvate... Također, način da se pomogne umrlima, posebno omiljen na Tibetu i Himalajima, je da se spasi život životinjama koje trebaju biti ubijene i da se one puste na slobodu.

Pronicljivost umrlog

Upamtite, pronicljiva svijest osobe u bardou postojanja je sedam puta veća nego u životu. Zato je bitno da u svom cjelokupnom ponašanju poslije smrti nekoga koga ste voljeli budete što je moguće svjesniji da ga ne biste uznemirili ili povrijedili... Dakle, možete vidjeti da sve što činite, način na koji razmišljate i ponašate se poslije nečije smrti, može biti od presudnog značenja i daleko više utječe na njegovu budućnost nego što uopće možete i zamisliti... Zato je apsolutno najvažnije za spokojstvo Uma umrlog da oni koji ostanu poslije njega budu složni.




Pronicljivost umrlog u bardou postojanja također je ono zbog čega je toliko korisna praksa koju u njegovo ime obavlja učitelj ili iskusni duhovni praktičar.










Pisma




Iz knjige "Tibetanska knjiga o življenju i umiranju", Sogyal Rinpoche




Kako bi tibetanci napisali pismo sućuti prijateljima koji su u žalosti:







"Sve je prolazno i sve umire. Ti to znaš. Bilo je prirodno da tvoj otac umre tada kad je umro. Očekuje se da prvo umru stariji. On je bio u godinama i nije mu bilo dobro, i nije zamjerio što je napustio svoje tijelo. Budući da mu ti sada možeš pomoći podržavajući duhovne prakse (molitve) i čineći dobra djela u njegovo ime, on će biti sretan i osjetit će olakšanje. Zato te molim ne budi tužna."




"Znam da je tvoja bol ogromna, ali kada si stavljena na kušnju beznađa, pomisli samo kakovu je sreću imao tvoj otac … što ima ženu, djecu i prijatelje koji mole za njega. Zamisli također, da u nekom drugom vremenu i na nekom drugom mjestu nije uopće bilo takove duhovne pomoći za one koji su umrli. Kada se sjetiš kako je tvoj voljeni umirao, pomisli koliki ljudi danas na svijetu umiru usamljeni, zaboravljeni napušteni, i bez potpore ikakve duhovne vizije. Pomisli na ljude koji su umrli za vrijeme nehumanih, strahotnih godina …

Ne zaboravi također, da kada ti očajanje zaprijeti, predajući mu se, samo ćeš uznemiriti onog koji je umro. Tvoja ga žalost može čak povući natrag sa puta kojim je možda pošao prema povoljnom novom rođenju. A ako te sasvim obuzme tugovanje, lišit ćeš sebe sposobnosti da mu pomogneš. Što si uravnoteženija, to je tvoje stanje uma pozitivnije, i više ćeš mu utjehe dati, i više ga osposobiti da se oslobodi.




Kada si tužna, imaj si hrabrosti reći:

"Kakva god osjećanja proživljavam, sva će ona proći; čak ako se i vrate, ne mogu trajati". Sve dok god ne pokušavate da im produljite trajanje, svi će vaši osjećaji gubitka i bola prirodno nestajati i iščeznuti. (str. 218, 300 HR)







Iz knjige "Tibetanska knjiga života i smrti", Sogyal Rinpoche







Kako bi tibetanci napisali pismo sućuti prijatelju koji je izgubio dijete ili nekog bliskog, naizgled premladog da umre tako rano:




"Tvoj mališan je sada izdahnuo i tebi se čini kao da ti se čitav svijet srušio. Znam da to izgleda strašno okrutno i nelogično. Ne mogu objasniti smrt tvoga sina, ali znam da je njegova smrt pročistila neki karmički dug o kome ti i ja ne možemo ništa znati. Tvoj bol je i moj bol. Ali, ohrabri se, jer sada ti i ja možemo pomoći našom molitvom (praksom), dobrim djelima i našom ljubavlju. Možemo ga uzeti za ruku i hodati njegovom stranom, čak i sada kad je mrtav, i pomoći mu da slijedeći put pronađe novo rođenje i duži život." (218, 300 hr)





--------------------






--- On Tue, 6/16/09, Eli Jaska wrote:



From: Eli Jaska
Subject: Ei -
To: "Borivoj Bukva"
Date: Tuesday, June 16, 2009, 7:29 PM

--------------

hvala ti draga eli na ovom prilogu

lp, boro

- 05:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.06.2009., četvrtak

Umro Vladimir Bebić, javni tribun lavljeg srca




Vladimir Bebić ostaje u trajnom sjećanju nas riječana

Umro Vladimir Bebić (63), javni tribun lavljeg srca...


Datum objave: 16.6.2009 u 20:00h

Umro Vladimir Bebić (63), javni tribun lavljeg srca

Bombarder s Kvarnera izgubio posljednji meč

Vladimir Bebić umro je u podstanarskom stanu, uz brigu svoje djece, a suprotno onome kakav je oduvijek bio, njegova je želja bila da sahranjen bude tiho, u krugu vlastite obitelji

Predsjednik Sabora uputio sućut obitelji

Povodom smrti nekadašnjega saborskog zastupnika Vladimira Bebića, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je sućut obitelji, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. »Kao oštar kritičar, koji je uvijek neumorno branio svoja vlastita politička stajališta i uvjerenja, gospodin Bebić je u znatnoj mjeri pridonio živosti političkih rasprava u Hrvatskoj. Politiku, kao i sve ostalo u životu, shvatio je u prvom redu kao izazov. Nije se štedio, nije se predavao, bio je i ostao borac, zbog čega je bio miljenik javnosti, te ćemo ga i najviše pamtiti po njegovoj ustrajnosti i britkosti, kaže se, uz ostalo, u sućuti predsjednika Sabora Luke Bebića. (H) RIJEKA – Riječka politička legenda, »Bombarder s Kvarnera« Vladimir Bebić, preminuo je u noći između ponedjeljka i utorka nakon duge i teške bolesti u 63. godini života. Bebić je bio nezaobilazna politička figura u Rijeci, ali i Hrvatskoj, od prvih demokratskih dana do danas, građanski političar, žestoki ljevičar, javni tribun, čovjek lavljeg srca koji se nije bojao glasno govoriti ono što se drugi u Hrvatskoj, pogotovo početkom 90-ih godina, nisu usudili ni pomisliti. Uvijek je govorio u ime radnika, običnog čovjeka, nekad čak, baš namjerno, i riječnikom ulice. Zbog svega toga njegov osebujni politički stil i javni istupi u kojima se nije libio oštro kritizirati sve društvene i političke anomalije donijeli su mu nadimak Bombarder s Kvarnera koji je s ponosom nosio i isticao.
Do posljednjeg daha

Opaka bolest dijagnosticirana mu je prije nešto više od godinu i pol dana, no nije pokleknuo duhom te je nastavio sa svojim društvenim i političkim angažmanom sve do posljednjeg dana. Vladimir Bebić završio je Sušačku gimnaziju u Rijeci i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a politikom se bavio cijeli svoj život. U Hrvatskom je saboru proveo jedan mandat, od 1992. do 1995, i ostao je upamćen kao žestoki kritičar Tuđmanove vladavine. Nakon što 1995. godine nije uspio ponovno ući u Sabor bio je toliko razočaran i slomljen da je doživio infarkt, ali naravno vrlo brzo nakon toga vratio se u političku arenu. Svoj je politički angažman kasnije nastavio na lokalnoj razini kroz Gradsko vijeće Grada Rijeke, gdje je dva puta biran za vijećnika. Od 1990. do danas najprije je bio članom i osnivačem Riječkog demokratskog saveza – RiDS-a, potom je vodio SDU, u jednoj fazi je pomislio da je demokršćanin zbog humanizma koji ga je krasio, ali brzo se vratio lijevoj ideji i interesima radništva. Iz nezavisne liste s kojom je na lokalnim izborima nastupio 2001. godine osnovao je stranku Treći hrvatski blok te se s njom, nakon preimenovanja u Radničku partiju, zajedno s još pet stranaka 2007. ujedinio u Ljevicu Hrvatske. U Gradsko vijeće Rijeke je zadnji put ušao 2005. godine, ali je ostavku na sve političke dužnosti dao nakon što je shvatio da se mora uhvatiti u koštac s teškom bolešću. Unatoč lošem zdravlju, nastupio je i na zadnjim lokalnim izborima prije nepunih mjesec dana kao kandidat za zamjenika gradonačelnika PGS-ovca Nikole Ivaniša, s kojim je zadnjim atomima snage obilazio teren, a mnogi su komentirali da ga je upravo izborna borba držala na nogama.
Živio strasno, otišao skromno

– Ovo društvo je došlo do dna, ljudi u vlasti su došli do granice svoje nesposobnosti, vrijeme im je da se povuku. U Hrvatskoj je pala cigla na dno bare, podigao se sav mulj, i takvi danas vladaju. Ovo je zemlja korupcije, crne kronike i političkih stranaka koje su postale trgovačka društva. Zato se vraćam – rekao je prije lokalnih izbora. Njegova stranka Ljevica Hrvatske nastupila je na zadnjim izborima zajedno sa SDSS-om, što je također bio jedan od građanskih iskoraka u Rijeci, sa vizionarskim sloganom »Čovjek nikada ne može biti manjina«. No, nakon što je Ljevica na izborima doživjela neuspjeh, Vladimir Bebić više se praktički nije ustao iz bolesničkog kreveta i u izbornoj večeri nije se uspio pojaviti u izbornom stožeru svoje stranke. Vladimir Bebić umro je u podstanarskom stanu, uz brigu svoje djece, a upravo suprotno onome kakav je oduvijek bio, njegova je želja bila da sahranjen bude tiho, u krugu vlastite obitelji. Članovi njegove stranke održat će samo komemoraciju na groblju na mjestu njegova ukopa u petak, dakle dva dana nakon pogreba. Bebić je živio strasno, hrabro i glasno, a otišao skromno, kakav je oduvijek i bio, ne pristajući nikad biti dio establishmenta, radije kao vječita opozicija nego kao prodan čovjek s provizijom u džepu.
Tihana TOMIČIĆ

M. GRACIN

----------------

Mesić prije Mesića

kolumna, pisao MIJIĆ




Nije Vladimir Bebić »Rico« bio neki političar, odnosno najmanje je za svog života bio političar.
U politici je uspio samo zato što je neke istine govorio onda kada ih većina nije htjela niti čuti, a kamo li izgovoriti. Nikada nije bio nikakav Churchill, Roosevelt, Tito, o Tuđmanu da i ne govorimo. Možda je, nepokolebljiv, antifašist i hrvatski branitelj, duhovit i vickav, najprije bio Mesić prije Mesića. No, prvi pijevac završava u loncu dok drugome pripadne slava. Je li njegov politički angažman bila hrabrost ili ludost? Tko će to znati i razumjeti, kao i svojedobnu mladenačku avanturu kada je s društvom punim adrenalina oteglio na Bulevard masivni top s Trsatske gradine. A sutradan ga moraše vratiti!
Nikada se Vladimir Bebić nije laćao lakih stvari, besprizornih poslova i blijedih nastupa, bio je sportaš kojega su na koljena mogle oboriti samo žene, a na izborima lošiji od njega. Niti u jednom činu, kao niti u jednoj riječi koliko god odzvanjale žestoko, uvredljivo, činile se i bile psovkama, nije nikada bilo zločestoće. Njegova ištipana hartija života, sada kada o njemu govorimo u perfektu glagola biti, ne sliči na biografiju već na nestvarni i nemogući Tarantinov scenarij. Od tolike hvale i slave, »bio je ovo, bio je ono«, pozlilo bi mu, da uskrsne, gore od svih nevolja, tuga i bolesti koje je pregrmio dok je bio među nama.
Danas, kada se oni koji su se s njim sprdali kao s ridikulom, nadmeću epitetima, hiperbolama i ostalim bombama njegovog nadimka, koji je, marketinški lukavo, prisvojio od jednog također neobičnog riječkog nemirnog duha, nogometaša Mladena Mladenovića, Vladimir Bebić bi, vodeći se svojim posljednjim danima, postao isposnikom. Nakon uvjerenog i bučnog revolucionara odmetnuo bi se u tihog i smjernog remetu.
Nije spektakl bio cilj već sredstvo kojim je Vladimir Bebić gurao svoju demokratsku glavu spuštenog garda na sve direkte, aperkate i krošee kojima su ga svih ovih godina tukli, slijeva i desna, oni koji nikada nisu bili vični tom demokratskom stilu borbe. Ručnik u ring nije bacio niti onda kada je znao da ga je bolest zauvijek udaljila od ovozemaljskih snova, molio je svog Boga da mu podari snage i zdravlja da dočeka prve neposredne lokalne izbore i smjenu vlasti. No, istina i pravda nisu od ovoga svijeta, kako na Nebu, tako i na Zemlji.
Stoga se ne treba nadmetati lijepim riječima sada kada Vladimir Bebić više nije među nama, pogotovo to ne bi trebali činiti oni koji mu nikada na njegovu vječno bačenu verbalnu rukavicu izazova nisu znali, umjeli ili htjeli odgovoriti. Ne, nije bio ni Chuchill, ni Roosevelt, ni Tito, o Tuđmanu da i ne govorimo. »Rico« je naprosto bio dobar čovjek. A to se u Rijeci uvijek više cijenilo od politike i političara.
Slava mu! Ili, kako bi on volio, umjesto posljednjeg pozdrava: Smrt fašizmu – sloboda narodu!



Oba gornja teksta preuzeta su iz Novog Lista http://www.novilist.hr/

------



- 05:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

17.06.2009., srijeda

Anatomija uspjeha, Empatija, Karizma, 4. denzitet

ANATOMIJA USPJEHA
Empatija
JESTE LI KARIZMATIČNA OSOBA?
Prelazak u 4. denzitet
Kundalini



ANATOMIJA USPJEHA

Posted: 15 Jun 2009 11:38 AM PDT

Uskoro na ovom blogu će se pojaviti mnoštvo downloadsa,tehnika i audio zapisa vezano za ono što svaki čovjek želi ostvariti a to je uspjeh.


Empatija

Posted: 15 Jun 2009 07:24 AM PDT

Empatija je nesvjesno znanje o tome što druga osoba osjeća.
Ona pripada izvornim osobinama ljudske duše.

Empatija je sposobnost uživljavanja u emocionalna stanja druge osobe i razumijevanje njenog položaja (npr. patnje, ugroženosti) na osnovi percipirane ili zamišljene situacije u kojoj se ta osoba nalazi. Uživljavanje npr. u socijalne uloge drugih.

Empatija je osnovni preduvjet društvenosti, tj. socijalizacije.

Empatija je jedini način kako je moguće steći bilo koje mišljenje o duševnom životu drugih.

Empatija je emocionalno saznanje, zamjenička introspekcija, po Kohutu, empatija je mišljenje sebe u drugom.

Empatija je, (prvenstveno je to kognitivni proces), intelektualno shvaćanje vlastitom "jastvu" stranih doživljaja u drugima, neka vrsta intelektualne identifikacije, praćena emocijama (koje nisu istovrsne onima koje doživljava osoba sa kojom se simpatizira.)

Empatija je u osnovi pojma TRANSFERA.
Transfer je odjek i razumijevanje afektivnog stanja ljudi u okolini te afektivne komunikacije s drugima.
Zato je empatija fundamentalni sloj u psihoterapijskom odnosu.
Empatija ne generira anksioznost, a transfer da. Kod empatije se ne potiskuju emocije, pa se sve doživljava bez anksioznosti. Empatijski sadržaji spoznaju se kao simboli i nelogičnosti u predsvjesnom, koji ne izazivaju tjeskobu.

Koristimo sebe kao rezonirajuće instrumente koji dijele i odražavaju naše emocije i potrebe u svrhu komunikacije; potom apstrahiramo empatijsko saznanje i integriramo ga u empatijski odgovor. To je teško ako je iskustvo drugog previše bolno, ako je u suprotnosti s našim etičkim stavom.
Samo zamišljati kako je biti "drugi" bez emocionalne rezonancije nije empatija.

Empatija je suživljavanje promatrača s psihičkim svijetom druge osobe, zadržavajući realan uvid u stanje, bez proživljavanja. Simpatija je uživljavanje i proživljavanje.
Empatija je osjećanje s drugim, a simpatija je osjećanje za druge.

Simpatija je sklonost, privlačnost, suosjećanje s drugom osobom u doživljavanju emocija sličnih emocijama te osobe, obično se obostrano zasniva na sličnostima i osobinama ličnosti, vrijednostima i uvjerenjima, te na komplementarnosti potreba, potiče traženje kontakata i interakciju.

Emocije su vezane uz percepciju, predodžbu, misao ("intelektualna podloga").

IMITACIJA sadrži poistovjećivanje, a empatija shvaćanje. Empatički stav je : ZNAM kako se osjećaš. Osjećam se kao objekt promatranja i ostajem svjestan osobnog identiteta. Samo za promatranje, a ne i za zaključke.

Empatija je svojstvo EGA, funkcija ega, opservirajućeg ega. Postiže se predsvjesnim procesom introspekcije koje dovodi do razumijevanja vlastitih i tuđih motivacija i reakcija, dakle introspekcijskim naporom. Dovršava se tijekom latencije, puberteta i adolescencije. Pristup u osobno iskustvo drugog moguće je jedino putem introspekcije u self drugog.

Kod introspekcije postoji distanca od doživljaja. Ovdje je doživljaj naš, a u empatiji tuđi.

Razumjeti je više nego otkriti što drugi doživljava. Empatija je usmjerenje pozornosti na istodobno prisustvo nesvjesnog i svjesnog u predsvjesnom.

Jačanjem empatije jača povezanost, a čvršća i šira povezanost je definicija ljubavi i religije, bez povijesnih i kulturnih obrana.

Empatija je sposobnost emocionalne tolerantnosti.
Empatija podrazumijeva integrirani stupanj selfa.
Empatija je temeljni koncept ego-psihologije.

Ako želite produbiti ili osvježiti svoje znanje o psihologiji i empatiji, pročitajte cijeli članak.





A ako želite saznati više o empatiji u poslovnom okruženju, pogledajte Rikkiev Network "Umijeće uspjeha"


JESTE LI KARIZMATIČNA OSOBA?

Posted: 15 Jun 2009 06:48 AM PDT

Što je zapravo karizma.Riječ potječe od grčkog jezika a u prijevodu znači božanski dar.Pa kakav je to dar od Boga.
U novom zavjetu karizma označava darove Duha Svetoga krščanima.Oni uključuju:
mudrost, znanje, vjerovanje, proroštvo, iscjeljivanje bolesnih i čudovata djela.
U današnjem svjetu karizmu se može definirati kao osobni magnetizam,odnosno sposobnost privlačanja drugih ljudi i utjecanja na njih.Mnogi ljudi vjeruju da ne utječu na druge ljude i to nije točno.
Cijeli naš život se temelji na komunikaciji sa drugim ljudima i činjenica je da svaka komunikacija ima u sebi element uzajamnog utjecaja.
Odgovorite si na ova pitanja?
Da li možete napraviti bilo koju od ovih radnji a da ne utječete na druge:

-napredovati u karijeri
-učinkovito pomoći drugim ljudima
-uspješno odgojiti svoje djete
-osvojiti osobu koja vam se dopada
-stvarati kvalitetan brak ili emocionalnu vezu
-uspješno se obrazovati
-ako ste predavač da uspješno prenesete znanje na grupu

Naravno da ne možete.Mnogi ljudi kažu da je utjecanje na druge ljude bez da oni to znaju nemoralno i da je to crna magija.Međutim to su gluposti.Svatko od nas utječe svakog trenutka našeg života što ga provede u komunikaciji sa drugima.
Samo je pitanje hoćete li to raditi svjesno i pozitivno ili nesvjesno i nažalost često destruktivno.
Etičnost u svakom slučaju treba biti naglašena ali problem nastaje što većina ljudi nezna što je dobro za njih i te ljude treba usmjeriti u pozitivnom smjeru.Sad će netko reći da se tako krši sloboda izbora osobe.Ali ja sam stava da je puno bolje pozitivno utjecati na osobu nego pustiti je da zbog neznanja sama sebi našteti.
Zamislite što bi bilo da roditelj pusti djete da radi što hoće bez da utječe na njega.Djete bi vjerojatno upalo u seriozne probleme zahvaljujući toj slobodi izbora.
Karizmatična osoba može biti također i vrlo neetička.
Primjerice Adolf Hitler je bio osoba sa iznimnom karizmom i vidite kako je to završilo.
U sljedećem blogu ukolko se pokaže zainteresiranost ću vam pokazati jednu vrlo učinkovitu tehniku pozitivnog utjecaja a do onda pozdrav i zapitajte se jeste li vi karizmatični!


Prelazak u 4. denzitet

Posted: 15 Jun 2009 05:23 AM PDT

Unutrašnji i vanjski Merkabah

Vanjština kreacije koja je stvorena od strane oba Merkabaha* ( i vanjskim i unutrašnjim ) izgleda isto, ali eksperimentalni aspekt osobe koja ga je stvorila iz Cvijeta Života je da ona zna da je jedan svijet stvoren kroz jedan duhovni razvoj, a drugi kreira svijet koji to nema – osoba sve vidi polarizirano – dobro i zlo, gore i dolje, lijevo i desno. Ona ne može naći jedinstvo i sklad kroz sve što postoji. ( Polarno razmišljanje ! )

Individualna kreacija

Ono što često ne primjećujemo je to što svatko od nas kreira sve – to je stvarno odnos između nas i Kreatora. Svaki put kad izađemo iz Velikog Ništavila, mi kreiramo čitav novi svijet. Mogućnosti tog Velikog Ništavila su jako velike. Tu su i drugi pokreti izvan Velikog Ništavila koji kreiraju drugačije stvari. Ovaj jedan kreira samo valnu formu svemira. Mi kreiramo sve kada izađemo iz sebe. Mi težimo razmišljanju da je sve drugo oko nas već kreirano i da kada smo se rodili, da smo rođeni u svemu tome, jer to tako izgleda. Iz drugog gledišta, kreacija je između nas i Kreatora od samog početka. To su filozofska pitanja koja su teško dokaziva i koje možemo teško shvatiti i utemeljiti.

Zamaranje s vanjskim pitanjima

Sada nije potrebno zamarati se previše sa pitanjima „Zašto je to tako“, „Što je to“ i „Što tu nije u redu“. To je većinom unutrašnji „posao“ koji bi sami trebali odraditi i koji je potreban za prijelaz. Nema „mjesta“ gdje bi mogli otići, ili „izgraditi“ nešto gdje bi se mogli sklonili ili napraviti neki stroj kojim možemo promjeniti taj prijelaz. To je unutrašnji proces koji nas treba oplemeniti i promjeniti. Nema razloga nekom „strahu“ od njega i od „onoga što se dešava“. To je prirodni proces.

Što se obično događa kada planeta prolazi kroz taj proces


Ono što se obično dešava kod takvog prijelaza je sljedeće: kada se planeta približava toj točki na kojoj se dešava prijelaz i sve se mijenja, sve se počinje „raspadati“ – sve socijalne strukture ( ekonomija, društvo, tehnologija, odnosi među raznim društvenim strukturama... itd. ) se počinju „rastapati“ i rušiti. Ključ toga je magnetsko polje planete ( u našem slučaju Zemlje ). Ono što današnji znanstvenici uviđaju može također biti ključ koji to omogućava je promjena osi, na početku kroz magnetsku hidrodinamiku, gdje magnetsko polje omogućava vezu između tekućih dijelova Zemlje koja postaju čvrsta. Kada se izgubi magnetsko polje, neki čvrsti dijelovi postaju tekući i nestabilni. To su demonstrirali već u laboratorijima. Magnetsko polje, kao i elektromagnetsko su glavni uzroci. Magnetsko polje je ono što koristimo kad objašnjavamo tko smo i što mislimo da jesmo, i također kada pohranjujemo naše podatke u našu „memoriju“, odnosno pamtimo. Trebamo vanjsko magnetsko polje da bi zadržali memoriju. Ne možemo živjeti bez nekog oblika vanjskog magnetskog polja. Ako pogledate na najveće gradove svijeta, uočit ćete da se dan prije, za vrijeme i dan poslije „punog“ mjeseca – dešava najviše silovanja i ubojstava. Razlog tome je što za vrijeme punog mjeseca imamo najviše odstupanja u jačini magnetskog polja Zemlje, i takva mala promjena je dovoljna da uzrokuje reakcije ljudi koji su na „rubu“ emocionalnih problema da „puknu“ i da učine svakojake stvari. Magnetsko polje utiče na emocionalno tijelo.

Kolaps magnetskog polja

Zamislite planetu Zemlju gdje ste na točki u kojoj se stvari počinju izbacivati iz balansa. Odjednom se magnetsko polje Zemlje u vrlo kratkom vremenskom periodu ( obično tri do šest mjeseci ) počinje kolebati i smanjivati. Što se dešava – ljudi se počinju „gubiti“. Polude. To je što lomi sve društvene strukture na planeti. Bez njihovog balansa, sve se raspada. Magnetsko polje potpuno nestaje barem na tri i pol dana. Obično vidite stvaranje sveopćeg kaosa.

Morfološke interakcije s graničnom mrežom

Svaki put kad se neka osoba uključi u graničnu mrežu svjesnosti, ona poveća signal s te mreže. Doći će do točke gdje će ljudi to početi osjećati i prilagoditi se tome. Djeca će imati najmanje problema, dok stariji mogu očekivati malo težu promjenu. Što ste stariji, to je teže prilagoditi se.

Finalni dan promjene osi i preklapanje denziteta


Nadamo se da neće biti toliko poludjelih – ali ako se to ostvari, tu dolazi do ideje o Armagedonu. Ako pogledate unatrag kroz povjesne spise, vidjet ćete da kad se promjenila os 1400.g. p.n.e, u Južnoj Americi su svi počeli sa borbama i ratovali su međusobno jer su njihove emocije bile jako pojačane. Nadamo se da se to sad neće dogoditi.

Oko pet - šest sati prije denzitetskog/dimenzionalnog pomaka u svijesti, proces ( koji je uobičajeno vezan uz promjenu osi ) počinje. Pomak osi i pomak u nivou svijesti su obično međusobno povezani. U ovom slučaju, pomak u svjesnosti može početi i prije i poslije pomaka u osi. Obično su simultani ( dešavaju se istovremeno ), i u tih 5-6 sati prije pomaka među denzitetima se dešavaju vizualni fenomeni. To će se zasigurno desiti kad se počinju ispreplitati dimenzije 3. i 4. denziteta, odnosno 3. i 4. denzitet. Tada se naša svijest počinje premještati u 4. denzitet, a svijest 3. denziteta se počinje gubiti. Kad se to dogodi, sintetičke stvari koji se sastoje od umjetno stvorenih materijala odnosno koje ne možemo naći u prirodi, će početi nestajati na mnogim područjima postepeno, ovisno o materijala od kojeg su napravljene. Neće nestati sve odjednom. Kad se granična mreža svijesti 3. denziteta počinje lomiti zbog kolapsa magnetskog polja, ti sintetički objekti počinju nestajati u tih 5-6 sati. Budući da se os/svijest/granična mreža mijenjaju i to se neprestano dešava već milionima godina, ostaci nekoliko građevina iz prijašnjih civilizacija ( neke su čak bile puno naprednije od naše ) govore o tome.

Činjenica da objekti koji počinju nestajati mnoge ljude ozbiljno počinje izluđivati i oni polude jer ne znaju i ne razumiju što se dešava. Zato je vrlo važno da ovo zapamtite. To je prirodni proces i kad vam se počne dešavati, najbolje je otići na neko neutralno mjesto, a ne u neku umjetno izgrađenu građevinu. Poželjno je biti vani, na zemlji ( površini ). To je razlog zašto su napredne civilizacije gradile strukture građevina od prirodnih materijala, npr. kamena. Oni su prolazili kroz promjene ostajući u njima.

Zato je u Taos Pueblu koji je star 1400 godina, zabranjeno lokalnim zakonom nositi umjetnu ( sintetsku ) odjeću u njihovim građevinama. Oni znaju da kad dođe „Dan čišćenja“, da će ući unutra i ostati sjedinjeni.

Tu je još jedan fenomen koji će se vjerojatno dogoditi. Kad se dogodi preklapanje denziteta/dimenzija, objekti 4. denziteta će se pojavljivati u ( našem ) 3. denzitetskom svijetu. To će biti objekti koji neće „pasati“ u naš svijet i bit će raznih boja koje će zgražavati vaš um. Ti objekti će udarati vaš um na načine koje ne možete sad ni zamisliti i koje ne možete razumijeti. Budući da je postepen pomak u napretku poželjan ( prijelaz u viši denzitet ), ne dirajte bilo koji od tih predmeta ( ako koji od njih dodirnete, to će vas odmah odvući potpuno u 4. denzitet ), a i ne gledajte u njih jer su hipnotizirajući i gledanje u njih samo ubrzava proces „uvlačenja“ u 4. denzitet.

Ako ste pribrani i koncentrirani, bit ćete u mogućnosti gledati sve to neko vrijeme, ali ne dugo. Kad se potpuno izgubi magnetsko polje Zemlje, vaše vidno polje i vid će polako nestajati i naći ćete se u crnom „mraku“, odnosno praznini. 3-D Zemlja će biti izgubljena za vas cjelokupno u svim pogledima i svrhama. Ono što se desi većini ljudi u tom vremenskom razdoblju je da zaspu i počinju sanjati. San obično traje 3 – 4 dana. Ako poželite, možete samo sjesti i opustiti se, ali ne zaboravite da sve što pomislite da će se desiti – desi se !!! Shvatite da ste doslovno prošli kroz jednu vrstu procesa „rađanja“ u 4. denzitet i da vas to ne zabrinjava puno. Proces je potpuno prirodan i „savršen“, ali strah je veliki problem za ljude u 3. denzitetu ( sadašnjem nivou ). To izgleda novim procesom, ali je on vrlo star. To ste već činili prije. U jednom trenutku za vrijeme procesa, možda ćete se sjetiti da ste to već činili i prije.

Druga strana

Kad nastupi svijet 4. denziteta, svjetlo se vraća. Naći ćete se u svijetu koji još niste vidjeli ( iako već jeste, ali se nećete sjećati toga jer je vaše sjećanje – memorija izbrisana i nekoliko puta prije ovoga ). Izgledat će kao potpuno novo mjesto. Sve boje i oblici i osjećaj svega će biti nov. Percepcijski, bit ćete isti kao i kad ste došli u svijest 3. denziteta, ali sada ste istih dimenzija kao i dosad. Tu su mnogo stvari koje su vrlo slične od svijeta do svijeta – jedna od njih je i ideja svetog trojstva ( majka-otac-dijete ). Kad uđete u taj novi svijet, iako ništa nećete razumjeti, vidjet ćete dva bića koja stoje tamo – majka i otac. Bit će vrlo visoki s obzirom na vas, otprilike 3 – 5 m. Jedno će biti muško, a drugo žensko. Ta bića imaju vezu s vama i vodit će vas i zaštititi za vrijeme vašeg ranog formirajućeg perioda u tom svijetu. Ta bića nemaju klasičnu vezu roditelja koju sad možda imamo u našem 3. denzitetu. Na samom početku oni znaju da ste dio Kreatora i prepoznaju vas i vašu spiritualnu prirodu. Pojavit ćete se isto baš kako i sad izgledate, iako vrlo vjerojatno goli, budući da sintetska odjeća neće „proći“ kroz proces.

Izaći ćete na drugoj strani i biti ćete u toj nevjerojatnoj realnosti sa tim dvjema bićima koja će nekako osjećati tu ljubav prema vama, iako vi nećete znati zašto. Iako će vaš fizički oblik biti potpuno isti, promjenit će vam se atomska struktura drastično. Mnogo prijašnje gustog i čvrstog tkiva će se promjeniti u energiju, i atomska struktura će biti više razdvojena nego prije. Najveći dio vašeg tijela će biti pretvoren ( konvertiran ) u energiju, ali vi to nećete znati.

U Bibliji, Isus je rekao „dvoje od vas biće u krevetu, a jedno ću uzeti“. To govori o scenariju „mnogi su pozvani a samo pojedini izabrani“, što se često dešava, ali vi samo možete učiniti da pomognete nekome. Proći ćete kroz taj proces sami. Odredit će ga vaš karakter i tko u stvari jeste.

Ono što se obično dešava je da neki ljudi prođu kroz proces, a neki ne – a postoji i treća mogućnost – neki uđu u proces a ne izađu. Sami se izbace. Kad dostignete svijest 4. denziteta, mnogi ljudi neznaju da kreiraju cijeli svijet svake sekunde i da on nastaje njihovim mislima i osjećajima – odnosno svim njihovim djelovanjima! U 3. denzitetu je to isto istina, ali to se ne realizira jer imamo sva ta ograničenja nad nama samima da ništa ne možemo učiniti. Tamo je sve sadržano i trenutno. Ako ste tamo i niste u stvari pripremljeni za to, i počnete razmišljati negativno i osjećati strah, kreirat ćete scenarij koji će rezultirati da će vaše biće biti vraćeno u niži denzitet.

Istovremeno, oni koji prođu i sjede tamo i misle o ljubavi, istini, ljepoti, miru i harmoniji, to im se i dešava. Počinjete to sve manifestirati. Postajete stabilni u novom realitetu jer ono što osjećate i mislite – to je vaš karakter i ono što jeste. Oni koji su tamo i pokušavaju zaštititi druge, odnosno ne razmišljaju ubiti ili bilo što takvoga negativnog, nego samo razmišljaju pozitivno – to je i ono što im se manifestira, tj. događa, imaju zagarantiran uspjeh.

Poslije prelaska u viši denzitet, oni koji su „ostali“, odnosno rezoniraju ( slažu se ) s okolinom, jedna od prvih stvari koje im se počinju dešavati je to da saznaju: „Hej, sve što pomislim – dogodi mi se!!!“. Obično ljudi gledaju svoja tijela pod tim svjetlom i počinju mijenjati svoj izgled da bi ga prilagodili svojem idealnom izgledu koji im je na pameti – to je tamo samo djetinjasta vježbica. Ako pogledate mnoge vanzemaljske rase, sve su visoke, lijepe i zdrave. Samo-modelarstvo tijela je neutralna pojava u naprednijem 4. denzitetu jer je ono izraz kreativnosti. Poslije toga, druge stvari postaju mnogo zanimljivije, kao i aktivnosti.

Na Zemlji u 3. denzitetu, treba otprilike 18-21 godina da se od djeteta razvije osoba koja se može sama brinuti o sebi. U 4. denzitetu, to otprilike traje 2 godine – da se razvijete od sadašnje vaše veličine i stanja ( kad stignete ) pa do „odraslog“ bića. U tom razdoblju opet počinjete rasti. Raste vam tijelo, a glava se produžuje sa zadnje strane, i završavate izgledom kao Ahknaton. To je ono što je egipatsko jaje metamorfoze predstavljalo.

Sve to objašnjava zašto je vrlo važno ostati miran prvih par sati kada se pojavite u višem denzitetu/dimenziji i stupnju svijesti. Ponavljam, radite na vašem karakteru. Onog trenutka kad postignete Merkabah za vrijeme tranzicije, uspjeli ste. Pomaganje drugima je vrlo važno. Ako razumijete više od drugih o čemu se u stvari radi, trebali bi imati moralnu odgovornost da pomognete drugima AKO ONI TO ZAMOLE.

Vaš svemirski napredak

Za vrijeme ovog pomaka, imate polaritet sa vašim „Višim ja“ koje se sjedinjuje sa vašim trenutnim stanjem svijesti na točki kada ćete se sjediniti u jedno.

Vrlo visok nivo dimenzionalne svjesnosti ima njeno „tijelo“, planeta Zemlja. Vi na visokom nivou svjesnosti imate i tijelo koje koristite sada trenutno. Literarno govoreći, jednom ćete postati sunca i zvijezde na nebu – to je dio procesa cjelokupnog života u svemiru.

Vaši novi „roditelji“

Ta bića koje ćete susresti, vaši novi „roditelji“, relativno su već povezani sa vama. Oni će vas voditi, učiti i zaštititi za vrijeme prve dvije godine sve dok ne stanete na „svoje noge“. Oni znaju vašu duhovnu vrijednost kao dijelo kreacije, za razliku od sadašnjih roditelja koji većina imaju viziju djeteta kao njihove „svojine“ kojima se kontrolira i upravlja po svojoj volji. Ako će vam vaši novi roditelji nešto željeti reći, vi ćete to jednostavno iskusiti. Ako vam npr. žele reći nešto o sobi, vi ćete jednostavno biti u njoj. To je kao proširenje na višim nivoima svjesnosti i sanjanja sa 42+2 nivoa svijesti. Realitet 4. denziteta je sličan našem 3. u nekim stvarima. Još uvijek je to svijet u kojem je fizičko postojanje jedan njegov dio.

( Prevedeno iz knjige: Valdmar Valerian – Matrix book IV )


Kundalini

Posted: 15 Jun 2009 01:51 AM PDT



Svaki čovjek od svog rođenja u sebi posjeduje energiju čijeg postojanja mnogi od nas nisu svjesni. Naziv te erergije je Kundalini što na sanskritu znači "omotana oko sebe", a Kundalini simbolički se prikazuje kao zmija u 3,5 spirala. Nalazi u latentnom skupu, uspavana u sakralnoj kosti svakog ljudskog bića u očekivanju da bude probuđena. Kundalini u probuđenom stanju je vrlo mobilna energija. Iz sakralne kosti penje se duž središnjeg kanala unutar kičmenog stupa, te dolazi do gornjeg dijela mozga, na vrh glave. Nakon što prođe tisućama moždanih živaca spaja se sa Svime, sa Kozmičkom Energijom. Kundalini predstavlja u nama želju za rastom i jedinstvom s Apsolutnim. Prije Realizacije ta želja je još uvijek uspavana u nama zbog čega imamo osjećaj praznine koji nas stalno tjera da tražimo.

Kundalini nam dopušta da shvatimo univerzalnu i apsolutnu bit našeg bića i da izrazimo uzvišene kvalitete duha u nama. Kao što imamo našu fizičku majku, Kundalini je naša duhovna majka. Ona nas poznaje bolje od ikoga, bolje od nas samih, zna sve naše tuge, probleme, strahove, zna što je najbolje za nas. Shri Mataji kaže: "Kundalini sagorijeva sve što je nečisto i pretvara ga u pepeo. To što ostane je čisto zlato duha u nama."

Više o tome na http://www.grombol.com

Oblici uzdizanja kundalini

Treba znati da postoji nekoliko oblika uzdizanja kundalini, od kojih opasnost ljudima što je rade na sebi prijeti jedino od onog, gdje kundalini ne prolazi kroz glavne nadije, osvjetljavajući tako vertikalu, nego izlazi horizontalno, kroz neku cakru ili periferni nadi. To se događa kad velikim intenzitetom krenemo djelovati, odnosno kad smo izuzetno upleteni u svjetovne aktivnosti.
Ukoliko je čovjek obuzet iluzijom, lažljiv, niska i nečista karaktera, ukoliko se protivi Bogu, ukoliko je nasilnik i ispunjen mržnjom i ostalim niskostima, sa žaljenjem moram ustvrditi kako će ga kundalini po svoj prilici spržiti, jer je njena funkcija uništenje svake niske vibracije.
Zbog punjenja svoga uma ispraznim dogmama,čovjek se još dodatno obmanjuje i odvaja od stvarnosti. Tako blokira ispravan tok energije, što može dovesti do teških problema vezanih uz protok energije, a ukoliko tada dođe do buđenja kundalini, ono će biti praćeno teškim nevoljama, poput skretanja u krive nadije, proboja kroz niže cakre, i tome sličnog, što može dovesti do oštećenja sustava ukoliko se odmah ne ispravi. Jednak je slučaj sa svim ljudima jakih umnih i osjećajnih uvjerenja, koji su ukalupljeni u određene strukture iz kojih nemaju volje izaći. Njima će kundalini, odnosno život, biti jednaki neprijatelj kakav su oni njoj.

Ukoliko smo predani Bogu, kundalini se nalazi u susumni i od nje nam može stići jedino blagoslov. Neka vam Bog i vrlina budu jedinim ciljevima i sredstvima njihovog ostvarenja; napustite sebičnost i strah, napustite brige i usko razmišljanje. Budite sretni u svojoj duši, i zračite tu sreću u svijet.
Kundalini će svu tu vašu vrlinu umnožiti i učiniti primarnom. Oslobodite se umnih zaključaka, oslobodite se nametnutih vjerovanja, oslobodite se filozofije, i pustite neka ljubav prema Bogu stvori i oblikuje vaš um.

S druge strane kad prema svijetu djelujemo blago, s puno ljubavi, na uzdižući se, kundalini će u našem sustavu biti uspravna i istodobno će nas osvježavati, te iz nas na uzdižući način zračiti prema drugima. Ukoliko prema drugima krenemo djelovati naglo, silovito, nasilno, iz mržnje ili na drugi negativan način, može nam se desiti da kundalini "sijevne" kroz naš sustav i doslovno ga sprži; u najblažem će nas slučaju boljeti glava. Isto će nam se desiti ukoliko prenaglo nekom tehnikom yoge pokušamo izvući snagu iz sustava, primjerice nakon duljeg razdoblja nevježbanja ili zagađenosti svjetovnim aktivnostima; zbog toga treba postupno i blago dizati energetsku razinu sustava, i uvijek početi od temeljnih vježbi i afirmacija, kako bi se naš sustav imao vremena prilagoditi. Čak je i najnaprednijim yoginima bolje uzeti tjedan dana za postupno podizanje energetske razine, nego pokušati učiniti isto za pola sata; rezultat će u svakom slučaju biti bolji i trajniji, a opasnosti neće biti.

Može se reći da je kundalini sila života, sâm naš život. Život upravlja životnom energijom, koju tada možemo opažati. A što je život kao takav... odgovor na to dan je u Bogu, jer je život u svojoj biti sila Božanskog očitovanja.
Kundalini je, dakle, naš osobni aspekt Božanske prisutnosti, sila koja nas može vratiti Bogu, spojiti s Njim, jer dolazi od Njega. Kad spojimo tu silu Božanske manifestacije s vlastitom dušom, o čemu se govori kao o sjedinjenju Atmana i kundalini, mi u osnovi zatvaramo krug Manifestacije, postižemo sjedinjenje života i svijesti, u posve budnom življenju života, kojeg vidimo ne više kao naš vlastiti, nego kao sveopći, Božanski.

Punim buđenjem kundalini mi, dakle, živimo svjesni i blaženi na Božjem pogledu, sunčamo se u Njegovoj unutarnjoj naravi sat-cit-ananda.
Imaju li sva živa bića kundalini? Dakako; inače ne bi bila živa. Naravno, ona nije u svih bića podjednako jaka, odnosno intenzivna, a nije ni u jednakoj mjeri probuđena. I životinje imaju i cakre, kao i nadije, ali, dakako, stupanj njihove razvijenosti daleko zaostaje za čovjekovim energetskim sustavom.

Kod prosječnog čovjeka Kundalini Šakti ili Evolutivna Sila leži uspavana u svom najnižem centru. Dokle god Kundalini Šakti prebiva u Muladhara ćakri (najnižem od šest glavnih energetskih centara) takvi ljudi su/ostaju preokupirani samoodržavanjem, hranom/jelom, spavanjem i fizičkim užicima.

Preuzeto sa http://girija.info/



- 05:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.06.2009., utorak

INFORMACIJE, KNJIŽEVNI I HAIKU NATJEČAJI, PROMOCIJE...

informacije...

--------------------


--- On Mon, 6/15/09, Ray Rasmussen wrote:


From: Ray Rasmussen
Subject: Contemporary Haibun Online: Summer Issue Release
To:
Date: Monday, June 15, 2009, 5:35 PM


Greetings haiku friends,
CHO's Summer Issue, edited by Jim Kacian, Bruce Ross and Ken Jones is now available.
http://contemporaryhaibunonline.com/
Included are some of the the winners of the Kikakuza 1st International Haibun Contest.
Ray Rasmussen, Managing Editor, CHO

Contents:

Winners of the Kikakuza 1st International Haibun Contest

John Parsons, For Rose (Grand Prize)

Barbara A. Taylor, As If It Does So Just for Me (Highly Commended)

Ion Codrescu, Untitled (Highly Commended)



CHO Haibun Selections



Hortensia Anderson, Density

Hortensia Anderson, Tea Bowl

Ludmila Balabanova, Solar Eclipse

Cindy Bell, Rituals One & Two

Greta Bolger, 6 Stanzas

Helen Buckingham, Mid-life Chrysalis

Jonathan Buckley, On the Road to Nowhere

Jonathan Buckley, Roll-ups

Martin Gottlieb Cohen, Alone

Tish Davis, Morning Talk

Tish Davis, Portfolio

Billie Dee, Heat

Billie Dee, Rosebuds

Garry Eaton, Researching Mexico

Lynn Edge, Blowin’ in the Wind

Lynn Edge, Goliad

Peter Joseph Gloviczki, Packed Up

Peter Joseph Gloviczki, Siri

Marilyn Hazelton, Late Morning

Graham High, Large Blue

Ruth Holzer, Holly Park Farm

Ruth Holzer, Tormeno

Colin Jones, Where Is Your Sting?

Roger Jones, Goodbye

Clyde Kessler, Cross-ties

Clyde Kessler, Solitaire

Stephen Leslie, Her Voice

Bob Lucky, It Was More Than Twenty Years Ago Today

Dennis Magliozzi, Badlands

Dennis Magliozzi, Departing

Thomas James Martin, Geri's Ninetieth

Johannes Manjrekar, Sometimes

Francis Masat, How I Learned the Word “Palliative”

Francis Masat, That Which Begins

Clare McCotter, Movanagher Moon

Jo McInerney, Passing By

Jo McInerney, The Boy

Jo McInerney, Wheat Country

Iga Gala Miemus, Memory

Nicola Morris, Boarding School

Renee Owen, A Color So Blue

Renee Owen, Behind the Old Walls

Renee Owen, Uncle Bubby’s Place

Carol Pearce-Worthington, Heart Shapes

Dru Philippou, Untitled

Kala Ramesh, A Gaping Hole

Ray Rasmussen, Casablanca

Diana Webb, Four Postcards for a Blossom Tree Collection

Diana Webb, Sacred Energies

Nora Wood, Cleaving

Jeffrey Woodward, Legion



Haibun by the Editors



Ken Jones, An Afternoon at the Biographicum

Jim Kacian, Apart

Bruce Ross, Caldarusani Monastery





---------------------


--- On Sat, 6/13/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: Fw: A famous Chinese painting
To: Undisclosed-Recipient@yahoo.com
Date: Saturday, June 13, 2009, 1:02 PM






A famous Chinese painting, 5,28 m in length and 24,08 in height. It was painted during the period 1085-1145 Northern song dynasty and then repainted during the Qing Dynasty. It is considered a treasure of Chinese painting and exhibited in Hong Kong

Do not forget you click on square that appear.



http://www.npm.gov.tw/exh96/orientation/flash_4/index.html



All the best,
Magdalena





MAGDALENA DALE
http://tankadream.blogspot.com/
http://variantaenglezeasca.blogspot.com/
http://romaniankukai.blogspot.com/








---------------------



--- On Thu, 6/11/09, sasavazic wrote:

From: sasavazic
Subject: ITO EN 2009 Haiku Project
To: Undisclosed-Recipient@yahoo.com
Date: Thursday, June 11, 2009, 6:07 AM


The Haiku Project 2009 - For Change, Hope & Progress




Create a haiku that reflects your vision of tomorrow based around Change, Hope and Progress and send them to us for a chance to have your haiku featured on one of our TEA’S TEA bottles next year.

We can’t wait to see what you come up with.


We want to see change
We know we will see progress
Hope can get us there


To be eligible for the 2009 Haiku Project, entrants must submit a haiku (a three lined poem in three metrical phrases with the number of syllables of 5 (first line), 7 (second line), and 5 (third or last line)) to ITO EN via one of the following methods: 1.) By email: email your Haiku to HaikuProject@itoen.com ;or 2.) By mail: On a piece of paper no larger than 8” x 10” write your Haiku, your first name, last name, complete address, city, state, zip code, and daytime phone number and mail to 2009 Haiku Project, c/o ITO EN, 45 Main Street, Suite 3A, Brooklyn, NY 11201. NOTE: If you are under 13 years of age you must submit your Haiku by mail and include a parent or legal guardian’s signature on your entry submission. Submissions will be accepted from March 6, 2009 to July 6, 2009. ITO EN representatives will evaluate all submissions and select 3 winners of the 2009 Haiku Project on July 20, 2009. The winning contestants will be notified by ITO EN and may be required to sign and return a Submission Release form and their haiku will be printed on bottles of TEA’S TEA in 2010.

There are no prizes being awarded as a result of an entrant’s Submission being used on an ITO EN product.

SUBMISSION REQUIREMENTS: Submissions that do not conform to the following rules will not be accepted:


The Submission must be the original work of entrant, meaning it must have been created by the entrant, must be owned by entrant, and it must not infringe upon the intellectual property rights or any other legal or moral rights of any third party. Modifying, enhancing or altering a third party's pre-existing work does not qualify as entrant's original work;
The Submission must not have been previously published or accepted for publication and is not currently under consideration for publication nor submitted in any other competition;
The Submission must be submitted in English;
The Submission must be in keeping with Sponsor's image and may not be offensive, as determined by Sponsor in its sole discretion;
The Submission cannot defame or invade publicity rights or privacy rights of any person, living or deceased, or otherwise infringe upon any person's personal or proprietary rights. Any entrant whose Submission includes the name of a third party or element not owned by the entrant, must be able to provide legal release for unrestricted use of all Third Party Elements by Sponsor in a form satisfactory to Sponsor at the time of notification the Entrant’s Haiku has been selected to be on an Ito En product.
COPYRIGHT/RIGHT OF PUBLICITY: Uploading a Submission constitutes a transfer and assignment to Sponsor of all right, title and interest in the Submission, including the right to use, copy, sublicense, edit, modify, make derivative works, publish, exploit, transmit, distribute, publicly perform, publish, delete or display the content of and elements embodied in the Submission and the Submission itself, in whole or in part, in perpetuity in any and all media (whether now existing or hereafter devised) without limitation or acknowledgement. Furthermore, by uploading a Submission, Entrant grants to Sponsor an unconditional right to use entrant’s name, city, state, ideas, and statements about the Submission for advertising/publicity purposes without review or additional compensation, except where prohibited by law.


---------------------


--- On Thu, 6/11/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: ITO EN 2009 Haiku Project
To: Undisclosed-Recipient@yahoo.com
Date: Thursday, June 11, 2009, 6:07 AM


The Haiku Project 2009 - For Change, Hope & Progress


Looking to the future at ITO EN and the new spirit of change, hope and progress in our society today, we want to celebrate that goodwill and challenge you to join us in the timeless, ancient art of haiku.

The themes of Change, Hope and Progress are spoken of daily in the news media, by our leaders and in our personal lives.

From the beginning of time, poetry, especially haiku, has been used to convey the most important of messages. This year, we invite you to express yourself - your views and feelings - about these themes through the time-honored medium of haiku.
Create a haiku that reflects your vision of tomorrow based around Change, Hope and Progress and send them to us for a chance to have your haiku featured on one of our TEA’S TEA bottles next year.

We can’t wait to see what you come up with.


We want to see change
We know we will see progress
Hope can get us there


To be eligible for the 2009 Haiku Project, entrants must submit a haiku (a three lined poem in three metrical phrases with the number of syllables of 5 (first line), 7 (second line), and 5 (third or last line)) to ITO EN via one of the following methods: 1.) By email: email your Haiku to HaikuProject@itoen.com ;or 2.) By mail: On a piece of paper no larger than 8” x 10” write your Haiku, your first name, last name, complete address, city, state, zip code, and daytime phone number and mail to 2009 Haiku Project, c/o ITO EN, 45 Main Street, Suite 3A, Brooklyn, NY 11201. NOTE: If you are under 13 years of age you must submit your Haiku by mail and include a parent or legal guardian’s signature on your entry submission. Submissions will be accepted from March 6, 2009 to July 6, 2009. ITO EN representatives will evaluate all submissions and select 3 winners of the 2009 Haiku Project on July 20, 2009. The winning contestants will be notified by ITO EN and may be required to sign and return a Submission Release form and their haiku will be printed on bottles of TEA’S TEA in 2010.

There are no prizes being awarded as a result of an entrant’s Submission being used on an ITO EN product.

SUBMISSION REQUIREMENTS: Submissions that do not conform to the following rules will not be accepted:


The Submission must be the original work of entrant, meaning it must have been created by the entrant, must be owned by entrant, and it must not infringe upon the intellectual property rights or any other legal or moral rights of any third party. Modifying, enhancing or altering a third party's pre-existing work does not qualify as entrant's original work;
The Submission must not have been previously published or accepted for publication and is not currently under consideration for publication nor submitted in any other competition;
The Submission must be submitted in English;
The Submission must be in keeping with Sponsor's image and may not be offensive, as determined by Sponsor in its sole discretion;
The Submission cannot defame or invade publicity rights or privacy rights of any person, living or deceased, or otherwise infringe upon any person's personal or proprietary rights. Any entrant whose Submission includes the name of a third party or element not owned by the entrant, must be able to provide legal release for unrestricted use of all Third Party Elements by Sponsor in a form satisfactory to Sponsor at the time of notification the Entrant’s Haiku has been selected to be on an Ito En product.
COPYRIGHT/RIGHT OF PUBLICITY: Uploading a Submission constitutes a transfer and assignment to Sponsor of all right, title and interest in the Submission, including the right to use, copy, sublicense, edit, modify, make derivative works, publish, exploit, transmit, distribute, publicly perform, publish, delete or display the content of and elements embodied in the Submission and the Submission itself, in whole or in part, in perpetuity in any and all media (whether now existing or hereafter devised) without limitation or acknowledgement. Furthermore, by uploading a Submission, Entrant grants to Sponsor an unconditional right to use entrant’s name, city, state, ideas, and statements about the Submission for advertising/publicity purposes without review or additional compensation, except where prohibited by law.





------------------



Nije sve u novcu, nešto je i u – zlatu!

Tako bar kažu oni koji misle da su duhoviti, tako misle mnogi. Iskreno, tako mislimo i mi, samo što pod zlatom podrazumevamo nešto drugo u odnosu na dragoceni metal.

Zlato je reč, više reči. Rečenica. Priča.

I zato, na našem sajtu, pored ovozemaljskih stvari koje život znače i od kojih se, manje ili više, životari i živi, otvorili smo strane za web knjižaru, prostor namenjen svima koji pišu ili vole da pročitaju napisano. Jednostavno, kada Vam svakodnevica dojadi uđite u našu riznicu kratke priče. Kada iz nje opet stupite nazad u ono što smatramo životom neće Vam biti lošije. Nećete imati više novca, ali ćete biti bogatiji. Duhovno.

Pozivamo Vas da svoje kratke priče ( pripovetke ) unesete u ovu riznicu, da obogatimo sve koji u nju svrate, slučajno ili namerno.

Za objavljene radove na ovom sajtu nećete dobiti honorar, autorska prava zadržavate. Ako zainteresujemo čitalaštvo namera nam je da priče sa sajta štampamo kao godišnji zbornik.

Da bi se Vaša priča pojavila na sajtu potrebno je da nam je pošaljete elektronskim pismom na adresu: alsmarketing@gromnet.net uz lične podatke i kontakt adresu.

Pišite!


------------------


--- On Wed, 6/3/09, Als Marketing wrote:



From: Als Marketing
Subject: Pisi kratko duze ce te citati
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Wednesday, June 3, 2009, 8:57 PM


Poštovani,
bio bih Vam zahvalan ako bi ovu informaciju prosledili prijateljima koji pišu kratke priče ( i pripovetke)
možda im novo mesto za njihovo objavljivanje bude interesantno.
Pozdrav,

Zlatomir Aleksić
Šabac, Dalmatinska 24
+38115370-301

----------------------

veliko hvala

lp, boro




------------------


--- On Mon, 6/8/09, Jadran wrote:


From: Jadran
Subject: FW: ALBATROSS HAIKU MAGAZINE
To: borivojbukva@yahoo.com
Cc: "'Boris Nazansky'"
Date: Monday, June 8, 2009, 9:18 AM


Dragima

Bori

Borisu

Jadran




------------

From: laura vaceanu [mailto:laura.vaceanu@yahoo.com]
Sent: Monday, June 08, 2009 3:25 AM
To: angelee deodhar; Dietmar Tauchner; FIONA SAMPSON; ban'ya
Subject: ALBATROSS HAIKU MAGAZINE

Dear friends,

We inform you that Haiku Romanian magazine - Albatross was published, if you want a copiy you can have it for 5 dollars /3.50 euro + postal taxes, by Western Union, ( we havn't any sponsor, local or national)..It is bilingual magazine (Romanian-English).

With best wishes and thanks for understanding,

Laura Vaceanu








--------------------


--- On Sun, 6/7/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: news
To: Undisclosed-Recipient@yahoo.com
Date: Sunday, June 7, 2009, 4:41 AM



The Saigyo Awards for Tanka 2009

Deadline: In hand August 1, 2009

Prizes: $100; $50; $25. Honorable Mentions. Winners living outside the US will receive subscriptions to tanka journals in place of cash prizes.

Eligibility: Open to everyone.

Entry Fee: None.

Rules: All tanka must be the entrant's original, unpublished work, and not under consideration by any publication or other contest.

Submissions: Up to 10 tanka in English, typed (or printed legibly) on one sheet of 8 1/2 x 11 paper. Submit 2 copies. Provide name, address and pen name, if you use one, in upper left corner of one copy only.

Correspondence: Send #10 (4 1/8 x 9 1/2) SASE (outside US, SAE and 1 IRC) for notification of results. No entries will be returned.

Mail entries to: Carolyn Thomas, 7866 Hogan Circle, Hemet, CA 92545 USA.






-------------------



--- On Sat, 6/6/09, IHS Irish Haiku Society wrote:

From: IHS Irish Haiku Society
Subject: SPAM-LOW: Shamrock No 10 now online and other haiku news
To:
Date: Saturday, June 6, 2009, 4:02 AM



Dear All,

The new issue of Shamrock Haiku Journal, the online magazine of the Irish Haiku Society, is now available at www.shamrockhaiku.webs.com/ currentissue.htm Shamrock is an international quarterly online journal that publishes quality haiku, senryu and haibun in English, and has a home page at http://www.shamrockhaiku.webs. com
Shamrock Haiku Journal is calling for submissions from local, national and international haiku poets for the next issue, which will be out in early September 2009. Please submit your work to the editor, Anthony Anatoly Kudryavitsky, at irishhaikusociety[at]hotmail. com
The deadline for submissions is 31st August, 2009. See submissions guidelines at http://www.shamrockhaiku.webs. com/submissions.htm .

Also, please find attached Irish Haiku Society Newsletter, the latest issue (also available here: http://irishhaiku.webs.com/ IHS%20News%20June%20to% 20August%202009.pdf )

Among the haiku news we highlight the following:

GINKO 2009

The Irish Haiku Society will conduct a ginko (an organised haiku-writing walk/excursion) in Dun Laoghaire / Sandycove on Saturday, June 20th, 2009 at noon. The meeting point is the main entrance to Sandycove Dart Station. Everybody is very welcome to join us! Writing haiku or other poems in the course of a ginko is not in the least obligatory.

For further details please email: irishhaikusociety[at]hotmail. com or phone +353 87 123 0502
IHS International Haiku Competition 2009

The Irish Haiku Society International Haiku Competition offers prizes of Euro 150, Euro 50 and Euro 30 for unpublished haiku/senryu in English. In addition there will be up to seven Highly Commended haiku/senryu.

All the entries shall be postmarked by 31th October 2009. No e-mail submissions, please! Details here: http://irishhaiku.webs.com/ haikucompetition.htm


With best regards,


Anthony Anatoly Kudryavitsky, Ph.D.
Chairman, the Irish Haiku Society
Dublin, Ireland
e. irishhaikusociety@hotmail.com
w. http://www.irishhaiku.webs.com

--------------------



--- On Sat, 6/6/09, sasavazic wrote:

From: sasavazic
Subject: za KR
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Saturday, June 6, 2009, 6:56 AM


World Haiku Contest
Cash prizes totalling $US170 with winners and honourable mentions posted on the Lyrical Passion website. Haiku on the theme of autumn and winter. Entry and payment may be made via the website, or by snail mail. Note the contest “requires first and electronic rights”.

Closes: September 15 (don’t send haiku before June 15 please).

Cost: $US2/haiku or $US7/5 haiku.

For full details see the website.

http://lyricalpassionpoetry.page.tl/2009-World-HAIKU-Competition.htm?PHPSESSID=3bc290251c4e57f14432ec5bdec86900




------------------


--- On Fri, 6/5/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: VIII konkurs za najkracu kratku pricu ALMA
To: Undisclosed-Recipient@yahoo.com
Date: Friday, June 5, 2009, 11:17 AM


VIII KONKURS ZA NAJKRAĆU KRATKU PRIČU
Izdavačka kuća „Alma”, u saradnji sa „Beografitima”, organizuje VIII konkurs za najkraću kratku priču. Šalju se do tri neobjavljene priče ne duže od 15 redova (900 znakova). Nema nikakvih tematskih ili žanrovskih ograničenja. Priče, odštampane u tri primerka, potpisuju se šifrom, a razrešenje šifre dostavlja se u zasebnoj manjoj koverti, gde se navode i osnovni podaci o autoru (datum i mesto rođenja, zanimanje, književni rad, saradnja sa časopisima, objavljene knjige, adresa, telefon, e-mail adresa...). Žiri će dodeliti I, II i III nagradu. Priče, potpisane imenom i prezimenom, mogu se poslati i elektronskom poštom, i u tom slučaju ne učestvuju u konkurenciji za nagrade, ali će biti objavljene u zborniku – ukoliko to svojim kvalitetom zavređuju.


Radovi se šalju na adresu:


„Alma”
Molerova 62-A
11000 Beograd

ili

almabg@sezampro.rs
izdavackakuca.alma@yahoo.com


Konkurs je otvoren do 1. septembra 2009. godine. Žiri će proglasiti pobednike 1. oktobra. Objavljene priče neće se honorisati.

Sve informacije o konkursu, nagradama, predstavljanju knjige i sl. biće objavljene na sajtu www.alma.co.rs.





--------------------


--- On Fri, 6/5/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: KONKURS/Horor prica 2009
To: Undisclosed-Recipient@yahoo.com
Date: Friday, June 5, 2009, 11:14 AM


Konkurs za kratku horror priču
Pravila:
1. Na konkursu mogu da učestvuju svi autori registrovani na eniaroyah.com sajtu bez obzira na datum registracije. Ukoliko još uvek niste registrovani, posetite stranicu za registraciju i popunite zahtev prema pravilima sajta (puno ime i prezime u polju NAME, ispravan e-mail kako bi vas kontaktirali oko nagrade. Administracija odobrava svaku registraciju pojedinačno, čeka se do 48h)
2. Tekstovi poslati na konkurs podležu pravilima eniaroyah.com književnog sajta. Pravila možete pročitati ovde, a ilustrovano uputstvo za objavljivanje ovde.
3. Jedan autor može da pošalje samo jedan tekst, veličine između 3000 i 5000 slovnih znakova (sa uračunatim praznim mestima i specijalnim znacima). Tema je slobodna u okviru žanra.
4. Autori će tekstove slati od 1. do 30. juna 2009. godine na sajt eniaroyah.com u kategoriju KONKURS/Horor priča 2009. (Nakon prijave na sajt potrebno je u autorskom meniju “Objavi tekst” izabrati “tekst za konkurs”, a zatim kao kategoriju odabrati “Horor priča 20093)
5. Pristigli tekstovi će biti objavljeni istovremeno u trenutku zaključivanja roka za predaju istih, krajem juna.
6. Od tog trenutka (1. jul) do 30. jula na forumu će biti otvorena tema u kojoj će svi članovi foruma, registrovani pre 1. juna 2009. godine, moći da glasaju ostavljanjem tekstualnog komentara (reply, odgovor na temu). Da bi se glas priznao, mora sadržati ime i prezime autora i naslov priče za koju se glasa. Poželjno je nakon glasanja, u okviru iste poruke, a vidno odvojeno od samog glasa, prokomentarisati jednu ili više priča kako bi autori dobili povratnu informaciju.
7. Prebrojavanjem glasova 31. jula administracija foruma će proglasiti zvaničnu rang listu i nagraditi 3 prvoplasirana autora simboličnim nagradama (knjige Horor žanra). Nagrade se šalju poštom na teritoriji RS, ME, HR, BA. Takođe, 3 prvoplasirana teksta biće objavljena u eniaroyah eMagazinu.
8. Urednici eniaroyah eMagazina će dodeliti specijalnu multimedijalnu nagradu (originalna PC igra) jednom od čitalaca koji su glasali na pomenutoj temi, za primernu i kvalitetnu kritiku prilikom glasanja.
Dodatne informacije na forumu: http://www.eniaroyah.com/forum/index.php/topic,2117.0.html

---------------------

KAROLINA RIJEČKA

http://karolina-rijecka.com

----------------------




lp, boro i suradnici





- 08:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.06.2009., ponedjeljak

Majanski kalendar





MAJANSKI KALENDAR


Drevne su Maje bile opčinjene vremenom. Bili su poznati po svojim metodama iscrtavanja vremena i po svojim
predskazanjima na osnovi ritmova vremena. Njihovo osnovno poznavanje vremena nije poteklo od njih samih,
ono je nadogradnja onoga što su već poznavali i razvili Olmeci. Maje su razradili najmanje sedamnaest
kalendara, uvelike zasnovana na orbitama zvijezda i planeta. Tih je sedamnaest cikličkih kalendara uzajamno
usklađeno, a različiti ciklusi kalendara uklapaju se jedni u druge kao zupci zupčanika sata. Mnogi su od tih
ciklusa nevjerojatno precizni, a zasnovani su na periodicitetu prirodnih ritmova kozmosa.
Neki od brojeva odigrali su važnu ulogu u vremenskoj liniji u kojoj se razvijao kalendar. Najprije od svih, 20 je
bio broj koji predstavlja temeljnu brojevnu jedinicu za Maje, kao što je to 10 u našem decimalnom sustavu.
Maje razlikuju «zemaljski» kalendar od «božanskog». Ključni broj zemaljskog kalendara je 9. Ovdje se treba
prisjetiti borja 9 kao simbola čovječanstva. Kada Biblija govori o, na primjer, grupi od 144 000 ljudi koji će biti
spašeni, to simbolizira broj 9 (1+4+4), što je broj čovječanstva. Maje su bile svjesne činjenice da se čovječanstvo
nalazi u bezbožnom stanju kojega obilježava dualnost, podvojenost. Zbog toga je njihov najvažniji zemaljski
kalendar zasnovan na «dvaput devet». Množeno s osnovnim brojem 20 dobivamo 360 dana, zatim se dodaje još
5 dana, takozvanih «dana van vremena», kako bi se kompletirala sunčeva godina od 365 dana.
Sveti su kalendari drugačiji. Kod njih je također broj 20 osnova, ali tu se on množi sa svetim brojem 13. Trinaest
je majanski sveti broj. Prisjetimo se važne uloge koju broj 13 ima u kršćanskim misterijima, Isus je, na primjer,
trinaesti među dvanaest učenika. Sveti kalendar ili «Tzolkin» sastavljen je od kombinacije dvadeset takozvanih
sunčevih pečata i trinaest svetih tonova, što rezultira s 260 varijacija (dana). Tako svaki dan ima posebno
značenje, zavisno o kombinaciji.
Zemaljski i sveti život kombiniraju se zajedno u jednu vremensku liniju koja pokriva duži period. Zajedno sa
zemaljskim sunčevim kalendarom koji se sastoji od 365 dana, sveti kalendar tvori duži ciklus od 52 godine (što
je najmanji zajednički nazivnik od 260 i 365 dana). Tih 52 godine u slijedu se sastoje od 4x13 godina. Tako je 4
elementa, ili 4 vrha kompasa, pomnoženo sa svetim brojem 13 i tvori savršeni ciklus. Osoba koja doživi 52
godine, u majanskoj je kulturi smatrana mudrom.
Uz sve to, Maje su se služile i mjesečevim kalendarom koji se sastoji od 13 mjeseci sa po 28 dana. Ako
izuzmemo duboko značenje broja 13, i razmotrimo da je taj kalendar puno logičniji no naš od 12 mjeseci koji
nisu jednako dugi, uviđamo da tijekom cijele godine dobivamo takvom podjelom trinaest perioda po jedan pun
mjesec u jednoj godini.
Osim što su imali kalendare kojima su mjerili godine, Maje su se bavili i puno dužim odsječcima vremena.
Najpoznatiji majanski kalendar je vjerojatno ogroman kalendarski ciklus od 13 dugih razdoblja (baktuna), koji
završavaju 21. prosinca 2012. Arheološka istraživanja nam kazuju da je taj kalendar započeo godine 3114. prije
Krista.
Kada su stvarali taj kalendar, Maje su vjerojatno odbrojavali vrijeme unatrag. Smatra se, stoga, da u tom slučaju
za njih nije bio bitan početak, nego kraj kalendara. Ali, kakvo značenje ima 21. prosinac 2012?
Za Maje je 21. prosinac važan trenutak u godini. To je najkraći dan, nakon kojega se svjetlo postepeno ponovno
povećava. Prema Majama, tijekom zimskoga solsticija je staro Sunce umrlo, a novo se rodilo. Gledano sa
Zemlje, 21. prosinac je dan kada se Sunce okreće s obzirom na zvijezde. Ovaj se fenomen naziva i precesija
ravnodnevice i događa se uslijed kretanja Zemljine osi. Sunce se nalazi u točno jednakoj poziciji jednom u
svakih 26 000 godina. Maje su bili toga svjesni. Značajan podatak vezan za godinu 2012. jest da će se za
zimskoga solsticija (21. prosinca) Sunce nalaziti u zodijačkom znaku strijelca. Ako pogledamo čisto večernje
nebo na mjestu gdje ima malo svjetla i zagađenja zraka, možemo primijetiti da se zodijački znak strijelca
poklapa sa središtem Mliječnoga puta. Dana 21. prosinca 2012, Zemlja, Sunce i središte Mliječnoga puta biti će
postavljeni u liniju. Za Maje je središte Mliječnoga puta nalik golemoj kozmičkoj maternici, kao kakva božanska
jezgra iz koje sve nastaje i u čemu sve, u konačnici, nestaje.
Dana 21. prosinca 2012. novo će Sunce primiti snagu izravno iz svog božanskoga srca i odmah je predati Zemlji.
To je poseban trenutak za koji mnogi smatraju da će dovesti do važnih preobrazbi. Mnogo je o tome bilo pisano,
posebno u zapadnim duhovnim krugovima. Neki čak kažu da se tu radi o kraju svijeta. Treba, međutim,
napomenuti, da Maje nisu nikada govorili o kraju svijeta. Oni su, ipak, razmišljali u terminima ciklusa, pa je,
prema njima, svaki kraj ujedno i novi početak, i u ovomu slučaju – novi ciklus od trinaest perioda. Stoga to
vrijeme obilježavaju, kao svako drugo vrijeme tranzicije, posebne mogućnosti i prilike za čovječanstvo da

-------------




--- On Thu, 6/11/09, Jasminka Pušek Rumenjak wrote:

From: Jasminka Pušek Rumenjak
Subject: Emailing: majanski_kalendar.pdf
Date: Thursday, June 11, 2009, 11:24 AM

------------------------------

hvala dragoj gemini
puseeeeeeeeeee...

boro


- 05:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.06.2009., subota

TEOZOFIJA - SJEĆANJA NA ZVONIMIRA

TEOZOFIJA - SJEĆANJA NA ZVONIMIRA



Preuzeto sa Magicusa:

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=23736

O ZVONIMIRU





Upisao: borivoj Kategorija: Vaši članci i prijedlozi

Teozofija - Sjećanja na Zvonimira

Dragi Boro, U prilogu ove poruke prosljeđujem Vam časopis posvećen dvostrukoj obljetnici našeg dragog Teozofa Zvonimira u pdf formatu, o kojem smo ranije razgovarali i koji u ovom obliku možete proslijediti putem Vašeg budan.blog svima. Zahvaljujem Vam u ime uredništva časopisa i hrvatskih članova TD-Adyar na ljubaznosti što ste na moju zamolbu odobrili da se uvrsti i vaš prilog sjećanja na Zvonimira. Ovih dana Nino i ja bismo se trebali vidjeti, pa ću vam poslati 10 (gratis!) otisnutih brojeva za vaše potrebe. Ukoliko bi interes za otisnuto izdanje bio veći od tog broja, javite kako bismo to pravodobno dogovorili. S poštovanjem. Željko P.S. Zaista mi je žao što su ostali dijelovi naših planova o izložbi Zvonimirovih slika za sada ostali neostvareni, no iskreno se nadam da će u dogledno vrijeme biti tiskana njegova knjiga Veliki Put povratka koja je sada na lekturi. Srdačan pozdrav iz Zagreba Vama i svim prijateljima Teozofije. Iskreno se nadam da ćete biti barem donekle zadovoljni ovim našim uratkom kojim smo nastojali dati što vjerniju sliku o Zvonimiru i njegovom svestranom životnom djelu. Ujedno mi je drago što se Vaša želja da se Zvonimirova slika Izide napokon pojavi u javnosti ljubaznošću njegovog sina Damodara barem djelomično ostvarila.


Teozofija

Glasilo Teozofskog društva–Adyar Loža Lotos-Zagreb

Republika Hrvatska - Zagreb -
Godina VI

Zima - Winter 2008/2009.



Riječ urednika

Dragi naši čitatelji, ljubitelji Teozofije, članovi i prijatelji Teozofskog društva!

Zimski broj Teozofije posvećen je našem velikom prethodniku Zvonimiru Frlanu. Budući da ga nisam imao priliku upoznati zamolio sam one koji su ga poznavali da napišu članke o njemu koje sam objedinio pod naslovom Sjećanja na Zvonimira. Kakav je čovjek bio Zvonimir Frlan najbolje nam mogu prenijeti oni koji su ga osobno poznavali kroz duži niz godina. U svakom slučaju, iz tih svjedočanstava saznajemo da je bio velik čovjek i teozof. Bio je prijatelj i učitelj, umjetnik i veliki ljubitelj prirode; bio je ključna osoba tadašnjeg Teozofskog društva u nas. Bio je i jedini teozofski pisac iza kojeg su ostala teozofska djela iz kojih donosimo zanimljive dijelove.

Kada smo zaključili da ćemo jedan broj časopisa Teozofija posvetiti dvjema Zvonimirovim obljetnicama – 90-godišnjici rođenja i 10-godišnjici njegova odlaska – razmišljao sam kako ga svestrano predstaviti, pa mi je pored svjedočanstava osoba koje su ga poznavale i njegovih teozofskih djela, palo na pamet da bi bilo dobro na naslovnici tog broja časopisa objaviti jednu od njegovih slika. Izbor je gotovo odmah pao na sliku Izide koja mi se činila savršenim izborom zbog simbolike, premda tu sliku nikada nisam vidio, ali po opisu onih koji su je vidjeli, bila je prekrivena velom tajne. Kada sam saznao da se slika nalazi u privatnoj zbirci njegovog sina Damodara, odmah sam ga zamolio da je fotografira i pošalje mi fotografiju. Priznajem da mi se slika svidjela, a ujedno me i iznenadio Zvonimirov umjetnički domet. Na slici nema ničeg suvišnog, a ništa niti ne nedostaje. Govori sama za sebe. Izgledala mi je kao ikona, a ne akt Izide koja simbolizira prirodu, djevičansku i čistu – savršenu. Mislim da je Zvonimir koji je bio veliki prijatelj prirode želio prikazati Boga kao prirodu u liku razotkrivene Izide. Možda ga je naslov knjige H. P. Blavatsky nadahnuo za ovu sliku. Nije li Izida i simbol Mudrosti, Božanske Mudrosti – Teozofije? Nije li to savršenstvo, božansko savršenstvo razodjenuto pred onima koji na slici ne vide samo ženski akt nego simboliku savršenstva božjeg djela, samog Boga u djelovanju? Bilo bi Zanimljivo razgovarati sa Zvonimirom o svemu tome. Kroz tu sliku on nedvojbeno izražava svoje stremljenje prema savršenstvu. Vjerujem da se naslikavši ovu sliku naklonio Bogu i zahvalio mu što je upravo on bio instrument savršenog božanskog izražaja. Hvala ti Zvonimire!

Vaš urednik,

Željko

Teozofija - Theosophy

Glasilo hrvatskih Članova Teozofskog društva - Adyar

Journal of Croatian members of the Theosophical Society - Adyar

Zima/Winter 2008/2009.

443 : SjeĆanja na Zvonimira I C: In Memory of Zvonimir I

Nino

SjeĆanja na Zvonimira II In Memory of Zvonimir II

Đurđa

446

SjeĆanja na Zvonimira III In Memory of Zvonimir III

450

NemoguĆa misija The Impossible Mission

Nino

454

Fragmenti iz Zvonimirovog teozofskog spisateljskog opusa: Fragments from Zvonimir’s Theosophical Writings

I. Veliki Put povratka
I. The Great Path of Return 459

II. Napisana i nenapisana Teozofija

II. Written and Non-written Theosophy 478

III. Teozofsko školovanje i joga
III. Theosophical Education and Yoga 484

IV. Dnevni život aspiranta

DAyLILy LIFE OF ASPIRANT 487

Slika na naslovnici: Slika Izide, Title image: Icon of Isis

naslikao Zvonimir Frlan. by Zvonimir Frlan.

Zvonimir Frlan

(16. prosinac 1918 – 5. ožujak 1999.)

Dvostruka obljetnica: 90-godišnjica rođenja i 10-godišnjica preminuća

Zvonimir je sišao rano ujutro 16. prosinca 1918. godine u malom mjestu Kastav, koje gleda na Kvarnerski zaljev. Od malena je pokazivao interes za ljepotu i dubinu stvari i pojava. To ga je mamilo, pa se vrlo brzo okušao u slikarstvu i filozofiji. Prošli životi donijeli su mu blagodat i privilegiju da za rane mladosti otkrije svoju darovitost. Sjećanje se vratilo i upoznao je svoje tri stare Ljubavi: Bojanu, kist i Teozofiju. Roditelji Zvonimira Frlana bili su članovi Teozofskog društva. Ušao je u Teozofsko društvo s nekih 20 godina. Predsjednica Teozofskog društva u Hrvatskoj bila je Jelisava Vavra – Liza. Prihvatila ga je kao svoga sina. Sve što mu se tada događalo izgledalo mu je poput sna. Počela mu se otvarati astralna vidovitost, međutim Liza mu je savjetovala da ne ulazi u to zbog one prave vidovitosti, spoznajne. U Naardenu, Teozofskom centru u Nizozemskoj, upoznao je Geoffreya Hodsona. Tamo je crkvi Svetog Mihaela doživio tišinu. Bojana se početkom 1970-ih razboljela od neizlječive bolesti i 1975. napustila ovu razinu. Bio je stalno uz nju i teško mu je pao njezin odlazak. Pisao je Hodsonu i pitao ga kako je moguće da je ranije otišla nego je to bilo zapisano u horoskopu. On mu je odgovorio da neke naprednije duše mogu otići i ranije, zbog evolutivnih razloga. Još je nekoliko puta prošao teške korizme, no sve je to stoički podnio. Bio je u ovom svijetu, ali ne od ovog svijeta. Nikad nije vidio loše strane ljudi, pa se čudio kada bi mu se dogodile nepovoljne stvari. Čudio se kao dijete. Posebno su duboke njegove slike nadahnute Ljubavi i Teozofijom, u kojima je pokušao prenijeti slavu sjedinjenja tragaoca sa samim sobom, sa svojom ljubavi, svojim parom u fizičkim ali i višim svjetovima, svojom blizanačkom dušom, Učiteljem i uron u Blaženstvo i Jednotu. U tim slikama i crtežima osjeća se oduševljenje, ekstaza i radost umjetnika, čovjeka, ljubavnika, učenika. Možda tehnička izvedba i nije bila ponekad na visini, ali srce je znalo zadrhtati u prepoznavanju Istine koja se duboko ocrtavala u Duhu umjetnika i poukom kojom je slika zračila. Zvonimir je imao nebrojeno ideja i zamisli koje je želio ostvariti. Neke je ostvario, a neke nije. Većinu je ostavio u nasljedstvo nama, članovima Društva, očekujući i od nas isto što je tražio i od sebe, vjernost Teozofiji. Ostavio nam je da sami otkrijemo što je Teozofija, svakome i za svakoga pojedinač-no. Ostavio je upute kako koračati Putem da bismo brže stigli do Cilja, znajući da je Cilj izvjestan za Svakoga i Sve. Iako strog u pojavljivanju i prezentiranju u javnosti, dopustio je da se objavi sadržaj njegovog rada, ali je zatražio temeljitu redakciju rukopisa. Rukopisi datiraju od sredine 1970-ih do kraja života, dvadesetak i više godina neprekidnog pisanja. Građa se sastoji od više tisuća stranica.Vrlo često su tekstovi ilustrirani vlastoručnim crtežima.

Zvonimira nema više među nama. Njegova skromna duša napustila je tijelo kasno navečer 5. ožujka 1999. godine u Zagrebu.

Sjećanja na Zvonimira

I.

Tko je bio Zvonimir?

Vjerojatno je spadao u rijetku skupinu ljudi koji su i sami sebi postavljali to pitanje.

Na to pitanje mogu odgovoriti samo iz svoje perspektive; perspektive čovjeka, prijatelja, učenika, prolaznika.

Sve priče o kratkim ljudskim životima počinju rođenjem.

Zvonimir je sišao rano ujutro 16. prosinca 1918. godine u malom mjestu Kastav, koje gleda na kvarnerski zaljev.

Od malena je pokazivao interes za ljepotu i dubinu stvari i pojava.

To ga je neminovno i mamilo, pa se vrlo brzo okušao u slikarstvu i filozofiji.

Prošli životi donijeli su mu blagodat i privilegiju da za rane mladosti otkrije svoju darovitost.

Sjećanje se vratilo i upoznao je svoje tri stare Ljubavi: Bojanu, kist i Teozofiju.

Svima trima sam svjedok, iako Bojanu nisam upoznao jer je život htio da uđem u Zvonimirov život kada ga je ona već napustila. Ali sam svjedok da je uvijek bila s njim. Nikada nije mnogo govorio o njoj ali je živjela u njegovu srcu. Tekstovi i novele koje je pisao o ljubavi i spajanju dvije Mo-nade protkane su nježnim ali dubokim osjećajima prema Bojani, a slike koje je slikao u ženskim likovima nose tragove njene pojave. Nekoliko puta dirljivo je spomenuo kako je s njim, iako je odavno napustila fizičko tijelo.

O njegovoj ljubavi prema kistu i slikama ne mogu mnogo reći, jer nemam stručnog znanja da bih mogao suditi, ali mogu govoriti o dojmu koje na mene ostavljaju. Mislim da nije bio slikar koji je želio biti slikarom. Kada sam ga u nekoliko navrata u promatrao radu, više mi je izgledao kao osoba koja pokušava izraziti ono što mi smatramo da se ne može izraziti.

Posebno su duboke slike nadahnute Ljubavi i Teozofijom, u kojima je pokušao prenijeti slavu sjedinjenja tragaoca sa samim sobom, sa svojom ljubavi, svojim parom u fizičkim ali i višim svjetovima, svojom blizanačkom dušom, Učiteljem i uron u Blaženstvo i Jednotu. U tim slikama i crtežima osjeća se oduševljenje, ekstaza i radost umjetnika, čovjeka, ljubavnika, učenika. Možda tehnička izvedba i nije bila ponekad na visini, ali srce je znalo zadrhtati u prepoznavanju Istine koja se duboko ocrtavala u Duhu umjetnika i poukom kojom je slika zračila.

Možda bih najviše trebao govoriti o Zvonimiru kao teozofu, jer sam ga kao teozofa i upoznao; o njegovoj ljubavi prema Teozofiji i Društvu kojem je pripadao i više nego li se od njega tražilo. Od prvog momenta kada je čuo za Učitelje Mudrosti, postao je Učenikom. Od prvog momenta kada je čuo kako Teozofiju treba živjeti, postao je Učiteljem.

Zvonimira sam upoznao 1989. na kampu u Gozd Martuljku (Slovenija) koji je u prvim godinama pred skoro četrdesetak godina bio službeni kamp teozofa tadašnje države SFR Jugoslavije. Danas na tom kampu nema članova Teozofskog društva.

Zvonimir je volio taj kamp. Opet na početku Učenik, a zadnjih godina Učitelj. Kamp je bio jedinstvena prilika da izađe iz svoje osame u kojoj je mirno i tiho živio, studirajući i pišući Teozofiju, pokušavajući one najta-janstvenije i najteže teme približiti mladim studentima Teozofije, ponavljajući i objašnjavajući po nekoliko puta, dok nam ne bi postale toliko jasne i kao da se same po sebi razumiju.

Nama sretnicima (koji smo ga posjećivali u njegovoj oazi mira, u Iki) ti tekstovi kao i razgovori u šetnjama uz more od Ičića do Lovrana, bili su svijet ponad svjetova. Ne svijet kojim se bježi ili izdiže od današnjeg svijeta, već svijet kojim se ovaj naš svijet punije živi i razumije. Svaka šetnja bila je novonapisana i novopročitana knjiga, roman u nastavcima, knjiga bez zadnje stranice, rečenica s beskonačno mnogo zareza, a prepuna opaski i napomena.

Zvonimir je imao nebrojeno ideja, ideja i zamisli koje je želio ostvariti. Neke je ostvario, a neke nije. Većinu je ostavio u nasljedstvo nama, članovima Društva, očekujući i od nas isto što je tražio i od sebe, vjernost Teozofiji, Drevnoj Mudrosti. Ostavio nam je da sami otkrijemo što je Teozofi-ja, svakome i za svakoga pojedinačno. Ostavio je upute kako koračati Putem da bismo brže stigli do Cilja, znajući da je Cilj izvjestan za Svakoga i Sve.

Posljednje ljeto i nekoliko mjeseci prije njegovog fizičkog odlaska razgovarali smo o njegovoj teozofskoj ostavštini, uglavnom rukopisima i crtežima. Iako strog u pojavljivanju i prezentiranju u javnosti, dopustio je da se objavi sadržaj njegovog rada, ali i zatražio temeljitu redukciju rukopisa. Budući da rukopisi datiraju od sredine sedamdesetih do kraja života, dakle dvadesetak i više godina neprekidnog pisanja, bez ikakvog ozbiljnijeg sortiranja po temama i sadržaju, potrebno je izvršiti sistematizaciju i klasifikaciju. Građa se sastoji od više tisuća stranica, ispisanih na raznim veličinama papira, blokova, gotovo do omota čokoladica ili svake vrste papira kakvu je trenutno imao na raspolaganju, odnoseći se moderno rečeno ekološki, štedljivo, pa čak primjereno asketski. Vrlo često su tekstovi ilustrirani vlastoručnim crtežima koji na vrlo razumljiv način pojašnjavaju što je autor htio reći.

Stoga je na web stranici www.teozofija.net pokrenut STUDIJ TEOZOFI-JE u čast i zahvalnost Zvonimiru za jedan od njegovih ciljeva – da Teo-zofsko društvo i Teozofija opstanu na ovim prostorima – te kako bi se prezentirao njegov rad i doprinos širenju i razumijevanju Drevne Mudrosti, Teozofije.

Jedan od naših posljednjih susreta koji sam očekivao, ali ne na način na koji se dogodio, bio je za njegovog fizičkog života, ali na astralu. Kao član unutrašnjeg kruga Teozofskog društva posjedovao je neke fizičke predmete koje je trebao vratiti ili dematerijalizirati, jer su vlasništvo Teozofs-kog društva, ali nije mogao, pa mi je to predao na „teret“. U vrlo „nabije-noj“ atmosferi učinjeno je što se moralo, na moju čast, budući da je to bila moja druga prilika i popravni ispit. Ostavštine teozofa možda nemaju vrijednost u očima smrtnika, ali one su za tražitelje pravo malo Tajno Blago.

Ovo je malo od malo riječi koje zaslužuju da se kažu o Zvonimiru. Nikada nije volio da ga se ističe i hvali, pa u skladu s njegovom voljom neću pretjerivati. Ipak će pretrpjeti ovih nekoliko rečenica i dalje biti podrška naporima koje drugi čine i u Njegovo Ime. Mnogi drugi koji su ga upoznali mogli bi napisati knjigu.

Zvonimir je svoga „Magarca“ ostavio nevezanog kasno navečer 5. ožujka 1999. godine u Zagrebu.

Hvala ti Zvonimire, jer odgovornost koju si mi ostavio veseli. Vidimo se.

Nino



Zvonimir i Nino 23. srpnja 1989.

II.

Jednog ljetnog dana u kolovozu 1979. godine Jasna me je odvela na
Pantovčak do jednog čovjeka koji je imao za nas tada neprocjenjivu biblio
teku i zvao se Zvonimir. Ona je već jednom bila kod njega i sada je željela
da ga upoznam i da posudim od njega neke knjige. Dočekao nas je jedan
stariji gospodin, meni vrlo sličan Vladimiru Nazoru. Dočekao nas je sa smi
ješkom i počeo nam pričati o teozofiji za koju sam tada prvi puta čula. Pitao
me je da li želim postati članom Teozofskog društva i ja sam pristala. Ponije
la sam brdo teozofske literature i započela je moja teozofska bajka. Slijedili
su sastanci u Slobodnoj katoličkoj crkvi i Zvonimirova predavanja. Društvo
je uglavnom tada cvjetalo, bilo je preko sto članova, i to uglavnom mladih
koji su se okupili oko našeg tadašnjeg predsjednika Emilija. Posebno za je
dan uži krug članova, Zvonimir je želio prenijeti svoje veliko znanje teozofi-
je. A mi da malo dublje zaronimo. Slijedili su praznici, ljetni i zimski, kada
smo kod njega Jasna i ja bile na intenzivnom školovanju u Opatiji, u njegovoj „vili propuh“ kako ju je zvao. Bilo je to nezaboravno učenje uz šetnje uz Lungo mare, a nas dvije bile smo u empatičnoj fazi i sve snažno upijale. Izgledalo je pomalo nestvarno da nam je karma na taj način omogućila da dođemo do tog pravog znanja. Zvonimir je uvijek bio za šalu i često smo se smijali. Pričao nam je kako je ušao u Teozofsko društvo s nekih 20 godina i kako je znao reći da ga je „inficirao“ Konrad Konec, član slovenskog Teo-zofskog društva koji je došao održati predavanje u Rijeku. Odmah je bio „pečen“, iako je bio i prije i na nekim drugim predavanjima iz duhovnih područja. Uskoro nakon njegovog ulaska, u Zagrebu se održavao Svjetski kongres Teozofskog društva, i bili su prisutni tadašnji predsjednik Teozofs-kog društva G. S. Arundale i njegova žena Rukmini Devi. Predsjednica Teo-zofskog društva u Hrvatskoj bila je Jelisava Vavra i ona ga je prihvatila kao svoga sina. Sve što mu se tada događalo izgledalo mu je poput sna. Počela mu se otvarati astralna vidovitost, međutim Liza mu je savjetovala da ne ulazi u to zbog one prave vidovitosti, spoznajne. Bila je velika duša i svi su je obožavali. Uskoro je počeo rat i sve njegove nedaće. Kako je tada živio u Opatiji, dospio je u koncentracioni logor, gdje je proveo – nisam sigurna – skoro dvije godine. Bio je neko vrijeme u Beogradu na Umjetničkoj akademiji. No, ono najvažnije što mu se zbilo, upoznao je Bojanu, ljubav svog života. Kada ju je vidio bila je to ljubav na prvi pogled, no kako je bila vrlo mlada, čekao je nekoliko godina da bi se mogli vjenčati. Iz Opatije su došli u Zagreb odmah poslije rata i uskoro im se rodio Damodar. Bojana je, kako je on znao reći, u duši bila teozof. On se zaposlio u Antropološkom zavodu, gdje je radio dosta godina. U Zagrebu su oboje bili aktivni u Teozofskom društvu. Družili su se sa slovenskim članovima, putovali u Naarden, Teo-zofski centar u Nizozemskoj, gdje je upoznao Geoffreya Hodsona. Tamo je crkvi Svetog Mihaela doživio tišinu. Bojana se početkom sedamdesetih razboljela od neizlječive bolesti i 1975. napustila ovu razinu. Bio je stalno uz nju i teško mu je pao njezin odlazak. Pisao je Hodsonu i pitao ga kako je moguće da je ranije otišla negoli je to bilo zapisano u horoskopu. On mu je odgovorio da neke naprednije duše mogu otići i ranije, zbog evolutivnih razloga.

Kako sam ja doživjela Zvonimira? Kako bi Castaneda rekao, za mene je on bio čovjek od „znanja“ ali i od duše. Njegovo unutarnje dijete često bi se znalo ogledati vani. Zanimala ga je umjetnost, filozofija, znanost, a Teozofija je bila njegova prava ljubav. U mladim godinama je pisao i poeziju. Sjećam se da sam mu pomagala u njegovim nekim eksperimentima s nekim uređajem koji je sam konstruirao i pravom strašću iščekivao rezultate eksperimentiranja. Za slikanje je uvijek govorio da je to apsolvirao u prijašnjem životu, a da sada to znanje koristi da bi egzistirao. Njegov unutarnji glas mu je u jednom trenutku tišine rekao da bi trebao pisati i u drugoj polovici sedamdesetih je počeo još intenzivnije pisati i studirati Teozo-fiju. Znao nam je reći da je ono što nam daje „prožvakana“ Teozofija. Nakon Antropološkog zavoda više nije radio, uzdržavao se uglavnom kreativnim radom da bi imao više vremena za pisanje i studij.

Kada je početkom 1980-ih došlo do ukidanja Lože u Zagrebu, uglavnom su njega smatrali krivcem, jer nije vidio što se događa u Društvu i skoro je bio izbačen. Još je nekoliko puta prošao teške karizme, no sve je to stoički podnio, jer je znao što znači pripadnost njemu, odnosno Njima. Bio je u ovom svijetu, ali ne od ovog svijeta. Nikad nije vidio loše strane ljudi, pa se čudio kada bi mu se dogodile nepovoljne stvari. Čudio se kao dijete.

Kada je Nino došao k meni, prepoznala sam u njemu puno sličnosti sa Zvonimirom. Zavolio ga je poput sina i složio se sa mnom.

Posljednjih tjedana života bila sam uz njega, već je bio više preko nego ovdje, a u trenutcima svjesnosti rekao mi je da sam mu u mnogo života pomagala i bila uz njega.

Zahvalna sam mojoj dobroj karmi što mi je darovala takvog prijatelja i učitelja koji mi j pružio mnoge trenutke ushićenja u ljepoti traženja istine, suštinske ljepote i dobrote. Iz duše HVALA.

Prepoznajem neki dio Tebe u pogledu Tvoje unučice.

Đurđa

III.

Jednog ljetnog jutra 1993. godine namjerno sam posjetio svog učitelja, teozofa i slikara, barba Zvonimira, kako smo ga od milja zvali. Zvonimir Frlan obitavao je u Iki, u malenom jednosobnom stanu kuće u prizemlju, s vratima koja su izlazila na vrt s kojeg se pružao pogled na Iku i Kvarner. Malenom uličicom i stubama koje su se dizale naviše od glavne ceste, u samom centru mjesta Ike, ne dulje od 5 minuta hoda, zatekao sam Zvonimira kako prostire tek oprano rublje na uže. Vitalan starac, uvijek nasmijan i spreman na razgovor, veselilo ga kad bi ga pitao bilo što iz područja Teo-zofije. Susretljiv i srdačan, poveo se mojom znatiželjom i započeli smo razgovor već u vrtu. Potom smo razgovor nastavili u prostoriji desno od ulaznih vrata, više nalik na ostavu sa slikarskim priborom i kućnim potrepštinama nego na sobu, na čijim su zidovima visile slike.

S ulaznih vrata vidno na zidu visila je poveća slika dimenzije približno metar s metar i pol, na kojoj je barba Zvonimir naslikao Izidu ispod sedam velova. Slikao je po strogim pravilima i ukusu starih majstora, tako je ta slika na mene ostavila trajan dojam. Izida poput Venere stoji nad školjkom koja izranja iz vode, dok golo tijelo koje se tek nazire, prekriveno bjelinom sedam velova na tamnoj pozadini, dominira slikom.



Ispred slike na dva metra uz vrata, zavalio bih se u onižu fotelju i tako buljio u Izidu, dok bi Zvonimir komentirao i odgovarao na moja postavljena pitanja. Po zidovima sobe bile su okačene i preostale slike, od kojih je On uvijek napominjao portret njegove pokojne supruge, ulje na platnu, koju je naslikao. Od te slike On se nije odvajao, uz napomenu da se sa suprugom i dalje sastaje, u javi il' snu. Razgovor s barba Zvonimirom i posjeta nikad ne bi trajali duže od sat vremena, vrijeme koje je njemu i meni bilo dovoljno za jedan ugodan susret... To jutro predložio sam barba Zvonimiru ono što mu nikako nisam smio reći. Prijedlog je za njega bio više nego nerazuman, a za mene prava katastrofa; pogodio sam ga do dna duše. Zvonimir je započeo kanonadom riječi u nizu:

Ti si munjen!?

Što je tebi?

Kako ti je to uopće moglo pasti na pamet, kako si se usudio pitati me tako nešto?

Nisam te ničemu do dana današnjeg naučio, ti si izgubljeni slučaj, ti si čisti promašaj!?

Niš koristi od tebe!

Ne dolazi mi više s tim glupostima i ne uzrujavaj me tim tvojim idejama!?



Vidno uzbuđen, ubrzanim koracima barba Zvonimir se kretao po prostoriji, i više govorio sebi, ne osvrćući se na moju pozornost i prisutnost. Iznenađen Zvonimirovom reakcijom podbadao sam ga upadicama, da čega se boji?, - to nije ništa strašno! Odglumivši začuđenost njegovim ponašanjem, nastojao sam ga privoliti na pristanak. Zvonimira sam izbacio iz takta! Moji pokušaji ostali su bezuspješni, a Zvonimir je čvrsto ostao pri svome!

Potom sam promijenio temu razgovora zamolivši ga da mi posudi jednu knjigu. Nakon pretrage po ladicama i stelažama, knjiga je pronađena, i nakon toga smo se razišli. Zvonimr Frlan nikada nije izlagao javno niti je imao samostalnu izložbu slika. Predložio sam tada Zvonimiru da bude gost na mojoj izložbi slika u sklopu programa, sa slikom Izide, da ga predstavim Riječkoj likovnoj publici i mojim prijateljima.

Barba Zvonimira nema više živog među nama. Njegova skromna duša napustila je tijelo 1999. godine, nakon čega sam pokrenuo inicijativu za realizaciju posthumne izložbe slika i podnio Zamolbu Odjelu gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.



Izložbu do danas nismo uspjeli realizirati. Kako imam privolu Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, trebalo bi i u teozofskim krugovima Grada Rijeke, Zagreba, i drugdje, pokrenuti da se realizira ne samo izložba slika, već i prikupiti sve spise i skripte Zvonimira Frlana i objaviti knjigu njegovih radova.

Moja Zamolba upućena Odjelu gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Modernoj Galeriji, Rijeka s datumom 16. 04. 1999. godine glasi ovako:

„Poštovana gospodo,

13. 3. 1999. godine u Voloskom pokopan je Zvonimir Frlan, slikar i teozof, jedan od osnivača teozofskog društva „Rijeka prema mudrosti“ sa sjedištem u Rijeci. Roditelji Zvonimira Frlana bili su članovi Teozofskog društva još davnih dvadesetih i tridesetih godina ovog stoljeća, zapisano u knjizi Marijana M. Grakalića „Duhovnost Novog doba“, u kojoj je objavljena i fotografija Zvonimira Frlana iz mlađih dana. Zvonimira Frlana upoznao sam prije sedam godina na predavanjima Teozofskog društva i povremeno posjećivao u Iki u Ul. Emila Krajcara 1. gdje je živio, uz povremene odlaske sinu u Zagreb. Zvonimir Frlan upoznao me je i sa svojim slikarskim opusom, unatoč tome što on nije imao ni jednu samostalnu a ni kolektivnu izložbu slika. Zvonimir javno nikada nije nastupao. Najupečat-ljiviji dojam na mene je ostavila slika Izide. Tako je jednom prigodom napomenuo da je ostvario dosta slika, i sve to prodao. Zvonimir Frlan je jedna od vodećih ličnosti iz područja Teozofije danas u Hrvatskoj. Živio je povučeno i pripadao užem krugu znanaca i prijatelja. Javne nastupe je izbjegavao, izuzev u okruženju teozofa kojemu je pripadao i gdje je nastupao kao predavač prenoseći svoja iskustva i znanje mlađima. Osjećam potrebu da Vas informiram i iniciram, u ovom slučaju valorizaciju lika i djela pokojnog teozofa i slikara Zvonimira Frlana, jednog od mojih Učitelja. To bi se u svakom slučaju moglo realizirati izložbom njegovih radova/slika u Rijeci. Za javnost i Grad Rijeku posthumna izložba slika Zvonimira Frlana, koji je dijelom živio i stvarao na ovim našim prostorima, predstavljala bi veliko otkriće, jer ga za njegova života mnogi nisu poznavali Grad Rijeka i Moderna galerija u tome mogu učiniti mnogo. Veliko Vam hvala!“

Potpisano u Rijeci, 16. 4. 1999.

Preostaje nam još samo nada da će do te realizacije izložbe i doći. Kao vječiti optimista smatram da je to izvedivo uz pomoć preostalog dijela svjesno izgrađenih i razumskih duša mlađih naraštaja teozofa. Danas su od presudnog značenja odnos i uzajamnost u djelovanju i komunikaciji uči-telj-učenik koji transcendira. Za mene i Zvonimira taj je odnos još značaj-niji i viši, jer pripada i odvija se u sferi astrala.

U Rijeci, 20. 12. 2004.

Borivoj Bukva

Napomena: Vi koji ste u posjedu jednog od djela Zvonimira Frlana molio bih vas da fotografirate/skenirate sliku uz potrebne podatke: Naziv slike, tehnika i podloga, dimenzije i godina rada. Ako ste u posjedu skripte ili napisanog teksta, to fotokopirajte i pošaljite nam. Obavezu oko sređivanja knjige o Zvonimiru Frlanu preuzeo je naš astrolog i teozof Ninoslav Volaj, pa se ubuduće njemu obratite. http://www.rijekadanas.com/kolumne.htm

Link posta: http://budan.blog.hr/arhiva-2006-09.html#1621527511

Uredništvo časopisa „Teozofija“ zahvaljuje gospodinu Borivoju Bukvi, svestranom umjetniku i teozofu iz Rijeke na ustupljenom članku o Zvonimiru Frlanu, koji je ponosan što je bio Zvonimirov prijatelj, učenik i suvremenik.


------------------


dragi željko veliko tebi hvala, tako ninotu i teozofskom društvu na unosu mog ispisa "sijećanje na zvonimira frlana", još jednom veliko svima hvala!

još samo realizirati posthumnu izložbu barba zvonimira u rijeci i zagrebu bilo bi velika stvar, a za građanstvo jedno novo otkriće i spoznaja sa ovih naših prostora za koju mnogi nisu znali...

hvala vam na prekrasnoj slici "izide ispod sedam velova", sam zvonimir pred svoju smrt kazao mi je da je razotkrio 6. vela a uskoro će i 7.


u rijeci, 13.06.2009. godine borivoj bukva




- 05:11 - Komentari (7) - Isprintaj - #

12.06.2009., petak

TEORIJE ZAVJERE

G a l a k s i j a. c o m


--------------------------------------------------------------------------------



“Teorije zavjere”

04-2005





"Ljudi ne ginu zbog teorija, ali ginu zbog zavjera."

(Credo Mutwa, šaman plemena Zulu)





Krajem 1993.g. došao sam iz Austrije gdje sam tada živjeo u Beograd da se vidim sa jednom meni dragom osobom koja je uspjela da izađe iz Bosne u kojoj je tada bjesnio rat. Tom prilikom, ta osoba mi je ispričala kako se u Sarajevu sprijateljila s nekim Rusom koji je radio za UN a istovremeno je bio i obavještajac. Uostalom, većina onih koji rade za kojekave organizacije u sklopu UN, Crveni Krst itd. i koji se muvaju po ratom zahvaćenim područjima rade istovremeno i za neku obavještajnu službu, to uostalom i nije neka velika tajna. (Ovdje trebamo uzeti u obzir i mogućnost da UN imaju svoje obavještajce, jer kako se čini, ta organizacija ima veoma važnu ulogu u uspostavljanju Novog Svjetskog Poretka). Međutim, taj Rus je ovoj osobi rekao i to da će 1999 g . Amerikanci napasti Srbiju, kako bi od nje odcijepili Kosovo. Na njeno pitanje, da li će Rusi stati na stranu Srba, ovaj je bukvalno odgovorio – “Samo kobajagi; Rusija će se samo praviti da je na strani Srba’. Ovaj obavještajac nije htjeo da ‘elaborira’ nešto više na tu temu, nego je samo posavjetovao ovu osobu da se skloni u stranu, osnuje porodicu i da ne razmišlja o svemu tome, jer ionako neće razumjeti stvar.

Moram priznati da ni ja u to vrijeme nisam baš najbolje razumjeo sve ovo, mada sam cijelo vrijeme od izbijanja rata na našim područjima osjećao jednu vrstu manipulacije iz vana (i “odozgo”) a istovremeno sam bio frustriran što nisam mogao da vidim ko to vuče konce, kako i zašto, odnosno, što nisam mogao da vidim one tzv. ‘manipulatore iza zavjese’ ili da nađem neko racionalno objašnjenje za sve to. Ovi podaci su me dodatno frustrirali jer nikako nisam mogao da se pomirim sa činjenicom da smo žrtve manipulacije sila koje unaprijed znaju kad će na koga doći red, kad će se u kojem dijelu svijeta prouzrokovati neka kriza, koliko dugo će ta kriza trajati, koliko ljudi će biti eliminisano itd. što takođe podrazumjeva da prosjećan čovjek tu dođe kao neka vrsta ping-pong loptice koja odskače onako kako je ko udari, sve dok neko ne stane nogom na nju!?!

Bez obzira što sam na mahove pokušavao da se utješim da se u gornjem slučaju radilo o nekom ‘drugoligaškom agentu’ (jer u drugom slučaju ta “vijest” sigurno ne bi stigla do mene), u podsvijesti mi je nesto zvonilo na uzbunu, a u ‘stomaku’ sam osjećao da je taj čovjek rekao istinu, što se kasnije jasno ispostavilo kao tako. Kasnije, kad sam se prihvatio proučavanja pozadine ove tematike, ispostavilo se da su se moje sumnje potvrdile, odnosno, da već od davnina postoji jedna vlada koja upravlja svim zbivanjima na našoj planeti, dok se istovremeno održava iluzija podijeljenosti među narodima i državama.

Sve do izbijanja rata na našim prostorima, mogu da kažem da sam bio programiran, manje više, kao i svi ostali. Bio sam Yu-patriota i entuzijast u smislu da mi kao ljudska bića možemo ne samo od naše zemlje, nego i od cijele ove planete napraviti jednu baštu u kojoj svako može lijepo da živi. Vidjeo sam ono što sam želio da vidim a bio sam slijep za stvari koje nisam htjeo da vidim tj. one stvari koje mi se nisu sviđale ili se nisu uklapale u moju sliku realnosti. To se ukratko zove – život u iluziji.

Nakon mase nekih ličnih šokova koji kao da su namjerno bili tako aranžirani od strane ovog univerzuma - da me probude ili da me unište, započeo sam sa proučavanjem tzv. objektivne realnosti. Tu se odmah javio problem što sam se pri tome jos uvijek čvrsto držao nekih svojih predubjeđenja u smislu kako bi ona trebala da izgleda, a što sam ih se duže držao, toliko sam više lupao glavom u zid.

Drugi problem s kojima se suočio bio je taj što u bibliotekama i knjižarama nisam mogao naći materijale koji su sadržava značajniju dozu istine kada se o ovoj tematici radi, međutim, preko www.amazon.com , nekih privatnih izdavača i interneta još uvijek je dostupno dosta toga iz čega se može sklopiti kakav takav mozaik. Ono što je specifično, to je da čovjek pri svemu tome stiće utisak da je na jednu informaciju plasirano 10 dezinformacija, kada se o ovoj tematici radi.

U prvoj fazi istraživanja očekivao sam da su novac i kontrola jedini i dovoljan razlog za jednu relativno malu grupu ljudi da ne prezaju ni od čega kako bi odrzavali svoju moć i kontrolu tokom hiljada godina. S obzirom da mi je relativno brzo postalo jasno da se radi o jednom dugogodišnjem planu (pogledaj: Protokoli Sionskih Mudraca), koji se sprovodi u djelo veoma vješto, korak po korak, iz generacije u generaciju, mahom od strane članova jednih te istih porodica koje su u međusobnom srodstvu, dugo mi je trebalo da racionalizujem otkud jedna tako sumanuta predanost pojedinaca jednom tako dugoročnom planu u čijim plodovima oni ne mogu “do vijeka” da uživaju. Odgovor na ovo pitanje našao sam u pretpostavci da se oni stalno inkarniraju u istim porodicama. Međutim, ni to nije baš sasvim držalo vodu.

Proučavajući kojekakva tajna društva primjetio sam da su okultizam, rituali i simbolika njihov sastavni dio, kao i to da je veoma malo svjetskih državnika, vladinih službenika, uticajnijih ljudi itd. koji nisu članovi nekog od tih društava. Dovoljno je samo pogledati spomenike i grbove na zastavama nekih zemalja, multinacionalnih korporacija itd. a istovremeno poznavati neke osnovne “iluminati-simbole”. U gornjim ehelonima ovih društava, uključujući i neke religiozne grupe i sekte tipa mormona i drugih, redovno se održavaju i žrtveni rituali satanističkog tipa. Još jedna od stvari koje idu zajedno s njima je i pedofilija.

Tajna društva, sama po sebi, idu zajedno sa uspostavljanjem i održavanjem ljudima nametnutog ‘matriksa’ i hijerarhijskog sistema kontrole nad ovom planetom, mada je sasvim razumljivo da većini njihovih članova nije jasno šta se događa, niti su oni uopšte u stanju da steknu malo širu sliku. Oni su zadovoljni sa svojom ulogom šarafa u mašini i povlasticama koje imaju.

Ukoliko čovjek zaviri malo dublje u istoriju, neće mu trebati dugo da uvidi kako je i koliko ona izmanipulisana. Dovoljno je samo doći do saznanja nekih areheologa kojima je zabranjen pristup medijima i vidjeti koliko toga ima što se zataškava iz prostog razloga što pobija sve ono što se uči u školama kada se o našoj zvaničnoj istoriji radi. Na tu temu dovoljno je samo pročitati knjigu Forbidden Archeology, Cremo; Thompson, da bi se bar vidjelo da ‘nešto nije u redu’.

O manipulacijama ratova da ne pričamo. Rijetko ko danas postavlja javno pitanja tipa zašto saveznici nisu bacili nijednu bombu čak ni u blizinu ijedne strateške njemačke fabrike, kao što su to npr. bili petrohemijski pogoni I.G. Farben, fabrike kugličnih ležajeva, oružja i optičkih sprava itd, dok su se istovremeno bacale bombe na Beograd , u kojem se koliko toliko pružao otpor fašistima!?! Iz jednostavnog razloga što u tom slučaju Njemačka ne bi bila u stanju da ratuje i što su Prescot Bush, djed danasnjeg američkog predsjednika, Allen Dulles, bivši direktor CIA, i porodice tipa Rockefeller, Rotchild itd. i mnoge druge iluminati-porodice imali svoje akcije u tim kompanijama i što im je taj rat odgovarao. Zašto su Prescot Bush i Rockefeller snabdjevali Hitlera kaučukom i naftom preko Španije (uz pomoć Onazisa, takođe)? Uostalom, bez Rotchildove pomoći (Rotchild-i se inače predstavljaju Jevrejima!) Hitler ne bi ni bio u stanju da dođe na vlast u ondašnjoj Njemačkoj.

Pa, organizacija revolucije i uvođenje komunizma u Rusiji uz pomoć iluminata i Rockefeller-ovih para i kasnije prebacivanje nuklearne tehnologije iz USA u Rusiju, kako bi se osnovao “bauk” komunističke i nuklearne prijetnje…! Formiranje blokova i indukcija straha u narodne mase od izbijanja nuklearnog sukoba. Trka u naoružanju…Sve se režira i sprovodi iz jednog jedinog centra! Normalan narod služi kao topovska hrana, baterija i žrtva koja se prinosi “svevišnjim bogovima” ovih individua koji na prvi pogled liče na ljude, dok u suštini po svom genomu i mentalnom sklopu nemaju mnogo zajedničkog s onim što bi se podrazumjevalo pod normalnim čovjekom. Sa vrha piramide lako je upravljati mentalno programiranom i razjedinjenom populacijom. Podijeli, pa – vladaj! Usput kontroliši sve bitne informacije, jer one imaju potencijal da promijene stanje svijesti čovjeka.

Strategiju mentalnog kontrolisanja narodnih masa oni su davno savladali. Danas je samo unapređuju. To nije nikakav problem. Dovoljno je samo uzeti za primjer vojsku. Jedan prijatelj koji je svojevremeno služio armiju u jednom centru za obuku rezervnih oficira u Bosni, svojevremeno mi je priznao da mu je mozak nakon 6 mjeseci obuke bio toliko ispran da je bio u stanju bez ikakvog razmišljanja da ubije rođenu majku, u slucaju da mu je neki od pretpostavljenih izdao takvo naređenje.

Metode za individualno i masovno programiranje ljudi uz pomoć audi-vizuelnih signala, elektromagnetnih talasa određenih frekvencija itd. danas dostižu svoj vrhunac. Atlantiđani su svojevremeno bili implantirani određenim kristalima koji su bili u ‘rezonanciji’ sa centralnim kristalom, programiranim da ih mentalno kontroliše. Danas njihovi potomci opet rade isti posao!?

Kada sam sa svojim proučavanjem objektivne realnosti stigao do teme vanzemaljaca i njihove moguće uloge u pozadini manipulacije ljudi, tu sam morao da zastanem i relativno dugo se zadržim, jer nisam mogao tako lako da prihvatim kao činjenicu mogućnost da neko manipuliše nama kako mu se sviđa iz jedne druge oblasti postojanja. Vanzemaljci pogotovo. Oduvijek sam u sebi znao da oni postoje ali sam na neki način bio ubjeđen u njihovu dobrodušnu prirodu kao i to da žive negdje ‘tamo daleko’ a nas eventualno, s vremena na vrijeme, samo posmatraju ne ulazeći u neku direktnu interakciju s nama. Nakon što sam malo dublje proučio stvar, ispostavilo se upravo suprotno od onoga što sam nagađao. Vjerovanja i nagađanja su smrtni neprijatelj istine.

Današnja nauka je takođe kontrolisana kao i sve ostalo. Dozvoljeno joj je da se bavi i objašnjava samo materijalni aspekt Svega Što Jeste. Besplatna energija je tabu tema, ona zvanično ne postoji, mada u suštini postoji od kako je svijeta i vijeka. O nekom povezivanju nauke sa duhovnošću, nema ni govora.

Korištenje talasa određenih frekvencija za efikasno liječenje različitih oboljenja čovjeka i reparaciju DNA je tabu tema u medicini. Čovjek mora da se boji da se ne razboli, on mora da se boji smrti i kad je zdrav i kad je bolestan, a isto tako dobro da plati za lječenje odnosno kontrolu simptoma bolesti, dok je živ i dok ima para.

O kontroli bankarskog sistema, obrazovanja, medija, religije … itd. da ne govorimo.

Kažu da Novi Svjetski Poredak podrazumjeva jednu vladu, jednu armiju, jednu monetu, jednu religiju, mentalno kontrolisanu populaciju itd. Ovdje se odmah pojavljuje par očiglednih pitanja a to su, kao prvo, zašto jedna vlada, kada je već imamo? Čini se da se ovdje samo radi o prelasku te vlade iz tajne u javnu. Njeno postojanje do sada je bilo tajno da bi se mogli manipulsati razni međuljudski konflikti i održavati neprestana kriza i strah od mogućih konflikata. Njeno postojanje će biti tajno sve do sljedećeg velikog sukoba kojeg će ona organizovati i nakon koga će se ukazati uslovi za njeno zvanično i javo ustoličenje. To je, navodno, bilo potrebno da bi se ljudi lakše kontrolisali. Strah je glavna poluga za kontrolu čovjeka. Logika ovih entiteta je da ako čovjek nema prirodnog neprijatelja, onda prirodnog neprijatelja treba stvoriti u vidu drugog čovjeka koji je po nečemu kobajagi drugačiji. Samom tom logikom i strahom od onoga koji se smatra neprijateljem, ljudi će odobriti potrošnju enormnih finansijskih i materijalnih sredstava za vojne svrhe.

Ta sredstva su tolika da kad bi se ona pravilno raspodijelila, ljudi ne bi morati raditi, prema nekim procjenama, više od 4 sata dnevno, 4 puta sedmično a imali bi duplo viši standard. To se nije smjelo dozvoliti jer bi tada ljudi imali i više vremena za razmišljanje, pa možda i proširenje svog opšteg obrazovanja i svijesti, te bi ih bilo mnogo teže manipulisati. Ljudi bi mogli početi čak u jednoj većoj mjeri i uživati u životu. Samim tim, manje bi patili i oslobađali manje emocionalne energije, a to je ono što nikako ne odgovara našim “hiperdimenzionalnim svevišnjim gospodarima”, jer oni u tom slučaju ne bi imali šta da jedu, tj. od čega da žive.

Investiranje finansijskih i materijalnih sredstava u vojne programe analogno je bacanju tih sredstava u jednu jamu bez dna.

Drugo pitanje koje se postavlja je zašto zvanična totalna kontrola, kad nas već sada skoro kompletno kontrolišu? Doba vodenjaka, čini se, podrazumjeva poslednju fazu razvojnog ciklusa čovječanstva, ubrzavanje frekvencija planete, pa time i buđenja određenog dijela populacije. Svjetska vlada se navodno nada da ce uz pomoć određenih hemijskih sredstava raspršivanih u obliku kemtrejlsa, propagacije EM talasa odredenih frekvencija, subliminalnih poruka audio-vizuelne prirode, i stalnim sijanjem straha uz pomoć medija smanjiti frekvencije naših tijela do te mjere da ne budemo u stanju da ostvarimo ‘kvantni skok’ na ‘gornji sprat’ ili, što bi se reklo – da ostanemo u “podrumu” do daljnjeg. Istovremenom modifikacijom i manipulacijom mentalnog stanja čovjeka uz pomoć elektromagnetnih talasa, on će se povremeno dovoditi u slična stanja svijesti kao što su ona u kojima se on nalazi za vrijeme ratnih ili drugih sukoba, te će se ona vrsta energije tako i dalje oslobađati za potrebe ‘svevišnih bogova sa sprata iznad nas’, sve dok se mi ovdje nalazimo.

edan američki vojno-politički strateg jednom prilikom davno reče da će američki neprijatelji prvo biti zemlje iz drugog bloka, nakon njih teroristi, pa onda ‘odmetnički’ režimi nekih trećih zemalja, nakon toga asteroidi i na kraju - vanzemaljci.

S ovim se možda možemo složiti, samo s tom rezervom, da se svjetska vlada sigurno neće suprostavljati ovim vanzemaljcima koji je već odavno kontrolišu, tj. greysima i reptoidima. Ukoliko bi slučajno došlo do sukoba s nekim vanzemaljcima, onda bi to sigurno bilo s tzv. ‘silama konfederacije’, koji su u suštini pozitivne prirode i koji bi nam jedini mogli pomoći. Naravno, oni bi nama bili prikazani u negativnom svjetlu. (Za sada ni jedni ni drugi zvanično ne postoje).

Što se asteroida tiče, sve su prilike da je planeta Nibiru upravo izmišljena da se odvuće pažnja od grupe asteroida koja nas posjećuje svakih 3600 godina, kako to neki sumerski spisi lijepo kažu, samo što se krivo tumače, kao uostalom i većina drugih stvari.

Na kraju krajeva, sve je povezano i ništa ne treba posmatrati izolovano. Tako, možda se može reći da ipak postoji veza između Novog Svjetskog Poretka, vanzemaljaca, predstojećih ‘prirodnih’ kataklizmi i eventualne tranzicije u 4D?!? Ovome slobodno možemo dodati i jednu veliku vjerovatnoću upotrebe entničkog-biološkog oružja za eliminaciju većeg broja ljudskih bića sa ove planete.

Uostalom, svaki normalan stanovnik ove naše galaksije, pa i univerzuma ne može shvatiti da niko od ljudskih bića ne postavlja ikakvo pitanje u vezi činjenice što je samo u poslednjih 100 godina usljed ratova i drugih katastrofa izazvanih od strane “ljudi” život izgubilo dvije milijarde ljudskih bića. Da smo bili izravno napadnuti od strane vanzemaljaca, sigurno bi bolje prošli. Ovako, mentalno kontrolisani s njihove strane kao i od strane njihovih sluga koji se nalaze među nama, mi taj posao međusobnog uništavanja i uništavanja ove planete, obavljamo sami, u njihovu korist. Mi u svemu ovome nismo u stanju da vidimo ikakvog razloga za brigu jer mi jedno ovako stanje svijesti podrazumijevamo normalnim, isto kao što ni ovce ne vide kakva ih sudbina čeka, sve do onog momenta kad je već kasno.

Da li teorije zavjere stvarno postoje ili je sve ovo što nam se dešava sasvim prirodno? Mislim da ćemo to imati priliku uskoro da vidimo. I na kraju, može nas utješiti to što će naša sudbina biti sigurno u skladu s tim kako smo koristili naš vlastiti um i slobodnu volju.

Ne može se reći da to nije pošteno!?



--------------------------------------------------------------------------------

Metafizika

Planeta

Prva Strana Vebsajta








- 05:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

11.06.2009., četvrtak

KRENITE U PROMJENE - DJELUJTE POZITIVNO !!!

Jedna osoba MOŽE promijeniti cijeli svijet!



Evo kako:



„Džaba je bacati bisere pred svinje!“ – kaže stara narodna poslovica. Da li je ovaj dokument „biser“ i da li si ti „svinja“ – to isključivo ovisi o TEBI i tvojoj percepciji.



Namjena ovog dokumenta je poboljšanje ljudskog života na planeti Zemlji. Porastu cjelokupne svijesti ljudi. Kolektivna svijest ljudi dovedena je do krajnjeg izbora:



Propast ljudske civilizacije, ljudskog duha i svega što ljude čini – ljudima


Definitivne promjene i zaokret u svijesti svih ljudi i početak balansiranja životnih sistema SVIH ljudi na planeti u pozitivnom smislu.


UKRATKO:



Ljudska civilizacija je pred krajem jednog „mračnog“ ciklusa fizičke egzistencije koji je trajao zadnjih otprilike 309000 godina. Doživjeli smo raznorazne nedaće, ratove, bolesti i sva negativna iskustva fizičke egzistencije. Živjeli smo u mnogim tijelima, imali smo razne uloge u određenim životima, bili smo razne ličnosti. Možete se sjetiti toga, možda regresijom. Naučili smo neke lekcije iz toga. Sad je krajnji trenutak odluke kojim ćemo putem dalje. Ako nastavimo sa destruktivnim načinom razmišljanja i života – vjerojatno nećemo više dugo egzistirati jer će se desiti transformacija u degenerike koji će se sami uništiti, kao i svoju okolinu.



Zbog toga što su razni psihopati, zločinci, ubojice i negativci tisućljećima vodile mnoge ljude u međusobne ratove, bijede, gladi, bolesti i patnje – zato smo i ovdje gdje trenutno jesmo – na pragu samouništenja. Pogledajte malo oko sebe. Mali broj pametnih i negativnih pojedinaca vladaju velikom većinom ljudi koje nemaju znanja i svijesti o tome i zbog toga su lako podložni raznoraznim manipulacijama koje se vrše preko medija, državnih struktura, religijskih ustanova i slično.



Glupi ljudi će zanemariti ovu poruku, nasmijati se i nastaviti svoj život u svojem stilu.



Pametni će istražiti sve mogućnosti na internetu, u raznim knjigama, dokumentarnim filmovima i slično. Razmislit će SVOJOM glavom, odbaciti sve predrasude i bit će otvoreni prema raznim novim mogućnostima. Deblokirat će svoje ljudske kreativne sposobnosti. Uvidjet će nove stvari, naučiti lekcije zbog kojih smo svi ovdje gdje jesmo, kao vrsta. Počet će mijenjati svoj način razmišljanja, a time i cjelokupnu svijest svih ljudi prema pozitivnijem „sutra“.



Bez obzira koje ste boje kože, kojeg spola, rasta, dobi, nacionalnosti ili vjere – budite mudri.



Dakle, došao je trenutak za definitivnu odluku balansiranja OVOG SISTEMA U KOJEM TRENUTNO ŽIVIMO.



Balansiranje podrazumijeva:



- trenutnu odluku da se SVO oružje uništi, bilo to tenk, puška ili bomba ( već smo siti ratovanja, ubijanja i svih tih gluposti – zbilja nema više smisla, kao ni svrhe )

- da se prestane uplaćivati bilo kakav novac koji ide „državi“ ( grupi pojedinaca koji odlučuju gdje će se on potrošiti ili kome od njih će ići u džep – neka ljudi SAMI odluče gdje će potrošiti novac koji zarade )

- da se krene suzbijati sve bolesti pametnijim načinom života – jer su mnoge od njih ljudi sami kreirali i proširili među sobom ( već postoje razni načini liječenja za SVE bolesti, a mehaničke POVREDE se ionako lako „krpaju“ suvremenom kirurgijom – uostalom, ako je duša zdrava – zdravo je i materijalno tijelo u kojem trenutno boravi )

- da se prestane proizvoditi hrana koja je genetski modificirana ili na bilo koji način štetna za konzumiranje ( dakle, detoksikacija svih materijalnih tijela u kojima se trenutno nalazimo )

- da se prestane vjerovati u bogove ( jer postoji samo jedan Bog i to je UNIVERZUM, SVE što postoji, bilo fizičke, bilo eteričke egzistencije, sve je JEDNO i jedno je SVE, svi smo mi djelići JEDNOG ) i počne vjerovati u svoje kreativne sposobnosti

- da se krene u izgradnju i upotrebu alternativnih izvora energije, da se TOTALNO prestane koristiti energija koja zagađuje okolinu i uništava ne samo nas, već i ostale, kao i planet na kojem trenutno boravimo ( već odavno je to izmišljeno, samo određene grupe ljudi to zataškavaju već duže vrijeme )

- da se fokus sa samo materijalnog pogleda pokrene i prema duhovnim sferama ( bez duhovnog napretka ne možemo balansirati sistem )

- da se shvati da živimo u hiperdimenzionalnom univerzumu, da postoje i druge stvari osim onih koje trenutno vidimo ili možemo izmjeriti našim instrumentima ( više nivoa svijesti – trenutno smo „zaglavili“ na 3. nivou svijesti, tj. denziteta - na kojem ne percipiramo mnoge ključne stvari koje određuju naše lekcije učenja i zato smo „osljepljeni“ od strane nekih bića 4. denziteta koja se nama energetski hrane – zato je i generirano toliko ratova, bijede i svih negativnosti kojima se ta bića hrane )



Možda vam se ovo neće svidjeti, možda niste ni slutili da se nalazimo u ovakvoj situaciji. Neki pojedinci već ovo odavno znaju. Neki znaju samo dio. Neki samo naslućuju. Neki su već poduzeli sve što mogu da prošire ove informacije. Svejedno.



KRENITE U PROMJENE, istražujte – DJELUJTE POZITIVNO!!!





Molim da ovo proslijedite na sve e-mail adrese koje znate, prevedete na svoj materinji jezik, podijelite sa svim ljudima koje znate. Isprintajte primjerak i dajte prijatelju koji nema kompjuter. Fotokopirajte, umnožite, pošaljite poštom. Nema veze da li stanujete u gusto naseljenom gradu ili negdje u prirodi. Svejedno. Svima će pomoći – ne samo vama. I to više nego što ste ikad mogli sanjati.



Hvala na pažnji i sretna nam transformacija svijesti!







- Kolektivna ljudska svijest –







*********************************************************************

One person CAN change the world!



How? Like this:



Old saying says: „It's meaningless to throw pearls to pigs!“ Is this document a „pearl“? Are you pig? That depends about YOU and YOUR perception only.



Purpose of this document is to improve people's life on planet Earth, to increase human consciousness. Now, group human consciousness must make a big decision:



Destruction of humanity, human spirit and everything what man make human.


Ultimate change and revolution in human consciousness and beginning of all life systems balansing of ALL people on planet in positive way.


Shortly:



Human civilization is at the end of „dark“ cycle of physical existence which has been lasted about 309000 years. We have experienced many miserable wars, diseases and all other negative events in that physical world. We have lived in many physical bodies, have many different roles in many lives, we were many persons. You can remember that – try with regression.



We have learned many lessons from that. Now is the last point when we can choose which way to go further. If we continue with destructive way of thinking and destructive life – it is probably our end of existence because this leads to the self-destructing, as well as environment in which we live.



Psychopats, criminals, murderers and „bad guys“ have led many people in wars against each other, disasters, hungers, diseases and suffering for thousand of years. That's why we are here – at the edge of self-destruction. Look around. A few of smart and negative individuals rules with majority of human population which haven't enough knowledge and awareness about that. Becaue of that – this individuals can manipulate with majority via media, state structures and religions, etc.



Stupid individuals will ignore this message, laugh and continue their lifestyle.



Smart individuals will search all possibilities and options at the internet, in many books, documentary videos and others. They will think with THEIR minds, reject all assumptions and be open to new possibilities. They will unblock their creative forces and abilities. They will start to see new things and learn lessons which have been led us to the present situation, as species. They will start changing their ways of thinking – and because of that – human consciousness will grow and we all will have better future.



No matter of color of your skin, gender, age, nationality or religion are you – be wise!



So, our moment has come to make definitive choice for BALANCING of THIS SYSTEM in which we live at this moment.



That is:

- destroying ALL weapons ( we have seen enough wars, killing and all that nonsense stupidity – it haven't sense any more, as well as no purpose )

- stop paying ANY money in national accounts ( „state“ is group of people which choose where to spend that money, or how many of it will be theirs – let ordinary people choose for themselves where to spend THEIR money )

- start to be health because of smarter way of life, stop ALL diseases – which are created and spread by humans mostly ( alternative medicine has cures for ALL DISEASES already, and modern surgery have best solutions for INJURIES – after all – if the soul is healthy then physical body is healthy also )

- stop produce foods which is genetically altered, or any way toxic for us ( this will bring us better conditions of bodies in which we reign for this life cycle )

- stop believe in „Gods“ ( because there is only ONE – UNIVERSUM, ALL THAT EXIST, all physical and etheric existence – ALL is ONE and ONE is ALL – we are all particles of that ONE and ALL ) and start believe in our creative forces and abilities

- start use alternative energy, free energy, start building free energy devices and STOP use energies which pollute our environment, destroying us, others, and planet Earth ( MANY such devices are built already, but certain individuals or groups suppress that knowledge in public for long time )

- start focusing on spiritual also, not only on physical part of life ( without spiritual advancement we can't make balanced system )

- we must comprehend that we live in hyperdimensional universe, with many densities and dimensions, and that the other things exist beyond our perceptions or detections on our measuring instruments ( for now, we are at third density, level of consciousness in which we perceive only that what is needed to learn those 3rd lessons – but we can't see important parts for learning because some 4 density entities manipulate us and make many illusions to keep us in this unbalanced state – of course to produce negative energy as much as possible to feed themselves – for that reason here we had many, many wars and negative happenings )



Maybe you didn't know about this, and you don't like to hear something like this, but that's situation we are faced with. Some individuals know all this already. Some have assumptions only. Some know all and do what thay can for now. Nevertheless, we are all connected.



START LOOKING, SEARCHING and LEARNING - DO RIGHT THINGS!!!



Please, send this to all your contats, e-mail adresses, translate to your mother language, share to all people. Print this on paper and give it to your friend who haven't computer. Photocopy it, multiply, send with post services and give it to others. It doesn't matter if you live in big town or somewhere far away. Nevertheless, this will help to everyone, not only to you. And it will help more than you can even dream about.

Thanks for reading and good luck in transformation of consciousness!

- Human group soul consciousness -


- 05:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.06.2009., srijeda



DRUŠTVO GOZD

moje čestitke na izradi web stranice DRUŠTVO GOZD...


DRUŠTVO GOZD

Dragi moji lepi Martuljčki,
zacela je delovati nova spletna stran Drustva gozd:

http://drustvogozd.si/

DRUŠTVO GOZD

Tu se prijavite na tabor - (pravzaprav na ta mail), si ogledate program, nekaj fotografij iz lanskega leta in se kar nekaj stvari caka, da dobijo mesto na nasi novi strani.

Prosimo, da to informacijo posredujete tudi vsem ostalim zainteresiranim martuljckom in ne se martuljckom.
Hkrati prosimo tudi za razumevanje pri zacetnih tezavah nove internetne strani in seveda dobrodosle koristne pripombe in nasveti ;)

nasnidenje v carobnem Martuljku, Mojca

-----------------




--- On Tue, 6/9/09, Društvo Gozd wrote:

From: Društvo Gozd
Subject: Re: Imamo novo spletno stran, HURA

Date: Tuesday, June 9, 2009, 10:53 AM

--------------------------

Pozdravljeni se enkrat!
zal nova internetna stran ne dela v vseh brskalnikih enako - najlepse dela v Mozzili firefox, ki je tudi varnejsi predvsem pa hitrejsi brskalnik od Internet Explorerja - govorim tudi iz lastnih izkusenj.
Vizualno in za uporabljat je enak, tako da ni potrebno novih vescin.

Zato predlagam, da si za brskalnik po spletu postavite Mozzilo firefox.
Tu si jih lahko prenesete:
za slovenski jezik: http://sl.www.mozilla.com/sl/
in se moznost izbire jezikov: http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html

Za tiste, ki niste ravno doma na racunalniku - navodila za instalacijo Firefoxa:
http://support.mozilla.com/sr/kb/Instalacija+Firefox-a+za+Windows

srecno!

'oblikovalko-tehnicna' ekipa za drusvo Gozd

--------------

moje čestitke na web stranici

lp, boro


- 05:32 - Komentari (5) - Isprintaj - #

09.06.2009., utorak

SVE MASKE PADAJU

SVE MASKE "KAD - TAD" OTPADNU





http://novavizija.blog.hr/



Nova Vizija

četvrtak, 04.06.2009.

Maska Otpada

Kao prvo, zahvaljujem posjetiocu bloga pod imenom panoptik na nedavnom skretanju pozornosti na temu današnjeg posta i link.

Sigurno se sjećate posta Barack Obama - Hipnoza U Koju Možemo Vjerovati napisanog prije dva mjeseca. Ukoliko ga niste pročitali, bilo bi i više nego prikladno da to učinite sada.

Taj se post bavio prognozama Obaminih nadolazećih predsjedničkih poteza i cjelokupnog političkog djelovanja u skladu sa dobro utvrđenim planom globalne elite, ograničavanju ljudskih sloboda i usmjeravanju čovječanstva prema scenariju orwellovske tiranije. Nedavni Obamin govor daje nedvosmislenu potvrdu tih prognoza. Obama je u tom govoru rekao da je od ključne važnosti za sigurnost američkih građana uvesti mjeru koju je nazvao 'dugotrajni pritvor'. Naime, radi se o preventivnom hapšenju ljudi za koje se sumnja da će počiniti određeni zločin!!! Da, dobro ste pročitali. Drugim riječima, netko sumnjiv američkoj vladi (čitaj: bilo tko) može završiti u zatvoru, bez ikakvih prava, bez suđenja na neodređeno vrijeme kako ne bi u budućnosti počinio 'mogući' zločin protiv Amerike! Vremenski okvir u takvim slučajevima je vrlo neodređen, a kreće se, prema riječima samog Obame, od godine, pet ili čak deset godina! Da bi taj diabolični prijedlog progurao masama, Obama je igrao na kartu patriotizma i sve to teatralno začinio frazama poput: 'Amerika je u ratu protiv terorizma. Upravo sada netko u terorističkim kampovima za obuku kuje plan da oduzme američke živote'. Kakav vic. Inače, za one koji ne znaju, 2002.godine je Steven Spielberg snimio film 'Minority Report' s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi čija je radnja smještena u 2054. godinu a gdje se odigrava upravo ovaj scenarij o kojem govori Obama. Sadržaj filma možete pročitati ovdje! Izgleda da je budućnost mnogo bliža nego nam se čini!

Pogledajte ovaj iznimno zanimljiv video prilog.

http://novavizija.blog.hr/




-----------




--- On Fri, 6/5/09, Meri Žic wrote:



From: Meri Žic
Subject: Nova Vizija

Date: Friday, June 5, 2009, 4:42 PM

---------

hvala dragoj meri na ovoj vrijednoj informaciji. puseeeeeeeeeeeeeeeeeee... boro





- 05:26 - Komentari (12) - Isprintaj - #

08.06.2009., ponedjeljak

Predromaničko slikarstvo u Istri



Predromaničko i romaničko slikarstvo u Istri



Željko Bistrović



Konzervatorski odjel u Puli, konzervator – stručni suradnik



Izvleček: U tekstu se pokušava kronološkim redom navesti predromaničke i romaničke zidne slike u Istri. Pažnja je posvećena u novije vrijeme restauriranim zidnim slikama. Nakon restauracija čitljiviji su ciklusi zidnih slika u Sv. Martinu u Sv. Lovreču i Sv. Agati kod Kanfanara te ostaci zidnih slika u Sv. Mariji od Sniga u Maružinima i Sv. Stjepanu u Peroju. Spominju se i danas nestali fragmenti kao što su oni iz Sv. Marije Male kod Bala. Zakašnjela polemika s G. Ghirardijem podvrće kritici njegova razmišljanja o ciklusu zidnih slika u Sv. Vincentu u Savičenti.



Najranija svjedočanstva srednjovjekovnog zidnog slikarstva na području Istre, u vrijeme ranog kršćanstva, tek su rijetki arheološki ostaci, kao što su npr. iz Sv. Andrije u Betigi. Iako ovakvi ostaci ne mogu puno reći o cjelinama kojima su pripadali vrijedna su svjedočanstva o tehnologiji izvedbe te svjedoče o kontinuitetu umjetničke produkcije.

Najstarije datirane srednjovjekovne zidne slike spadaju u karolinško razdoblje. To su ostaci zidnih slika pronađenih tijekom arheoloških istraživanja u crkvi Sv. Sofije u Dvigradu. Fragmente fresaka u crkvi otkrio je B. Marušić 1962. godine u tri manje apside koje su tijekom vremena inkorporirane u kasniju, romaničku apsidu (Marušić, 1971, 41-43). Marušić ih prema ovakvoj, relativnoj kronologiji i prema analizi tehnologije datira u 8. st. Zbog nemogućnosti da se čuvaju in situ, 1969. godine strapirane su i prenesene u Arheološki muzej Istre u Puli.[1]

Slike su skoro monokromne, u tonovima crvenih okera. Dva čitljiva dopojasna lika nalaze se unutar pravilnih, četverokutnih polja izvedenih tankom, crvenom bordurom (sl. 1). Likovi su obučeni u bijele tunike usko pripijene uz tijelo i prekriveni crvenim plaštom kopčanim na ramenu. Jakih su vratova i ovalnih lica. U rukama drže predmete koje je Marušić prepoznao kao bodeže, te je stoga pretpostavio da likovi predstavljaju svece-vojnike. Isti autor spominje da neki oblikovni detalji, kao što su usne, obrve i ruke, podsjećaju na minijaturno slikarstvo 8. i 9. stoljeća. Karakteristični detalj upravo je oblikovanje ruku, tankih, savijenih, šiljasto završenih, bezglobnih prstiju. Crtež je izveden tankim kistom, dugim linijama kaligrafskog poteza što svjedoči o kvaliteti majstora.

Treba spomenuti i kasnije slikarije iz iste crkve, najvjerojatnije romaničke, od kojih nije ništa ostalo osim sačuvane grafike Gulia de Franceschia, koja nam može pomoći tek naslutiti stilske karakteristike slikarija (Caprin, 1895, 373). Unutar polja deblje, jednobojne bordure, nalazi se lik sveca mladenačkog izgleda koji zauzima sav prostor polja. Veličina aureole kojoj je radijus dva puta veći od radijusa glave navodi nas na razdoblje rane romanike. Novigradski biskup Tomassini u 18.st. opisuje scene u svodu središnjeg broda romaničke crkve. Navodi scene opsjedanja grada (Jeruzalema) i mornaricu na galijama, te druge scene Starog zavjeta i života i muke Kristove. Osim ovih slika navodi dvanaest apostola i druge scene. Za slikarije govori da su „all'uso greco“ (Tommasini, 1837, 432).



Slijedeći po starini ostaci su zidnih slika u crkvi Sv. Andrije na Crvenom otoku kod Rovinja (Fučić, 1965, 107-110). Ova crkva pripadala je benediktinskom samostanu Sv. Marije i Sv. Andrije koji se u dokumentima prvi put spominje 858. godine. U donjem dijelu kupole poslije drugog svjetskog rata bili su vidljivi izblijedjeli tragovi velike figuralne kompozicije s kružnim nizom svetačkih likova, za koje je Fučić pretpostavio da bi mogli predstavljati scenu Uzašašća. O čitljivijem, ali isto tako fragmentarnom prikazu Raspeća, Fučić je napisao nadahnutu ikonografsku analizu. Na osnovu izostanka bizantinskih elemenata u oblikovanju Kristovog korpusa, kao i u nekim karakterističnim detaljima, kao što su opušteni prsti s palcem koji pokriva ranu, bočno vezana perizoma, nagnuta Kristova glava s kratkom bradom i konture masivnog, robustnog tijela stilizirane, plastične muskulature, Fučić uočava stilske utjecaje benediktinske slikarske djelatnosti karolinškog razdoblja, a slikariju datira na prijelazu 9-10. st.



Osim ova dva lokaliteta iz karolinškog perioda arheološki su potvrđene freske u bazilici u Guranu. Postoje i određene indicije da bi se ostaci fresaka iz ovog perioda mogli pronaći i u apsidi Sv. Pelagija u Novigradu.



Freske iz crkve Sv. Martina u Sv. Lovreču iz 11. st. otonske su provenijencije.[2] U južnoj apsidi sačuvana je scena Deisisa u polukaloti (sl. 2), a u donjem registru prikazana su četiri sveca. U sjevernoj apsidi nalazi se djelomično sačuvana scena u kojoj se nazire arhitektura (baldahin oltara) i likovi usmjereni u njezinom pravcu. Prikazano je najvjerojatnije neko žrtvovanje u hramu.

Slikarije je ukratko opisao Fučić, još dok su bile pod slojevima kasnijih naliča. U oštro individualiziranim fizionomijama Fučić je uz neke otonske crte uočio bizantinsku svetačku tipologiju (Fučić, 1963, 15). Marino Baldini uočava utjecaj benedikcionala biskupa Engelmara na umjetničko stvaralaštvo Istre tog perioda (Baldini, 2003, 107-112). Direktnih likovnih utjecaja nema, ali ovaj benedikcional nam govori o vezama njemačkih feudalaca s istarskom pokrajinom i s umjetničkim središtima Europe. Sačuvane zidne slike u Sv. Martinu pripadaju monumentalnom slikarstvu otonskog perioda i vrhunac su umjetničke produkcije svoga vremena, kakvo se nije sačuvalo niti na izvorima ove umjetnosti. O bizantinskoj tipologiji onda ne može biti riječi. Novija istraživanja Ivana Matejčića osnova su za ovakva razmišljanja, u kojima je, osim likovnih izvora fresaka, također utvrdio paralele skulpturi i arhitekturi crkve Sv. Martina.[3]



Zidne slike u Sv. Mihovilu u Kloštru na Limu obradila je još pedesetih godina prošlog stoljeća Ana Deanović (Deanović, 1956, 9-10). U donjem registru apside sačuvani su dijelovi ciklusa mučeništva Sv. Stjepana (sl. 3), a na desnoj strani trijumfalnog luka lik mladog opata ili biskupa s palijem i štapom u ruci, te tonzurom na glavi.

Ikonografski i likovni uzori koje spominje Ana Deanović raznoliki su, od karolinških elemenata u ornamentici do helenističko-orijentalnih motiva. Ove elemente autorica svrstava pod zajednički nazivnik izrazitog internacionalizma benediktinskog samostanskog slikarstva tzv. otonskog kruga. U freskama iz crkve Santa Prassede iz Rima[4] naslućujemo točniji pravac u kojemu treba krenuti u traganju za likovnim izvorima zidnih slika u Sv. Mihovilu u Kloštru. One nas svojim oblikovnim detaljima, kompozicijom, naguranošću likova, draperijama haljina, aureolama kojima je ispuna žuta, a rub crveni s bijelom linijom koja ih odvaja, uskom, stiliziranom arhitekturom, koja završava trokutićima zabata, plavom pozadinom narativnih scena podsjećaju na zidne slike u Sv. Mihovilu. Postoji još jedna, tehnološka sličnost. U Sv. Mihovilu je zanimljiva upotreba smalta za dobivanje plave boje. To je isto što i „egiziano blu“ koja se pojavljuje u Santa Prassede. Freske iz Santa Prassede datiraju se u 9. st.



Na karolinšku tradiciju nastavljaju se i freske u Sv Agati kod Kanfanara (sl. 4).[5] Crkva je sagrađena najvjerojatnije u 11. st., ali u oblicima koji su karakteristični za ranija razdoblja. Jedan od elemenata za ovakvo datiranje crkve je freska koja se nalazi na prvom sloju žbuke.

U donjem registru u sredini se nalazi Bogorodica orans okružena sa svake strane petoricom apostola. Broj apostola nas navodi da u sceni Deisisa u konhi apside prepoznamo dvojicu apostola koji u donjoj sceni nedostaju. Krist je prikazan kao golobradi mladić. U ruci drži neuobičajeni natpis kapitalom: REX IUDEORUM. Na trijumfalnom luku nalazi se scena žrtve Kainove i Abelove. Svetice Agata i Lucija nalaze se u poljima ispod trijumfalnog luka. Bordure s geometrijskim motivima (zasjenjene četvorine, meandar, kombinirani ornament ukrštenih valovnica i kvadratnih polja) ponavljaju ornamentalni repertoar poznat iz karolinškog slikarstva.

Podjelom pozadine iza apostola i bordurama slikar postiže naglašenost horizontala. Dojam horizontalnosti pojačava jednostavnim perspektivnim trikom kojim povisuje gornju borduru u središtu apside. Scene su ornamentalno shvaćene. Likovi apostola slikani su u jednostavnim, hijeratskim pozama, a statičnost je naglašena i promjenom boja njihovih haljina, kojom se dobija ritam ABAB. Statičnost razbija samo kompozicija Deisisa u konhi apside u kojoj je pokrenut lik Krista raširenih ruku, te likovi anđela u gesti prinošenja darova. Ovakvim rješenjem naglašava se središnja scena ovog ikonografskog programa.

Paletom ograničenih boja (žuti oker, crvena, plava, zelena i bijela) slikar postiže zanimljive kolorističke akorde. Zanimljivo je da u korištenoj paleti nedostaje crna boja. Lica i ruke oblikuje komplementarnim kontrastom zelene i crvene boje. Sve boje su nanošene na svježu žbuku (a fresco) osim bijele koja je stavljena na suhu žbuku (a secco). Njome slikar slika lumegiatture i natpise nad apostolima. Ova je boja vremenom otpala, tako da se sada tek nazire.

Fučić u svojoj stilskoj analizi uspoređuje slikarije sa skulpturom iz Sv. Nediljice kod Zadra. Fučić uočava stilske elemente koji će nam pomoći u traženju likovnih paralela: „ipsilonska sigla koja spaja lukove obrva s grebenom nosa, oštro oivičeni madeži …» (Fučić, 1964). Matejčić na tragu ovih elemenata, ali i upotrebe dekorativnih sredstava bordura i ornamentalnih ispuna, povezuje ove freske sa S. Lorenzo di Viluzza. Navedeni lokalitet pokazuje najveće stilske i tipološke sličnosti s freskama u Sv. Agati.[6]



Ostatke zidnih slika u Sv. Stjepanu u Peroju spominje još Anton Gnirs, te kasnije Branko Marušić, no nisu ih bili u mogućnosti istražiti. U Peroju je 1826. godine ugašena katolička župa Sv. Stjepana, a crkva je prodana 1834. da bi kasnije bila pretvorena u štalu. Nakon što ju je Grad Vodnjan otkupio crkva se sustavno istražuje. Freske su u 2007. godine očišćene od kasnijih naliča. Dosta su oštećene i teško čitljive. Ipak i iz takvih slika moguće je prepoznati stilske elemente koji nas upućuju na 11. st. Uočava se vještina i sigurnost pri vođenju kista koji iscrtava tanke, paralelne linije draperija. Ornament bordure na vrhu južnog zida inačica je onog u Sv. Agati, tj. zasjenjenih četvorina. Na sjevrenom zidu gornja bordura je izvedena od trakastog meandra. Na tri mjesta naziru se scene koje možemo ikonografski pobliže odrediti. Prva je susret Marije i Elizabete, druga bi mogla biti izlazak iz Egipta (sl. 5), dok se na najvećoj sceni nalazi osoba sa svitkom u ruci pred gomilom ispred neke građevine.



Zidna slika u Sv. Foški kod Batvača blizu Peroja (Fučić 1965b; Matejčić, 2005.) tehnološki je zanimljiva jer nije freska, već neka vrsta polutempere. Na zaglađenoj suhoj žbuci slikalo se bojama kojima je uz vapno dodano i neko organsko vezivo. Slikarija je nastala početkom 12. st. neposredno nakon izgradnje same crkve.[7]

Promatrajući ovu slikariju u oči nam upada krajnja stilizacija likova, koji su više geometrizirani ornament, nego što predstavljaju ljudske likove. Sama tema prikazuje bizantinski tip Uzašašća u njegovom najčišćem obliku: Krist sjedi na prijestolju, unutar mandorle duginih boja. S desnom rukom blagoslivlja na istočnjački način a lijevom rukom pridržava knjigu na koljenima. Mandorlu u nebo uzdižu četiri anđela, a ispod njih se nalaze šestorica apostola koji s čuđenjem gledaju Uzašašće. Scena je reducirana na šest apostola zbog zadanosti formata, a kako bi se sačuvala monumentalnost kompozicije veličinom likova. Pozadina je podijeljena na pet horizontalnih pojaseva. Najdonji na kojem se nalaze apostoli, a u kojem se Krist nalazi samo svojim stopalima. Iznad njega se nalazi svjetliji koji apostoli dodiruju samo svojim aureolama. Na ovom je dijelu bio zapisan tekst na latinskom, danas nečitljiv. Nebesa se sastoje od tri pojasa. U najnižem, plavom, nalaze se zvijezde i kozmički simboli. Iznad njega se nalazi pojas nebesa s dragim kamenjem, a u najgornjem dijelu pojas s valovitim linijama. Na samom vrhu nalazi se bordura s pleternim ornamentom «dna košare» i biserima. Ovaj elaborirani prikaz nebesa, «anatomski» diferenciran mogao bi naslutiti neki literarni predložak, možda upravo onaj koji je bio zapisan na pozadini. Pod Uzašašćem nalazi se simbol euharistije: dvije ptice koje piju iz kaleža. U konhi apside nalaze se ostaci Sedes Sapientiae (Bogorodica na prijestolju s Kristom u krilu), te se naziru detalji veće scene: glava svetice i krila kerubina u trompama (sl. 6). Iako je po stilskim karakteristikama očito da je obje slikarije radila jedna radionica, začuđuje svježina boja u konhi apside.

Stilske paralele ovom slikarstvu možemo pronaći na širem prostoru Europe, od Katalonije do Bizanta. U dosadašnjim usporedbama spomenuti su različiti lokaliteti (od San Angelo in Formis do San Michele di Pozzovegiani). No, najveće paralele možemo uočiti upravo na istočnoj jadranskoj obali, u usporedbi sa slikama u Sv. Mihajlu kod Stona. Sličnosti uočavamo u prostornoj organizaciji scena, horizontalnoj podjeli pozadine, u stilizaciji anatomskih detalja, «ornamentalizaciji» ljudskih likova te ornamentalnim detaljima dragog kamenja i biserja.



U crkvi Sv. Jeronima u Humu Fučić je otkrio zidne slike 1947. godine. Na trijumfalnom luku sačuvano je Navještenje. Na sjevernom zidu očuvan je ciklus iz Kristove muke: Posljednja večera, Judin Poljubac, Raspeće, Skidanje s križa i Polaganje u grob. Slikarije su datirane u drugu polovicu 12. st. Prema ikonografiji majstor se formira u sferi gdje se ukrštaju utjecaji Bizanta i Zapada, Venecija i Akvileja, lagunarno i furlansko tlo u neposrednoj blizini Istre. Relativna čistoća neohelenističkih oblika navodi nas da paralele tražimo u torčelanskim mozaicima i bizantinizirajućim freskama u San Zeno u Veroni. Riječima Branka Fučića gotovo je nevjerovatno da se u agrarnoj sredini malog zabitnog Huma pojavilo djelo tako visokih i čistih likovnih kvaliteta. Zidne slike ovakve kvalitete govore o tome da iza njih stoji narudžba akvilejskog patrijarha koji početkom 12. stoljeća dobiva u feud i Hum. U tehnici slikanja također se prepliću iskustva Zapada i Bizanta. Zadivljuje koloristička orkestracija koju slikar izvodi sa šest osnovnih pigmenata. Višestruki pastozni namazi, bijela svjetla, ljubičaste lazure i zelenkaste sjene elementi su bizantinske slikarske prakse, dok se upotreba dominantnog crvenila vezuje uz zapadne utjecaje, gdje je crvena boja temeljni slikarski pigment. Fučićevoj interpretaciji danas teško možemo što dodati.(Fučić, 1964a)





Značajan primjer slikarstva s kraja 13. st. ciklus je zidnih slika u grobljanskoj crkvi Sv. Vincenta u Savičenti.[8] Postoje tri sloja fresaka. Najznačajniji je onaj srednji koji se pripisuje Ognobenusu. Signiran je natpisom koji se nalazi pod prozorom južne apside. Natpis je djelomično sačuvan i iz njega je rekonstruiran slijedeći tekst: «ANNO DOMINI ... ... PIN(XIT) OGNOBENUS HOC TRIVISANUS». Stariji sloj primjećuje se samo u ispranim tragovima boje. Najmlađem sloju (iz druge pol. 14 i prve pol. 15. st.) pripadaju dvije obnovljene slike apostola i fragmentarna oltarna zidna slika na sjevernom zidu s likom svetice i donatorom. Ikonografski zanimljiv lokalitet prikazuje kristološki ciklus i legendu o Sv. Vincentu. U konhama triju upisanih apsida (od sjeverne prema južnoj) nalaze se scene Krštenja Kristovog, Krista u slavi, te Bogorodice u slavi. Zanimljiv i rijedak prikaz je žrtve Kainove i Abelove, te kalendarski prikaz radova po mjesecima.

Ghirardi u svojem djelu o istarskom zidnom slikarstvu «Affreschi istriani» posebnu pažnju posvećuje z. slikama u Sv. Vincentu (Ghirardi, 1972, 71-74). Zamjera Fučiću da na ovaj ciklus nije obratio dovoljnu pozornost. Nastavljajući tezu svog profesora i mentora, S. Bettinia, zaključuje kako je Ognobenus Trivisanus isti slikar koji slika u crkvi San Vito u Trevisu. Iako postoje neke sličnosti, one su rezultat oblikovnih mogućnosti vremena u kojem su nastale. To su ikonografski detalji, impostacija likova i neki oblikovni detalji. No, očite su i mnogobrojne razlike, koje je Bettini pokušao opravdati slikarskim razvojem umjetnika. Razlike između slikarija Sv. Vincenta i San Vita su kolorističke, slike u Sv. Vincentu su življih, žarkih boja. Slikarov potez kistom u Sv. Vincentu je življi, linija je razigranija. Uočavaju se i kompozicijske razlike: u Sv. Vincentu ima više praznog prostora među likovima, slike su «lakše», prozračnije, što se djelomično postiglo širokom plohom žute boje koja predstavlja zemlju. Ornamentalni repertoar je različit i drugačije izveden. Razlikuju se i sitni anatomski detalji, detalji okovratnika, aureole itd. Razlikuje se i tehnika slikanja: u Sv. Vincentu nabori se izvode svjetlom bojom na tamnoj pozadini, dok je u San Vitu obrnuto, tamnijom bojom na svjetlijoj pozadini. U Sv.Vincentu slikar podslikava zelenom bojom prije nanošenja inkarnata, a crtež izvodi crnom linijom.

Ghirardi u svom radu pokušava dokazati kako je glavni izvor svih umjetničkih strujanja Venecija dok je lokalni izraz samo retardacija ovih strujanja. Insistira na «l'intonazione venezianeggiante del discorso pittorico». Iako se na nekoliko stranica raspisao o Ognobenusu, izbjegava formalnu analizu likovnog djela. Fučić je, naprotiv, ovaj zadatak odradio savršeno, na njemu svojstven način te ga moramo doslovno citirati:

«... Bizantinska dionica daje onu ritualnu odmjerenost stavu i kretnjama deizisne Madone, ona traje u samom rječniku ustaljenih morfoloških fraza, koje na svetačkim haljinama rutinski ponavljaju već skamenjene sheme mokrih nabora. Izvjesne bizantinske crte žive i u shemi fizionomija, samo je i ovdje XIII stoljeće premetnulo plastične vrednote u korist grafičkog opisa, izvedenog izvanredno vještom kaligrafijom. Brižno i detaljno majstor se crtački pripremio kad je zelenom zemljom crtao lica (Madona) da bi ih zatim pokrio svjetlosivom i ružičastom pastom inkarnata i na njoj definitivno kaligrafijom crnog i crvenog crteža konturirao i dovršio sliku (apostoli), Taj crtež još je življi kada je majstor bio nevezaniji od hijeratskih predodžbi. U kalendaru, u prikazu mjeseca svibnja, razigrana linija giblje konja i konjanika.»





Kapela Sv. Marije Male kod Bala također je bila ukrašena zidnim slikama. Ostaci su bili vidljivi prije svega u apsidama, a jedva primjetno i na istočnom kraju sjevernog zida. Dio zidne slike u sjevernoj trompi sjeverne apside skinut je 1963. godine radi konzervacije. Na njemu se nalazila glava anđela i natpis «Matheus» koji je pripadao prikazu simbola evanđeliste Mateja (sl. 7),[9]te crvene bordure koje su pratile obrise luka trompi. Na osnovu opisa u literaturi i fotografije može se prihvatiti stilska identifikacija i datacija tih slikarija u romaničko razdoblje. Marušić uočava stilske karakteristike, način modelacije, dobivene crvenim mrljama na obrazima i trokutnom borom na čelu, što ga navodi da slikarije datira u prvu polovinu 14. stoljeća (Marušić, 1974, 26). Iva Perčić predlaže dataciju u 13. st., jednako kao i Šonje: «Gornji sloj potpuno propalih zidnih slika, koje su imale gornje dijelove svetačkih likova, spada u krug najkvalitetnijeg zidnog slikarstva Istre iz početka 13. stoljeća.» (Šonje, 1982, 95).



U 13 st. nastaje nekoliko djela lokalne provenijencije, one koju je posebno obradio Fučić u svojim člancima, te ju nazvao terminom «ladanjske romanike» (Draguć, Bazgalji, Trviž, Maružini, Boljun – sl. 8). U tom kontekstu spominje i slikarije u Butonigi, no one su ipak jedno stoljeće mlađe. Ove slikarije na granici su etnološke i povjesnoumjetničke tematike. Ipak, ova produkcija istarska je stvarnost. Ne možemo u povijesti umjetnosti tražiti vrhunske izraze stila, a zatvarati oči pred umjetničkom svakodnevicom prošlih razdoblja. Zajednička im je rustičnost njihove izvedbe uz koju se veže problem datiranja ovakvih djela. Fučić ih je po nekim ikonografskim detaljima smjestio pred kraj 13. st. no ostavio je mogućnost i da pripadaju 14. st.

Od ovih lokaliteta nedavno su konzervirani ostaci zidnih slika u crkvi Sv. Marije od Sniga u Maružinima (sl.9). Fučiću je bio poznat samo fragment lica svetice unutar apside. (Fučić, 1964). Na osnovu njega napisao je prekrasne stranice ikonografske analize navedenog fragmenta, na osnovu čega slikariju datira u 12. ili najranije početak 13. st. Osim ovog ulomka sačuvani su ostaci likova u bijeloj haljini ogrnutih crvenim plaštom. Likovi okrenuti prema svetištu dio su scene Deisisa. Pod desnom trompom nalazi se fragmenat aureole još jednog svetačkog lika. Ovi podaci nam govore o tome kako u donjem registru unutar apside nije bio prikazan uobičajeni niz apostola, već sveci zaštitnici vezani uz kult. Na sjevernoj strani trijumfalnog luka sačuvan je lik anđela navještenja do visine glave. Zanimljiva je tehnološka podudarnost ovih zidnih slika sa sačuvanim ostatcima iz crkve Sv. Sofije u Dvigradu. Na sloju grubo zaglađene žbuke nanesen je sloj gustog vapnenog mlijeka koji je podloga za nanašanje skromne palete zemljanih boja.



Na ovom mjestu tek spominjem zidne slike na unutrašnjoj strani pročelnog zida porečke bazilike. Šonje ih stavlja u 13. st. uočavajući reminiscencije na otonsko razdoblje iako ih po nekim dekorativnim detaljima možemo smjestiti u 14. st. Jedan od databilno problematičnih lokaliteta je i Sv. Marija Formoza u Puli. Vide se prikazi svetaca u lučno zaključenim nišama. Pozadina je horizontalno podijeljena na dva dijela. Gornji dio iznad ramena svetaca tamno plave je boje, dok je donji dio crvene oker boje. Dva su sveca unutar niša na sjeveroistočnom zidu. Svetica u crvenoj haljini sa zelenim plaštom pokazuje desnom rukom prema atributu u lijevoj, isto kao i bradati svetac u plavoj haljini. Aureole likova su trostruko većeg radijusa od radijusa glave. Uočava se mnoštvo deskriptivnih detalja, kao što je ornament u trokutastom segmentu lučnog završetka nad glavama svetaca. No tek se na licu svetice uočava sva umješnost slikara. Ostali dijelovi fresaka su jako propali. Na jugoistočnom zidu nazire se svetac na kojem je slikani sloj jako oštećen te se vidi pripremni crtež.

Na nekim lokalitetima s višeslojnim freskama uočeni su fragmenti romaničkih fresaka, te ih ovdje tek usputno spominjemo: Sv. Flor u Pomeru, Sv. Jakov u Bačvi, Sv. Primož i Felicijan u Čirkotima. Ovaj zadnji vjerojatno čuva opsežniji ciklus, jer su osim u apsidi, freske vidljive i u brodu crkve, no, još se uvijek nalaze pod kasnijim naličima (sl. 10). Arheološki su iz razmatranog razdoblja potvrđene zidne slike na više lokaliteta, kao što je već rečeno za baziliku u Guranu. Nedavno je istražen i trg Sv. Martina u Umagu gdje su također potvrđene romaničke freske u arheološkom sloju.



Novije restauracije omogućile su da cjelovitije promotrimo navedene slikarije. One su različite kvalitetom, od vrhunskih djela romanike (Sv. Martin u Sv. Lovreču, Sv. Foška kraj Batvača, Sv. Jeronim u Humu, Sv. Vincent u Savičenti) do tzv. «ladanjske romanike», rustičnog istarskog stvaralaštva. Neka od ovih djela zaslužuju da budu navedena u svim pregledima svjetske umjetnosti.

Istra je specifično područje u kojemu se prepliću različiti stilski utjecaji. Benediktinska komponenta ranoromaničkog slikarstva u Istri, koju dosadašnji istraživači potenciraju, heterogena je po svom postanju. Likovni izvori ovih slikarija danas se mogu preciznije utvrditi. Uočavamo utjecaje Rima, sjeverne Italije, otonskog carstva, Akvileje, Venecije uz moguće lokalne radionice. Sve nam to kazuje da onodobna Istra nije bila autarkična i zatvorena, već dapače, regija prožeta različitim utjecajima. Za ovo razdoblje treba primijetiti da se otonska umjetnost ugleda na karolinšku, koristi njezin repertoar tema, motiva i ornamentike.

Najsličnije istarskom slikarstvu je ono slikarstvo u sjevernoj Italiji koje je od lokalnog značaja, te ne pobuđuje pažnju talijanskih povjesničara umjetnosti ili je fragmentarno sačuvano te nije zanimljivo monografskoj obradi. Stoga je ovo slikarstvo još uvijek neobjavljeno i nedostupno znanstvenoj javnosti i široj publici. Tek se danas izrađuju sustavni katalozi koji će nam omogućiti da tehnološke, ornamentalne i ikonografske podatke iz „nezanimljivih“ fragmenata složimo u razumljivu cjelinu. Metodologija povjesničara umjetnosti kod slikarstva ovog perioda mora biti drugačija, skoro arheološka. Međutim, osnovni alat i dalje treba ostati stilska analiza koja će se nadopunjavati povijesnim, ikonografskim, tehnološkim i stratigrafskim podacima.





Summary: Ovaj pregled počinje opisom karolinških fresaka iz Sv. Sofije u Dvigradu i Sv. Andriji na Crvenom otoku kod Rovinja. Otonskom periodu pripadaju nedavno restaurirane freske iz župne crkve Sv. Martina u Sv. Lovreču te također recentno restaurirane freske iz Sv. Agate kod Kanfanara. Ovom periodu pripadaju i zidne slike iz Sv. Mihovila na Kloštru kod Lima te novootkriveni ostaci zidnih slika u Sv. Stjepanu u Peroju. Iz 12. stoljeća potječu zidne slike Sv. Foške kraj Batvača kod Peroja i Sv. Jeronima u Humu. Periodu 13. st. pripada više lokaliteta kao što su Sv. Vincent u Savičenti, Sv. Marija Formoza u Puli te lokaliteti koje B. Fučić objedinjuje pojmom „ladanjska romanika“ (Draguć, Bazgalji, Trviž, Boljun, Maružini). U ovu skupinu uklapaju se i stariji ostaci z. slika u Sv. Primu i Felicijanu u Čirkotima. Od ovih lokaliteta nedavno restaurirani ostaci z. slika u Sv. Mariji od Sniga u Maružinima. Spominju se i neki lokaliteti na kojima su freske utvrđene u arheološkom sloju. U ovom pregledu najveća pažnja posvećuje se u novije vrijeme restaurirane freske te se u zakašnjeloj polemici s G. Ghirardijem podvrću kritici njgovarazmišljanja o ciklusu z. slika u Sv. Vincentu u Savičenti.

Istra je specifično područje u kojemu se prepliću različiti stilski utjecaji. Benediktinska komponenta ranoromaničkog slikarstva u Istri, koju dosadašnji istraživači potenciraju, heterogena je po svom postanju. Likovni izvori ovih slikarija danas se mogu preciznije utvrditi. Uočavamo utjecaje Rima, sjeverne Italije, otonskog carstva, Akvileje, Venecije uz moguće lokalne radionice. Sve nam to kazuje da onodobna Istra nije bila autarkična i zatvorena, već dapače, regija prožeta različitim utjecajima. Za ovo razdoblje treba primijetiti da se otonska umjetnost ugleda na karolinšku, koristi njezin repertoar tema, motiva i ornamentike.







Literatura:

Il futuro dei Longobardi (katalog izložbe), Museo di Santa Giulia, Brescia 2000.

Hrvati i Karolinzi (katalog izložbe), Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Split 2000.

Baldini, M. (2004): Benedikcional biskupa Englmara. Početak istarskog freskoslikarstva, Istarska Danica 2004, Pazin 2003.

Caprin, G. (1895): Alpi Giulie, Trieste 1895.

Deanović, A. (1956): Ranoromaničke freske u opatiji Sv. Mihovila nad Limskom dragom, Bulletin Zavoda za likovne umjetnosti JAZU, 1956.

Fisković, I (1987): Romaničko slikarstvo u Hrvatskoj, Zagreb 1987.

Fučić, B. (1963): Istarske freske, Zagreb 1963.

Fučić, B. (1964): Sv. Agata kod Kanfanara, Bulletin zavoda za likovne umjetnosti JAZU, god. 1964.

Fučić, B. (1964a): Hum – ciklus romaničko-bizantinskih zidnih slikarija, Peristil, god. 1963-1964, br. 6-7

Fučić, B. (1964b): Sv. Marija «od sniga» u Marožinima, Bulletin JAZU XII, 1964., str. 1-5.

Fučić, B. (1965): Karolinska zidna slika iz crkve Sv. Andrije na otoku kod Rovinja, Bulletin zavoda za likovne umjetnosti JAZU, god. XIII/1965., br. 1-2-3.

Fučić, B. (1965): Sv. Foška kod Peroja, Bulletin Zavoda za likovne umjetnosti JAZU, XII, Zagreb 1965.

Ghirardi, G. (1972): Affreschi istriani del medioevo, Padova 1972., str 71-74.

Marušić, B. (1971): Kompleks bazilike Sv. Sofije u Dvogradu, Histria archeologica, Pula 1971, sv. 2/2

Marušić, B. (1974): Istarska grupa spomenika sakralne arhitekture s upisanom apsidom, Histria Archeologica, Pula 1974.

Matejčić, I. (2005): Sv. Foška, Split-Pula, 2005.

Matejčić, I. (1997): Dvije crkve, Rijeka-Rovinj, 1997., str. 4.

Šonje, A. (1982): Crkvena arhitektura zapadne Istre, Zagreb-Pazin 1982., str. 95.

Tommasini, G. F. (1837): Comentari storici-geografici della provincia dell' Istria, Archeografo triestino, IV, Trieste 1837.





--------------------------------------------------------------------------------

[1] Ukupno pet fragmenata čuva se pod inventarnim brojevima S 4451, S 4452, S4453. Publicirani su u katalogu izložbe Hrvati i Karolinzi, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Split 2000, str. 33-34.

[2] Nedavno ih je restaurirao studio Renzo Lizzi iz Artegne kod Udina te su sada čitljivije.

[3] Prof. Matejčić svoja zapažanja još uvijek drži samo u bilješkama, no obećao je i znanstveni članak o navedenoj tematici.

[4] koje donosi akvarel Carlo Tabanellia, u: Il futuro dei Longobardi (katalog izložbe), Brescia 2000.

[5] Nedavno je restaurirana. Konzervatorsko-restauratorski radovi završeni su u siječnju 2005. Obuhvaćali su zamjenu krovne konstrukcije i pokrivanje krova škrilama, restauraciju fresaka i žbukanje ostalih zidova vapnenom žbukom. Restauratorske radove na zidnim slikama izveo je Renzo Lizzi 2003-04.

[6] Iako se uočavaju razlike u tehnološkoj izvedbi: u San Lorenzu za razliku od Sv. Agate obilato se koristi crna boja.

[7] Tijekom konzervatorskih radova na crkvi ovakvu je kronologiju predložio Ivan Matejčić, čime mijenja dosada prihvaćenu Marušićevu dataciju crkve.

[8] Datacija je preuzeta po Fučiću. Stelč ih stavlja u 12/13. st., Fučić ih stavlja na kraj 13. st. što preuzima i Ghirardi, Perčićka za njih kaže da su nastale «negdje u 13. st.» dok Fisković ne precizira dataciju, ali ih obrađuje u poglavlju koje obrađuje kasnu i okašnjelu romaniku.



[9] U bilješkama Ive Perčić sačuvanim u Konzervatorskom odjelu u Rijeci vidljivo je da je strapirani fragment bio pripremljen za izložbu istarskih fresaka, no u međuvremenu je nestao.



---------------




--- On Thu, 6/4/09, Jasminka Rumenjak wrote:



From: Jasminka Rumenjak
Subject: zidno slikarstvo u Istri
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Thursday, June 4, 2009, 6:23 PM


[DOC]
Zidno slikarstvo u Istri postoji još u vrijeme antike, no sačuvani ...

Format datoteke: Microsoft Word - Prikaži kao HTML
Sama tema prikazuje bizantinski tip Uzašašća u njegovom najčišćem obliku: Krist sjedi ... U najnižem, plavom, nalaze se zvijezde i kozmički simboli. ... U kalendaru, u prikazu mjeseca svibnja, razigrana linija giblje konja i konjanika. ...

heartofistria.org/fileadmin/documents/clanci/Bistrovic_Predromanicko_i_romanicko_zidno_slikarstvo_u_Istri_CRO.doc - Slične stranice -

------------------

hvala dragoj gemini na ovom pismu.
lp i puseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
boro


- 05:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

06.06.2009., subota

6. Likovni susret u Jedrarskoj, MO.Luka, Rijeka

6. Likovni susret u Jedrarskoj, MO.Luka, Rijeka

"6. LIKOVNI SUSRET U JEDRARSKOJ" izložba dječjeg stvaralaštva, Mjesni odbor Luka, Grad Rijeka, Jedrarska ulica, 07. lipanj 2009. godine...




P O Z I V N I C A

na izložbu dječjeg stvaralaštva "6. likovni susret u Jedrarskoj"

Vijeće Mjesnog odbora Luka ima čast pozvati Vas na slikarski natječaj dječjeg stvaralaštva "6. likovni susret u Jedrarskoj" koji će se održati u nedjelju, 07. lipnja 2009. godine na prostoru Jedrarske i Bačvarske ulice (kod Gradske knjižnice).

Otvorenje izložbe dječjih radova je u 13.00 sati, a svečana podjela nagrada najboljim likovnim ostvarenjima s prigodnim programom je u 14.00 sati.

Odrasli slikari izlažu svoje radove od 09.00 sati na prostoru Jedrarske i Bačvarske ulice, a takmičenje u slikarskoj vještini na zadanu temu uz vremensko ograničenje od 30 minuta ("Ex tempore") s početkom je u 13.00 sati.

Očekujemo da ćete svojim dolaskom uveličati ovu manifestaciju.

S poštovanjem,

Predsjednik VMO.Luka

Saša Pavlović

----------



"6. LIKOVNI SUSRET U JEDRARSKOJ" izložba dječjeg stvaralaštva, Mjesni odbor Luka, Grad Rijeka, Jedrarska ulica, 07. lipanj 2009. godine

PRAVILNIK

1. Organizator: Mjesni odbor Luka

2. Slikarski natječaj će se održati 07. lipnja 2009. godine (nedjelja) na otvorenom prostoru.

3. Izložbeni prostor proteže se od Gradske knjižnice i Bačvarske ulice cijelom dužinom Jedrarske ulice.

4. Samim pristupanjem natječaju, učenici i ostali učesnici izjavljuju da u cijelosti pristaju na uvjete natječaja.

5. Pravo učešća imaju slikari osnovnih škola koji se prijave Prijemnom uredu.

6. Učenici se obavezno prijavljuju Prijemnom uredu koji će se nalaziti u Jedrarskoj ulici.

7. Podloge za slike pečatiraju se od 09.00-12.00 sati u Jedrarskoj ulici.

8. Pečatiraju se najviše tri podloge.

9. Na poleđini radova moraju biti navedeni naslov djela, ime i prezime autora, format, slikarska tehnika, adresa i broj telefona te naziv škole koju autor pohađa.

10. Tema: Motiv po izboru ili s područja MO Luka. Izbor slikarske tehnike i formata je po želji autora.

11. Autori koji konkuriraju za nagrade obvezni su predati svoje radove do 13.00 sati kada ih se postavlja na izložbu.

12. Izložba se održava u vremenu 09.00-14.00 sati, a potom slijedi dodjela nagrada najboljim radovima prema ocjeni žirija.

13. Nagrade osigurava MO Luka.

14. Žiri dodjeljuje 8 nagrada (ukupno 6 nagrada u 2 kategorije, nagrada u kategoriji predškolaca i nagrada iznenađenja za odrasle slikare):



1. nagrada - slikarski pribor u vrijednosti 500 kuna

2. nagrada - slikarski pribor u vrijednosti 300 kuna

3. nagrada - slikarski pribor u vrijednosti 200 kuna

4. nagrada - nagrada u vrijednosti 500 kuna u slikarskom priboru (nagrada odraslih slikara - na zadanu temu)

5. nagrada - slikarski pribor u vrijednosti 200 kuna (nagrada predškolaca)



Članovi žirija su stručni likovni djelatnici po odabiru Mjesnog odbora Luka.

Svi sudionici dobivaju priznanje za sudjelovanje.

Nagrađeni radovi ostaju u vlasništvu organizatora.

Žiri zadržava pravo nedodjele nagrada.

Organizator ne prihvaća odgovornost za eventualna oštećenja radova uslijed nepredviđenih okolnosti.

Autori izloženih (nenagrađenih) radova mogu preuzeti svoje radove nakon dodjele nagrada.

U slučaju lošeg vremena izložba će se održati u prostorijama MO Luka, Verdieva 11.

Ostali likovni autori mogu izložiti neograničeni broj slika jer ne konkuriraju za nagrade.

Lokacija: na prostoru Bačvarske ulice, kraj Gradske knjižnice te na dijelu Jedrarske ulice.

Pozivamo sve učenike osnovnih škola na odaziv ovoj likovnoj manifestaciji na kojoj mogu svojim dječjim očima prikazati svoje viđenje gradske jezgre Rijeke, detalj iz MO Luka, kao i sve ono što okupira dječje srce i dječju težnju umjetničkom izričaju.

Likovna djela naših mladih umjetnika ostat će upečatljiva posjetiteljima i građanima Rijeke kao i likovna manifestacija "6. LIKOVNOG SUSRETA U JEDRARSKOJ".

Za informacije se obratiti:

- Borivoj Bukva, tel. 091/587-68-67

- Davorka Milanović, tajnik Mjesnog odbora Luka, tel. 336-081, 371-138 fax. 336-082, 371-155

e-mail: borivojbukva@yahoo.com

mo.luka@rijeka.hr; mo.centar-susak@rijeka.hr



-----------

- 05:13 - Komentari (6) - Isprintaj - #

05.06.2009., petak

Rijeka za radoznale - fijumanologija II





Rijeka za radoznale –fijumanologija II.

u petak 05. lipnja 2009. u 19 sati u Ribook-Rijeka i subotu 06. lipnja 2009. u 20 sati na književnu manifestaciji Rijeka u knjizi i knjiga u Rijeci - u Villi Ružić (Pećine 5).

O knjizi će govoriti:

Boris Perić, Ernie Gigante Dešković, dr Tomislav Pletenac, Zlatko Moranjak, Theodor de Canziani Jakšić, Danko Švorinić...

Nakon izuzetnog uspjeha Rijeke za radoznale , fijumanologije I. donosimo nastavak u kojemu književnici i stručnjaci iz raznih područja iznova na zanimljiv način govore o nepoznatim temama iz riječke prošlosti.

S Rijekom za radoznale, fijumanologija II. otkrijte Rijeku kakvu niste poznavali.

- Da li znate da su riječki pomorci prvi priskočili u pomoć Titaniku i da se početkom 18. stoljeća u Kastvu odigralo spektakularno suđenje vješticama?

- Od dakle zmaj na Trsatu i Turska kuća u Rijeci?

- Što su brojne promjene državnih uređenja uopće donijela malim građanima Rijeke

- Kakva je Riječka budućnosti koju su zamišljali 1906. godine?

Zastupljeni autori u knjizi Rijeka za radoznale, fijumanologija II. su:

Boris Perić, Ernie Gigante Dešković, dr Tomislav Pletenac, Zlatko Moranjak, Theodor de Canziani Jakšić, Nenad Labus, dr Vasil Tocinovsk, Danko Švorinić, Slobodan Novković, Borivoj Bukva i Dieter M. Graf

- 05:21 - Komentari (7) - Isprintaj - #

04.06.2009., četvrtak

Informacije, natječaji, izložbe, promocije...


informacije...

--------------




--- On Thu, 6/4/09, Shamrock Haiku Journal wrote:


From: Shamrock Haiku Journal
Subject: SPAM-LOW: Shamrock No 10 now online and other haiku news!
To: akudryavitsky@gmail.com
Date: Thursday, June 4, 2009, 2:39 AM


Dear All,

The new issue of Shamrock Haiku Journal, the online magazine of the Irish Haiku Society, is now available at www.shamrockhaiku.webs.com/currentissue.htm Shamrock is an international quarterly online journal that publishes quality haiku, senryu and haibun in English, and has a home page at http://www.shamrockhaiku.webs.com
Shamrock Haiku Journal is calling for submissions from local, national and international haiku poets for the next issue, which will be out in early September 2009. Please submit your work to the editor, Anthony Anatoly Kudryavitsky, at irishhaikusociety[at]hotmail.com
The deadline for submissions is 31st August, 2009. See submissions guidelines at http://www.shamrockhaiku.webs.com/submissions.htm .

Also, please find attached Irish Haiku Society Newsletter, the latest issue (also available here: http://irishhaiku.webs.com/IHS%20News%20June%20to%20August%202009.pdf )

Among the haiku news we highlight the following:

GINKO 2009

The Irish Haiku Society will conduct a ginko (an organised haiku-writing walk/excursion) in Dun Laoghaire / Sandycove on Saturday, June 20th, 2009 at noon. The meeting point is the main entrance to Sandycove Dart Station. Everybody is very welcome to join us! Writing haiku or other poems in the course of a ginko is not in the least obligatory.


For further details please email: irishhaikusociety[at]hotmail.com or phone +353 87 123 0502


IHS International Haiku Competition 2009

The Irish Haiku Society International Haiku Competition offers prizes of Euro 150, Euro 50 and Euro 30 for unpublished haiku/senryu in English. In addition there will be up to seven Highly Commended haiku/senryu.

All the entries shall be postmarked by 31th October 2009. No e-mail submissions, please! Details here: http://irishhaiku.webs.com/haikucompetition.htm


With best regards,


Anthony Anatoly Kudryavitsky, Ph.D.
Chairman, the Irish Haiku Society
Dublin, Ireland
e. irishhaikusociety@hotmail.com
w. http://www.irishhaiku.webs.com

--------------------




Nije sve u novcu, nešto je i u – zlatu!

Tako bar kažu oni koji misle da su duhoviti, tako misle mnogi. Iskreno, tako mislimo i mi, samo što pod zlatom podrazumevamo nešto drugo u odnosu na dragoceni metal.

Zlato je reč, više reči. Rečenica. Priča.

I zato, na našem sajtu, pored ovozemaljskih stvari koje život znače i od kojih se, manje ili više, životari i živi, otvorili smo strane za web knjižaru, prostor namenjen svima koji pišu ili vole da pročitaju napisano. Jednostavno, kada Vam svakodnevica dojadi uđite u našu riznicu kratke priče. Kada iz nje opet stupite nazad u ono što smatramo životom neće Vam biti lošije. Nećete imati više novca, ali ćete biti bogatiji. Duhovno.

Pozivamo Vas da svoje kratke priče ( pripovetke ) unesete u ovu riznicu, da obogatimo sve koji u nju svrate, slučajno ili namerno.

Za objavljene radove na ovom sajtu nećete dobiti honorar, autorska prava zadržavate. Ako zainteresujemo čitalaštvo namera nam je da priče sa sajta štampamo kao godišnji zbornik.

Da bi se Vaša priča pojavila na sajtu potrebno je da nam je pošaljete elektronskim pismom na adresu: alsmarketing@gromnet.net uz lične podatke i kontakt adresu.

Pišite!





--- On Wed, 6/3/09, Als Marketing wrote:



From: Als Marketing
Subject: Pisi kratko duze ce te citati
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Wednesday, June 3, 2009, 8:57 PM


Poštovani,
bio bih Vam zahvalan ako bi ovu informaciju prosledili prijateljima koji pišu kratke priče ( i pripovetke)
možda im novo mesto za njihovo objavljivanje bude interesantno.
Pozdrav,

Zlatomir Aleksić
Šabac, Dalmatinska 24
+38115370-301

--------

veliko hvala

lp, boro

---------------


Hrvatsko književno društvo


Pozivamo sve članove i ljubitelje književnosti


na predstavljanje nove zbirke eseja

Rijeka za radoznale –fijumanologija II.



u petak 05. lipnja 2009. u 19 sati u Ribook-Rijeka,

i subotu 06. lipnja 2009. u 20 sati na književnu manifestaciji


Rijeka u knjizi i knjiga u Rijeci - u Villi Ružić ( Pećine 5 ).

O knjizi će govoriti:

Boris Perić, Ernie Gigante Dešković, dr Tomislav Pletenac, Zlatko Morenjak,


Theodor de Canziani Jakšić...

Nakon izuzetnog uspjeha Rijeke za radoznale , fijumanologije I.


donosimo nastavak u kojemu književnici i stručnjaci iz raznih područja


iznova na zanimljivi način govore o nepoznatim temama iz riječke prošlosti.

S Rijekom za radoznale, fijumanologija II. &am p;nb sp; otkrijte Rijeku kakvu niste poznavali.

- Da li znate da su riječki pomorci prvi priskočili u pomoć Titaniku


i da se početkom 18. stoljeća u Kastvu odigralo spektakularno suđenje vješticama?


- Od dakle zmaj na Trsatu i Turska kuća u Rijeci?


- Što su brojne promjene državnih uređenja uopće donijela malim građanima Rijeke

-- Kakva je Riječka budućnosti koju su zamišljali 1906. godine?

S Rijekom za radoznale otkrijemo Rijeku kakvu nismo poznavali!

Zastupljeni autori u knjizi Rijeka za radoznale , fijumanologija II. su :


Boris Perić, Ernie Gigante Dešković, dr Tomislav Pletenac, Zlatko Morenjak,


Theodor de Canziani Jakšić, Nenad Labus, dr Vasil Tocinovsk, Danko Švorinić,


Slobodan Novković, Borivoj Bukva i Dieter M. Graf.



Dovoljan razlog da se vidimo i otkrijemo Rijeku kakvu nismo poznavali!



-----------------



--- On Wed, 6/3/09, Webstilus - portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike wrote:

From: Webstilus - portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike
Subject: Webstilus - portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike / Zbornik "Sordne duše" izišao iz tiska
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Wednesday, June 3, 2009, 8:15 AM

Poruka od 'Webstilus - portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike'

Message:
Poštovani autori,


Budući da se - nakon obavijesti na Webstilus.net portalu da je zbornik izišao iz tiska - neki od vas još nisu javili, šaljemo svim autorima ovaj E-mail.

Ako ste iz Zagreba, svoje primjerke zbornika možete podići u prostorijama Webstilus kluba, Jurkovićeva 17, ponedjeljkom od 18 do 20 sati.

Ako živite izvan Zagreba, pošaljite adresu na koju želite da Vam dostavimo knjige, kao i broj primjeraka koje ste uplatili. Ako ste dobitnik kakve nagrade, i to navedite u poruci. Također, ako ste član Webstilus kluba, napomenite i to jer imate pravo na jedan besplatan primjerak svake knjige koju je izdao Webstilus klub nakon datuma učlanjenja. U paketu ćemo Vam poslati i člansku iskaznicu ukoliko ju još niste dobili.

Sljedeći projekt Webstilus kluba je izdavanje haiku zbornika. Pišite, objavljujte na portalu, a mi ćemo Vaše najbolje uratke objaviti u zborniku.

Ne zaboravite da je u tijeku natječaj Webstilus 50+ - natječaj za najbolju zbirku poezija autora starijih od 50 godina. Spadate li u tu kategoriju, pročitajte na Webstilus portalu pravila sudjelovanja!

Srdačan pozdrav,


Uredništvo

-----------------------





--- On Tue, 6/2/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: za KR
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Tuesday, June 2, 2009, 11:41 AM


Vidi sta nemate od ovoga u KR...



The First Yamadera Basho Memorial Museum English Haiku Contest
Only unpublished three-lined haiku poems written in English and containing a season word are acceptable. Each contestant is allowed to submit up to two poems. Japanese translation is unnecessary.

Judging will be by Takeshi Iijima (President of the International Association of Japanese Studies, Professor Emeritus of Yamagata University), Noboru Oba (Chairperson of the Board of Directors of the Yamagata City Culture Foundation), and an ALT of the Yamagata City Board of Education.

Two divisions:
(1) One division for high school students, college students and adults
(2) One division for junior high school students

Application procedure:
On one sheet of A4 size paper or a post card include the name, age, sex, nationality, address, and phone number of the applicant along with the poem. If the applicant is a junior or senior high school student, also include the name of his or her school.

Cost: free.

Deadline: Applications should be postmarked not later than Friday June 12, 2009.

Questions and applications should be addressed to:
999-3301 The Yamadera Basho Memorial Museum
4223 Nanin Yamadera, Yamagata-shi, Yamagataken, Japan
Prizes:
(1) Two top prizes in each division.
(2) Five distinguished prizes in each division.

The prize winners will be notified by mail in advance and they will be requested to attend the awards ceremony for the First Yamadera Basho Memorial Museum English Haiku Contest. The awards ceremony will be held on the12th of July, 2009, on the occasion of the awards ceremony for the 52nd National Yamadera Haiku Convention.

http://yamadera-basho.jp/?p=log&l=136405

International Tanka Festival in Tokyo Competition
Several prizes, including The Japan Times Prize, The Tanka Journal Prize, The Amelia Fielden Prize, etc.
Deadline: June 30.
Cost: Free.
Full details: http://tankanews.com/2009/02/01/the-6th-international-tanka-festival-in-tokyo-2009-competitionitf-tokyo-competition.aspx

Penumbra Haiku Contest
Cash prizes totalling $US160 and publication in contest chapbook.
3-line haiku only.
Winners notified by September 30, results posted to website by October 30.
Deadline: Postmarked June 30.
Cost: $US3/haiku.
Full details:http://www.twaonline.org/pgs/contst/pnuba/17_09_penbra_gdlnes.html

Haiku Dreaming Australia Awards
Cash prizes totalling $A350. Winning haiku will be published on the Haiku Dreaming website by September 25. Limit 3 haiku. The awards are seeking haiku "which are relevant in and to Australia" but not necessarily about flora and fauna exclusive to this continent.
Deadline: July 1.
Cost: Free.
Full details: http://users.mullum.com.au/jbird/dreaming/ozku-about-comp.html
Harold G Henderson Award
Cash prizes totalling $300 and winning haiku published in Frogpond and on the HSA website.
Limit of 10 haiku.
Deadline: In hand July 31.
Cost: $US1/ haiku.
Full details: http://www.hsa-haiku.org/hsa-contests.htm#henderson

Gerald Brady Memorial Award for Senryu
Cash prizes totalling $US225 with winning poems published in Frogpond and on the HSA website. Limit of 10 senryu.
Deadline: In hand July 31.
Cost: $US1/ senryu.
Full details: http://www.hsa-haiku.org/hsa-contests.htm

Ginyu Prize for Haiku Collections/Anthologies
Ą100,000 prize. No limit to the size of the collection entered. Results announced in the autumn edition of Ginyu magazine.
Deadline: September 10.
Cost: Free.
Send entries to Ginyu Press, 3-16-11 Tsurusenishi, Fujimi, Saitama 354-0026, Japan. Tel & fax: 81-49-252-9823 or email haikubanya@mub.biglobe.ne.jp (also use this address for any further information).

Bernard Lionel Einbond Renku Competition
Cash prizes totalling $US150, publication in Frogpond and on the HSA website. A renku may consist of 36, 20, or 12 stanzas (kasen, nijűin, or junicho forms) written by two or more persons, each of whom contributes a substantial number of individually-authored stanzas. Any particular author may appear in no more than three different renku entered.
Deadline: In hand September 15.
Cost: $US15/manuscript.
Full details: http://www.hsa-haiku.org/hsa-contests.htm#einbond

TAka Splendour
For the 20th anniversary contest AHA Books will publish a print version of Tanka Splendour 2009 containing 31 tanka and 3 tanka sequences and the author of each winning entry will receive a copy. Each author may submit either a group of up to 3 unpublished tanka or 1 tanka sequence (3 or more tanka). Those entering by e-mail also do the judging.
Deadline: Midnight, September 30.
Cost: Free.
Full details: http://www.ahapoetry.com/t_splendor_contest.html

Biennial British Haiku Society Haibun Anthology 2009
Entries must be between 100 and 2000 words long, including haiku, and each haibun must be titled. All those whose work is included will receive 1 copy of the anthology.
Deadline: October 1.
Cost: Ł6/$US12 for a single haibun, Ł3/$US6 for each additional haibun.
Full details: http://www.haikusoc.ndo.co.uk/

Kokako Haiku & Senryu Competition
A first prize of $NZ200 and two runner-up prizes of $NZ50 each with winning haiku published in Kokako 12 (April 2010). Judge is Karen Peterson Butterworth. Entries must be unpublished and not under consideration elsewhere. Send 2 copies of each haiku or group of haiku with your name, adress and e-mail address on 1 copy only.
Deadline: October 31.
Cost: $NZ5/every 3 haiku; or $US1/haiku (overseas entrants send cash at their own risk). Make cheques out to "Kokako".
Send entries to: Kokako Haiku & Senryu Competition, 42 Flanshaw Rd, Te Atatu South,Auckland 0610, New Zealand. Inquiries by e-mail to Patricia Prime: pprime@ihug.co.nz

Turtle Light Press Haiku Chapbook Competition
The winning manuscript will be announced in February 2010. The author will be awarded 10 free copies, plus a contract for 10% royalties on the sale of other copies of the chapbook. The winner will work with the production team on the chapbook design. Send between 12 and 24 pages with 2 haiku/page. An electronic copy is also required.
Closes: December 1.
Cost: $US30.
Full details: http://www.turtlelightpress.com/chapbook.shtml

2009 San Francisco International Competition Haiku, Senryu, Tanka and Rengay
Deadlines for Haiku, Senryu, and Tanka:In hand, October 31, 2009.
Deadlines for Rengay: In hand, November 30, 2009.
All entries must be original, unpublished, and not under consideration elsewhere. There is no limit to the number of submissions.
A first prize of $100 will be awarded in each of the four categories. For the Haiku and rengay contests only, second and third prizes of $50 and $25 will be awarded.
Haiku, Senryu, and Tanka Submission Guidelines
Type or print each entry on two 3 x 5 cards. In the upper left corner of each card identify its category as Haiku, Senryu, or Tanka. On the back of one card only, print your name, address, telephone number and e-mail address (optional).
Entry fee - $1.00 per poem.
Send haiku, senryu and tanka submissions, along with entry fee, to HPNC, c/o John Thompson, 4607 Burlington Place, Santa Rosa CA 95405
More details at: www.haiku-poets-northern-california.com

-------------------




--- On Tue, 6/2/09, Jadran Zalokar wrote:

From: Jadran Zalokar
Subject: FW: a few links / ein paar links / nekoliko linkova
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Tuesday, June 2, 2009, 7:25 AM

Bok boro
Salje vlado
Bas se raspisao
Lp jadran

-----Original Message-----
From: Vlado Franjevic [mailto:service@artoffer.com]
Sent: Monday, June 01, 2009 9:33 PM
To: jadran.zalokar@svkri.hr
Subject: a few links / ein paar links / nekoliko linkova

dear friends, here 3 interesting links

MY NEWEST INTERVIEW

http://www.aamarna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53:vlado
franjevic&catid=39:teteatete&Itemid=57

NEWEST ARTICLE ABOUT MY PARTICIPATION IN 4TH UNITED DESIGNS IN LOS ANGELES

http://www.croatiantimes.com/index.php?id=4163

MY NEWSLETTER WITH DIFFERENT INTERESTING DEATAILS

http://www.vlado.li/newsletter-e/

Vlado Franjevic

p.s. please for sharing if you like! thanks

===================================

liebe freunde, hier3 interessanten links

MEIN NEUSTES INTERVIEW (englische version)

http://www.aamarna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53:vlado
franjevic&catid=39:teteatete&Itemid=57

DER NEUSTE ZEITUNGSARTIKEL UeBER MEINE TEILNAHME AN DER AUSSTELLUNG 4TH
UNITED DESIGNS IN LOS ANGELES (englische version)

http://www.croatiantimes.com/index.php?id=4163

MEIN RUNDSCHREIBEN MIT VIELE INTERESSANTEN DETAILS

http://www.vlado.li/newsletter-d/

Vlado Franjevic

P.S. Bitte um eine moegliche Weiterleitung! Danke

===================================

drage prijateljice i dragi prijatelji, ovdje 3 interesantna linka

MOJ NAJNOVIJI INTERVJU (engleska verzija)

http://www.aamarna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53:vlado
franjevic&catid=39:teteatete&Itemid=57

NAJNOVIJI ONLINE ZAPIS O MOJEM NASTUPU U LOS ANGELESU (engleska verzija)

http://www.croatiantimes.com/index.php?id=4163

MOJE NAJNOVIJE KRUZNO PISMO SA INTERESANTNIM DETALJIMA

http://www.vlado.li/pismo-hr/

Vlado Franjevic

P.S. Molim za moguce proslijedjivanje ove poste. Hvala


---------------


--- On Mon, 6/1/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: Fw: all for submission of news from your country to moonset's B/E advisor and News Editor
To: Undisclosed-Recipient@yahoo.com
Date: Monday, June 1, 2009, 7:30 PM




We proudly announce the appointment of Sasa Vazic' as the moonset Resident News Editor! She will be accepting your public service announcements, noteworthy and newsworthy content, reporting on contests (results and upcoming)... all that, in addition to being our European/Balkan Advisor.

We will be seeing a lot more European/Balkan news incoming as a result; contact Sasa direct at: vazicsasa@gmail.com

Be sure to visit our staff page for her biography and photo.

Dear haiku friends,
I'd like to call you to submit any news from your country pertaining to any topic covered by moonset (haiku, tanka, senryu,
haibun, and haiga), especially about contests, contest results, book announcements, press releases, things people are doing and (for poets from the Balkans) articles about your group no matter how small or large it is.
Thank you and best wishes,
Saša Važić
moonset Foreign Advisor and News Editor
vazicsasa@gmail.com

Deadline: August 1, 2009 for the next issue of moonset

http://www.moonset-newspaper.com


--- On Thu, 5/28/09, PREVODILAC ZA BUGARSKI wrote:


From: PREVODILAC ZA BUGARSKI
Subject: VRSIMO SVE PREVODE SA BUGARSKOG NA SRPSKI I OBRNUTO
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Thursday, May 28, 2009, 3:11 AM


PREVODILAC ZA BUGARSKI JEZIK!!!

Radimo sve vrste prevoda sa bugarskog na srpski i engleski jezik i obrnuto!

Mogucnost overe od starne sudskog tumaca!EXTRA KVALITET I BRZINA USLUGE!

Dejan 064/19-26-046, email: bulgarian.translations@gmail.com




-----------------


--- On Mon, 5/25/09, valerio orlić wrote:


From: valerio orlić
Subject: Fwd: pozivnica

Date: Monday, May 25, 2009, 6:32 PM


--------------------


---------- Forwarded message ----------
From: valerio orlić
Date: 2009/5/25
Subject: pozivnica
To: Hrvatsko književno društvo Croatian writers' association



'' HRVATSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO ''


CROATIAN WRITERS' ASSOCIATION _____________________________________________________________

POZIVA VAS NA PROMOCIJU ROMANA


-LUDILO-

autorice TATJANE UDOVIĆ

na terasi hotela '' Neboder '',

u petak 29. svibnja 2009. u 20 sati

O knjizi će govoriti

recenzentica Tatjana Jedriško Pančelat ,

i predsjednik Hrvatskog književnog društva Valerio Orlić,

Roman - ''Ludilo'' predstavit će


autorice Tatjana Udović

Gosti glazbenog djela programa su;

Ana Antolović


i duo ''Mi''



Zahvaljujemo na odazivu uz srdačan pozdrav!





------------------

--- On Mon, 5/25/09, Jadran Zalokar wrote:


From: Jadran Zalokar
Subject: FW: Digital edition of Serbian literature
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Monday, May 25, 2009, 7:38 AM


Bok boro

Ovo salje sasa

Lp jadran




----------------


From: sasavazic [mailto:vazicsasa@gmail.com]
Sent: Saturday, May 23, 2009 7:25 PM
To: "Undisclosed-Recipient:;"@svkri.hr
Subject: Digital edition of Serbian literature



http://www.ask.rs/



Digital edition of the Anthology of Serbian Literature has more than 100 works of old and new, folk and author literature, available for free internet download: from medieval scripts about the lives of Serbian saints, folk poetry and prose, the most important works of Serbian XVIII and XIX century literature, and great literature works of XX century within the public domain, to the most important works of the Serbian living authors donated for publication in this edition by the authors themselves.
All the books of this digital edition are available for download in Serbian language and in Cyrillic script. The English translation of the books is not available.

------------



--- On Mon, 6/1/09, Jadran wrote:


From: Jadran
Subject: FW: proroga scadenza concorso internazionale haiku - domenica 7 giugno
To: borivojbukva@yahoo.com
Cc: "'Boris Nazansky'"
Date: Monday, June 1, 2009, 7:34 AM


Dragima

Bori

I

Borisu

jadran




----------------

From: info@cascinamacondo.com [mailto:info@cascinamacondo.com]
Sent: Friday, May 29, 2009 9:33 PM
To: jzalokar@svkri.hr
Subject: proroga scadenza concorso internazionale haiku - domenica 7 giugno



CONCORSO INTERNAZIONALE HAIKU IN LINGUA ITALIANA
PROROGATA LA SCADENZA A DOMENICA 07 GIUGNO 2009
Vista l'elevata partecipazione
e il normale disorientamento di fronte alla nuova grafica del sito web di Cascina Macondo
e il normale disorientamento di fronte al nuovo sistema di inserimento degli haiku
la Redazione PROROGA SINO ALLA MEZZANOTTE DI DOMENICA 7 GIUGNO
la scadenza della 7° EDIZIONE DEL CONCORSO INTERNAZIONALE DI POESIA HAIKU IN LINGUA ITALIANA
possono partecipare: autori di ogni nazionalitŕ e di ogni etŕ
partecipazione: GRATUITA
SEZIONI:
individuale (autori singoli)
collettiva (scuole e area handicap)

quantitŕ: massimo tre haiku classici INEDITI (5-7-5 sillabe) in lingua italiana
invio: solo attraverso la compilazione del modulo on line su www.cascinamacondo.com (previa registrazione)
scadenza: prorogata al 7 giugno 2009
premiazione: domenica 22 NOVEMBRE 2009 a Cascina Macondo cerimonia ufficiale
premi: 114 haiku classificati (57 sezione singola + 57 sezione collettiva) pubblicati in volume
1°, 2°, 3° PREMIO SEZIONE SINGOLA: preziosa ciotola Raku, attestato, libro degli haiku;
al PRIMO PREMIO anche un soggiorno di una settimana per 2 persone alle CINQUE TERRE ospiti in un villino del Villaggio La Francesca (Bonassola-La Spezia-Italia); al SECONDO PREMIO anche un soggiorno di una settimana per 2 persone presso la PENSIONE SIGNORINI (Castiglioncello-Livorno-Italia)

1°, 2°, 3° PREMIO SEZIONE COLLETTIVA: targa in ceramica Raku alla Scuola; attestato e libro degli haiku all'alunno; libro all'insegnante -

AI PRIMI DIECI CLASSIFICATI DI OGNI SEZIONE ATTESTATO DI MERITO

nota 1: tutti gli haiku pervenuti sono visibili sul sito di cascina macondo

nota 2: il pubblico puň votare gli haiku messi on line (Il voto del pubblico č utile parametro di riferimento per dirimere i casi che hanno ottenuto paritŕ di voto dalla giuria)
nota 3:
Se non vuoi piů ricevere i comunicati di Cascina Macondo ti preghiamo cortesemente di inoltrare questa stessa email al mittente, scrivendo semplicemente come oggetto la parola: CANCELLA.

CASCINA MACONDO
Centro Nazionale per la Promozione della
Lettura Creativa ad Alta Voce e POETICA HAIKU
Borgata Madonna della Rovere, 4
10020 Riva Presso Chieri - Torino - Italy
tel. 011-9468397 - cell. 328 42 62 517
n info@cascinamacondo.com Questo indirizzo e-mail č protetto dallo spam bot. Abilita Javascript per vederlo. Questo indirizzo e-mail č protetto dallo spam bot. Abilita Javascript per vederlo. - www.cascinamacondo.com



---------------


2. LIKOVNI SUSRET - PAZIN

bilo bi mi drago da se vidimo u pazinu...


2. LIKOVNI SUSRET - PAZIN

2.likovni susret - PAZIN

DLS - PAZIN

Trg male fontane 1

PAZIN

POZIV


Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate jednodnevnu likovnu manifestaciju Ex - tempore, koja če se održati u Pazinu 28.06.2009, u organizaciji DI. S Pazin. Tema manifestacije je "Pazin". Platna se pečatiraju u subotu, 27.06.2009. godine od 18-20 sati i u nedjelju 28.06.2009. godine od 09-12 sati. Svatko može sudjelovati najviše s 2 platna koja će se certificirati galerijskim certifikatom (7,00 kn). Komisija na izložbi odabire najbolje radove, a izložba će biti postavljena na otvorenom prostoru ispred LG Pazin, od 17-19 sati. Za sve sudionike ove manifestacije osiguran je ručak. Detaljnije informacije zatražite na tel. 091/890-3960 ili mailom na dls.pazin@gmail.com

-----------

6. Likovni susret u Jedrarskoj, MO.Luka, Rijeka

"6. LIKOVNI SUSRET U JEDRARSKOJ" izložba dječjeg stvaralaštva, Mjesni odbor Luka, Grad Rijeka, Jedrarska ulica, 07. lipanj 2009. godine...


6 LIKOVNI SUSRET U JEDRARSKOJ, MO.LUKA, RIJEKA


---------------------

P O Z I V N I C A
na izložbu dječjeg stvaralaštva "6. likovni susret u Jedrarskoj"
Vijeće Mjesnog odbora Luka ima čast pozvati Vas na slikarski natječaj dječjeg stvaralaštva "6. likovni susret u Jedrarskoj" koji će se održati u nedjelju, 07. lipnja 2009. godine na prostoru Jedrarske i Bačvarske ulice (kod Gradske knjižnice).
Otvorenje izložbe dječjih radova je u 13.00 sati, a svečana podjela nagrada najboljim likovnim ostvarenjima s prigodnim programom je u 14.00 sati.
Odrasli slikari izlažu svoje radove od 09.00 sati na prostoru Jedrarske i Bačvarske ulice, a takmičenje u slikarskoj vještini na zadanu temu uz vremensko ograničenje od 30 minuta ("Ex tempore") s početkom je u 13.00 sati.
Očekujemo da ćete svojim dolaskom uveličati ovu manifestaciju.
S poštovanjem,
Predsjednik VMO.Luka
Saša Pavlović
----------



"6. LIKOVNI SUSRET U JEDRARSKOJ" izložba dječjeg stvaralaštva, Mjesni odbor Luka, Grad Rijeka, Jedrarska ulica, 07. lipanj 2009. godine
----------

PRAVILNIK

-----------

1. Organizator: Mjesni odbor Luka
2. Slikarski natječaj će se održati 07. lipnja 2009. godine (nedjelja) na otvorenom prostoru.
3. Izložbeni prostor proteže se od Gradske knjižnice i Bačvarske ulice cijelom dužinom Jedrarske ulice.
4. Samim pristupanjem natječaju, učenici i ostali učesnici izjavljuju da u cijelosti pristaju na uvjete natječaja.
5. Pravo učešća imaju slikari osnovnih škola koji se prijave Prijemnom uredu.
6. Učenici se obavezno prijavljuju Prijemnom uredu koji će se nalaziti u Jedrarskoj ulici.
7. Podloge za slike pečatiraju se od 09.00-12.00 sati u Jedrarskoj ulici.
8. Pečatiraju se najviše tri podloge.
9. Na poleđini radova moraju biti navedeni naslov djela, ime i prezime autora, format, slikarska tehnika, adresa i broj telefona te naziv škole koju autor pohađa.
10. Tema: Motiv po izboru ili s područja MO Luka. Izbor slikarske tehnike i formata je po želji autora.
11. Autori koji konkuriraju za nagrade obvezni su predati svoje radove do 13.00 sati kada ih se postavlja na izložbu.
12. Izložba se održava u vremenu 09.00-14.00 sati, a potom slijedi dodjela nagrada najboljim radovima prema ocjeni žirija.
13. Nagrade osigurava MO Luka.
14. Žiri dodjeljuje 8 nagrada (ukupno 6 nagrada u 2 kategorije, nagrada u kategoriji predškolaca i nagrada iznenađenja za odrasle slikare):

1. nagrada - slikarski pribor u vrijednosti 500 kuna
2. nagrada - slikarski pribor u vrijednosti 300 kuna
3. nagrada - slikarski pribor u vrijednosti 200 kuna
4. nagrada - nagrada u vrijednosti 500 kuna u slikarskom priboru (nagrada odraslih slikara - na zadanu temu)
5. nagrada - slikarski pribor u vrijednosti 200 kuna (nagrada predškolaca)

Članovi žirija su stručni likovni djelatnici po odabiru Mjesnog odbora Luka.
Svi sudionici dobivaju priznanje za sudjelovanje.
Nagrađeni radovi ostaju u vlasništvu organizatora.
Žiri zadržava pravo nedodjele nagrada.
Organizator ne prihvaća odgovornost za eventualna oštećenja radova uslijed nepredviđenih okolnosti.
Autori izloženih (nenagrađenih) radova mogu preuzeti svoje radove nakon dodjele nagrada.
U slučaju lošeg vremena izložba će se održati u prostorijama MO Luka, Verdieva 11.
Ostali likovni autori mogu izložiti neograničeni broj slika jer ne konkuriraju za nagrade.
Lokacija: na prostoru Bačvarske ulice, kraj Gradske knjižnice te na dijelu Jedrarske ulice.
Pozivamo sve učenike osnovnih škola na odaziv ovoj likovnoj manifestaciji na kojoj mogu svojim dječjim očima prikazati svoje viđenje gradske jezgre Rijeke, detalj iz MO Luka, kao i sve ono što okupira dječje srce i dječju težnju umjetničkom izričaju.
Likovna djela naših mladih umjetnika ostat će upečatljiva posjetiteljima i građanima Rijeke kao i likovna manifestacija "6. LIKOVNOG SUSRETA U JEDRARSKOJ".
Za informacije se obratiti:
- Borivoj Bukva, tel. 091/587-68-67
- Davorka Milanović, tajnik Mjesnog odbora Luka, tel. 336-081, 371-138 fax. 336-082, 371-155
e-mail: borivojbukva@yahoo.com
mo.luka@rijeka.hr; mo.centar-susak@rijeka.hr



----------------

DRUŠTVO HAIKU PJESNIKA RIJEKA

KAROLINA RIJEČKA

http://karolina-rijecka.com

-------------------------

- 05:21 - Komentari (10) - Isprintaj - #

03.06.2009., srijeda

Filozofija Charlesa Schultza :-)

Filozofija Charlesa Schultza :-)



Ovo sto slijedi je filozofija Charlesa Schultza, tvorca "Peanutsa" i Charlie Browna. Ne morate zbilja odgovarati na pitanja. Samo procitajte mail do kraja i shvatit cete poruku.



1. Nabrojite petoricu najbogatijih ljudi na svijetu.


2. Nabrojite zadnjih pet prvaka svijeta u fudbalu.


3. Nabrojite imena poslednjih pet Miss Svijeta.


4. Nabrojite desetero ljudi koji su dobili Nobelovu ili Pulitzerovu nagradu .


5. Nabrojite dobitnike Oscara za najboljeg glumca i glumicu u poslednjih pet godina.



I, kakav je rezultat ?


Stvar je u tome da nitko od nas ne pamti jucerasnje senzacije. Ovo nisu gubitnici, radi se o najboljima na svom podrucju.. No pljesak utihne. Nagrade izgube sjaj. Dostignuca padaju u zaborav. Pohvale i povelje zakopavaju se zajedno s njihovim dobitnicima.


Evo jos jednog kviza, da vidimo kako cete sada proci:


1. Nabrojite tri prijatelja koji su vam pomogli kad vam je bilo tesko.


2. Nabrojite petoro ljudi od kojih ste nesto vazno naucili.


3. Razmislite o par ljudi koji su ucinili da se osjecate vaznim.


4. Nabrojite nekoliko ljudi cije mailove s nestrpljenjem otvarate.


5. Razmislite o petoro ljudi s kojima se rado druzite .



Lakse ?


Pouka: Ljudi koji vas zivot cine drugacijim nisu oni s najvise diploma, najvise novaca ili najvise nagrada. To su ljudi kojima je stalo do vas.


Ne brinite o mogucem smaku svijeta danas. U Australiji je vec ionako sutra ! (Charles Schultz)


Yes-yes
Cijeli život malo traje,
puno uzima, a malo daje,
zato živi, ne misli na krizu
jer život je jedan i nema reprizu...




- 05:25 - Komentari (11) - Isprintaj - #

02.06.2009., utorak

WHA HAIGA - 67th Contest

WHA HAIGA - 67th Contest



WORLD HAIKU - HAIGA

67th haiga contest

http://www.worldhaiku.net/haiga_contest/67th/borivoj_bukva.html


HAIGA

--------------


Boriboj Bukva (Croatia)
2.50 out of 3.00 points



majka Istra
i crvena zemlja
pod nogama

mother Istria
and red soil
under the feet



translation: Slobodan Milosevic

--------------




Preostale haige pogledaj na linku:

http://www.worldhaiku.net/

potraži pod "haiga"




--------------




lijepi pozdrav, boro







- 05:28 - Komentari (5) - Isprintaj - #

01.06.2009., ponedjeljak

RAJ I PAKAO





RAJ I PAKAO

Poslije mnogih bitaka u kojima se proslavio, jedan je japanski ratnik, samuraj, poželio naći mudraca, kojemu bi postavio nekolika važna pitanja.
Samuraj je bio orijaš, o pojasu je nosio mač, a čelo mu je bilo namršteno. Svi su mu se u strahu sklanjali s puta. On stiže pred vrata jednoga hrama, uđe u nj i ne pitajući nikoga za dopuštenje; i nađe se u prostranoj odaji za meditaciju. Tamo je sjedio malen, mršav svećenik. Ratnikov je mač zvečao dok je ovaj koračao približavajući se svećeniku.
"Oj mudri čovječe", reče samuraj, "ja sam slavni vojskovođa, za mnom su mnoge bitke, mnogi osvojeni gradovi i pokoreni narodi. Kadar sam osvojiti sve što pogledam. Ali ne mogu naći odgovor na pitanje: gdje je i što je raj, i gdje je i što je pakao? Daošao sam k tebi da mi to kažeš, ako znaš".
Svećenik se i ne pomače s hasure, na kojoj je sjedio. Prezrivo promotri došljaka, i reče:
"Kažeš da si vojskovođa? Pričaj to nekomu drugom. Pogledaj kako si prljav, zarastao u bradu, i neuljudan. Osim toga, zaudaraš. Sigurno se mjesecima nisi okupao. A rekao bih i da si glup i umišljen, jer oholost i glupost su braća blizanci".
Dok je svećenik još govorio, samuraju se zažariše obrazi, ruka mu šćepa balčak mača, cijelo mu se golemo tijelo treslo od bijesa. I upravo kad je vadio mač da njime posiječe svećenika, ovaj mu tiho reče:
"Eto vidiš, to je pakao".
Samuraj zastade s rukom u zraku. Usta mu se razjapiše, oči mu se napuniše suzama. Shvatio je u trenutku kakva se neustrašiva i velikodušna osoba nalazi pred njim - osoba koja je stavila na kocku svoj život, da bi mu odgovorila na pitanje kako valja. Preplavi ga osjećaj stida i zahvalnosti. Odjednom je osjetio ljubav i poštovanje prema malenomu, mršavom svećeniku.
"Oprosti mi", prošaputa vraćajući mač u korice.
"A to je raj", nježno mu tada reče svećenik. "Ovo što osjećaš, to je raj".




(Japanska priča iz baštine zena, prevela i prepričala V.K.)
-----
samuraj - profesionalni japanski ratnik, koji se unajmljuje u vojnu službu velikašima i carevima.
zen - ime najpoznatije škole budizma na Dalekom Istoku.


PRIČE MUDROSNICE, zbornik priča, koji je, u opusu NAJLJEPŠE OD NAJLJEPŠIH, sačinila Vesna Krmpotić
-----------------------------------

- 05:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!