** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

31.08.2006., četvrtak

POLILOGIJA I HRVATSKI HAIKU


Jadran Zalokar
---------------


Polilogija i hrvatski haiku
-----------------------------




Planetarna polilogizacija je jedan od temeljnih fenomena našega doba. Planetarizacija se zbiva u duhovnoj/kulturalnoj dimenziji kao polilogija (mnogoglasje/višeglasje) razliŘitih duhovnih tradicija, kultura i umjetniŘkog bivatvovanja.
Polilogija razliŘitih kultura, svjetonazora i vrednota danas je prezentnija više no u ijedno ranije doba. To vrijedi i za duhovne nauke, puteve i prakse duhovnog bivstvovanja. Vrijedi i u podruŘju književnosto, eo ipso poezije.
Haiku poezija je danas u dimenziji planetarizacije kao polilogizacije najznaŘajniji fenomen planetarnog pjesnikovanja.
Haiku dolazi iz zen-buddhistiŘke duhovne tradicije i danas postaje planetarni fenomen od posebnog znaŘenja.
Haiku se piše na gotovo svim jezicima svijeta, tako i na hrvatskom.
On leksiŘki izuzetno obogaÖuje svaki jezik, proširuje jeziŘne moguÖnosti i suptilizira poetske moduse kazivanja/pisanja.
Haiku je kvintesencija RijeŘi, ¸ista RijeŘ na Zen Stazi Pjesnikovanja.
Hrvatski haikuisti i mnogi haijini promiŘu planetarno znaŘenje haiku poezije.
Od vremena Dubravka IvanŘana i drugih, samoborske grupe „Katharza“ do danas, hrvatski haiku pjesnici izborili su vrlo visoko mjesto u svijetu.
Sudjeluju na meŕunarodnim haiku susretima i natjeŘajima, uvrštavani su u svjetske haiku antologije, suraŕuju u meŕunarodnim haiku Řasopisima, dobivaju brojne nagrade i priznanja.
Ono po Řemu je hrvatska kultura i umjetnost prepoznatljiva u svijetu, to je haiku poezija. Na drugim podruŘjima kulture i mjetnosti, to su tek rijetki pojedinci.
Po brojnosti i po vrsti umjetniŘkog izraza, jedino hrvatska haiku scena suvereno konkurira u svijetu po najstrožim svjetskim kriterijima za haiku poeziju.
U haiku centrima, Zagrebu, Samoboru, Varaždinu, Ludbregu, IvaniÖ Gradu, Rijeci i drugima djeluju haiku udruge i izlaze haiku Řasopisi, objavljuju se haiku zbirke.
Posebnu težinu imaju i meŕunarodni haiku susreti koji se tradicijski održavaju u tim
Haiku-gradovima i tiskaju zbornici s tih susreta.
Nažalost u hrvatskoj sredini to izuzetno znaŘenje i vrijednost haiku djelovanja još nije prepoznato, niti financijski poduprto.
Gaje se duhovni/kulturni provincijalizmi i lokalizmi i vrlo rijetko izlazi na vidjelo ono što je planetarno vrijedno i znaŘajno.
To je signum kulturne barbariziranosti protiv koje se bori i haiku poezija.
Haiku je više od poezije, to je duhovni put oplemenjivanja života kroz poetsku rijeŘ.
Hrvatski haiku pjesnici u svojim redovima imaju i velikog barda hrvatske poezije Dragutina TadijanoviÖa. Veliki broj istaknutih hrvatskih pjesnika piše i izvrsnu haiku poeziju.
Poezija trostiha piše se i u školskim klupama. Haiku postaje element duhovnog odgoja u školama.
BuduÖnost hrvatske kulture, umjetnosti i poezije nezamisliva je bez haiku pjesnikovanja.
Ono Öe biti i temeljna odrednica hrvatske kulture u svijetu ovog i narednih stoljeÖa.

U Rijeci, dana 14. srpnja, godine 2006.

Dr. Sc. Jadran Zalokar
Predsjednik Društva haiku pjesnika-Rijeka

Pogledaj web stranicu Drustva haiku pjesnika - Rijeka
http://karolina-rijecka.com

* * *

Odbor za pripremu Haiku-kalendara Ludbreg 2007.
Ludbreg, sijeŘanj 2007.

NATJE¸AJ ZA HAIKU-KALENDAR LUDBREG 2007.

Rok 20. rujna 2007. godine (u obzir dolaze sve poštanske pošiljke s ovim datumom na žigu).

Pravila
NatjeŘaj je otvoren za sve pjesnike iz Hrvatske i svijeta.
Pjesme haiku (na engleskome jeziku i na izvorniku) koje se šalju na natjeŘaj moraju biti originalne, neobjavljene i ne smiju istodobno sudjelovati na nekom drugom natjeŘaju.
Broj haikua koji se šalju na natjeŘaj nije ograniŘen.
Ako šaljete poštom, šaljite dvije kopije svakoga haikua na odvojenim listovima (najbolje Řetvrtina formata A4); na poleŕini samo jedne kopije napišite svoje ime, prezime, godinu roŕenja, zanimanje i adresu.
Poslani haikui ne vraÖaju se, stoga spremite kopije.

PlaÖanje
Sudjelovanje u natjeŘaju ove je godine besplatno!

Slanje radova
Pjesme za natjeŘaj valja slati na adresu
Zdenko OreŘ, Petra Zrinskoga 49, 42230 Ludbreg
ili na adrese epošte
mirko.varga@vz.htnet.hr
boris.nazansky@zg.htnet.hr

Rezultati
Pobjednici i dobitnici nagrada bit Öe o rezultatima obaviješteni najkasnije do 31. prosinca 2006. godine. Svi oni koji žele dobiti rezultate, bez obzira na svoj uspjeh, neka prilože omotnicu s markom adresiranu na svoje ime.

Prava
Sudjelovanje u natjeŘaju podrazumijeva dopuštenje da se radovi tiskaju u Haiku-kalendaru 2007. koji izlazi iz tiska najkasnije do veljaŘe 2007. godine. Nakon objavljivanja u tome kalendaru autorska prava vraÖaju se autoru.

Nagrade
Prva nagrada: 100 $
Druga nagrada: 50 $
TreÖa nagrada (tri ravnopravne nagrade): 20 $
PoŘasna priznanja (deset sudionika): suveniri, slike i knjige

Podjela nagrada
Nagrade Öe službeno biti objavljene do 28. veljaŘe 2007. godine, te poslane dobitnicima najkasnije do 30. travnja 2007. godine.

OcjenjivaŘki sud
OcjenjivaŘki sud radit Öe u sastavu:
Dubravko BiliÖ, Zdravko Kurnik, Boris Nayansky, Zdenko OreŘ i Mirko Varga (22.08.2006. u 09:38)


- 19:28 - Komentari (17) - Isprintaj - #

30.08.2006., srijeda

TEOZOFSKO DRUŠTVO

TEOZOFSKO DRUSTVO
-----------------




--- ivica pađen, rijeka..........> wrote:

Boro dobro vece!
Posto se nismo culi dosta dugo,javljam ti se. Nadam se da si dobro. Boro daj molim te za prvi radni sastanak OO Kampa pripremi svoj prijedlog ciklusa Kampa za period od 2008 - 2015 i to.

- MOTO CAMPA......
- TEMA CAMPA......

U medjuvremenu se cujemo.Za sada toliko ljep pozdrav.
Ivica

* * *

Da ne bude sve po mome, prikupit cu i Vase prijedloge.
Sto bi zeljeli cuti na kampu kao buduci polaznici? Sto
Vas zanima, koje oblasti iz podrucja teozofije, i kako
to okvirno zaokruziti u jednu cijelinu? Dolje nize ja
Vam prilazem tekst ranije ispisan na blogu: TEOZOFSKO
DRUSTVO.


* * *






Borivoj Bukva

TEOZOFSKO DRUSTVO

Teozofsko drustvo osnovano je 17. 11. 1875. u New Yorku. Osnivaci drustva su Helena Petrovna Blavatsky i Henry Steel Olcott. H. P. Blavatsky imala je prirodjene i izvanredne sposobnosti extra senzorne percepcije, koje je razvila do maksimuma kod svog Ucitelja u Tibetu.

Putujuci mnogo po svijetu, H. P. Blavatsky skupila je ogromno znanje od najstarijeg doba do danas i spojivsi ga u cjelinu, na bazi neoplatonizma, predala ga je svijetu kao TEOZOFIJU. Ime Teozofija dolazi od grcke rijeci, a doslovno u prijevodu znaci - Bozanska Mudrost - odnosno Mudrost, koja dolazi od one najvise Svijesti.

H. P. Blavatsky napustila je svoje tijelo 1891., a H. S. Olcott bio je Prvi Predsjednik Teozofskog Drustva, od samog pocetka do godine 1907. kada ga je naslijedila Annie Besant. Iza nje slijede predsjednik G. Arundale, C. Jinarajadasa, Sri Ram, John Coats, sada Mary Anderson.

Od 1878. g. Osnivaci su iz Amerike otisli u Indiju i 1882. g. osnovan je Centar internacionalnog Teozofskog Drustva u Adyaru, predgradju Madrasa, na imanju od oko 260 hektara parka. Adyar je jos i danas glavni centar Teozofskog Drustva i ima svoje sekcije skoro u svakoj zemlji u svijetu.

" Od Osnivaca pa do najskromnijeg clana, Drustvo je sastavljeno od nesavrsenih smrtnika - ne Bogova. Njegove vodje su uvijek tvrdili : Onaj koji se osjeca bez KRIVICE, neka baci prvi kamen. " (izvod )

Ciljevi Teozofskog Drustva :
-----------------------------

Teozofsko Drustvo ima tri cilja, od kojih je najbitniji prvi za uzimanje nekoga u clanstvo. Ta tri cilja su :

1. Stvaranje jedne jezgre univerzalnog bratstva medju ljudima bez razlike spola, narodnosti, vjere i misljenja.

2. Potaknuti kod ljudi komparativni studij svih nauka, filozofija i religija.

3. Potaknuti istrazivanje neobjasnjenih i neotkrivenih zakona prirode, kao i latentnih sposobnosti u covjeku.


Sedam bitnih tocaka - N. Sri Ram ( iz casopisa ADYAR )
-----------------------------------------------------

1. Napredak svakog pojedinog covjeka ovisi jedino o njemu samome, a ne o blagonaklonosti bilo kojeg duhovnog vodica. Njegov se napredak izvrsava u skladu sa zakonima prirode, tj. napredak mu je siguran i neizbjezan.

2. Svaki od nas treba prevaliti dug put. Malo je vazno koliko ce on dugo boraviti na pojedinim stepenicama.

3. " Ucitelj " je s jedne strane covjek, koji je postao savrsen, a ipak utjelovljen u fizickom tijelu. S druge strane, on je istovremeno ideal savrsenstva u srcu svakog pojedinog covjeka. Cim se covjek malo priblizi ostvarenju ovog ideala, tada on nalazi svog ucitelja.

4. Najvise napredujemo u ono vrijeme, kad najmanje mislimo na nas same i na nas napredak, a to je ono vrijeme, kada se najvise posvecujemo drugima i radu za napredak i srecu covjecanstva.

5. Mi ne pomazemo drugima na taj nacin da se mijesamo u njihov zivot ili ako im namecemo svoje ideje. Mi im mozemo pomoci jedino ako djelujemo u smislu istinskog suosjecanja i pri tome pokusamo njihove radosti i brige gledati njihovim ocima.

6. U svim stvarima moramo upotrebljavati nase vlastito rasudjivanje, pa makar ono bilo ograniceno i nepotpuno. A pri tome moramo imati hrabrosti da i djelujemo prema tom rasudjivanju. Istovremeno, medjutim, morali bismo pri tom dopustiti i svima drugima da u bratskom duhu djeluju prema svojem vlastitom rasudjivanju.

7. Ono sto je najbitnije je nacin na koji vodimo nas dnevni zivot i kako postupamo sa svim onim malim stvarima, koje u tom zivotu imaju svoje mjesto. Nas sadasnji zivot je pretezno priprema za buduce djelovanje.

O Teozofiji
-----------

Teozofija predstavlja SINTEZU ZIVOTNE MUDROSTI od prapocetka do danas. Sa ovom mudrosti moguce je ubrzati razvoj - evoluciju - covjekove svjesti, a one, koji su to vec ucinili nazivamo Adepti ili Majstori.

Nasim djelovanjem u vidljivoj i nevidljivoj materiji stvara se KARMA ( zakon uzroka i posljedice ). Karmicke posljedice su vidljivi simptomi, pomocu kojih mozemo uociti nase pogreske i propuste u nasem sadasnjem zivotu ili u nasim proslim zivotima. Fizicki dio materijalnog svijeta sastoji se jos od daljnja cetiri agregatna stanja materije ( cetvrto stanje materije nazvano je - bioplazma - po parapsiholozima ).

Nase emocionalne aktivnosti ocituju se kroz daljnjih sedam stanja materije iznad fizickih sedam, a nase mentalne aktivnosti jos od daljnjih cetiri iznad tih dva puta sedam. Pomocu materije, koja je iznad ovih 18 stanja, ocituje se i djeluje nasa svijest.

Kako postoje oblici zivota u tri najniza stanja materije, u krutom, tekucem i plinovitom, tako postoje oblici zivota u visim nevidljivim stanjima materije. Po Teozofiji, ovaj zivot i oblici su cak primarni, dok je fizicki zivot sekundaran.

Oni, koji su ubrzali svoju evoluciju, razvili su ljudska nadcula, koja mogu svjesno upotrebljavati tj. zamjeniti zivot i oblike visih stanja materije od kojih se sastoji covjek. Ova sposobnost naziva se - vidovitost. Covjekova svijest moze egzistirati i bez svojih oblika iz nizih stanja materije, odnosno iznad tih osamnaest stanja.

***

" Vjecna je Bozja Mudrost od iskona izabrala kriz, sto ce ti ga Bog dati kao dragocjeni dar iz svog srca. Prije nego ti ga je poslao, Bog je taj kriz promatrao svojim sveznajucim okom, promislio svojim bozanskim umom, zagrijao smilovanjem punim ljubavi, izvagao svojim rukama da nije mozda za milimetar prevelik ili za miligram pretezak. A onda je jos jednom pogledao tebe i tvoju hrabrost. I tako tvoj kriz dolazi s neba kao poseban Bozji pozdrav Tebi. "

Franjo Saleski

***

" Bog je zivot. Spoznaja te cinjenice predstavlja duhovnu svijest. "

Dr. S. Radhakrishnan

***

" Samo jedan djelic svemira mozes popraviti : samog sebe. "

A. Huxley

***

Biblijska izreka : " Spoznat ces istinu i ona ce te osloboditi. " ( Sv. Ivan 8.32. )

***

Mahatma : "...Vazno je napomenuti da su Ucitelji samo dali poticaj osnivacima i pomagali im, ali su H. P. Blavatsky i H. S. Olcott morali sami osnovati Drustvo i boriti se za njega. To je zakon Evolucije da svatko sam mora sebi prokrciti put. Ne mozemo ocekivati da ce nas Ucitelj uzeti za ruku i reci : Sad ucini ovo ! Sad ucini ono ! "

U Mahatminim pismima jasno pise : " Cinjenica je da do poslednje, najvise inicijacije svaki ucenik... je prepusten vlastitoj snalazljivosti i vlastitom razumu. Moramo sami izvojevati svoje bitke i poznata izreka - Adept se " izgradjuje ", on nije " stvoren " - je doslovce istinita. "

H. P. Blavatsky : " Zasto niste nikad pratili one svakodnevne dogadjaje u zivotima svakog od vas - one sitnice od kojih se zivot sastoji ? ...ja znam da je Ucitelj / ne ometajuci Karmu / ubrzao / ili usporio / neke dogadjaje i okolnosti u zivotima svih vas, koji ste iskreni i postojani. Da ste obratili paznju na te slucajnosti, samo njihovo djelovanje vam je moglo otkriti ruku vodilju. "

***

" Prosvjetljen si, odaberi svoj put. "

H. P. Blavatky

***

Annie Besant : " Nemoguce je izgubiti, osim ako se prestanemo boriti. "

***

" Tisina je pocetak mudrosti. "

J. Krishnamurti

***

" Ne zivi u sadasnjosti, niti u buducnosti, vec u Vjecnosti. "

J. Krishnamurti

***

Naucili smo kao ptice letjeti i kao ribe plivati. Ali jos nismo naucili jednostavnu vjestinu - zivjeti kao braca !

M. Luther King

***

" Mnogi umovi su muzeji, samo nekoliko njih su vrtovi. "

Roger William Westcott

***

Skrivena dubino u srcu stvari.
Ti koja brines za rast i zivot !
Zbog Tebe sjemenka postaje iznikla mladica,
pupoljak postaje cvat,
cvijet postaje plod.
Umoran ja zaspah na mom nekoristenom krevetu,
obmanut da je radu dosao kraj.
Ali ujutro se probudih i pronadjoh
moj vrt prepun cvijeca.

R. Tagore

***

" Osamljenost je nezavisnost, a ja sam je prizeljkivao i stekao tokom niza godina. Nezavisnost je hladna, oh da, ali je spokojna, cudesno spokojna i postojana, kao onaj hladni i tihi prostor u kome se okrecu zvijezde . "

R. Tagore

***

" Kao i uvijek, poezijom produbljujem neispunjenost, kojom je ranjen i blagoslovljen moj zivot. Ranjen, jer krisninska se uzvisena bezdusnost ne umara. Blagoslovljen, jer evo, moj kalez pjeva. U zelji da dodirnem sutnju iz koje govorim... ja govorim. "

Vesna Krmpotic : " Dijamantni faraon " (izvod)

***

" Skrhano srce od ljubavi pjeva, tuga znanja govori, melanholija zelja sapce i bol siromastva jeca. Ali ima jedna tuga dublja od ljubavi, uzvisenija od znanja, jaca od zelje i gorca od siromastva. Ona je nijema i nema glasa; njene oci blistaju kao zvijezde. "

Kahlil Gibran

***

SATYAN NASTI PARO DHARMAN - NEMA RELIGIJE NAD ISTINOM ! Mir svim bicima ! Mir, mir, mir.

***

Autor: Borivoj Bukva

* * *

Ovome prethode moji tekstovi, sve je dolje nize na blogu:

- SJECANJE NA ZVONIMIRA FRLANA,
- TEOZOFSKI DOM,
- JIDDU KRISHNAMURTI (ALCYONE),
- UNITI OF MAN I JIDDU KRISHNAMURTI,
- JIDDU KRISHNAMURTI,
- H.P.BLAVATSKAY POSJETILA JE SUSAK I RIJEKU

* * *

- 19:18 - Komentari (19) - Isprintaj - #

29.08.2006., utorak

IMAJU LI ŽIVOTINJE DUŠU?

Borivoj Bukva
---------------

IMAJU LI ZIVOTINJE DUSU?
----------------------------






U jedinstvu covjeka i ostalog biljnog i zivotinjskog svijeta, koje nikada nije bilo toliko naruseno kao u
nase doba, najjasnije mozemo vidjeti koliko smo se udaljili od prirode. Pokusavajuci uvijek iznova da joj zagospodari, ljudski rod je dozivljavao i dozivljava neprekidne poraze u toj borbi ali nije nista naucio iz nje.
Ovladao je jedino biljnim i zivotinjskim carstvom - podrucjem za koje bi po nenapisanom zakonu Kozmosa morao biti odgovoran jer je na nizoj evolutivnoj lestvici. I naravno, upravo tu on iskazuje svoju nadmoc.
Biljke i zivotinje nemaju razum pa covjek s toga dozvoljava sebi neogranicenu manipulaciju s tim bicima. Instikt zivotinja da je: gladna, zedna, nagon samoodrzavanja, predosjetiti opasnost. Dali se instiktom mogu objasniti pojave koje spadaju iskljucivo u domen osjecaja, u unutarnji svijet bica zivotinje? Tom svijetu se jos uvijek nismo dovoljno priblizili, jos uvijek su nam pojave u njemu zagonetka i predstavlja kljucnu tocku u sporazumijevanju s njom.



Na fotografiji kci Nataša i pekinezerica Mrvica


SUZE IZ OKA PEKINEZERICE "MRVICE"
---------------------------------
U sijecnju mjesecu ove godine, u poslijepodnevnim satima dosao sam doma tuzan i neraspolozen, nista mi toga dana nije polazilo za rukom. Peh za pehom redjao se, i to tri za redom u komadu. Legao sam na trosjed i moj psic, pekinezerica Mrvica to je osjetila. Prisavsi mi i zavalivsi svoju umiljatu gubicu medju moje ruke, pocela se umiljavati i maziti. Ja sam je obgrlio oko vrata i primio u ruke. Da bi se rijesio psica, podigao sam lopticu sa poda i dva tri puta bacio u pravcu hodnika.
U naletu ona bi hvatala i donosila meni pred noge. Kod treceg bacanja od siline i zestine trka, zaletila se u nogu stolice i udarila glavom. Udarac je bio silovit, da je na trenutak zastala. Uhvatila lopticu, ispustila pred moje noge, skocila na trosjed i zasla mi u krilo.
Samo sto nije kazala: "Zasto mi to cinis, ja te zelim udobrovoljiti a ti mi bacas tako jako da je ne mogu uhtiti, pa sam se udarila!"
A zatim sam, sasvim jasno, ugledao nesto sto je ukocilo cak i moju tugu. Niz Mrvicinu gubicu koja je podrhtavala kao malenom djetetu kad place, klizile su suze. Mrvica je stvarno plakala s kupa
samnom... Kako mi je prisla, kako je mogla znati da sam tuzan!? Ni jedan zoolog nece me ubijediti da su to bili instikti. Za suze je potreban osjecaj, ono sto i ljudsko bice cini ljudskim. Blago sam je pomazio po glavi i privio uz prsa, dok je ona umiljato mrmljala na svom psecem jeziku...

ZAPAMTITE
---------
Ovo sam procitao na mnogo mjesta i prenosim Vam do sada vec steceno znanje generacije odgajatelja pasa:

- Pas se uci od malih nogu,
- Covjek nije nista izmislio kod psa, koristi samo njegove nagone i pravilno ih usmjerava,
- Pri obuci psa izbjegavati primjenu sile jer sila nikad nikom dobro nije donijela,
- Kroz igru i stimuliranje odredjenih nadrazaja pomocu
hrane i igracke mozete psa nauciti mnogim stvarima,
- Ne zaboravite da pas vanjsku sredinu pretezno "vidi" nosem,
- Omogucite vasem ljubimcu da ima i svoj pseci zivot, a za to vam je potrebno dnevno samo 10 - 15 min,
- Prije nego se odlucite za psa i nabavite ga, potrudite se da naucite nesto o njemu.

U SVAKODNEVNOJ KOMUNIKACIJI
---------------------------
Nevjerojatno je veliki broj izreka kojima covjek svakodnevno "priziva" psa. Donosim one koje su u najcescoj upotrebi, a vi sami utvrdite dali su opravdane:
- Vjeran kao pas,
- Poslusan kao pas,
- Izdrzljiv kao pas,
- Laze kao pas,
- Gladan kao pas,
- Zedan kao pas,
- Napusten kao pas,
- Bijesan kao pas,
- Zivi gore od psa,
- Izgrdio ga kao psa,
- Pretukao ga kao psa,
- Postupa s njim kao s psom,
- Radi kao pas,
- Bacili su mu (...) kao psu,
- Izbjegava kao pas motku,
- Tijerali su nas kao pse,
- Ljuta kao napusten pas,
- Rezi kao pas,
- Sunja se kao pas,
- Ujeda kao pas,
- Obilazi kao pas oko vruce kase,
- Grizu se kao psi,
- Zijeva kao pas.

Na kugli zemaljskoj kao jedina ljudska civilizacija koja priznaje samo opipljive stvari, mada zivi i umire za posve neopipljive - slobodu, ljubav, vjeru... U tom po nas zagonetnom kontekstu postavljati pitanje o zivotinjskoj dusi, o njihovom "unutarnjem svijetu", zbilja moze biti samo provokativno na svim podrucjima od religije pa do znanosti. A morali bi ga postaviti, zbog nas samih.
"Imaju li zivotije dusu", bogohulno pitanje pred kojim
na zalost bijezi oficijelna znanost.

U casopisu "Svjetlost" br.21/svibanj2002.u clanku"Upoznajte zivotinju u sebi" Julijana Strok navodi:...Razumijevanje zivotinjske prirode je proces kojemu valja pristupiti ponizno i intuitivno. Kada se taj proces zaustavi, istodobno se prekidaju i magija i zivot. Ono sto su drevni Indijanci shvatili i usvojili kao najvecu maksimu jest: Moc se temelji na postivanju svih zivih bica, jer oni su nasi ucitelji...

Uloga zivotinja u duhovnom prosvetljenju, procesu samospoznaje i znanju o nasoj proslosti, sadasnjosti i buducnosti, poznata je od prapovijesti. Kako bismo doista postigli unutrasnju ravnotezu i sklad s prirodom koja nas okruzuje, moramo postiviti nase zivotinjske saputnike i slusati njihove poruke..."



U Rijeci 04.05.2002. Borivoj Bukva





- 16:25 - Komentari (21) - Isprintaj - #

28.08.2006., ponedjeljak

ŽIVOTINJE ZAŠTITNICI


Zastitnici iz zivotinjskog svijeta


Divlje zivotinje spasavaju dijecu


Jos od vremena Romula i Rema, koje je po legendi odgojila vucica i koji su kasnije osnovali i Grad Rim, pojavljuje se bezbroj podataka, koji govore o tome, da zivotinje prisvajaju djecu: prvenstveno vukovi, psi i majmuni, takodjer gazele, sakali i pantere. Pojam kao "prijateljstvo" i "nesebicnost" pri tom se ne namece - blago receno susrecemo iz rajskog vrta.

- Lavovi spasili djevojcicu.

Lavovi su juna 2005 spasili djevojcicu: Vise muskih je u Etiopiji ugrabilo dvanaestogodisnju djevojcicu, sedam dana bila je pritvorena, tucena, vikala je i
plakala. Njen plac i viku culo je troje lava, potjerali su muskarce i cuvali djevojcicu, dok nije dosla policija i odveli djevojcicu na sigurno.

Izjava policije: "U Etiopiji su tri lava oslobodili djevojcicu iz ruku otimaca. Djevojcica je bila 7 dana u zatvorenistvu i oteta, vise puta tucena," kazao je policajac Wondimu Wedija telefonom iz glavnog mjesta provincije Bita Genet. Zatim su lavovi potjerali muske i pricuvali djevojcicu, dok nije stigla policija. "Cuvali su je i potom ko dar prepustili", naglasio je Wedaja. Da lavovi nisu dosli, muskarci bi vjerojatno djevojcicu silovali, i kasnije je prisilno ozenili. "Svi su na cudu, i iznenadjeni, jer lavovi u
pravilu ljude napadaju."

- Augusta 2004 u Sibiru pronadjen je 7-godisnji djecak, kojeg su kao dojenceta roditelji napustili i sve te godine prezivio je zaslugom psa, koji ga je odgojio i bio njegov jedini staratelj. Djecak je bio nag, hodao je na sve cetiri, lajao i rezao te povredio jednog od policajaca, kad su ga nasli, ugrizao. Tako kao i njegov "staratelj" takodjer je djecak ponjusio svoju hranu, prije no sto je pojeo.

- Godine 2002 u rumuniji su pronasli 7-godisnjeg djecaka, za kojega su tri godine vodili brigu psi u divljini.

- Bello, nigerijski djecak simpanza, pronadjen je 1996, star priblizno dve godine. Tjelesno i dusevno zaostalog roditelji su ga vjerojatno napustili, kad je bio star oko pola godine. Bella, kojeg su prisvojile i odgajale simpanze, pronasli su covjeku privrzeni majmuni u Falgorskim sumama, 150 km juzno od mjesta Kano na sjeveru Nigerije.

- 12-godisnjeg djecaka su 1990 godine pronasli u Andima u Peru. Djecak je ziveo 8 godina medju kozama i pri njima odrastao. Vjerojatno je prezivio tako, da je pio njihovo mlijeko, hranio se korenjem biljaka i raznim jagodama.


Prijevod sa slovenskog Borivoj Bukva


/ Napomena: Preuzeto iz slovenskog casopisa OSVOBODITEV, revija za prijatelje ZIVALI, St.7/junij 2006, letnik 3 Ljubljana, www.osvoboditev-zivali.org
Vir: Freheit fur Tiere, st.1/2006. /


- 07:15 - Komentari (32) - Isprintaj - #

26.08.2006., subota

CRKVA I ŽIVOTINJE




CRKVENI BLOGOSLOV I ZIVOTINJE
-----------------------------




Crkveni blagoslov za pokuse na zivotinjama. Skandal: Predstavnik Crkve je otvorio labaratorij za pokuse na zivotinjama u mjestu Erlangen.

Elisabeth Mederer, Udruga za pravo zivotinja, Nurnberg

U okviru svecanog otvorenja novog centra za pokuse nad
zivotinjama Friedrich-Alexander Universitat u mjestu
Erlangen je 20.juna 2005. proteklo je ekumenskim bogosluzjem, kojeg je vodila evangelisticka duhovnjakinja te katolicki pastoralni asistent.

U svom nastupu su iznosili dijalog izmedju pokusnih
zivotinja i znanstvenika. Zivotinje su rekle, da su
bozja bica, da posjeduju cuvstva. U pojedinim trenucima neda im se raditi, u drugim trenucima zbog
bolesti samo leze. Ponekad su zalosne, jer se umrli neki clanovi iz njihove sredine. Svakako im je lijepo, kad si pogledaju svoju novu nastambu, za koju su ljudi
ulozili toliko materijalnih sredstava - i to samo za njih, pokusne zivotinje. Naglasavaju, da zivotinje
nude same sebe i daju si truda za sto bolje rezultate, svoj opstanak vide kao svoj zadatak, svoj rad, svoj poziv. Napominju, da to nije lagan poziv, jer na kraju
za dobrobit covjecanstva ceka ih smrt. Pokusne zivotinje s toga prizeljkuju postovanje, predostroznost, brigu i zahvalu prema Bogu. Istrazivaci neka se Bogu zahvale takodjer za dar svog istrazivackog duha.
Potom su uslijedile molitve, zahvale Bogu, blagoslov centra.

U nastavku programa koji je uslijedio, pokazali su glodavce u uobicajno tesnim kavezima. Kod narednih pitanja nas je ovlastena osoba zastitnika zivotinja eksperimentalnog centra opomenuo, da su evropske norme kod istovrsnog odgoja dosta u njih nadmasene. Ja osobno bih radje vidio vece kaveze, medjutim za njih je nedostatno novaca. Potuzio se takodjer na nedostatak novaca za osoblje centra.


ZA POKUSE NA ZIVOTINJAMA KRIVA JE CRKVA
----------------------------------------





Crkveni nauk vec vise od 1500 godina zanemaruje zivotinje. Sve do danas zivotinjama ne priznaje se dusa.

U katekizmu katolicke Crkve iz 1993, kojeg su sastavili pod vodstvom kardinala Ratzingerja - danasnjeg pape Benedikta VXI., pise:

2417 Bog je zivotinje obecao gospodarenju covjeka, kojeg je stvorio po svojom oblicju. (...) Medicinski i znanstveni pokusi na zivotinjama su moralno dopustivi.

2293 U znanstvenim temeljima istrazivanja i u upotrebi znanosti jasno vlada prevlast covjeka nad stvarnoscu.

Tice nas se i nase je pravo, Bozja volja je, da zrtvujemo neduzna bica, koja ce biti zrtvovana za zivot pod nasim okriljem i dominacijom. Od kud takav preziruci odnos do zivotinjskog svijeta?

Toma Akvinski (1225 - 1274) "veliki" crkveni ucitelj i "svetac" ucio je, da zivotinje - i zene nemaju dusu. Tko misli, da je Crkva do danas svoje misljenje promjenila, vara se: limburski svecenik je godine 2005 preko svog osobnog referenta Sebastiana Lindnerja na
pitanje, dali zivotinje imaju dusu, odgovorio: "Dusa je po definiciji to, sto ucini covjeka covjecnijim i razlikuje ga od drugih zivih bica. (...) Tada lako pojam "dusa" koristimo s obzirom na covjeka a ne na zivotinje."

Vise od 1500 godina su crkveni ucitelji na jednak nacin razlikovali muskarce od zena.

Avgustin, (354-430), jedan od najznacajnijih crkvenih ucitelja, je govorio: "Zena je manjevrijedno bice, koju Bog nije ostvario po svojoj slici. U skladu s prirodnim redom je, da zena sluzi muskarcu."

Papa Janez Pavel II je govorio: "Zena neka poslusno slusa i u potpunosti se podredi. Niti jednoj zeni ne dozvoljavam poducavanje da bi se uzdigla iznad muskarca. Uostalom prvo je realiziran Adam a nakon toga Eva."

Stoljecima je Crkva sirila pogresno misljenje, da su Indijanci i crnci manjevrijedna bica, zato su ih mogli bez razmisljanja izrabljivati i ubijati. Danas je istina o zivotinjama "zivotinje bez duse" razlogom za kruto mucenje: "U konacnici su bile zivotinje stvorene u interesu i sluzbi covjeka; sto govori, da ih smijemo koristiti takodjer za pokuse." (Janez Pavel II. u jednom govoru biolozima 1985.)

CRKVA I ZIVOTINJE: TAMNO POGLAVLJE

Prof.dr.teol.dr.h.c. Erich Grasser, redovni profesor Novog zavjeta na Bonskom univerzitetu, je kazao: "Kako je s Crkvom i zastitom zivotinja? Da vam izrecem istinu: kad ce se jednom ispisivati povijest nase Crkve, i tema "Crkva i zastita zivotinja" u 20. stoljecu predstavlja jednako tamno poglavlje kao tema "Crkva i paljenje vjestica" u srednjem veku."



Prijevod sa slovenskog: Borivoj Bukva

/ Napomena: Preuzeto iz slovenskog casopisa OSVOBODITEV, revija za prijatelje ZIVALI, St.7/junij 2006, letnik 3 Ljubljana, www.osvoboditev-zivali.org
Vir: Freiheit fur Tiere, st.2/2006, prevod Andreja Golob /


- 07:05 - Komentari (20) - Isprintaj - #

25.08.2006., petak

VICEVI


BOŽE OPROSTIMI
------------------



Dosao Djavo u posjetu Bogu i pita ga da idu zajedno na jebacinu. Bog se slozi. Djavo predlozi da idu na Veneru, ali Bog kaze da je tamo prevruce. Bog zato
predlozi Mars, ali Djavo kaze da su tamo sve zene ruzne, ruznije cak i od njega. Na to Djavo predlozi Zemlju.
- Joj samo ne Zemlju. Tamo sam jednoj zeni pre dve
hiljade godina napravio dete i jos uvek pricaju o tome.


Umrle cetiri kaludjerice i odu kod Svetog Petra na prijem u raj. Pita ih on da li su zgresile i kaze im da ne smeju da lazu. Kaze prva:
- Paaaaaaaaaa, ja sam jednom dotakla onu musku stvarcicu!
- Pa dobro, nije to tako strasno... eno, vidis onu baru tamo, idi i operi tu ruku tamo i primljena si - odluci Sveti Pera.
Dodje druga:
- I ja sam jednom drzala onu musku stvarcicu u rukama...
Posalje nju Pera na pranje ruku u baru, kada mu prilazi treca i taman da nju priupita za grehe, cetvrta potrci prema bari:
- Gde ces ti! - strogo povika Pera.
- Ma, idem i ja da isperem usta u toj bari pre nego sto ova opere dupe!
Dosao peder kod Svetog Petra, i on rece:
- Zasad cemo te pustiti u raj, pa kad vidimo kako se vladas, videcemo sta cemo sa tobom.
I sagne se sveti Petar da otkljuca vrata, kada ga peder "obradova" odnazad. sveti Petar se naljuti:
- Ako jos jednom to uradis, moraces u pakao.
Sagne se on opet, al' ga ovaj opet, "op odnazad".
- E sad ces morati koji mesec da odlezis u paklu, pa ako se popravis, premesticemo te - rece Sveti Petar.
Otvori on vrata pakla, i ubaci pedera unutra. Posle par meseci dodje Sveti Petar po pedera, kad tamo ugasena vatra, djavoli po uglovima sede i drhte, a peder sedi na sred pakla za stolom i jede.
- Sta se ovde desilo, sto neko ne zapali vatru? - pita Sveti Petar.
- Pa sagni se ti da potpalis ako smes - zavikase u jedan glas djavoli.


Posle duzeg vremena provedenog u manastiru mladi kaludjer upita glavnog svestenika:
- Dugo nisam oce vec ovde pa da li bih mogao... znate... mislim.... ono?
- Naravno, eto ti tamo u uglu ono bure sa rupom pa ti udri do mile volje.
Kaludjer obavi posao i svidi mu se pa se popali i ode ponovno sefu:
- A je l' mogu ja i sutra ono?
- Mozes svakim danom sem petkom.
- A sto ne petkom?
- E, pa petkom ces ti biti u buretu!


/Napomena: KO SE SMEJE ZLO NE MISLI, Pripremio Stevo Karakondzula, Beoknjiga, Beograd, 2006./


- 07:15 - Komentari (18) - Isprintaj - #

24.08.2006., četvrtak

VICEVI


BOŽE OPROSTI



Sreli se pravoslavac i katolik na pravoslavni Bozic:
- Hristos se rodi.
- Nas sisa vec dve nedelje!


Igra kaludjer golf i sa njim kaludjerica, nosi mu stapove. Udari on po loptici i promasi rupu:
- Ih, jebem mu Boga, promasih!
- Nemoj da psujes Boga, udarice te grom, ubice te!
Udari on opet i promasi:
- Ih, jebem mu boga opet, promasih!
- Nemoj da psujes Boga, udarice te grom, ubice te!
Udari on ponovo i, naravno, promasi:
- Ih, jebem mu Boga, promasih!
- Nemoj da psujes Bo... U tom momentu udari grom i ubije kaludjericu. Ide Ilija Gromovnik nebom i vice:
- Ih, jebem mu boga, promasih!



Cuo Gospod Bog da se na Zemlji rasirio nemoral medju omladinom. Resi da to licno proveri te sidje sa nebesa, pretvori se u naocitog hevi metalca i ode u
jednu beogradsku diskoteku. zapaze ga zenske a jedna maloljetnica ga savata, netera ga da igraju, gricne ga za uvo i tako redom... Na kraju ga odvuce u park i navali na njega. Njemu malo nezgodno (sta ce reci sv. Petar i kompanija) ali zenska zgodna a Gospod Bog zagoreo, te opali. Posle obavljene radnje njemu proradi savest, 'pa joj rece:
- Slusaj devojko, sada ti moram reci nesto o sebi.
A ona njemu:
- Ma ne interesuje me, macane, ko si i sta si, vazno je da jebes k'o Bog!



/Napomena: KO SE SMEJE ZLO NE MISLI, Pripremio Stevo Karakondzula, Beoknjiga, Beograd, 2006./
- 07:08 - Komentari (18) - Isprintaj - #

23.08.2006., srijeda

VICEVI



BOŽE OPROSTI
----------------


Prelaze Isus i apostoli preko malo veceg potoka. Kao i svi sveci i oni su hodali po povrsini vode. Gleda ih jedan seljak iz sume iza drveta. Gleda i misli on: "Ma idem i ja za njima".
I krene on za njima kad ono "Bljup!" propadne on u vodu. Dodje Isus do njega i kaze:
- Eee, sinko moj. Moras ti izmoliti 20 Ocenasa da bi mogao preci potok kao mi.
I tako izmoli seljak 20 Ocenasa na brzinu, krene za njima kad opet "Bljup!". Propadne! Kaze mu ponovno Isus:
- Eeeeeee, sinko moj, moras ti jos 20 Ocenasa izmoliti
da bi mogao kao mi.
I hajde, sta ce, seljak opet izmoli 20 Ocenasa, krene za njima, kad ono "Bljup!". Opet propadne.
Dodje Isus:
- Eeeeeeeeeeeeeeeee, sinko moj...
Prekine ga Sveti Petar:
- Daj, nemoj vise da ga zajebavas, reci mu gdje je kamenje!!


Dolazi kod popa na ispovijed neki covjek.
- O, gospo'n popo, gresio sam.
- Reci, sine, u cemu je tvoj greh?
- Kresno sam macku.
- Tri ocenasa za greh. A kako si to uradio?
- Pa lepo. Stavio sam je u cizmu i onda...
- O, Jovo, Jovo! - Pozvapop crkvenjaka - dodjider ovamo da cujes kako se covek snasao. A ne k'o mi. Mi se zivi izgrebasmo.


Mladi pop na praksi kod starog. Par dana se nije usudjivao da pocne sa propovedima, dok mu stari nije rekao da tremu ubija duplom ljutom. Ovaj se ohrabri (dva tri puta) i odrzi napokon propoved. Parohijani odusevljeni, samo sto ga nisu na ramena izneli. Kad se svet razisao, pita on starog popa kako je bilo, a ovaj ce:
- Dobro je bilo, vrlo, ovako, zivahno, a i niste mnogo ni gresili.
- Gresio!?
- Pa, prvo, Adam je zagrizao jabuku a ne Evino dupe; drugo, kad ih je Gospod iz raja isterao, nije ih oterao u materinu, i trece, na kraju se kaze "amin" a ne "fajront".



/Napomena: KO SE SMEJE ZLO NE MISLI, Pripremio Stevo Karakondzula, Beoknjiga, Beograd, 2006./



- 07:05 - Komentari (9) - Isprintaj - #

22.08.2006., utorak

VICEVI


BOŽE OPROSTI
--------------



Dodje covjek u crkvu da se ispovedi:
- Oce, gresio sam.
- Sta?
- Seksao sam se sa kurvom.
- Je'l sa onom gospodjom u trafici na cosku?
- Ne.
- Je'l sa zenom u baru u sledecoj ulici?
- Ne.
- Ma dobro, nije vazno. Izmoli deset ocenasa i nemoj
vise to da radis.
- Hvala.

Izadje on iz crkve i kaze prijatelju:
- 'Ajmo brale, saznao sam tri nove adrese.


Vozi se pilot avionom, kad mu se odjednom pokvari avion, te se srusi u Amazoniju. Kad je dosao k sebi, poce se zahvaljivati Bogu sto je ziv. Izadje on iz aviona kad vidi da su oko aviona domoroci, svi naoruzani kopljima i obojeni ratnickim bojama.
Pilot tad rece:
- O, Boze, sad sam najeb'o.
Javi mu se glas iz nebesa:
- Jos nisi. Vidis li onog poglavicu sto jedini ima sablju u rukama? Idi do njega, uzmi mu sablju i ubij ga.
Pilot uzme sablju i ubije poglavicu, te podigne glavu
prema nebu i upita:
- I, sta sad?
Glas mu odgovori:
- Eee, sad si najeb'o.



Dosle tri zene zajedno pred vrata raja i sveti Petar ih ispituje:
- Koliko si puta zgresila?
- Dva puta, sa postarom i sa kumom!
- Dobro prolazi, a koliko si ti puta?
- Sedam puta, tri puta sa komsijom, dva puta sa...
- Dobro prolazi, a ti? - upita zadnju.
- Nikada!
- Pa jesi li ikada imala sansi?
- Imala sam stotinu puta ali nisam htela.
- U pakao!
- Kako u pakao? Pa ove dve gresnice odose u raj a ja postena pa ne mogu?
Resi ona da ulozi zalbu Bogu i ode direktno Bogu.
Kad je cuo na sta se zali, Bog joj rece:
- U pakao! Ja grehe prastam, ali glupost nikada!


/Napomena: KO SE SMEJE ZLO NE MISLI, Pripremio Stevo Karakondzula, Beoknjiga, Beograd, 2006./



- 07:09 - Komentari (13) - Isprintaj - #

21.08.2006., ponedjeljak

VICEVI

U narednih nekoliko dana objavit ću najnovije viceve i koje sam
uspio registrirati u Gozd Martuljku. Oni koji su rezervirani i jako izbirljivi
prema nekim vicevima ili grafitima, molim da ne čitaju. Ukusi su različiti i
nije me briga sviđa li se to nekom ili ne... Nakon ovog posta uslijedit če:
Bože, oprosti mi!





PLAVUSA, Antologija viceva. izdavac Akia M.Princ, Beograd, 2006.
-------------------------------------------------

- Kako plavusa ubije pticu?
- Baci je kroz prozor.

- Kako se zovu plavusine noge?
- Naramenice.

- Zasto plavusa ima sve u zivotu?
- Zato sto ima zlatnu ribicu.

- Zasto Djevica Marija nije bila plavusa?
- Zato sto bi tad bila samo "Marija".

- Sta je za plavusu siguran seks?
- Kad je povucena rucna kocnica.

- Koji je plavusin najbolji cetveronozni prijatelj?
- Krevet.

- Sto je plavusa bez mobilnog?
- Picka bez veze.

- Otkud plavusa na fakultetu?
- Morala je hitno na WC!

- Kako plavusa abortira?
- Zakolje rodu.

- Sto kaze plavusa dok gleda pornic?
- Vidi, ja.

- Sto kaze plavusa kad skuha pasulj?
- Moj dobar pasulj daleko se cuje.

- Sto rade glupi, a sto pametni muskarci?
- Glupi pricaju viceve o plavusama, a pametni idu u
krevet s njima!

- Sto kaze plavusa kad vidi koru od banane ispred
sebe?
- Joj ne, opet cu da padnem!



KO SE SMEJE ZLO NE MISLI, Pripremio Stevo Karakondzula, Beoknjiga, Beograd, 2006.
-----------------------------------------

- Sto plavusa kaze kad ustane?
- ?
- Hvala, momci!

- Sta uradi plavusa kad se probudi?
- ?
- Obuce se i ode kuci.

- Kako se kune plavusa?
- ?
- Nevina sam, dece mi!

- Sto odgovori plavusa kad joj netko rece da ima lepo
dupe?
- ?
- Pa, jebi ga...

- Sta je sklad?
- ?
- Kad vidis plavusu da cita "Idiota".

- Kako se kune plavusa?
- ?
- Jebi me ako nije tako!

- Zasto plavusa sjedi prekrstenih nogu?
- ?
- Gusi osjecanja.

- Koja je razlika izmedju Srbije i picke?
- Nikakva, sto uza to bolja!

- Oh, ne dodiruj me!
- Oh, ne dodiruj...
- Oh, ne...
- Oh!




- 08:09 - Komentari (16) - Isprintaj - #

19.08.2006., subota

VOLJETI, VOLJETI, VOLJETI



ZA DUG ZIVOT TREBAMO VOLJETI
----------------------------



Tajna dugovjecnosti

Ljubav ispunjava sve cime se strastveno bavimo - bila to druga osoba, prijatelji, posao ili pak hobiji.

Zbog ljubavi vrijeme nestaje, a oni koji vole, zive dulje.


SVI oni sretnici koji su upoznali ljubav vjerojatno ce zivjeti dulje od onih koji nisu, zakljucio je australski znanstvenik Marc Cohen sa sveucilista RMIT u Melburneu.
Nakon analize istrazivanja o povezanosti ljubavi i dugovjecnosti.
- Ako ste u zivotu pronasli ljubav, imate vece izglede za dulji zivot - izjavio je profesor. Njegova definicija ljubavi vrlo je siroka. Ona ne obuhvaca samo ljubav prema nekoj osobi, nego proteze cak i na hobije i druge ljubavi. - Radite li nesto sto volite,
bez obzira na to radite li avione od papira, uredjujete vrt ili gledate u oci ljubavi svog zivota, dozivjet cete trenutke kad vam se ucini da je vrijeme
stalo, ili ce vam se uciniti da je proteklo tek pet minuta, a ne citav sat. Samci koji se strastveno necim bave, vjerojatno ce biti sretni bas kao i ljubavni par - tvrdi Cohen.

/ Napomena: Preuzeto iz METRO EXPRESS-a, srijeda 16. kolovoza 2006. Br 68., Zdravlje /

Procitaj i moj tekst sa bloga: DIONIZIJEV OSMIJEH UZ IGRU /haibun/




- 07:11 - Komentari (33) - Isprintaj - #

18.08.2006., petak

UMJETNICI I KASTAV


DREVNI GRAD KASTAV OKUPAN KISOM I UMJETNOSCU
--------------------------------------

U KASTVU JUČER ODRŽANA 4. VELA UMJETNIČKA RADIONICA


VeÖ tradicionalna umjetniŘka radionica je, unatoŘ kšovitom i prohladnom danu, okupila šezdesetak umjetnika iz Rijeke i okolice, ali i iz Gorskoga kotara, Istre i Zagreba.

KASTAV – Grad Kastav, TuristiŘka zajednica Grada Kastva i Udruga Kastafsko kulturno leto organizirali su juŘer 4. Velu umjetniŘku radionicu u Kastvu, koja je, unatoŘ kišovitom i prohladnom danu, okupila umjetnike iz Rijeke i okolice, ali i iz Gorskoga kotara, Istre i Zagreba. Do 13 sati bilo je šezdesetak prijavljenih, koji su svoje radove
izložili na ulicama i trgovima staroga grada Kastva. ¸inilo se kako Öe povremena kiša rastjerati izlagaŘe, meŕutim, oni se nisu dali iznenaditi, te su svoje radove selili s otvorenog u prostor Pod Ložom.
InaŘe, rijeŘ je o manifestaciji narodnog karaktera, koja, kako su u najavi istaknuli predstavnici organizatora, ima za cilj privuÖi u Kastav što veÖi broj umjetnika, bilo amatera ili
profesionalaca, koji Öe se tijekom jednog dana družiti i zajedno raditi u drevnom gradu Kastvu, te se ujedno predstaviti svojim umjetniŘkim djelima, od kojih Öe neka od njih nastati na licu mjesta. Naime, uz moguÖnost da izlože svoje veÖ napravljene radove, sudionici radionice i ove godine imali su priliku
izložiti ex tempore djela, odnosno stvarati ih tijekom dana, na ulicama i trgovima Kastva.
Na terasi restorana »Loža« u Kastvu zatekli smo troje rijeŘkih umjetnika, Marinku Premuš, Valneu StepŘiÖ i Borivoja Bukvu, koji su veÖ stalni posjetitelji kastavskih umjetniŘkih radionica. Kako su nam kazali, svo troje su došli u Kastav kako bi, privuŘeni i inspirirani njegovim ljepotama, stvorili nova umjetniŘka djela, koja su konkurirala u ex tempore kategoriji.

Naime, i ove godine organizatori su omoguÖili umjetnicima sudjelovanje u nekoliko kategorija – slikarstvo, grafika, crtež, skulptura, dizajn, primijenjena umjetnost, fotografija te ex tempore
rad iz jedne od umjetniŘkih formi na temu »Kastav«, Řiji Öe autori biti nagraŕeni s po tri tisuÖe kuna svaki, a konaŘni sud o nagraŕenima dat Öe struŘni žiri. Takoŕer, izmeŕu Řetiri nagraŕena rada bit Öe
proglašen i ukupni pobjednik 4. Vele umjetniŘke radionice, kojemu Öe sljedeÖe godine biti omoguÖena samostalna izložba u Kastvu, a svoga favorita izabrat Öe i žiri publike.


/Napomena: Preuzeto iz http://www.novilist.hr/ Novi List, Nedjelja, 13. kolovoza 2006. pod rublikom "Rijeka". U prilogu su bile i tri fotografije: Pod voltum, Izlozbeni prostor "Loze" i nas troje slikara na terasi Restorana "Loza"./

* * *

Tako, nakon konkretnog zadatka kojeg razrijesavate u svakodnevnom zivotu, poput primjera iz prethodnog posta "Zute kuce", da bi sve to bilo uspjesnije potrebno je upraznjavati: jednu od sportskih disciplina, baviti se meditacijom, proucavati ezoterijsku literaturu i svakako jednim od vidova umjetnosti, u ovom mom primjeru uz spisateljstvo bavim se i slikarstvom. SLIKARSTVO PREMA NEW AGE-u JE MEDITACIJA. "UMJETNOST - Umjetnost u koju bi spadala : muzika, spisateljstvo, slikarstvo, gluma, balet, i druge oblasti od pomoci za duhovni razvoj licnosti. Kako navodi dr. sci. Jadran Zalokar : " U Umjetnosti snazni individualni impulsi za duhovnoscu, nalaze podesan medij za izrazavanje metamorfoza duhovnog traganja, time i sirenju granica svijesti i rastu duhovnog bica ".
New Age postaje neka vrsta religije postmoderne, a slikarstvo proglasavaju meditacijom kroz umjetnost. Spiritualnost koja se razvija kroz umjetnost, ne moze se nauciti. Ona se stjece samo upornim radom na sebi. Discipliniran i spiritualno uredjen zivot vrlo je bitan. Ako redovito ulazete vrijeme u spiritualne vjezbe i rad na sebi, znak je pozitivnog rasta i spiritualni napredak se ubrzava." - Izvadak iz mog teksta "Cilj je put sam", pogledaj na http://budan.blog.hr/

Propusto sam likovni ex-tempore Griziju u Rovinju, u kolovozu mjesecu predstoje jos Fazana, 20. kolovoza i Mandrac - Volosko 26.-27. kolovoza, na kojima bi se trebao pojaviti. Mozda se vidimo na jednom od njih.


U Rijeci, 18. kolovoza, 2006. Borivoj Bukva




- 08:50 - Komentari (8) - Isprintaj - #

16.08.2006., srijeda

ŽUTA KUČA


DUHOVI BUKAČI OPSJEDAT ĆE ŠKURINJSKI KRUŽNI TOK
----------------------------------------------------------

Ovdje bi bilo najbolje nista ne graditi, upozorava radiesteziolog Borivoj Bukva

NAKON RUŠENJA »ŽUTE KUĆE« NA ŠKURINJAMA, GDJE NIČE KRUŽNI TOK, POZNAVATELJI OKULTNIH ZNANJA POSTALI SU ZABRINUTI: ŠTO JE S DUHOVIMA KOJI SU OBITAVALI U ZGRADI


Oni svojim lupkanjem, šumovima, glasovima traže novu pravdu. Na taj način žele skrenuti pažnju na sebe i ispraviti nepravdu koja im je za života nanesena. Da li zbog toga što su bili pokradeni, ubijeni, nepravedno zatočeni, ili možda prevareni. To nitko ne zna, doznajemo od Alena Cerovića, novinara koji se zanima za spiritualne teme.


Kao da se tisuću staklenih perli rasulo po podu, ili čudne sjene u oblačnom danu, ili škripa vrata po hodnicima koji su odavna bez ikakve stolarije – dio je to samo iskustava stanovnika riječkog naselja Škurinje koji su se kao djeca igrali oko »žute kuće« gdje je svojedobno bio smješten radni odjel riječke psihijatrije. Prirodni fenomen, prenapregnuta dječja mašta ili – duhovi?

U sunčanom danu bez neobičnih šumova ili vriska koji se gubi u daljini naša novinarska ekipa predvođena riječkim radiesteziologom Borivojem Bukvom polako se primiče razrušenom mjestu gdje se nekad nalazila žuta građevina, zgrada koja je prije tjedan dana srušena radi proširenja raskrižja u Osječkoj
ulici, a koja je žiteljima Škurinja poznata pod nazivima – žuta ludnica ili kuća duhova. Na njenom mjestu gradske vlasti namjeravaju izgraditi kružni tok prometa. Ako su u zgradi obitavali duhovi, postavlja se pitanje – što je sad s njima, kad je kuća
srušena? Jesu li se nesretne prikaze razbježale kud koji pred moćnim strojevima ili sablasti još uvijek prijete? Na pitanja odgovor nam pokušava dati Borivoj Bukva koji s viskom u ruci provjerava mistične sile.

Energija visoke snage

Kako se približavamo mjestu nekadašnjih temelja kuće, visak je sve življi – uznemireno opisuje pravilne kružnice. Još na parkiralištu stotinjak metara prije gradilišta bio je posve miran. Bukva nam pojašnjava
– negativna energija još uvijek je tu. Iz svojih »magičnih« tablica radiesteziolog vidi još nešto – riječ je o energiji visoke snage, koju je nemoguće popraviti. Zgrada je srušena, ali zarobljene duše još uvijek su prisutne! A uskoro će opsjedati i kružni tok veli Bukva kojeg pitamo hoće li zbog toga prometnica postati opasna za riječke vozače?
– Ovdje bi bilo najbolje ništa ne graditi. No, ako se baš mora – bilo bi dobro negdje oko tog mjesta, to jest budućeg rotora, postaviti znak ograničenja brzine vožnje na 30 kilometara na sat te
posaditi puno stabala koje će umiriti um vozača, savjetuje gradskim vlastima što učiniti Borivoj Bukva.

Područje geopatogene zone

– Teško je u ovom trenutku nešto više reći o ovim dušama. Trebalo bi ovdje nekoliko dana proboraviti i ako treba i prespavati. Tek bi se tada saznalo zbog čega su duše tu i što traže, govori Bukva.

– Mislim da traže neku zadovoljštinu, saznajemo od novinara koji se zanima za spiritualne teme Alena Cerovića. Zasigurno je riječ o tzv. duhovima bukačima. Oni svojim lupkanjem, šumovima, glasovima traže novu pravdu. Na taj način žele skrenuti
pažnju na sebe i ispraviti nepravdu koja im je za života nanesena. Da li zbog toga što su bili pokradeni, ubijeni, nepravedno zatočeni, ili možda prevareni. To nitko ne zna, kazao nam je Cerović
pokazujući nam pritom fotografiju jedne drvene kuće koja se nalazi u Gorskom kotaru, duboko u šumi. I tu kuću opsjedaju razne energije, koje ne daju mira svojim živućim vlasnicima.

Vrsni poznavalac okultnih znanja Drago Plečko ima svoje mišljenje o ovom mjestu na Škurinjama. Prema njemu, razlog ovim energijama može biti trojak. Ili je riječ o području geopatogene zone na koju će reagirati samo potencijalno senzibilni vozači. I to
na način da će upravljač automobila u određenom
trenutku postati kao neka vrsta rašlji i zaokrenuti bez njihove volje. Što može biti opasno. Ili je riječ o mjestu smaknuća, ubojstava te naglih smrti. Ili pak o mjestu na kojem se nekad nalazilo groblje.

Podsvijest anulira negativne efekte

– Ako je netko nasilno uništio groblje, a da za to nije imao dobar razlog
– mogu se očekivati energije, ali koje najčešće nisu
fatalne, veli nam Drago Plečko koji dodaje da će samo oni vozači koji su svjesni ovog fenomena biti izvan opasnosti jer njihova podsvijest u tom slučaju anulira negativne efekte.
U opsjednutim kućama, po Plečku, žive dijelovi privrženih osoba i njihove ličnosti koje su vezane za prostor. Za određena mjesta jako se vežu i astralna tijela ovisnika poput teških alkoholičara, narkomana ili kompulzivnih nasilnika. A što se za ovo mjesto »vezalo« – to se tek treba utvrditi. On ne zna koliko naš grad ima takvih neobičnih mjesta. A razlog tomu je taj što je to valjda jedina statistika koju nitko u Hrvatskoj nije nikada provodio.
– Ali, ako nekoj političkoj stranci ta brojka nešto znači za nadolazeće izbore – možemo nešto smisliti, dodaje nam Plečko koji na upit kako se možemo zaštititi od ovih negativnih energija sa
Škurinja odgovara – nikako!


Političari opasniji od prikaza

– Mislim da bi se prije trebalo zaštititi od korumpiranih političara, trulog pravosuđa, genetski manipuliranog sjemena i povoljnih bankarskih kredita u nas, nego od duhova. Oni nam najčešće ništa ne mogu. A jedino zlo koje možemo od njih očekivati jest da se bespotrebno jako prestrašite, veli Plečko.

Piše Ljiljana HLAČA




/Napomena: preuzeto iz http://www.novilist.hr/ Novi List, Nedjelja, 13. kolovoza 2006. pod rublikom "mozaik", tu su jos cetiri fotografije: kuca prije i nakon rusenja, Drago Plecko i B.B. kod analize na terenu./


- 10:18 - Komentari (30) - Isprintaj - #

14.08.2006., ponedjeljak

KAKO NAM JE BILO "GOZD - 2006"

KAKO NAM JE BILO "GOZD - 2006"
------------------------------






U ugodnom druzenju, Janja, Boro i Predrag



Dok Sunce sija netko zove, tko bi to mogao biti?



U kanjonu potoka Martuljsice



Mostic ispred I slapa



Gorski nektar



Popravak sajle



Stepenice do neba



Nagli zaokret



Sudar zemlje i vode



Predvorje



Alpska vila

Sve fotografije: Trezezbor Piekutowski - Bonk




"Od srca suncan pozdrav svim clanovima i prijateljima Drustva i svim, koji bi zeljeli podjeliti malo drugaci i zanimljiviji godisnji odmor na zelenoj livadi, Jasi, u Gozd Martuljku.
Ove godine priredjujemo ucenje i druzenje po trideset i drugi put, uistinu mozemo govoriti o tradicionalnom susretu, koji ce trajati od 22. jula do 6. augusta 2006."..., tako u svom uvodnom komentaru u biltenu GOZD, napominje predsjednica Drustva ljubitelja prirode i drevnim mudrosti, Marija Mojca Vilar.

Kamp posjeduje hvalevrijednu tradiciju. Njegov zacetak seze u 1975, kad je na 100. godisnjicu Teozofskog Drustva, kojeg su ustanovili 17.11.1875. Helena Petrovna Blavatsky i Henry Steel Olcott u New Yorku, po prvi put organiziran. Tada je priblizno tridesetak
clanova nekadasnje jugoslovenske podruznice priredilo ljetnu skolu teozofije. Kamp je nastao spontano iz unutarnje potrebe za spoznajom Istine i duhovnih zakonomjernosti. Jasa, posjeduje cudovitu energiju a otkrio ju je Tili Havlicek, koji je od samog zacetka
aktivan clan, koji po tko zna koji put nadahnjuje sudionike kampa zanimljivim predavanjima. Tako i ove godine uz predavanje odrzao je i MISU NA JASI. Na kampu odrzana je i promocija knjige Vesne Krmpotic, Stotinu i osam, u njenoj prisutnosti. Trezezbor Piekutowski - Bonk odrzao je predavanje o volontiranju u Eko centru - Caput Insulae, Beli, potom uz logorsku vatru Paganizam i staroslavenska bozanstva. Dizdarevic Namik demonstrirao borilacke vjestine s macetom, Mojca Malek Morya, zvucnu radionicu sa Tibetanskim Gongom, Ivica Padjen je odrzavao svakodnevno Yogu, u otvorenju kampa sudjelovali su Robi i Vesna Vilar, na dalje bili su prisutni kroz predavanja ili radionice Ivan Mohoric, Roman Derling, Edo Turk, Darja Bozec, Ivan Prekop, Mojca Vilar, Alenka Ribic, Taja Albolena, Shana Flogie, Ana Kavcic, Josko Ulcak, Josip Jankovic, Brane Kobal, Igor Konanenko, Irena Roglic, Djurdjica Kovacic, Andzela Perusic, Marijan Vidensek, Milena Plut, Marijan Vejvoda, Elena Jencek, Bernardka Zorko, Zlatko Krizan, Ljudmila Stele, Dusan Donko i ostali...
S dijecom kroz igru i radionice u Patuljkovoj Drzavi vodile su brigu i igrale se s dijecom Janja Pokleka i Sonja Kopinc.
Dugogodisnji posjetioci kampa napominju: "Posjedujemo sve elemente: zemlju, zrak, vodu, vatru, eter. Sve to na tako malenom prostoru, s toga smo zahvalni za taj blagoslov. Jasa ima carobnu moc, kad jednom dodjes u tu cudovitu prirodu, i medju otvorene ljude, vracas se kuci izmjenjen."
Kad sam slovenskom knjizevniku i teozofu Krizanovski Olegu, sada davne '92 kazao: "Zao mi je sto i ranijih godina nisam dolazio na ovo mjesto. On je odgovorio: Nemas za cim da zalis, dosao si onda kada je to trebalo!"



U Rijeci, 14. kolovoza 2006. Borivoj Bukva





- 08:08 - Komentari (36) - Isprintaj - #

12.08.2006., subota

PJESME RASPJEVANIH MUZA

PJESME RASPJEVANIH MUZA
-----------------------



Ljepi pozdrav dragi Boro!

To je pjesma koja je nastala na putu iz Kranjske Gore prema Gozd Martulku po biciklisticki stazi. Bila je jaka kisa. Role mi se nisu vise koturale nego su klizile. Da me nije bilo strah morala sam pocet da pjevam. Boro ti si mi obecao da cemo se na tom putu srest jer si krenuo pjesice prije mene iz KG. Tebe nije bilo. Naravno, ti si se snasao drugdije. Ali bila je pjesma. Moram ti rec jos to...vrlo je vazno...to je pjesma iz prve verzije...druge jos ni nema... popravit cu redoslijed, refren, pravilni oblik za pjesme.

Pjesma:

NAS BORO!

SVAKO JUTRO NAS BORO
RANO USTAJE, RANO USTAJE
AL NE BEZ VEZE.

ON CEPA DRVA, KOKETIRA
AL NE MASIRA, AL NE MASIRA
(Jer to vec radi Ivan s Portoroza, jel?!)

EVO NAS I EVO NASE VATRE TU,
EVO NASE VATRE TU,
BORO ZA NAS PRIPREMIO JE NJU.

SVAKO VEĆE NAS BORO
RANO LEGNE ČA, RANO LEGNE ČA,
ON PRAVI PUNO ZADAČA
(Rano ujutro, naravno!)

SVAKOG DANA OBAVEZNO
IDE NAS BORO, IDE NAS BORO
DIREKTNO U KRANJSKO GORO,
UUU KRANJSKO GORO.

TAMO PRVO STO POTRAŽI
TO JE INTERNET, TO JE INTERNET
BOLJ OD NJEGA KOT OD ZAJBLA
ON NAM JE ZADET,
OOON NAM JE ZADET.
(Ne tega zdaj narobe razumet!)

P.s. Inace sam puna martuljske energije, zaljubljena u zivot. Stvarno sam sretna zbog sebe, da sam isla po putu koji me dopeljao do, polag drugih meni interesantnih krajeva, jos i u Gozd Martuljek . Juhuuuuuhu:))))

P.s.s. Jos jednom ti hvala Boro za tvoju skriptu koju si mi poklonio. Svidja mi se.

Tebi Boro saljem dio te energije.
Pusa i zagrljaj do sljedeceg maila!
Sonja

***

Pesem, ki sem jo priredila za Borivoja Bukvo, nasega, vsem vidnega škrateka iz jase (Pesem se poje na melodijo pesmi Povabi me, ki jo izvaja Irena Vrčkovnik na albumu Takšna sem.):


DRAGI NAŠ BORO, SLUŠAJ PAŽLJIVO:
»POVABIM TE NA SPREHOD,
PA NAJ BO DEŽ ALI SONCE POVSOD,
IN BODI TAKŠEN KOT SI,
MARTULJKU PREDAJ SE,
ŽIVET SE MUDI.

NA MORJE PELJEM TE KDAJ,
PA NAJ BO MAREC, AVGUST ALI MAJ,
NAJ VETER BO V LASEH
IN NAJ ZAŽARIJO TI ISKRE V OČEH.

Prvi refren:
SAJ ŽIVLJENJE JE PREKRATKO,
VZAMEM ČAS SI KDAJ ZA TE,
MOGOČE JUTRI BO PREPOZNO ŽE!

A SADA SI NA VRTI TI, BORO -
POVABI ME V GORE,
POKAŽI MI VSE SKRITE STEZE,
POLJUB NA ČELO MI DAJ,
VDIHNI GLOBOKO IN GREVA NAZAJ.

IN NIČ NAROBE NE BO,
ČE ME NA VODO POVABIŠ SAMO,
POŠLJI POZDRAV MI NOCOJ,
DA ZOPET ZAČUTIM, DA RAD SI Z MENOJ.

Drugi refren:
OJ TI NAŠ PATULJAK BORO,
PRAV VSE NAS RAD IMAŠ,
PO CELI JASI TI SVOJ DOM IMAŠ!

Tretji refren:
OJ TI NAŠ PATULJAK BORO,
MIRNO STOPAŠ SEM IN TJA,
RAD OPAZUJEŠ, S HAIKUJI NAM MODRUJEŠ!

Janja Pokleka



--- Janja Pokleka, Slovenija........... wrote:

Hajlihajlohajluuuuu,

Pozdrav po zraku je tuuuuuu!

Upam, da si se ľe aklimatiziral na mestne frekvence
in da poln svetlobe ľarčią povsod naokoli.
Jaz sem si letos nabrala energije do naslednjega
kampa in ąe čez!

Poąiljam ti obljubljeno besedilo pesmi,
ki sem jo priredila zate, zraven pa sem pripela ąe dva utrinka ujeta v fotografski objektiv.

Verjetno so odveč besede o tem, katera mi je
boľanska, hahaha.

Vsekakor te prosim, da jo pokaľeą tudi Predragu.

Naj ga objema val vseobsegajoče ljubezni naąih
sorodnih duą za vedno.

Objem Predragu, tebi pa en hudomuąni nasmeh:-), z
iskrami v očeh!

Svetel pozdrav,

Janja





Korito rijeke Save Dolinke.
U romantičnom raspoloženju:
Janja, Predrag i Morya.
Foto: Janja Pokleka




Jedna od ekipa koja radi na
postavljanju šatora: Ivica,
Predrag, Željko i Boro. Šatori
se postavljaju iskljucivo uz
pomoć "Intuicije". Za objasnjenje
pitaj: Ivicu, Predraga ili Željka.
Foto: Janja Pokleka


Napomena: U noći 05.08.2006. uz logorsku vatru na Rajskoj livadi, prvo je Sonja Kopinc, zatim Janja Pokleka, interpretirale su pjesme posvećene meni i mojem prisustvu na kampu. Bilo je to iznenađenje za sve prisutne, posebno ugodno za mene jer tako što nisam očekivao kao i naćin na koji su to one izvele, plešući i pjevajući. Očaran pjesmom mojih muza koje su ostavile na mene snažan utisak, dajući snagu i volju za daljnje stvaralastvo ja im se najtoplije i neizmjerno zahvaljujem. Do godine opet na kampu, uz koju novu dosjetku s nestrpljenjem ja očekujem ponovni susret, a ove pjesme bude mi nadu u bolje i vedrije sutra. Plamen logorske vatre i dalje tinja u duši svakog od nas, dok maleni plamičak nosimo u srcu i čuvamo za novu vatru... Veliko hvala dragoj Sonji i Janji, od vaseg Bore.

U razgovoru jednom prigodom Janji sam kazao da je ona Šumska vila, odgovorila mi je da nije, već je Vodena vila. Otud i ja sam dobio svoje mjesto koje po njenom sudu meni pripada, ja sam - patuljak. Draga Janja nije prva koja je to kazala, naš Neno iz Rijeke u jednoj
prigodi kazao je da sam ja - Kralj patuljaka. Još samo trebam ispuniti Nenotu zelju, ilustrirati stripom ispisan tekst "Moj susret sa patuljkom".



U Rijeci, 10.08.2006. Borivoj Bukva



- 07:02 - Komentari (19) - Isprintaj - #

10.08.2006., četvrtak

PAGANIZAM I STAROSLAVENSKA BOŽANSTVA

Paganizam i staroslavenska bozanstva
------------------------------------


Prijepodnevno predavanje o volontiranju u Eko centru "Caput-insulae", Beli, odrzano je u Hotelu Spik u prisutnosti sudionika kampa GOZD-2006. Predavanje je održao Trezezbor
Piekutowski - Bonk.

Predavanje Bonka o "Paganizmu i staroslovenskim bozanstvima" odrzano je u Ponedjeljak, 24.07.2006. uz logorsku vatru, zapoceto oko 21 sat i bilo praceno nevremenom. Do tad nepodnosljiva ljetna vrucina bez jutarnje rose, povukla se i ustupila svoje mjesto grmljavini i kisi. Uz logorsku vatru predavanje je bilo praceno sjevanjem munja i grmljavinom, po koja kap bi pala na prisutne. U iscekivanju prestanka nevremena odslusali smo gotovo 2/3 predavanja. Onda je okrenulo na pljusak i "bozanstva" su odmereno procjenila trenutak kad nas je trebalo uputiti pod sator, i ukazati nam na njihovu prisutnost. Ostatak predavanja pratili su jaki udari vjetra i kise, koja je rominjala po satorskom krilu. Potom nagli prestanak kise uslijedio je zavrsetkom predavanja Trezezbora Piekutowskog Bonka, po koja munja i udar groma cuo se, da bi se predavanje nastavilo diskusijom i pitanjima u ugodnom razgovoru prisutnih.

Izasao sam iz satora i uputio se u pravcu logorske vatre. Tamo se plamicci vatre budili i iskrili, dok
je granom Mojca Malek Morya razgrtala pepeo nad vatrom i tako pobudjivala plamen. Moryi sam ukazao na prisutnost Sv. Ilije, Peruna, Svaroga i ostalih bozanstava koji su nas pratili tijekom ovog predavanja. Objasnio sam da nije slucajno da su se najavili i dali nam do znanja da su tu uz nas. Bila je to prekrasna spoznaja i poruka da cinimo dobro i da je odrzano predavanje bilo sasvim u redu i na mjestu. Morya na sve to je dodala: "Bilo je to uz njihov BLAGOSLOV!"

Sa ove vremenske distance prisjecajuci se, mozda sam trebao ostati uz logorsku vatru duze vremena, jer prigoda je bila za to, medjutim umor me svladao i toplina vatre omamila na pocinak. Sijecanje na "Zvona iz ognja" i tad su navirala, promatrajuci jezicke novonastalih iskrica iz plamena logorske vatre. Za uspomenu na taj dogadjaj ostavljam ovu fotografiju, do neke druge prigode i novog susreta na nasoj Rajskoj livadi. Perun, Sveti Ilija, Svarog i ostala staroslavenska bozanstva, ispunila su me to vece da sam zadovoljan predavanjem Bonka, otisao u sator.

Isto tako Bonk je konstatirao u odgovoru na moje pismo: Jako mi je drago da je tako i sretan sam zbog toga (podize mi to moral i snagu). Upoznao sam mnogo zanimljivih ljudi i vidio bozansku krajinu (cak se i Perun oglasio u pravo vrijeme!).

Bonk




Napomena: Dok u Kini primjenjuje se FENG SHUI, u Indiji Vedska VAASTU, kod Starih Slavena još nitko nije proradio na običajima i folkloru tih nasih starih predaka. Staroslavenska božanstva i njihove odlike kroz razne narodne obicaje pojedinih krajeva i naroda, od Kijeva i Poljedelske kulture, preko Urala do Karpata i južnije prema nama, potrebno je kategorizirati, srediti i postaviti na mjesto koje im pripada. Uz FENG SHUI, VAASTU, imali bi i našeg SVAROGA sa sličnim ili još večim značenjem. Za sve one tragaoce i istraživače željne znanja, eto prilike da se učini nešto novoga na tragu New age-a. pozdrav, Boro. (10.08.2006. u 14:19)





U Rijeci, 10.08.2006. Borivoj Bukva



- 11:10 - Komentari (51) - Isprintaj - #

08.08.2006., utorak

ZEN I DRUGE PRIČE - 225



RAVNODUSNOST
----------------



Narodni ucitelj Daito Kokushi cije je ime, nadjenuto u znak stovanja znacilo Velika svjetiljka, Ucitelj naroda bijase jedan od utemeljitelja obnovljene O - TO - Kan skole Rinzai zena. Umro je u cetrnaestom stoljecu. U skladu s obicajima drevnih zen-skola, Daito je nestao iz samostana netom nakon sto je postigao prosvetljenje kako bi usavrsavao svoje dostignuce skriven od mnostva svijeta.

Tek godinama kasnije otkrilo se da zivi ispod mosta u Kyotu zajedno s beskucnim prosjacima. Otada postade
ucitelj cara.


/ Napomena: Mr.sc. Ksenija Premur, Filozofija zivota zen buddhizma, Zagreb, 2006./
- 10:08 - Komentari (27) - Isprintaj - #

06.08.2006., nedjelja

ZEN I DRUGE PRIČE - 224


OBJEKTIVNOST
-------------


Zen-ucitelj Tankei smatran je jednim od osam najuzvisenijih buddhistickih ucitelja svoga vremena. Kao upravitelj svih skola Tamkei je pomogao ozivjeti zen-nauk u ranim godinama sedamnaestog stoljeca posredstvom mnogih svojih prosvetljenih ucenika i uz pomoc mnogih dijela koja je napisao u klasicnom i suvremenom stilu.
Jednom zgodom Tankei je naveo znamenitu pjesmu narodnog ucitelja Daita i uz to naveo i svoju:

Kada sjedis zadubljen u meditaciji
vidis i ljude
kako dolaze i odlaze
preko mosta diljem kojeg se pruza put
upravo onakvi kakvi jesu.

/ Napomena: Mr.sc. Ksenija Premur, Filozofija zivota zen buddhizma, Zagreb, 2006./
- 08:31 - Komentari (26) - Isprintaj - #

03.08.2006., četvrtak

ZEN I DRUGE PRIČE - 223



PROBUDJENJE
---------------



Zen-ucitelj Setsugen jednom zgodom ovako rece svom uceniku Jiju: "Ako se zadubis u meditativnu sabranost
bez prekida tjekom sedam dana i noci, a ipak ne dostignes prosvetljenje, mozes slobodno odrezati moju
glavu i od koze naciniti zastirku za svjetiljku.."
Nedugo nakon tog razgovora, Jijo oboli od dizinterije.
Uputi se na skrovito mjesto na kojem se posvetio usredotocenju ispravne paznje i meditativnoj sabranosti.
Kada je tako prosjedio u meditativnoj sabranosti sedam punih dana, jedne mu se noci iznenada pricini da cijeli svijet nalikuje snjeznom krajoliku obasjanom svjetlom mjesecinom, te uz to osjeti kako je cijeli kozmos suvise malen da bi ga mogao sadrzavati.
Tim je stanjem duha bio dugo obuzet kada iznenada dospije u svjesnost zacuvsi jedan zvuk. U tom mu se
trenutku cijelo tijelo oblije znojem, a njegova bolest
iscezne bez traga. U pocast tog trenutka, Jijo napise
ovaj stih:

Zracece, duhovno - Sto je to?
Istoga trenutka kada trepnes ocima, izgubio si ga iz vida.
Plosnat komadic drveta zraci svjetloscu;
I naposljetku, uvijek sam bio sam ja sam.

/ Napomena: Mr.sc. Ksenija Premur, Filozofija zivota zen buddhizma, Zagreb, 2006./



- 07:47 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!