Pisoar repertoar

19.10.2012.

Kad provedeš nekoliko dana na putu, onda neizbježno moraš svako toliko i toliko, bez greške otići na ono mjesto do kojeg i carevi idu pješke. Dobro, nismo svi isti, poneki od nas će bez sustezanja stati pored ceste, pronaći adekvatan grm i svečano obilježiti svoj teritorij ne hajući za gruntovnicu i vlasnički list. Prije nekoliko godina čak je bilo imenovano nekakvo povjerenstvo u okviru Ministarstva turizma koje je špartalo Hrvatskom i zavirivalo u zahode.

Budući da su izvještaji o radu klozet-povjerenstva u posljednje vrijeme iščezli iz medijskog prostora, za pretpostaviti je da se situacija stubokom popravila.

Nije to više kao u doba kad je John Wayne jahao pustinjom, parkirao konja pred neki saloon, naslonio se na šank i zapitao brkatog bartendera - imate li predsjednički WC?

Nou, mister Wajne, nemamo predsjednički, ali imamo ovaj obični.

Ah ništa onda, odmahnuo je rukom John i odjahao u nepoznatom pravcu.

Obišao je tako siroti John Wayne još nekoliko pustinjskih ugostiteljskih objekata, usput zgnječio čegrtušu, propucao nekoliko protuha i najmanje dvaput spasio čovječanstvo, ali džaba, u niti jednom lokalu nisu imali predsjedničke već samo obične WeCe-je. S obzirom da je svaki mjehur ograničenog kapaciteta, pa makar bio i od Johna Waynea, najboljem kauboju divljeg zapada nije prostalo ništa drugo nego se odvažiti ući u obični WC.

Nije prošlo ni pola minuta, a John Wayne izlazi sav ispišan iz WC-a, psuje i prostači.

Što se dogodilo mister Wayne? - upita ga konobar sav unezvjeren.

Svaki put isto, kad god uđem u neki WC, ostali kauboji me prepoznaju, naglo se okrenu prema meni i kažu - gle, John Wayne!

Nisam siguran je li John Wayne ikada bio na Plitvicama, ali sam uvjeren da ne bi puno bolje prošao ni u pišaoni kod parkirališta. Tamo vas naime dočeka streljački vod čučavaca. Okej, s čučavcima bi moglo biti problematično recimo u Čučerju, ali na Plitvicama imaju masu slapova koji sve to isperu dok si rekao zejtin.

Problem nastaje u trenutku kad zakopčaš patent i poželiš izaći s tog posvećenog mjesta. Vrata konduta se naime otvaraju prema unutra, ali su pri tom toliko široka da te stjeraju u kut, praktički moraš levitirati iznad čučavca ako ih želiš zaobići.

Ukoliko uspiješ održati visoku razinu koncentracije i noga ti se ne zaglavi u onoj rupetini, možeš biti sretan, udahnuti svježi zrak i reći živote, dobar ti dan!



No, sve je to za ljude. U jednom finom restoranu u kojem smo dobro klopali, nikoga ne prisiljavaju da čuči, ali su zidovi zahoda misteriozno zagrijani do usijanja!? Mislim ono, uđeš unutra da se osvježiš, a dočeka te sauna. Zlo i naopako ako patiš od klaustrofobije, a uz to se moraš oprezno okretati po kabini jer ako makar i na trenutak dotakneš zid, spržit ćeš se ko komarac na električnoj lampi.

Nešto kasnije, ipak smo uspjeli odgonetnuti razloge crvenog usijanja. Zamislite, muški toalet se nalazi tik do krušne peći!? I sad, ako izgladnjeli građani masovno naručuju pizze, mo'š se frigat!
Ali, to još nije sve! Usred jednog od modernih vinograda koji se uzgred budi rečeno, više ne obrađuju motikama i mašklinima, već buldožerima i damperima, naišli smo na dražesnu kušaonicu vina. Ambijent pomalo sterilan, ali uređen s ukusom. I tako, otmjeno pijuckaš merlot, pinot, nazdravljot, stručno podigneš čašu prema suncu, napraviš važnu facu i kažeš značajno - hmmmm, dobar buke! Potom gricneš malo grancavoga sira pa onda još malo podmažeš grlo i di ćeš kud ćeš nego do... ma znate već...

Kad tamo, pisoari postavljeni visoko kao da su Wiehlerovi gobleni! Pa jebote ovo nije normalno, ako si niži od metar devedeset pet, nema šanse da se itneš do njih, moraš se uvijat i dovijat na najrazličitije način, okretat se oko sebe u nadi da ćeš ugledat kakav bančić, štule ili bilo šta slično da se popneš na viši položaj. Na koncu, pomiren sa sudbinom, zauzmeš položaj manekena Pisa, napregnešššššš se iz sve snage pa ako uspiješ uspiješššššššš.

Ipak stvari se kreću na bolje. Visoka tehnologija ulazi na široka vrata u intimne prostore. Čim se prubližiš hi-tech pisoaru, upali se malo crveno svjetlo. I ono gori sve dok ne završiš s poslom, da bi trenutak kasnije potekao pomno doziran slap za ispiranje.

Međutim, kako pisoar zna da sam ja gotov? Kako svakog puta pogodi trenutak kad treba pustit vodu? Meni je tu nešto sumnjivo. Tko kaže da ona crvena točkica na zidu nije kamera koja snima moje najitmnije pokrete? I tko mi može garantirat da odmah s druge strane, u kontrolnoj kabini ne sjedi neka moderna klozet-frau, koja igra pasijans na kompjuteru i promatra mušterije. Iskusno oko već zna prepoznati one koji imaju problema sa prostatom. Njih pusti malo duže. Ponekad se i šeretski poigra sa onima obdarenijima pa ih poprska usred seanse.

Dok oni beštimaju i brišu gaće, klozet frau se kihoće i namiguje kolegici koja dežura na špinama. Špine, oliti slavine, zahtijevaju poseban osvrt. Lako je bilo ranije kad smo imali strogo odvojene špine za toplu i hladnu vodu. Znao si na čemu si. Odvrneš malo hladnu pa malo toplu pa dok sve nariktaš, razmašeš se ko kapelnik pleh muzike. Vidljiv napredak nastao je kad su se topla i hladna struje spojile u jednu ručku pa si mogao sam smiksat željenu kombinaciju, ali kad se ta ručka ukrutila ko drvena Marija nastala je kolosalna zbunjoza. Staneš ispred jedne špine - ne reagira, prebaciš se na susjedni lavandin, a ova od maloprije procuri! Skokneš korak ulijevo, ali šipak - voda već stala.

Kažem vam, nema teorije da se tu radi o nekakvim foto-ćelijama, koje reagiraju na toplinu, dodir, miris ili ne znam ni ja šta već sve ne, garant postoje te kontrolne sobe u kojima pripadnici tajne toaletne organizacije smišljaju spačke i zavjere.

Hm, nakon svega ovoga, čini mi se da grm pored ceste ipak ima podosta komparativnih prednosti.

<< Arhiva >>