Izgubljeni svih generacija - ujedinite se!

29.12.2010.

Potpuno ignorirajući sve relevantne parametre o slušanosti, teritorijalnoj pokrivenosti, marketinškoj moći i možebitnom uticaju na svjedoke, najbolje je na samom početku otkloniti sve dileme - Radio KL Eurodom je najbolji radio u Splitu i okolici, a najbolja emisija na KL-u zove se - "Izgubljena generacija!"

Dobro, ajde, mogu malo spustit balun na zemlju, svjestan sam koliko je nezahvalno davati ocjene o tome tko je ili što je najbolje u (ne)sportskim disciplinama koje se ne mogu mjeriti omjerom golova, bodova ili postotaka, ali ako su titraji srca imalo vjerodostojni pokazatelji, onda ih bez problema i grižnje savjesti mogu proglasiti svojim najdražima!



Upravo danas moja najdraža radio emisija slavi svoje 500-to izdanje, a prevedeno na vremensku lentu - to bi značilo punih 10 godina ustrajnog rada, od samih početaka gotovo u poluilegali pa sve do današnjih dana kada će vam pola Splita s ponosom reći - Ja sam Izgubljena generacija!

Pažlljiviji čitatelji ovog bloga prisjetit će se da je Izgubljena već bila tema prije otprilike četiri godine kada samo svi zajedno proslavljali emisiju broj 300, a eto danas se osjećamo neizmjerno bogatijima za još dvije stotine istinskih radio-bajki i baš mi je nekako čast da mogu najaviti njezin današnji pravi bublasto-okruglasti rođendan! Uostalom, živimo u vremenima kad nam se čitav život pretvara u nekakav glazbeni video spot, protkan mnoštvom međusobno nepovezanih bljeskajućih sličica koje nestaju još većom brzinom nego li uopće nastaju, stoga ovakve trajne vrijednosti još više dobijaju na značaju. Uostalom, Izgubljena je bila moja ljubav na prvi pogled ili prvi posluh, kako vam drago, nepotrebno mi je uopće razmišljati zašto i kako jer putevi ljubavi su i tako teško dokučivi.

Izgubljena generacija svojom je koncepcijom idealno pogođena za medij kakav je radio. Tko li je uopće mogao pretpostaviti da će podsjećanje na prošlost i čitanje izrezanih novinskih članaka i reporterskih zapisa otprije nekoliko desetljeća, i danas zvučati toliko svježe, razigrano i vječnozeleno? No, kad se samo malo zagrebe ispod površine, mnoge stvari će dobiti jasniju formu jer je osnova svake emisije upravo čovjek, naš, domaći, autohtoni, Splićanin, Dalmatinac, Hrvat, građanin svijeta! I taj splitski duh, malomišćanski, velomišćanski, dišpetožasti, injorantski, za kojega ćemo danas svi govoriti da je izumro poput brontosaura i T-rexa, upravo u ovoj emisiji iskrsava tolikom snagom da se čini gotovo besmrtnim!

Zna se tu i smijat i plakat bez osjećaja srama, zna se i zabeštimat, a da ne zvuči grezo i grubo.



Naravno, Izgubljena nikad ne bi bila to što je, da ne postoji čovjek koji se zove Damir Duplančić, urednik, voditelj, idejni začetnik, pape i mater čitave priče, njen početak i kraj.
Damir nije ni novinar ni književnik niti neka čunka od velikog formata (barem ne još), Damir je "obični" DIF-ovac ili kako se to danas kaže - profesor kineziologije, zaljubljenik u balun i tenis, koji je u svijet mikrofona i radio-etera ušao gotovo slučajno, ali njegova energija, ljubav prema svome gradu i snaga domaće lipe riči, stvorili su od jedne male radio emisije pravu svečanost.

Njegovi stihovi kojima najavljuje i zaključuje emisije, sasvim su posebnog stila, puni sjete i nostalgije, vonja fritula, pisme grdelina, dičjega smija i galame s peškarije, šušura kareta i Bačvica u litnje popodne i pisme cvrčaka u krošnjama marjanskih borova.
Gosti-domaćini daju svoj poseban "šug" koji i najobičnije jelo pretvara u deliciju. U malim večernjim razgovorima uz dobro vino koji se uvijek protegnu duže nego li su bili planirani, otkrivaju se nikad ispričane priče iz doba djetinjstva, odrastanja, mladosti, i u nekim naoko nevažnim sitnicama prepoznaju se razlozi zašto su upravo ti ljudi postali legende još za života. Plejada dosadašnjih "izgubljenih" gostiju dostojna je bilo koje kuće slavnih, od Vlade Beare do Vlade Sunka, Rate Tvrdića i Damira Šolmana do Ivice Jakšića-Puka, Vedrana Sesartića, Tonke reci cvrčak Čović-Popadić, Frane Zankija i Marijana Bana. Iako izvorno splitska, Izgubljena generacija ne boluje od sindoma kampanilizma pa su njezini gosti bili i primjerice Đelo Hadžiselimović, Rambo Amadeus, Milka Babović, Rade Šerbedžija, Helga Vlahović i mnogi drugi, a kako ne bi ostali uskraćeni za ovakvu vrstu uživancije, dovoljno je samo da kliknete na snimke dosadašnjih emisija pa ih možete u miru preslušavati koliko vam duša želi.

Stoga, izgubljeni svih generacija ujedinite se večeras u šest, ili sutra u reprizi od devet na 104.1 bilo uživo ili uz da prostite - live streaming, jednostavno dođite i uživajte!

Damire, Aida, čitava ekipo sa KL-a, skidam vam kapu do poda, fala vam za sve one lipe trenutke, nemam više riči, ali i bez njih znate da ste pravi, da ste ludilo, da ste face, da ste - Izgubljena generacija!

Evala!

<< Arhiva >>