Lansiranje

10.02.2008.

Zar nije zanimljivo kako neke riječi u različitim vremenima dobivaju različita značenja i konotacije?
Evo uzmimo za primjer riječ "lansiranje". U doba moga odrastanja i pučkoškolskih zanimacija taj pojam najviše smo slušali u vijestima vezanim za letove u svemir.

U to vrijeme nismo imali ovoliko mnogo dnevnika na TV-u kao danas, nego samo jedan jedini, i to s poslovično smrtno ozbiljnim voditeljima. Pa smo tada relativno često mogli čuti nešto kao:"Sovjetski Savez lansirao je u Zemljinu orbitu Sputnjik taj i taj!"
Sutradan bi obično na istom mjestu slušali:"Sjedinjene Američke države lansirale su novi svemirski brod iz programa Gemini!"

I tako smo sretno i radosno živjeli nadajući se i očekujući kako će jednog lijepog dana biti moguće da netko i nas obične smrtnike lansira, recimo na Mars!

Čeprkajući po riječniku stranih riječi našao sam slijedeće tumačenje
Lansirati od francuskog lancer – hitnuti, baciti
Primjeri:
1.izbaciti torpedo iz lansirne cijevi
2.staviti nešto u gibanje

Danas, koliko čujem lansiraju se skroz neke druge stvari.
Svakodnevno se u medijima može čuti: "Kate Moss se sprema lansirati još jedan parfem!"
Ili recimo ovako: "Gwen Stefani je potpisala ugovor sa Coty Inc. koji će u suradnji sa poznatom pjevačicom kreirati i lansirati parfem..."

Nisu parfemi jedine stvari koje se lansiraju.
Može i ovako: "Supermodel Gisele Bundchen planira kreirati i lansirati svoju vlastitu liniju donjeg rublja."

Ma sve je to vjerojatno divno i krasno, ali moram vam priznati da kad god čujem ovu sintagmu o lansiranju koječega, meni misli neizbježno bježe na svemirske letove. Pa stoga vrlo jasno vizualiziram kako bezbrojne bočice parfema bivaju lansirane u Zemljinu orbitu i tamo lete li ga lete, točnije kruže li ga kruže oko majčice Zemlje!

S donjim rubljem, stanje stvari postaje još spektakularnije. Možete li zamisliti nove linije rublja Gisele Bundchen ili Kyle Minogue kako lutaju beskrajnim prostranstvima svemira. Oooo radosti!!!
Idem odmah do zvjezdarnice na Mosoru pa ću teleskopom pokušati tražiti gaćice, majice sa špalinama ili bez njih, grudnjake, spavaćice, pidžame u bestežinskom stanju tamo negdje visoko iznad stratosfere...
Zamislite kad otkrijem između kojekavih asteroida i meteorita, grudnjak koji je lansirala Monica Belluci!? Wow!!!!

Čujem iz povjerljivih izvora da je ovih dana NASA poslala u svemir bezvremensku i svevremensku pjesmu Beatlesa 'Across the Universe' i da ta pjesma putuje sve do zvijezde Sjevernjače pa na takav način demonstrira svu raskoš civilizacije i ljepotu života na Plavom Planetu diljem galaksije, a i šire.
Pa ljudi moji, zašto se nitko nije sjetio da sa pjesmom Beatlesa istovremeno lansira i liniju donjeg rublja??? Možete li zamisliti scenu kad neki Klingonac ili nedajbože Vulkanac pronađe u zviježđu Malog Medvjeda gaćice Scarlett Johansonn!?
Što li će pomisliti kakav to život postoji tamo negdje "Across the Universe!"

O Đizs i meni svašta pada na pamet, krajnje je vrijeme za povratak na prizemnije teme.
Moj supertajni agent Rascho, inače budući ministar za bežični prijenos energije, transcendentalnu medicinu i graditeljstvo roštilj-kućica, zavapio je kako mu je potrebna pomoć oko rezidbe maslina. Naravno da se ni u kojem slučaju nismo željeli oglušiti na poziv cijenjenog kolege, pa je naša brojčano mala, ali izuzetno moćna postrojba pohitala na prvu liniju bojišnice, do zuba naoružana pilama, sjekirama, kosirima, kao i škarama - velikim, srednjim i malima.

O uspjehu akcije, ne bih za sada, a možda ni kasnije...
U svakom slučaju, danas sam s vrha Rašinih maslina lansirao nekoliko pogleda na svijet oko mene i to naravno dokumentirao u obliku digitalnog zapisa.
Opijen mirisima, bojama i svekolikom ljepotom svega postojećeg, možda sam neku granu masline i prepilio na nedoličan način, ali u ovakvim uvjetima, bolje se zaista nije moglo...



Jai Guru Deva. Om



Nothing's gonna change my world



Nothing's gonna change my world



Nothing's gonna change my world



Nothing's gonna change my world

<< Arhiva >>