Sira, putra, vrhnja, mlijeka, jajca i krumpira

25.01.2008.

Veliki inkvizitor iz Banskih Dvora očito osokoljen spektakularnim rezultatima povjerenstva za nadzor cijena koje je slavodobitno zaključilo kako je do poskupljenja zaista došlo mada nije trebalo (sic!) poslao je kaznenu ekspediciju u sastavu Pol-Pank-Cho u samo srce organizirane pobune, ravno u ralje odmetnutog pokreta kojeg mahom sačinjavaju moćni proizvođači sira, putra, vrhnja, mlijeka, jajca i krumpira.

- Veliki šef je naredio da smanjite cijene.
- Nema šanse!
- Ali slušajte, morate vratiti cijene na staro stanje.
- Ne moramo!
- Hoćete li napokon spustiti cijene proizvoda?
- Jok!
- Pa zašto nećete?
- Veliki su nam inputi.
- Štooo?
- Inputi...

Iznuren i potišten nepopustljivim stavovima proizvođača sira, putra, vrhnja, mlijeka, jajca i krumpira, simpatično zarumenjeni predsjednik povjerenstva i zapovjednik ministarske kaznene bojne gosp. Polančec, ipak je smogao toliko snage da izjavi kako je postignut uspjeh jer novih poskupljenja neće biti sve tamo do ljeta. Divno!
Sad smo svi sretni i zadovoljni!

Trio fantastikus Pol-Pank-Cho skrušeno se vratio na Markov trg, gdje je u međuvremenu Veliki inkvizitor prešao na novu temu. U punom zanosu objašnjavao je kakvi trebaju biti državni službenici.

Prije svega, državni službenik mora biti častan i ćudoredan! Državnog službenika se na prvi pogled mora prepoznavati kako na poslu tako i u slobodnom vremenu, na ulicama, trgovima i shopping centrima, jer upravo taj i takav državni službenik mora uvijek biti primjerno odjeven, obrijan i uredno podšišan, mirišljav i oku ugodan, u svakom trenutku oličenje uljudbe i ponašanja u skladu sa tradicijom najboljih hrvatskih muževa.

Mora se priznati, u Banskim dvorima je sve to fino zamišljeno, samo mene ipak kopka kako li će se to provoditi u praksi i hoće li uopće biti moguće odrediti ponaša li se taj i taj državni službenik u okviru zadanih ćudorednih i časnih normi ponašanja.

Mislim da bi bilo pametno osnovati povjerenstvo koje bi intenzivno pratilo sve državne službenike ma gdje se nalazili u određenom trenutku, budući da postoje realne opasnosti da se upravo takvi ljudi od najvećeg državnog povjerenja okrenu lijenosti, porocima i besramnom rasipništvu.
Svi vi vrlo dobro znate za onu narodnu «prigode beru jagode».
Lako li je biti častan i ćudoredan kad nemate prilike zgriješiti.

Stoga smatram da bi bilo uputno zaposliti još nekoliko stotina tajnih agenata različitih profila i generacija koji bi na licu mjesta provjeravali čast i ćudoređe državnih službenika. Jednostavno – potrebno ih je izvrgnuti teškim iskušenjima!
Lukavo se uvući u njihove urede u svojstvu i ulozi običnog građanina.
Ako nešto zapne, a zapet će sto posto - ponuditi mito!
Pokušati ih uhvatiti u mrežu korupcije i organiziranog kriminala.
Potaknuti ih na bludne misli i nedajbože možebitne bludne radnje.

Ako čak i nakon takvih teških iskušenja, državni službenik ostane uspravan i postojan kano klisurina, onda je zaista zaslužio svoj častan i ćudoredan posao!

U zagrebačkim Ravnicama bombastične vijesti.
Za divno čudo, ovdje bombe ne padaju s neba već izviru iz zemlje.
Na gradilištu novog stambenog objekata već su pronašli pet bombi zaostalih iz drugog svjetskog rata. Susjedi pretpostavljaju da ih ima još najmanje tri.
Vjerovali ili ne, susjedi su uvijek najkompetentniji u takvim prilikama.

Ima još odličnih vijesti. U informativnim emisijama naših dalekovidnica s nacionalnom koncesijom načuo sam da je u francuskoj banci Societe General, NESPRETNI broker pronevjerio gotovo pet milijardi eura. Isprva sam pomislio da sam krivo čuo, ali voditelji su i kasnije nekoliko puta ponovili priču o NESPRETNOM brokeru.

Heeeej, koliko nespretan moraš biti da pronevjeriš pet milijardi eura!
Nespretan broker će kažu, vjerojatno dobiti otkaz na poslu.
A velike li kazneeeee!?

Iskreno, nije me briga hoće li nespretni broker dobiti otkaz ili ne, ali protrnuo sam od straha budući da se ono malo crkavice koju posjedujem na tekućem računu nalazi u Splitskoj Banci, a upravo je Splitska Banka dio velike grupe Societe General.
U kojoj očito rade nespretni brokeri...
Za sada kažu da nema nikakvih problema jer je Splitska Banka, poduzeće registrirano u Hrvatskoj i nema veze sa nespretnim gubitkom goleme svote eurića.
Hmm....

U danu u kojem su dominirale tragikomične vijesti, naši rukometaši su izborili plasman u polufinale europskog prvenstva.
Ubuduće, utakmice naših rukometaša gledam sa pritisnutom MUTE tipkom na daljinskome.
Bez tona
Zašto?
Pa Bože mili, onaj Božo Sušec, trkelja li ga trkelja...
To se više ne da slušati.

Bolje je zap'vat onu našu!

Beži Sušec, beži Sušec,
Cug ti bu pobegel.
Ne buš videl beli Zagreb grad.

<< Arhiva >>