DivanSkitnje

ponedjeljak, 18.02.2008.

KOSOVARSKA

Sličice s Kosova

Davne 70-te godine. Makadam od Tivta preko Čakora i Rugovske klisure. Taunus 12M, prozvan „plava ptica“ s registracijski brojem SB 26-66, prašio je uz crnogorska i kosovarska brda. Ja, Titov omladinac, doduše još u povojima, nadobudni sljedbenik socijalizma (iako nisam pojma što to sve znači), gorljivi zagovornik bratstva i jedinstva. Pravi skojevac. Furao sam se na Beatlese obožavao frizuru Paul Mc Cartnya, Ringa i društva. Do ludila dovodeći profače u Gimnaziji koji nisu znali dal' da me istjeraju il da me zadrže. Pogotovo nakon uspostave Predsjedništva kada sam profesora Državnog uređenja SFRJ upitao da li to znači da je Srbija sada ravnopravnija jer u Predsjedništvu ima četiri člana (dva iz Srbije i po jednog iz Vojvodine i Kosova i Metohije). Nekako sam se provlačio koristeći autoritet stare, prosvjetne djelatnice koja je zahvaljujući dekretima službovala od Stojdrage (vukojebina u Žumberku na granici sa Slovenijom), do Broda.
Za upravljačem moj stari, bivši domobran zarobljen na ruskoj fronti „prevaspitan“ u pilota „Jugoslavene eskadrile“. Spušten na zemlju umirovljenjem nakon što je više puta svojim lovcem proletio ispod mostarskog mosta kako bi zadivio određene Mostarke. Izjuren iz Partije zbog neposluha. Moj stari, nekadašnji centarfor i golgeter predratnog brodskog NK Građanskog, vozio je „taunusa“ po bespućima Čakora, izlazeći iz automobila kako bi oprao stakla od debele prašine koja se u naslagama taložila po automobilu. Mrmorio je u iščekivanju spuštanja ka Peći i potrazi prenoćišta jer je do Ohrida trebalo još podosta „jahati“ i to cestama kojima asfalt ni u primisli nije bio. Pa, tada još ni Jadranska magistrala nije bila u cijelosti asfaltirana. Noć je već uvelike zahvatila Kosovo kada smo vidjeli nekakav han nedaleko Prizrena uz ostatke nekih starih iskopina. Te večeri sam saznao da je to stari grad cara Dušana.
Sjedili smo na minderlucima, stari Šiptar (odnosno Albanac) ljubazno nas je ugostio, počastio, ponudio prenoćište. Vani se spremala oluja. Počelo je sijevati, a grmljavina se pojačavala višestruko odbijajući od okolnih klisura. Moji su sa starim Kosovarom pričali. Dugo u noć. Zaspao sam. U jutro smo nastavili put prema Debru. Stari je vozio i šutio. Tek tu i tamo bi prozborio poneku. Odjednom se okrenu i reče: - Jebemti, pa ja to nisam ni mogao zamisliti. Znaš li ti da si u vrijeme Rankovića mogao ubiti Šiptara (Kosovara, Albanca) bez bojazni da bilo kome odgovaraš. Jebem ti vojsku koju sam služio.

DVADESETAK GODINA KASNIJE

Vozio sam od Ohrida i grozničavo tražio neku ININ-u crpku jer moj Fijat P nije priznavao Jugopetrolov benzin. Štucao je i vukao se poput izmorene mazge jer ti oktani nisu bili dovoljno jaki da daju živost njegovu nezajažljivom motoru. Opet, kao prije 20-ak godina u Peći ugledah ININ-u crpku. Prodavač s bijelom kapicom na glavi šutke je tankao „pea“ i ispod oka pogledavao na Brako prikolicu. Odjednom me pogleda i na srpskom s gorčinom prozbori: - Ti imaš i prikoljicu, a ja nemam što jesti. Nisam ništa odgovorio niti pitao. Platio sam, ostavio podeblju napojnicu kao da iskupljujem vlastitu savjest i brže bolje krenuo ka Rugovskoj klisuri.

18.02.2008. u 14:01 • 16 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga: Divani, skitnje...

tenushm@gmail.com
Mail - Divan skitnje

O AUTORU
1443598348630658797


Željko Mužević (1951.-2015.) bio je poznati brodski novinar i kolumnist. Karijeru je započeo davne 1973.. u informativnoj ustanovi „Brodski list i Radio Brod“. Nakon duljih sukoba s tadašnjim direktorom, politikom i međuljudskim odnosima u kući, 1981. odlazi u tadašnju SOFK-u, a 1989. ponovno se vraća u „Brodski list i Radio Brod“. Kroz sve to vrijeme, od 1973. bavi se novinarstvom: Brodski list, Sportske novosti, Večernji list, Arena, Radio Brod, Vikend…Demokratske promijene zatekle su ga na mjestu novinara „Brodskog lista i Radio Broda“. U lipnju 1991. samoinicijativno odlazi u opkoljeno Kijevo i praktički postaje prvim brodskim ratnim izvjestiteljem. U listopadu 1991. postaje pomoćnikom zapovjednika 108. brodske brigade za IPD. Vrijeme uglavnom provodi na novogradiškom ratištu da bi ga, nedugo potom, Upravi odbor Brodskog lista imenovao odgovornim urednikom radio Broda (studeni 1991.). Za vrijeme najvećih napada na Slavonski Brod, otvara vrata svoje obiteljske kuće u kojoj se seli čitava radio stanica i iz koje se emitira radio program. Od 1995. postaje izvršni urednik. Pet godina kasnije postaje urednik brodskog dopisništva Jutarnjeg liste. Godine 1998. izaje knjigu "Mars u brodskom sazviježđu.
Njegovu priču "Jeka" 2006. je Miljenko Jergović uvrstio u zbirku „Najbolje hrvatske priče 2006"
Copyright©divanskitnje
Svi tekstovi i fotografije zaštićeni su ovim znakom i nije ih uputno objavljivati bez dogovora s autorom
za povijest

PRIČE

Barun Franjo Tenk - priče,by Divan-Skitnje

1.Barun Franjo Trenk

Otmica Đule Ređepove,
Ratnik, pustolov, ljubavnik,
Pjesma i ples,
Kako je harambaša Ivo riješio zagonetku o tri rupe na 'rastovu stolu
Đulin let,
Kakovu Hrvati djecu jedu,
Trenkov dvorac danas

2. Čaruga

Kako je Čaruga za nos vukao starog doktora,
Kako je Čaruga opljačkao Najšlos,
Mica trocijevka,
Kako je Čaruga u Podvinju galamio na žandare,
Na današnji dan 27. veljače


3. RAT

Jeka,
Maslenica-Kašić I,
Maslenica-Kašić II,
Mladosti kojoj nisu dali odrasti,
Siniša Glavašević,
Mjesec kada su ubijali djecu,
Kijevo '91 I,
Kijevo '91 II,
Četnici u Posavlju-dr.Lj. Boban,
Kako je započeo rat u BIH,
A. Izetbegović-fonogram,
E, moj druže haški,
Roditelji,
U predvorju pakla
Pozdrav iz Like,
Umjesto Božićne priče,
Rat prije rata u BIH,
Zločin i kazne(e),
Pismo,
Pir I,
Pir II,
Pir III,
Pir IV,
Pir V,
Pir VI,
Pir VII,

4. DIVANI

Divani o Šimi,
Živ sam,
Malena,
Crnogorci raketirali Podvinje,
Kako su 'tjeli otrovat naftom,
Nakurnjak1,
Nakurnjak 2,
Mata 1,
Mata 2,
Mata 3,
Obljetnica,
Ćuko,
Buna seljaka brodskog Posavlja I,
Buna II,
Buna III,
Buna IV,
Martin,
Kajo, moja Kajo,
Povratak Rodana,

5. ZAVIČAJNICI

Ivana Brlić Mažuranić,
Dragutin Tadijanović,
Mia Čorak Slavenska,
Tomo Skalica-prvi Hrvat koji je oplovio svijet I,
Tomo Skalica II,
Krešo Blažević (Animatori),
prof. Vuk Milčić,

6. SKITNJE

Stari običaji u novom ruhu
Glagoljica i Lovčić selo,
Jankovac- Biser gornje Slavonije,
Običaji,
Čijalo,
Antina spilja,
Skitnje Vinodolom,
Dilj Gora krije 100 milijuna tona ugljena,
Ovdje se rađala Europa,
Dani dudove svile i divana,
Vinkovo,
Crni Potok,
Kosovarska,
Panonsko more na vr' Dilja,
A zvona, zvone li zvone,
Građevinci-arheolozi,
Naušnica,