borut

31.12.2005., subota

Prema jugu

B.

Jutros (ako je 10,00 sati jutro) smo krenuli prema jugu. U Tel Avivu nam se je pridruzio B. i vec visoko izletnicko raspolozenje dobilo je novu, euforicnu dimenziju! Sve do Askelona padali su prijedlozi sta bi sve usput mogli pogledati, jer tko zna hoce li nam se opet pruziti mogucnost. I tako, produzili smo prema Gazi (da, upravo u podrucje u koje sporadicno padaju rakete ispaljene iz Gaze) i zaustavili se pred nekad frekventnim granicnim prelazom Erez!





Danas je bilo sve tiho, a u prostoru izmedju visokih betonskih zidova i zicane ograde odmarali su se psi, koji pomazu u cuvanju granice!



U Ber Sevu smo stigli upravo na vrijeme da zabiljezimo posljednje pripreme za ukusan mesni, koser rucak!



Istovremeno poceli su i razgovori, ili bolje reci istrage, provjere porjekla dvojice rodjaka koji su ostali najstariji zivuci predstavnici svoje loze!



Detalje o rucku je bolje preskocit, jer dovoljan je bio pogled na onaj gril gore! A i cilj susreta je bio upotpuniti Omikino obiteljsko stablo novim podacima. Nova vremena, nove metode; i evo Omike pred racunarom, a imena predaka se nizu i nizu do treceg i cetvrtog koljena, dokle sjecanje na price davno preminulih stize, da upotpuni podatke iz pisanih sluzbenih isprava, a pogotove one praznine nastale u surovima ratovima!


- 19:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Hazorea

Hazorea Nije novost da clanovi kibuca trebaju placati za hranu koju uzimaju. Tako smo i mi sinoc s nasim domacinima stali u red pred blagajnom da se zabiljezi sto cemo pojesti. Hrana je, kao i uvijek bila vise nego ukusna, a druzenje sa starim prijateljima kao melem za dusu.





Mnoga zajednicka tema i po koji trac su bili na tapetu, a na kraju smo zabiljezili da je od pocetka kisne sezone do danas palo jadnih 254.30 milimetara kise.



Da se prisjetimo: sutra pocinje mjesec Tevet zidovske 5766-te godine od postanka svijeta, ali sutra pocinje i Nova 2006-ta, pa neka donese svakome ono sto mu najvise treba!!!


- 09:07 - Komentari (4) - Isprintaj - #

30.12.2005., petak

Sat u ulici Vedzvud

Sat Na pocetku ulice Vedzvud, odmah na njenom pocetku, tamo gdje sa Centra Karmel trebate skrenit desno (ako dolazite iz pravca Centra Horev), nasao sam slobodno mjesto za parking. Dok su dame obavljale poslove, ja sam bezuspjesno trazio naplatni automat i konacno odlucio cekati u automobilu. Spustio sam staklo na prozoru i promatrao prolaznike s druge strane ulice tamo kod one slasticarnice.



Dok je sa radija glas spikera najavljivao jedanaest i pol sati i kratke vijesti, paznju mi je privukao mali suncani sat iznad prozora sa roletnom. Priblizio sam si ga objektivom i ustanovio da je tocno 11,40 sati "po Vedzvudu". Moje su se dame vratile, stigli smo kuci i sada razmisljam da li javiti Radiju da im nesto ne stima s vremenom ... ili nesto nije u redu s Vedzvudom ... ili se Suncu danas zurilo ... ili da ja prekinem i spremim se za veceru u Hazorei ...



- 16:03 - Komentari (9) - Isprintaj - #

29.12.2005., četvrtak

O jednom Oceanu

Ocean Dok me je radjala, moja je mama slusala kako valovi susrecu krupne oblutke plazice na Marineti! U tim sam se valovima kasnije brckao, ucio plivati, a onda su me nosili na krstarenja po Jadranu. I drugih sam se mora nagledao, iako ima vise onih koja me jos cekaju. Dva sam oceana preletio (za Atlantski jos ima vremena), ali mi nocas misli lete jednom drugom Oceanu, Oceancicu koji jednako kao i ja dalek od nasih tramuntana i maestrala zudi za ljetom i odmorom u sjeni starih tamarisa! Kao da zajedno zatvaramo oci, mastamo i gledamo one galebove na mulu site plodova mora. Ali ne, on, Oceancic sprema iznenadjenje Vesni i meni! Lijepo umotane i sa istancanim ukusom odabrane poklone donio je postar i zazelio sretan praznik. Presretan da imam takvog prijatelja dugo sam premjestao darove iz ruke u ruku, povremeno sklapajuci vjedje ne bih li ga ugledao tamo na mulu, uz stare tamarise gdje galebovi siti plodova mora cekaju!

Hvala ti Oceancicu; i neka ti Nova, neka ti citav zivot bude radostan kao sto si veceras obradovao mene!


- 22:52 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Pomagaci

Pomagaci

Nekoliko dana racunar je zezao. Nikako da upali iz prve. Malo bi ga gurali i kad bi krenio vozio je podnosljivo lose. Do jucer! Jucer sam ga uzeo ispod ruke i odnio preko puta majstoru. Malocas sam se vratio i evo kako ga zajednickim snagama ukljucujemo u sve moguce mreze!


- 20:52 - Komentari (5) - Isprintaj - #

27.12.2005., utorak

Tko rano rani ...

Nebo ... i pogleda na stranu od istoka uziva u ovakvom pogledu, a cijeli dan ga prati sreca i navecer mu Lucija pjeva da "se igra sali, vjetar maestral" i "miruj, miruj zlato moje", al' joj nije jasno zasto su "u naseg Marina, duso moja, gace na botune"!



- 21:40 - Komentari (9) - Isprintaj - #

25.12.2005., nedjelja

Bozic - Hanuka



Jos jednom sretan i blagoslovljen Bozic svima, a i veliko hvala na lijepim rijecima i pridruzenim molitvama. Danas se slavi Bozic, a u zidovskim kucama se pali prva svijeca Praznika Svjetla - Hanuke. Ove godine smo izabrali svijecnjak u kojem ce goriti plamicci u maslinovom ulju, a prvu svijecu je zapalila Omika, prisjecajuci se prigodnih pjesama iz njenog djetinjstva!


- 20:36 - Komentari (16) - Isprintaj - #

23.12.2005., petak

Moja molitva

.
.
.
Dok njeno krhko tijelo trese bol, a dusa joj se cijepa ...
Dok suze klize njenim obrazima ...

... i moja utroba drhti trazeci rijeci molitve koju ne znam!
... i sve gubi vrijednost - "na poljima tuge ovog zivota"!

.
.
.

- 07:39 - Komentari (18) - Isprintaj - #

21.12.2005., srijeda

Jeruzalemom, uzduz i poprijeko

Jos uvijek kruze price kako je turski sultan kaznio neposlusne graditelje jeruzalemskog bedema. Jer zidinama nisu obuhvatili sve jeruzalemske gradjevine, dao im je odrubiti glave i, eno, njihova dva mala groba (covjek je bez glave dosta kraci) mogu se vidjeti odmah nakon ulaska u Stari grad na Vrata Jaffo! Druga verzija kaze da ih je pogubio kako bi s njima otisle u zaborav i tajne o skrovitim prostorijama koje su sagradili za sultana! Nas nisu zanimala ta dva groba (mozda ih snimim nekom drugom zgodom), nego upravo gradjevine koje su ta dva vrla gradjevinara "zaboravili" izvan zidina i to
Crkva Usnuca bl. Djevice.



Odmah pored crkve je gradjevina u kojoj Zidovi posjecuju grob kralja Davida, a ja sam naletio na dva naoruzana koji su pratili nekakav skolski izlet.



Najbliza nam vrata za ulazak u Stari grad bila su Cionska vrata



koja se cine i najzgodina za ulazak ako se zeli posjetiti sva cetiri dijela Starog grada: Armenski, Zidovski, Muslimanski i Krscanski. Tim redosljedom smo i kruzili Gradom s tim da smo na kraju jos jednom prijecili kroz Zidovsku i Armensku cetvrt. Jedna od najzanimljivijih razglednih tocki je ova sa koje se pruza pogled na El Aksu i u pozadini na Maslinsku goru



Zid placa je mjesto koje uvijek impresionira svojom prostranoscu i velicinom, a pazljivi promatrac ce uociti kako su u molitvi pred Zidom odvojeni muskarci (lijevo) od zena (desno)!



Krizni put smo obisli od V. postaje, gdje franjevacka kapela cuva prizor Simuna koji pomaze Isusu nositi kriz,



kroz uske ulicice, ali i mracne i opasno kliske detalje



sve do Bazilike Isusova Groba



u kojoj je i franjevacka kapela sa vrlo lijepim skulpturicama koje prikazuju Krizni put.



E sad smo se mogli prepustiti potrazi za suvenirima i poklonima, a i samo razgledanje zivopisnih prodavaonica je poseban dozivljaj!





To je bila i prigoda da mi Vesna izabere cipele,



ali ne bas ovakve koje se pakuju odvojeno jedna od druge, svaka u svoj platnenoj vrecici kao da su od suhoga zlata, a ja namjeravam u njima hodati ovozemaljskim ulicama, pa ih i izrabiti prije ili kasnije!



Poseban problem bio je izbor razglednica, jer tko se moze snaci u ovolikom mnostvu



Umorne noge su povremeno trazile da se predahne, a uz topli napitak valjalo je i obaviti po koji telefonski razgovor!



Na zavrsetku obilaska, kada smo se uz Kardo vracali prema Cionskim vratima pocela je lagana kisica i samo doprinijela izuzetno ugodjaju koji nas je pratio za citava izleta Starim gradom!





- 20:58 - Komentari (8) - Isprintaj - #

20.12.2005., utorak

Izvjesce

Susret sa danas odrzanog Prvog susreta hrvatskih blogera u Izraelu nisu dala ovdasnja sredstva javnog informiranja, pa se moramo potruditi sami! Pocelo je jednom sasvim neuspjelom snimkom, ali nista nije moglo umanjiti zadovoljstvo zajednicke setnje Jeruzalemom. Na svakom koraku nesto znacajno ili za Zidove (npr. Zid Placa) ili za Muslimane (npr. Omarova dzamija)



ili za Krscane (npr. kupola Bazilike Groba Isusova).



No, umor je napravio svoje, pa su organizatori odobravali krace odmore za goste i za sebe uz lagane napitke.



Rasprava je pocela tek u vecernjim satima,



kada su casica (likera od limuna)



i topla vatrica



zagrijali zucne sudionike sve do tocke kada vise nikakvi zakljucci nisu biljezeni, ali je odluceno: USKORO Drugi susret hrvatskih blogera u Izraelu!

- 22:00 - Komentari (10) - Isprintaj - #

19.12.2005., ponedjeljak

Posljednji poziv ...

Susret

... onima koji zele prisustvovati

PRVOM SUSRETU HRVATSKIH BLOGERA U IZRAELU

Dakle, sutra - 20.12.2005. do 17,00 sati svi u Jeruzalem (iz sigurnosnih razloga za tocno mjesto odrzavanja obratiti se direktno organizatorima: Edi, Darko, Borut)!

- 19:08 - Komentari (11) - Isprintaj - #

18.12.2005., nedjelja

PREDSJEDNIK IZRAELSKE VLADE HOSPITALIZIRAN

Saron Arijel Saron, 78-osmogodisnji predsjednik Vlade Izraela, dozivio je prije pola sata lagani mozdani udar. Hospitaliziran je na traumatologiji jeruzalemske bolnice Adasa Ain Karem i nalazi se pri svijesti, ali o posljedicama nije moguce suditi u ovom trenutku!

- 19:33 - Komentari (9) - Isprintaj - #

17.12.2005., subota

T i r a n a

Tirana

Otprilike ovakva je zracna luka u Tirani, kamo hita Air Adriaticov MD-83 i u njemu nas G.


- 19:02 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Skovacera

Posta je riciman skrt, a u zanje vrime ni drugiman neda napisat nista na njegovu kartu! Pa ka je tako, a jer nan fali, evo u moj libar (nek vidi, ako digod ovod akosta) i u moju skovaceru mrvu cvica umisto rici!


- 13:32 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.12.2005., petak

SABAT (subota)

Sabat Sabat je u Jeruzalemu poceo* u 15,57 sati; u Haifi u 16,18 sati; u Rimu u 16,22 sati; u Wahingtonu, DC u 16,29 sati ..., a Omika je to napravila upravo kad je trebalo!





*(precizno utvrdjeno vrijeme do kojeg treba pripalit subotnje svijece)

- 20:14 - Komentari (7) - Isprintaj - #

"Skrivena kamera"

Skrivena kamera

Ni slova necu o tome koliko truda treba da se skrivenom kamerom napravi reportaza o odlasku dviju dama na bazen! Prvo, prolazak izmedju automobila,



pa stepenistem do teretane u kojoj, za cudo, nije bilo nikoga,



pa jos jedne stepenice i konacno vodena masaza u toplom djakuziju!



Detalji iz kupatila i svlacionice su namjerno izostavljeni, kako cenzura ne bi imala posla, a na kraju, evo ih sa salicom kave na zasluzenom odmoru uz rub bazena!


- 16:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.12.2005., četvrtak

Prekrasna razglednica...

Razglednica ...koju je poslao Vrtlar i knjizevnik je stigla, a na opce zadovoljstvo mojih kolega koji su razgledali poznate im motive (oni koje sam vec nagovorio da putuju u Hrvatsku) ili se cudili ljepoti kakve malo ima (oni koji ce tek putovati)!



(Ali. Knjizevnice i Vrtlaru, daj javi i ti nekako svoju adresu, pa da saljem blagdansku cestitku!)

- 19:11 - Komentari (8) - Isprintaj - #

14.12.2005., srijeda

N a j a v a

Nije trebalo puno dogovora Ediju, Darku i Borutu da odluce organizirati


"Prvi susret hrvatskih blogera u Izraelu"



20. prosinca 2005. godine s pocetkom u 17,00 sati.


Svi koji do tada mogu doci u Jeruzalem neka se izvole javiti jednom od trojice organizatora (komentari, mailovi) kako bi na vrijeme dobili potrebne naputke.

- 17:19 - Komentari (7) - Isprintaj - #

13.12.2005., utorak

Omika

Dolasci Utrcali smo u aerodromsku zgradu misleci da kasnimo, ali avon iz Budimpeste jos nije bio prizemljio. Muvali smo se tamo - amo po ogromnim prostorima nove pristanisne zgrade (Terminal 3),





dok se Omika nije pojavila i zavrsila u toplom Vesninom zagrljaju!


- 15:22 - Komentari (8) - Isprintaj - #

12.12.2005., ponedjeljak

Zlatna ribica

Danas sam dozivio incident u sluzbi koji je zavrsio cijepanjem moje desne cipele po savu, pa mi je valjalo u pauzi skoknit do prodavaonice obuce i naci nesto prikladno! Na povratku (za pricu nije bitno da cipele nisam zamijenio, jer sam odmah po ulasku u ducan shvatio da bez Vesne nemam tu sta trazit) sam prosao gradskim parkom i uzivao razgledajuci lopoce koji su se kocoperili u malo mutnoj vodi!



A onda su mjestu na kojem sam stajao pocele prilaziti ribe! I one obicne, gotovo nevidljive jer su iste boje kao dno, ali i one koje svojom ljepotom zadrzavaju uzdah prolaznika! Dok sam tako stajao razmisljajuci ima li tu i onih carobnih riba sto ispunjavaja zelje, priblize mi se dvije za koje sam bio siguran da je jedna od njih prava ...



... ali koja? Brzo sam prebirao u mislima koje su mi tri stvari najvaznije u ovom casu (osim cipela), pribojavajuci se da se nisam namjerio na neku od onih koje ispunjavaju samo jednu zelju, kao ono andjel Gabrijel u Salimovoj prici! U tom trenutku prekine me snazan glas i od nekud se stvori cuvar pozdravljajuci me!



Pogledam i prepoznam Acu, stasitog Bosanca koji zdusno obavlja svoj posao ne dopustajuci nikome da udalji neku od ribica ili ubere cvijetic. Gledam ga i sine mi kako bi prva Bosanceva zelja bila cisterna pive; pa kad malo bolje razmisli i shvati da ce to brzo popiti, zazeli da Miljackom tece piva; a kad mu preostane jos treca zelja on se uhvati za celo duboko mozgajuci i na kraju uzvikne pobjedonsno "ajde ribo daj jos bocu pive!" Gledam njega i pogledam na "moje" carobne ribe kako mi okrecu rep i odlaze ...


- 20:49 - Komentari (9) - Isprintaj - #

11.12.2005., nedjelja

Jos jedan Nobelovac

Nobelova nagrada Izrael je dobio jos jednog Nobelovca! Nizu Zidova koji su do sada dobili Nobelovu nagradu ove godine se pridruzio Robert Aumann koji je ovogodišnju nagradu za ekonomiju podijelio s američkim znanstvenikom Thomasom Schellingom zbog poboljšanja razumijevanja sukoba i suradnje kroz analizu teorije igara!



"Aumann i Schelling svojim su radom pomogli objasniti ekonomske sukobe kao što su ratovi cijena i trgovinski ratovi te zašto su neke zajednice uspješnije od drugih kada je u pitanju upravljanje zajedničkim resursima, pojasnila je Švedska kraljevska akademija znanosti u Stockholmu.

Aumann je rođen u Frankfurtu, ali je američki i izraelski državljanin i profesor Centra za racionalnost na židovskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Amerikanac Schelling je profesor na odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Marylandu i počasni profesor na Harvardu."""

E, kad bi me netko jos pojasnio sta je ta teorija igara ... (odoh zavirit)!

(koristena fotografija i tekst objavljeni na www.Iskon.hr-10.1202005.)

- 19:42 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.12.2005., subota

Ain Karim

Moja povrsnost je opet dosla do izraza! Ne samo da sam zaboravio dati osvrt na posjet Ain Karimu (ili Ein Karem/?!?) u kojem smo bili proslog petka u sklopu jeruzalemskog izleta, nego nemam niti jedne fotografije crkve Sv. Ivana Krstitelja. Ali se zato nisam zaboravo fotografirati pored jedinog teksta kojeg sam bez teskoca mogao citati, a nalazi se na dvorisnom zidu crkve.



Kazu da nije sasvim izvjesno da se je Ivan Krstitelj rodio u Ain Karemu, jer neki smjestaju njegovo rodno mjesto u Hebron i u okolicu Hebrona. Ipak u XII stoljecu sagradjena je crkva koju su franjevci obnovili u XVII stoljecu, pa do danas hodocasnici obilaze spilju u kojoj slave mjesto rodjenja Ivana Krstitelja!



Adalbert Rebic ("Vodic po Svetoj zemlji", Zagreb, 1996, str. 69.-70.) pise da je u crkvi Murillova slika Ivana Krstitelja, a nisam imao koga upitati koja je od ovih dviju,



a posebno su efektni vitrazi u kupoli!


- 20:22 - Komentari (10) - Isprintaj - #

"Tko rano rani...

Magla ...dvije srece grabi!" - je stara poslovica, pa kad se probudite oko 10,00 sati, od magle (ako je magla sreca /no toliko je rijetka da je valja zabiljeziti kao sto je to napravio i Dubai2/) - skoro nista!




Nocas je bilo ovako,



a sada je podne i suncano, a golubovi (jer im, valjda, navigacijske sprave u magli ne funkcioniraju) su izasli u prvi danasnji let







- 11:08 - Komentari (10) - Isprintaj - #

09.12.2005., petak

Bozicna zvijezda

bozicna zvijezda Evo je na zahtjev Vesnin i uz punu podrsku Jordan!

(Osobno mislim /ako je kome do moga misljenja/, da ce do Bozica ova lijepa biljka biti jos ljepsa, a i danas bi ostavila bolji dojam da je snimljena pod suncevim zrakama!)


- 08:34 - Komentari (9) - Isprintaj - #

07.12.2005., srijeda

Prva...

Cestitka ...blagdanska cestitka je stigla! I to od Kasete, pa je valjalo slikat i stavit na blog - nek' se zna. A sta nam Kaseta zeli? Vise nego li bih nam i sam pozelio! Hvala Kaseto!




- 23:06 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Bozicni kaktus

Bozicni kaktus Bozic je svake godine istog dana i tu nema zabune, a hoce li ovdje vec spomenuti bozicni kaktus o Bozicu izgledati kao danas - nije sigurno! Zato neka vec sada proseta web-stranicama! Evo ga u svojoj staroj posudi, koja je prije godinu dana sa malo zemlje i nekoliko zboravljenih pelcera odlozena medju grmove drugog bilja.



Prelijepi veliki cvijet je neobicnog oblika pa ga je bilo tesko izdvojiti!


- 16:15 - Komentari (9) - Isprintaj - #

06.12.2005., utorak

Nahlaot

Nahlaot Nahlaot (popularni naziv za skupinu malih stambenih zajednica, nastalih u drugoj polovini XIX st, sada u sred centra suvremenog Jeruzalema) su nas docekali tisinom. Ovdje kao da je vrijeme stalo s uvodjenjem struje i tekuce vode, kao posljednjih unapredjenja koje su stanovnici prihvatili od modernoga svijeta.



Dobijamo u ruke pjesmarice i postajemo pokretni zbor. Svaka ulicica ili ulicica i pola druge ulicice su kvart za sebe - mala urbana sredina nastala zasebno od okruzenja i ima svoja obiljezja. U sefardskoj cetvrti pjeva se na Ladinu, a tamo gdje zive askenazi na Jidisu. Pjeva se tiho da ne bi smetali stanovnike koji su negdje unutra prepusteni ucenju (muskarci) i domacinskim poslovima (zene). Ne zelim kvarit pjesmu, pa se vrtim uokolo i fotografiram! Jednostavne male kucice, bez ikakvih ukrasa i bez cvijeca pripadaju askenaskim obiteljima. Odvojeno od zgrade za stanovanje, kao toranj, uzdizu se zdanja u kojima su zahodske prostorije - za svaki kat po jedan zahod i umivaonik, jer tko zeli u stanu taj prljavi, smrdljivi prostor.



S poboljsanjem sanitarnih uvjeta vecina stanova ima svoje zasebne nusprostorije, ali vidimo puno mladica s rucnikom preko ramena kako se vracaju sa umivanja, a Tuvija (koji je od modernizacije prihvatio i mobitel) javlja prijatelju kako su tu pored njega neki sasvim nepobozni tipovi.



Zgrade sefardskih porodica su vec malo kicenije. Nerijetke su posude sa cvijecem,





na proceljima su table koje u trajni spomen svjedoce o graditeljima zdanja, a pozeljna je i slika obitelji;



pod mnogim krovom je i drvena kucica u kojoj se gnijezdi jedinstveni, jeruzalemski crveni sokol!



Jedna nas srednjovjecna gospodja zaustavlja i objasnjava kako vise nije kao sto je nekad bilo, jer sada ima pipu za vodu pa moze prati bez brige hoce li morati ponovo ici na bunar. A nekad? Nekad je, kao prvo morala pazit da joj konop kojim bi izvlacila posudu s vodom iz bunara ne bi upao unutra, jer je to bila posebna prica kako izvaditi konop iz bunara. A sa vodom koju bi unijela u kucu trebalo je znati gospodarit, jer ni bunar (bunar je jos uvijek tu ispred njene kuce, ali su ga Englezi zabetonirali, jer su, Englezi bi tvrdili, bili potencijalni izvor zaraznih bolesti) nije bio neiscrpan.



Odvojila bi dio za pice, a ostatak bi sluzio najprije za umivanje i pranje svih ukucana, pa bi se tom istom vodom pralo rublje, zatim posudje i na kraju bi ta ista voda sluzila za pranje poda; ali ni to nije bio kraj, jer se i ta voda trebala sakupiti i nositi u posude za ispiranje zahoda. Gospodja se zapricala, ali je nas putujuci zbor prekida i pjeva s njom nostalgicnu "Pogled na djetinjstvo", a ja za fotografiju biram prekrasnu figuru djevojke koja vuce porjeklo od Kraljice od Sabe i koja hitro pere ispred svojih vrata ne gubeci vrijeme na nas!



Sasvim blizu na malom trgu, nezainteresirana za nas boravak, njezina susjeda grije noge na zubatom suncu i vjesto plete!



Zacudjene oci nas promatraju kao uljeze



i mi se opet utapamo u usku ulicicu i mijesamo s domacinima, a onaj mladji me pita jesam li vec procitao knjigu (zaboravih naslov) njegovog pradjeda, kojeg on njezno pridrzava ispod ruke dok polagano cupka kratkim koracima ...



... pod budnim oko crvenog sokola (jednog od posljednih 80-tak)/foto: Gilad Liben/

- 20:12 - Komentari (7) - Isprintaj - #

05.12.2005., ponedjeljak

Jeruzalem

Jeruzalem! Petak je!



Gradske ulice nas docekuju prepune ljudi. Svi nekamo zure! Obavljaju se posljednje pripreme za sabat (subota) koji u ove kratke prosinacke dane pocinje rano. Kupuje se sve sto je potrebno da bi se sabat svetkovao kako propisi (vjerski) nalazu. Ulazimo u Mahane Jeuda, ogromnu gradsku trznicu na kojoj se piljari jos uvijek nadvikuju dozivajuci kupce.



Guzva je neopisiva i jedva se probijamo kroz mnostvo, a k tezgama se gotovo nemoguce pribliziti!





Ipak, na rubu te gungule, tamo gdje ima malo vise mjesta za disanje, a mi skrecemo prema cetvrti koju nastavaju Iracani i Parsi (naziv za doseljenike iz Irana) namjestio je sjedalicu i ulicni pjevac, ali se ne razaznaju zvuci muzike koju svira!



Napustamo trznicu i ulazimo na tzv. "Iracki suk". Nekoliko prostorija u kojima muskarci igraju karte i ses-bes. Ispred prostorija muskarci stoje u grupama i glasno razgovaraju. Jedan se izdvaja i, ocigledno ljut sto su se zenske (jer nasa grupa je sastavljena uglavno od bracnih parova) usudile doci na njegov, muski teritorij, vice i predlaze im (zenskama) da se vrate na trznicu gdje im je mjesto i onda odu doma obavljat kucanske poslove!



Brzo napustamo zabranjeni teren, ali ne u pravcu kojeg su nam macoisti odredili, nego naprijed prema sinagogi koju su sagradili doseljenici iz Irana! Tu nam objasnjavaju kako njihovim djedovima u pocetku nisu dozvolii naseljavanje u Jeruzalemu, jer su stigli bez novca. Naime, brod im je zahvatila oluja, pa su, da bi spasili brod bacali teret u more, a zabunom se desilo da su bacili i novac i zlato ("Price za malu djecu" tiho netko dobacuje i dodaje: "Parsi bi prije u more bacio vlastitu zenu nego li jedan novcic").



Izlazimo iz sinagoge i ulazimo u cetvrt Nahlaot, a ja sam vec pospan i ceka me moj mali jastucic da samo naslonim na nj glavu i utonem u san... ...

- 23:32 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.12.2005., nedjelja

Eddie Merckx

Eddie Merckx Ovako je bilo sezdesetih i sedamdesetih godina proslog stoljeca. Eddie Mercks je pobjedjivao gdje god da se je pojavio. Tour de France, Giro di Italia, Vuelta a Espana... Bio je najveci biciklist svoga vremena. Veceras se pojavio u Cezareji u namjeri da odrzi predavanje koje je najavljivano pod nazivom "Covjek i legenda". Dvorana drustvenog centra je bila prepuna i covjek je dosao!



Oko njega nekoliko novinara, fotografi, simpatizeri! A na pozornici tri bicikle. Na svakoj ime legende: MERCKX! Jer, ipak, biznis je biznis!



Htio sam vidjet covjeka legendu i zelim ga pamtiti samo po sportskim uspjesima.

- 23:33 - Komentari (99) - Isprintaj - #

Crkva Navjestenja

Bozicna zvijezda "Masivnost crkve docarava covjeku bar velicinu dogadjaja koji se tu zbio: Bog je sisao na zemlju. Kao da velicinu te krcscanske tajne docarava ona visoko uzdignuta (gotovo 60 m) kupola s promjerom od 17,80 m. Docarava, ali ne svojom masivnoscu ni visinom, nego svojom simbolikom. Kupola slici na ljiljanov cvijet kojega je caska otvorena prema dolje, prema spilji, koja je svjedok Utjelovljenja Sina Bozjega. Taj ljiljanov cvijet nadvio se nad sveto mjesto i bdije nad svetoscu njegove poruke i prenosi je kao odasiljac preko nebeskog etera u cijeli svijet." (Fra Petar Lubina, "Stopama Nazaretske Djevice", Split 1996, str.35.)



Pogled u kupolu i prekrasne vitraze dok cijelu crkvu ispunavaju glasovi



molitvi i pjesme sto dopiru iz spilje u kojoj spanjolski vjernici odrzavaju misu!



Vani, u gornjem crkvenom dvoristu, priroda priprema najljepse urese za priblizavajuce blagdane - grm (ili stablo) bozicne zvijezde!


- 15:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

03.12.2005., subota

Noc i jutro u Nazaretu

U petak (jucer) pred vecer stigli smo u Nazaret i iz daleka snimili hotel "Plaza" u kojem nas je cekala soba na devetom katu(ono monumentalno u prvom planu je sudska zgrada /mora bit da puno ljudi traze pravdu kad toliku zgradurinu trebaju/).



Za cas se je spustio mrak i zapad je izgledao ovako,


a gradska svjetla na istoku, s kojima smo otisli na pocinak, ovako;



da bi nas stvarnost u jutro docekala sasvim drukcije!



Ipak, sa druge strane, u centru muslimanskog grada Nazareta (jer onaj drugi Gornji Nazaret u kojem smo nocili je zidovski grad), cekala je na nas posjet jedna od najljepsih Gospinih crkava na svijetu - Crkva Navjestenja, posvecena 1969. godine.



Dakako, za fotografiju smo izabrali najprikladnije mjesto,



a okusao sam se i u snimanju ciklama medju kamenjem!



- 20:06 - Komentari (10) - Isprintaj - #

01.12.2005., četvrtak

Nista novo

Cujem da mi se prigovara! Kao, dva dana blog nije obnovljen! Ili, eno ga, uhvatio se sunovarata i ne skida se s njih!!! Pa da kratko odgovorim: nema nista novo, a sunovrati me i dalje razveseljavaju.

Nego samo da isprobam kako funkcionira uploding sa ImageShackom, kad se koristi automatska promjena formata slike. A slika je s gornjeg balkona gdje cvatu, dakako, sunovrati!


- 18:53 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< prosinac, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

VREMENSKE PRILIKE U TEL AVIVU,
Click for תל אביב-יפו, ישראל Forecast

KOD G-a(Zagreb-Trnsko)
Click for זאגרב, קרואטיה Forecast

I KOD BARTULA (Micpe Ramon)
Click for ירושלים, ישראל Forecast


A R H I V:

2004.
V, VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2005.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2006.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2007.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2008.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2009.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2010.
I, II, III, IV, V,
VI, VII,VIII,
IX, X, XI, XII

2011.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2012.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2013.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2014.
I, II, III, IV, V
VI, VII, VIII
IX, X, XI, XII

2015.

I, II, III, IV ,V
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2016.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, lX, XI, XII

2017.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2018.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2019.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII, IX,
X, XI, XII

2020.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2021.

I, II, III, IV , V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2022.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2023.
I, II, III, IV, V,
VI, VII, VIII,
IX, X, XI, XII

2024.
I, II, III, IV, V