CITATOLOGIJA
Srkala je kavu i solila je očima.
Suzana Abspoel Đođo: "Snajperist"

Nekad smo ih voljeli, nekad su nas voljele. Ne nužno u isto vrijeme.
Željko Maurović: "Stare ljubavi"

Gore, na nebu, Bogovi su palili prve cigarete.
Veselin Gatalo: "Lov"

Jednom nam je pričala da je ona reinkarnacija Ivane Brlić-Mažuranić i Džingis-kana.
Danilo Brozović: "Adrenalin"

Baš sam davio mačiće na potoku, kada je preko livade dotrčao Toni i sav zadihan objavio: stigli su Francuzi!
Zoran Lazić, iz zbirke "Miss Krampus"


Elektronske cigarete & e-pušenje

FORUMI:

e-cigarete.info
elektronske-cigarete.info
Vaper-club
E-cig Serbia

WEB-SHOPOVI:

Hrvatska:

Ecigareta (Osijek)
Dimilica
Evapor (Donji Miholjac)
MTM store (Zagreb)
ROVI ili e-cigarete.net
Parilica
Egotek (Zagreb)
300 čuda (Split)
Nubilum (Varaždin)
GoldenZ (Pula)
TKIS e-tekućine (Zagreb)
SM-Bjelovar
Calligo (Zagreb)
Svijet pare (Našice)
V2 smoke
Mysteria (Petrinja)

Srbija:

Mayess
Inhalika
Eliquid

EU:

Pink Mule
InTaste
Toscana Mall
Ego2.pl
Inawera

Kina:

Fasttech
China-sells
Health Cabin
Heaven Gifts
E-cig.com

Stara Bookaleta

30.01.2008., srijeda

Nadnaravno

Osjećam se nadnaravno, takav je danas dan. Granice moje slobode znatno se proširuju. Nekako sam uspio kupiti vrijeme. Ma ne kupiti, zaslužiti. Znam da rijetkima to uspijeva, no moj današnji dan pokazuje da se ipak može. Pogoduje li tome minuli rad, ili prava doza odvažnosti u pravom trenutku, ili one alternativne fore vjerovanja i vizualiziranja nakon kojih dolazi i materijalizacija, ili pak puka sreća, o tome se mogu knjige pisati, ali se osobno iskustvo teško može vjerodostojno prenijeti. Zato se, ali i zbog nekih drugih okolnosti, moram ograničiti na ovaj polumističan ton. Je li to samo jedna stepenica u nizu, ili samo omanji vrhunac nakon kojeg opet slijedi silazak, tko to može znati? Ipak, nisam zbrinut za cijeli život, do tog stupnja ipak treba još puno vrludati, ali da se lakše diše - diše se. Nije ništa posebno, i vi to možete, neki i na druge načine, samo vjerujte u sebe. I ne zaboravite se igrati.

- 15:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

26.01.2008., subota

Novi ministar turizma - esefičar!

Damir Bajs Zapelo mi za oko neki dan u nekim novinama, no tek sam danas stigao provjeriti, i istina je - za Damira Bajsa (43), donedavnog bjelovarskog župana (valjda?), a sada novoimenovanog ministra turizma, nakon što je imenovan, po mnogim medijima se naglašavalo da je nekoć pisao SF, evo i citata:

"Damirovi školski prijatelji sjećaju ga se kao mirnog i odličnog učenika te zaljubljenika u znanstvenu fantastiku. Kažu da je pisao odlične SF priče i u to ih vrijeme objavljivao u magazinu Sirius. Koliko je to dobro radio najbolje potvrđuju nagrade koje je dobivao za objavljene SF priče. To nam je potvrdila i njegova majka."


(mislim da je tekst izvorno bio u Večernjaku, a prenijeli su ga i mnogi portali)

Da je pisao i objavljivao, to je lako provjeriti - eto, iz bibliografije priča iz Siriusa sa Sferinog sajta može se vidjeti da je Damir Bajs u sljedećim brojevima Siriusa objavio sljedeće priče:

68 - Slobodan priključak
76 - Čemu sluze Davidi?
80 - Faktor slučajnosti
82 - Nikad ne smijete razočarati djecu
92 - Nova tehnologija
97 - Pirati


Dakle, sveukupno šest komada. Google ne daje nikakvu drugu vezu novopečenog ministra i SF-a; a pogotovo nema nigdje riječi o nagradama koje se spominju u Večernjakovom članku. Nagradu Sfera ziher nije dobio, jer ga nema na popisu dobitnika na Sferinom sajtu. Je li u to doba bilo nekih drugih nagrada za SF?

I BTW, sjeća li se netko tih priča? Jesu li čemu? (nemam komplet Siriusa pa ne mogu provjeriti).

U svakom slučaju, nadam se da će sada, kada je ministar turizma (makar bivši) esefičar, i naše SF konvencije biti tretirane (čitaj: potpomognute, sufinancirane) kao turističke manifestacije, što one zapravo i jesu.

- 10:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.01.2008., utorak

Dnevne novosti

Kako je bilo na osmoj "vampirskoj noći" u Kringi odnosno na predstavljanju knjige Hermanna Hessea "Priče o sablastima i vješticama iz Rajnskog antiquariusa" pogledajte na Zoroblogu.

Imam puno posla ovih dana. U tijeku su korekture i završni pregledi dviju knjiga koje uređujem za Nakladu Zoro: prva je zbirka SF priča "Tužna madona" Marine Jadrejčić, koja će uskoro izaći kao peti naslov u biblioteci nazvanoj WARP, a druga je zbirka priča "Mentalne mape" Željka Maurovića (nije SF!), koja će izaći kao druga knjiga u Zoroovoj biblioteci PROZOR. Priznajte da smišljam originalne nazive biblioteka :-))). Za obje knjige, čim ih ispregledamo i tiskamo, kreće i odgovarajuća kampanja. Inače, još uvijek čekamo službene podatke od Glasa Istre koliko se primjeraka romana Bojno polje Istra prodalo tijekom dvotjedne prodaje na kioscima uz novine, prema nekim neslužbenim najavama zasada izgleda da ih je prodano čak više od DVIJE TISUĆE! Naravno da ću to oglasiti na sva zvona, čim dobijem službeni podatak, a ostatak knjiga onda ide u knjižare i u internet-prodaju u druge krajeve Hrvatske (ovo na kioscima bilo je samo u Istri i nešto malo na Kvarneru).

Dolje sam u jednom komentaru naznačio: dakle, ZAKLJUČENA su dva književna natječaja s kojima (opet) imam posla. Na sedmi natječaj pazinske SF&F konvencije ISTRAKON za kratku SF&F priču (do pet kartica) stiglo je 96 priča iz nekoliko država. Priče su na čitanju kod komisije, a rezultati (tri novčane nagrade, jedna posebna nagrada - istarski pršut, i naravno popis priča koje ulaze u zbirku) će biti poznati i objavljeni tamo negdje početkom ožujka. Uvrštenim autorima ćemo se javiti, a autorima koji neće biti uvršteni u zbirku ništa se neće javljati, svi koji su slali priče na Istrakonov natječaj moći će popis uvrštenih priča vidjeti ovdje, ili na NOSF-u, ili na Istrakonovom sajtu.

Drugi Zoroov natječaj za blog-priče također je zaključen: stiglo je stotinjak priča, što je znatno manje nego prvi put, ali je možda i rezultat pravila po kojem smo od svakog autora tražili samo jednu priču, a ne tri kao ranije. Svaki autor koji je slao prijavu na natječaj za blog-priču morao je od mene dobiti povratni mail s potvrdom da je prijava zaprimljena. Priče se čitaju, i kad budu pročitane i probrane, uvršteni autori će biti obaviješteni, neuvršteni neće, i nakon što se svi uvršteni autori jave, rezultati natječaja odnosno popis uvrštenih priča bit će objavljen ovdje, a ne sumnjam da će se vijest proširiti i drugdje.

Još se nekoliko rukopisa čita, još se nekoliko knjga uređuje, posla mi doista ne fali, a povrh svega jučer sam primio i jednu dobru vijest, o čijoj naravi zasad moram šutjeti, mogu reći samo da mi zbog nje krajem mjeseca predstoji jedno putovanje. Hm, ovo baš horoskopsko-gatarski zvuči :-)

- 13:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.01.2008., ponedjeljak

Osma "Vampirska noć" u Kringi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

POZIVAMO VAS NA OSMU VEČER HOROR KNJIŽEVNOSTI IZ CIKLUSA

VAMPIRSKE NOĆI U KRINGI

U SUBOTU, 19. siječnja u 21 sat u cafe-baru VAMPIRE u Kringi

Knjigu HERMANNA HESSEA

Priče o vješticama i sablastima iz Rajnskog antiquariusa

predstavljaju prevoditelj Boris Perić, urednik Davor Šišović i etnolog Tomislav Pletenac

VESELIMO SE VAŠEM DOLASKU!

A više o knjizi "Priče o sablastima i vješticama iz Rajnskog antiquariusa" pogledajte na Zoroblogu.

- 09:03 - Komentari (5) - Isprintaj - #

13.01.2008., nedjelja

"Bojno polje Istra" u propovijedi vlč. Zovka

Ako je ovo što piše na sajtu Katoličkih skauta istina, a ne neka montaža, izgleda da je i Crkva rekla svoje o romanu Bojno polje Istra, kroz propovijed vlč. Ante Zovka. Cijeli tekst možete pročitati slijedeći navedeni link, a ovdje evo ulomka gdje se najdirektnije dodiruju roman i "krivci" za njega:

Ovog Bogojavljenja 2008. u Hrvatskoj su mi se najzanimljivijima učinila tri mudraca koja nisu došla s istoka nego baš za zapada i to iz hrvatske Istre. Imena ove trojice mudraca su Ernie Gigante Dešković, Danilo Brozović i Davor Šišović. Oni su Djetetu u jaslama u Hrvatskoj odlučili donijeti roman «Bojno polje Istra». Obzirom da su se pojavila zdvajanja o prikladnosti božićnog dara ovakvog naziva mudraci su odlučili rastjerati sve sumnje. Prije uručenja u hrvatskom gradu Rijeci održali su predstavljanje svoga poklona. Tako smo doznali da se radi o SF (znanstveno fantastičnom) romanu koji govori o ratnom razaranju Istre u tom izmišljenom i zamišljenom ratu Istre za nezavisnost. Sve je smješteno u daleku budućnost, nekih pedesetak godina pred nama. Jedan predstavljač govorio je i o «stvarnosnim, povijesnim poticajima za temu nezavisnosti Istre» napominjući kako je navedeni roman prva fikcija koja tematizira ovakvu zamisao ali da nije jedina i prva knjiga o tome. Blago nama, možda za slijedeće Bogojavljenje istarski mudraci Novorođenom Kralju kao poklon donesu sve knjige koje znaju na ovu temu. Naprosto da se vidi kako neprijatelji Hrvatske rade svoj posao. Autor je okićen aureolom cyberpunk-pisca kojemu «nije bila nakana propagirati ideju odcjepljenja Istre» već progovoriti o «problemima gubitka važnosti države» a jačanju utjecaja mafije i nadnacionalnih korporacija».

Tako umotan u proziran celofan svoj dar naši ovogodišnji mudraci kanili su odnijeti Djetetu Kružićevim stubama na Trsat u Hrvatski Nazaret, odnosno u božićno vrijeme, hrvatski Betlehem. No nisu se ipak usudili jer su čuli da će se uskoro pojaviti jedan novi SF roman koji se upravo piše. Taj roman navodno govori o tome kako su vitezovi novog munskog grada elektronskim oružjem virtualno prosuli mozak izvjesnom Daši Bronzinu zvanom cyber- Ricinus i tako spasili hrvatsku Istru od tuđinskih plaćenika i otimača. U tom SF romanu u nastanku Daša Bronzin zvani cyber- Ricinus je nad hrvatskim katoličkim stanovništvom istarskih sela i gradova činio silne pokolje nastojeći im zabraniti njihov jezik i kulturu a osobito glagoljicu. Dospio je čak na sam vrh najtraženijih terorista svijeta ali uzalud, sve dok sa svojim cyber ratnicima nije došao do novog munskog grada u želji da ga spali. Međutim, tu su Daša Bronzin zvani cyber- Ricinus i njegova družina tragično skončali a hrvatska je Istra mogla konačno odahnuti i zablistati svom svojom ljepotom i sjajem kakvu je Bog dao samo ovom kutku hrvatske zemlje.

Najava ovog novog SF romana toliko je obeshrabrila trojicu naših ovogodišnjih mudraca da se nisu usudili prema hrvatskom Trsatu nego su se odlučili kriomice vratili u svoje domove. Toliko su se uspaničili da im je u prozirni celofan umotana knjiga ispala iz ruku i kroz jedan od otvora na riječkom pločniku završila u kanalizaciji. Međutim, tu njihovim mukama nije bio kraj, došavši doma napale su ih vlastite mame zbog kašnjenja na večeru i ohlađene juhe na stolu. Tako je ovogodišnje hrvatsko Bogojavljenje završilo gotovo tragično a trojica nesuđenih maga o svojoj propaloj avanturi odlučili su zauvijek zašutjeti , tako osramoćeni.


Gušti su gušti!

- 10:23 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.01.2008., subota

Par obavijesti i najava

Današnji (subotnji, od 12. siječnja) Glas Istre u prilogu ZOOM donosi, uz ostalo, razgovor s Danilom Brozovićem, autorom romana "Bojno polje Istra". Ako vam se ne da u ovo doba dana tražiti novine po kioscima, evo kopije cijelog intervjua, naslov mu je "Bojno polje Istra je antiratni roman", na Zoroblogu.

Na kioscima Istre i, navodno, Kvarnera, roman je po cijeni od 39 kuna u prodaji još svega nekoliko dana, točnije do 17. siječnja, pa ako još nemate svoj primjerak, pohrlite.

Evo još par vijesti iz skore budućnosti:

- podsjećam, do 15. siječnja rok je za slanje priča na drugi natječaj za blog-priče Naklade Zoro.

- također, do 15. siječnja rok je za slanje priča na sedmi natječaj za kratku SF&F priču pazinske SF&F konvencije Istrakon.

- u petak, 18. siječnja, trebali bismo u Pazinu imati prvo predstavljanje novog romana Borisa Perića "D'Annunzijev kod". Organizacijsko-tehnički dogovori i pregovori još su u tijeku, cijela stvar bi mogla i izvisiti, no čim bude ziher, javljam ovdje.

- u subotu, 19. siječnja u 21 sat u kafiću "Vampire" u Kringi ponovno se, eto već osmi put (ako se nisam prevario u brojanju), događa književna horor večer iz ciklusa "Vampirske noći u Kringi". Ovaj put predstavljamo jednu vrlo iznimnu knjigu: "Priče o sablastima i vješticama iz Rajnskog antiquariusa" uredio je prije osamdesetak godina Hermann Hesse, a u njoj su sabrane jezovite zgode koje su stotinama minulih godina uveseljavale evropske dvorove i salone. Knjigu, koju je objavila Naklada Zoro, predstavit će prevoditelj Boris Perić, pa zatim etnolog Tomislav Pletenac, i naposljetku moja malenkost kao urednik hrvatskog izdanja. Detaljnija najava naravno slijedi početkom tjedna.

- 17:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

10.01.2008., četvrtak

Deset najboljih pročitanih knjiga u 2007.

Sjetio sam se da sam lani negdje u ovo okolonovogodišnje vrijeme bio objavio popis od deset knjiga, pročitanih u 2006. godini, koje su mi se najviše dopale, pa rekoh - što da ne napravim tako i sad. Naglašavam: poredak nije po kvaliteti, nego po kronologiji čitanja, najsvježije su na dnu. Dakle, od svega pročitanog u 2007. godini, trenutačno mi se čini da su mi se najviše svidjele sljedeće:

Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa
Renato Baretić: Pričaj mi o njoj
Dario Rukavina: Buddha u supermarketu
Zrinka Pavlić: Svijet & praktična žena
Zoran Krušvar: Izvršitelji nauma Gospodnjeg
Snežana Bukal: Milion, Libar marka Pola
Nada Gašić: Mirna ulica, drvored
Lucija Stamać: Mala sirena
Drago Orlić: Štorije od žalosti
Marijana Ogresta: Koliko košta gram


Knjige su različite "starosti", neke su izašle i prije četiri godine, no tek su mi lani došle na red. Prikaze svih ovih knjiga, i drugih koje sam čitao kroz godinu, možete naći na još uvijek rekordno slabo čitanom blogu Knjiga za plažu. Nije mi bilo lako sužavati izbor od deset najboljih, već sutra bi popis možda izgledao drukčije, no danas mi se čini tako. Kao rezime čitateljske godine, uopće nije loše (da naglasim: navodim isključivo domaću prozu). Naravno, teško će bilo tko moći napraviti objektivni izbor najboljih između svih OBJAVLJENIH knjiga tijekom jedne godine, ta nismo roboti-čitači, niti smo plaćeni da samo čitamo knjige. Zato je ovo, kao i lani, moj potpuno subjektivni izbor PROČITANIH knjiga u jednoj godini (moram naglašavati neke riječi, jer će netko ziher negdje prenijeti da sam proglasio deset najboljih knjiga objavljenih u 2007. a to, i opet ponavljam, nije slučaj jer dobar dio lani objavljenih knjiga nisam pročitao). No, ako vi nešto od knjiga s popisa niste još pročitali, svakako preporučujem da ih uzmete u ruke, bit ćete bogatiji.

Čitamo dalje!

- 15:37 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Nešto kao flash

Nakon duljeg vremena ponovno sam čuo ovo:

Sloboda je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi
Sloboda je žena... uzmi je!


i baš me nekako razgalilo :-)

- 09:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.01.2008., utorak

Triput je triput

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kako je bilo na tri predstavljanja romana "Bojno polje Istra" neću pričati sam, nego sam na Zoroblogu prenio izvještaje iz novina za pazinsku i riječku promociju, te za pulsku izvještaj s portala Fantasy-Hrvatska.

- 11:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.01.2008., nedjelja

Reakcije na roman "Bojno polje Istra"

Minulih nekoliko dana bilo je za mene vrlo dinamično, napeto, pa i pomalo trematozno: prvi put je, otkako radim knjige, neki od mojih projekata plasiran u doista monumentalnim razmjerima, i prvi put je njegov plasman praćen pravom i, ispalo je - dobro organiziranom, promotivnom kampanjom. Znate već da je roman "Bojno polje Istra" autora Danila Brozovića, četvrta knjiga u SF biblioteci WARP koju uređujem za Nakladu Zoro, 2. siječnja plasiran u nakladi od 3.000 primjeraka na kioske uz Glas Istre, nažalost zasad samo za područje Istre i Kvarnera, te da smo u dva dana, u četvrtak i petak, s autorom imali tri promocije, u Pazinu, Rijeci i Puli. Prije, između i nakon promocija obavljeno je nekoliko snimanja i pojavljivanja uživo na televizijama i radio-postajama, novine i drugi mediji lijepo su izvještavali s tih događaja, neki će se napravljeni prilozi tek pojaviti tijekom narednih tjedan dana, knjiga se zasad izvrsno prodaje, i zato, prije nego zađem u konkretnosti, želim reći jedno veliko

HVALA!

svima koji su došli na neko od ovih tri predstavljanja romana "Bojno polje Istra", pogotovo onima koji su ih učinili živahnijima svojim pitanjima; hvala svima koji su dosad već kupili knjigu ili će je kupiti uskoro; hvala svima koji su je već pročitali i požurili o njoj javno iznijeti svoje dojmove, hvala i onima koji će to tek učiniti, hvala svima koji su se zainteresirali za ovaj fenomen, i pridonijeli da se o knjizi nadaleko i naširoko priča, bilo pohvalno, bilo sumnjičavo.

Dok nije krenula promotivna kampanja za roman, Google je za pojam "Bojno polje istra" davao tek petnaestak referenci; otkako je kampanja krenula, Gugletu se na spomen tog naslova štuca, ovisno o dobu dana izbacuje između tri i pet tisuća linkova! Još prije nego što se knjiga pojavila na kioscima i nego što su počela predstavljanja, po raznim internetskim forumima zaredali su čak napadi i pljuvanja, među njima i nekoliko prilično niskih i sasvim primitivnih; no vrlo brzo su zaredali i odgovori te prigovori pljuvačima da bi knjigu trebali barem pročitati prije nego što je krenu satirati; a oni koji su je pročitali, mahom ostavljaju pohvalne i afirmativne komentare.

"Bojno polje Istra" je otprilike dvadeset i prva knjiga koju sam uredio, ali tek mi se s ovim romanom ostvario san svakog urednika i nakladnika, kojeg mogu izraziti i citiranjem legendarnih riječi legendarnog Elvisa J. Kurtovicha:

MISLIM DA IMAMO HIT!

Jedan o prvih većih tekstova u povodu izlaska romana "Bojno polje Istra" bio je recenzija-esej "Nezavisnost Istre" koju je Ernie Gigante Dešković napisao na portalu Regional-express. Osim dojmova o knjizi, Dešković je naveo i niz referenci o pitanju samostalnosti Istre kako u književnosti, tako i u političkoj povijesti, uključujući i Bakarićevu koncepciju o Istri kao "sedmoj republici". Sažetke tog teksta Dešković je govorio i kao uvodničar na predstavljanjima knjige u Pazinu i Rijeci.

No, evo i izvadaka iz nekih komentara ispod Deškovićevog teksta na Regionalovu portalu (napominjem sve komentare ovdje i kasnije prenosim doslovno onako kako su napisani na raznim forumima odnosno portalima):

- Ruku na srce Istra bi i u stvarnosti trebala biti samostalna.Ovaj cyberpunk roman trebao bi biti zvijezda vodilje istarskim političarima. Što prije to bolje,uvjeren sam kako će se roman rekordno prodati i da će roman postati hit. Ne samo zbog vrhunske reklame nego iz želje Istrijana za monetarnom slobodom.To je nekako najbolji razlog za objašnjenje onima koji bi potegli oružje da zaustave ovakve pokušaje. Mada sam uvjeren da bi ogroman broj Hrvata podržao Istarku nezavisnost.
- iz ove "recenzije" ne možemo saznati apsolutno ništa o knjizi. kao drugo, egd koristi ovaj roman kao platformu za političko-pseudopovijesni pamflet o "nezavisnosti istre". u bespućima istarske povijesne zbiljnosti egd se gubi dobar dio "recenzije" ali to na žalost ne uspijeva suvislo povezati sa romanom niti sa svojom političkom platformom za odcjepljene istre. predlažem egd-u da promijeni naslov svoje "recenzije" u: kosovo bojno polje istra.
- Ča je istina da je unaj Nino Jakovčić p****?
- NEZAVISNOST ISTRE? Dali je moguca nezavisnost Istre nakon sto RH postane clanica EU ? Istra bi onda bila minijaturna drzavica sa visokim zivotim standardom
- ove talijanaške (a ne autonomaške) ideje šačice talijana i talijanaša ne zaslužuju pozornosti osimda budu prilika upozoriti čitaoce da takovih ipak još ima,i da ne budemo naivni.
- Oni koji u knjizi i osvrtima na nju vide nesto opasno savjetujem da procitaju knjigu jer izgleda da nemaju pojma sta komentiraju. Dizanjer ovakve prasine oko jednog SF romana samo pokazuje koliko ima zatupljenih glava koje ne razlikuju roman od stvarnosti i koje zivcira da se iznose neke povjesne cinjenice.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Već 2. siječnja u Večernjem listu je iz pera kolege novinara Željka Valentića objavljen razgovor s autorom Danilom Brozovićem (link vodi na on-line izdanje u kojem nema manjih tekstualnih okvirića i sličica koji su uz glavni tekst objavljeni u novinama, na cijeloj stranici). Prepoznat ćete ga po gornjoj sličici, koju sam prenio otamo. U komentarima ispod tog teksta na Večernjakovom webu možemo pročitati i:

- Ovaj mladi čovjek ispranoga mozga po inozemstvima misli da su svi mali ljudi polutani i apatridi, da su svi zatrovani anacionalnošću, a da im je jedina majka inozemna stipendija
- Po prezimenu bi mogao bit H, po imenu je PRAVOSLAVEC, i za takvoga, gledano povijesno, skoro normalno je da provocira i sluzi tudjinima. Italija kao facshiolinijev imperij nikako nema prava ni nista u H jes su ti "Talijani" genetski Lombardi - germansko pleme koje se je moglo, da je htjelo, dok je bilo mocno, zaustaviti u Istri a nije nego je nastavilo dalje prema Rimu. Samih Istrana koji se osjecaju Istriani isto ima, no takve bismo odmah u scenariju kao u ovome protuhrvatskom spisu lagano i bez razaranja Opatije likvidirali, pretpostavljam.(...)
- hrvatska i istra ne idu zajedno, ima tu dosta istine,za vrijeme tuđmanovog rata htjeli su napasti istru,jer je nisu uspjeli croatizirati
- Koja budala... za takvo sto daje novce. Osobno smatram da je autor tog "romana" opisao ustvari svoje zelje i snove koje moze samo sanjati.
- bravoooooooooooooo - ako je vjerovati prikazu, to je jedan pravi hrvatski krimic, koji se ne svodi na uobicajene ljubavno-poslovne-imovinske uzroke sukoba, nego na stvarnu politiku koju svakodnevno vidimo kroz svoj prozor --- moram obavezno kupiti :-)


Par dana uoči izlaska knjige, posijao sam po većini SF&F foruma, kao i po "običnim" forumima koji imaju podforume za znanstvenu fantastiku i fantasy, te po raznim portalima, onima koji se bave kulturom i književnošću, te onim istarskim, obavijesti da "Bojno polje istra" izlazi i da slijede prva javna predstavljanja te susreti s autorom. I tu je bilo sijaset zanimljivih reakcija.

Recimo, na pazinskom portalu iPazin.net iza najave o knjizi, kojoj je urednik portala dao neodoljiv naslov "2050. godina: Tunel kroz Učku je miniran, u Pazinu je zarobljenički logor", padali su i ovakvi komentari:

- Genijalno… Malo nan je ča nan stalno spočitavaju kvazi-želju za otcjepljenjem, a sad se je naša jedan pametan željan medijskega odjeka ki je na tu temu napisa roman. Ne rabi nan niki drugi delat probleme, imamo svojih ljudi za to.
- mnogo više nego zanimljivo i kao SF-fan OBAVEZNO kupujem knjigu. Mislim da ovo treba promatrati prije svega kao “domaće” SF književno djelo, a ne kao razlog za neko politiziranje….
- “pulska Arena je u plamenu”. molim Vas objasnite od kad kamen gori plamenom?
- “Kamen gori, val se pjeni…” - vidiš da more
- evo ja san pocea citat knjigu… i nesto mi je na samom pocetku zasmetalo… zasto Oliver salje pisma u ratu 2050. ako je sve zivo vec tako tehnologizirano!? Dobro, more bit da su sve druge zemljane veze prekinute al uvijek ce postojat one satelitske koje nisu… Inace, bas mi se svida knjiga…


Majka svih hrvatskih SF portala, legendarni NOSF, centralno okupljalište svih poklonika znanstvene fantadstike u krugu od osamstotinjak kilometara, na naslovnici je promptno prenosio vijesti o knjizi (čak i prije nego što sam ih "službeno" slao), a među komentarima vijesti na naslovnici čitamo i ovo:

- e kniga je pre dobra, nisam stigao do kraja ali brzo cu! I ako pisac nije Istrijan pogodio je mentalitet Istre u tocno u sredinu, bas kao i mi Istrijani lagano i nenametljivo objesnjava sta ljudi misle bravo! Dva palca za Brozovica!


NOSF ima i svoj NOSF-forum, najbrojnije domaće mrežno raspravište o SF&F temama, pa se tamo sasvim logično i očekivano još desetak dana prije izlaska knjige ugnijezdila rasprava o "Bojnom polju Istra". U sklopu tog threada (ili kako to na NOSF-u kažu: dretve) Tomislav Šakić napisao je i jednu od prvih recenzija knjige, a evo i nekih citata iz rasprave:

- Ocito su kiberpank i prividna stvarnost zavladali svijetom
- Al stvarno se zapitam, dal to ljudi koji to pisu imaju neki normalan zivot i svoje psiopatske ideje pisu na takvim javnim mjestima cist jer imaju feeling da ce ih netko procitat, ili su to samo jednostavno psihopati koji nocu secu samo u kaputima bez iceg drugog ispod toga... (o komentarima na Večernjakovom webu)
- Po komentarima osoba koje su ih pisale se vrlo lako može zaključiti o kakvim se osobama radi. Thompson/Škoroliki ljudi. Ne znam je su li pročitali roman, pa onda komentirali ili samo na osnovu teksta u novinama.
Ona j lik što spominje Francuze i seljake mi je guba. Što god se u Rvackoj dešava, uvijek se nekim čudom sve svede na seljake. Bit će da su oni Illuminati. (također o komentarima na Večernjakovom webu)
- Ja u procesu čitanja, za sad mi izgleda puno bolje nego Araton, bolje nego Sva krv čovječanstva, lošije nego Geto i puno lošije nego Sablja. Vidjet ćemo kako će bit do kraja.
- Naj NEsimpatičnije bilo mi je to što mi čitav tekst izgleda ipak prvenstveno kao sociopolitički pamflet nego kao književnost. Također, odnos Hrvatske i Istre je iritantno crno-bijeli. Hrvatska je korumpirano leglo svih zamislivih zala, dok su svi istarski vojnici časni i moralno ispravni. Ne smeta mi to zato što je Rijeka u romanu na hrvatskoj strani, nego zato što mi je dosadno čitati takvu jednostranu literaturu.
- Ono što me zanima i bitnije je: radi li se o početku nekog većeg projekta?
- Da. Najprije će prodat knjige, onda će od skupljenog novca kupit oružje.


Na Forum.hr-u sam "reklamu" za knjigu ostavio na podforumu Fantastika - SF, fantasy, horror... , gdje su diskutanti mahom bili vrlo pristojni, i zasad razmijenili samo informacije kako doći do knjige, uzajamno se pozivali na promocije i tako to, no neki vrag mi nije dao mira pa sam obavijest tutnuo i na podforum Politika. Sudionici podforuma Politika na Forumu.hr su na temu "Bojno polje Istra" reagirali ovako:

- Molim te da odlepršaš s tim bezobrazno agresivnim marketingom na neki drugi forum. Hvala.
- Ti ocigledno svrsavas od srece sto se ta drkotina pojavila u prodaji iako ni sam nemas pojma o bilo kakvom spisateljskom kvalitetu te umotovrine. Ali ono sto te cini srecnim je radnja toga romana. Ali neka i takvih budalastina. Da se zna da smo demokratska zemlja.
- Gadovi kad ne mogu to ostvariti na javi sanjaju takvu budućnost. Kako li bedastoća nađe načina da se reklamira!?
- Ako mi knjiga dodje u ruke,biti ce spaljena.
- Ma ne treba nista spaljivati, bas naprotiv. Treba je javno ismijavati.
- Kako se zove vođa Istarskog otpora? Guiseppe Mitrović iili Fabricio Šabanović?
- Naravno da sam primjetio dotično smeće od knjige. Premisa navedene knjige uvreda je svakom domoljubu, bilo desne, bilo lijeve orjentacije.
- Slutim bestseler u Italiji i Srbiji.
- trebalo je istru nafilati sa posavskim hrvatima protjeranim is republike srpske pa da im malo promjenimo politički opis...
- Niti jedan Istrijan to neće kupiti. Što se tiče talijana i srba, boli njih dupe za to. Gdje će se prodati tolika naklada? Uf, kakva propala investicija.
- Ehm, a kako bi bilo da se prvo pročita knjiga, pa onda daje komentar? Uostalom, u najavi se nigdje ne kaže za koga autor "navija" - možda protiv otcjepljenja, ha? Prvo pročitajmo, a onda sudimo...
- Bez obzira na kvalitetu knjige, ideja stoji,ideje koje autor iznosi nisu nimalo SF nego se ogledaju u stvarnosti, a poistovjećivanje Istre s Italijom je ravno poistovjećivanju Slavonije sa Srbijom
- nije mi jasno oko čega se ljudi uzbuđuju.. to je SF žanr


Ima toga još mnogo, no primjećujem da se post malo preodužio. Neka zato ovo bude prvi dio, a nastavak slijedi kad ga složim.

Knjiga se inače izvrsno prodaje, a od materijala snimljenog i pripremljenog ovih dana, očekuje se prilog u utorak ujutro na HTV-u (u emisiji Dobro jutro Hrvatska), u petak navečer u 19.30 na Nezavisnoj istarskoj televiziji bit će u emisiji Kultivator emitiran prilog s pazinskog predstavljanja knjige, a očekujemo i poveći intervju s autorom u Glasu Istre.

Još jednom, hvala svima na podršci!


- 20:09 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.01.2008., četvrtak

Počinje turneja

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ste vid'li danas Večernji?

Autor je ipak sigurno prošao kroz Učku, i za cca 130 minuta nastupit će na prvom javnom predstavljanju romana "Bojno polje Istra" u Pazinu. Dobro nam došli i vi!

- 15:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.01.2008., srijeda

Domaći SF na kiosku

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Roman Danila Brozovića "Bojno polje Istra" je od danas na kioscima Istre i Kvarnera. Imate li već svoj primjerak? Jeste li pročitali? Kako vam se sviđa?

- 10:42 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Što čitam i što pišem kad moram i kad ne moram, i kako se u sve to uklapaju Pazin, Istra, SF, Jules Verne, lijepa književnost, ružna stvarnost, i virtualno grebanje po dnu Pandorine kutije
Blogosfera
Best of blog's world:

Knjiški moljac
Blogov kolac
Babl
Rahatli
Manistra
Zrine
Istra, Istria, Istrien!
Jules Verne News
Ire's Corner Office
Pax et Discordia
Bitke kroz povijest
Rant
Filologanoga
Tofu - teka tankih crta
Književni terorist
Jesus Quintana
Buddha u supermarketu
Cyberfolk
Ptica trkačica
Helix
Bodulska bilježnica
Začkoljice
Jezični savjetnik
Moj potok
Turska kava
Eurosmijeh
Vicevi


...itd...



O čemu se pisalo na Bookaleti (izbor):

- Objavili su me u Francuskoj!
- Pet postotni milijunaš
- Par dojmova iz Frankfurta
- Anđeli i vanzemaljci
- Natječaj za vampirske priče
- Divovska lignja
- Goli ili obučeni oslobodilac?
- Kako lutati Istrom a da se ne izgubite
- Pisac u gostima
- Istrakonov natječaj za 2006.
- Kako sam upoznao astronauta
- Priča o dvojici drvosječa
- Domoljubna poezija
- Tko su Istrijani?
- Jules Verne Mondial
- Brian Aldiss dolazi na Istrakon 2006!
- Ferićevi gafovi
- Ukinuli mi rubriku
- Porečka riba i pazinski zmaj
- Istarska nezavisnost
- Istarska blogomanija
- Metak za teatar
- Istarski Stonehenge
- Tri novinarska zakona
- Gradska proza
- Kovanice i novčanice
- Antun Šoljan kao duhovni otac blog-književnosti
- Babilonska e-biblioteka
- Jure Grando, vampir iz Kringe (3)
- Brodolom kod Thule
- Jure Grando, vampir iz Kringe (2)
- Heki i Japanci
- Istarska tarantula
- Jure Grando, vampir iz Kringe (1)
- Alka i Prstenac
- Uzlet domaćeg SF-a
- Valcer, šampanjac i bijele rukavice
- Freud i biska
- Motovun by Orson Welles
- The Empire of Istria
- Izmišljeni istarski gradovi
- Šešir u taksiju ili vlaku
- Gudalo, vijolin i SF
- Warp, holodek, teleport...
- Siesta, Fiesta, Orgasmo, Riposo

Neke starije slike nisu dostupne! Blože, zašto?


eXTReMe Tracker
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr