Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Novi ministar turizma - esefičar!

Zapelo mi za oko neki dan u nekim novinama, no tek sam danas stigao provjeriti, i istina je - za Damira Bajsa (43), donedavnog bjelovarskog župana (valjda?), a sada novoimenovanog ministra turizma, nakon što je imenovan, po mnogim medijima se naglašavalo da je nekoć pisao SF, evo i citata:

"Damirovi školski prijatelji sjećaju ga se kao mirnog i odličnog učenika te zaljubljenika u znanstvenu fantastiku. Kažu da je pisao odlične SF priče i u to ih vrijeme objavljivao u magazinu Sirius. Koliko je to dobro radio najbolje potvrđuju nagrade koje je dobivao za objavljene SF priče. To nam je potvrdila i njegova majka."


(mislim da je tekst izvorno bio u Večernjaku, a prenijeli su ga i mnogi portali)

Da je pisao i objavljivao, to je lako provjeriti - eto, iz bibliografije priča iz Siriusa sa Sferinog sajta može se vidjeti da je Damir Bajs u sljedećim brojevima Siriusa objavio sljedeće priče:

68 - Slobodan priključak
76 - Čemu sluze Davidi?
80 - Faktor slučajnosti
82 - Nikad ne smijete razočarati djecu
92 - Nova tehnologija
97 - Pirati


Dakle, sveukupno šest komada. Google ne daje nikakvu drugu vezu novopečenog ministra i SF-a; a pogotovo nema nigdje riječi o nagradama koje se spominju u Večernjakovom članku. Nagradu Sfera ziher nije dobio, jer ga nema na popisu dobitnika na Sferinom sajtu. Je li u to doba bilo nekih drugih nagrada za SF?

I BTW, sjeća li se netko tih priča? Jesu li čemu? (nemam komplet Siriusa pa ne mogu provjeriti).

U svakom slučaju, nadam se da će sada, kada je ministar turizma (makar bivši) esefičar, i naše SF konvencije biti tretirane (čitaj: potpomognute, sufinancirane) kao turističke manifestacije, što one zapravo i jesu.


Post je objavljen 26.01.2008. u 10:02 sati.