Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

"Bojno polje Istra" u propovijedi vlč. Zovka

Ako je ovo što piše na sajtu Katoličkih skauta istina, a ne neka montaža, izgleda da je i Crkva rekla svoje o romanu Bojno polje Istra, kroz propovijed vlč. Ante Zovka. Cijeli tekst možete pročitati slijedeći navedeni link, a ovdje evo ulomka gdje se najdirektnije dodiruju roman i "krivci" za njega:

Ovog Bogojavljenja 2008. u Hrvatskoj su mi se najzanimljivijima učinila tri mudraca koja nisu došla s istoka nego baš za zapada i to iz hrvatske Istre. Imena ove trojice mudraca su Ernie Gigante Dešković, Danilo Brozović i Davor Šišović. Oni su Djetetu u jaslama u Hrvatskoj odlučili donijeti roman «Bojno polje Istra». Obzirom da su se pojavila zdvajanja o prikladnosti božićnog dara ovakvog naziva mudraci su odlučili rastjerati sve sumnje. Prije uručenja u hrvatskom gradu Rijeci održali su predstavljanje svoga poklona. Tako smo doznali da se radi o SF (znanstveno fantastičnom) romanu koji govori o ratnom razaranju Istre u tom izmišljenom i zamišljenom ratu Istre za nezavisnost. Sve je smješteno u daleku budućnost, nekih pedesetak godina pred nama. Jedan predstavljač govorio je i o «stvarnosnim, povijesnim poticajima za temu nezavisnosti Istre» napominjući kako je navedeni roman prva fikcija koja tematizira ovakvu zamisao ali da nije jedina i prva knjiga o tome. Blago nama, možda za slijedeće Bogojavljenje istarski mudraci Novorođenom Kralju kao poklon donesu sve knjige koje znaju na ovu temu. Naprosto da se vidi kako neprijatelji Hrvatske rade svoj posao. Autor je okićen aureolom cyberpunk-pisca kojemu «nije bila nakana propagirati ideju odcjepljenja Istre» već progovoriti o «problemima gubitka važnosti države» a jačanju utjecaja mafije i nadnacionalnih korporacija».

Tako umotan u proziran celofan svoj dar naši ovogodišnji mudraci kanili su odnijeti Djetetu Kružićevim stubama na Trsat u Hrvatski Nazaret, odnosno u božićno vrijeme, hrvatski Betlehem. No nisu se ipak usudili jer su čuli da će se uskoro pojaviti jedan novi SF roman koji se upravo piše. Taj roman navodno govori o tome kako su vitezovi novog munskog grada elektronskim oružjem virtualno prosuli mozak izvjesnom Daši Bronzinu zvanom cyber- Ricinus i tako spasili hrvatsku Istru od tuđinskih plaćenika i otimača. U tom SF romanu u nastanku Daša Bronzin zvani cyber- Ricinus je nad hrvatskim katoličkim stanovništvom istarskih sela i gradova činio silne pokolje nastojeći im zabraniti njihov jezik i kulturu a osobito glagoljicu. Dospio je čak na sam vrh najtraženijih terorista svijeta ali uzalud, sve dok sa svojim cyber ratnicima nije došao do novog munskog grada u želji da ga spali. Međutim, tu su Daša Bronzin zvani cyber- Ricinus i njegova družina tragično skončali a hrvatska je Istra mogla konačno odahnuti i zablistati svom svojom ljepotom i sjajem kakvu je Bog dao samo ovom kutku hrvatske zemlje.

Najava ovog novog SF romana toliko je obeshrabrila trojicu naših ovogodišnjih mudraca da se nisu usudili prema hrvatskom Trsatu nego su se odlučili kriomice vratili u svoje domove. Toliko su se uspaničili da im je u prozirni celofan umotana knjiga ispala iz ruku i kroz jedan od otvora na riječkom pločniku završila u kanalizaciji. Međutim, tu njihovim mukama nije bio kraj, došavši doma napale su ih vlastite mame zbog kašnjenja na večeru i ohlađene juhe na stolu. Tako je ovogodišnje hrvatsko Bogojavljenje završilo gotovo tragično a trojica nesuđenih maga o svojoj propaloj avanturi odlučili su zauvijek zašutjeti , tako osramoćeni.


Gušti su gušti!


Post je objavljen 13.01.2008. u 10:23 sati.