Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

četvrtak, 24.09.2015.

Pogrešan prvi dojam

Portali, razne knjige iz područja popularne psihologije, novine i časopisi naglašavaju i detaljno pišu o važnosti prvog dojma kod upoznavanja. Prvi dojam ključan je na razgovoru za posao, o prvom dojmu raspravljaju svi u društvu kada dovedete novog dečka ili prijatelja, prvi dojam je najvažniji kada upoznate novog šefa. I naši blogovi bili su prije nekoliko tjedana puni bilješki o prvim dojmovima koje smo stekli jedni o drugima na promociji Blogoknjige.
Prvi dojam brzo formiramo i teško mijenjamo. Kad upoznamo novu osobu prvo primijetimo njezin izgled, a zatim uočavamo verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Izrazito važan je govor tijela i kontakt očima. Na prvi dojam utjecat će i način na koji osoba izražava osjećaje. Otvorenije osobe obično ocjenjujemo bolje od onih koje nisu sklone otvorenom izažavanju emocija. Prvi dojam je ključan kod ljubavi na prvi pogled.
Želite li naučiti kako ostaviti što ugodniji dojam kod upoznavanja, šarmirati sugovornike i oboriti ih s nogu, možete se lako educirati putem raznih psiholoških savjetnika i priručnika.
Vjerujem da bismo se uglavnom složili s konstatacijom da loši dojmovi kod upoznavanja mogu imati dugoročne posljedice. Do ove tužne i ružne priče, koju sam danas čula i koju ću vam prepričati, nisam razmišljala o tome da izvrsni dojmovi kod upoznavanja ponekad mogu imati još gore dugoročne posljedice.
Sestra moga prijatelja draga je i vesela osoba u vječnoj potrazi za ljubavlju. Samohrana je majka dvije uzorne djevojčice, razočarana s brakom kojeg nije uspjela spasiti, ali beskrajno ambiciozna u poslu i životu. Srećom, dobro je situirana, vječno nasmijana i puna pozitivne energije prema svima koji je okružuju. Nakon prilično stabilnog, ali jednoličnog života, nedavno je upoznala novu prijateljicu koja joj se uvukla pod kožu i u srce. Na nju je ostavila nevjerojatno dobar prvi dojam. Bila je draga, topla, simpatična, empatična... Bila je točno onakva kakva treba biti mudra osoba pri upoznavanju. Očarala ju je. Mlada žena bila je potpuno sigurna da je prvi dojam nepogrešiv. Nakon početnog oduševljenja i bujice osjećaja, mlada majka počela je preispitivati svoju seksualnost. Nikada do tada nije kod sebe prepoznala interes prema ženama. Nova osoba i to je promijenila. Sve je bilo kompliciranije jer nije željela zbuniti niti povrijediti kćeri. No, početni strah i oprez brzo su popustili jer je nova prijateljica bila oličenje svega onoga što joj je nedostajalo. Bila je vedra, vesela, uvijek dobre volje i spremna za razgovor. Uskoro su postale bliske i počele su dijeliti dobro i zlo. Idila je trajala točno toliko koliko je novoj životnoj partnerici trebalo da stekne povjerenje i ostvari svoju financijsku zamisao. Saznala je sve pinove i šifre koji su joj trebali, te je vješto opljačkala sestru moga prijatelja i pobjegla zauvijek iz njezinog života. Navodno, policija već tjednima bezuspješno pokušava uloviti prevaranticu.
Eto, ovo je priča o pogrešnom prvom dojmu. Očito postoje bezosjećajni manipulatori koji uspješno primijenjuju savjete popularne psihologije i s lakoćom nalaze žrtve među onima koji žele malo ljubavi i topline.
I koji je zaključak? Nemam odgovor. Možda je prvi dojam precijenjen i možda bismo trebali biti oprezniji. Ne znam. Život je nepredvidiv. Nekad divan, a nekad tako okrutan i nemilosrdan.


Oznake: neverbalna komunikacija

24.09.2015. u 20:26 • 20 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.