Bolji zalet https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

četvrtak, 12.02.2015.

Počastite se Budwig doručkom

Pokušajte napraviti anketu među ljudima koji vas okružuju. Pitajte ih što najviše žele svojoj obitelji i sebi. Barem sedam, od njih deset, odgovorit će bez razmišljanja: „Zdravlje!“ Odgovor je očekivan i razumljiv.
No, potpuno je nerazumljivo naše ponašanje. Bez obzira imamo li ili nemamo medicinsko obrazovanje, stalno smo izloženi znanstveno potkrijepljenim informacijama o važnosti zdravog načina života. I kako koristimo ta mudra saznanja? Najčešće nikako. Obično se u prvom trenutku istinski zainteresiramo, ali već sutra sve zaboravimo i nastavimo po starom. To je uglavnom naš obrazac ponašanja. Promjene usvajamo tek kad nas strese neka ozbiljna dijagnoza. Jedino strah za vlastiti život natjera nas na korjenite zaokrete i mijenjanje loših navika.
Stoga budimo pametniji i usvojimo nekoliko savjeta o zdravlju. Na početku, pokušajmo promjeniti stav prema životu. Prestanimo biti mrzovoljni, uživajmo u sitnicama i u svakoj situaciji pronađimo nešto pozitivno. Družimo se što više. Brige su podnošljivije kad ih s nekim podijelimo. Izaberimo svaki dan neku aktivnost koja nas opušta. Pokrenimo se, vježbajmo ili barem šećimo po svježem zraku. Bit ćemo u boljoj kondiciji i imat ćemo više energije. Ne trebamo se ničega odricati, ali budimo umjereni. Dodajmo više zelenila u prehranu. Voće i povrće su ključne namirnice za zdrav život. Počnemo li malo više razmišljati o tome što jedemo uskoro će nam pažljivije odabrana hrana predstavljati veći gastronomski užitak.
Literatura koju sam ovih dana pročitala o nevjerojatnoj dugovječnoj dr. Johanni Budwig inspiracija je za moj današnji post. Ova sjajna njemačka znanstvenica nominirana je sedam puta za Nobelovu nagradu. Dr. Budwig je davno znanstveno dokazala štetnost industrijski prerađene hrane i loših životnih navika te je osmislila uljno-proteinsku prehranu nazvanu Budwig protokol. Ne želim ovdje pisati o brojnim pozitivnim učincima ovakvog načina prehrane na razne bolesti. Internet obiluje ovim informacijama na svim svjetskim jezicima. Postoje nebrojeni izvori iz kojih možete saznati sve o Budwig protokolu. Htjela bih samo nagovoriti sve nas da odaberemo najbolje za sebe dok smo zdravi i da djelujemo preventivno. Dr. Budwig je otkrila prirodne načine kako prehranom nadoknaditi deficitarne sastojke koji su potrebni organizmu. Dva neophodna sastojka nalaze se u lanenom ulju i svježem nemasnom siru (kravlji, kozji). Potrebno ih je uzimati zajedno. Budwig protokol, osim prehrane, uključuje i ostale zdrave tjelesne aktivnosti koje su već spomenute.
Laneno ulje možemo kupiti u bilo kojoj prodavaonici zdrave hrane. Svježi sir je još dostupniji. U kombinaciji sa sezonskim voćem, mljevenim lanenim sjemenkama i malo meda dobit ćemo ukusan i zdrav doručak koji bi bilo poželjno uvrstiti u jelovnik.
Sir i laneno ulje najbolje je dobro promiješati štapnim mikserom. Za početak, dovoljna je mala žlica lanenog ulja na 100 g sira (kod liječenja se preporučuju znatno veće količine ulja). Zatim dodajte žličicu svježe mljevenih lanenih sjemenki. Sa smjesom se izvrsno slažu mljeveni orasi, lješnjaci, bademi, voće i povrće, bobice, svježe istisnuti sokovi od voća i povrća. Zbog boljeg okusa umiješajte i čajnu žlicu meda. Banane su također odličan dodatak. Obrok morate pojesti odmah nakon miješanja. Nema čuvanja u hladnjaku. Laneno ulje ima specifičan okus, ali naviknut ćete se.
Uživajte u vlastitom zdravlju! Svi dobro znamo da je puno bolje spriječiti nego liječiti...




Oznake: Budwig prehrana

12.02.2015. u 18:32 • 31 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.