«M, znaš da sam prestala pušit?»

C, koji je baš stajao pored mene, kaže joj da je i on prestao, te da već dva tjedna ne puši i ne pije. C, koji je nekad davno trošio zajebanije supstance, uvjeren je u to da mu se upravo pušenje odrazilo na potenciju. I sad se, čist i zdrav već dva tjedna, osjeća sjajno.
Pitam T kad je prestala...

«Ima već deset dana. Trudim se ne ići u zadimljene prostore, da me ne uhvati kriza, i to mi stvarno teško pada.»

Bivša pankerica, znam da joj teško pada. Priča mi je jako poznata, pa joj objašnjavam kako se ne bi trebala hvaliti svojim junaštvom, jer će tako samo ponovno herojski početi. Putem do 'zadimljenog prostora' palim cigaretu. T priča o zasad kratkotrajnom iskustvu nepušenja. Kaže kako sada potpuno drugačije percipira vrijeme. Slažem se. Minute su drugačije, svjestan si praznina, i svakog trenutka koji protječe u ne-djelovanju. Zbrajaš ih u glavi.

Nekolicina ostaje za šankom, nas šest sjedamo za stolove u stražnjem dijelu. Noć je. Kofi i čašu vode. P isto. T pije pivo. E isto. Ne znam za ostale. C se negdje izgubio, ali znam da će se prije ili kasnije pojaviti. Pripaljujem još jednu i nudim T. Ona se smije i uzima jednu s kojom će se igrati čitavu večer, ali ju neće upaliti. Dok sustavno rastavlja moju praznu kutiju (imam još jednu) na sićušne papirnate elemente, ustanovljava kako ona i ja imamo nešto zajedničko. Ranije je, naime, primijetila da sam u stanju srediti pola kutije uz kofi. Ona također.

E i P su kampanjski pušači. E će se počastiti jednom. P, kao i obično, neće cigaretu, nego samo dim. P, naime, zna da ne volim kad hoće 'samo jedan dim', to sam joj objasnio tisuću puta. Dok ona razgovara s nekim ljudima za susjednim stolom, žalim se svojoj sugovornici i bivšoj kolegici pušačici:

«Ne volim, zato što JA odavno ne uživam u svakoj cigareti. Tamanim ih mehanički i kutije se prazne same od sebe a da toga nisam ni svjestan. A ona...ona povlači dim polaaaako, potpuno usredotočena na tih par trenutaka, dok pušta taj čarobni val zadovoljstva da joj prođe čitavim tijelom. Onda ju gledam kad mi vraća cigaretu. Njoj je dovoljno. Pa gledam cigaretu i mislim kako je isisala baš onaj dim, onaj SPECIJALNI DIM koji u tvornici stavljaju u svaki milijunti proizvod trovačke industrije. Osjećam se kao da sam za dlaku spušio na lutriji, a za utjehu dobio njezin ruž na filteru.»



- 21:32 - Komentari (8) - Isprintaj - #

# nemrem vjerovat da chitam ovo!!!! taman, jbt. kad vech 3 dana apstiniram od gensanja, nakon dve godine sustavnog, svaki dan, tak. chak sam danas provela tri sata sa tri zadimljena i udimljena bedaka :) i bilo mi je super. cigarete su pak druga stvar, nemrem se tog rijeshit. kad konachno to uchinim uvijek bude, aj dim, dva, onda ode sve opet na isto. mwah. nea veze. kad zatrudnim, nechu da mis e dijete sporije razvija, pa budem prestala :)* a, ovo 'daj mi dim' mi je poznato. mi smo pizdili na to u shkoli, imali jednu takvu, daj mi dim, i to ne jedan, nego dva, ili chetiri, jer che bit nesretna ak bude neparan broj. wtf? zapal' brate cijelu pa uzhivaj, pusti mene da izbalim svoju :) (cherry bla bla 03.03.2006. 00:45)
# Ima nesto u tome... Tamanim skoro dvije kutije i pola upaljaca dnevno, i nikako da opet naletim na taj spešl dim koji je prije 10tak godina bio u svakom tom papirnatom smotuljku, al nekako mi ne smeta davanje dimova. Bilo je vremena kad nije bilo para, i ti posudjeni dimovi bili su mi i vise nego melem za dusu, pa mi je drago ako ja nekom mogu omogucit isto. Ne smeta me ni zicanje, ako imam dovoljno.... Smeta me jedino jedan frend koji pocne jednu za drugom zicat kad mu ostane 5 u kutiji, pa da se osigura. Jer kao "bas mu se pusi superlajt". Nesto najpizdunskije...... (dvije_sarme 03.03.2006. 10:15)
# Ma ni meni ne smeta žicanje, berz problema dam i kad mi je zadnja u kutiji. Kultura nesebičnog dijeljenja kakvu samo pušači poznaju. Nepušačima bi trebalo predočit nekako tu naviku, pa bi onda svi bili bolji ljudi. Davanje dimova je također ok, ako ste okorjeli, zadnja je i nikom se ne da otić kupit kutiju u 2 iza ponoći. Al ovo je nešto sasvim drugo. To je...to nije u redu. Btw, sjećaš se 'čaja od kadulje'? FZ: "To me, a cigarette is food. I live my life smoking these things, and drinking the 'black water' in this cup here." :) (M 03.03.2006. 10:34)
# ovisniče! imam treking divajs koji broji koliko toga su napisali moji fejvorit blogeri i tako si uvjerljiv šampion da je to strašno :)) trebat će mi neko vrijeme da to sve iščitam.. (eviltwin 03.03.2006. 10:49)
# ja ne volim kupovat jer kad kupim pušim ko turčin, a ne može se ni žicat stalno. morat ću se odlučit: za ili protiv pušenja! vjerovatno ću te razočarat, al to je jedna stvar od vaye con dios, brijem najpoznatija... (alethea 03.03.2006. 19:09)
# Alethea, kako to misliš 'razočarat'? Pa ne misliš valjda da sam očekivao da "dobra stvar, ležerna i drska kao iz sunca isisana" može bit od Scott Walkera ili koga drugog od mojih mračnjaka?! :)...... Zli Blizanče (!), mislio sam da si se povukao jer učiš i jer radiš, a ti si čitavo vrijeme 'nadzirao' sa svojim divajsovima :) Oboje, molim, ovih dana podnijeti izvještaj kod mene na družnje, te eventualno pomicanje molekula zraka naokolo! (M 04.03.2006. 12:38)
# Mene to ne dira previše, ja ne konzumiram iste. Mozda sam u citavom zivotu popusio 3 ili 3 i pol cigarete. Nisan se navukao prije i sad mi uopće ne lovi zelja za njima. Pozdrav (danposlije 04.03.2006. 18:42)
# Eto, upravo dodhoh iz ugodnog fafa; frend mie zamotao 3 pljuge, popushio [ja] u nedostatku alkohola [mene puqne taj njegov duhan, kad sam nepushach pa mie dobro] i tak. Inache mie to neprivlachno i beskorisno. Kao shto vidite, nisam [ni nechu] rech "nikad", ali bash pravu naviku nechu stech. No way. I kad bi htijo, nemam love za te besmislice 8) (Vix 05.03.2006. 02:18)
- 00:00 - Komentari (0) - #
Dugo nisam napisao neku priču, a svašta sam najavljivao. Primjerice, htio sam napisati što se kasnije dogodilo s Orufom Bojadismakijem, te usput objasniti zašto danas većina učenjaka misli kako je Finska bila švedska pokrajina. Jer pripovijest o Orufu Bojadismakiju, kasnije poznatijem kao Oruf Bojamić kompleksna je priča, koju valja rekonstruirati iz fragmenata koji su meni, Kroničaru Nevjerojatnog, ostavljeni na čuvanje i istraživanje. Postoji i ta njegova autobiografija, napisana i objavljena nakon kratke mletačke avanture, a dobio sam ju u zamjenu za vrlo važnu informaciju koja će promijeniti društvenopolitičku, te gospodarsku sliku Europe u idućih nekoliko desetljeća. Sad se pak pitam je li vrijedilo, da li se isplatila takva razmjena? I to ćemo skoro vidjeti.

Trenutno pijem lozu i zeleni čaj, paralelno radim na još jednom tekstu, te svako malo bacim oko na gotovo prazan obrazac za (prvu u životu) prijavu poreza na koji sam već uredno napisao svoje ime: «M»

Interesantno, jedina originalna umjetnina koju imam u sobi, a stoji skoro ravno preda mnom, mala je žuta drvena ploča premazana voskom, na koju su upisani samo moji inicijali u crnom letrasetu s jedne, te točan datum rođenja s druge strane. Trenutno je okrenuta na onu stranu koja pokazuje datum rođenja, dobio sam ju na poklon nedavno (ali ne na rođendan), i jako mi se sviđa. Osobna je, teško upotrebljiva ili zanimljiva bilo kome drugom. Slično kao kod konvencionalnog umjetničkog portreta, ali s jednom jako bitnom razlikom: ako ću se ogledavati u toj 'slici' i nakon 15 godina, moći ću sam sebi reći kako se nimalo nisam promijenio. Sve što je na njoj prikazano gole su činjenice, i istinske konstante.

(Na monitor sam posjeo poklonjenog žuto-crveno-crnog pčelca s crvenim nosom i ticalima. Taj pčelac, molim lijepo, osobito je važan plišani idol u mom životu. Znam, zvučim smiješno.)

Volim tamniju zelenu boju. I žutu s crnom.


- 21:53 - Komentari (19) - Isprintaj - #

# da ti pošaljem paketić zelenih maramica, ovako onako je grad pun svega i svačega, sigurna sam da i toga ima negdje za kupiti, ma samo ti nama brzo ozdravi....pozdrav ti jedan zeleni (tixi 27.02.2006. 22:23)
# mh... Opet kombiniras chaj i lozu, nije ni cudo da si jos uvijek bolestan.... Izbaci chaj i predji na moj tajni recept: prvo trgnes ledenu pivu da ti zaledi sve te male gnjide u grlu, i dok su jos onako nepokretni spalis ih lozom.... Nema boljeg lijeka. To mi je povjerio moj profesor iz matematike iz osnovne, lik cijele godine hoda u kratkim rukavima......probaj, funkcionishe majkemi.:)) (dvije_sarme 27.02.2006. 23:01)
# ...ah, da, zaboravih da lijek ima nuspojavu.. dajem ruku da je tip jos uvijek djevac...muahahaha :D (dvije_sarme 27.02.2006. 23:11)
# Ne daj da te gnjave, M:) Volim zeleni caj. A i lozu, heh:) I bez brige, nisam virus, hehe..........:) (tabitha 28.02.2006. 12:46)
# @tixi - kupiš mji stvarno zelene maramice? Mogu dobit i jednu onu tvoju žličicu za sirup? :) @sarme - ti si probao taj tajni recept? ;)) @tabitha - Ma vole oni mene, ne se brinut. I znam da nisi virus, sam vidim da nemaš 'properties' pa si mi odmah na popisu misterioznih fajlova. :) (M 28.02.2006. 13:32)
# eeeee, zbog toga i onaj "muahahaha :D" (dvije_sarme 28.02.2006. 13:49)
# jel i pčelac na aukciji, ako je, molim lijepo da mi se predoče podaci o ishranio pixelima itd. sylvia plat je dosta pisala o pčelama i to je jedina literatura koju imam. recimo, zanima me kako znaš da pčelac nije pčela. (alethea 28.02.2006. 15:20)
# paa, das pceli jesti, i ako je "pojeo", onda je pcelac, a ako je "pojela" je pcela! Prosto ko pasulj!:) (dvije_sarme 28.02.2006. 15:34)
# pchelac je zakon! al moj stajlish hrchak, iliti florijan, je car. ja od umjetnina u sobichku imam instalaciju od zhice na ovom ruzhnom kaminu (poznatog li nam slikara, hehe), homoseksualni kamen nepravilna oblika u duginim bojama na stepenicama svog ormar-kreveta na kojem pishe sitno "nada p." (haha, whatever), slikarsko djelo "dvojku" na kojem je samo ispisano crvenim "2" (ukrala ocu iz sobe na poslu) i naravno, vlastita remek djela, heh, daske, kamenje, papire... blah, barem nije dosadno. (cherry bla bla 28.02.2006. 15:36)
# pa sad ovaj za maramice ne znam, ali za žličicu ćemo se dogovoriti...možda kao poklon, šta kažeš?...pozdrav, ti je danas šta bolje? (tixi 28.02.2006. 15:44)
# @tixi - bolje je, od nervoze obično brzo ozdravim :) Žličica, samo da znaš, mora bit iznenađenje! superfiraziboličnu žličicu želim. @alethea - pčelac nije na aukciji, žao mi je, možda iovih dana i stavim nešto na aukciju, ali stvarno ne znam šta. ideje? Kako znam da je pčelac? pa rekla mi je da je pčelac. i tako pčelac. točka. @cherry bla bla - ma, iam i ja vlastitih remekdjela, ali ih držim naokolo pobacana po sobičku samo zato što ih nemam gdje stavit. prije su punila tuđe podrume. imam i 1 duxov strip na zidu, samo je fotokopija, dok svoje originale na hartijicama sklanjam po ladicama. također, grafiku 'našeg poznatog slikara' držim duboko zakopanu negdje, jer ju ne mogu gledat, a žao mi bacit. ne znam, ne mogu art na zid nikako, to mi je ko da objesim mrtvog glodafca, bez obzira da li mi se sviđa ili ne. jako mi je to teško za objasnit, stvarno. a jaaaako volim art, da se razumijemo. možda baš zato ga ne volim na zidu. err..kakve daske, kamenje, papire? svestranjuješ? :) @2sarme - nije bitno je li pčelac pojeo ili pojela, pčelac i pčela su podskupovi skupa pčeličavosti. kad si jednom nabaviš pčelca ili pčelu, možeš ga ili ju zvati kko hoćeš. nego, taj tajni recept, a te nuspojave? :) (M 01.03.2006. 01:16)
# Mislim da nuspojave dozivljavaju outbreak samo ako imas 40+ i zivis s mamom. Pa nuspojave postaju uzrok i povod same sebi i traze i dalje konzumiranje lijeka da ih suzbije, ali i omoguci im jos jednu sansu. Cudno..:) (dvije_sarme 01.03.2006. 11:53)
# Zatisje... Kreativno ili...? (tabitha 01.03.2006. 15:39)
# Pa, crtao sam Sarmama sličicu za njegov blog, a i nije mi se baš dalo pisat novi post ovdje. Ne još. Strpljenja. (M 01.03.2006. 16:22)
# naravno da će biti super fantastično uznenađenje, tamo negdje za recimo 2 i po miseca....ha ha šta kažeš? btw...kako tvoja prehladica (tixi 01.03.2006. 21:48)
# O-CE-MO POST! O-CE-MO POST!..:) (dvije_sarme 02.03.2006. 11:29)
# I ja O-CEM svašta. Recimo, tost. (M 02.03.2006. 14:47)
# izvoli.... (tixi 02.03.2006. 17:55)
# postavlja se dalje pitanje: možemo li smatrati da ta kombinacija slova, odnosno brojeva, makar na prvi pogled odgovara rečenim "činjenicama", uistinu označava tvoje ime i rođendan, a ne nešto potpuno drugo"? (thanatz 02.03.2006. 20:53)
nedjelja, 26.02.2006.
- 00:00 - Komentari (0) - #
Što vas, o Hrabri Blogeri, uopće može uplašiti?
Ima li ičeg što vas stvarno šokira
Od čega se smrznete
Zbog čega se pokrivate preko glave kad spavate
Neka fobija
Strah...
Nešto...(ili netko)...čega se bojite,
a zapravo biste se najradije sami sebi nasmijali?

- 02:26 - Komentari (25) - Isprintaj - #

# Mi, blogeri, kao specifichna kategorija ili mozhemo progovarat kao obichan puk? (Vix 26.02.2006. 09:17)
# hmmmm..da..kod mene nešto postoji..al ne znam što.. kad spavam baš se skrivam..al sad baš od čega? al inače, bojim se krvi i rana..tuđih..to mi je zbilja užasno.. btw..a ti? (dryad 26.02.2006. 09:19)
# Ja imam strah da u mrachnom hodniku ne naletim na neki dlakavu capu koja che me... @,@ Grozno! Jest da sam naletio na svog machka i cucka par puta, ali ipak mislim na cape malo vechih gabarita. I boim se ruzhnih ejlijena, ali samo po nochi. I mislim da zato treba po nochi uviek imat sa sebom puder da ih se malo uljepsha, da ne vrishtiju curice i babe kad ih vidiju. (Vix 26.02.2006. 09:21)
# jel'da? a još i vrata u mraku..uvijek se negdje tresnem.. neki dan sam u čelo..sad mi raste rog (dryad 26.02.2006. 09:29)
# uuuuuu, buuuuuu, strašim se da ću se zbog nepravilnog pokrivanja preko glavi probuditi u zemlji strašnih buba švaba i njihovih gmizavih srodnika.....ljak bljak i svi više manji slični izrazi.... (tixi 26.02.2006. 11:50)
# Klaunovi... I ne zaje?avam se... Bojim se klaunova... (Pennywise je kriv za to, doncha want a balloon?) (crolga 26.02.2006. 12:23)
# hm, bojim se crvenih stolica u tramvaju. zbilja, ne mogu to. i bojim se igle, moji mogu bit sigurni da nechu postat doper. barem ne pikanjem. bojim se visine. al ne dam da me strahovi obuzmu. rjeshavam se svih, osim onog sa stolicama. to me ubija. (cherry bla bla 26.02.2006. 14:13)
# Hm. Si se konzultirala s Frojdom? On bi, gotovo sam siguran, povukao vrlo zgodne paralele s tvoim sexualnim zhivotom iz infantilnog razdoblja tvog zhivota. Koi je to lik bio. Majkemi. I josh k tome péder 8P Nego, da, jeste gledali onu epizodu X-Filesa kad je onaj Sewer-Man ubijao ljude kad su srali na zahodu? Jeo im jetru ili tak nesh 8) E, toga sam se bojao. I bojim se svaki put kad se sjetim toga. (Vix 26.02.2006. 15:05)
# Mhehehe :))) Pa evo da bude fer, ja se ne bojim mračnih hodnika, ali me strah hodnika koji su iz neobjašnjivih razloga osvijetljeni (jer 'znam' da sam ugasio svjetlo). I da, Tixi-good point, i ja imam ponekad fobije da se nisam pravilno pokrio, da mi, recimo, vrat nije pokriven kako treba pa će tako nešto noću pronaći put do mene. Nimalo se ne bojim krvi, a ne bojim se bome ni CRVENIH STOLACA?!?!? Obožavam crvene stolce, mene je strah žutih, zapravo. Istina, bojim se igle, ne znam zašto, samo pozelenim. Ne bojim se klaunova, Pennywise me nije uvjerio. Film "Cabin fever" Eli Rotha natjerao me da se odjednom u svojim dvadesetima počnem malo bojati pasa. Iako film nije primarno o psima. Sewermana se nažalost ne sjećam :))) Ajmo još, čega se još bojite? (M 26.02.2006. 16:44)
# Cega se bojim? Da vidimo... od kud da počnem,... ma ne bojim se ničega, ustvari znam bojim se liftova, ja kao dijete iz malog provincijskog mjesta svaki susret sa liftom stvara u meni neugodu, čak sam jednom prekinuo s jednom curom jer je živjela na 17tom katu. Ili bi izgubio svaku volju za susretom dok bih se vozio do 17tog kata ili kad bih isao pjeske srce svaki put stalo dok bi došao i pravo legao na kauč i meditirao. Kad sam bio mali bili smo u nekim toplicama i bas kad sam se sam vozio liftom usred voznje lift je stao negdje izmedju katova, u tom trenutku sam popizdio i počeo tuci po onom tipki upomoc, nakon nekog vremena domar ili tako nesto poceo je vikati s visljeg kata: mali ne trubi, sad cu te pustiti to je samo provjera lifta. Da sam bar bio malo veci mislim da bih ga opalio i pobjegao. (danposlije 26.02.2006. 19:38)
# @M - kad kao klinac odgledaš "It", a nakon toga odeš u cirkus, nipošto ti nije svejedno kad ugledaš klauna... I još kad ga vidiš izbliza s onom popucalom šminkom - jok, nikakve balone neću od njega... Nije sad da me hvata panika, ali ne osjećam se ugodno u njihovoj blizini... (crolga 26.02.2006. 21:08)
# a chucky kak vech i lutke? bwaaaaa... ja se bojim paranoje :) bojim se rhuzhnih pauka. i globalnog zatopljenja. (cherry bla bla 26.02.2006. 21:11)
# Ja se histerično bojim straha. (Dux 26.02.2006. 22:35)
# Ma znam, Crolga, i ja sam bio klinac kad sam gledao "It", ali serijal mi je bio, onako, predobar da bi me bilo strah. Duhovit i, činilo mi se tada (ali bio sam stvarno mali), pametan. Što se tiče cirkusa i strahova, pogledaj "Santa Sangre" od Alexandra Jodorowskog. Pauke volim, s njima imam poseban odnos, posebno onima kućnima s tankim dugim nogama, i uzgajam ih, budući da pauczy tamane muhe i neke druge stvari koje ne volim. Ali zato mi se nimalo ne sviđaju oni veliki komarcy koji lebde ko pijani. Ne idem spavati prije nego ih negdje zalijepim. "Strah" je apstrakcija, ne bojim se apstrakcija. *** Lahku noć svima želim, i lijepe snove s mnogo apsurda i raznih čudesa, ali bez babaroga (M 27.02.2006. 01:59)
# Manijakalno se bojim da slucajno ne zaspem nepokriven (il se u snu slucajno otkrijem), jer me onda peru takvi filmovi, halucinacije i sranja da je to NENORMALNO... Redovito se budim u znoju i tresem bar pola sata nakon, najcesce, nadrealno-bizarnih snova o smrti ljudi koje znam.(?!?) I usred ljeta sam pokriven do vrata (najtanjom mogucom plahtom, al sam pokriven.....uuuuhhhhh). Za divno cudo, dok god ima svjetla dok spavam, NEMA ovog efekta......I jos se jezivo bojim DJECE KAD PJEVAJU.....bbuuuaaahh!!. jedno. dvoje, troje, il nedajboze cijeli zbor, odmah me puca da je medju njima bar nekoliko potomaka Necastivog (sta filmovi rade od ljudi...). Cijeli se najezim.......... (dvije_sarme 27.02.2006. 09:08)
# hm.. sad tek primijetio.. Sto ti bi da u 02:26 ujutro objavljujes post o strahovima? Zlosutna sjena projurila kraj prozora? Posudje se samo pralo uz pomoc poltergeista? Il si cuo "Mami?" iz tevea?.....:) (dvije_sarme 27.02.2006. 12:37)
# bojim se kranova, onih shta sluzhe za gradnju zgrada i kucha i to... brrrr... (cherry bla bla 27.02.2006. 13:53)
# Uh...ja mrzim apstrakcije...(a i bojim ih se!). Zamisli samo...ulaziš u sobu i pališ svjetlo. Kad ono nasred sobe jedna ogromna zla apstrakcija. Pa ko se ne bi usra? (Dux 27.02.2006. 14:47)
# Jel ti imaš na blogu nešto jezivo što ždere komentare ili sam ja prolupa? (Dux 27.02.2006. 14:48)
# Dux, ne nemam nikakvo posebno zlo na blogu što ždere komentare. Nisi znao? Ja sam zao. Ako je o tom zlu riječ. (M 27.02.2006. 15:02)
# A apstrakcije...recimo da uvijek problijedim pred Maljevičem. Sva druga apstrakcija benigna je ;) (M 27.02.2006. 15:05)
# Meni je to MaljeviČevo ko da se stvori neki tip s retrogradnom i anterogradnom amnezijom istovremeno ispred mene i gleda me onak milo. Ko da che dobit keks, a zapravo ni ne zna da che dobit...keks...hm. Meni je Mondrian bio zheshchi, makar je, chini mi se, matematiku volijo...a ja ju prezirem...ali jako mi se svidhaju njegove Kompozicije [ako se tak zovu...svi su onda tako nazivali svoje...to...djela] E da, mene je strah cucaka. Jebo me led, strah me je. Naravno, samo onih tezhih od 15 kg, ali u pravilu niedan cucak mi nie simpatichan. (Vix 27.02.2006. 18:04)
# Ma ne znam....čini mi se da je tu bija neki komentar kojeg sam tija kometirat...a sad ga nema. hm? Zaboravi. Nisi ti zlo...zlo se ne boji ničeg. :) (Dux 27.02.2006. 18:29)
# to s' umislija, brate :D (cherry bla bla 27.02.2006. 18:35)
# Dux, tako ti je kad gledaš komentare u jako sitnim noćnim satima kada spava razum a rađaju se čudovišta. Gdje? Koji komentar? Ja ne znam. (M 27.02.2006. 21:52)
- 00:00 - Komentari (0) - #
INTERAKTIVNA PRIČA O PLASTIČNOM LUTKU

iX je plastični lutak, te nosilac glave, ruku, nogu i svega ostalog pripadajućeg dvonožnom biću.
On ima tople dlanove, osobnu iskaznicu i putovnicu matične zemlje.
On je od glave do pete fiktivan lik, neutemeljen na stvarnim osobama i događajima.

Plastični lutak iX ima mjesta u glavi za jednu osobu.

Lutak iX je vozilo u koje se možete skloniti kad god hoćete, prošetati gradom, popričati s nepoznatima, ili pak poznatima koji vas u iX licu i tijelu neće prepoznati.

S iX-om možete tulumariti, piti, jesti, ljubiti, čitati ili ići u kino.

Lutak iX tu je pred vama. Za upravljanje vam je potrebna tipkovnica, miš, te spori ili brzi internet.

Ovo je priča koju ćete ispričati sami.

Ime iX-a i njegovu polaznu točku određuje njegov vozač. Nakon što odvozi svoju turu (tako što napiše dolje u 'Komentari' točno sve što radi), iX-a ostavlja drugom korisniku na upravljanje.

Ovaj post će se editirati u skladu s građenjem priče.

Nemojte zlorabiti iX-a, jer iako je lutak, on ima dobro srce.

Sretno!
#############################################################
PRVI EDIT:
ZzzzzZzZZzz....
Lutak je obrisao prašinu s ramena i s čela. Ustao je i osvrnuo se oko sebe. Bio je mrak. Zatim je rukavom protrljao dva velika staklena oka. Nalazio se u skladištu. Pogledom je pronašao vrata i okrenuo kvaku. Jutarnje sunce (bilo je 10 sati) u prvom ga je trenutku zaslijepilo. Sabrao se, i nekoliko minuta samo promatrao svijet oko sebe. Kao da taj svijet ponovno otkriva novim očima. Prošao je pokraj tramvajske stanice, a onda sve sigurnije, polako se navikavajući na svoje plastične noge, hodao kroz široku ulicu koju poznaje.

Pronašao je klupu i sjeo. Očito se dobro uklapao. Prolaznici na njega nisu obraćali pažnju. Izgledalo je kao da se osjeća posebno zadovoljnim baš zbog toga. Posvetio se gledanju: staklene oči fokusirale su prolaznike, drvo, prozore, automobile...
Njegovi zakržljali neuroni oživljavali su kao nečim opsjednuti, a misli su mu postupno dobivale oblik: «Gledam kroz iX-ove leće umjesto kroz ove svoje proklete analitičke i cinične oči od kojih ne mogu pobjeći, čiji pogled prolazi i kroz betonski zid, i zbog kojih me se ljudi uglavnom boje jer ponekad znam o njima više nego oni sami o sebi......da bar na kratko ne vidim ljude samo kao pojedinačno različit odnos želja, vrlina, mana, potencijala, slabosti, pokušaja i promašaja...Samo to...»

Jedan od prolaznika mu se osmjehnuo. Ali već tada lutkove staklene oči bile su prazne i izgledao je nekako odsutno. Prošla su gotovo dva sata.
ZzzZZzZZZ....
Iznenada je ponovno ustao, kao odlučan da nešto učini, ali odlučnost mu je popustila, opet iznenada. Ponovno je sjeo. Kao da ga je nešto duboko dirnulo. Otvorio je na trenutak oči, ali pogled mu je ovog puta bio drugačiji. Vidjelo se kako svoje plastične noge, ruke, trup i glavu pažljivo namješta kao da želi ostati sjediti točno onako kako je sjedio do prije nekoliko minuta.
Staklene oči ponovno su se ispraznile. Oko njega se čuo žamor. Netko je režao. Netko drugi se objašnjavao. Padali su dogovori za čajkilu (tradicionalno meksičko-japansko piće). Netko ga je zbunjeno pogledao pa odtrčkarao u bojama. Netko je zastao, zaključio da mu je neugodno i otišao na more. Netko ga je analizirao, procijenio i upitao obližnjeg prolaznika za pravila igre, ali je ipak otišao.
Pao je mrak.
ZzZzZZZZzzzzzzzzZZz....
Probudio se u vrijeme dnevnika. Još uvijek je sjedio u parku, na istom mjestu, ali osvrtao se kao da nije imao pojma kako se tamo našao. Zapravo, izgledao je kao da uopće nije znao gdje je. Lice mu je poprimilo poluparadoksalni izraz flegmatičnog zadovoljstva kad je ugledao fontanu. Oteturao je do nje na svojim nespretnim plastičnim nogama i bacio se. Otkrio je da pluta.
«Jer sam od plastike» - pomislio je.
ZZzzzZZzzzzZzZ….
Sat vremena iza ponoći. Još je nepomično plutao u fontani kao najobičniji plastični lutak kad ga se stavi u vodu. Ali iX, kao što mi dobro znamo, nije bio obični lutak. Dok je tako plutao, zamišljao je ljeto. Osmi mjesec, podne, crvrčci cvrče kao blesavi. Zatvara oči i kroz kapke vidi sve žuto. Plutajući u svojoj fontani uspio se dovoljno jako koncentrirati i snagom volje prebaciti na željeno mjesto. Zaronio je u Plavo, te u Mutno, te u Tiho. Pred zamrznutom slikom izgubljenog grada staklene oči ponovno su se ugasile.
Prošlo je podne.
ZzZZzZZZZz….
iX je još plutao u fontani kada je ponovno naišla Djevojchica. Ona ista koja je ranije otrčala od njega u bojama. Primila ga je za šiju i podigla mu glavu:"Shta to radish?" upitala ga je bespalatalno. "Htio bih potonuti." odgovorio je. "Ja chu ti pomochi!" veselo je rekla djevojčica, obujmila ga objema rukama i uronila ga u fontanu. Neka čudna sila ju je pritezala i odjednom je izgubila ravnotežu i upala u vodu za iX-om. Potonuli su zajedno. Tonuli su tako nekih petnaestak minuta, dok nisu udarili o dno, grčevito se držeći jedno za drugo. Ona nije htjela otvoriti oči, jer ju je bilo strah. "Pogledaj!" rekao joj je i trknuo rukom. Otvorila je oči i zaprepastila se što vidi kao i na kopnu. okolina dna fontane izazivala je u njima osjećaj poleta. Činilo se kao da su upali u beskrajan svijet prepun novih mogućnosti.

Za ostatak svijeta su nestali i nitko ne zna što se kasnije dogodilo.
Ipak, razgovarali smo s nekoliko Djevojchicinih i Lutkovih poznanika, te očevidaca.
Evo, ukratko, njihovih verzija daljnjeg tijeka događanja kako su ih ispričali našem reporteru:

Nevjerojatne priče: Što se, po tvom mišljenju, dogodilo s njima?

Dvije Sarme: Pa, mislim da je beskrajni svijet novih mogućnosti bio je previše za lutka iXa. Pošto je ostao bez pilota, nije se mogao odlučiti ni za jednu od beskrajnih mogućnosti, i pregorili su mu logički krugovi zbog infitezimalno-paradoksalne petlje u koju je upao. I potonuo je. Zauvijek. Šmrc...jadan iX. Trebao je pomoć pilota, ali njega ili nje nije bilo..... Što se nakon toga dogodilo s Djevojchicom u Boyama je jedna sasvim druga priča.

Nevjerojatne priče: Alethea, vi ste poznavali lutka i ne vjerujete u tako tragičan rasplet?

Alethea: Ma iX je sve to sanjao. Probudio se rano ujutro, odjednom ga je snašla večer, obuzeo ga je strah, te je zato odlučio rano otići spavati. Jedno jutro, budeći se, oko sebe je napipao mrežu. Nije se osjećao drukčije nego obično, na moment se uplašio da se pretvorio u kukca, ali ta sumnja se ispostavila pretjeranom. Pažljivo, da se ne zaplete, pronašao je drugi kraj sobe gdje su na stolici stajale uredno posložene hlače i čarape...."

Nevjerojatne priče: Hm, zanimljiva verzija. Ali...Gospođice Bla Bla, vi se ne slažete s ovim?

Cherry Bla Bla: Ma ke sad opet!? Umrli su skupa, nju ionak nije niko fermao, a on je bio ionak plastichni lutak. Tochka. Happy end. Ushli su u svijet novih moguchnosti-smrt!

DanPoslije: Nakod 10 lita divojčica je postala vela i bila je na dvajsitri plastične operacije da ča više sliči na svog princu iz djetinjstva i konačno se udala se za plastičnog lutka i živili su sretno i dugo u kontejneru za pet ambalažu!

Vix: Ja bi samo htio primietit da u neki momentima odlichno uz prichu pashe Svjetska Urota g. Jonesa 8D

Dvije Sarme: Umrli su. I zivjeli sretno everafter....

AUTORI
Piloti: tabitha, dvije_sarme, thanatz, rhea, cherry bla bla, alethea, danposlije, vix
Epizodne uloge: M, cherry bla bla, danposlije, rhea

Traže se svjedoci!
- 02:30 - Komentari (38) - Isprintaj - #

# Lutak iX vjerojatno ima nekakve lece umjesto ociju kroz koje putnik gleda. Nije bitno kakve, bitno je da se kroz njih stvari vide drugacije.... Ne bih nikad zlorabila iX-a da sam njegov putnik. Samo bih sjela negdje na klupu i gledala stvari oko sebe na drugaciji nacin, jer bih gledala kroz iXove lece umjesto kroz ove svoje proklete analiticke i cinicne oci od kojih ne mogu pobjeci, ciji pogled prolazi i kroz betonski zid, i zbog kojih me se ljudi uglavnom boje jer ponekad znam o njima vise nego oni sami o sebi......da bar na kratko ne vidim ljude samo kao pojedinacno razlicit odnos zelja, vrlina, mana, potencijala, slabosti, pokusaja i promasaja...Samo to... koliko god dugo mi iX dopusti da budem njegov putnik........ (tabitha 22.02.2006. 10:18)
# lijepo :) (M 22.02.2006. 10:39)
# Majkemi ne znam sta napisat nakon ovog gore... Vjerojatno bih posjeo iXa na neku klupu i prepustio Tabithi i svoju turu.......................... .................... (dvije_sarme 22.02.2006. 12:04)
# Vidiš, tabitha uvijek izazove pomutnju! Grr. Ugasi romantiku! Odmah! (M 22.02.2006. 12:29)
# he, he:))...nema nikakve romantike.. Reko sam ono gore samo zato jer poznavajuci sebe, vjerojatno bih iskoristio iXa za nesto apsolutno blesavo i beskorisno, iako bi mi pocetni motiv bio sasvim jasan i razuman, samo sto bi putem naletio na nesto trenutno zanimljivije i reko: "Hm! Sto li je sad ovo? Zanimljivo, bas da vidim...." , i skrenuo negdje u p.m. i zaboravio na ono prvo, ko i sa svim drugim u zivotu:)) Vuk dlaku mijenja, ali cud ne........:) (dvije_sarme 22.02.2006. 12:43)
# mh:)) sirokog li samokritickog osmjeha dok sad citam ovo sta sam gore nadrobio, ali nije ni prvi ni zadnji (nazalost)... Trudim se koliko mogu fokusirat se na stvari, al valjda mi je taki horoskop, a protiv zvjezada se ne moze(valjda), i da nemam bas ovaj podhoroskop (NEDOBOG isti ko i ovaj glavni horoskop), vjerujem da se ne bih se do sad u zivotu mrdno sa startne linije .......Stvarno ne znam kamo ni sto bih s iX-om, jer ni sebe bas ne stedim previse ni u kojem pogledu. Osim mozda bost se iglama, skakat bandzi iz aviona il uclanit se u "Jackass" , ali ne mogu na to prisiliti nikoga, pa ni jadnog iX-a.... Dakle, moja definitivna odluka jest prepustiti svoje iX-vrijeme nekom tko ce tocno znati kamo zeli da ga iX odvede, i nece skretati s puta dok tamo ne stigne... (dvije_sarme 22.02.2006. 14:44)
# AAAAAArgh! Dakle iX plastični lutak SJEDI NA KLUPICI i BULJI U JEDNU TOČKU!!!!!! Mislim da bi idealan glumac u ekranizaciji ove priče bio BILL MURRAY!...... Iako, priznajem Tabitha, stvarno si lijepo to napisala...i drago mi je da si tu, baš takva kakva jesi. Dvije_sarme, siguran sam da se ne bi dvoumio da umjesto plastičnog lutka as dobrim srcem imaš ogromnog transformera, željeznog samuraja ili figuricu s ruke-noge na rasklapanje (hehe :) ). Ah, šta se može....Čajkila dogovorena :) (M 22.02.2006. 15:19)
# Jebeshga, M.. Znam da bi bilo zanimljivije napisat da bih sjeo u lutka dobrog srca i otputovao dvajsttisuca milja ispod mora, al sta ces kad sam tlaka.. I nemam potrebu skrivati se. A i dijete..:)))) Mejk det chajkila strong! (dvije_sarme 22.02.2006. 15:39)
# u! interaktiv! al sad sam skroz tupa. (cherry bla bla 22.02.2006. 16:33)
# iii... ja sam misla da je iX lud, da je posvuda, da ga svi znaju, da je faca? (: ne, sad sam tupa. bum kasnije. (cherry bla bla 22.02.2006. 16:35)
# Kako to mislite da sjedis sa lutkom u parku pa da jos i razgovaram s njim. Pa da me netko vidi, brzo bi me odveli na promatranje do specijalizirane ustanove u Vrapcu!!! Pitanje: A uzvraća li IX udarce? (danposlije 22.02.2006. 17:01)
# Bhaha...Ma ne sjediš s lutkom u parku!!!.....ti si lutak...odnosno nisi nego si u njegovoj glavurdi......ah, ne, nema veze.....sad sam i ja tup :) Kako i ne bih, slušam nešto što se zove "I go swimming" ili "Swimming in water". I mjerim tempreraturu. I pijem čaj s medom. Al sam si sad zapalijo jednu :) (M 22.02.2006. 18:21)
# Kako sam ja u glavi lutka? Što ti stavljaš u taj čaj? Ima li taj medo s kojim piješ čaj svoje ime, možda Brundo? Mora da je temperatura visoka! Ajd pozdrav pa ako navrati i zeko popi i s njim čaj u moje ime. (danposlije 22.02.2006. 18:57)
# ¸ja eć sada, nakon čitanja ovih komentara, imam filing da sam u nečijoj glavi. sve je nekako zbrčkano i nije baš da se snalazim. da vidim jesam shvatla (bijah do nedavno plavusha :). ja u biti pišem što bi radila kao lutak, a mogu napraviti apsolutno što hoću, ne? i moram to napisati? (rhea 22.02.2006. 19:07)
# @danposlije --- Ma "meed". Nije medo. 2Sarme su, doduše bile tu na chaykilli, ali to se ne računa kao cjelokupna žđivotinja. Hfala :). @rhea---točno si to shfatila! Vidi se da nisi plavuša :) Daklem, možeš bilo šta, ali zapamti, lutak iX je dobroga srca pa neka tako i ostane ;) @cherry bla bla---može li tebe išta zbuniti? :) (M 22.02.2006. 19:20)
# recimo da, nakon lagane amnezije, jer nemam *jebenog* pojma šta sam sve radia nakon ovih 15 komentara, odlučim nać fontanu, dovoljno veliku (na zrinjevcu?), i bacim se u nju pa plutam (jer sam od plastike). (thanatz 22.02.2006. 19:47)
# Hehe. Evo, nisam planirao noćas raditi ovaj edit gore, ali ionako nisam mogao nikud pa sam sjeo i napisao doživljaje dosadašnjih vozača plastičnog lutka. Ako netko želi izmjene, neka javi. Nisam baš stručnjak u pisanju, hitro tipkam, promišljam na kapaljku, i ništa ne čitam dvaput, pa možda i blesavo zvuči, al to je u ovom slučaju najmanje bitno. Neki od usputnih komentara koji nisu bili 'vožnja' ipak su začinili pričicu. Piloti (tabitha, sarme, thanatz), pročitajte ih ponovno, jer sam možda nešto propustio ili krivo opisao. Baš zgodno. Lutak i dalje radi, barem dok ne promijenim raspoloženje i odlučim baciti novi post. Osjećajte se pozvanima da se provozate. Sva pravila i dalje vrijede. Laku noć evrivan :) (M 23.02.2006. 01:04)
# (ovo je super. oduševljena sam idejom) akhm, akhm... plutam u fontani i zamišljam ljeto. osmi mjesec je. podne je i crvrčci cvrče k'o blesavi. zatvaram oči i kroz kapke vidim žuto. zaronim i više ništa ne čujem. sve oko mene je plavo i mutno. mir i tišina. u svojoj fontani na zrinjevcu uspijevam se dovoljno jako koncentrirati i snagom volje prebaciti na željeno mjesto. sve je plavo i uzibano. plivam sve dublje i dublje. atlantida. (rhea 23.02.2006. 01:33)
# Jako lijepo, M:) Sve je uklopljeno, i koliko vidim, svaki komentar dobio je svoje mjesto u prici... Cekam (podvodni) nastavak.....Dopusti mi jos samo da posaljem veliki pozdrav rhei, znati ce zasto........:) (tabitha 23.02.2006. 09:20)
# @tabitha - ako do sada već nisi skužila imaš komentar kod mene na prošlom postu. M sorry što preko tvog bloga ostavljam poruke tabithi. ovo je prvi i zadnji put. (rhea 23.02.2006. 09:58)
# @rhea & tabitha -- gle, nema veze, obje ste dobrodošle, i jako mi je drago da ste pomirile - svi komentari u your point of view su me stvarno duboko dirnuli. a Tab. ionako zasad nemaš gdje drugdje potražiti :) @tabitha -- yep, sve sam to čitao što si pisala Tormu i Rhei, da vas imam ovdje čime počastiti sigurno bih to učinio, a mislim da ste svo troje sebe i druge već nagradili lijepim istupima. rhea;) tabitha;) torm;) --@rhea--pod more, ha? Oslobodila si lutka, ubacim to navečer gore :) (M 23.02.2006. 10:25)
# ... a sad, nekoliko ekonomsko-propagandnih poruka! (dvije_sarme 23.02.2006. 11:50)
# dok je tako iX plutao u fontani naishla je djevojchica koja je otrchala od njega u bojama. primila ga je za shiju i podigla mu glavu:"shta to radish?" upitala ga je. "htio bih potonuti." odgovorio je. "ja chu ti pomochi!" veselo je rekla djevojchica, obujmila ga objema rukama i uronila ga u fontanu. neka chudna sila ju je pritezala i odjednom je izgubila ravnotezhu i upala u vodu za iX-om. potonuli su zajedno. tonuli su tako nekih petnaestak minuta, dok nisu udarili o dno, grchevito se drzhechi jedno za drugo. ona nije htjela otvoriti ochi, jer ju je bilo strah. "pogledaj!" rekao joj je i trknuo rukom. otvorila je ochi i zaprepastila se shto vidi kao i na kopnu. okolina dna fontane izazivala je u njima osjechaj poleta. chinilo se kao da su upali u beskrajan svijet prepun novih moguchnosti. (cherry bla bla 23.02.2006. 12:29)
# hm, zbuniti? ne mozhe (: (cherry bla bla 23.02.2006. 12:31)
# majko moja koliko je ovdje komentara moj iX šuti i nema što dodati... (alethea 23.02.2006. 20:04)
# &$%#/&" bla bla, pročitavši ovo prvo sam pao nesvijest. Kasnije, kad sam došao svijesti, stavio sam palatale. Uglavnom. :) (M 23.02.2006. 20:30)
# ...hmm....mada nije baš bilo skroz u skladu s pravilima:/ Ah, ta djeca u bojama, daš im samo jednu plastičnu lutku, a ona se razmašu... :) Alethea, svi dosadašnji komentari su ugrađeni gore u priču, za lakše snalaženje. Sarme su, btw, požutjele :] (M 23.02.2006. 21:24)
# briiieesh, kakva pravila? :D (cherry bla bla 24.02.2006. 00:09)
# Ma, zaboravi pravila...tko će to obuzdat...samo ponesi boye :) (M 24.02.2006. 00:40)
# Mislim da ću ići s novim postom. Ako se nekom da polako privest priču kraju....ili da ostanemo na beskrajnom svijetu prepunom novih mogućnosti? Bah, trošim vrijeme, a stvarno moram radit. Svi vi out there, želim da vam je lijepo ovo jutro. Meni jest. Malo je pokislo, ali to mi ne smeta, a još sam i na toplom. Priredio sam si čist radni stol, koncentrirane vitamine i kofi. Sad sam vidio da na kalendaru još nisam otkinuo prosinac 2005. Glupo mi je otkidat jer znam da iza nema ničeg. Moram nabaviti novi. (M 24.02.2006. 10:05)
# Beskrajni svijet novih mogucnosti bio je previse za lutka iXa. Posto je (koliko vidim) trenutno (auh) bez pilota, nije se mogao odluciti ni za jednu od beskrajnih mogucnosti, i pregorili su mu logicki krugovi zbog infitezimalno-paradoksalne petlje u koju je upao. I potonuo je. Zauvijek. Smrc...jadan iX. Trebao je pomoc pilota, ali nje(ga) nije bilo..... Shto se nakon toga dogodhilo s Djevoychicom u Boyama ye yedna sasvim druga pricha...........theend:) (dvije_sarme 24.02.2006. 10:53)
# Ne! Ne! I ne! Sretan završetak, molim! (M 24.02.2006. 16:38)
# moj iX se ujutro budi rano, večer ga snalazi odjednom, obuzima ga strah. zato odlazi rano spavati . jedno jutro, budeći se, oko sebe napipava mrežu. ne osjeća se drukčije nego obično, na moment se uplašio da se pretvorio u kukca, ali ta sumnja se ispostavlja pretjeranom. pažljivo, da se ne zaplete, nalazi drugi kraj sobe gdje na stolici stoje uredno posložene hlače i čarape. (alethea 24.02.2006. 17:23)
# ma ke sad opet!? umrli su skupa, nju ionak nije niko fermao, a on je bio ionak plastichni lutak. tochka. happy end. ushli su u svijet novih moguchnosti-smrt (: (cherry bla bla 24.02.2006. 18:08)
# Nakod 10 lita divojčica je postala vela i bila je na dvajsitri plastične operacije da ča više sliči na svog princu iz djetinjstva i konačno se udala se za plastičnog lutka i živili su sretno i dugo u kontejneru za pet ambalažu! (danposlije 24.02.2006. 19:01)
# :)))))) poludjeli ste...svi... ne mogu vjerovat. Nisu umrli. Umrli su. Kafka. Živjeli su u bijedi. Sve su sanjali. Jel ima još koji prijedlog? Ovako ćemo. Eno gore novi edit! Prihvaćam i nove verzije raspleta, kao i polemiku s već izloženim verzijama. Ako neko ima fizičke dokaze neka ih pošalje mejlom. Ispravke netočnih navoda moraju biti jasno argumentirane :) (M 24.02.2006. 20:49)
# Ja bi samo htio primietit da u neki momentima odlichno uz prichu pashe Svjetska Urota g. Jonesa 8D (Vix 25.02.2006. 00:06)
# Umrli su. I zivjeli sretno everafter..... (dvije_sarme 25.02.2006. 20:17)
- 00:00 - Komentari (0) - #
Svira: Laurie Anderson "Language is a Virus"
...

Paradise
Is exactly like
Where you are right now
Only much much
Better.

You know? I don't believe there's such
o thing as TV. I mean -
They just keep showing you
The same pictures over ond over.
And when they talk they just make sounds
That more or less synch up
With their lips.
That's what I think!

Language! It's a virus!
Language! It's a virus!
Language! It's a virus!

Well I dreamed there was an island
That rose up from the sea.
And everybody on the island
Was somebody from TV.
And there was a beautiful view
But nobody could see.
Cause everybody on the island
Was saying: Look ot me! Look at me!
Look at me! Look at me!

...

A onda malo Tuxedomoona, nekih pola albuma "Cabin in The Sky".
A onda mi se već spavalo i nisam ništa zapravo pametno napravio.
Ovaj post je samo intermission. Treba ostavit nešto i za ujutro.
Ja ne moram prerano vani.
Prednost kliznog radnog vremena.
Plus studentska navika.
Kofi. Terasa. Nahranit mačku. Sunce. Ako.
Kofi ujutro. Hehe. Eto, i tome se veselim.
Htio sam napisati nešto super veselo povodom toga..
Al ne ide mi to sad.
Dopisat ću ujutro, uz kofi, važi?

########################################
JUTARNJI EDIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vidno raspoloženiji. Pomogli su Primus, i mislim da ću dolje pejstati jedan njihov blesavi tekst. Otkad sam ih prvi put čuo, zamišljao sam ih ko neke male bijesne životinjice.
Neko vrijeme pokušavao sam i skinuti pjesmicu o "Zhestokoj babi" koju je jedan bloger snimio sa svojom 'morbidnom' mlađom sestrom. To sam si također čuvao za jutro, ali opet nije išlo pa sam mu uputio upitnik i odložio stvar za kasnije.
Komentirao sam Tabithi nešto o balkonima i terasama.
Miss bla bla (od jučer) u šarenim blog bojama totalno mi je izmamila osmijeh za dobro jutro, pa mi je jutarnja kofi bila posebno osvježavajuća. Tnx blabla!
Ponoćni enigmatičar imao je vrlo poticajno pitanje o udvostručenju godina koje me u početku malo zbunilo, ali ipak sam se snašao.
Sarme su održale lekciju o balkonima sa stručno-muljatorskog aspekta. Onda su poslale još jedan komentar koji ću (žalim, Sarme) malo kasnije ipak izbrisati.

"A mind is a terrible thing to waste, this is true. Many a young person has fallen prey to the substances that alter the perspective of any right thinking individual.

The Problem with the youth today is, because of their inexperience with the world, they cannot attempt to grasp the ideals set forth by myself and those who preceded me.

But, as history has shown, they will come around, and embrace our philosophies and become model citizens in their own right. God bless this great nation."
Les Claypool, "THE RETURN OF SATHINGTON WILLOUGHBY"
- 03:14 - Komentari (14) - Isprintaj - #

# njehehe, znala sam jcr da chesh zaspat :) kapfa se kuva, shamaraju nas zrake sunca (ovisi na kojem si dijelu zemlje, ja vidish, u zagrebu), inspiracija se puni do maksimuma. kad je lijep dne, barem je lako ;) (cherry bla bla 21.02.2006. 08:51)
# Hej, Misteriozni M... Dobro ti jutro (ili dan, meni je jutro uz "kofi" vec godinama u 6:30).. Malo ti zavidim na kavi na terasi, moram priznati, i jos ti vise zavidim ako gledas na nesto sto nije od betona, jer na moj balkon ne stane ni postena stolica (stane, doduse, ali uzduzno u pravcu fasade, ako zelim i noge negdje smjestiti) i ima predivan panoramski pogled na toplanu preko betonske ogradice........zamamno neupotrebljivo, i ne znam za kojeg vraga takve stvari uopce prave na zgradama (ocito je na neki nacin isplativo).... uhh.. uzivaj dok ti se pruza prilika. (Bajdvej, javila sam se Tormu, nema smisla ono nastavljati kod tebe, niti zelim znati sto je pisalo u onim izbrisanim komentarima, iako mogu pretpostaviti).....Pozdrav, ugodan ti "kofi", ne daj se iznervirati, i jos jedan pozdrav:) (tabitha 21.02.2006. 12:07)
# Tabitha, pa i ima da mi zavidiš na terasi. Malo je veća, možeš stavit stol i dovest još 4-5 prijatelja. Zimi, naravno, neupotrebljiva, pa su me zato baš veselili ovih zadnjih nekoliko toplih dana. Pogled je, hm, zeleno-cigleno-betonski, ali nekako zelenila je daleko najviše, još i osvaja sve oko sebe. Nekoliko puta sam po stablima, a dvaput i na svojoj ogradi, vidio vjeverice. Znam, zvučim ko dijete cvijeća il neki luđak. Al stvarno jesam. Mislim da su i Sarme jednom svjedočile, ali nisam sad siguran. Bile su i dvije mačke, sad je ostala jedna. Ima i jedan pomalo blentav pas u susjedovom dvorištu. Ta terasa me tješi, pošto stan nije baš nešto. A super mi je i što se zbog lokacije ne moram voziti tramvajima. Uvijek bio i ostao pješak. (M 21.02.2006. 13:34)
# Evo sturog objasnjenja neukoj Tabithi:): kretenski balkoni poprilicno su isplativi, jer otvoreni prostori ne spadaju u ukupnu brutto povrsinu koja je ogranicena za svaku zgradu u ovisnosti o zakonu i velicini zemljista, pa lihvari vole graditi takve stvari jer nabiju jos pokoji m2 stana za prodaju iako su takvi prostori apsolutno za k... (ograniceni su, doduse, maximalnom izgradjenoscu u koju se ubraja sve, ali je obicno velikodusna brojka). Natkriveni balkon zatvoren s bar 2 strane (loggia) ce ti naplatiti po m2 x 0,75, a nenatkriveni po m2 x 0,25-0,5. Eto. Jasnije?........(btw, @TORM, ako ovo slucajno citas, drago mi je da je poruka bar do nekog stigla, i vise nije sve ono uzalud:) (dvije_sarme 21.02.2006. 13:49)
# ...i meni je zao sto se cijela drama odigrala bas tamo, Torm, ali bilo je pokusaja ukazivanja na problem od moje strane (i to licem u lice), ali (po meni) nije bilo zadovoljavajuceg odaziva, pa stoga cijeli onaj esej bas tad i bas tamo...ali ne zelim vise o tome, poprilicno sam (istovremeno) tuzan i ljut na reakcije, i mucno mi je od svega toga skupa......pozdrav (dvije_sarme 21.02.2006. 14:19)
# Zanimljive to s balkonima, pretpostavljala sam da ima neka glupa kvaka.... hvala na iznimno strucnom objasnjenju, d_s, iznenadjena sam:) ....To bi znacilo da se za te iste pare mogao imati 2 m2 veci stan, umjesto da ima ovaj tuzni "balkon".. ..(mozda 2 m2 zvuce smijesno, ali stan je tolika gajba da bi mi svaka mrvica prostora dobro dosla, a kamoli 2 m2. Nemojte misliti da se zalim, poklonjenom konju se ne gleda u zube (pogotovo onom oporucno ostavljenom), i vjerojatno je jedino zivotno pitanje koje imam rijeseno.... Zavali se na terasi uz "kofi", M, i uzivaj jos par sati dok ima sunca. I ne mislim da si Dijete Cvijeca, a i da mislim, nije znacilo nista lose. Bila je puno vise "odmiljenica", nego ista pogrdno........:) (tabitha 21.02.2006. 15:36)
# Upravo gledam "Cofee and Cigarettes" Jima Jarmouscha. Tom Waits i Iggy Pop nešto teoretiziraju preko stola. Imaju i zanimljivu teoriju kako je super zapalit kad postaneš nepušač. I dosljedno ju prevode u praksu. Konačno dopisao i "jutarnji edit". (M 21.02.2006. 16:23)
# Ponoćni enigmatičar???? bwahahahaha!!!! Bolje i to nego ponoćni kauboj!!! :-) (crolga 21.02.2006. 18:24)
# Coffee and Cigarettes je bilo na onom filmskom festivalu ove jeseni? Svi su nesh hvalili film...nazhalost, nisam imao vremena otich ni na jedan film na tom festivalu 8( Si ti bio? BTW, imash objashnjenje za Zhestoku babu tamo, preko...kod mene 8) (Vix 21.02.2006. 18:27)
# Negooo, jea, ja obozhavam terase dok je sunchano i ugodno vani. Recimo, u ljetu, probudit se u 5 ujutro i prisustvovat izlasku sunca [ne zbog boja i tih romantichnih sranja, nego zbog chudnog frosty osjechaja, blagosti i tishine u zraku] je jedan od najimpresivniih little-things-dozhivljaja koe si svatko ko ima terasu i pripadajuchi komadich neba i zelenila priushtit! Tnx, man, bilo je bash ugodno prochitat to! 8D (Vix 21.02.2006. 18:35)
# Nisam bio, film je išao regularno u kinima prije mjesec-dva. Sastoji se od nekoliko epizoda od kojih svaka ima druge likove: Mladi Roberto Benigni, Steve Buscemi, Waits i Iggy Pop. Te su davno snimane, ukupno traju oko pola sata pa pretpostavljam da je ono što se nedabvno prikazivalo imalo i neke dodatne stvari. Ne znam, treba vidit na allmovie. Ovo što sam ja gledao je snimljeno s neke njemačke televizije, posudio od frenda iza Nove godine pa zaboravio. Skinuo Zhestoku Babu :))))!!!! vidi Kom. (M 21.02.2006. 23:06)
# Ponoćni enigmatičar je ostavio jedno objašnjenje samo zato jer ste vi to tražili! :-) (crolga 22.02.2006. 00:20)
# al skinuo te crolga, morash priznat. bash si neki ponochni tip (sjechash se, uvijek si ostavljao apsurde u ponoch) a pristaje tu i rijech enigmatichar :) hm, m, *moj naklon* (cherry bla bla 22.02.2006. 00:42)
# :) laku noć svima! Ugasit svjetla, oprat zube, utrnut televizore i hard diskove koji zuje, da vas ujutro ne boli glava. Sutra se radi. Puno. (M 22.02.2006. 01:01)
- 00:00 - Komentari (0) - #
"We are moral beings, who judge one another and ourselves. We live under the burden of reproach and the hope of praise. All our higher feelings are informed by this—and especially by the desire to win favorable regard from those we admire. This ethical vision of human life is a work of criticism and emulation. It is a vision that all religions deliver and all societies need. Unless we judge and are judged, the higher emotions are impossible: pride, loyalty, self-sacrifice, tragic grief, and joyful surrender—all these are artificial things, which exist only so long as, and to the extent that, we fix one another with the eye of judgment."
Roger Scruton, Kitsch and the Modern Predicament

1. "!"
2. "nula"
3. "hoću"
4. "trošiš pitanja, pitaj zlog blizanca"
5. "hm, imaš pravo, ipak je baš Dolf, a ne neko drugi, glumio Hi-Mena."
6. "bio mi je slučajno pri ruci. inače bih morao kopati, a lijen sam kopati.
7. "istina je! provjerio sam: Dolf Lundgren stvarno ima IQ 160!!!!!!..EVO LINK"
8. "Ja, naprotiv, volim kombinirat čarape. npr. 1 duga i debela + 1 kratka i tanka, u raznim bojama. A onda jos dok hodam pravit jednom nogom kraće, a drugom dulje korake! Probaj, odlično je :))"
9. "A woodchuck would chuck about as much wood as a woodchuck could chuck if a woodchuck could chuck wood." ;) JOŠ SAMo JEDNO PITAnje....
0. "Tixi, that's a very interesting question..."

PITALI STE VRLO ZANIMLJIVE STVARI!

HVALA NA SUDJELOVANJU!!!!

*Svima kisić vozdrić 8)

(poluinterna fora)

- 00:32 - Komentari (38) - Isprintaj - #

# ? (dvije_mudre_sarme 20.02.2006. 08:45)
# ! (M 20.02.2006. 10:40)
# 3x0= (dvije_mudre_sarme 20.02.2006. 10:50)
# ............Boze Isuse....................nemam rijeci........ (tabitha 20.02.2006. 11:22)
# Tabitha, to nije pitanje. Ask. Btw, hoćeš uzet Peru? (M 20.02.2006. 11:25)
# mislim na ono "prijeko", nisam ocekivala onakvu reakciju d_m_s......................... ............:) Mislim da je puno bolje za Peru da ga povjerim tebi..... da ga uploadas sam sebi, pa neka zivi u tvom inboxu ili gdje vec. Meni bi vjerojatno uginuo preko vikenda....... Moje pitanje za mistery post jest: Hoces li se brinuti o Peri umjesto mene? (tabitha 20.02.2006. 11:37)
# Nikad mi nije bilo jasno zasto bi mnozenje s nulom davalo nulu. Zato pitanje: Ako imamo tri jabuke, i NE POMNOZIMO ih, ostaju jos uvijek tri jabuke, ili!?! (dvije_mudre_sarme 20.02.2006. 11:46)
# Hoću, ali pod uvjetom da uputiš koju lijepu riječ Sarmama. Koje su se izložile. Zbog tebe. Nisam baš siguran da bih ja to napravio pred meni bliskima (ljudima koje volim) zbog nekog koga ne poznajem, ma što mislio o tome. Zapravo, siguran sam da ne bih, hurt at stake. Pa ipak, motao mi se po glavi gore navedeni citat (naknadno pejstan u post) koji nikog iskrenog prema sebi ne bi smio povrijediti. Moja djevojka za Sarme kaže da su "divlje". Jesu. (M 20.02.2006. 11:59)
# zake je sad odjednom taj chuck norris prekul? svima, e. dolf lundgren je puno vecha faca od njega! (cherry bla bla 20.02.2006. 12:14)
# O Boze.... Zbilja nisam ocekivala (ni priblizno) onakvo nesto, i zadnje sto zelim jest da netko radi mene nagrabusi, a citajuci ono znam da hoce... Fakat ne znam sto reci, nisam navikla da se itko zauzima za mene, pogotovo ne na onaj nacin....... Dvije_sarme, ako ti ista znaci, zahvaljujem od srca, jer si napisao hrpu stvari koje se ja nikad nisam usudila reci (nazalost, tim gore po tebe, cini mi se), i ocito je da ti smetaju iste stvari kao i meni. Jako cijenim iskrenost i zavidnu sposobnost analize, ali bojim se da ce ti u ovom slucaju, nazalost, donijeti vise stete nego koristi................ 1000000xsori za sve, ja sam kriva......................... ......................... (tabitha 20.02.2006. 13:10)
# a zašto to to to, taj citat, a ne neki drugi? (alethea 20.02.2006. 13:39)
# ja znam zasto, uuh......usput, M, svaka cast na ovom citatu, tek sam sad procitala (jos me drzi dojam od onog "prijeko"). I vise je nego dostojan "tribute" za d_m_s:)...........osjecam se grozno zbog svega toga, nemate pojma koliko......... (tabitha 20.02.2006. 13:46)
# Tabitha, nitko nije tražio da se osjećaš krivom. Jer bi onda ispalo da si stvarno za nešto jako kriva (malo, samo mrvu jesi), a ako jesi, onda je 2sarme stvarno zauzaludio (uzaludno tako postupio). Ovo se sad već pomalo pretvara u melodramu, bah, čak postajem ljigav sam sebi. Idem odmah pisat nešto urnebesno smiješno da raspršim ovu magluštinu. Samo još čekam da brojač gore odbroji do nule. Pozdrav svima! (M 20.02.2006. 14:05)
# dobro, znam ja da je chuck norris sam svoja legend i da je sam sebe proslavio i opjevao haha ( i moj dida ga voli), al dolf ima iznadprosjechni IQ :) (cherry bla bla 20.02.2006. 14:23)
# Tabitha...Dvije Sarme...a i M...Uz svu veliku pamet koju nedvojbeno posjedujete, fali vam jako puno nečeg drugog, također ljudskog. Žao mi je najviše zbog Tixi, koju ni krivu ni dužnu prozivate da se brani i to još u NJENOM svijetu koji mjesecima stvara i polagano otkriva sama sebe drugima i gdje je zasluženo dobila veliki broj posjetilaca. Vi ste 'pali s Marsa' u blog svijet i mislite da imate pravo i da ste objektivni (!) u vašem mišljenu kako bi pojedini blog trebao izgledat. ?! Tixi je hrabrija od vas milijun puta jer je otvorila svoje srce svijetu. A ona ima i puno onoga što vama fali. Ovom porukom ne želim otvoriti dijalog. Samo vam pokazujem svoje mišljenje. M, žao mi je što sam te stavio u istu skupinu i tebi najmanje zamjeram. Također mislim da ste dužni Tixi jednu veliku ispriku (nikako (polu)ispriku)...ali to je vaša stvar. (Dux 20.02.2006. 14:32)
# Cherry bla bla, e ovo je stvarno otkriće (vidi gore! 8) 8) 8) ). Idem odmah uzet nekog Lubndgrena u videoteci. Koji preporučaš? (M 20.02.2006. 14:39)
# Zanimljiv citat gore...ali prilično hladan. Ipak mislim da kritika nema ni blizu tako visoko mjesto u razvoju čovjeka. (Dux 20.02.2006. 14:41)
# Dolfa je prebija Žan Klod. Moš si mislit papka. :) (Dux 20.02.2006. 14:42)
# Inaf akjuzejšns! Kvesšćns pliz! (M 20.02.2006. 15:33)
# tako vazhno otkriche i zahtijeva da uzme chak dva pitanja! najbolje bi bilo da pogledash sve dolfove filmove. ima ih gro. kreni od pornicha njegovih ranih dana, a onda skreni pozornost na ove akciche. virus smrti. mirotvorac. (cherry bla bla 20.02.2006. 15:46)
# Ja sam kriv za sve. Prvo i ja imam loše dane kao i svi, drugo kako nemam baš vremena za redevito praćenje blogova zna se dogoditi da nekad čitam i po pet dana unazad i onda komentare. Kako sam navikao da tabitha lupa dvrljem i kamenjem po pasjim kolima sve odreda, tako sam bio čitao uglavnom njene komentare napreskokce. Kako me to sve jako smetalo osjetio sam želju da napišem nešto ružno i to sam napravio. Sada vidim da sam pretjerao i zbog toga mi je žao. Krivi su moja poznata zajedljivost i još poznatija opaka jezičina koja reže bez milosti. Zato bi se htio ispričati tabithi što sam ju tako žestoko napao. Tabitha oprosti. Ali... žao mi je i što su se sva ta prepucavanja odvijala na tixinom blogu. Tako da se ovim putem i njoj ispričavam. Dvije_MUDRE_sarme izvukao sam pouku, hvala ti što si mi se direktno obratio tako da mogu ispraviti grešku. Hvala ti što pratiš sve kao zmaj i ukazuješ na nastale probleme. Htio bih samo još reći tabithi da nismo svi zli, pokvareni i licemjerni, ali smo se i mi dosta puta u životu opekli na razne stvari i time stvorili slične obrambene ljušture. Da, i nisam dijete cvijeća, nisu ni oni preko na livadi. Ljudi su kao i vi. Pozdrav svima! (torm 20.02.2006. 20:26)
# Ja smatram da se neke charape ipak mogu podielit na lieva-desna pa me zanima - slazhesh li se z manoj? (Vix 20.02.2006. 20:32)
# Pročitao cijelu povijest komentara... Jao kako sam pogriješio u vezi tabithe. Opet se ispričavam i opet. (torm 20.02.2006. 20:49)
# Chuck Norris, Dolph Lundgren, Mark Dacascos, Michael Dudikoff, Lorenzo Lamas i, afkors, David Hasselhoff su mi najjači od najjačih... I Courtney Cox je glumila u He-manu, baš kao i "Tom Paris" iz Star Trek: Voyager... (crolga 20.02.2006. 20:52)
# Ako sam tekst na engleskom dobro razumila, onda mogu reci da sam sretna da sam bas takva, kakva sam... Ne volim bas mnogo suditi o drugima, a i ne volim da to o meni cine (iako znam da ce to ostati puka zelja)... Prerasude u najvisim slucajevima onda nastanu ako se i ne potrudimo malo gledati stvar iz druge i trece perspektive... jer lakse je jednostavno ono sto nam je strano odbiti... umjesto da se pitamo 'a zasto nam je strano, sto je to sto nas uznemiri, sto nas cudi, sto nas, mozda, i odbija'... i mozda ni sama ne bi mi to postalo bas tako jasno da ne bih se trebala i s takvim pitanjima prije nekoliko godina intensivnije pozabaviti (ima neku knjigu u prijevodu na njem. naslova DER SÜNDENBOCK. Pisac je Francuz i zove se Rene Girard, mogu samo toplo preporuciti!). Srdacni voooZdric Tebi :))) (M.H.Svabica 20.02.2006. 20:58)
# * A za ostalo me nemoj pitati; godinama vec nemam TV-a, ne gledam filmove i emisije, a ni reklame i sve one grozne i cesto tako jednostrano prenesene vijesti... i doista, nimalo mi nista glede toga ne nedostaje! :))) Citam knjige, pa mi se odmotavaju najbolje filmovi pomocu moje imaginacije... a kada zelim znati novosti, ili idem ih citati na raznim internet-stranicama, ili si kupim katkad koje novine! Te me i ne pitajte nikad za kakve glumce, jer su one iz mojih 'filmova' nenadmazljivi, hahahaaa...!!!:))))) (M.H.Svabica 20.02.2006. 21:03)
# How much wood would Wood-chuck chuck? (Dux 20.02.2006. 22:22)
# M.H.Svabica - , ako "ne voliš" suditi o drugima, niti "voliš" da drugi sude o tebi, onda nema druge i treće perspektive. Niti neke perspektive uopće. "Sud" nije ispočetka obojen negativno ili pozitivno, on je vrlo jednostavna logička kategorija. Svi žele neki sud (bez izuzetaka - oni koji tvrde da ne žele - bezobrazno lažu). A oni koji hoće samo pola (npr. samo odobravanje i pusice), imat će velikih problema s paranojom, te sa stvarnom lojalnošću onih koji ga okružuju. Što se predrasuda tiče, predrasude su ipak rezultat nefleksibilnosti nečijeg mišljenja ili odluke, neznanja, usvojenih stereotipova i zatvorenosti u ljušture samozadovoljstva. Predrasude su nedostatak, ne-želja, i ne-sposobnost kritičkog mišljenja, a ne njegov višak. Rene Girard se čini o.k., izrazito katolički filozof, trenutno ga nemam vremena čitati, ali budem. A filmovi....:):):) Gle, na ovom blogu nema postova o filmovima, a i ono na tixinom više je neka nostalgična, pomalo i generacijska priča, podsjećamo se, kao, na mladost (dobro, malo mlađu mladost) u kojoj smo gledali sve te junačine. Za mene su to bile osamdesete i, recimo, prva polovica devedesetih kad su svi tamo navedeni bili najveći face. :) :) :) "Nenadmazljivi" glumci su ti super fora. Koji spadaju u tebi nenadmazljive? Vozdrić! (M 20.02.2006. 22:29)
# Koji je smisao života? (tixi 20.02.2006. 22:56)
# Torm, mislim da bi ti na ovo trebali odgovoriti Sarme i Tabitha. Meni je ionako zlo od ove cijele priče. Ako si iskren (ne znam, moja paranoja), onda molim sad da se svi lijepo izgrlite i izljubite i izobjašnjavate. (M 20.02.2006. 23:04)
# Cherry bla bla, Vix, Crolga, jako mi je drago da ste tu, i jako mi je žao što ste upali u ovom zaista nezgodnom trenutku za moju malu državicu. Radikali iz susjedne monarhije mlate se u brdima, al potjerat ću ih....Evo. Jeste li za čaj? Ili rakijicu? Ah, vidim da ste zapravo za idući, potpuno novi post! (M 20.02.2006. 23:28)
# e dragi, nish ti ja to ne razumijem ionak ovdje, tak da nie bed. jaz bum chajeka (al ne shteti ako ga aromatizirash rumom :)) popila. (cherry bla bla 21.02.2006. 00:44)
# Oprostite, ali kako bi bilo da jednostavno doista prestanite sada oko tog - skoro vec i uazludnog - pitanja tko da je krivo, i zasto itd.? Mislim, neka svaki ima svoj stav, a svaki je o tome nesto i rekao, i trebalo bi sada jednostavno da se posvetimo pojedinacnim postovima... A ukoliko trebate bas netko tko vam je kriv, eto, hajde mene uzimajte... Zasto? Kako vec Rene Girard rekao, 'netko uvijek mora biti kriv da bi ostali u slozi i miru zivjeli', pa zelim bas to, da je vec jednom mir! :))) I navikla sam na mnogo Zla, te nece mi mali visak vise ubiti! :))) Voljela bih da i Tabitha i Mudre Sarme otvaraju svoje blogove, te da se bas fino jedni druge mozemo posjetiti ako imamo jedni drugima nesto za reci! :)) I sada da se posvetim jos jednom komentar na kometaru: Ne pisem, da nemam svoje misljenje, ali misljenje i sud o nekome za mene jesu dvije razlicite stvari... Svoje misljenje znam i mijenjati kada vidim da mi je sprva prevarilo, ali ako vec sudim o nekom, sto obicnom i ucinim na bazu svoga misljenja, onda tesko da ga i mijenjam... Sud ne donosim tako lako, ali misljenje, cak da i necu imati, opet imam, na prvi pogled, na prvo citanje ono se mi skoro i samo od sebe nametne... i zato i velim da je jedno misljenje, a nesto drugo sud o nekomu ili necemu... A za nenadmazljive junake kada me pista... Npr. ova hrabra zena koja je znala vidjeti, ali iz ljubavi prema muzu je to nijekala, i najgore je do- i prozivjela u knjizi OGLED O SLJEPOCI (Jose Saramago), ili monaj zarobljenik iz romana ISKRA ZIVOTA Ericha Remarquea... ali i Peter Pan, jer u dusi jos uvijek sam dijete! :))) Srdacni voooZdric svima, i bilo bi zaista lijepo da prestanemo jedni drugima s rijecima da ogorcavamo, zivot ionako nije bas secerluk, vec cesto doista sumorna, umarajuca stvar... zato inace bas i volim nas blogerski svijet, kao mala oaza za odmora gdje nadjem cesto i stvari koje me raduju, ali i o kojima mogu duboko razmisljati, a katkada i tek plakati, kao o zadnjem postu na slijedecem blogu * http://stajeto.blog.hr * Kada tako nesto citate, valjda cete polako razumijeti na sto mislim... (M.H.Svabica 21.02.2006. 00:54)
# * Svecano obecavam da slijedeci par dana i necu nista osim mozda koji voooZdric ovdje ostaviti! :))) Laku noooc.. :)) (M.H.Svabica 21.02.2006. 00:54)
# Svabice, ostavi sto god hoces. I hej, "Ogled o sljepoći" je fakat genijalan, pomaknut roman, i žena koja nije oslijepila je apsolutni najheroj. Po jednom drugom Saramagovom romanu su snimili i film "Rascjep užasa" (tu drugu knjigu nisam čitao). Žešća stvar. Meni je recimo jedan od najheroja onaj lik iz posljednje priče u "Naši preci" Itala Calvina. Onaj što ga prepolove u ratu, pa se na njegov otok vrate dvije različite polovice. Prvo lijeva, koja je zla. A onda desna koja je dobra. E pa meni je desna totalno herojska. Vozdric! (M 21.02.2006. 01:02)
# UPRAVO SAM IZBRISAO 5 POSTOVA KOMENTARA ODAVDE. Ako nekome od upletenih nedostaju, može ih dobiti mejlom. Toliko o tome. Vaš (M 21.02.2006. 01:08)
# obrishi ih sve! ko ih shisha! :) lahku noch. sanjaj lijepo, i bezbrizhno. (cherry bla bla 21.02.2006. 01:11)
# Tnx. Lakunoc bla bla :) (M 21.02.2006. 01:18)
četvrtak, 16.02.2006.
- 00:00 - Komentari (0) - #
SENZACIJA! SENZACIJA! SENZACIJA!

DIJELIMO MALE NEODOLJIVE GLODAFCE!


DIJELE SE GLODAVCI SA SLIKE!

######################
JAVNOST OBAVJEŠTAVAMO DA SU PERO, SLAVEN I LUJO,

ROĐACI SLAVNOG HRČKA MRČKA IZ PRETPROŠLE EPIZODE

NAKON SAMO NEKOLIKO SATI

PODIJELJENI!!!!!

17.02.2006. u 10:30 UDOMLJEN JE LUJO - NJEGOV NOVI SRETNI I ZADOVOLJNI VLASNIK JE DUX.
(Napomena novom vlasniku: Glodafca hraniti s 3-4 pixela dnevno)

17.02.2006. u 13:30 UDOMLJEN JE I PERO - NJEGOVA NOVA SRETNA I ZADOVOLJNA VLASNICA JE TABITHA
(Napomena novoj vlasnici: Glodafca hraniti s 3-4 pixela dnevno, ne očekivati previše od glodavca kao kućnog ljubimca, to je ipak samo glodavac, a znamo kakvi su glodavci, jelte? :))

17.02.2006. u 13:32 UDOMLJEN JE I SLAVEN - NJEGOVI NOVI SRETNI I ZADOVOLJNI VLASNICI SU DVIJE_MUDRE_SARME
(Napomena novom vlasniku: Glodafca hraniti s 3-4 pixela dnevno, Slaven je slijep, gluh i bez pedigrea, pa zahtijeva stalnu brigu i njegu)

SVI VI KOJI NISTE IMALI TOLIKO SREĆE, NE OČAJAVAJTE!
BUDITE STRPLJIVI I UPORNI!
IMA JOŠ PUNO GLODAFACA OFDJE,
I JOŠ ĆEMO IH DIJELITI!



M
- 21:51 - Komentari (28) - #






V. MARTEK: «U ogromnim količinama jesti meso, umjetniku to daje snagu da državu jače mrzi.»

MISTERIOUS M: «Ponavljam: da bi se državu jače mrzilo, mora se u ogromnim količinama jesti meso.»

DVIJE_MUDRE_SARME: «U ogromnim količinama mesa jedi, da ti mržnja prema državi ne blijedi»

V.MARTEK:
«Ljubite meso više nego žene. Ono će vam pomoći da budete neproračunljivo neposlušni prema bilo kome tko ima autoritet vođe ili mudrosti.»

MISTERIOUS M:
«Ljubim i meso, ljubim i žene. O Marteče, ali ti si moj vođa i moja mudrost? Kako da te ne poslušam?»

DVIJE_MUDRE_SARME: «Autoritet?»

V.MARTEK: «Ostanite vjerni mesu, i ne vjerujte onima koji vam govore o vegetarijanskim nadama. Trovači su to, svjesno ili nesvjesno.»

MISTERIOUS M: «Računa li se ako pojedem malo povrća uz meso? Jesam li onda polu-revolucionar i polu-anarhist?»

DVIJE_MUDRE_SARME: «Nisi, ako kao prilog uz stoku krupnog zuba jedeš male sisavce?»

V.MARTEK: «Meso sadrži smrt koja je za nas odgođena. Životinja je preradila elemente bilja odnosno sunca, vode i zračenja. (To znaju vegetarijanci, esperantisti, mail artisti, jehovci i ostala bagra). Tko od umjetnika izbjegava meso, izbjegava (iracionalni) sukob (Umjetnost kao iluziju), kada se na mržnju diže mržnja i pobjeđuje je, ali ne istinom nego smislom. (Pošto je meso smrt životinje), njegovim konzumiranjem mi smo isključivi prema socijalitetu kao optimističkoj produkciji, a to je bitno za umjetnost. Žderanje mesa je nepoštivanje hijerarhije istine – posljedice karfiola i kruške.»

MISTERIOUS M: «Ne možeš s Martekom zajebat. Nikako.»

DVIJE_MUDRE_SARME: «Apsoštrumpfno! Nezajebivo...»

V.MARTEK:
«Jedite mnogo mesa, žderite meso umjetnici»



- 19:02 - Komentari (3) - #
# Kakav narod vrsi pritisak?!? Djeca Cvijeca?.....uh. Totalno je glupo i nebitno, ali ako bas moram, evo: cimerica mi je bila dobila ideju da bismo mozda mogle nabaviti hrcka, pa sam bezveze bila upisala "hrčak" i lupila "enter" u google.hr da vidim ima li nesto sto bih trebala znati (10 savjeta za debile) i kolike su okvirno cijene, i izbacio mi je JEDAN rezultat! Pogledala sam gore (wtf?!?) i vidjela da sam umjesto "hrčak" upisala "mrčak" (valjda mi je ruka bila poletjela, ne gledam bas puno u tipkovnicu). Taj jedan rezultat zvucao je poprilicno umobolno (nesto tipa: "dobrodosla, divlja svinjo itd.), pa hajde da vidim sto je to........eto. Nije bio krivi klik misem, nego krivo slovo. Klik je bio namjeran. Hepi? (tabitha 15.02.2006. 13:16)



Sudbina hrčka Mrčka potresla je mnoge!


M
- 18:47 - Komentari (11) - #
1.Uzeti tavu i po mogućnosti ju oprati od korištenog ulja ili drugog taloga.
2.Staviti tavu na kolo.
3.Uliti malo, sasvim malo ulja. U tavu.
4.Uključiti kolo i pričekati da se malo ugrije.
5.Uzeti jedno, dva ili tri jaja.
6.Udariti svakim jajem posebno o nešto tvrdo tako da se raspukne ali ne sasvim razbije.
7.Vješto izliti sadržinu na vruće ulje (u tavi), a da pritom ljuska ostane sigurna u rukama.
8.Baciti ljusku u smeće osim ako je baš potrebna za nešto drugo.
9.Strpljivo i pažljivo gledati kako se jaja praćakaju u ulju i dobivaju onu prepoznatljivu boju jaja na oko.
10.Malo i žmiriti ako počne prskati.
11.NE otići u dnevnu sobu samo na trenutak!
12.NE sjesti na krevet i zabuljiti se u televizor samo na trenutak dok se jajca sama od sebe ne zgotove!
13.Ako su koraci od 1 do 12 učinjeni kako valja sve bi trebalo biti u redu i jaja bi u nekom trenutku trebala izgledati kao na priloženoj slici (vidi sliku gore lijevo).
14.Plosnatim predmetom skinuti ili, ako je potrebno, odlijepiti zgotovljena frigana jaja s tave.
15.Zgotovljena frigana jaja pažljivo prebaciti u prethodno oprani tanjur.
16.Servirati uz nešto ili bez ičega.
17.Konzumirati pripremljeni ponoćni obrok.
18.Malo pričekati ne radeći ništa bitno dok se hrana slegne.
19.Brzo otrčati u kuhinju i ugasiti užareno kolo.
20.Pranje prljavog suđa ostaviti za sutra, skupa s onim od jučer i prekjučer.

Vaše recepte možete objaviti u rubrici 'Komentari'.
- 00:42 - Komentari (18) - #
PRVI DIO:

Rodio se kao Oruf Bojadismaki u Finskoj. Majka i otac bili su oboje iz plemićkih obitelji, a za svoju ljubav i brak sami su se izborili iako su im jedna zla vještica, nadrkana maćeha, naočit patuljak, pa čak i neka vjeveričja obitelj iz njenog šumskog posjeda, pokušavali u nekoliko navrata pomrsiti planove. Ta noć bila je vruća, vatrena i bludna! Svašta su radili, a usput su proizveli i malog punoglavca kojemu će nakon deset i pol mjeseci nadjenuti ime Oruf. Naime, mali je već u jako ranim danima pokazivao znakove velike pameti pa dugo uopće nije htio izaći iz majčine tople utrobe. Roditelji su napravili ono najpametnije čega su se sjetili. Umjesto da siluju stvar, pravili su se da djeteta nema - išli su na tulume (na opće zgražanje), jahali po proplancima i slušali operu, pa se klinac praktički rodio sam kad mu je puko film.

Oruf Bojadismaki bio je, dakle, i prije rođenja posebno dijete. A evo što se dogodilo kasnije: u petoj godini zalagao se kod Kralja za socijalnu reformu, u sedmoj je zarađivao džeparac živopisnim interpretacijama Molierea i imitacijama priglupe dvorske posluge, a u dvanaestoj je za kralja, koji je bio jako živčan tip, izmislio igru koju danas znamo kao “Čovječe ne ljuti se”. Kralju se igra u početku strašno svidjela, posebno zato što se mali genijalac Oruf dosjetio kraljevim podanicima-suigračima krišom podijeliti set sjebanih kockica s utegom koje su im omogućavale da Njegovom Veličanstvu puštaju partiju kad god je trebalo. Pet je godina na račun toga obitelj Bojadismaki uživala u posvemašnjem obilju i najvećoj naklonosti koja bi se od jednog neuroznog despota mogla očekivati.

Jednoga je dana Kralj Finske bio osobito živčan. Ruski veleposlanik priznao mu je kako njegova nacija ima neke skrivene teritorijalne pretenzije, a počeo je sumnjati i u lojalnost svoje tadašnje ljubavnice jer mu se prethodnu noć nije digao kurac. To je zaista bio pogrešan dan za zaboravljanje lažnih kockica, sjećat će se kasnije u tamnici Kraljev vojni savjetnik Olaf Mutgersssonn od Švedske. Nakon što je izgubio partiju, Kralj Finske doslovno je popizdio. Prvo je razbio par stolaca, zatim vrlo skupocjenu zbirku afričkih leptira, zatim jedan raskošan luster (pri čemu je umalo poginuo), zatim je išamarao je četiri služavke, a zatim je dao zapaliti svoju ljetnu rezidenciju.

Igranje “Čovječeta” prvo je zabranio svim dvorjanima pod prijetnjom smrću, ali naknadno se predomislio i izdao naloge za hitru likvidaciju svih koji su ikad čuli za tu igru, ili ju, nedajbože, igrali. Dobri dvorski svećenik stigao je na vrijeme upozoriti obitelj Bojadismaki, koja je odmah skupila ono najnužnije i pobjegla preko Rusije i Ugarske u Veneciju. Genijalni Oruf Bojadismaki imao je 17 godina kada je njegovo ime prvi put sramotno i krvavo izbrisano iz svih arhiva službene povijesti i usmene predaje. Prvi put, na njegovu sreću, nije bilo fatalno. Inače, kutiju s figuricama i pločom “Čovječe ne ljuti se” mnogo godina kasnije jedan je švicarski vodoinstalater kupio od izvjesne ciganke koja ga je pokušavala uvjeriti kako je riječ o perzijskom šahu iz nekog stoljeća prije Krista. Krivo je protumačio pravila, pa danas u našim domovima imamo mnogo manje frustrirajuću društvenu igru nego što je ona u početku bila zamišljena.

U SLIJEDEĆEM NASTAVKU ČITAJTE: “Kako je Oruf Bojadismaki napustio svoje skrovište u Mlecima, ponovno izumio kotač, izdao autobiografiju pod drugim imenom, i borio se protiv Turaka na brdovitom Balkanu”
- 20:59 - Komentari (11) - #
Trebalo bi jednom napisati priču o razlici između svjetlosnih sablji i običnih neonki

Glavni junak bio bi dobri Jedi, koji je u potjeri za nekim zlim Jedijem, koji je pak ubio Jedi Mastera od dobrog Jedija. Dobri Jedi bolje se svjetlosno mačuje od zlog Jedija, te stoga, zli se Jedi odluči skriti u neku obližnju špilju. Tamo ga pojede ženka Grunwyxa koja je baš bila u prolazu. Ni ne sluteći što se zapravo dogodilo, dobri Jedi nastavi ulaziti sve dublje u špilju. Budući da je mrak, a sa sobom nije ponio nikakvu normalnu lampu, dobri Jedi upali svoju ubojitu svjetlosnu sablju da mu osvjetljava put.

Nakon nekih 15 minuta shvati da se izgubio, ali svejedno odluči nastaviti tražiti zlog Jedija jer njegov Jedi Master mora biti osvećen (to je put u Dark Side, ali nema veze). Nakon još nekoliko sati tumaranja u mraku primijeti kako mu se onaj svjetlosni dio na svjetlosnoj sablji polako, ali sigurno, skraćuje. Nije ponio rezervnu bateriju («Dovraga!» - pomisli). Ovaj put pametno odlučivši kako je bolje pokušati vratiti se i odgoditi osvetu za koji drugi dan, dobri Jedi krene tražiti izlaz. Pomišljajući kako zapravo, budući da sablja pred njegovim očima postaje sve kraća, samo hoda u sve mračniji i mračniji mrak, dobri Jedi počne naglo sijedjeti – što bi se pri dnevnim uvjetima vrlo jasno vidjelo i u kosi i u bradi.

Na kraju priče, gledajući posljednji zeleni plamičak kako titra na dršci njegove gotovo ugasle svjetlosne sablje, dobri Jedi posegne rukom u džep i tiho u sebi reče: «Taman toliko da zapalim svoju posljednju cigaretu».
- 21:51 - Komentari (15) - #
Trebalo bi jednom napisati priču o ogledalima.
Zahvaljujući ogledalima svijet stalno raste i smanjuje se. Svaki put kad se netko pogleda u ogledalo, negdje drugdje u svijetu rodi se mala beba, a tektonske se ploče vrlo malo približe i skupe. Postoji tajno društvo onih koje želi da svijet postane veći i mnogoljudniji. Ti se stalno gledaju u ogledalo. Postoji također tajno društvo onih koji žele da se svijet pretvori u malu biljarsku kuglu. Ti se također stalno gledaju u ogledalo. Svaka od dvije grupacije upoznata je samo s jednim od dva ranije spomenuta efekta ogledavanja.

Trebalo bi jednom napisati priču o prošlim životima.
Svi se ljudi uvijek sjećaju svojih prošlih života. Ima nekoliko pojedinaca koji se ne sjećaju, i nemaju pojma da se ostali sjećaju. Nemaju pojma zato što se prošli životi ne smiju spominjati nii prepričavati. Ukoliko netko prepriča ili uopće spomene neki detalj iz nekog od svojih prošlih života gubi pravo na sjećanje, i gubi pravo na idući život. Zbog toga neki ljudi žive u blaženom neznanju, dok neki drugi žive sa zastrašujućim znanjem koje moraju prešutjeti. Ovo bi bila priča o nekome tko ne zna, ili nekome tko zna, svejedno.

Trebalo bi jednom napisati priču o novčanicima.

Novčanika ima nekoliko vrsta, ali u svima se nekim čarobnim procesom, u pravilnim intervalima, stvara novac. Noviji modeli novčanika stvaraju novac brže i u većim količinama. Stariji novčanici, kakvi izlaze iz mode i sve ih je manje, stvaraju novac sporije i zahtijevaju određene vrste 'izvedbe' kako bi se proces održavao i ponovno pokretao. Jedan od takvih modela, primjerice, traži od vlasnika novčanika (a to piše jasno i u uputama za korištenje) da svakih trideset minuta podigne lijevu ruku visoko u zrak, ukoči se nekoliko sekundi, a zatim u mjestu skoči. Ako je sve u redu, tj. ako je novčanik ispravan, a vlasnik sve uradio po uputama, u novčaniku bi se trebalo pojaviti deset kuna. Problem je, međutim, u tome što vlasnik ne smije propustiti nijednu izvedbu unutar zadatih intervala, jer se u protivnom proces resetira i ponovno započinje tek u ponoć idućeg datuma. Također, novčanik nikad ne smije biti prazan. Da bi se proizvela nova novčanica od deset kuna, on već mora sadržavati novčanicu u istom iznosu. Prvi kupci ovakvih novčanika upravo zato su se bili našli zbunjenima te su, ne pročitavši upute detaljno i misleći kako je naprava u kvaru, masovno vraćali proizvod u trgovine. Nekolicina građana čak je tada angažirala odvjetnika da zastupa njihov slučaj i pokrenula tužbu. Odustali su ubrzo nakon što im je princip rada objašnjen u posebnoj emisiji na televiziji, te u opsežnim prilozima u novinama.
Uglavnom, naš junak zove se Henkl Berra i vlasnik je jednog od takvih, starijih modela. Utorak je, kasno popodne, i Henkl Berra želi učiniti nekoliko stvari. Prvo kupiti čokoladicu i cigarete na kiosku, pričekati prijatelja na dogovorenom mjestu, otići s njim na kavu u obližnji i ne previše jeftin kafić, platiti telefonski račun za koji mu je stigla opomena u pošti, javiti se nakratko na posao, te uzeti ponešto namirnica za svaki slučaj na putu do kuće. A na putu do kuće uhvati ga kontrola u tramvaju.
- 17:07 - Komentari (11) - #

Sljedeći mjesec >>