Linkovi
























massal

13.02.2022., nedjelja

Pocitelj turisticki biser BiH

Srednjovjekovni gradić Počitelj pust i zaboravljen s čežnjom čeka svoje posjetitelje






+12

(Foto: G. Š./Klix.ba)
Srednjovjekovni gradić Počitelj koji se nazali u dolini Neretve uz magistralnu cestu od Mostara prema Čapljini pust i zaboravljen sa svom svojom raskoši i bogatstvom čeznutljivo čeka prve posjetitelje blistajući sjajem iskonskog turističkog bisera BiH .


Živopisne kuće, tvrđava, kule, kao i ostaci građevina starih više od 400 godina iz svakog kamena progovaraju univerzalnim jezikom o civilizacijama koje su se u njemu smjenjivale svjedočeći da je Počitelj neprocjenjivo blago historijskog nasljeđa orijentalno-mediteranskog karaktera i jedno od najljepših kulturno-povijesnih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Počitelj je opjevan u mnogim pjesmama, a prizori jedinstvenog gradića koje mnogi mogu vidjeti samo u historijskim filovima je vjekovima neiscrpna inspiracija raznih umjetničkih djela.

Prema predaji Počitelj znači mjesto za počivanje, odnosno odmor ili mjesto gdje sve počinje, a da je zaista tako dovoljno je prošetati sokacima starog grada i spoznati njegovo pravo značenje, dok u oazi mira i spokoja čujete vlastite misli i korake kako odzvanjaju gradićem koji je UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulture.

Posebno se ističe raskoš Šišman Ibrahim-pašine ili Hadži Alijine džamije koja predstavlja jedno od najuspješnijih ostvarenja klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija u BiH.

Prema svom natpisu, sagrađena je između 1562. i 1563. godine, a podigao ju je Hadži Alija, te zauzima istaknuto mjesto u urbanom tkivu grada i prirodnom okružju.

Ostale javne građevine smještene uz džamiju su mektebi, imaret, medresa, hamam, han i saht-kula.

Utjecaj orijentalne arhitekture se ogleda i u uporabi četvoroslivnih krovova, oštrolučnih prozora u gusto postavljenim nizovima, kuće Gavrankapetanović koju mnogi smatraju hramom kulture, jer u ljetnom periodu okupljanje umjetnika iz raznih krajeva svijeta na Međunarodnoj koloniji u Počitelju.

Uprkos svoj raskoši ovaj turistički biser iz godinu u godinu sve očitije propada, jer nadležnost za brigu o Počitelju je isprepletena na više instanci, tako da zapravo nema odgovorne osobe ni institucije koja bi brinula za očuvanje bogate historijsko kulturne baštine, što bi za evropske zemlje bilo nezamislivo.

Počitelj turistički biser

- 09:11 - Komentari (10) - Isprintaj - #

05.02.2022., subota

Putovanja

"'......Na kraju sela put ga je vodio preko jednog potoka.,a na rubu potoka klecala je mlada zena i prala rublje.Kada je Sidarta pozdravi ona dize glavu i pogleda ga smijeseci se,a on vidje sjaj u njenom oku. Doviknuvsi joj dobre zelje,kao sto je uobicajeno medju putnicima,upita je koliki mu put jos predstoji do velikog grada. Ona se dize i pridje mu,vlazna usta su primamljivo blistala na njenom mladom licu. Izmijenivsi s njim nekoliko saljivih rijeci,ona ga upita da li je vec jeo i da li je istina da samane nocu samo spavaju u sumi i ne smiju da imaju zenu kraj sebe. Pri tom je svoje lijevo stopalo stavila na njegovo desno i napravila pokret kakav cine zene kada muskarca pozivaju na onu vrstu ljubavnog uzivanja koje se u udzbenicima naziva "penjanje uz drvo". Sidarta osjeti da mu se krv zagrijeva i u taj mah se opet sjeti svoga sna,pa se malko saze ka zeni i usnama dodirnu mrku bradavicu njene dojke. Ona dize pogled i zagleda mu se u lice,smijeseci se puna zudnje,ceznjivo suzenih ocnih kapaka.Sidartu takodje obuze ceznja i osjeti pokret polnog izvora;ali kako jos nikada nije dotakao zenu ustezao se za trenutak,dok su mu ruke vec bile spremne da posegne za njom. I tog trenutka je najezivsi se,cuo glas svog unutrasnjeg bica,a taj glas je rekao-ne. Tada je sva car iscezla sa nasmijesenog lica mlade zene,vidio je jos samo zamuceni pogled uspaljene zenke. On je ljubazno pomilova po obrazu,okrenu se od nje i pracen njenim razocaranim pogledom laka koraka nestade u bambusovoj sikari" H.Hesse..Sidarta.





- 12:34 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2022 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Ožujak 2024 (4)
Siječanj 2024 (1)
Studeni 2023 (1)
Listopad 2023 (1)
Veljača 2023 (1)
Siječanj 2023 (1)
Listopad 2022 (2)
Rujan 2022 (2)
Veljača 2022 (2)
Siječanj 2022 (2)
Prosinac 2015 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga