Ateizam

utorak, 29.05.2007.

Žene su lajave kuje, to se bar zna!

Image Hosted by ImageShack.us
Biskup mostarsko-duvanjski, Ratko Perić izdao je knjigu naziva "Nadnaravni darovi, naravni porivi", a koja bi po svemu sudeći u u navedenoj regiji mogla postati bestseller.
Knjiga ima tematiku i način obraćanja primjerene ljudima sa lakšom mentalnom retardacijom, a koji su živjeli u Europi prije par stotina godina i kao endemska vrsta se održali u Hercegovini (i Crnoj Gori u obliku virdžina).

Da ne duljim izdvojiti ću najsramniju tezu koju propagira spomenuto "djelo":

“U tajnim stvarima neka ti ženska ne bude savjetnik, stara je izreka”, preporuča biskup Perić i dodaje da su “tajne preteške i žene ih ne mogu nositi na dugu stazu”. S tim da, kako kaže, “ima i mnogo muških koji su prave ženske” te da “tajnu dobro čuva samo - pokojna!”

Iako ima još nevjerojatnih izjava, ova je najgroznija. Diskriminirati apriorno žene na takav način primjereno je talibanskoj "kulturi", a ne pripadnicima nekog šatro europskog naroda.
Da stvar bude gora biskup te karakteristike uviđa kod djela muške populacije pa ih naziva ženskim osobinama.
I onda se ljudi pitaju zašto ruralne sredine diljem svijeta vrve čedomorstvom ženske djece.
Zaista shvaćam da je u takvim sredinama teško imati "dite".

Pitam se samo što biskup Perić misli o svojoj majci?

Jutarnji list

- 21:51 - Komentari (37) - Isprintaj - #

nedjelja, 27.05.2007.

Glupi kad je potrebno

Image Hosted by ImageShack.us
Prije nekoliko dana na vidjelo je isplivala sprega Kaptola i najcrnjeg hrvatskog podzemlja. Naime, međunarodno optuženi "general" Zagorec, jedan od najuspješnijih ratnih profitera i generala (jer je generalom postao bez ikakve vojne naobrazbe i bez dana provedenog na ratištu) bio je glavni investitor projekta Prebendarski vrtovi. Spomenuti projekt obuhvaća gradnju poslovno-trgovačkog centra na zemljištu koje je grad "vratio" crkvi (koja ga je stekla paljenjem vještica, blagoslivljanjem ustaša i na slične načine). No, bilo kako bilo kada se u javnosti pročulo da iza svega stoji Zagorec, sa Kaptola se čulo uobičajeno "Ništa ne znamo".

Opet ćete reći "pa što su oni znali?", no ne čini vam se prozirnim vjerovati im da su u svemu napametniji, osim kada ih se uhvati sa prstima u pekmezu, kada su najgluplji. Ako su toliko glupi naka se ne mješaju svugdje, a ako su pametni naka odgovaraju pred zemaljskim sudom!
Večernji list

- 12:31 - Komentari (18) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.05.2007.

Poglavnik i krunica

Image Hosted by ImageShack.us
Nije trebalo dugo čekati na još jedno prozivanje od strane Katoličke crkve. Ovoga puta prozvali su HRT zbog "nemoralne" sadržaje TV programa i doveli u pitanje svrsishodnost plaćanja pretplate. POhvalili su naravno Katoličke medije i nekolicinu svjetovne koji očito nisu bili vrijedni imenovanja. Napomenuli su i to da se nedovoljno investira u Katoličke medije, kao da zaboravljaju da država i previše "investira" u crkvu, a da su Katolički mediji u vlasništvu iste te crkve.
Nije mi čudno da se crkva obrušava na sve one koji nisu uz nju ili "dovoljno" uz nju, jer to je pravilo odnosa KC sa društvenim i političkim skupinama.

S druge strane Katolička crkva je očito propustila komentirati (ili barem dovoljno bučno komentirati) događaje na ovogodišnjoj komemoraciji Bleiburških žrtava. Naime, i ove se godine pojavilo ono što se od uvijek javlja na takvim skupovima, baš kao i na Thompsonovim koncertima. Slavi se ustaštvo i nose se krunice. Na istim majcama naslikani su raspeti Isus i poglavnik Ante Pavelić.
Ove godine opomenuti smo od strane austrijske vlade za veličanje nacizma, a crkva o tome nije rekla niti riječ iako su akteri nemilih događaja uglavnom redoviti pohoditelji crkve. Večernji

Mislim da se ovdje radi o vrijeđanju kršćanskih vrijednosti, jer se dovođenjem u kohezivni odnos klanja Srba i Židova sa ideologijom Krista pljuje po svamu onome za što je taj ideolog pristao biti žrtvom. S druge strane pljuje se i po nevinim bleiburškim žrtvama, jer se stvara dojam da su svi Hrvati bili ustaše, no to je tema nekog drugog bloga.
No, što očekivati od organizacije koja je od davnina progonila Židove, zaboravljajući pritom da je i sam Isus bio Židov, i koje je korištenjem imena i autoriteta tog zemaljskog siromaha postala najbogatija i najmoćnija svjetovna tvorevina?

Ogledni primjer prenosi Jutarnji list

- 12:46 - Komentari (30) - Isprintaj - #

subota, 05.05.2007.

Jesmo li pred sudom svi isti?

Image Hosted by ImageShack.us
"Laže se duduše ustima; no gubicom koju se pritom čini ipak se još kazuje istina"
Friedrich Nietzsche

Bivša ravnateljica Caritasa Jelena Brajša oslobođena je optužbe da je krila dnevnik Mije Penića (silovatelja 25-godišnje retardirane zaposlenice). Njen čin ne može se smatrati kaznenim djelom, objasnila sutkinja te naglašavajući kako tužiteljstvo osim što je loše sastavilo optužnicu, nije navelo dostatne dokaze da je Brajša uistinu dnevnik skrivala te da se on nalazio na otvorenoj polici radnog stola zbog čega ga je i policija lako pronašla. Internet Monitor

Držim da je ovo što se desilo sprdnja i da se hrvatsko pravosuđe treba sramiti svoje pristranosti. Ja razumijem da je netko katolik i sudac u isto vrijeme, no smatram nedopustivim da takvo što utječe na presudu. Večernji list prenosi kako je sutkinja rekla da tužiteljstvo nije decidirano navelo kojom je to radnjom Brajša spriječavala dokazivanje, a meni se nameće pitanje koju je to školu sutkinja završila da ona sama nije mogla iz činjeničnog stanja to zaključiti?

Nadalje se iznosi: "Da bi Brajša počinila to kazneno djelo, morala je dnevnik uništiti, oštetiti ili ga skriti." pa se pitam, da li bi dnevnik mogao biti dokaz da je uništen, jer ga tada ne bi niti bilo? Što znači sakriti? Ona ga je sakrila na mjesto koje je smatrala sigurnim, no policija ga je našla. Možda za naše pravosuđe sakriti znači da ostane sakriven, pa se opet postavlja pitanje kakav je to dokaz ako ga se nikada ne pronađe - dakle opet ne postoji.

Mislim da je ovo suđenje pokazalo kako Hrvatska nije sekularna zemlja i da osobni stavovi sudaca imaju mnogo veću težinu od dokaznih materijala. Ovo nije presedan, već pravilo, no zanimljivo će biti promatrati razvoj suđenja za utaju poreza i financijske malverzacije Caritasa.
Bilo kako bilo, sreća Brajšina što živi u jednoj malenoj i tredicionalno tradicijom zatucanoj državi u kojoj je oduvjek etiketa bila bitnija od samog proizvoda!

P.S. Baš me zanima tko je i koliko platio Brajšin odvjetnički tim? (i dalje ga plaća).

Vezani postovi:
Sveta krava teška milijun Eura
Tko laže, taj i krade!
Baba Brajša nije Baba Roga
Nalaz vizitacije u zagrebačkom Caritasu
Da li je Hrvatska uistinu laička država?
Milost za monstruma

- 17:02 - Komentari (29) - Isprintaj - #

srijeda, 02.05.2007.

Nekada je bolje ubiti nego izostati sa mise!

Već dugo nisam, pa ću se opet osvrnuti na licemjerne nebuloze Glasa Koncila.
Kada se god postavi konkretno pitanje, koje bi samo po sebi moglo relativizirati utjecaj crkve, tada ili nema konkretnog odgovora, ili je taj odgovor takav da bi bilo bolje da ga nema.
Prije nego što prenesem ovaj žalostan dijalog, iznijeti ću svoj stav o tome što bi to trebalo pretstavljati grijeh; Grijeh je povreda Boga ili njegove kreacije s namjerom da se na taj način pribavi vlastita korist - dakle to je svjestan čin. Iz tih razloga postoje 10 Božjih zapovjedi, a jedna od njih je "Spomeni se da svetkuješ dan gospodnji". Ta zapovjed trebala bi imati za svrhu prisjećanje na Boga i njegove principe, a ne idolopoklonstvo spram svjetovnih organizacija, od kojih je jedna i crkva.
Sada ću iz konteksta izvući pitanje i odgovor iz kojeg se vidi da Katolička crkva na konkretno pitanje: "Da li je izostanak s nedjeljne mise jednako težak grijeh kao i ubojstvo" ne daje konkretan odgovor, već kaže kako je pitanje intencije. Tako tvrde da je ubojstvo iz puške za koju je čovjek mislio da nije napunjena manji grijeh nego namjernan izostanak s mise. (Očito nitko ne postavlja pitanje da li je bolje ići na misu i igrati se puškom ili ne ići i ne igrati se oružjem).

Zaključujem da uz ovakvu bolesnu edukaciju, koja se protivi životnoj logici i zudravom poimanju morala, nije niti čudno da su većina vjernika obična marva koja samo čeka povod za osuđivanjem različitosti, jer što očekivati kad se dvoume je li bolje ubiti heretika iline otići na misu. Nadam se da će ovim primjerom barem jedan od vas čitatelja uvidjeti kako bi loše bilo da su "kršćanske" (čitaj katoličke) vrijednosti inplementirane u europski ustav.

Glas Koncila:
Pitanje>:"Odgajali su nas i učili da se teški ili smrtni grijeh mora obvezno ispovjediti. No, mene čudi kako se dogodilo da su na istu razinu, po nekoj meni čudnoj logici, stavljeni ubojstvo čovjeka ili nesudjelovanje na nedjeljnoj misi...
R. P., Koprivnica"

Odgovor (cijeli): "Vi pitate koji su teški grijesi i kako ih "staviti na istu razinu". Teško je napraviti popis...Ako ubijem čovjeka puškom za koju sam vjerovao da nije napunjena, čin će biti objektivno i dalje težak, no ne može mi se pripisati kao teški grijeh...Znakovit je primjer koji iznosite: Jedna je stvar ne otići na nedjeljnu misu bez razloga, i tako propustiti i izgubiti priliku u zajednici doživjeti riječi i čine spasenja, dok je druga stvar ubiti. No, i jedan i drugi grijeh imaju isti učinak prekidanja prijateljstva s Bogom."

Dakle, niti na ovo pitanje pop nije mogao dati normalan odgovor, a to je: Džaba ti sve mise svijeta ako nekoga ubiješ! Katekizam katoličke crkve je teška sramota i sprdanje sa ljudskom inteligencijom!
Hvaljen Isus.

- 12:56 - Komentari (22) - Isprintaj - #