Ateizam

subota, 05.05.2007.

Jesmo li pred sudom svi isti?

Image Hosted by ImageShack.us
"Laže se duduše ustima; no gubicom koju se pritom čini ipak se još kazuje istina"
Friedrich Nietzsche

Bivša ravnateljica Caritasa Jelena Brajša oslobođena je optužbe da je krila dnevnik Mije Penića (silovatelja 25-godišnje retardirane zaposlenice). Njen čin ne može se smatrati kaznenim djelom, objasnila sutkinja te naglašavajući kako tužiteljstvo osim što je loše sastavilo optužnicu, nije navelo dostatne dokaze da je Brajša uistinu dnevnik skrivala te da se on nalazio na otvorenoj polici radnog stola zbog čega ga je i policija lako pronašla. Internet Monitor

Držim da je ovo što se desilo sprdnja i da se hrvatsko pravosuđe treba sramiti svoje pristranosti. Ja razumijem da je netko katolik i sudac u isto vrijeme, no smatram nedopustivim da takvo što utječe na presudu. Večernji list prenosi kako je sutkinja rekla da tužiteljstvo nije decidirano navelo kojom je to radnjom Brajša spriječavala dokazivanje, a meni se nameće pitanje koju je to školu sutkinja završila da ona sama nije mogla iz činjeničnog stanja to zaključiti?

Nadalje se iznosi: "Da bi Brajša počinila to kazneno djelo, morala je dnevnik uništiti, oštetiti ili ga skriti." pa se pitam, da li bi dnevnik mogao biti dokaz da je uništen, jer ga tada ne bi niti bilo? Što znači sakriti? Ona ga je sakrila na mjesto koje je smatrala sigurnim, no policija ga je našla. Možda za naše pravosuđe sakriti znači da ostane sakriven, pa se opet postavlja pitanje kakav je to dokaz ako ga se nikada ne pronađe - dakle opet ne postoji.

Mislim da je ovo suđenje pokazalo kako Hrvatska nije sekularna zemlja i da osobni stavovi sudaca imaju mnogo veću težinu od dokaznih materijala. Ovo nije presedan, već pravilo, no zanimljivo će biti promatrati razvoj suđenja za utaju poreza i financijske malverzacije Caritasa.
Bilo kako bilo, sreća Brajšina što živi u jednoj malenoj i tredicionalno tradicijom zatucanoj državi u kojoj je oduvjek etiketa bila bitnija od samog proizvoda!

P.S. Baš me zanima tko je i koliko platio Brajšin odvjetnički tim? (i dalje ga plaća).

Vezani postovi:
Sveta krava teška milijun Eura
Tko laže, taj i krade!
Baba Brajša nije Baba Roga
Nalaz vizitacije u zagrebačkom Caritasu
Da li je Hrvatska uistinu laička država?
Milost za monstruma

- 17:02 - Komentari (29) - Isprintaj - #